Ovederhäftigt om Nord-korea och kryptovaluta

18
5728
Bitcoin. Bild:SEB

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Det sägs pågå en rusning till kryptovaluta – men inte till Nordkorea..

Men vem vågar satsa på bitcoin? Slutet för kryptovalutor? Jo Dagens Industri skriver Investerarna: ”Köp nu och håll i fem-tio år”

Denna artikel har skrivits av Christer Lundgren, ordförande i Svensk-koreanska föreningen.

Ovederhäftigt om DFRK och kryptovaluta

(https://www.facebook.com/christer.lundgren.73)

SVT:s program Utrikesbyrån framställer Demokratiska Folkrepubliken Korea (Nordkorea) som en ”kryptotjuv” och landets ledare Kim Jong Un som ”världens största bankrånare”, som ”skickar sin hackerarmé för att stjäla kryptovaluta”. Programmet är rakt igenom grov antikoreansk propaganda, så långt från saklig undersökande journalistik som man kan komma.

I programmet påstås att hungersnöd härjar i Nordkorea och att dess befolkning är undernärd. Vidare sägs att landet byggt upp ”en digital armé” som hotar den globala cybersäkerheten, att dess cyberattacker genererar ”miljontals dollar” och att dessa pengar används till att bekosta ”landets förbjudna kärnvapen- och robotprogram”. Frågan ställs varför Nordkorea skickar upp rekordmånga missiler just nu, men på det ges inget svar.

Att programledaren Rebecca Randhawa vräker ur sig oförskämdheter mot Demokratiska Folkrepubliken Koreas ledare Kim Jong Un är i sig anmärkningsvärt. SVT som public service-företag borde vinnlägga sig om saklighet och trovärdighet.

Eric Wall, mjukvaruutvecklare och kryptovalutahandlare, presenterad som ”kryptoexpert”, sade sig veta att Kim Jong Un varit bankrånare. Han framförde en rad anklagelser, men presenterade inga belägg, dokument eller fakta som kan verifieras.

En amerikansk ”efterlysning” av en person visades upp, men i programmet framgick att ingen visste om denna person ens existerade.

Det sades att ett seminarium om kryptovalutor hade hållits i Pyongyang, men det framgick att den amerikan som medverkat inte hade förmedlat några känsliga eller hemliga uppgifter. Det anmärkningsvärda tycktes vara att han över huvud taget hade besökt Pyongyang.

Stölder genom hacking har förekommit och förekommer, men den som hackar är förstås mån om att sopa igen spåren, säger Daniel Uppström, medlem i Svensk-Koreanska föreningens styrelse, som i tidningen Proletären skrivit om kryptovalutor.

Om man ser spår till DFRK (Nordkorea) kan det lika gärna vara en hacker i USA som hackat sig in i någon dator i DFRK och därefter gått vidare. Det vore kanske idealiskt för en amerikansk kriminell, för DFRK är väl ett av få länder som aldrig skulle samarbeta med FBI om det blev en utredning därifrån.

Daniel Uppström förklarar:

Tanken med kryptovalutor som bitcoin, ethereum, Venezuelas kryptovaluta petro etc, är att man ska ha pengar som inte kontrolleras av vare sig stater, banker eller enskilda företag, bland annat eftersom konton kan stängas och kort spärras om bankerna vill eller beordras av myndigheter att göra så. USA och andra länder kan också beslagta valutareserver från länder som inte dansar efter deras pipa. Kryptovaluta kan för vissa länder vara ett försök att undgå det.

– Istället för att transaktionerna genomförs av banker förlitar man sig på att information om alla transaktioner distribueras parallellt till ett stort antal datorer över hela världen i en så kallad blockkedja (“blockchain”). Avsikten är att skapa säkerhet genom ”distribuerad konsensus”, där alla behandlar information på samma sätt, efter uppsatta regler.

– Till skillnad från den vanliga bankvärlden där en bank skapar ett kontonummer som knyts till en fysisk eller juridisk person så finns för bitcoin inget sådant register. Istället används vad som kallas assymetrisk kryptering, med privata nycklar. När man vill skapa motsvarigheten till ett bankkonto låter man först en dator skapa en unik privat nyckel, i form av en väldigt lång kod. Med hjälp av denna kan man sedan skapa adresser som man kan skicka pengar till.

– Pengar som överförs till en adress blir krypterade så att endast den som förfogar över den tillhörande privata nyckeln kan komma åt dem. Det innebär samtidigt att det inte finns något sätt att få kontroll över en adress om man slarvar bort den privata nyckeln. Pengarna är då för alltid oåtkomliga.

– Med ett sådant system blir transaktioner anonyma, pengar blir inte knutna till individer och begrepp som bankkonton blir meningslösa.

