Oslo Stadshus har idag hissat Palestinas flagga

12
1566

Gaza

Bild: The Palestinian flag flutters in the wind after it was raised in the courtyard outside the City Hall in Oslo, Norway, on November 29, 2023. AFP

Oslo Stadshus har idag hissat Palestinas flagga sida vid sida med den norska i solidaritet med det palestinska folket!

Källa: En flitig läsare och https://www.nrk.no/nyheter/flaggar-med-palestinsk-flagg-1.16657174. Översatt artikeln.

Flaggor med den palestinska flaggan Oslos stadshus vajar nu Palestinas flagga.

Idag är det den internationella dagen för solidaritet med det palestinska folket, som uppmärksammas av FN varje år. FN-flaggan hissas också. Den palestinska flaggan vajades även utanför stadshuset den 29 november förra året.

Dessutom kommer Oslo kommun att underlätta ett minnesmärke för offren under kriget på Gazaremsan senare i dag.

– Över 5 000 barn har mist livet i Gaza de senaste veckorna. Som mamma kan jag inte föreställa mig hur smärtsamt det är för palestinska föräldrar. Vi flaggar både för FN och Palestina då det är FN:s dag för solidaritet med det palestinska folket, säger borgmästare Anne Lindboe från Høgre.

Både KrF och Frp var emot hissandet av den palestinska flaggan.

Borgmästare Anne Lindboe säger att hon är mån om att Oslo ska vara en stad där alla känner sig trygga.

– Det gäller både vår lilla judiska minoritet som upplever ökande antisemitism och trakasserier, och det gäller alla som har en bakgrund från Palestina. Det är därför vi hade en åminnelse för vår judiska minoritet i lördags och kommer att ha en liknande högtid för det palestinska folket i dag i stadshuset, säger Lindboe.

– Varför var det ingen belysning eller flaggning för Israel vid stadshuset efter terrorattacken den 7 oktober?

– Terrorattacken var helt fruktansvärd och det är också anledningen till att vi i lördags hade en åminnelse där vi minns de som miste livet. Idag är det FN-dagen och då är det också naturligt att flagga för Palestina tillsammans med FN-flaggan när vi vet att över 5 000 palestinska barn har mist livet de senaste veckorna.

– Det finns ett stort intresse för markeringen även utanför Norges gränser. Vad är ditt budskap till världssamfundet?

– Oslo ska vara en stad där alla känner sig välkomna och alla känner sig trygga. Både vår lilla judiska minoritet och de med bakgrund från Palestina. Vi försöker hålla ihop i en väldigt svår tid, säger Lindboe.

 

Aksjonsgruppe Palestina aksjonerer med en såkalt Sit-in på Oslo S onsdag ettermiddag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Bild: Aksjonsgruppe Palestina aksjonerer med en såkalt Sit-in på Oslo S onsdag ettermiddag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Foto: NTB

Föregående artikelVad kan klimatrörelsen lära sig av FNL-rörelsen?
Nästa artikelVäst i Afrika idag: kolonialism med ett pudrat ansikte
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. ”While Israel is militarily dominant over its neighbors and its captive population, it is losing the battle for public opinion in the West.

  Virtually every major city across Europe and North America has seen giant protests calling for a free Palestine. Meanwhile, despite near wall-to-wall support from top politicians and corporate media alike, pro-Israel demonstrations have been poorly attended.”

  https://consortiumnews.com/2023/11/29/pro-israel-trolls-mob-social-media/

 2. Hur ska vi få den svenska borgerliga regeringen att offentligt hissa den palestinska flaggan för ett fritt Palestina?

  Här tror jag faktiskt politisk aktivism samt folkliga demonstrationer kan vara till god hjälp.

  Inte minst vår moderate statsminister med sitt påstående om staten Israels rätt till folkm…. har varit till godan hjälp för ett fritt Palestina och det palestinska folket.

 3. Tittar på SVT program Teodorescu & Suhonen om Palestina Israel kriget. Stor del av diskussionen handlar om proportionalitetsprincipen som enligt den ”juridiska experten” skulle gälla i denna konflikt. Den innebär att åtgärder inte ska gå utöver det som är nödvändigt med hänsyn till ändamålet (enligt wikipedia).
  Men hela utgångspunkten är fel eftersom FN förbjuder våld i alla situationer utom i självförsvar intill frågan behandlats i FN. Rätten till självförsvar gäller inte en makt eller land som är okupant. Gasaremsan är inte ett fritt land utan är okuperat och blockerat av Israel. Det gäller även västbanken. Israel erkänner inte en tvåstadslösning och om man ändå hävdar att Palestina är en stat idag så är den okuperad av Israel.
  Israel har valt kriget före säkerhet (lysna på Chomsky) i och med att man fortsätter att utöka gränserna genom den successiva bosättningspolitiken, blokaderna, apartheid osv. Palestinierna har rätten till självförsvar inte Israel. Jag lärde i lumpen om det fria kriget som fortsätter om Sverige skulle bli okuperat. Samma rätt till fria kriget gäller palestinierna också bakom fienden linjer.
  Läste Hisbolas tidnings intervju av Jan Myrdal, mins att han svarade att om man inte kan besegra fienden så gäller det att göra det så svårt som möjligt för fienden. Fortsatt kamp lönar sig och han gav exempel. Han betonade att man måste ha folket med sig. Vi är inte satta att dömma Hamas, det är palestiniernas sak.
  I Norges huvudstad firas Palestiniernas flagga, en liten ljusglimt i mörkret, här i Sverige är det nattsvart från det etablerade vänstern till högern. Hoppas på en ändring när sanningen kommer fram.

