Nukleär galenskap rasar fortfarande i USA och Nato

6
1196

Denna artikel Nukleär galenskap rasar fortfarande i USA och Nato har skrivits av John LaForge och publicerats 23 december 2021. Dyster läsning. Gäller den viktigaste frågan i vår tid.

________________________________________________________________

Nukleär galenskap rasar fortfarande i USA och Nato

Medan det civila samhället och en global rörelse ständigt arbetar över dussintals områden för att avskaffa kärnvapen, är planering, förberedelser och repetitioner för attacker med utplacerade vätebomber och kärnvapenmissiler rutin hos USA:s militär och i NATO. För två år sedan publicerade USA:s militära ledning Joint Chief of Staff ”Nuclear Operations, Joint Publication 3-72.” online, och raderade den sedan snabb.

Innan Joint Chiefs tog ner den lyckades Steven Aftergood från Federation of American Scientists bevara en kopia. Manualen förlitar sig på abstraktioner och eufemism för att skildra det otänkbara. Den säger: ”Användningen av kärnvapen kan ha ett betydande inflytande på markoperationer.” Naturligtvis betyder ”betydande inflytande ” detonation, och ”betydande inflytande” betyder brännande eldklot, förångade offer, spräng- och chockvågsförödelse, raserade sjukhus och skolor, stora eldstormar och permanent radioaktiv förorening av vatten, mark och av näringskedjan.

Manualen förklarar: ”Att använda kärnvapen kan skapa förutsättningar för avgörande resultat och återställande av strategisk stabilitet.” Sedan, som om amerikanska presidenter aldrig hade sagt, ”Kärnvapenkrig kan inte vinnas och får aldrig utkämpas” bortser rapporten från det. ”Användningen av ett kärnvapen kommer…skapa förhållanden som påverkar hur befälhavare kommer att segra i konflikt.”

USA:s kärnvapenkrigsövning sker rutinmässigt med allierade europeiska militärer. ”Steadfast Noon” är Natos kodnamn för dess årliga kärnvapenattack-övningar. Hans Kristensen rapporterar för Federation of American Scientists att ”Detta är övningenav Natos kärnvapenattackuppdrag med B61 … kärnvapenbomber som USA placerar ut i Europa.” Jan Merička skrev i European Security Journal News den 19 oktober 2017 att Steadfast Noon är utformad ”för att simulera kärnvapenangrepp… och genomfördes från flygbasen Kleine Brogel i Belgien och flygbasen Büchel i Tyskland, där US B61 termonukleära bomber med kraft på upp till 340 kiloton TNT lagras.” (FYI: Hiroshima brändes med en 15 kiloton amerikansk bomb.)

För att illustrera Pentagons acceptans av massförstörelse, öppnade Pentagon nyligen i Omaha sitt nya strategiska kommandohögkvarter för 1,3 miljarder dollar för att övervaka och rikta in sig på kärnvapenarsenalen, och den döpte byggnaden efter general Curtis LeMay, som enligt Omaha World Herald rapport designade och genomförde brandbombningen av 60 japanska städer i slutet av andra världskriget, bombningar som ”brände hela städer” och dödade så många som 900 000 civila. General LeMays motto och det för Strategic Command brukade vara ”Döden från ovan”, men efter kriget ändrades det till ”Fred är vårt yrke.”

General Curtis LeMay

I Tyskland upprätthålls beredskapen för attacker med kärnvapen av USAF 702nd Munitions Support Squadron, som tar hand om Tysklands 33:e jaktbombervinge vid Büchel Air Force Base. Rubriker från ”teatern” i oktober förra året inkluderade att ”NATO håller hemliga kärnvapenkrigsövningar i Tyskland”, ”tyskt flygvapnets utbildning för kärnvapenkrig som en del av NATO;” från 2017, ”NATOs kärnvapenövning ovanligt öppen”; och 2015, ”NATO-kärnvapenövningen Steadfast Noon in Büchel.”