– Det är absolut möjligt att hacka sig in i olika system för att få tillgång till krypteringsnycklar som behövs för att göra transaktioner. Kryptovaluta kan sen överföras till en adress man själv har skapat, som bara kan kommas åt med nycklar som man själv också har skapat. Sedan kan man föra över till någon växlingstjänst någonstans i världen och få en vanlig så kallad fiatvaluta i handen – men knappast i Kina, som nämndes i programmet, eftersom Kina liksom Indien och en del andra länder har infört restriktioner och förbud mot att växla kryptovalutor till vanliga pengar.

DFRK:s eventuella intresse för kryptovalutor är värt att undersöka, men programmet Utrikesbyrån gav inga brukbara fakta och inga som helst belägg för påståendena att DFRK på detta sätt skulle ha ”stulit” miljontals dollar, och inte heller för vad dessa pengar i så fall skulle ha använts till.

 

Föregående artikelKopplingen Nuland – Budanov – Tadzjikistan – Crokus?
Nästa artikelIsrael: beväpnar och stöder fascism runt om i världen sedan 1948
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

 1. Det bekräftar väl som bäst SVT’s roll som en etablera amerikansk propagandakanal. SVT har tidigare sänt program som Utrikesbyrån som är närmast direkt kopior av nazipropagandan från förra seklet genom media som Der Stürmer. Vi talar alltså om ren politisk propaganda. Tydligen vad svenskarna tvingas tvångsfinansiera.

  Bland kompetenta och erfarna IT ingenjörer vet man mycket väl att världens digitala aggressiva data armé finns i USA, där USA har anställt tiotusentals digitala hackare som på heltid driver digital krigföring, just som vi skriver om det här. USA företag som Facebook, Google, Twitter, osv. utgör en integrerad del av krigföringen och massövervakningen. All information är enligt lag i USA omedelbart i realtid tillgängligt för USAs regimen. USA har byggt världens största krigs- övervaknings- och spioncentral i Utah. Den har kapacitet att i realtid övervaka hela USAs befolkning, vilket också gör.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Utah_Data_Center
  Tre ”serverhallar”, som man väljer att kalla dom, i Sverige fungera som satellit installationer för massövervakningen.

  Vi vet, och kan kontrollera det, att 80% av all dataövervakning, hacking, och spioneri kommer från USA. Icke USA förtag som Avast (Tjeckiskt) och Kaspersky (ryskt)har i egna rapporter verifierat detta.

  Med tanke på USAs syn på Nordkorea tycks det i alla fall mycket uppenbart att det är USA som ligger bakom valet av programledare på SVT.

 2. Beskrivningen av kryptovalutor som Christer Lundgren gör är i allt väsentligt helt riktig. Ett par varnings signaler saknas. Alla bör vara medvetna om att tekniken bygger på det enkla faktumet att alla har fulltillgång till databasen vem som innehar kryptovaluta. Ägaren är dock bara en komplicerad kod. Den som kan ta reda på vilken person den koden tillhör vet vem ägaren är. Kryptovalutor är alltså inte nödvändigtvis helt anonyma. Ett exempel är när hackare begär lösen i en kryptovaluta. Om dom sedan är oförsiktiga och använder kryptovalutan till exempel att spela där dom har sitt rätta namn registrerat, då har som avslöjat vilka dom är. Då är det är mycket lätt för både polis och kriminella att spåra vem personen är. Mycket lättare än med banker. Sedan gör man ett besök.

 3. Övervakningsivrare påstår ofta att kryptovalutor används för brottslig verksamhet. Det är lögn. Eftersom hela databasen är tillgänglig för alla går det att koppla kryptovalutor till brottslighet, även om man inte vet vem brottslingen är. Bland annat kan man jämföra data som belopp och tidpunkt, och det går att spåra transaktionen på webben precis som mejl eller surfing, åtminstone till vilken världsdel. Av det totala mängden kryptovalutor är det bara cirka 0.1% som är förbundna med brottslig verksamhet. Jämför man det med kontanter i US dollarns koppling till brottslig verksamhet ligger den på omkring 6% av alla USA dollar kontanter i omlopp, vilket är betydlig högre än för kryptovalutor. När Afghanistan’s President Ashraf Ghani flydde Kabul för Tajikistan tog han med sig billaster av kontanter i US dollars, så mycket att flykthelikoptern in kunde lyfta med allt utan kontanterna dumpades på startbanan. Kryptovalutor har ett mycket stort värde i att förebygga konfiskation, vilket som bekant USA livligt ägnar sig åt just nu. Vi ser även alltmer att sådana konfiskeringar maskeras som legitim skatt eller avgifter.

 4. Karl W skriver: ”Alla bör vara medvetna om att tekniken bygger på det enkla faktumet att alla har fulltillgång till databasen vem som innehar kryptovaluta. Ägaren är dock bara en komplicerad kod. Den som kan ta reda på vilken person den koden tillhör vet vem ägaren är.”

  Och det är riktigt. Men samtidigt ska man veta att man, i alla fall för Bitcoin, kan skapa hur många adresser/koder som helst. Det vill säga, en och samma individ eller organisation kan kontrollera många olika poster/konton i databasen. Det är också rekommenderat att man skapar nya adresser för varje transaktion och inte återanvänder någonting.

