Novus: Nästan ingen gillar Trump (utom SD-are). Varför sitter Sveriges regering då i knä på denne avskydde krigsförbrytare?

20
2192
Donal Trump, högste chef för USA:s tortyrverksamhet.

 

Svenskarnas uppfattning om Donald Trump är fortsatt mycket negativ visar en undersökning som Novus gjort för Ekots räkning.
74% % av männen, 88 % av kvinnorna och totalt 81 % ogillar Trump.

Resultatet skiljer sig inte nämnvärt från när Ekot ställde frågan via Novus 2017, för nära tre år sedan. Då var det totalt 80 procent som svarade ”ogillar” och 10 procent som svarade ”gillar”.
Sveriges Radio: Grafik: Så tycker svenskarna om Donald Trump.

Bild: Sveriges Radio.

Notera att imperialisten Trump, som mer än någon annan politisk ledare trampar på nationellt självbestämmande är mest populär bland SD-are, som framställer sig som nationalistiska Sverige-vänner. Hyckleri, eller?

Ja, resultatet är på sätt och vis i sig inte något att ens kommentera. Skönt att denne president som ensidigt upphäver internationella avtal om kärnvapenanvändning, om klimatåtgärder, som inför olagliga sanktioner till höger och vänster, som stödjer statskupper (Bolivia) och statskuppsförsök (Venezuela) i demokratier, som fortsätter USA:s stöd till terrorister – ogillas så. Man kanske bara ska vara nöjd, rentav ta ett glas vin och koppla av?

Men icke! Sveriges regering slutar upp som nära, okritisk allierad till Trump. Varför: De enkla, men ofullständiga svaret är att Sverige är ett litet imperialistiskt land, med stora ekonomiska intressen i andra länder under någon form av beskydd av USA.

Låt mig först påminna

Ann Lindes utrikespolitiska deklaration: Hyckleri i kvadrat om demokrati och andra viktiga frågor.

Överdriven kritik av Sveriges självvalda beroende av Trump?

Sverige har direkt erkänt den självutnämnde icke valde Guadió till president i Venezuela, fast Maduro valdes ett halvt år innan i val av god kvalitet. Ann Linde vägrar att kalla den typiska statskuppen i Bolivia för en statskupp.
Vägrar fördöma USA:s mord på Soleimani i Irak 3/1.

Vägrar fördöma USA:s militärbaser i Syrien och USA:s stöd till terrorister.

Sverige är inte passivt utan går aktivt emot FN:s förslag om kärnvapenkonvention efter påtryckningar från USA. Sverige stödde inte Rysslands förslag att INF-avtalet om förbud för kärnvapen ska vara kvar vid omröstningen 21/12 2019 efter vad jag vet. Väst-länder motsätter sig i FN att INF-avtalet behålls – ökar risken för kärnvapenkrig.

Olof Palmes Internationella Center har låtit en Sifoundersökning ta fram siffror: 85% av svenskarna vill att Sverige ska skriva under ett kärnvapenförbud. Bland samtliga politiska partiers sympatisörer finns en tydlig majoritet för ett kärnvapenförbud. Bland kvinnorna är det hela 89% som ansluter sig till kärnvapenförbudet.
USA:s dåvarande försvarsminister Mattis utfärdade då en varning till länder som funderade på att skriva på kärnvapenkonventionen.

Och hur rimmmar det demokrati, talet om alliansfrihet och att motsäga sig “den starkes rätt” att ingå Värdlandsavtal och hemligt försvarsavtal med USA? Nyspråk i bästa Orwells tappning.

* Sverige accepterar en fascistinfluerad statskupp mot folkvald president i Ukraina, som inte har stöd i Ukrainas konstitution.
“Världssamfundet” och MSM-media tiger helt enkelt om den. Rysslands fredliga återinförlivning av Krim med befolkningens massiva stöd är förvisso ett brott mot folkrätten. Men är inte acceptans av statskupp i land i Europa ett större brott? Har för Sveriges del följts av stora bistånd i ett Ukraina med stor tolerans för ökad fascism, nya statyer över nazistledare, Ukraina som fortsätter inbördeskriget mot den egna befolkningen.

