Olof Palmes mördare del av en större komplott? Ny Palmeutredning krävs!

24
4820
Olof Palme 1974. Bild Wikipedia. Av Verhoeff, Bert / Anefo – Nationaal Archief, CC BY-SA 3.0 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43121022


Ingress 3/3 2022:

Kanske är den här frågan uttjatad – men inte vet vi vem som mördade Olof Palme. Efter artikelns publicering 1 mars förra året har denna artikel publicerats DN Debatt. ”15 uppgifter talar mot att Skandiamannen sköt Palme”

Även om detta inte är frågan för dagen – har den en tydlig aktualitet då Olof Palme arbetat för fred och för större förståelse för Ryssland. Kanske var det orsaken till att han mördades?

Den publiceras nu i kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag”

____________________________________________________________________

Olof Palmes mördare del av en större komplott? Ny Palmeutredning krävs!

DN Debatt skrev 1 mars 2021 Inga-Britt Ahlenius, Gunnar Wall som skrivit en bok om mordet på Olof Palme samt 17 journalister och författare att ””Riksåklagaren måste återuppta Palmeutredningen”.

De skriver ”Att återuppta förundersökningen med en liten grupp kompetenta utredare under ledning av en orädd och initiativrik åklagare och med moraliskt stöd från Riksåklagaren är det minst slösaktiga och det enda ansvarsfulla alternativet om man vill finna en trovärdig lösning på mordgåtan.”

De skriver vidare ”När Palmeutredningen lades ner i somras av åklagaren Krister Petersson skedde det på ett sätt som väckte allmän och berättigad förvåning. En avliden man, Stig Engström, tidigare anställd på försäkringsbolaget Skandia, pekades med namn och bild ut som misstänkt gärningsman. Samtidigt erkände åklagaren att det inte fanns några bevis som han själv trodde skulle ha räckt till ett åtal om Engström hade varit i livet. Engström kunde inte bindas till något vapen, och det fanns inga andra tekniska bevis som knöt honom till brottet. Inte heller fanns det några vittnesutpekanden från mordplatsen, något styrkt motiv eller ens en antydan till ett erkännande i någon form från hans sida. Inga karaktärsvittnen redovisades som kunde intyga att han hade viljan och kapaciteten att utföra ett kallblodigt mord eller förmågan att hemlighålla det.

Åklagaren lade inte ens fram någon gärningsbeskrivning som gjorde det begripligt eller trovärdigt varför Stig Engström skulle lämna sin arbetsplats med ett laddat skjutvapen och med mord i sinnet just när paret Palme passerade.”

”Men under Krister Peterssons tid som Palmeåklagare ägnade utredarna också uppmärksamhet åt spaningsuppslag som pekade i helt andra riktningar än mot en ensam mördare, som exempelvis förekomsten av personer utrustade med walkie-talkier runt mordplatsen, möjliga internationella kopplingar och nätverk med anknytning till militära kretsar eller hemlig statlig verksamhet. Varför Petersson valde att släppa dessa uppslag innan de bearbetats färdigt redovisade han inte.

Detta är bekymmersamt, särskilt eftersom det framgår av frisläppta dokument från utredarnas interna möten att Petersson hade problem med att få den hjälp han bad om från såväl Säpo som den militära underrättelsetjänsten Must för att följa upp sådana uppslag.”

Allt detta, med ett illa underbyggt och rättsosäkert utpekande av en avliden man och ett svagt motiverat nedläggningsbeslut av en ofullständig mordutredning, kastar en skugga över det svenska rättsväsendet. Riks­åklagaren måste nu göra det enda rätta och deklarera att utpekandet av Stig Engström stred mot grundläggande rättssäkerhetsprinciper samt besluta att Palmeutredningen ska återupptas med ny kraft.

När utredningen sedan åter öppnas krävs det att tjänstemän inom myndigheter som Säpo och militära hemliga tjänster lösgörs från sin tystnadsplikt samt att den nya Palmeutredningen får insyn i och tillgång till dessa myndigheters arkiv.” (Markering i DN).


Olof Palmes mördare del av en större komplott?

