Slutet för kryptovalutor?

13
2015
Bitcoin. Bild:SEB

 

Handlar du med bitcoin? Jaså? Jaså inte? (Jag gör det inte). Moon of Alabama brukar ha något (intressant) att säga. Även denna gång? Tyckte själv det var intressant. En av många kriminella företeelser inom den kriminella kapitalismen. 09 juni 2021 skrev han why-crypto-currencies-will-end.html#more (Slutet för kryptovalutor)


Hypen för kryptovalutor håller på att ta slut.

Jag har alltid misstrott kryptovalutor som Bitcoin och Ether (se här, ö.a.). De kändes meningslösa för mig. Den person som uppfann systemet förblev anonym. Konceptet förutsatte ett begränsat totalt antal mynt, där nya blir exponentiellt svårare att generera eller ”bryta”. Detta skulle kontinuerligt kräva exponentiellt mer energi. Kärnan i kryptovalutor är blockchain, en offentlig huvudbok med ett register över varje transaktion. ”Gruvan” behövs för att verifiera blockchain-huvudboken. Detta koncept hade alltså hela tiden begränsningar i sin design, vilket förr eller senare skulle göra en ytterligare expansion omöjlig.

Medan människor som använder Bitcoins kan gömma sig bakom anonyma plånböcker, som innehåller deras mynt, måste alla överföringar från och till riktiga pengar behöva av-anonymiseras vid något tillfälle vid utbyte. Dessa in- och utgångspoäng från och till normala valutor var en annan stor svaghet i hela systemet. En annan var den uppenbara användbarheten av Bitcoins för spioner, brottslingar och skatteflyktingar. Förr eller senare skulle myndigheterna slå till mot dem. Det är därför som Yves Smith från Naked Capitalism döpt kryptovalutorna till ”framtida åtal”.

Kryptovalutor är inte pengar. Man kan inte betala sin skatt med dem.

Under de första åren förvärvades de flesta Bitcoins för att köpa droger eller till barnporr på darknet. Det fanns då liten polisaktivitet mot dessa marknader. Men med tiden blev tjänstemännen smartare. När de fångade en barnporr-handlare kunde de använda hans plånboks-adress och huvudboken för att hitta alla som någonsin hade betalat för ”tjänsten”. Några av börserna, som också har bankliknande funktioner, visade sig drivas av brottslingar. De upplöstes och människorna som hade parkerat sina bitcoins på den ”banken” förlorade sina pengar.

Andra börser, som Coinbase, blev officiella och till och med börsnoterade. Men de var tvungna att gå med på att överlämna kundregister till justitieministeriet för kontroll av eventuell skatteflykt och andra utredningar.

Vissa hävdar att kryptovalutor är en bra investering eller inflationssäkring. Men deras värde kan manipuleras vilket gör dem extremt rörliga.

Det har kommit erbjudanden om att donera till Moon of Alabama i kryptovalutor. Jag accepterade aldrig något sådant. Det var inte värt den potentiella risken att fastna i den ena eller den andra brottsutredningen.

2021 kommer förmodligen att vara året då Bitcoin äntligen dör.

Den amerikanska regimförändrings-agenten i Ryssland, Alexey Navalny, fick en betydande summa pengar genom Bitcoin-’donationer’. De ”utländska pengarna” angavs som en anledning för att stänga ner hans organisation. Regleringen av kryptovalutor i Ryssland är strikt. Under de senaste månaderna har Kina också börjat slå ner på allt krypto. Vissa kinesiska nördar använde billig subventionerad el för att ”bryta” nya Bitcoins. Det har nu förbjudits:

Kinas Qinghai-provins har meddelat ett nytt förbud mot gruvdrift i virtuell valuta, meddelade ett regeringsdokument på onsdagen.

Det följer andra provinser, inklusive Xinjiang och Inre Mongoliet som en del av ett bredare tillslag mot den energiintensiva kryptosektorn i landet.

Kinesiska krypto-’grävare’ utförde en stor del av blockchain-verifieringsarbetet. Det blir nu besvärligare.