Alltså:

  1. Man låter “den starkes (USA:s) rätt” gå före “internationellt samarbete och folkrätt”.
    Demokratin i Sverige: Regeringen har ingått Värdlandsavtal med USA och motsäger sig att underteckna FN:s kärnvapenkonvention trots att en majoritet i befolkningen har annan uppfattning. Det finns många andra exempel. Är inte detta en stor skandal? Och det äventyrar Sveriges säkerhet och ökar risken för krig.
  2.   För landets säkerhet bör Sverige söka samverkan och avspänning även med Ryssland.

Är Sverige ett imperialistiskt land?

Javisst! Svenska imperialismens ekonomi.

Visste Du att:
• Åren 1980 – 2008 55-dubblades Sveriges direktinvesteringar i utlandet.
• Svenska storföretags dotterbolag utomlands står för 2/3 av företagens omsättning.
• År 2015 fanns 3000 svenska koncerner med dotterbolag utomlands. Totalt 2 miljoner anställda, varav 1,4 miljoner utomlands. Total omsättning år 2015 var 5 000 miljoner SEK, varav 60 % utomlands.
• Svenska kapitalisternas tillgångar utomlands utgör 75 % av BNP jämfört med 55 % för Storbritannien och 50 % i Frankrike.

Är det därmed nödvändigt att föra en så pass osjälvständig utrikes- och försvarspolitik. som passar Trump?

Nej!

Vad kan Sverige vinna på, och förlora på en mer självständig utrikespolitik?

Sverige kan mycket väl börja föra fram viss kritik mot USA:s och Trumps brutala brott mot folkrätten, och söka visst samarbete med Ryssland.
Då minskar sannolikt risken för att Sverige dras in i krig.
Risken att USA försöker använda svenskt terrotorium för angrepp mot Ryssland är en reell möjlighet och bör bestämt minimeras och Sverige bör visa det.
Då minskar också risken för att Ryssland ska angripa Sverige.

Vidare kan en utrikespolitik där Sverige respekterar FN-stadga, folkrätt och tar avstånd från statskupper i demokratier i någon mån respekten för Sverige och dess utrikespolitik bland de i Sverige och andra länder som tycker att folkrätt och demokrati är viktigt.

Vad kan Sverige förlora på en sådan politik? Jo, USA kan visa missnöje. Steget till att USA hotar Sverige med sanktioner är långt, men den risken är värd att ta. Och det skulle öppna ögonen för många svenskar för USA:s verkliga politik. Vilket måste vara bra, eller hur?

Föregående artikelDen ”dolda” orsaken till flyktingströmmen.
Nästa artikelTrump’s oljesanktioner mot Venezuela
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

20 KOMMENTARER

  1. Jag är illa rädd att de ur sin egen synvinkel har gjort en helt korrekt bedömning. Det är såhär de vill ha det. Ett krampaktigt fastklamrande vid ett imperium i förfall. Trump sticker ut men han är ett övergångsfenomen, det kan bli värre, mycket värre, innan imperiet har nått botten. USA är inte som det brittiska imperiet som förstod att deras tid var över, speciellt som de kunde bli junior partner i USA:s imperium.

    Demokraternas avsky mot Trump är mest show. De vill givetvis hellre själva sitta i Vita huset, men i övrigt lär inte miljardären Bloomberg ha något emot Trumps skattelättnadspolitik, knappast Clintonklanen heller. Och när Trump bombar och säger upp internationella vapenavtal då sluter alla upp bakom honom. ”Dessa underbart vackra missiler mot natthimlen”, som ett liberalt nyhetsankare utropade när Trump besköt Syrien.

