Västmedias ryska favoritfilosof – Aleksandr Dugin. Vem är det? Vad är Ukraina som firar nationaldag?

66
2224

By Fars Media Corporation, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87159921.

En ganska intensiv debatt om vem Alexander Dugin är och vad han står för har blossat här på Globalpolitics.se.

Läsaren Johan de Naucler skrev i en tidigare inte publicerad kommentar igår ”Aleksandr Dugin var på 1980-talet en välkänd rysk nazistisk underjordsfigur som blev bestraffad av den kommunistiska staten Sovjetunionen för det.”

Läsaren Jan Nybondas skrev i en annan tidigare inte publicerad kommentar igår ”I länken Thomas Röpers tämligen utförliga beskrivning av händelserna kring Dugins på tyska. Röper var personligen bekant med mordoffret Dugina som han senast träffade bara två dagar före attentatet. Hennes far känner han inte och är inte heller närmare bekant med hans filosofi. Genom sina talrika sammanträffanden med Dugina har Röper dock dragit slutsatsen att det mesta som i västmedier skrivits om hennes far är falskheter. Dugin har inte haft rollen som ”Putins hjärna”. I Ryssland finns det flera anti-globalistiska rörelser vilka har olika uppfattningar.

Dugins är konservativ men inte extrem enligt vad Röper kunnat utröna. Många av de Dugin-citat som västmedier publicerat kommer från andra i de fall de inte är påhittade. Dugin var fömodligen på filosofiska grunder anti-globalist långt innan Putin genom praktiska erfarenheter blev det. Som sina filosof-favoriter har Putin dock nämnt helt andra namn än Dugin. Dugin är mer känd i väst än i Ryssland eftersom västmedia i honom funnit ett lämpligt hatobjekt liksom den lika okände Navalnyj blivit deras favoritpolitiker. Dugins obefintliga personskydd bekräftar att han inte haft någon regeringsanknuten roll och denna brist på säkerhet kände attentatets planerare säkerligen till.

En rysk affärsman och politiker från kretsen kring oligarken Chodorkovskyj har gjort hånfulla uttalanden om mordet vilka kunde tas till intäkt för att han medverkat till mordets finansiering. Mannen ifråga har flytt Ryssland och via USA kommit till Ukraina där han hjälpt George Soros att sno åt sig andelar i skifferoljeindustrin. Mannens smaklösa skrävel kan dock vara en ren avledningsmanöver. Kvinnan som utpekats som dådets förövare bör ha fått hjälp av främmande säkerhetstjänst för hon kan knappast ha haft sprängsatsen med sig genom gränskontrollen in till Ryssland.”

Frågan behandlas även i andra medier: The Sun: Putins krigsguru…., CNN: Who is Alexander Dugin, the high priest of a virulent brand of Russian nationalism?

Påminner mig en del om debatten om Navalny. Jag återger en artikel i RT, som torde återspegla Kremls uppfattning. Västmedias ryska favoritfilosof: Vem är Aleksandr Dugin, vars dotter dödades i en bilbombning i Moskva?

Och därtill ett utdrag ur en artikel om Ukraina då Ukraina firar nationaldag idag.

_________________________________________________________________

Västmedias ryska favoritfilosof: Vem är Aleksandr Dugin, vars dotter dödades i en bilbombning i Moskva?

Aleksandr Dugin befinner sig i den märkliga situationen att han är mer känd utomlands än i Ryssland. Men det är mindre ett fall av en profet som inte erkänns i sitt eget land än ett resultat av att västerländska medier använder honom för sin egen propaganda och berättelsehantering.

Dugin har kallats ”Putins hjärna” och ”Putins Rasputin” av den anglosaxiska pressen på grund av hans förmodade inflytande på den världsbild som president Vladimir Putin och landets styrande elit har. Tidskriften Foreign Policy inkluderade honom i sin lista över ”globala tänkare” 2014 ”för att han är mästare på Rysslands expansionistiska ideologi”.