Kidnappning för lösensumma (ransom, ö.a.) hade blivit sällsynt i ”västerländska” samhällen eftersom polisen hade lärt sig att fånga de skyldiga när de kom för att hämta pengarna. Att hämta in pengarna är verkligen den svåraste delen av en lösensumme-operation. Med tillgången till och den bredare användningen av Bitcoin blev ’ransomware’-operationer, utpressning genom fientlig kryptering av datorenheter, så lätt att vissa brottslingar erbjöd dem som en tjänst.

Den senaste Colonial Pipeline-attacken i USA spred ett nytt ljus över det:

”Attacker mot kritisk amerikansk infrastruktur, vilka underlättas av kryptovalutor, kommer inte att gå obemärkt förbi den amerikanska regeringen och andra länder. Jag skulle hävda att det regulatoriska hotet mot kryptovalutor har ökat exponentiellt.

Kritiker av bitcoin och andra kryptovalutor har länge hävdat att dessa underlättar brott, tack vare deras anonyma och decentraliserade natur, vilket innebär att de är mycket svåra att spåra och länka till individer.

Finansminister Janet Yellen sa i januari, att hon av denna anledning var orolig för kryptovalutor. ”Jag tror att många används – åtminstone i transaktionsmässig mening – främst för olaglig finansiering”, sa hon till lagstiftare under utfrågningen inför hennes utnämning.

Gary Gensler, ordförande för marknadstillsynsmyndigheten för Securities and Exchange Commission, har framfört liknande kritik tidigare.

”Utöver användning på darknet, finns det de runt om i världen som försöker använda dessa nya tekniker för att motverka regeringens tillsyn över penningtvätt, skatteflykt, finansiering av terrorism eller att undvika sanktionsregimer”, sa han till kongressen 2018.

Beträffande fallet med Colonial Pipeline, lyckades FBI hämta tillbaks en del av den lösensumma, som företaget hade betalat. Detta visar att det finns vägar och sätt att bryta användningen av bitcoins för kriminella ändamål. Skattemyndigheten ber också kongressen om nya rättigheter för att kunna komma åt krypto-användare.

Med tillsynsmyndigheter och poliser över hela världen, som slår till mot användningen av Bitcoin och andra kryptovalutor, har dessa förlorat ett huvudsyfte av sin existens. Att använda dem kommer att bli stigmatiserat. Att äga några kommer att ses som misstänkt.

Det är dags för dem att vittra bort.

 

 

 

Kolla också här

https://www.rt.com/usa/526150-jbs-meat-ransom-hackers/

 

https://www.rt.com/news/526147-salvador-bitcoin-currency-volcano/

 

Föregående artikelPalestina – kursändring i New York Times, men inte i DN?
Nästa artikelKriget mot Afghanistan är förlorat, men USA försöker fortfarande hålla en fot i dörren
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Författaren har uppenbarligen ingen aning om vad kryptovalutor är och vad blockkedjeteknologin har för värde. Marknaden med kryptovalutor kommer säkerligen att regleras hårdare med tiden, men om du tror att det bara är en fluga eller en bubbla så förstår du ingenting. 2021, Bitcoins död? Tillåt mig skratta. Vi får väl se min vän..
  Blockkedjeteknologin kommer att implementeras inom alla områden i samhället. Det är nästa steg i den teknologiska evolutionen. Det är här för att stanna.

  • Du är säker på sin sak, och avfärdar helt författaren. Men du ger inga argument för din bedömning…

   • Det finns ett antal solida argument, mänskligt beteende och behovet att att skydda sig mot konfiskering, som skatt, superinflation, och beslag av regimer, regimer som USA eller Sverige. Sedlar är inte längre användbara, dels är det nu illegalt att lägga sedlar i bankfack, och regimen byter ut dom då och då och gör gamla sedlar värdelösa och vägrar lösa in dom. Sverige typiskt exempel. Att köpa fysiskt guld fungerar inte för det är super-beskattat, tar plats, och polisen kan när som helst slå in dörren för att kolla dig. Banker är osäkra, skurkregimer som USA kan när som helst frysa ett bankkonto, om banken inte lyder hota dom med miljardböter eller att dra in licensen för att hantera dollars. Inget av detta går att flytta mellan länder. Nu använder man sniffer hundar, dom letar inte narkotika utan sedlar. Det gäller att inte ens namn kan kopplas till en plånboks ID. Man kan genom en knapptryckning flytta kryptovalutor över hela världen, och allt fler länder och företag accepterar dom som betalning. El Salvador nu accept Bitcoin som nationell valuta. USA kommer att göra allt för att stoppa dom.

