Kopplingen Nuland – Budanov – Tadzjikistan – Crokus?

3
626

Denna artikel av Pepe Escobar 26 mars har först publicerats på https://strategic-culture.su/news/2024/03/26/the-nuland-budanov-tajik-crocus-connection/. Översatt av Rolf Nilsson. Tycker att ganska mycket i artikeln inte har belägg, men resonemanget har sitt intresse. Artikeln har några referenser som inte finns med här.

Pepe Escobar

Den ryska befolkningen har gett Kreml totalt carte blanche att utöva brutala, maximala straff – vad som än krävs och var som helst.

Låt oss börja med den möjliga händelsekedja som kan ha lett till Crocus-terrorattacken. Detta är så explosivt som det kan bli. Underrättelsekällor i Moskva bekräftar diskret att detta är en av FSB:s främsta utredningslinjer (FSB är Rysslands säkerhets- och underrättelsetjänst, ö.a.).

 

4 december 2023: Den tidigare ordföranden för Joint Chiefs of Staff, general Mark Milley, säger bara 3 månader efter sin pensionering till CIA:s språkrör The Washington Post: ”Det borde inte finnas någon ryss som går till sängs utan att undra om de kommer att få halsen avskuren mitt i natten (…) Du måste gå tillbaka dit och skapa en kampanj bakom linjerna.”

U.S. Army Gen. Mark A. Milley, 20th Chairman, Joint Chiefs of Staff, poses for a command portrait in the Army portrait studio at the Pentagon in Arlington, Va., Sept. 26, 2019. (U.S. Army photo by Monica King)

4 januari 2024: I en intervju med ABC News lägger ”spionchefen” Kyrylo Budanov fram färdplanen: attacker ”djupare och djupare” in i Ryssland.

31 januari: Victoria Nuland reser till Kiev och träffar Budanov. På en tvivelaktig presskonferens mitt i natten på en tom gata lovar hon sedan Putin ”otäcka överraskningar”: kod för asymmetriskt krig.

22 februari: Nuland dyker upp på ett evenemang hos Center for Strategic and International Studies (CSIS) och fördubblar löftet om ”otäcka överraskningar” och asymmetriskt krig. Det kan tolkas som den definitiva signalen till Budanov att börja använda smutsiga operationer.

25 februari: New York Times publicerar en artikel om CIA-celler i Ukraina: inget som rysk underrättelsetjänst inte redan känner till.

Sedan blir det tyst fram till den 5 mars – då ett avgörande skuggspel kan ha ägt rum. Privilegierat scenario: Nuland var en nyckelperson i smutsiga operationer tillsammans med CIA och den ukrainska GUR (Budanov) (GUR är Ukrainas militära underrättelsetjänst, ö.a.). Rivaliserande Deep State-fraktioner fick kännedom om det och manövrerade för att ”avsluta” henne på ett eller annat sätt – eftersom rysk underrättelsetjänst oundvikligen skulle ha bundit samman prickarna (till en bild, ö.a.).

Men Nuland är faktiskt inte ”pensionerad” ännu; hon presenteras fortfarande som statssekreterare för politiska frågor och dök nyligen upp i Rom för ett G7-relaterat möte, även om hennes nya jobb, i teorin, verkar vara vid Columbia University (en Hillary Clinton-manöver).

Under tiden finns utförarna av en stor ”otäck överraskning” redan på plats, i mörkret och helt utanför radarn. Operationen kan inte avblåsas.

Den 5 mars: Blinken tillkännager formellt Nulands ”pensionering”.

7 mars: Åtminstone en tadzjik bland de fyra medlemmarna i terrorkommandot besöker Crocus-platsen och låter sig fotograferas.

7-8 mars på natten: Amerikanska och brittiska ambassader tillkännager samtidigt en möjlig terrorattack mot Moskva och uppmanar sina medborgare att undvika ”konserter” och sammankomster under de kommande två dagarna.

9 mars: Den enormt populära ryska patriotiska sångaren Shaman uppträder på Crocus. Det kan ha varit det noggrant utvalda tillfället för den ”otäcka överraskningen” – eftersom det infaller bara några dagar före presidentvalet, den 15-17 mars. Men säkerhetspådraget vid Crocus var massivt, så operationen sköts upp.

22 mars: Terrorattacken mot Crocus stadshus.

ISIS-K: det ultimata ormboet

Kopplingen till Budanov avslöjas av modus operandi – som liknar tidigare terrorattacker mot Daria Dugina (rysk journalist och dotter till Aleksandr Dugin, rysk intellektuell anhängare till Putin, Hon dödades 2022 när hennes bil sprängdes och sannolikt var avsikten att ta livet av hennes far, se här, ö.a.) och Vladimir Tatarsky (rysk militär bloggare som dog i ett bombdåd 2023, se här, ö.a.): noggrann rekognoscering i dagar, till och med veckor; attentatet; och sedan en rusning mot gränsen.

Läs gärna Västmedias ryska favoritfilosof – Aleksandr Dugin. Vem är det? Vad är Ukraina som firar nationaldag?

Och det för oss till kopplingen till Tadzjikistan.