De är verkligen inte de första som ifrågasätter uppfattningen att ifrågasätta uppfattningen att utredningen lagts ned i förtid och att beläggen för att ”Skandiamannen” Stig Engström är Olof Palmes mördare är alltför svaga.

Jag publicerade en artikel med detta innehåll 31 maj 2018 på min nu passiva blogg Jinge.se. Olof Palmes mördare del av en större komplott?

32 år efter mordet på Olof Palme utreder Palmegruppen den så kallade Skandiamannen som misstänkt gärningsman. Det avslöjade magasinet Filter i andra hälften av maj 2018 i ett långt reportage som pekar ut ”Skandiamannen” Stig Engström som mördaren.

I Thomas Petterssons reportage i Filter hänvisas till Olle Minells artiklar i Proletären, där Olle Minell redan för 27 år sedan ifrågasatte Skandiamannens uppgifter och skrev om kopplingarna till den hemliga Stay behind-rörelsen i Skandiahuset.

Det är jättebra att detta kommer upp på tapeten, säger Olle Minell när han gör ett besök på sin gamla arbetsplats på Proletärens redaktion. Men om Palmegruppen ska komma någonstans så kan de inte närma sig Skandiamannen utifrån en ny teori om en ensam mördare, utan de måste göra det utifrån att han ingår i en komplott.

Olle Minell träffade och intervjuade Stig Engström för Proletären 1989. Minnena från det mötet gör att Olle Minell tvivlar på att denne skulle vara mördaren.

”Jag träffade Stig i en och en halv timme och jag säger ungefär som Leif GW Persson, det är fel gubbe. Men han kan absolut vara en del i en komplott, och är på mordplatsen för att förvilla och sprida ett felaktigt signalement på skytten eller för att ta med sig vapnet därifrån.”

Skandiamannen Stig Engström har funnits med i Palmeutredningen från dag ett, men aldrig utretts ordentligt. Trots att han bevisligen befann sig på mordplatsen och har ändrat sin historia flera gånger.
Hans lögner och att han aktivt placerade sig vid mordplatsen, genom att kontakta både polisen och media, gjorde istället att han avfärdades som mytoman. Palmeutredaren Hans Holmér kallade Skandiamannen för en ”elefant i en porslinsbutik”, och han fick inte närvara vid polisens rekonstruktion av mordet.

Idag (2018) är Skandiamannen död sedan 18 år, men vid tiden för mordet var Stig Engström en Palmehatande moderat som arbetade som grafiker på Skandia. Hans chef var i många år Alvar Lindencrona. Lindencrona ledde från Skandiahuset den hemliga antikommunistiska Stay behind-rörelsen, som skulle aktiveras om Sverige blev ockuperat av Sovjetunionen.

På mordkvällen den 28 februari 1986 lämnade Stig Engström Skandiahuset 23.19 och befann sig på mordplatsen vid tiden för mordet 23.21. Efter att, enligt olika versioner av sin egen historia, ha försökt hjälpa Olof Palme och pekat ut mördarens flyktväg för polisen återvände han till Skandiahuset innan han tog nattbussen hem.

”Det finns väldigt många konstiga saker att titta på vad gäller Skandiahuset. Engström är till exempel den ende anställde i Skandiahuset som har en egen låsmekanism på sitt rum, varför det?” säger Olle Minell.

I artikeln Vad hände i Skandiahuset? (Proletären nr 8, 1991) skrev Olle Minell om hur säkerhetsmannen på Skandia, den före detta polisen Per Häggström, i förhör 1986 sagt att de planerade att gå in i Engströms rum för att leta efter ”vapenfett eller vapendelar”.

Men undersökningen blev aldrig av. Till nästföljande nummer av Proletären intervjuade Olle Minell säkerhetsmannen Häggström. Häggström säger att det rann ut i sanden, men att han i efterhand tycker att man borde gått till botten med Skandiamannen. Häggström fortsätter:

”Två gånger efter de här förhören i juni 1986 har jag aktivt försökt få Palmeutredningen att intressera sig för Skandiamannen. Men jag har inte fått någon respons, de bryr sig inte om det. Det är inte intressant – jag ska säga dig en sak, jag har varit inom kåren och hade jag haft hand om mordutredningen i jakten efter Olof Palmes mördare så hade det här varit uppklarat nu.”