    Demokraterna har försökt snärja Trump med påhittade historier, Trumps egentliga brott mot folkrätten är för demokraterna inget problem för de gör likadant själva. Den europeiska opinionen hänger upp sig på ytfenomen. När en (halv)svart president bombade sju länder var det alldeles underbart.

  2. Här pågår något slags märkligt alibiskapande i media. Sverige och svenska media skriver en hel del nedsättande och kritiskt om Trump som person, men sluter upp fullständigt bakom pentagon och krigsindustrin. Lite samma sak händer med SD. Åkesson och hans hejdukar får ta rejält med skit, men när media vägrar skriva om alla skattesänkningarna sedan 90-talet, som sannolikt är den verkliga boven bakom försämrad välfärd, så framstår SD:s förklaring som den enda.
    Det är som om media tar höjd för kritik mot sitt kryperi för krigsindustrin och nyliberalismen genom att kunna peka på sin kritik av sådana som Trump och Åkesson.

    Hur som helst så är kriget och girigheten medias ledstjärnor och vi måste göra detta uppenbart för så många som möjligt.

    • Skattesänkningarna har inget med någon välfärd att göra. Dom har kompenserats med indirekta och förtäckta skattehöjningar med råge. Förtäckta skatter fungerar så att man lägger avgifter och ålägganden som kostar på till exempel företag, och dom lägger det på priset. Då syns skatterna inte och företagen blir skatteindrivare. Det är väl mer än tydligt att den sänkta välfärden beror på massinvandringen och det är inte bara alla bidrag och påbjudna projekt och byråkrati som den så kallade integreringen, massinvandringen har även översvämmat till exempel sjukvården med nya patienter så svenskarna får stå och vänta utanför på sin tur.

  3. ”Novus: Nästan ingen gillar Trump (utom SD-are). Varför sitter Sveriges regering då i knä på denne avskydde krigsförbrytare?” Är det en klatschig rubrik från Expressen eller vad? Ägnar sig globalpolitics åt att gilla eller ogilla vissa politiker? Vilka krigsförbrytare är inte avskydda?
    Jo jag ser att rubriken är tagen från Novus, men det är ändå för mycket i MSM:s anda. Är SD speciellt otäcka i frågan? Rubriken lutar för mycket åt samma håll som Björn Elmbrants i Dagen Arena ”Så hjälpte Assange Trump att vinna valet”. Denna Trumpfixering är inte bara olycklig, den är reaktionär då den inte visar förståelse för hur den internationella klasskampen bör föras, och den är helt i linje med vad alla riksdagspartier, utom kanske SD, ställer sig bakom.

    • Man kan läsa artiklar på olika sät¨t. Jag försöker något peka på imperialismen, men utvecklar inte utan länkar. Bred front mot påtaglig risk för krig med Sverige som en aktör är viktigt!

      * Sverige accepterar en fascistinfluerad statskupp mot folkvald president i Ukraina, som inte har stöd i Ukrainas konstitution.
      “Världssamfundet” och MSM-media tiger helt enkelt om den. Rysslands fredliga återinförlivning av Krim med befolkningens massiva stöd är förvisso ett brott mot folkrätten. Men är inte acceptans av statskupp i land i Europa ett större brott? Har för Sveriges del följts av stora bistånd i ett Ukraina med stor tolerans för ökad fascism, nya statyer över nazistledare, Ukraina som fortsätter inbördeskriget mot den egna befolkningen.

      Alltså:

      1. Man låter “den starkes (USA:s) rätt” gå före “internationellt samarbete och folkrätt”.
        Demokratin i Sverige: Regeringen har ingått Värdlandsavtal med USA och motsäger sig att underteckna FN:s kärnvapenkonvention trots att en majoritet i befolkningen har annan uppfattning. Det finns många andra exempel. Är inte detta en stor skandal? Och det äventyrar Sveriges säkerhet och ökar risken för krig.
      2.   För landets säkerhet bör Sverige söka samverkan och avspänning även med Ryssland.

