Orkandrabbade Nicaragua: Nästa politiska dråpslag för USA och den latinamerikanska högern efter vänsterns seger i Bolivia

3
1638
Nicaragua: Opinionsundersökningar om stödet för regeringspartiet.

 

Nedan återges en artikel av Dick Emanuelsson som publicerats på dennes Facebooks-site för en tid sedan. Sedan dess har Nicaragua drabbats av orkan som medfört stora skador. DN skriver ” Orkanen Iotas öga drog in över Nicaragua på måndagskvällen lokal tid. Med vindar på runt 70 meter per sekund är det den hittills kraftigaste orkan som har registrerats i landet. Den slog till bara två veckor efter Etas förödande framfart i regionen, som krävde uppemot 200 människors liv.
Det är första gången sedan mätningarna började som två så pass stora orkaner bildas över Atlanten i november.Minst nio personer har mist livet i orkanen Iotas härjningar över Centralamerika, som redan är hårt drabbat efter det förra stora ovädret, Eta. Förtvivlat vädjar befolkningen om hjälp. – Det finns inget att äta över huvud taget, säger Inocencia Smith i Nicaragua.”

Voice of America rapporterar idag om tolv döda.

The Guardian skriver ”Experts believe the climate crisis has contributed to the record-breaking number of powerful storms.”

Orkanen Iota. Bild: Wikipedia.

Trots denna förfärliga orkan finns det positiva saker att rapportera från Nicaragua. De följer nedan.


Nästa politiska dråpslag för USA och den latinamerikanska högern efter vänsterns seger i Bolivia:

President Daniel Ortega redovisar en stabil politisk grund att stå på inför nästa val i Nicaragua om ett år. Hela 67,2 procent ger han godkänt i den senaste väljarundersökningen genomförd av det renommerade opinionsinstitutet M & R consultores.

För den statskuppbenägna arbetsgivaroppositionen är det dystra dagar. Den får 8,5 procent mot FSLN:s 57,9 procent.

Den sittande presidenten är också sett i en historisk jämförelse den bäste de senaste 50 åren.

Hela 82.1 av nicaraguanerna anser att landet har utvecklats jämfört med tiden för sex år sedan medan 81,7 procent anser att regeringen bör styra in landet på den kurs det hade innan högerns kuppförsök i april 2018.

Och vad gäller försöket att med våld störta regeringen 2018 menar El 93.8 att detta innebar att landets ekonomi och utveckling försämrades allvarligt.

M & R consultores har även ställt frågan till nicaraguanerna om vad de anser om hur hälsovårdsministeriet har handlagt den komplicerade frågan om bekämpandet av Covid och 67,6 procent ger ministeriet godkänt medan 18,6 procent menar att frågan har skötts dåligt.

Den katolska kyrkan befinner sig i fritt fall, må hända för dess stöd till högern och försöket att med våld störta regeringen 2018. För kyrkan som 1950 kunde registrera att 90 procent av nicaraguanerna bekände sig till katolicismen får i dag bittert konstatera att endast 41,8 procent av dessa reaktionära svartrockar får godkänt av landets mycket starkt troende befolkning.

Vicepresidenten Rosario Murillo sa i en kommentar:

– Här uttrycks folkets röst som säger att vi vill ha arbete, stabilitet och vill ha fred och välstånd.

Utan tvekan kommer denna nya opinionsundersökning som en kalldusch för USA-ambassaden som har fullt sjå med att förena den djupt splittrade oppositionen. Trots, eller kanske på grund av de miljoner dollar som USA öser över denna fosterlandsförrädiska opposition slåss en rad fraktioner sinsemellan för att representera oppositionen och därmed få bättre tillgång till de gröna sedlarna.

Och det är vad de vanliga nicaraguanerna har varit åskådare till det senaste decenniet, därav den marginella politiska roll oppositionen i dag spelar i landet.

USA:s taktik och strategi har gått ut på att gradvist öka det ekonomiska kriget mot landets regering som vägrar underordna sig en ekonomisk och utrikespolitik som bestäms i Washington. Och det får godkänt av folket.

Valet i Bolivia ger sandinisterna andhämtning och ger hökarna i Washington en tankeställare.

Det kommande valet i Ecuador kommer också att vara oerhört värdefullt för att de amerikanska folken än en kan börja integrera folk och handel utan att fråga först Imperiet i norr.

I Latinamerika avskys och förkastas USA:s nya version av Monroedoktrinen.

Relaterat.

Ordfront: Strunt eller sanning om Nicaragua?

Föregående artikelRegeringen: USA avgör hur länge vi är kvar i Afghanistan
Nästa artikelSoldater från Australien och Storbritannien begår krigsbrott i Afghanistan

3 KOMMENTARER

 1. Det är inte USA som straffas av vänsterregering, utan lokalbefolkningen som betalar. Monroedoktrinen är överspelt, Brasilien är en stormakt i vardande.

  • Visst, folket består alltid av en massa idioter när de väljer vänstern, men kloka och informerade när de väljer högern! Jag hade turen att jobba i Nicaragua under det sista året av den sandinistiska regeringen och det första året av den hemska regeringen av Violeta Chamorro, som folket blev tvunget att välja pga 10 år av krig och ekonomisk bojkott från USA. Det behövdes ett par månader, inte mer, för att se skillnaden mellan dessa båda regeringarna, hur fattigdomen och hungern steg okontrollerat och hur de svagaste direkt blev drabbade. Så kom inte hit och säg att det är folket som måste betala för en vänsterregering, utan det är sådana som du som vill behålla makten över rikedomar som inte längre kan göra det. Och sedan tar ni hjälp av groteska medel som Guaydó i Venezuela eller den där hemska högerkvinnan i Bolivia. Må fan ta er!

 2. Nicaragua, som första land i världen öppnat konsulat på KRIM.
  Ukrainsk reaktion har inte låtit sig vänta:
  In August, the country’s Ministry of Foreign Affairs lodged a complaint with Managua, threatening the implementation of sanctions. Two months later, Ukraine’s cabinet met to discuss measures against Nicaragua. Now the consulate has been officially opened, it remains to be seen whether Kiev will follow through.

  According to the website of Ukrainian journalist Dmitry Gordon, Deputy Prime Minister Alexey Reznikov lamented Nicaragua’s actions as being “against the national security interests of our state,” saying that the placement of a consulate “indulges the armed aggression of Russia against Ukraine.”
  https://www.rt.com/russia/506291-ukraine-sanctions-nicaragua-consulate/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here