Verkligheten är dock att han inte har något inflytande i Kreml. Inte heller är han ens en mainstreamfigur i Moskva. Istället har han blivit en totem för ultranationalistiska kampanjer, varav de flesta anser att president Vladimir Putin är alltför moderat i sin utrikespolitik.

På så sätt har Dugin blivit en märklig anomali: känd i västvärlden, men en marginell figur på hemmaplan. Efter mordet på hans dotter Darya Dugina spekulerar vissa om att själva berömmelsen kan ha varit ett skäl för ukrainska agenter att göra honom till måltavla.

Den västfientliga författaren rapporteras ha lagts in på sjukhus efter att ha besökt platsen för den bilbombning som tog hennes liv på lördagskvällen.

Detta tillkännagavs på sociala medier av expertkollegan Sergej Markov.

Dugina, en 29-årig journalist och kommentator i sin egen rätt, dödades när hon återvände från en konservativ familjefestival utanför Moskva, som hon deltog i tillsammans med sin far.

Andrey Krasnov, en bekant, sade till TASS att den SUV hon körde tillhörde hennes far.

Enligt obekräftade uppgifter hade Dugin planerat att lämna evenemanget i samma bil som sin dotter, men i sista stund bestämde han sig för att ta en annan bil.

Från konservativ eldsjäl till ”Putins hjärna

Han steg till popularitet som en produktiv konservativ författare på 1990-talet när Ryssland genomgick en förlamande ekonomisk kris och ett ideologiskt tomrum efter Sovjetunionens kollaps.

Dugin, som är känd för sin eldiga retorik och hökaktiga antivästliga hållning, föreställde sig Ryssland som ett mäktigt, ständigt expanderande kontinentalt imperium vars uppgift är att tjäna ”som ett allvarligt bålverk mot den västerländska liberala modellens allestädes närvarande spridning på planeten”.

Moskvas Ukraina-hök

I sitt banbrytande verk ”The Foundation of Geopolitics: The Geopolitical Future of Russia”, som publicerades 1997, förutspådde Dugin blodsutgjutningen i Ukraina.

”Ukrainas suveränitet är en så negativ faktor för Rysslands geopolitik att den i princip lätt kan utlösa en väpnad konflikt”, skrev han. Dugin hävdade att Ukraina, samtidigt som det behåller en viss grad av autonomi, bör integreras i den ryska staten, som det hade varit under tsartiden och sovjettiden.

Dugin stödde passionerat Moskvas beslut att återta Krim, efter att halvön i en folkomröstning röstat för att lämna Ukraina efter kuppen i Kiev 2014. Han svartlistades därefter av USA och Kanada. År 2014 lämnade han Moskvas statliga universitet, där han hade lett avdelningen för sociologi om internationella relationer i fem år.

Krigare mot väst

Dugin stödde på samma sätt den militära operation som Moskva inledde mot grannstaten i slutet av februari i år. Han hävdade att det USA-ledda västvärlden sedan Ukrainas självständighet 1991 har underblåst konflikten genom att stödja nationalister och andra antiryska krafter i Kiev, och fortsätter att göra det genom att skicka vapen till Ukraina.

Från början har projektet med ett självständigt Ukraina varit riktat mot Ryssland och övervakats av anglosaxarna.

”Kampen om Ukraina och mot Ryssland är den historiska konstanten i västvärldens geopolitiska strategi”, skrev Dugin i en debattartikel för den konservativa mediegruppen Tsargrad TV i mars. Han hävdade också att Ukrainas nuvarande gränser drogs upp på konstgjord väg när Ukraina var en del av Sovjetunionen.

Ukraina har ingen historia av statsbildning överhuvudtaget, medan dess nuvarande territorier är historiskt sett ett resultat av bolsjevikernas administrativa beslut. När Putin, när han rättfärdigade den militära operationen i Ukraina, sade ”Ukraina skapades av Lenin” hade han helt rätt.

”Den ryska armén bekämpar för närvarande de suveräna stater som påtvingar en unipolär värld. Vi kan inte förlora detta krig. Annars kommer hela världen att gå upp i rök”, sade Dugin till den turkiska tidningen Turkiye Gazetesi i april.

