Os(m)aklig rapportering från SvT/Rapport om Irans kamp mot Coronaviruset

27
2171
Firefighters disinfect a street against the new coronavirus, in western Tehran, Iran, Friday, March 13, 2020. The new coronavirus outbreak has reached Iran’s top officials, with its senior vice president, Cabinet ministers, members of parliament, Revolutionary Guard members and Health Ministry officials among those infected. The vast majority of people recover from the new coronavirus. According to the World Health Organization, most people recover in about two to six weeks, depending on the severity of the illness. (AP Photo/Vahid Salemi)

I Rapport fredag 13 mars sändes ett inslag från Iran av Stina Blomgren, SvT:s Mellanöstern-korrespondent, om landets hantering av covid-19 pandemin som det drabbats speciellt hårt av.

TV-publiken presenteras för en ‘Hossein’ som i ett videosamtal klagar över att hans insjuknade faster avvisas av sjukvårdspersonal och i stället hänvisas till anhörigvård i hemmet. Sjukvårdsmateriel som gummihandskar, andningsskydd etc. får införskaffas på den svarta marknaden till tio gånger ordinarie pris. Helt ‘crazy’ säger han.

Samtidigt rapporteras att den iranska ledningen skall ha kallat ut Revolutionsgardet för att “tömma gatorna” i samtliga större städer, att de som hamstrar hotas med dödsstraff och att satellitbilder påstås avslöja att “massgravar” förbereds för pandemins offer. 70 000 fångar lär ha släppts från de “överfulla” fängelserna, för att dämpa smittspridningen på anstalterna, men inga politiska fångar, enligt rapporten.

Sammantaget ger inslaget en bild av en statsledning som ljuger och undanhåller fakta i syfte att bagatellisera pandemins grepp om det dystopiska landet, styrt av ett gäng inkompetenta, ohederliga tyranner, likgiltiga inför sitt folks hälsa och öde.

Denna vinkling väcker ett antal frågor och kommentarer.

Intervjun med ‘Hossein’ sker via ett videosamtal. Varför åker Stina Blomgren till Teheran för att göra en video-intervju via en smartphone? Hur har just detta intervjuobjekt valts ut? Om man först befinner sig i Iran och vill förmedla pulsen och stämningen i landet är det väl förbipasserande man skall tala med?

Det är sant att fängelserna i Iran för det mesta är överfulla. Andelen fängslade i landet har växt snabbare än befolkningen, och antalet fängslade pr. 100 000 invånare är 294. Det bör dock noteras att detta är mindre än hälften av motsvarande andel i USA, som har 655 fångar pr. 100 000 invånare.

Enligt myndigheterna har 85 000 fångar släppts tills vidare från fängelser i Iran, varav omkring hälften av dessa är politiska eller “säkerhets”-fångar.

Inslaget återger okritiskt tidningsankan (förmedlad av Washington Post och flera andra stora amerikanska tidningar) om att satellitbilder indikerar att man grävt “massgravar” i staden Qom, Coronasvirusets epicentrum i Iran, i avsikten att dölja det verkliga antalet offer för pandemin. Det finns inget belägg för detta påstående, vederlagt, bl.a av männniskor i Qom som fotograferat “massgravarna”.

Vi får oss berättat att myndigheterna hotar med dödsstraff för hamstring av sjukvårdsmateriel. Det är ett hot formulerat av en myndighetsperson för att inskärpa situationens allvar och utgör knappast en officiell linje.

Men i ett land som befinner sig i ett skarpt nationellt nödläge med akut brist på sjukvårdsmateriel torde man kanske ha överseende med att stränga straff kan utmätas för storskalig hamstring i vinningssyfte.

Vad vi däremot inte blir informerade om är landets drakoniska åtgärderdrakoniska åtgärder för att försöka få pandemin under kontroll. På en presskonferens den 11 mars fastslår WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus att coronaviruset hädanefter skall klassas som en global pandemi och säger vidare:

”Flera länder har visat att detta virus framfart kan stoppas och kontrolleras. Utmaningen för många länder som nu måste hantera stora kluster eller lokal spridning är inte huruvida de kan göra detsamma — det är frågan om vilja.”