  • Peter har helt rätt. Den som vill ha argument behöver inte leta. Jag kan tipsa om Andreas Antonopoulos
   https://www.youtube.com/user/aantonop
   En utmärkt intervju med författaren Jeff Booth, The Price of Tomorrow, förklarar sambandet mellan inflation och fiatvalutor.
   Det är en intellektuellt krävande resa att förstå bitcoin. Det var det i början på 90-talet också när det gäller world wide web. Bitcoin höjer ribban rejält.

 2. Bitcoin och kryptovalutor kommer att finnas kvar. Visserligen kan den användas för brott, likt kontanter, men den ger även ett skydd mot konfiskeringar av skurkregimer som mest idag använder ”skatt” som ett legitimerat medel att konfiskera tillgångar. Bitcoin skyddar även mot superinflation, och den metoden kan komma att användas av regimer som vill radera ut sina massiva skulder, USA till exempel. Kryptovalutor är som guld, vilket heller inte går att betala skatter med.

  Problemet är just att kryptovalutor kan manipuleras och utsätts för spekulation, men med tiden kommer folk att lära sig. Fördelen är att dom inte kan kontrolleras av skurkregimer. Dom kan användas anonymt. Alla vet adressen, men vem som kontrollera adressen går inte att ta reda på, om ägaren inte själv uppger eller avslöjar det. Kina slår inte alls ner på kryptovalutor. Vad Kina slår ner på är spekulation, vilket är ett nationellt problem. Många har förlorat familjens besparingar genom att spekulera i Bitcoin, aktier, fastigheter, eller konst.

  När det gäller elen har även där media ljugit. Vad som hände är detta. Kina skulle utveckla ett område och för att få dit företag måste det finnas el. Man byggde vattenkraft, men det fanns till en början ingen som köpte elen. Företagen hade inte etablerat sig ännu. Då sa Bitcoin Miners, vi köper den, om vi får den billigt. En vattenkraftstation har nästan bara fasta kostnader, så lite inkomst är bättre än ingen inkomst. När nya företag började köpa elen för fullt pris, då sa man upp avtalet med Bitcoin miners, och om dom ville ha el kostade det nu mera. Bitcoin mining är mycket lätt att flytta, det består av en massa specialiserade PC datorer, och att bygga mer elkraft eller att transportera in mer elkraft var mycket riskfyllt. Det är alltså inte fråga om något förbud, och elen var inte alls subventionerad. Man höjde helt enkelt priset till marknadsnivå och gav industrin företräde.

  Nästan 100% av Bitcoin mining i Kina var med vattenkraft, men nu är det industrin som skall ha elen.

  Bitcoin går helt enkelt inte att förbjuda. Länder som USA och Sverige är livrädd för kryptovalutor för det undergräver deras massiva massövervakning och därmed den totalitära kontrollen och styrningen av samhället. Därför gör man allt för att baktala och smutskasta Bitcoin. När det gäller Colonial Pipeline har man tydligen fått tillbaka en liten del, men genom att gillra en ”honeytrap”, man lurade alltså innehavarna att själva transferera.

  Bitcoin var nere i 30,000 i veckan, nu är den på väg mot 40,000. Just nu 34,800 och går starkt uppåt. Var gång den faller är det stora rubriker i statsmedia, propagandakanalerna, ”Bitcoin kraschar”, när den stiger är det tyst. Banker och regeringar hatar Bitcoin för dom kan varken tjäna pengar på den eller kontrollera den.

  Kryptovalutor kommer att finnas kvar och dom blir allt starkare och viktigare för att undvika totalitära diktaturer, som USA.