      Är Sverige ett imperialistiskt land?

      Javisst! Svenska imperialismens ekonomi.

    • Dom sitter i knä på USA, inte Trump, och anledningen är ”säkerhetsskäl” och massövervakningen. USA, CIA och NSA samlar ju in massiva BigData om svenskarna kontinuerligt, lägg till datalagringsdirektivet. Det analyseras och delas med regeringen, och på så sätt kan åsikter övervakas och propagandan via statligt sponsrade media effektiviseras för att styra åsikter och handlingar. Alla statligt sponsrade media har ju regelbundna möten på MSB för att planera indoktrineringskampanjerna. Bryts den cirkeln bryts staten kontroll av innevånarna, och USA kan använda systemet för att destabilisera Sverige istället. Det var nazisterna som förra seklet utvecklade systemet, och det fungerar bra till denna dag. Trump är mer en tillfälligt störande faktor för Den Djupa Staten.

  4. Detta har jag skickat till ekot: Jag tvivlar i och för sig inte på undersökningen om gilla/ogilla Trump https://sverigesradio.se/artikel/7412392.
    Vad jag däremot i högsta grad ogillar är att ni inte talar om hur undersökningen gick till mail, telefon osv
    och antal som tillfrågades och vilka avstod ; noterade att undersökningen inte omfattade L och MP då dessa var
    för få.
    Ett public service företag måste alltid ge sina läsare/åhörare möjlighet att bedöma grunden för undersökningar.
    Bo Widegren , Löderup
    När det gäller artikeln så delar synpunkterna på mord på Soleimani, Sveriges vägran att skriva under FN:s kärnvapenkonvention , Sveriges erkännande av den självutnämnde icke valde Guadió till president i Venezuela, vägrar att kalla den typiska statskuppen i Bolivia för en statskupp. Däremot ogillar fördömandet av USAs agerande i Syrien som huvudsakligen gick ut på (när insatsen var som störst) att kväsa IS (vilket var en djäkla bra insats, visserligen främst genom kurderna men i alla fall) och tystnaden om Ryssarnas förödande flygbombningar numera mot civilbefolkning. Vidare tycker jag att beskrivningen i Ukraina är mycket, mycket säregen såsom ”fascistinfluerad statskupp mot folkvald president i Ukraina” där man gjorde sig av med en i alla avseenden komprometterad kommunistpresident och lyckades visserligen på krokvägar åstadkomma demokrati. I den saken tycker också att man bort förhandla om Krim, då jag har svårt att tänka mig att Putin skulle acceptera ett blivande NATO-land som hyresvärd för an av sina största flottbaser. Putins självtäkt av Krim besvärar mig alltså inte medan däremot vapen- och soldatunderstödet till östra Ukraina ett krigsbrott, som ju dessutom resulterade i nedskjutningen av ett civilt trafikplan med hela besättningens och alla passagerares död. Jag tycker också det leder till urvattning av begrepp när man talar om Sverige som ett ”imperialistisk land”. Ogillar värdlandsavtalet men vill inte ha någon samverkan med, men väl avspänning, med Ryssland. Och tycker att vi borde stå upp friskare i utrikespolitiken mot Tump-USA! Dvs jag tycker att man skall vara mer nyanserad en artikeln ovan

    • Din beskrivning av USA:s roll är inte särskilt korrekt ”Kriget mot Syrien är ett angreppskrig planerat av USA redan före 11 september 2001 enligt förre Nato-ÖB och förre presidentkandidaten Wesley Clark. USA kom tidigt att stödja även terrorister, bl.a då många av de så kallade moderata rebellerna gick till al-Qaida. Som rapporterats av BBC, Reuters och Newsweek bland andra transporterade USA bort uppemot 3 500 IS-krigare med familjer från Raqqa till Idlib i samband med att Raqqa befriades. Läs mer här: Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?, och i länkarna till denna artikel. Samtidigt som USA lågfrekvent men högljutt bekämpar IS för att söka motivera sin olagliga närvaro i Syrien. Och USA bekämpar inte al-Qaida och dominerande terroristgruppen HTS i Syrien utan stödjer Turkiets stöd åt dessa terrorister.”