Olle Minell pratade också med kriminalinspektör Erik Skoglund, som är den som förhörde Häggström. När Skoglund var tillbaka efter semestern 1986 fick han andra arbetsuppgifter:

”Om det var för de här förhören med Skandiamannen vet jag inte, men jag skiter i det – det finns så många andra mord att klara upp.”

Skandiamannen Bild: Proletären

Thomas Pettersson har med citat från de båda artiklarna i sitt reportage i Filter. Han fortsätter med att skildra det utbredda Palmehatet i Stig Engströms umgänge och har grävt fram att Stig Engström var vän med en för utredarna tidigare okänd vapensamlare, som kan ha försett honom med mordvapnet. Stig Engström kan alltså haft ett vapen redo att hämta när han träffar på Palme på väg till bion, går tillbaka till Skandiahuset och ringer för att ta reda på när filmen är slut.

Olle Minell vänder sig helt emot tanken att Engström skulle mött Palme av en slump på kvällen.

Palme är övervakad, genom telefonavlyssning och av män med walkie talkies, ända från att han lämnar bostaden tills han går ut från Grand och går sin väg fram till mordplatsen. Och om Palme är övervakad så får naturligtvis Stig Engström en signal, nu ska du gå ut.

– Tror man på slumpen bortser man också från att Sven Aspling, den förre partisekreteraren och den som CIA-chefen William Colby pekat ut som personen som Stay behind byggdes upp omkring i Sverige, ringer Palme klockan sex på kvällen. Är det kanske då det bestäms ett möte vid Sveavägen/Tunnelgatan?

Med Thomas Petterssons grävjobb är det andra gången på kort tid som det kommer fram ”nya” uppgifter i media om Palmeutredningen – uppgifter som Olle Minell skrev om i Proletären redan då det begav sig. I mars sände Uppdrag Granskning sina program om hur polisen Thure Nässén använde utpressning och lockade med pengar för att få missbrukare att vittna falskt mot Christer Pettersson.

– Det var som en deja vu-upplevelse för mig. Jag hade skrivit om Thure Nässén 30 år tidigare, och min artikel om Thure Nässén kunde varit en recension av de två programmen som sändes 30 år senare.

– Det är likadant här. Det som är substansen i Filters reportage ända fram till personbeskrivningen av Stig Engström, kretsarna han umgicks i och att vapensamlaren fanns – själva sakinnehållet som leder fram till det, det har jag ju redan skrivit 1991. Det jag ångrar idag är att jag inte fortsatte då.

Tror du vi någonsin kommer att få veta hela sanningen?

– Den nye utredaren Petersson har utlovat en lösning, sen om det blir sanningen eller inte, det vet man inte. De får jobba vidare med det här så får vi se vad de kommer fram till. Det finns helt klart fortfarande saker att utreda.

Andra artiklar om Palme-mordet.
Tysk bok: CIA och Nato dödade Olof Palme
Mördades Olof Palme av politiska skäl?
Palmeutredningens märkliga missar
Palmemordet: Amatör eller proffs, svensk eller utländskt?

Föregående artikelVad gör Sverige i kampen om Arktis?
Nästa artikelSenaste uppgifterna från affärmannen som var på hotell i Kiev
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

24 KOMMENTARER

 1. I Sverige av idag är det väl närmast omöjligt att hitta en oberoende åklagare som skulle kunna driva detta mordåtal och dessutom ett fall där det är troligt att USA har ett finger med i spelet! Redan på 1980-talet var denna uppgift svår och därför tillsatte man pellejönsar som Holmer för att garanterat sabba utredningen till en omöjlig röra att nysta upp. Ingvar Carlsson har en stor skuld i att utredningen blev fel, sen om det berodde på inkompetens eller påtryckningar utifrån är väl svårt att sia om! Ingvar Carlssons memoarer skulle man vilja läsa INNAN de censureras av svenska myndigheter!

 2. I Daniel Glasets bok ”Natos hemliga arme’er (stay- behind- rörelsen) som verkade i över dussintal tal europeiska länder, finns i avsnittet om Sverige flera sidor som tar upp mordet på Palme. Uppgifter som ngn, en ny utredning borde gå till botten med och nogsamt utreda.