Det verkar finnas gott om hål i den berättelse som det trasiga gänget som blev massmördare kokade ihop: följde en islamistisk predikant på Telegram; erbjöds vad som senare visade sig vara ynka 500 tusen rubel (ungefär 4 500 dollar) för att de fyra skulle skjuta slumpmässiga människor i en konserthall; skickade hälften av pengarna via Telegram; hänvisades till en vapengömma där de hittade AK-12:or och handgranater.

Filmerna visar att de använde kulsprutorna som proffs; skotten var exakta, korta salvor eller enkelskott; ingen panik alls; effektiv användning av handgranater; flydde från platsen blixtsnabbt, bara smälte bort, nästan i tid för att hinna till ”fönstret” som skulle ta dem över gränsen till Ukraina.

Allt detta kräver träning. Och det gäller även att möta otäcka motförhör. FSB verkar dock ha lyckats med dem alla – bokstavligt talat.

En potentiell hanterare har dykt upp, vid namn Abdullo Buriyev. Turkisk underrättelsetjänst hade tidigare identifierat honom som en hanterare för ISIS-K, eller Wilayat Khorasan i Afghanistan. En av medlemmarna i Crocus-kommandot berättade för FSB att deras ”bekant” Abdullo hjälpte dem att köpa bilen för operationen.

Och det leder oss till det massiva ormboet som ska avsluta dem alla: ISIS-K.

Den påstådda emiren för ISIS-K, sedan 2020, är en afghansk tadzjik, Sanaullah Ghafari. Han dödades inte i Afghanistan i juni 2023, som amerikanerna påstod: han kan för närvarande ha gömt sig i Balochistan i Pakistan.

Men den verkliga personen av intresse här är inte tadzjiken Ghafari utan tjetjenen Abdul Hakim al-Shishani, tidigare ledare för jihadistgruppen Ajnad al-Kavkaz (”Kaukasus soldater”), som stred mot regeringen i Damaskus i Idlib och sedan flydde till Ukraina på grund av ett tillslag från Hayat Tahrir al-Sham (HTS) – i ännu ett av dessa klassiska bråk mellan jihadistgrupper.

Shishani sågs vid gränsen nära Belgorod (på ryska sidan, ö.a.) under den senaste attacken som kokades ihop av ukrainsk underrättelsetjänst i Ryssland. Kalla det ännu en vektor av de ”otäcka överraskningarna”.

Shishani hade varit i Ukraina i över två år och har förvärvat medborgarskap. Han är i själva verket den främsta förbindelselänken mellan de otäcka brokiga Idlib-gängen i Syrien (Idlib är en provins i Syrien som regeringen inte har kontroll över och som hyser ett antal motståndsgrupper och IS-folk, ö.a.) och GUR i Kiev – eftersom hans tjetjener arbetade nära Jabhat al-Nusra, som var praktiskt taget omöjligt att skilja från ISIS.

Shishani, som är starkt emot Assad, Putin och Kadyrov (Kadyrov är den tjetjenske ledaren, ö.a.), är den klassiska ”moderata rebellen” som CIA och Pentagon i åratal har marknadsfört som en ”frihetskämpe”.

Några av de fyra olyckliga tadzjikerna verkar ha följt den ideologiska/religiösa indoktrinering på internet som Wilayat Khorasan, eller ISIS-K, gav i ett chattrum som kallades Rahnamo ba Khuroson.

Indoktrineringsspelet råkade övervakas av en tadzjik, Salmon Khurosoni. Det var han som tog det första steget för att rekrytera kommandot. Khurosoni kan sägas vara en budbärare mellan ISIS-K och CIA.

Problemet är att ISIS-K:s modus operandi för varje attack aldrig innehåller en näve dollar: löftet är paradiset via martyrskap. Men i det här fallet verkar det vara Khurosoni själv som har godkänt belöningen på 500 tusen rubel.

Efter att Buriyev vidarebefordrat instruktionerna skickade kommandot bayat – ISIS trohetslöfte (se här, ö.a.) – till Khurosoni. Ukraina var kanske inte deras slutdestination. En annan utländsk underrättelsekontakt – som inte identifierats av FSB:s källor – skulle ha skickat dem till Turkiet och sedan till Afghanistan.

Det är precis där Khurosoni finns. Khurosoni kan ha varit den ideologiska hjärnan bakom Crocus. Men, och det är avgörande, han är inte klienten.

Den ukrainska kärleksaffären med terrorgäng

Ukrainska underrättelsetjänsten, SBU (Ukrainas säkerhetstjänst, ö.a.) och GUR, har använt den ”islamiska” terrorgalaxen som de velat sedan det första Tjetjenienkriget i mitten av 1990-talet. Milley och Nuland visste naturligtvis om det, eftersom det tidigare fanns allvarliga motsättningar, till exempel mellan GUR och CIA.