Tedros lovordade Iran, Italien och Sydkorea för sina senaste insatser för att kontrollera utbrott.

Han sade vidare: ”Vi vet att dessa åtgärder tar hårt på samhällen och deras ekonomi, precis som de gjorde i Kina.”

Västlig/svensk press har kritiserat Irans ledning för att vara tafatta och lite transparenta i det initiala skedet. Det är säkert sant, men det är de sannerligen inte ensamma om, utan att det föranledigar ramaskri och allmänt fördömande. Det är helt enkelt så att om landet i fråga inte heter Iran, så gäller andra regler.

Det är intressant att notera reaktionen från svensk sida när kritik av hanteringen av pandemin i stället riktas mot Sverige. Sveriges Radio skriver den 14 mars följande på sina webbsidor:

”I en ledare från i går kväll riktas hård kritik mot Sverige från den kinesiska upplagan av Global Times, en inflytelserik tidning som ägs av kommunistpartiet. Artikeln går till attack mot svenska myndigheters beslut tidigare i veckan att begränsa provtagning till riskgrupper och sjukvårdspersonal.

Sverige har ”kapitulerat” för coronaviruset, heter det, och liknar Sverige vid ett ”svart hål”, där viruset nu kan frodas, för att sedan attackera andra områden. Artikeln uppmanar även det internationella samfundet och särskilt EU att fördöma Sveriges agerande.”

Utan att här ta ställning till själva kritiken är Sveriges svar på kritiken värt att notera. Från samma källa (SR, 14/3):

”I stället för att spä på internationella konflikter bör länder i hela världen samarbeta, anser Johansson. Utrikesminister Ann Linde är inne på samma linje i ett skriftligt uttalande till flera svenska medier: ‘I dagens svåra läge hjälper inte polemik’…”

Denna samarbetsanda och själv-toleranta attityd sträcker sig inte till Iran?

SvT/Rapport fortsätter med ett klipp som förlöjligar Irans president Rouhani för att i ett tal lägga skulden för den dramatiska situationen på USA.

Men han kanske har sina skäl, och här kommer vi till den stora lögnen i SvT:s inslag, den där central information undanhålles.

Stina Blomgren är generös med att beskriva landets och dess ledarskaps elände, men den framstår som i huvudsak självförvållad.

Inte med ett ord nämns hur USA:s såkallade “Maximum Pressure Campaign” med historiens mest omfattande, och olagliga sanktioner mot Iran har strypt dess ekonomi, hindrat import av vital sjukvårdsutrustning, dödat människor som inte längre kan få tag i livsviktiga mediciner och som i avgörande grad reducerat Irans förmåga att möta hotet från Coronavirus-pandemin.

För inte att tala om den förödande effekt dessa sanktioner har på livsvillkoren för en befolkning på närmare 85 miljoner, samt det flagranta brott mot internationell lag som de utgör.

Detta brott har kunnat ske med EU:s tysta medgivande, vilket i praktiken betyder att EU lagt sig platt för USA:s krigiska agerande med regimskifte i Teheran som det ultimata målet — ett agerande som alltmer framstår som ett allvarligt hot mot världsfreden.

Vad som är SVT:s syfte med sin vinklade Iran-rapportering skall låtas vara osagt, men den logiska effekten blir att inympa likgiltighet hos den svenska befolkningen inför Irans öde och dess folks umbäranden till följd av USA:s och Västs ekonomiska strypning av landet.

Den partiska och osakliga Iran-rapporteringen utgör en norm och inget undantag.

Frågan om hur konsekvenserna av detta kan vara förenliga med Sveriges självpåtagna roll som fanbärare av ädla humanitära principer och mänskliga rättigheter är något som det officiella Sverige inte kommer att kunna slingra sig undan med enbart genom att dekorera sin utrikespolitik med vackert klingande epitet.

Föregående artikelSverige vill stödja demokratiutveckling i Östeuropa – men börja hemma!
Nästa artikelEU har stjälpt Italiens ekonomi -ska Kina hjälpa Italien nu?