Följer i sin fars fotspår

Liksom sin far stödde Dugina den ryska militärkampanjen i Ukraina, ett land som hon beskrev som ”en misslyckad stat”.

I podcasten ”Solovyov LIVE” några timmar före sin död anklagade hon västvärlden för att försöka påtvinga andra sin vilja. ”Den särskilda militära operationen [i Ukraina] är den sista spiken i kistan för världens hegemon [väst]”, sade hon.

Storbritannien svartlistade Dugina denna månad som ”en frekvent och högprofilerad bidragsgivare av desinformation i samband med Ukraina”.

Ukrainas presidentrådgivare Mikhail Podoliak förnekade Kievs inblandning i bombningen. ”Jag vill betona att Ukraina självklart inte har något med det att göra”, sade han till ukrainska medier på söndagen.”

_______________________________________________________________________________________

Ukraina karta. Bild från en artikel av Moon of Alabama 220224

Redaktör Romelsjö: Frågan om Ukrainas tid som självständig stat är kontroversiell.Och aktuell idag då Ukraina firar sin nationaldag. Artikeln i RT har redovisat en uppfattning ovan. Wikipedia skriver ”Under medeltiden blev området ett centrum för östslavisk kultur, i form av den stora staten Kievrus (Kievriket). Efter att den staten upplöstes under 1200-talet blev området omstritt och ofta uppdelat mellan de olika grannstaterna. Kosackkulturen hade delvis storhetstid med viss autonomi under Hetmanatet (1649–1775), men det blev aldrig en självständig nation. Området blev en nationell enhet (delvis sammanfallande med språket i området) först genom bildandet av den kortvariga Ukrainska folkrepubliken (1918–1921) och sedan som en Sovjetrepublik under 1900-talet. Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 väckte ett folkligt missnöje med det sovjetiska styret och olika grupper började arbeta för större politisk frihet, medborgerliga fri- och rättigheter, och miljöskydd. Ukraina utropade sig som självständig stat den 24 augusti 1991 efter att konservativa motståndare till Michail Gorbatjovs reformer gjort ett misslyckat kuppförsök i Sovjetunionen. ”

 

Föregående artikelAndra Världskriget, eftergiftspolitiken och Molotov-Ribbentrop-pakten efter 83 år
Nästa artikelKommentarsregler!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

66 KOMMENTARER

 1. Till skillnad från västpolitiker har en EGEN hjärna så det räcker att göra honom ett unikum bland samtiden politiker i hela världen. Se bara på de öppna frågestunderna där President Putin kan hålla på och svara på frågor i fem timmar. Ingen av de mediokra västpolitiker skulle klara ens en kvart😜

  Däremot behöver samling inkompetenta halv senila och allmänt obildade väts ledare flera hjärnor för att t ex kunna läsa en telepromter (senile Biden), kunna sin geografi (Dam(m) Tuss, lilla-Britanniens blivande premiär minister), de mediokras drottning van der Lügen och dumme Olaf Scholz.

     • Om Vänstern är Frihet, jämlikhet och broderskap, då fängslar Ukraina dem som står för frihet, jämlikhet och broderskap.
      Största delen av följande information är från Morningstar i UK.
      Den fängslade kommunisten Mikhail Kononovich tackade anhängare som protesterat i solidaritet med ukrainska politiska fångar när rättegången mot honom och hans bror Alexander återupptogs.
      Bröderna sa att vänsteranhängare förföljs i Ukraina av politiska skäl och berömde dem som demonstrerade i London, Madrid, Rom Bryssel och Vitryssland.
      De riskerar livstids fängelse, anklagade för att vilja ta makten i Ukraina, få bevis har presenterats för att stödja påståendena.
      Bröderna sågs för första gången, handfängslade och påstås ha lidit av tortyrens effekter när underrättelsetjänster pressade dem att erkänna brott de inte har begått.
      Bröderna har vädjat, men det internationella svaret har varit dämpat, medan EU inte svarat på förfrågningar från det grekiska kommunistpartiet om att garantera deras säkerhet.