I enlighet med den symbios som alla ukrainska regeringar efter 1991 hade med diverse terror-/jihadistgrupper, satte Kiev efter Majdan turbo på dessa förbindelser, särskilt med Idlib-gäng, samt grupper i norra Kaukasus, från tjetjenska Shishani till ISIS i Syrien och sedan ISIS-K. GUR strävar rutinmässigt efter att rekrytera IS- och ISIS-K-medlemmar via chattrum på nätet. Exakt samma modus operandi som ledde till Crocus.

En ”Azan”-förening, som grundades 2017 av Anvar Derkach, en medlem av Hizb ut-Tahrir, underlättar faktiskt terroristlivet i Ukraina, inklusive tatarer från Krim – från logi till juridiskt bistånd.

FSB:s utredning håller på att skapa ett spår: Crocus planerades av proffs – och absolut inte av ett gäng tadzjikiska drägg med låg IQ. Inte av ISIS-K, utan av GUR. En klassisk falsk flagg, där de aningslösa tadzjikerna fick intrycket att de arbetade för ISIS-K.

FSB:s utredning avslöjar också det standardiserade modus operandi för terrorism på nätet, överallt. En rekryterare fokuserar på en specifik profil, anpassar sig till kandidaten, särskilt hans – låga – IQ, förser honom med det minimum som krävs för ett jobb, sedan blir kandidaten/exekutören disponibel.

Alla i Ryssland minns att under den första attacken mot Krim-bron var föraren av kamikaze-lastbilen lyckligt ovetande om vad han transporterade,

När det gäller IS vet alla som seriöst följer Västasien att det är en gigantisk avledande bluff, komplett med amerikanernas överföring av IS-agenter från Al-Tanf-basen till östra Eufrat, och sedan till Afghanistan efter hegemonens förödmjukande ”tillbakadragande”. Projekt ISIS-K startade faktiskt 2021, efter att det blev meningslöst att använda ISIS-galningar som importerats från Syrien för att blockera talibanernas obevekliga framfart.

Den ryske krigskorrespondenten Marat Khairullin har lagt till ytterligare en saftig bit till denna läckra sallad: han avslöjar övertygande MI6:s vinkling i terrorattacken mot Crocus City Hall (på engelska här, i två delar, postad av ”S”).

FSB är mitt uppe i den mödosamma processen att knäcka de flesta, om inte alla, ISIS-K-CIA/MI6-kopplingar. När allt väl är fastställt kommer räkningen att bli dyr.

Men det kommer inte att vara slutet på historien. Otaliga terrornätverk kontrolleras inte av västerländsk underrättelsetjänst – även om de kommer att arbeta med västerländsk underrättelsetjänst via mellanhänder, vanligtvis salafistiska ”predikanter” som arbetar med saudiska/gulfiska underrättelsetjänster.

Att CIA flyger ”svarta” helikoptrar för att hämta jihadister från Syrien och släppa av dem i Afghanistan är snarare ett undantag – när det gäller direktkontakt – än normen. FSB och Kreml kommer därför att vara mycket försiktiga när det gäller att direkt anklaga CIA och MI6 för att hantera dessa nätverk.

Men även med ett rimligt förnekande verkar Crocus-utredningen leda precis dit Moskva vill: till att avslöja den avgörande mellanhanden. Och allt verkar peka på Budanov och hans hejdukar.

Ramzan Kadyrov släppte en extra ledtråd. Han sa att Crocus ”organisatörer” medvetet valde att instrumentalisera delar av en etnisk minoritet – tadzjiker – som knappt talar ryska för att öppna upp nya sår i en multinationell nation där dussintals etniska grupper lever sida vid sida sedan århundraden tillbaka.

I slutändan fungerade det inte. Den ryska befolkningen har gett Kreml fullständigt carte blanche att utöva brutala, maximala straff – vad som än krävs och var som helst.

Föregående artikel500 år av västerländsk dominans: närmar det sig ett slut och vad kommer härnäst?
Nästa artikelOvederhäftigt om Nord-korea och kryptovaluta
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Angående frågan om belägg, så är det väl så med den här typen av gärningar att ingen i toppen av kedjan någonsin hamnar i domstol. Skulle någon våga träda fram och vittna blev han sannolikt likvíderad omgående. Så, inga belägg, men indicier så det förslår. Alla de vanliga sanningssökarna vi brukar återfinna här på GP har sina tankar kring det som hände och pysslar man samman vad samtliga säger pekar det åt ett och samma håll.

  2. Usa imperiets och Natos syfte med sina rånmord i/av andra länder är nykolonialism ..Ukraina och proxykriget inget undantag . Allt inklusive terrorattacker och mord på misshagliga människor går som en tråd genom imperiets historiska gärning .

  3. Dessa stoppades 14mil från ukrainska gränsen. Dom körde i MYCKET höga hastigheter söderut från Moskva mot Ukraina rakt igenom. Direkt efter den högst vidriga och planerade terrorattentatet, Körde man söderut i höga hastigheter direkt mot Ukraina och stoppades prejades av vägen endast 14mil från ukrainska gränsen. Dit dom HELT klart var på väg men aldrig hann, då dessa stoppades prejades av vägen av ryska säkerhetstjänsten. Någon annan väg efteråt fanns EJ. Man var HELT klart på väg till Ukraina för att komma undan

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here