Regeringen: USA avgör hur länge vi är kvar i Afghanistan

4
1877

 

Utgivarna på Alliansfriheten.se publicerade 18 oktober, dvs. för en månad sedan Artikeln: Regeringen: USA avgör hur länge vi är kvar i Afghanistan.
Jag återger den förkortad, och hänvisar i övrigt till den fullständiga artikeln.

Det framkom inte vid intervjun med försvarsminister Hultqvist igår eller i övrigt att Sveriges regering vill satsat försvarspengar i kriget i Afghanistan i stället för på det svenska försvaret.


Utdrag ur ”Regeringen: USA avgör hur länge vi är kvar i Afghanistan.”

Regeringen lägger en ny proposition om fortsatt svensk trupp i Afghanistan i den Nato-ledda insatsen Resolute Support Mission (RSM) . Mandatet gäller till slutet av 2021 och styrkan skall bestå av högst 50 personer.

Det är en bedrövlig bild regeringen tecknar av situationen i landet efter 19 år av utländsk ockupation.
Redaktören: Se artikeln Vad gör Sverige i Afghanistan? Efter 19 års USA-krig och ockupation lider 85 % av befolkningen.

Av 9,6 miljoner röstberättigade vid presidentvalet i september uppskattas omkring 1.6 miljoner ha röstat men fortfarande är det ingen som vet.

Facit av den utländska interventionen är tydligt. Landet har slitits sönder av bombangreppen (som fortsätter än idag), hundratusentals har dödats och sårats och miljoner drivits på flykt inne i landet eller ut ur landet.

Talibanernas företrädare och USA slöt ett avtal i februari 2020 om att alla utländska förband skall dras tillbaka före maj 2021.

För Sveriges del borde det vara skäl nog att nu en gång för alla dra bort den svenska styrkan. Likväl vill regeringen fortsätta, vilket endast kan förklaras av att den vill visa lojalitet med USA. Regeringen vill att Sverige visar sig som en pålitlig och lojal partner till Nato.

FN-mandat saknas för RSM, men liksom tidigare år hävdar regeringen att inbjudan från Afghanistans regering gäller som folkrättslig grund. Då det är uppenbart att det pågår en väpnad konflikt i landet, och då regeringen i Kabul inte har kontroll över stora delar av territoriet är inbjudan inte en legal folkrättslig grund.

Den svenska insatsen läggs i händerna på USA:

”Förutsatt att USA bedömer att talibanrörelsen infriar sina åtaganden fortsätter genomförandet av avtalet. Därmed kommer det svenska bidraget ha beredskap att, i samråd med insatsens ledning, Nato och partnerländer, avveckla sin närvaro under 2021.”

Sverige har en tradition sedan början av 1980-talet att bidra med humanitärt stöd till sjukvård och utbildning till Afghanistan. Där borde pengarna satsas istället för att som nu helt meningslöst bidra till krigets fortsättning.

Svenska soldater har inget i Afghanistan att göra!

Föregående artikelVad tycker Rysslands utrikesminister idag om Navalny och Ukraina – mycket öppenhjärtig intervju
Nästa artikelOrkandrabbade Nicaragua: Nästa politiska dråpslag för USA och den latinamerikanska högern efter vänsterns seger i Bolivia
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

    • Nä, USA kommer inte att lämna Afghanistan! De skjuter alltid upp tillbakadragandet ett halvår och hittar under tiden på en ursäkt att stanna kvar! Så har de gjort i åratal och kommer säkert att göra likadant igen…Arbetarklass måste förstå att Bidens ”löften” bara är för hemmaopinionen! Av historien har man lärt att USA:s löften inte är vatten värda…Avtal bryts efter eget tycke och behag men USA begär samtidigt av andra att avtal ska följas även om de själva först brutit avtalet, som med Iran t ex! En typisk skurknation således och en ”värdig” arvtagare till det brittiska skurkimperiet som numera är borta!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here