    • Och USA :s, Israels och västvärlden bombningar i Syrien och Irak har inte drabbat civila? Är det deras fina precisionsbomber som löst det problemet i bl.a Aleppo, Raqqa, Falluja?

  5. Bilden.
    Intressant de som ogillar Donald Trump går framåt och de som ogillar Trump går bakåt.
    Först blev jag förvillad för logiken sade mig tvärt om.
    Men sedan såg jag undersökningen kom från ett universitet.
    Då klarnade orsaken till varför de som gillar Trump går bakåt (i diagrammet).
    Jag föreställer mig ett universitet. Finns nog inte många som gillar Donald Trump där.

    Personligen gillar jag Donald Trump. Jag betraktar honom som klippa liksom Vladimir Putin.
    Eller varför inte Jonas Sjöstedt om vi skalar ned?
    Alla är de populära ledare, för många eller för vissa.
    Problemet som jag ser är inte det här ledarna i sig.
    Problemet är snarare vilka som kan bli deras efterträdare.

    Det kommunistliknande Jugoslavien hittade aldrig någon som kunde ersätta den populära presidenten Josip Broz Tito.
    Jag tror att det är en stor bidragande orsak till kommuniststyret föll och Jugoslavien upphörde att existera.
    Populära ledare har stor betydelse.
    Men gillar men dem inte så kan man så klart smutskasta dem så mycket man bara orkar.
    Frågan är bara om det hjälper så mycket mot deras demokratiska popularitet?

  6. Om vi ska vara ärliga så är faktiskt Trump den fredligaste presidenten USA haft i modern tid någonting som Thomas Bodström själv poängterat i direktsänd TV.
    Nu är i.o.f.s konkurrensen inte direkt mördande här utan Trump jämförs med personer som alla startat orättfärdiga krig någonting som Donald lyckats hålla sig ifrån.
    Att så pass många har en så pass negativ bild av Trump handlar naturligtvis om de extremt vinklade bilden som medierna ger om honom, det är nästan så att han anses vara i självaste ondskans själva klass d.v.s Putin. Nu anser inte jag att Putin förtjänar den omdömet men i ärlighetens namn är det ju det som MSM ger honom.
    Trump har sina sidor helt klart men jag personligen ser honom som den bästa president det landet har haft så länge som jag varit politiskt intresserad.

    • Mikael
      Håller med dig och det då trots direkta mord och sanslösa vansinnigheter i Palestinafrågan.
      Att media skäller så på honom, kan kanske bero på att en del av krigsgalningarna i USA och deras vidhängande media huserar i det demokratiska partiet och att MSM här hemma är starkt knutna till krigsindustrin, både den svenska och den amerikanska.

      • Intressant Anders, du har ju tidigare brännmärkt all vara kritisk till massinvandringen är rasism här på bloggen. Men du ger Trump stöd som den bästa presidenten. Wow!

        • Allt är relativt Janne. Jämförelsen mellan en halvimbecill krigsförbrytare och ett antal hänsynslösa massmördare utföll till den imbecilles fördel. Ordet ”stöd” känns dock en aning malplacerat i sammanhanget.

          Vad gäller invandring så är jag själv mycket kritisk till den import av billig arbetskraft som pågår, men den kritiken riktar jag i första hand mot dom människor och företag som utnyttjar detta och inte minst mot dom taskiga skämt till fackföreningar som inte omedelbart strejkar och blockerar ut alla företag som ägnar sig åt sådan medveten lönedumpning.