      Bröderna är etniska belarusier och Michail anklagade den väststödda oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, för att ignorera deras situation
      ”Jag vill som belarusier i Ukraina vända mig till den s.k. oppositionen, Tichanovskaja, till dem som är utlämnade åt Väst och USA.
      ”Vilka belarusier drog du ut ur Zelensky regimens fängelsehålor? Vet du ens hur många vitryssar som sitter i fängelser i Ukraina? Hur hjälper du dem?” frågade han.
      ”Du springer runt i Europa och USA, berättar historier, ber dem om pengar. Vem hjälpte du exakt?
      Han anklagade Tichanovskaja för hyckleri för att ha uttalat sig om de frihetsberövade i Belarus samtidigt som hon förblev tyst om belarusier som fängslats i Ukraina.
      Bröderna har inte fått medverka vid domstolsförhandlingarna.
      De vädjade till västerländska medier och ledamöter av Europaparlamentet att närvara vid deras ”showrättegång” och bevittna den själva.
      Ukrainas kommunistiska parti förbjöds 5 juli, medan alla dess tillgångar, inklusive egendom och medel beslagtogs av den kriminella Ukraina staten.
      DET VAR DEN 14:e OPPOSITIONSORGANISATIONEN SOM STÄNGDES AV UKRAINSKA MYNDIGHETER SOM OCKSÅ HAR STÄNGT ALLA MEDIEORGANISATIONER UTOM EN I LANDET, SOM ÄR REERINGSKONTROLLERAT.

     • Vivianne -det är fullt krig. En sittande regering (oavsett vad vi tycker om den) kan i krigstid inte kosta på sig hård opposition eller (för dem) potentiella överlöpare och allt annat otrevligt i våldets lågtröskliga tid. Jag vet att vänstern förföljs i Ukraina och jag tycker det är förkastligt. Men även i Ryssland sitter kvinnosakskämpar och fredsaktivister och andra för att ha yppat minsta politiska opposition i just fängelse. Faktiskt.

      Tyvärr sitter det fängslade människor för sina politiska åsikter och skrifter i alla de tre länderna: Ukraina, Vitryssland och i Ryssland.

      Det vore moraliskt klädsamt av alla här att erkänna detta läge med politiska fångar i alla dessa tre berörda länder.

      Och nej – jag behöver inte länkar till dessa länders skrivna (teoretiska) grundlagstexter och konstitutioner.

     • Jag kan meddela Dig att sedan några timmar tillbaka, bästa Vivianne och andra – att en av Rysslands ledande socialister och den tidigare ledande anti-narkotika och anti-korruptionspolitikern liksom förre borgmästaren i Jekaterinburg Jevgenij Roizman i detta nu gripits av specialpolis för att offentligt i Ryssland använt ordet ”invasion” om just den ryska invasionen av Ukraina. Ett enda ord.

      Han har förts från sin hemstad Jekaterinburg i Ural till ”specialrättegång” i Moskva (myndigheterna är rädda för protester och upplopp i Roizmans hemstad). Han tycks nu vara den siste anti-fascistiske putinkritikern med ett känt namn som nu inte längre går fri. Nu är verkligen Rysslands hela opposition inbommad.

      Sedan i februari i år har över 16 500 personer gripits i Ryssland för att ha använt ord som ”krig” och ”invasion” offentligt.

      Förtjänar vår vänstervän i ryska vänsterpartiet Rättvisa Ryssland (Spravedlivaja Rossija) Jevgenij Roizman (som dessutom byggt upp en vid bred oppositionell vänster i Ryssland med starka band lokala till bland annat det ryska kommunistpartiet) därför inte vårt stöd och solidaritet, likaså?

      Skall denne framstående gripne ryske vänsterpolitiker också fördömas och häcklas av vår tids moderna marxist-putinister?