 3. https://www.youtube.com/watch?v=bh4nJFvhmP4

  Leo Ensel i Tyskland berättar på en podcast hur omvälvande Michail Gorbatjov var vid den tidpunkten när Palme mördades. Podcasten vidrör inte Palmemordet överhuvudtaget men är en välkommen påminnelse om hur banbrytande Gorbatjov var speciellt i nedrustningsfrågan. Ett uppenbart hot mot det militärindustriella komplexet, och Palme skulle träffa honom.
  Leo Ensel är för övrigt ingen dåtida vänsteranhängare utan hade vuxit upp i en konservativ tysk miljö. På Druschba FM, en ung dam som har startat ett intressant projekt, tysk-rysk vänskap.

 4. Dags att påminna igen om denna bok.
  Ny bok anklagar CIA för Palmemordet
  ”I underättelsetjänsternas spindelnät. Varför mördades Olof Palme, Uwe Barschel och William Colby?” heter en nyutkommen bok av journalisten Patrik Baab och den amerikanska politikern Robert E. Harkavy.
  Boken bygger på tio års efterforskningar.
  CDU-politiker Uwe Barschel var premiärminister i Schleswig-Holstein från 1982 till 1987. Han hittades död på ett hotell den 11 oktober 1987 i Genève.
  I hans fall ska motivet ha varit att han varit inblandad i Iran-Contras-affären.William Colby sparkades från posrten som CIA-chef 1976 och blev därefter jurist vid Nugans bank i Australien. Denna bank var en penningtvättinrättning för CIA:s drog- och vapenpengar, hävdar författarna.
  Baab tror också att banken var ett CIA-fasad som också skötte dess vapenaffärer,Olof Palme, Sveriges premiärminister 1982-1986, mördades på Stockholms gator den 28 februari 1986.
  ”Vi har en diskussionsrapport från Secret Secret Planning Staff, sekretariatet för Natos hemliga Stay Behind-armé, daterat den 15 december 1985. Detta visar att CIA och MI6 beställde mordet på Olof Palme”, säger Baab.
  Mordet ska ha utförts av en tidigare iransk sekreterare, som hade CIA-utbildning. Motivet för mordet var att Nato hade oroat sig för att Palme skulle söka kompromisser med Sovjetunionen för att uppnå ett kärnvapenfritt Europa.

 5. “Sovjet styrde mordet på Olof Palme i medverkan med Iran. Mördaren var en kurd från Irak utbildad av KGB. Motivet till mordet var att Palme ansågs alltför Nato-vänlig och därför ett strategiskt och säkerhetspolitiskt problem för Sovjetunionen.”

  President John F Kennedy lät utfärda en säkerhetsgaranti till Sverige ifall vi blev anfallna av Sovjetunionen. Den säkerhetsgarantin kom till efter att dåvarande statsminister Tage Erlander varit på statsbesök i USA 1961 och avslöjades först genom den statliga utredningen Fred och Säkerhet 2002, SOU 2002:108.

  Sveriges vapenaffärer kan ha varit bidragande till motivet, tex Bofors Indien-affär och Bofors vapensmuggling till Iran. Palme var emot den kärnvapenfria zonen i Östersjön som föreslagits av Sovjet. Det negativa beskedet skulle ha presenterats vid Palmes planerade resa till Moskva i april 1986. Något som alltså aldrig kom till stånd på grund av hans död. Theutenberg menar att Moskva hade förlitat sig på Palmes stöd för den kärnvapenfria zonen.

  Palmes mördare hette Muhamed Latiff Abtil Rachim, född den 8 mars 1947 i Syrien, före detta irakisk medborgare och vid tiden för Palmemordet, sovjetisk medborgare. Säpo-poliserna Kegö och Barrling beskriver honom som narkotikahandlare och utbildad av KGB (svarta operationer). Det troliga är att han haft en bakgrund i den irakiska säkerhetstjänsten Mukhabarat och på så sätt fått sin utbildning i KGB vilket var vanligt då Mukhabarat var KGB:s allierade i Mellanöstern.