Även om de oinvigde kan vara förfärade, planerar och förbereder den amerikanska militären året runt för kärnvapenattacker vid ”Defense Nuclear Weapons School” vid Air Force Nuclear College. Enligt skolans hemsida finns en gren (av ”Armageddon Academy”) vid Ramstein Air Force Base i Tyskland, den största amerikanska militärbasen utanför landet. Andra filialer finns i New Mexico, Florida, Texas, Georgia, Oklahoma och Ohio. Översikter för den här skolans kusliga kurser kan läsas online. (Sajten kan ha ändrats sedan jag först rapporterade om den i juni förra året.) Till exempel säger skolan skrytsamt att den ”är ansvarig för att leverera, upprätthålla och stödja luftlevererade kärnvapensystem för våra krigssoldater … varje dag.”

Kursöversikter på webbplatsen inkluderar, ”Theater Nuclear Operations, en 4,5-dagars kurs som ger utbildning för planerare, stödpersonal, målarbetare och anställda kärnkraftsplanerare för gemensamma operationer och målinriktning. Kursen ger en översikt över kärnvapendesign, kapacitet, och effekter…. Mål: …Förstå USA:s kärnvapenplanering och genomförandeprocess; Förstå inriktningseffekterna av kärnvapenanställning.” En annan klass är, ”Integrated Ammunition Effects Assessment … en femdagarskurs som ger eleverna … färdigheter i att skapa målmodeller, utveckla attackplaner med … kärnvapen ….” Studenter ”kommer att kunna importera, redigera och modifiera målplatser”, ”beräkna sannolikhetsangrepp mot fördefinierade mål; [och] utveckla attackplaner med hjälp av … kärnvapen. …”

Jag är övertygad om att det är både kriminellt och vansinnigt att planera för kärnvapenattacker. Lyckligtvis är miljontals människor involverade i den nyupplivade rörelsen för att befria världen från sådan galenskap, via 2017 års fördrag om förbud mot kärnvapen.

John LaForge är meddirektör för Nukewatch, en freds- och miljörättsgrupp i Wisconsin, och är medredaktör tillsammans med Arianne Peterson från Nuclear Heartland, Revised: A Guide to the 450 Land-Based Missiles of the United States.”

Över 50 stater har ratificerat FN:s Kärnvapenkonvention, dock ej Sverige. Kända kärnvapenstater och Nato-länder har inte ratificerat.

Relaterat
Väst-länder motsätter sig i FN att INF-avtalet behålls – ökar risken för kärnvapenkrig
Amerikaner och européer förbereds noggrant för ett kärnvapenkrig!?
Stöd Uppropet: Regeringen måste signera och riksdagen ratificera FN:s kärnvapenförbud!
Fredsaktivisten och förra riksdagsledamoten Ingela Mårtensson talar vid mötet ”Sveriges regering måste signera och Sveriges riksdag måste ratificera FN:s kärnvapenförbud Nu”. Lyssna!
USA planerade att döda minst 600 miljoner människor i kärnvapenkrig
Varför är USA rädd för krig mot Kina?

Låt oss stärka arbetet för att bilda en mäktig opinion för att avskaffa kärnvapen i världen!
Vem tror inte att minst 90 % av jordens befolkning ställer sig bakom?
I en värld med utökad demokrati skulle en världsomfattande folkomröstning ordnas i denna centrala fråga.
Vi bör kräva att USA och Ryssland går i täten för kärnvapennedrustning!

Föregående artikelMänniskor dör i covid i onödan på grund av privatiserad vård
Nästa artikelUkrainas regering angriper landets egen befolkning i Donbass
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Lite från ämnet men…
  I den här lilla ryska staden Стародуб kan jag tänka mig att bo.
  Till invånarantalet precis lika stor som Oskarshamn med 18.000 inv.
  Gott om egna hem och villor och små hyreshus.
  Inte så många ”Sovjetkolosser” vad jag kan se även om jag inte har något direkt emot dem.
  Men här liknar faktiskt svensk småstad så mycket det kan gå.
  Lättare att känna sig hemma tror jag.
  En annan fördel också.
  Staden Стародуб eller Starodub ligger i sydvästra Ryssland väldigt nära både Belarus och Ukraina.
  Så bara någon knapp timme i bil kan man besöka någon av länderna.
  Jag tror det är bra och trivsamt klimat här också. Inte så hårda och tuffa vintrar och varma och goa somrar. Tidig vår och sen höst.
  Ja, här ser mycket bra ut.