     • Detta är inte p.g.a. det pågående kriget. Denna förföljelse och godtyckligt fängslande har pågått sedan USA gjorde kuppen i Ukraina år 2014. Precis som det pågått tortyr, av den värsta sorten i tortyrcentrum i Ukraina, också sedan år 2014.
      Innan USA gjorde kuppen var det bättre, som Ivan Katchanovski säger att efter maidan utvecklades Ukraina till ett gigantiskt odemokratiskt land.
      Ted Galen Carpenter senior fellow i säkerhetsstudier vid Cato Institutet, säger även om situationen var dålig under Poroshenko har den vuxit sig ännu värre under Zelensky.
      Inte någon av dessa två personer kan man anklaga för att vara pro-Ryssland.
      Båda säger att Ukraina har gått åt helt fel håll.
      Det värsta USA gjorde vara att alliera sig med hårdföra nazister, en del säger att de är värre än nazister. I Azovstal fann man många satanistsymboler. Det är nog en salig blandning av ondskefulla personer som USA med Nato allierade sig med.

      Snart kommer det sitta fler personer även i Europeiska länder fängslade för att de uttalat sig om politik i världen, eller är släkt med någon som gjort det.
      Den tyska journalisten Allina Lipp som rapporterat från Donbass, hon riskerar fängelse i Tyskland för att hon återgett vad personer i Donbass anser och vad Ryssland säger om kriget.
      Hennes mamma har nyligen varit tvungen att fly från Tyskland, då hon upptäckte att hon inte kan betala i affärer med sitt kort, vid kontakt med banken säger de att de kan inte svara henne på varför hon inte kan ta ut sina pengar. Hon blev rädd och flydde till sin dotter i Ryssland. Skrämmande, nya Europa

      Så även i Europa måste man fly för sina åsikter och rätten att ha sin yttrandefrihet, som är starkt begränsad i Tyskland.

      Den otäcka förföljelse av rysktalande som USA införde efter kuppen år 2014, med massor av speciallagar för dem har jag inte sett varken i Ryssland eller Belarus.
      Det har spridit sig till Lettland där man på fullt allvar funderar på att isolera de rysktalande i Lettland som är solidariska med Ryssland.
      Det är ändå 30% av Lettlands befolkning som är rysktalande och de monterar ned deras viktiga symboler från segern över nazisterna och krossar dem.
      Massor av rysktalande gick till platsen där statyerna var och satte ut vackra ljusarrangemang med blommor, de har kommit dit och sjungit sånger från andra världskriget. Lugna fina demonstrationer, men polisen har häktat 14 personer. Såg på en video hur polisen trakasserade demonstranterna som inte var våldsamma på något vis.

      Dessutom lär man barn tidigt i skolan att de skall hata ryssar, finns fruktansvärda exempel på det, bl.a. har Azov ungdomsläger för blivande nazister.
      Små barn får lära sig skrika : ”Jag skall döda ryssar” och vifta med ett träsvärd.
      Har inte sett något liknande i Ryssland och Belarus. Det är så fruktansvärt
      Nedan video ”Zelenskys leksakssoldater”

      https://www.youtube.com/watch?v=7AGKBJJEovU

     • Ja, men Vivianne – hur tycker Du vi då skall förbehålla oss till de gripna ryska vänsterpolitikerna i dagens Ryssland, som den progressive regimkritikern Jevgenij Roizman- förtjänar han inte heller Ditt stöd och uppmärksamhet?

     • Den här Roizman är en ny uppenbarelse för mej. Socialist? Hur då? Har sökt och funderat.
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Jevgenij_Rojzman
      Om man grips i Ryssland, är då rättegång och fängelse per automatik nästa steg? Kan man inte även bli frisläppt?
      Johan; jag antar att du har läst ”gripandepapprena”, eftersom du har uttalat dej? Du kan säkert informera.

     • Gunnar Andersson den 25 augusti kl. 17:54.
      Du undrar vem ”Roizman” är. Kommentator ”M” den 25 augusti 19:10, har en utförlig beskrivning av honom, tycker att fallet påminner om Navalny som man först skulle tro att han var en bra person, sedan visade det sig att han egentligen var en skurk.

