Soldater från Australien och Storbritannien begår krigsbrott i Afghanistan

6
1781

 

Soldater. Licens: shutterstock

Ingress: Vi har nyligen rapporterat hos försvarsminister Hultqvist över att president Trump tänker dra tillbaka en del av USA:s invasionsstyrka i Afghanistan.
Vad gör Sverige i Afghanistan? Efter 19 års USA-krig och ockupation lider 85 % av befolkningen.
Regeringen: USA avgör hur länge vi är kvar i Afghanistan.

Sverige har haft soldater där sedan 2002, till en kostnad av många miljarder kronor, och utan tillräcklig debatt.

Jag återger nedan två artiklar från Proletären.
Proletaren: AUSTRALISKA STYRKOR BEGICK KRIGSBROTT I AFGHANISTAN

BRITTISK SPECIALSTYRKA AVRÄTTADE CIVILA

Vi vet inte om svenska soldater begått krigsbrott.

Svenska soldater i Afghanistan.

 

Australiska styrkor begick krigsbrott i Afghanistan

Australiska specialstyrkor har systematiskt dödat obeväpnade civila i Afghanistan. Det visar en rapport som tagit den australiska försvarsmakten fyra år att sammanställa och som presenterades på torsdagen av försvarsmaktens chef general Angus Campbell.

Enligt den 530-sidiga rapporten har minst 39 personer dödats vid 23 olika tillfällen mellan 2009 och 2013, i vad som skulle utgöra ”krigsbrottet mord”.

Unga soldater, som tidigare inte dödat någon, har också hetsats av sina överordnade att skjuta ihjäl fångar i en sorts inkilningsrit, kallad ”blooding”. Sedan har vapen eller radiomottagare lagts vid de döda kropparna för att skyla över morden.

Campbell sa vid presentationen att inga av de undersökta händelserna kan beskrivas som att de varit i stridens hetta, och rapportförfattaren, generalmajor Paul Brereton, kallade några av dem för ”möjligen den mest vanhedrande episoden i Australiens militära historia”.

Angus Campbell beskrev en ”krigarkultur” och kåranda som gjort det svårt att få trovärdiga vittnesmål från soldaterna.

För två år sedan läckte en bild från 2007, där ett australiskt militärfordon i Afghanistan körde omkring med hissad tysk hakkorsflagga. Äktheten har bekräftats av Australiens försvarsmakt.

Australien är ett av de icke-Natoländer som deltagit med flest soldater i Afghanistan sedan USA:s invasion inleddes 2001. Fler än 39.000 australiska trupper har varit en del av Natokriget, enligt landets minister för försvarspersonal, Darren Chester.

Sverige deltar också fortfarande i Natoinsatsen RSM (Resolute Support Mission), som 2015 ersatte den tidigare Natoledda insatsen ISAF.

Höken Hultqvist hackar på fredsduvan
Den statliga utredningen om Sveriges deltagande i kriget, som presenterades 2017, visade att inga av de fina orden om att stärka demokrati och kvinnors rättigheter hade infriats. Det enda mål som uppfyllts var att Sverige visat sig vara en pålitlig samarbetspartner till Nato och visat att de svenska trupperna kunde stå till Natoledningens förfogande över tid.


Brittisk specialstyrka avrättade civila

En brittisk specialenhet i Afghanistan har systematiskt avrättat obeväpnade civila, och ljugit i sina rapporter om att offren sträckt sig efter vapen som de inte haft. Det är vad interna mejlkonversationer mellan officerare i specialstyrkan SAS starkt pekar mot, vilket Sunday Times var först med att avslöja.

Mejlen är en del av bevisningen i ett rättsfall som började med att en afghansk man krävde ersättning från den brittiska staten, efter att han 2011 satt fängslad i 20 dagar för att sedan släppas utan att åtalas för något brott.

Vid tillslaget då han greps och fördes bort sköts fyra av hans manliga familjemedlemmar ihjäl. När hans brorson, som placerats utanför huset med en svart huva över huvudet, gick in i huset efter att de brittiska soldaternas helikoptrar lyft, fann han sin pappa, sina bröder och sin kusin döda, skjutna med flera skott i huvudet.