27 KOMMENTARER

 1. Det är väl uppenbart vid det här läget att alla västmedier läser från en och samma skrift. Oavsett land, språk, journalist och medium säger ALLA väst medier mer eller mindre SAMMA sak. Det är den enda vettiga förklaringen till varför MSM medier i väst – oavsett ägarskap (statliga, privatägda), ideologi (vänster, höger), språk (svenska, tyska, engelska, franska, etc) – spinner unisont samma ”story”. I fallet reportaget ”från Iran” (vi vet inte om det stämmer heller- det kan lik gärna vara Lebanon), intervjuas en viss Hussain som talar flytande engelska utan brytning sina lögner om Corona i Iran. Precis som du påpekar inte ett ord om de motbjudande och illegala sanktioner som USA införde så sent som i förrgår. Det USA sysslar med är att massmord.

  Stina Blomgren borde skämmas!

  Corona har dykt upp i Mark Pence, USAs vice-presidentens, kretsar. Det är väldig glädjande nyheter.
  https://sputniknews.com/us/202003201078651116-pence-staff-member-tests-positive-for-coronavirus/

  Hoppas Corona tar honom, Pompeo och Trumpeten, samt den särskilda Iran sändebudet en viss Brian Hook. Corona skulle då göra världen en tjänst – rensa bland massmördare!

  Irans utrikesminister uttryckte det bäst – USAs ökänd politik kommer att gå till historien som barbarerna

  ”US administration gleefully takes pride in killing Iranians citizens on #Nowruz—our New Year. The White House takes its ”maximum pressure” to a new level of inhumanity with its utter contempt for human life.
  Iran to US: Your policy will live in infamy. But Iran won’t break.”

  • Varför borde Stina B. skämmas? Det förstår jag inte. Hon är ansvarig inför sina uppdragsgivare på SVT som i sin tur är ett public serviceföretag. Alltså ett mer eller mindre statligt arbete. Och Sverige är med i Eu och hårt länkat till Nato. Ja du fattar vad jag menar ”Barbariska USA”, eller hur?
   Var inte så moralisk, gör i stället som jag nyss gjort. Kopiera ner hela artikeln till ett worddokument, skriv ut den i lämpligt antal och dela ut den till dina vänner och bekanta som inte brukar läsa denna blogg eller lindelof.nu där artikeln också finns.
   Nu skall jag bila till en bekant på förmiddagsfika och jag har ett exemplar av artikeln med mig. Hej.

 2. Tja, vad kan man vänta sig av regimens television i Sverige? Kolla gärna in hur Hasse Svens snabbt blir avbruten för att han råkar säga sanningen i reportaget om coronaviruset i Finland…Stor komik!

 3. I allt det elände som följer i spåren av Corona-viruset måste det ändå sägas att allt är inte bara mörk. Det finns ljusglimtar, väldig fina sådan. T ex att Corona finns bland USAs toppar. Mn det mest glädjande nyheten är att drygt 5000 medlemmar av barnamördarnas och marktjuvarnas armé har smittats av Corona-viruset. Man börjar tro att det kanske är gudomlig rättvisa iklädd Corona som ändå håller på att ske. Det är säkert många som önskar att se fem eller sex siffriga antal marktjuvar smittade! Världen märker också att mord av barn, kvinnor civila i Palestina minskat avsevärt.

  https://www.globalresearch.ca/thousands-israeli-soldiers-quarantined-due-coronavirus/5706917

  • för att fortsätta på ditt inlägg, såg just nu på nyheter om coronaviruset, putin har stängt av idrotten teatrar och andra folkliga evenemang, MEN DET ÄR BARA FÖR ATT VISA ATTR DOM FÖRSÖKER GÖRA NÅGOT FÖR ATT LIGNA BEFOLKNINGEN ungefär som iran låtsas att dom gör något för befolknibgen, det är i iran ett stort mörkertal coronadrabbade och säkert hundratusentals i ryssland oxå, men sveriges mörkertal talar man inte om ej heller att vi har ont om tesrtkitt för coronasmittan. ryssland skickar testkitt till 12 länder men det lalar man inte om på det judeälskands och lögnaktiga och falska SVT förlåt men jag är förbannad på dessa hjärntvåttande sionistiska gaphalsar som hjärntvättar ett helt land GOEBBLES SKULLE VARA STOLT ÖVER DESSA FALSKA LÄRJUNGA