 3. Idag skriver media att Bitcoin kommer att accepteras av Sotheby’s när en diamant auktioneras bort.
  https://www.rt.com/business/527560-sothebys-diamond-auction-cryptocurrency/
  Kryptovalutor fyller en alltmer nödvändig roll. Visserligen kan dom, likt sedlar och ädla metaller och liknande, användas för brott, men dom kan även skydda mot ett annat slags brott, som vi PK-vis inte får kalla brott, nämligen konfiskation och massövervakning av skurkregimer som bara kallar det ”skatt” eller ”avgift”. Hur var det med ”lånet” ur svenskarnas pensionsbesparingar till exempel. Makteliten säger ju att allt skall gå till sjukvård, skola och samhällets utgifter, men det gör det ju inte. Alltmer går till massinvandring av röstboskap och att köpa röster för att manipulera det politiska systemet, och till att upprätta allt mer låtsasjobb i meningslösa byråkratier för de politisk lojala. En gigantisk korruptionshärva som har fått ett eget liv.

 4. Flera Bitcoin Exchanger har gått ut med informationen att dom förväntar Bitcoin att stiga i värde till USD 160,000. Glöm inte vem som ger råden, vem som skulle tjäna på det, och att det är spekulation. Bitcoin är värd så mycket som någon är villig att betala för den. Satsa inget du inte har råd att förlora. Värdet av Bitcoin påverkas lätt av personer som Elon Musk, den har pendlat vilt mellan USD 30,000 och USD 40,000 med toppar upp till 60,000. Det finns inget som sensibiliserar den i någon riktning.

  • Intressant. USA har försökt att med dollardominansen skapa i praktiken ett enda banksystem kontrollerat av USA. De banker som inte rättat in sig i USAs system hotas att bli avstängda från dollarna, och därmed upphör deras verksamhet. Med Kryptovalutor går det inte. Inga banker behövs. Kryptovalutor regleras av den teknologi som byggs in i systemet när valutan skapas och går inte att ändra på. Bitcoin exkluderar all extern och statlig kontroll. Reglerna sitter sedan hos miljarder användare, försöker en användare ändra reglerna upphör valutan att fungera hos den användaren. Reglerna hos alla användare måste ändras samtidigt, vilket är omöjligt. Kryptovalutor är alltså till del lösningen på den ekonomiska USA hegemonin och ekonomiska strupgrepp på världen.

   Detta har en motsvarighet i operativsystem som DOS och Windows. Alla som försökte skapa en konkurrent till DOS och Windows hotades av USA och Microsoft. USA står inte främmande för mord som med Udo Ulfkotte. Japan gjorde det, och hotades med förstörelse i ett handelskrig av USA regeringen. Iden till Linux kom från Linus Thorvalds, men utvecklingen utfördes av hundratusentals utvecklare som var anonyma. Det fanns alltså ingen enskild part som Microsoft och USA kunde attackera, hota och förstöra eller döda. Kina arbetar idag helt efter denna princip med distribuerad kontroll som omöjliggör ett maktövertagande av USA och CIA, vilket skulle möjliggöra för USA att ta kontroll. Därför är kinesiska system säkra. Inte ens Kina kan kontrollera dom eller använda dom för övervakning.

   Hong Kong Apple Daily var ett annat exempel hur USA tar kontroll över media och använder dom för sina egna målsättningar, här att annektera Hong Kong som en lydstat. Ett exempel är Kinas media. Det finns ingen central oligark eller central kontroll, vilket gör att USA inte kan ta kontroll som har skett i Sverige där MSM och Public Service är i praktiken USA kontrollerade och driver USAs och CIAs narrativ exklusivt.

   Samma sak med kommunikation i Kina, som WeChat. WeChat är decentraliserad teknologi. Det finns ingen central lagring av information som med Google, Facebook, eller det svenska Datalagringsdirektivet som kan användas för övervakning och kontroll. USA kan inte ta kontroll som dom redan gjort med centraliserade system som Google, Facebook, eller svenska media, osv. Teknologin blockera det.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here