I samband med rättegången gjordes en intern utredning 2014, som visade att det fanns minst 33 personer som dödats under nattliga räder av samma SAS-enhet bara under en period 2011, och i alla fallen stod det i rapporterna att de skjutits när någon redan tillfångatagen plötsligt dragit fram en gömd AK-47 eller en handgranat.

De både högst osannolika och i det närmaste identiska scenarion som beskrivits i rapporterna ska ha oroat en del högre officerare.

Mejlkonversationerna, som innefattar några av Storbritanniens mest dekorerade officerare, visar också att närvarande afghansk militär kraftigt protesterat mot att de avrättade skulle ha haft några vapen eller ens stött talibanerna. De mördade i det beskrivna fallet var lärare och bönder.

Trots de starka bevisen tystades saken ner från högsta politiska håll, och nu har en domare i Högsta domstolen beordrat försvarsminister Ben Wallace att förklara hur det kommer sig att bevisningen, som regeringen hade kunskap om, aldrig presenterades i rättegången 2014.

Boris Johnsons regering förbereder samtidigt ett lagförslag som i det närmaste kommer att ge full amnesti för veteraner från Afghanistan och Irak som har begått krigsbrott. Det färdiga förslaget väntas läggas fram i höst.

Föregående artikelOrkandrabbade Nicaragua: Nästa politiska dråpslag för USA och den latinamerikanska högern efter vänsterns seger i Bolivia
Nästa artikelValfusk i USA? Vad visar röstmaskinerna?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. För något år sedan när vi stod på Drottningtorget i Göteborg och samlade in namn mot NATO, stannade en kille i 35-års åldern för en pratstund. Han berättade att han varit i Afghanistan, han sa ”Vi sköt inte talibaner, vi sköt vanliga bönder.” Efteråt hade han förstått ett och annat och tyckte att det var väldigt bra att vi stod och samlade in namn mot NATO.

  • … och flyktingar.
   Grabbar som inte har fått gå i skolan p.g.a säkerhetsläget och som anländer som analfabeter.
   Deras underhåll fram till minst godkänd grundskoleprov är en kostnad att lägga ovanpå den militära insatsens budget.

   Goodwill förlusten för Sverige, runtom i välden, är ytterligare en post att lägga till.
   Det kostar på att vara NATO-lakej, och det går inte ens att prångla JAS-Gripen – såsom f.d. falsk neutral part – ty kärran är packad med västerländsk teknik som kräver godkännande vid export.
   Skall man därtill behöva försvara sig mot ”Väst” framöver är det bara iranska, kinesiska eller ryska prylar som inte riskerar att göras obrukbara medelst bakdörrar i elektroniken. (Tveksamt om Indiens köp av franska Rafale är så värst mycket smartare, eftersom den kärran torde också vara packad med icke-fransk västerländsk elektronik. Modi har dock Kina på hjärnan, så…)

 2. Vem är den värsta statsterroristen? Fosforbomber mot barn, kvinnor och civila? Tortyr av barn, kvinnor och civila? Självklart israel!
  https://www.globalresearch.ca/forbidden-weapons-israeli-war-crimes/5729841

  Och dessa två terrorist stater har apartheid israel som terroristguru.
  Minst 3,000 barn har mördats av den avskyvärda enheten israel.

  https://www.presstv.com/Detail/2020/11/20/638990/Over-3,000-Palestinian-children-killed-by-Israel-since-Second-Intifada-Ministry

  • Nja, Israel är nog ”bara” på andra plats när det gäller statsterrorism! USA är ohotad etta och ett av de värsta terrordåden mot civila var bombmattorna mot Mosul för några år sedan där tusentals kvinnor och barn strök med i attackerna! Fulmedias tystnad var öronbedövande men väntad! FN gnällde lite men tystnade när USA hotade med att dra in de bidrag man sen aldrig betalade ut…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here