  • Tack Sture Ahlstedt!
   En klok och upplysande text om detta krig som dessvärre inte verkar mot att nå något slut.
   Inte ens om Israel besegrar Hamas syns någon lösning på detta förödande som drabbar det Palestinska folket
   varhelst dom befinner sig på flykt från sina rättmätiga landområden sedan generationers brukade.
   Nyckeln till denna konflikt ligger som alla vet i USA;s ”blodiga” händer som den Europeiska kolonialmakten håller ett fast grepp om.
   Sorgligt men sant

  • Precis som Sture säger, vilket även jag själv skrivit för många veckor sedan (men vem orkar leta upp det?!?) så har inte ockupationsmakter rätt till något som helst ”självförsvar” mot ockuperade territorier.

   Utbrytande befrielserörelser har, då deras territorium i sig utsätts för våld mot civila, rätt till motvåld. Ingen idag kan ju påstå att nazisternas hämnd mot fransk respektive tjeckisk motståndsrörelse totalbombade ut de två orterna franska Oradour respektive tjeckiska Lidice och dödade deras befolkningar som hämnd för ”terrordåd” som godtagbara.

   Skulle då Frankrike när de drabbades av terrordåden av islamister (baserade i Belgien) med hundratals döda häromåret börjat bomba Belgien och staden Bryssel och fördriva två miljoner invånare i Bryssel för att få tag på dessa gömda terrorister?

   Jag råkade häromkvällen se en dokumentär där det gamla klassiska klippet med Goebbels stora tal kring år 1943/44 när han skrikande frågar den stora publiken:

   VILL NI HA DET TOTALA KRIGET? (o.s.v.)

   När man hör Israels fascistiska statsledning idag talat om långvarigt krig (mot Gazas redan sönderbombade ruiner) är faktiskt detta tal av Goebbels otäckt lika i budskap.

   Vill Israel ha det totala kriget?

   Det verkar faktiskt så.

 4. Tack för publicering av denna goda norska nyhet. Jag kan avslöja att det var undertecknad som är den ”flitige läsaren” i ingressen som tipsade redaktionen om denna fina norska solidaritetshandling.

  Kan det ske i Sverige idag? Nej får vi nog säga. Våra offentliga humanitära och solidariska psyken och själar med utsatta folk har idag förvridits bortom förstånd till sympatier med ett av jordens mest sadistiska förtryckarstater som närmast dagligen skjuter barn(!!) på Västbanken, eller som enda land på jorden ställer barn (ja, palestinier naturligtvis, eller ”araber”, eller rentav ”mörkrets barn” som Israels försvarsminister kallat dem) inför MILITÄRDOMSTOL.

  Vad har hänt med den svenska humanismen och solidariteten (som uppenbarligen finns och lever i Norge i högsta välmåga) – men var är vår egen?

  Jag efterlyser denna svenska humanitära solidariteten?

  Har någon här något spår i dessa eftersökningar och vet varför den försvunnit?

   • Det är jag som skall tacka! Ordet ”flitig läsare” var det bästa omdöme jag fått på mycket länge – det värmer allra mest!

    • Ja, du är mycket flitig Johan.
     Efter redaktören förmodligen den allra flitigaste.
     För att skryta lite till om dig måste jag säga du är en mästare på politisk argumentation.
     Sällan man ser något liknande.
     Sedan, hur ska man veta allt är sant?

     Hur kan du blivit insläppt i Ryska statens arkiv?
     Men kanske det var på landsförrädartidens Gorbatjovs och Boris Jeltsins 1990-tal?
     Då hela Ryssland höll på att gå förlorat.
     Som tur var dök en KGB-man och lojalitetsman med rätta känslan för Fosterlandet Rhodina vid namn Vladimir Putin upp, förstatligade de viktigaste naturtillgångarna och räddade Ryssland undan den Demokratiska Västvärldens hökaktiga, krokiga och ytterst giriga fingrar.

     Rysslands styrka är den starka staten där det demokratiska samtalet förs av dem med de bästa känslorna för det älskade Fosterlandet.

     En framgångsrik fördel med den auktoritära staten är att den alltid klarar de långsiktiga besluten.

     Specialoperationen är ett sådant långsiktigt beslut.
     Ryssland satsar allt för att få ett slut på Ukraina-problemet.
     Inte en lösning som varar ett, tio eller hundra år.
     Snarare en lösning som varar kanske minst tusen år framåt i tiden.
     För det är Fosterlandet beredd att betala priset.

     Många i Västvärlden börjar förstå det omöjliga i deras handlingar.
     Gör du?

  • Johan!
   Du ställer en bra fråga i din sista mening.
   Med säkerhet finner du själv svaret.

   Mitt enkla och korta svar får bli.
   En mänsklig egenskap för att värna den egna privata omsorgen,
   som kan betecknas, girighet i överflöd.
   Med andra ord mycket vill ha mer och det trasiga undviker vi att se,
   vilket gör att blicken vänds bort från denna bistra verklighet
   som vårt mycket rika land är varse om.
   Går det att vrida utvecklingen mot en bättre och humanare ordning
   för att bygga grundmurade sociala värderingar?
   Och vad måste då ske för att organisera ett sådant medmänskligt samhälle i friherrlig mening
   när världen styrs av en sjuk maktordning som alltmera bygger på att möjliggöra krig och människors tysta rädsla.
   Och därtill vad som känns svekfullt bittert är att vårt fredsälskande land Sverige numera tillhör vapen- månglarnas tillskyndare.
   Det var inte så länge sedan vi talade om en kärnvapenfri värld och nedrustning utifrån ståndpunkten, ett alliansfritt land samt att Östersjön skulle bli fredens innanhav.
   Så plötsligt växlas värdeorden
   när vapenmakt skall bestyra
   och krig blev fred på Jorden
   som Orwells skev om 1984

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here