   • Någon pandemi existerar ju inte i det utopiska samhället.
    Ej heller i Karl Marx ekonomiska teorier vad jag vet.
    Visionerna är inte bara otydliga. De är heller inte kompletta.
    Det är inte lätt att göra bättre än Gud. Det är inte så enkelt att ens efterlikna.
    Den samhällsspridda sjukdomen Covid-19 blir som käftsmäll på kommunisten.
    Jag har sagt redan från början jag inte litar på rödregeringen och den infiltrerade vänstern i myndigheterna.
    Undrar hur många döda har regering och myndigheter kallsinnigt kalkylerat med för att rädda marknaden och högskattesamhället? Tillsammans = ”samhällsekonomin”
    Skulle gärna vilja veta det.
    Jag upprepar det jag påpekade från första början vid epidemiutbrottet.
    Isolering tills riskanalys klargjorts.
    Jag fick noll respons här. ”Lätt förkylning” ”jag ska leva som vanligt” osv.
    Men först nu börjar epidemins omfattning att klarna.

    Varför översvämmas affärer och butiker med modekläder och senaste trender inom elektronik när det saknas medicinsk beredskap och undermåligt skyddsutrustning på sjukhusen så personalen och patienternas säkerhet hotas?
    Och en sista fråga:
    Varför gömmer sig regeringen och istället skickar fram ”expertmyndigheter” i rampljuset?
    Precis som trollen. När ljuset kommer kryper de in i sin grotta och rullar en sten för ingången.
    Jag litar inte till regeringen. Ej heller till den så kallade borgerliga ”oppositionen”.
    De har under ett par decennier förvanskat mitt Sverige och gjort om det till dårhuset Sverige.

    • Skrivfel? ”Den samhällsspridda sjukdomen Covid-19 blir som käftsmäll på kommunisten.” Inget land har kommunism, nästan alla kapitalism, som nu visar stora problem.

     Jag kan korrigera och byta ut ordet ”kommunism” mot ordet ”kapitalism” i kommentaren om du vill.

     • Låt stå. För debattens skull.
      Pandemin borde även drabbat Nordkorea trots jag inte sett någon rapport därifrån utom en uppgift om att kommunistledaren Kim Jong Un isolerat sig i sin privata datja någonstans uppe i bergen.
      Klokt beslut kan jag tycka för jag är själv på samma spår.
      HögerThoralf också läste jag på hans blogg.
      Thoralf tar avstånd för skönsmålningar och överoptimism.
      Jag uppskattar det när dimridåerna sprids ut när ”samhällsekonomin” ska räddas på likkistors lock där under mestadels gamla och sjuka vilar.
      Men man måste ha mat.
      Så igår tidigt på morgonen igår strax efter kl. 06 tog jag cykeln till en stor Coop butik. Det var cirka tio pers i hela butiken. Hälften kunder hälften personal. Jag fyllde en kasse med basvaror.
      ”Tag två bröd för…” Javisst gärna nu.
      De hade något dussin strömmingsfiléer kvar sedan fredagen.
      Vill ha alla sa jag. Stekte sedan på kvällen.
      Tung kasse 300 kronor.
      Jag har kasse med mig för kundkorgar vagnar tar jag inte i.
      Sedan hade jag förberett mig och täljt till en träpinne som jag kunde slå in koden i betalningsdosans knappar. Pinnen slängde jag sedan. Gillar inte kontantlösa samhället men just nu är det bra och slippa ta i slantar och sedlar.
      Precis när jag tog kassen och skulle gå ut reste sig kassörskan och började torka alla självbetalningsplatserna med handsprit.
      Bra så tyckte jag.

     • Min åsikt, sovjetkommunismen, systemet som tillämpas i Sverige, är en centralt statsdriven kapitalism.