          Högerns försök att skylla bristande välfärd på invandrarna och med hjälp av MSM tysta ner alla skattesänkningarna för dom rika och därigenom skydda dom verkliga skurkarna, är däremot rasism och islamofobi.
          Dom muslimer jag har kommit i kontakt med har varit mina arbetskamrater och oftast mycket pålitliga och bra människor.
          Invandrarna är våra bröder och systrar i kampen mot överheten och inte våra fiender.

  7. En sak får man komma ihåg. Sverige har massimporterat exakt de reaktionära extremister som USA har levererat massvis med vapen till.

    Innan man vidtar åtgärder mot Trump och den djupa stat som han arbetar åt, precis som Obama, måste vi ha ett fungerande totalförsvar.

    Inte bara det. Vi behöver ett mer jämlikt enat folk, men högern har demonterat totalförsvaret, skapat ojämlikhet och splittrat folket, allt sedan Olof Palme togs ifrån oss, allt medan den s.k. ”vänstern” ber om påfyllning med ännu fler reaktionära extremister och extremhögern försöker göra alla muslimer till terrorister, medelst s.k. ”kristna värderingar”.

    Att Jesus var för att vi skulle dela brödet och vinet lika och hjälpa vår nästa skiter de s.k. ”kristna värderingarna” i. När skall syndarna vakna?

  8. Som jag ser det, sett utifrån. Sverige är varken någon demokrati eller alliansfritt. Sverige är en satellitstat till USA av samma modell som en gång DDR till Sovjet.

  9. Det är inte vem som tillfälligt bosätter sig i ”Vita Huset” som är det viktigaste för att förstå USAs utrikespolitik.
    ”The US president including all elected congress members are all bought and paid for by the arms industry, major corporations, bankers, Big Pharma, Big Oil, the media and a handful of lobbyists with the Israel lobby being the most powerful. Trump is no exception. ”

    https://www.globalresearch.ca/who-really-control-us-foreign-policy/5699317

    • Det är världens någonsin mest korrumperade system. Det fodras stora pengar för att bli vald, de pengarna kommer från medlemmar av den slutna klanen DDS (Den Djupa Staten). De som kandidater som vill avslöja korruptionen petas ut ur racet så tidigt som möjligt. Lojalitet mot DDS är ett förutsättning för att ens kandidera. Kinas system är annorlunda. Man röstar på personer, inte partier, vid mängder av olika tidpunkter och i jämförelsevis små grupper i många olika områden. Stora krav ställs på kandidaternas kvalifikationer, erfarenhet och bakgrund. Då dom är lokala är kandidaterna alltid redan kända. Det gör att den amerikanska korruptionen inte fungerar, det går inte att köpa sig in, folk vet. Dessutom fungerar inte den amerikanska massövervakningen eller massindoktrineringen, områden är för många, långt över 1,000, och de lokala frågorna är mycket olika. Det gör att USA inte kan påverka politiken i Kina, det går inte att finansiera att köpa röster, eller att driva propaganda och massindoktrinering för att styra hur folk röstar. Därför är USA så upprörda över Kinas samhällssystem. Dom kan inte styra det.

  10. Trump har lyckats väl, rekordtillväxt, inga nya krig, håller oljepriset nere så att Putin, ayatollorna och imamerna har ont om pengar. En fredspresident.

    • Ja, en ”fredspresident” med olagliga sanktionermot flera länder och företag, statskupsstöd i Bolivia och Venezuela. Kraftigt ökade asatsning på militären. Uppsagda kärnvapenavtal, och nedflyttning av beslut om anfall med kärnvapen flyttat ned i den militära hierarkin. Uppsagt JCPOA, hot om anfall mot bl.a. Nordkorea och Iran. Olagliga militärbaser i nordöstra Syrien. Sabotering av FN:s och andras fredssträvanden då det gäller Israel-Palestina, och stöd till krigshetsaren Netanyaho.
      Ja, verkligen en ”fredspresident.”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here