  Kurden Muhamed Latif kom till Sverige i slutet av 1985 eller början av 1986, det förekommer olika uppgifter. Men strax före Palmemordet i alla fall. Han fick bo hos en sovjetisk kvinna, sannolikt med namnet Natalja Tropinskaja, med adress Trondheimsgatan i Akalla-Husby. Bostaden hade ordnats via den sovjetiska ambassaden i Stockholm. Av den så kallade Källa Erik, den sovjetiska KGB-diplomaten som var Muhamed Latifs handledare enligt Säpos uppgifter. Intressant i det här sammanhanget är att just Olof Palme ville utvisa de här grupperna från Sverige, som han menade var vilande terroristceller. Utvisningar som också verkställdes kort innan mordet. Grupper med kurder och palestinier som jobbade under cover för den sovjetiske diplomaten Källa Erik på KGB. Mannen som drev och handledde sovjetiska illegalister i Sverige. Läs mer om det i ”Källa Erik” och ”Spinndoktorn” av Anders Jallai.

  • Om detta som du skriver skulle vara sant, så måste den som gjort sig skyldig till att sprida sådan falsk propaganda om Olof Palme vara skyldig till att han blev mördad. Mycket osannolikt att han skulle varit NATO-vänlig som nyss var rasande och höll ett brinnande tal till hela världen, där han starkt fördömde USA:s krig i Vietnam. Vilket gjorde att USA bröt alla diplomatiska förbindelser med Sverige under flera års tid.De kallade hem sina diplomater och skickade ut de svenska diplomaterna från USA. Det var med en ursinnig blick han han vräkte ur sig sin avsky över när ett land med maktspråk tvingar ett annat land till underkastelse, som han speciellt betonade att USA gjorde.
   Carl Bildt var i SVT för några år sedan, och berättade att han gav hemlig information till USA på deras ambassad, och då påstod han att Palme kände till detta, att han delgav USA hemlig information från svensk försvarsmakt. Lätt att vara lögnaktig då en person är död. Ingvar Carlsson blev fruktansvärt upprörd av att höra Carl Bildt säga detta, och sa att Palme visste absolut ingenting och skulle aldrig acceptera det, då han ville ha ett neutralt Sverige. Det är nog mer troligt vad Ingvar Carlsson säger om Palme än vad Carl Bildt säger. Då Ingvar Carlsson och Olof Palme delade säkert mer tankar om politiken med varandra.
   Olof Palmes tal på länken nedan, det som USA tyckte var en enorm förolämpning mot dem. De ansåg att han jämförde dem med nazisternas illdåd.
   https://mail.google.com/mail/u/0/#search/olof/FFNDWNXhdLspsMKwtQskkNpsqXFtHjnL?projector=1

   • Kommentaren om Palmes NATO-vänlighet är såtillvida träffande att den åskådliggör den uppochnedvända värld som u-båtshysterikern Bildt och Palme-hatarna levde i. Hade de fattat att Palme inte var radikal åt någotdera hållet hade han inte heller blivit mördad. Palmes relation till USA var i grunden inte alls fientlig liksom han inte heller var någon Sovjetkramare. Palmehatet byggde på idel myter.

    Carl Bildt skulle ha stelnat av skräck om han besökt Finland och av Kekkonen knuffats in i bastun för att bada med ryska statsledare. En pajas och en statschef, Bildt och Kekkonen.

 6. Jag rekommenderar verkligen alla att läsa boken som Ulf Sparrbåge nämner ovan: Daniele Ganser. ”Natos hemliga armeér: operation Gladio och terrorismen i Västeuropa.” Wikipedia har också en ganska uttömmande
  text om Stay-Behind och olika länders inblandning i denna verkligt skumma rörelse. https://sv.wikipedia.org/wiki/Stay-behind Vi borde begära en neutral och icke påverkbar utredning om Palme-mordet. Men som vi är en vasallstat till USA blir ju detta en omöjlighet. – Skam över Sverige!