     • Reformsocialism, kan det vara ett passande ord?
      Vad kapitalism beträffar borde de flesta förstå att någon måste betala alla ambitioner som står på önskelistan, d.v.s. reformsocialismen.

  • Människor som offentligt önskar andra ska bli sjuka måste själva vara sjuka.
   Sjuka i sina hjärnor.
   De verkar inte förstå att de själva kan drabbas, och kanske förödande, av Coronaviruset Covid-19
   Har inte sett några dylika kommentarer tidigare.
   Inte ens i Samhällsnytts kommentarsfält.

 4. Att USA uppför sig som en fullfjädrad skurkstat är vi vana vid. Däremot att svenska journalister och medier så undantagslöst ger en så ensidig USA influerad bild av världen är upprörande. Vart har sanningslidelsen tagit vägen?

  • Sambandet jag ser är att den dominerande ägaren av svenska media bara är en förlängning av den amerikanska propagandamaskinen med samma gruppering av samma ägare, och samma gruppering är även dominanta ägare i krigsindustrin, BigBanking, BigPharma, BigMedia, Big Food, BigFish, som kontrollerar vad vi kalla DDS, Den Djupa Staten, som hittills har haft hegemonisk kontroll av världen. Nu hotas deras maktposition av Kina, Iran och Ryssland. Bonniers driver just nu ett intensivt och rasistiskt förtals och smutskastnings drev mot just Kina och kineser. Vi bör hålla i minnet att Bonniers är DDS propagandakanal i Sverige. Den nuvarande yttrandefriheten och pressfriheten skyddar deras verksamhet. Låt inte förra seklets historia upprepas. Kinas planer att utveckla BRI och att dumpa dollarn är ett hot mot denna grupperings makt och inkomster. Därför smutskastas och förtalas Kina, Iran och Ryssland.

 5. https://thegrayzone.com/2020/03/20/pompeo-netanyahu-war-iran-trump/

  Den grävande journalisten Gareth Porter redogör för krigsplanerna mot Iran. Ända sedan våren 2019 har Mike Pompeo och Benjamin Netanyahu drivit Trump framför sig för att få honom provocerad till att attackera Iran. Israel har som ett led i denna plan systematiskt genomfört attacker från och på Iraks territoritum mot shiamiliser för att provocera dessa till sådana motangrepp som skulle döda amerikansk militärpersonal. Efter flera attacker med många dödsoffer bland milisen misslyckades denna plan eftersom det fanns strikta order från milisledningen och Iran att inte angripa amerikaner.

  Det erforderliga genombrottet skedde när IS angrep en bas utanför Kirkuk där en amerikansk legosoldat dödades. Angreppet som alltså kom från IS, Irans fiende, skylldes på Iran och drevet drog igång. Detta ledde till mordet på general Soleimani.

  Från Netanyahus och Pompeos synvinkel var dock mordet på Soleimani Plan B. Plan A är fortsatt en direkt attack mot Iran självt. En sådan attack borde enligt dessa krigshökar helst ske före valet av president i USA. Under mellantiden har Pompeo arbetat för skärpta sanktioner mot Iran som EU:s vasaller inte tycks protestera emot, det ligger tydligen i linje med deras värderingar.

 6. Det är så media fabricerar sina nyheter. En av de värsta har varit SR och SVT. Ingen i Sverige kan kontrollera om det är sant eller inte vad dom producerar, men jag är ju på plats och kan kolla när det gäller Kina, och vid ett flertal tillfällen har jag kommit på svenska media med att fabricera och rätt ut ljuga om Kina. På mitt senaste inlägg på min blogg ger jag ett exempel. Svenska media har påstått att man i Kina spetsat igen dörren till bostäder för att sätta familjer i karantän. Nu har jag hittat och publicerat originalbilderna, och det är en kontors och industribyggnad som skall rivas man blockerar ytterdörren till. Lita inte på svenska media och deras journalister. https://mychinaway.wordpress.com/2020/03/22/rasismen-propagandan-fakta-och-den-djupa-staten/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here