  https://www.youtube.com/watch?v=JiMS6yZP7NU

  I den här filmen till och med en dansrotunda precis som i våra gamla folkparker.
  https://www.youtube.com/watch?v=JiEmta5YPF4

  Se hela filmen nedan. Det är som en tidsmaskin tillbaka före vår nutids bilhets och trängsel överallt.
  Här kan man strosa fritt på gator och de små torgen och öppna platser och tycka allt är lugnt och fint.
  Ni får se danspaviljongen hastigt en gång till och flera krigsminnen som målas om och vårdas väl.
  Har en väldans lust att lämna idiotin Sverige som både Arbetarrörelse, borgarklass och kapitalister fördärvat så man knappt vågar gå ut längre och allt är dyrt, skatterna skyhöga och inget får man göra men än att vara pk och bli som SVT Public Service önskar att alla ska vara.
  Starodub ligger väldigt nära Belarus.
  Jag tycker man ser det på miljön. Det ser ungefär likadant ut i Belarus.
  https://www.youtube.com/watch?v=0rLgJgyuu7E

 2. En mycket bra och helt historieriktig artikel som mycket väl reflekterar USA oligarkins råa och hänsynslösa attityd mot andra i världen. I botten, numera väl maskerade, ligger den gamla rasbiologiska kulturen från Europa. Glöm inte Statens institut för rasbiologi (Rasbiologiska institutet, även förkortat som SIFR) i Uppsala som grundades 1922 i syfte att erhålla en vetenskaplig grund för rashygieniska åtgärder och var administrativt fullt självständigt till 1958 och fortfarande existerar på Uppsala Universitet. Numera är det inte bara den fysiska rasen eller etniciteten som gäller, utan hela den kultur av överlägsna människor den skapade. Vi ser det dagligen i Sverige medias hets mot Kina. Nu är det kulturhygieniska, affärshygieniska, ekonomihygieniska och folkhygieniska åtgärder som gäller. Annars är det samma sak.

  Eliten är överlägsen och alla andra skall underordnas den. Kulturen har spritt sig långt bortom människors fysiska utseende eller folktillhörighet. Det var samma maktkultur av överlägsenhet som låg till grund för Europas aristokrati som sög ut folken, samma maktkultur som låg till grund för kolonisationen av Afrika, Asien och Nordamerika, samma maktkultur av överlägsenhet som praktiseras än i dag av främst USA och Storbritannien. Mindre värdefulla människor skall ”hanteras”, med våld, krig och kärnvapen om nödvändigt. Vi ser hur den tillämpas i Kanada just nu, och hur den tillämpas dagligen i svenska MSM och Public Service där Kina förfalskat systematiskt framställs som övervakare, tjuvar och opålitliga. Så fungerade även nazismen. Media har till och med anställt eller engagerat dedicerade aggressiva agitatorer för att föra fram den kallade ”journalister”, ”sinologer”, ”Kina experter” eller ”Kina kunniga”. Dom fyller idag samma roll som en gång Tredje Riket motsvariga, men nu i Sverige.

  • Det mest skrämmande är att regimmedias hantlangare ”journalisterna” inte själva reagerar på sitt agerande och inser vad de håller på med? Och så görs det dokumentärer där frågan ställs hur det kunde gå så illa i Nazi-Tyskland? Man slutar aldrig häpnas över hur folk låter sig duperas…Även sådana som påstår sig se igenom propagandan använder floskler som media sprider vilket visar hur effektiv indoktrineringen är!

 3. Läskigt. Mycket läskigt. Man gjorde totalt bort sej här,när vi inte skrev under detta. Vi Sverige skrev inte under detta,vad är ursäkten snälla? TROTS att över 90procent av befolkningen stöttar detta. Det är läskigt och SJUKT

 4. Deltog inte Sverige i en kärnvapenprovokation mot Ryssland i och med den nya övningen som hölls över Sverige fredagen den 18.2 2022 med USA:s kärnvapenstyrkor? Just denna typ av övning, där svenska jaktplan eskorterar två bombplan av typen B-52 Stratofortress från de amerikanska kärnvapenstyrkorna, kan jämföras med Kubakrisen som förde världen till randen av kärnvapenkrig.