  Ulla Johansson

 7. Komplott låter sannolikt med tanke på resultatet av Sven Anérs intervju med Anti Avsan.
  https://svenanerpalmemordet.blogspot.com/2013/03/na-na-vi-har-san-uppbackning-sa-ni.html
  https://www.youtube.com/watch?v=OqkT_55fzVQ

  Vill man lösa mordet bör vi alltså först få folk med konservativa värderingar, som inte tror på statsministermord men på demokrati och rättsstat, att sluta rösta på det huvudmisstänkta politiska partiet, ex. kanalisera dem till de andra konservativa partierna, tills någon i det klandervärda partiet beslutar att läcka ut den evidenta sanningen.

  Det bör vi göra vid varje tillfälle som vi samtalar med konservativa på stadens gator. Det gör jag och det har jag gjort mycket länge och mycket aktivt. Det kan ha gynnat KD och SD, men det är i min mening bättre än att stödja ett satans mördarparti som har sålt sig till främmande makt.

  • Palme blev inte mördad av USA pga små demonstrationer i en avkrok vid polcirkeln, han blev mördad av sovjetväldet av flera orsaker;

   1) han störde de indisk-sovjetiska affärerna i Boforsaffären
   2) han blandade sig i sovjets inflytande genom krutexport till Iran/Irak
   3) han snuvade östtyskland på inkomster från kruttransporter
   4) han hjälpte inte sovjet till kärnvapenmonopol i östersjön.
   5) den ryske ambassadören visste i förväg att han skulle mördas.

   Svensk skärgård är mycket lämplig att gömma ubåtar i, för alla sidor, det vet alla utom svenskarna.

   • Svenskarna visste mkt väl och samarbetade med US/UK om att kasta falska beskyllningar på Sovjet. Samtliga inblandade var väl medvetna om att den ryska grundstötta ubåten från 1981 var ett projekt i full samarbete mellan Sovjet och de övriga. Därför fanns ingen verklig orsak bland insiders att misstänka äkta Sovjetiska inträngningar senare.
    US/UK hade däremot intresse av en polarisering mot Sovjet och fruktade fred. Sovjet hade inget annat skäl att medverka 1981 än att Usa belönade dem mycket rikligt.
    Genom Usas generösa teknikexport till Sovjet urholkades snarare tilltron till deras samhällssystem’s förmåga att hävda sig teknologiskt vilket bidrog till Gorbachev’s framträdande.
    Din tes är ju att Sovjet fruktade avspänning. Den håller inte.

 8. Lite förvånande att Gunnar Wall anser att Palmeutredningen bore öppnas igen. Sedan Tomas Bodströms lagändring om att brottet aldrig skulle preskriberas, finns inte längre några förutsättningar för att få rätt personer att prata. Det är synd ur ett historiskt perspektiv. Men allting pekar mot en riktigt stor komplott, med både Staybehind, SÄPO, delar av svenska försvaret, CIA osv, som inblandade parter. Man ville sannolikt få Palme undanröjd, innan han skulle träffa Gorbatjov, och därmed riskera kalla krigets pengadrivande rustningsspiral. Ständigt detta militärindustriella komplex.

  Att Sovjet ville bli av med Palme för att han skulle ha varit emot en kärnvapenfri zon i Östersjön, låter som ett riktigt dåligt skämt. Sven Hollter referenser till Anders Jallais bok håller inte. Det är bara blå dunster som denne militär spridit ut, ren desinformation. Nästan lika dåligt som den är varianten att mordet skulle vara iscensatt av Palme själv, och att skådespelare agerade både Olof och Lisbeth. Men det finns ju alltid folk som går på sånt där trams…

 9. Palme blev mördad av sovjetväldet av minst fem orsaker;

  1) han störde de indisk-sovjetiska affärerna i Boforsaffären
  2) han blandade sig i sovjets inflytande genom krutexport till Iran/Irak
  3) han snuvade östtyskland på inkomster från kruttransporter
  4) han hjälpte inte sovjet till kärnvapenmonopol i östersjön.
  5) den ryske ambassadören visste i förväg att han skulle mördas.

  Att USA skulle ha mördat Palme är däremot ett dåligt skämt av den typ vänsterkonspiratörer köper som grisen i säcken. USA tog hem sin ambassadör ett tag, när Palme gick på som värst för att anpassa sig till den kommunistledda vietnam-rörelsen. Palmes son gick på Harvard. Palme var ingen USA-hatare.