  Men alla system har sina brister. Och olika kryptovalutor fungerar olika bra med avseende på dessa saker. Exempelvis är Monero ett ”mynt” som framställs som väldigt säkert.

  • Nordkorea behöver inte bättra sin image i lilla landet Sverige. Nordkorea ska och gör alldeles rätt i att satsa på kärnvapen och fylla på sitt kärnvapenarsenal – bästa garantin som finns mot att Lögnimperiets krigshot, intriger och anfallsrisker. Hade t ex Iran skaffat kärnvapen så skulle inte landet varit utsatt fröö allehanda hot och intriger från lögnimperiet och de sionistiska dirigenterna av de lömska spelen bakom JCPOA. Således är rådet till Iran, Venezuela och Kuba att skaffa kärnvapen illa kvick, så börjar ni andas trygghetens ljuva luft.

   • Nordkorea kan ju överta det gamla uttrycket från förra seklets början om ”Det befästa Fattighuset”? Det verkar ju stämma rätt bra?

     • Fantastiskt! Det är alltså USAs fel att man har en regim som satsar på kärnvapen i stället för att föda sin befolkning?

     • USA har ett stort inflytande på Ukrainas utrikes- och krigspolitik av allt att döma. Om drar i litet mycket kanske man kan säga så. Fattigdomen har ökat mycket i Ukraina enligt officiella uppgifter.

    • Fattighus med senast kärnvapen teknik hur får du denna ekvation att gå ihop? Sansade personer vet att det inte går ihop. Men vi har att göra med lögnimperiets matte, där 1+1=0 så ekvationen ”Fattighus med senast kärnvapen teknik” gäller. QED

     • Eftersom pengarna rinner iväg till kärnvapenprogrammet kan man inte föda sin befolkning. Då blir det ett befäst fattighus. Precis samma taktik som Hamas använder i Gaza där man bygger tunnlar och investerar i raketer i stället för att sörja för befolkningens väl och ve.

    • Thomas Åkerblad,
     Jag tror inte det med fasthet går att bestämma Nord Korea som ”Fattighus”.

     Orsaken menar jag är ett bristfälligt underlag.

     Samma resonemang fördes tidigare i Västvärlden om Sovjet Ryssland.
     Uppgifter som nu med enkelhet kan bekräftas som uppenbarligen falska.

     Ta exemplet Kuba.
     Rikt eller fattigt?
     Jaaa… Det beror på hur man ser det.
     Jag tror inte mitt liv på Kuba skulle varit sämre,
     men klart annorlunda än det liv jag fick i Sverige.

     Nu är jag född i Sverige och är klart för fri företagsamhet.
     Inom rimliga gränser då förstås.
     Men om jag varit född på Kuba, hade jag efterfrågat samma frihet då?

 5. De två största rånarligorna, finns i washington resp city of ”london”. De är för det första falskmyntare, nr 2 är att de stjäler andra länders tillgångar som i förtroende har förvarat dom där (Saudi, Venezuela, Ryssland, Tyskland osv har fått sitt guld beslagtaget för utpressning), nr3 är att när de bombat igenom sin demo krati/terror styre, så länsar de sedan allt av det kvarvarande (Libyen på 150 ton, Afghanistan, Irak, Yemen) så de inte kan återuppbygga sina länder. De är alla kategorier tidernas största och värsta förbrytare. Är det något epitet de förtjänar, så är det detta. Och de är säkert stolta, fullblodspsykopater som de är

  • @pz 29 mars, 2023 At 00:49
   Ariernas, européernas, makt och välfärd skapades genom krig, överfall, folkmord, invasioner och systematisk plundring, kolonisationen. Man systematiskt överföll och koloniserade världen, sög ut kolonierna och plundra dom. När kolonierna fick så kallad självständighet fortsatte i verkligheten de gamla kolonisatörerna sin utsugning och att förhindra utveckling. Det pågår ännu. Exempel är Ukraina, Taiwan, Sydkinesiska Havet, Syrien, med flera. Misslyckade försök är Afghanistan, USA var helt öppen med att 60% av deras framtida energi som olja, skulle ”importeras”, alltså stjälas, från Afghanistan. Andra exempel är Hong Kong, Tibet, Xinjiang, Myanmar, Kazakstan, med flera. I Nordamerika utrotade ju USA i det närmaste urbefolkningen.

   Hela detta system av plundring går nu mot sitt slut, och plundrarna, USA, britterna och Europa är alltmer desperata. Ett symptom är försöken att stoppa TikTok och WeChat, vilka helt riktigt kallas för trojanska hästar. Det är riktigt, för som undergräver desinformationen och propagandan genom att människor i olika länder kan kommunicera direkt med varandra och avslöja den systematiska propaganda och desinformationen genom media.

 6. Jag läste för en tid sedan att Nordkoreaner som försöker fly landet har minskat.
  Man kan undra vad det beror på?
  Om färre Nordkoreaner vill fly, eller om Diktaturen Kim Jong Uns gränsövervakningar hårdnat?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here