  Sverige har med detta militära USA-samarbete inordnats sig i den amerikanska kärnvapenstrategin så att dessa B52:or vardera skulle kunna avfyra sin möjliga last på 12 kryssningsrobotar med kärnvapen mycket nära ryskt territorium. Det är sällsynt omdömeslöst av regeringen, försvarsministern och försvarsledningen att tillåta genomförandet av denna övning just i detta upptrissade säkerhetspolitiska läge. Nato anser att de skall pressa Ryssland att göra eftergifter. Nu gör Nato med svenskt stöd en kärnvapenutpressning mot Ryssland som för världen ännu närmare ett kärnvapenkrig.

  Enligt det avtal som Sverige skrivit på som medlem av den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE är det en odelbar princip att varje land både själv bestämmer sin säkerhetspolitik och inte får stärka sin egen säkerhet på bekostnad av ett annat lands säkerhet. Det är om detta som Ryssland skrivit brev till Sverige för att höra hur vi vill leva upp till detta avtal. Vid Kubakrisen hävdade USA sin rätt till en säkerhetszon omfattande även grannlandet Kuba. Nu argumenterar USA och Sverige att Ryssland inte har motsvarande rätt trots att den fastställts i OSSE-avtalet.

  De svenska samövningarna med de amerikanska kärnvapenbärande bombplanen innebär att Sverige i fredstid aktivt deltar i hotande anflygningar om att förinta stora delar av sitt grannland Ryssland. Något kraftigare sätt att öka sin säkerhet på andras bekostnad finns inte. Istället för att Sverige lever upp till OSSE-avtalet, bryter Sverige grovt mot det. Det är ett mycket arrogant svar på den ryska frågan.

  I ett tidigare uttalande ”Varför frågar Ryssland Sverige om OSSE-avtalet?” den 6.2 2022 som skickats till statsministern, försvars- och utrikesministrarna, samt samtliga ledamöter i Riksdagens utskott för Försvar och Utrikesfrågor samt EU-nämnden, pekade Schillerinstitutet på att:

  “Dessa flygningar innebär att Sverige ingår i den amerikanska kärnvapenstrategin att från andra sidan av Atlanten kunna anfalla Ryssland. Mot kärnvapen kan kärnvapen användas och det innebär att det svenska luftförsvaret, med flygbaser, stridsledning och staber, har gjorts till fullt legitima mål för ryska kärnvapenanfall när Ryssland inte ser andra sätt att försvara sig. Detta är en helt ny svensk politik jämfört med tidigare under Kalla kriget, då Sverige i hemlighet förberedde för att de amerikanska strategiska bombflygplanen skall kunna mellanlanda och eskorteras genom svenskt territorium. Det kunde då hävdas att flygningarna enbart skulle ske när krig väl utbrutit. Nu görs alltså övningar för bombanfall mot Ryssland i fullt dagsljus i fredstid och Försvarsmakten skryter om detta samarbete med USA. Sverige har avstått från att ha kärnvapen just för att inte vara en måltavla för kärnvapen och uppmanar andra länder att inte heller skaffa sig kärnvapen.”

  Domedagsklockan som räknas fram av Bulletin of the Atomic Scientists stod den 20 januari 2022 redan på 100 sekunder före midnatt. Nu behövs en stor samling nationellt och internationellt för att finna konkreta vägar till avspänning och långsiktig gemensam säkerhet.

  Se här hur Försvarsmakten stolt berättar om sin övning med de amerikanska bombplanen av typ B-52: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/02/svenska-och-amerikanska-flygvapnet-i-gemensam-ovning-over-sodra-sverige/

  • Det samma gäller Finland. Finland har beställt 64 st F-35 jaktplan från USA. I november avslöjade en finsk överste att den förre ÖB:n Kaskeala vid en sluten tillställning på frågan om behovet av kostsamma stealth-egenskaper hos jaktplanen hade svarat: de behövs för att kunna tränga in i Ryssland för att nå mål bortom Moskva.

   Samme överste, expert på luftförsvar, förtydligade att ett fungerande luftförsvar behöver luftvärn i form av robotar och kanoner, inte jaktplan, och framförallt inte i den omfattning som skall anskaffas. Finland saknar sådant luftvärn och spenderar pengar på helt fel saker.

   En win-win lösning för USA. Att placera ett attackvapen i Finland avsett att angripa Ryssland och att därtill få finnarna att bekosta det hela.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here