  • Och Palme var på väg till Moskva för att stödja Sovjetledaren Gotbatjovs nedrustningssträvanden. Diskuteras bl.a. här.

  • Bara desinformation Sven Hollter…Varför ta livet av den person som hade en balanserad syn på kalla kriget? Helt kontraproduktivt…Menar du på fullt allvar att Palme skulle mördas för lite vapenaffärer så är du helt ute och cyklar! Allt tyder på att CIA hade ett finger med i spelet och det var USA som hade mest att vinna på att röja Palme ur vägen! Politiska mord är dessutom en USA-specialitet ett faktum du tycks missat…

  • Man väljer vem man vill tro på, och mellan Carl Bildt och Ingvar Carlsson, så väljer jag att tro på Ingvar Carlsson. Eftersom jag väljer honom, så innebär det att Carl Bildt ej är sanningsenlig när han säger att Palme visste om att han gav svensk försvarsmakts hemligheter till USA, på deras ambassad i Sverige. Ingvar Carlsson säger att Palme ville ha ett neutralt Sverige, att vara med i NATO, är knappast något som befrämjar neutraliteten. Han säger också att det inte är sant som Carl Bildt säger att Palme visste att USA fick hemlig information från svensk försvarsmakt. USA såg nog hellre Carl Bildt som statsminister, som var så tjänstvillig till dem.
   Efter Palmes fördömande av kriget i Vietnam, så tog USA tog hem sin ambassadör under två års tid, jag skulle inte skriva ett tag, vilket ger intryck av en mycket kortare tid.
   Palmes egna ord i intervjun med Christina Jutterström.
   Han fördömer inte USA som nation han fördömer deras krig i Vietnam.
   Han säger ”det man nu gör är att plåga människor, plåga en nation för att förödmjuka den tvinga den till underkastelse under maktspråk och därför är bombningarna ett illdåd”
   Jutterström frågar: Betyder det att ni sätter likhetstecken med vad Nixon gör och vad Hitler gjorde.”
   Han svarar: ”Jag sätter likhetstecken när våldet blir meningslöst mot enskilda människor. Det är inte politikerna jag jämför, det är verkningarna för enskilda människor och våldet meningslöshet och grymhet som jag jämför”
   USA som vill ha världsopinionen med sig i deras ändlösa krig som de startar, vill knappast ha en statsminister i Sverige, som kommer att granska deras krig, jämföra våldet och fördöma det inför hela världen.

  • Haha, vad spelar det för roll att Palmes son gick på harvard. Det är ungefär som att jag skulle säga att, bara för att jag gillar ett ställe, låt säga ’harvard’, så gillar hela washington mig..Nope håller inte..såklart

 10. Palme var nordens Jfk, warren’kommissionen’ o Palme’kommissionen’ hade samma uppgift dvs som Estonia’kommissionen’ att sopa igen alla spår och hindra fortsatt utredning som kan peka åt rätt håll, tyvärr

 11. Anledningen till att Palmemordet aldrig ”löstes” var att svaret redan är känt; en irakisk agent av kurdiskt ursprung med sovjetisk utbildning mördade Palme, och tredjeman på sovjetiska ambassaden var införstådd, han avlyssnades och berättade per telefon att mordet skulle utföras, innan det utförts. De svenska agenterna belades med yttrandeförbud i ärendet.

  Sverige kunde inte komma fram till att sovjet fanns i bakgrunden till mordet, det var en realpolitiskt omöjlig slutsats att kommunicera, och vad skulle man göra mot sovjet? Ingenting, deras baltiska kärnvapen fanns som ständig påminnelse om militära realiteter.

  Alla stickspåren, Skandiamannen (oskyldig), USA (hittepå utan grund), Sydafrika (hittepå utan grund), Christer Pettersson mfl är vad kommissionen utrett. De har haft order att spilla tid på strunt. Den influgna mordagenten flög till London dagen efter mordet, och har aldrig hörts av. Efter att ha gjort grovgörat kan såna mycket väl likvideras i skymundan, för att sopa igen alla spår.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here