      ”Jag kan meddela Dig att sedan några timmar tillbaka, bästa Vivianne och andra – att en av Rysslands ledande socialister och den tidigare ledande anti-narkotika och anti-korruptionspolitikern liksom förre borgmästaren i Jekaterinburg Jevgenij Roizman i detta nu gripits av specialpolis för att offentligt i Ryssland använt ordet ”invasion” om just den ryska invasionen av Ukraina. Ett enda ord.”

      Varför länkar du inte till artikeln för att folk ska kunna avgöra vad som är sant och vad som är din fabulering?

      ”Enligt en källa som citeras av TASS, utreds Roizman på grund av en video publicerad på hans YouTube-kanal. Politikern hävdade att fallet mot honom var ”över en fras om Ukraina.”

      Att inte ens Roizman själv hävdar att det handlade om ETT ORD utan om en FRAS, som du hävdar.

      ”Roizman är en uttalad kritiker av den ryska regeringen, och hans oppositionella aktiviteter har fått honom i trubbel med lagen tidigare. Han har vid ett flertal tillfällen bötfällts för att ha brutit mot bestämmelser om allmänna sammankomster i landet.”

      Det finns inget ord om att han skulle vara en av Rysslands ”ledande socialister”, inte heller att han skulle bekämpa korruption

      I år, efter att offentligt misskreditera militären blev ett bötesbrott i Ryssland, fann en domstol i Jekaterinburg Roizman i överträdelse vid flera tillfällen. Han har samlat på sig runt 2 500 dollar i böter, enligt mediarapporter.

      En upprepad överträdelse av detta slag kan anses vara ett brott enligt rysk lag.
      https://swentr.site/russia/561430-roizman-arrested-youtube-video/

      Men det finns mer om denna Roizman, i en artikel fån 2018:
      ”Trots sin höga popularitet i Jekaterinburg och Sverdlovsk-regionen är Roizman en mycket kontroversiell figur. Under sovjettiden avtjänade den blivande borgmästaren ett tvåårigt straff för stöld och bedrägeri som utlöste rykten om hans kriminella kopplingar som varar än i dag.” Att han, enligt dina egna bedömningar, måste vara en BROTTSLING nämner du inte.

      Hans huvudsakliga projekt som används för självreklam är stiftelsen ”City Without Drugs” – ett egenutvecklat rehabcenter där aktivister behandlade missbrukare med fängelse och hårt arbete, ofta mot sin vilja. Efter ett tag började massmedia ifrågasätta dessa metoder och hävdade att de ofta föll under definitionen av kidnappning och olagligt fängelse.

      Ett antal fall inleddes i samband med patienters våldsamma dödsfall och 2002 dömdes två rehabdirektörer till fängelse för tortyr och trauma som orsakade dödsfall efter att de misshandlat två patienter hårt efter ett misslyckat flyktförsök. 2009 ställdes flera aktivister från en av stiftelsens filialer inför rätta för kidnappning och olagligt fängelse, och chefen för rehaben fick så småningom ett villkorligt fängelsestraff.

      Dessutom är Roizman känd för extremt rasistiska åsikter, och i sina offentliga uttalanden och på sin blogg skyller han ständigt drogproblemet på lokala romska samhällen och invandrare från centralasiatiska republiker.
      https://swentr.site/russia/427392-russian-city-mayor-quits/

   • 28 augusti 2022, 12:32
    RF IC/RIA Novosti
    Den ryske filosofen Alexander Dugin tror att det var hans dotter Daria Dugin som var målet för mördarna, som blev ett offer ”för den ryska idén” och ”den ortodoxa idén”. Detta rapporterades på luften av filmen ”Channel One” .
    Dugin svarade på programledarens fråga ”Varför dödades Daria Dugin”?
    Enligt honom ligger poängen just i den ”ryska idén”.
    ”För den ryska idén, för den religiösa idén, för den ortodoxa idén, för den suveräna idén, för skyddet av vårt folk, vår stat,” betonade den avlidnes far.
    Den offentliga personen Dugina dog på kvällen den 20 augusti till följd av en bilexplosion på motorvägen Mozhaisk i Odintsovo-distriktet i Moskva-regionen. FSB sa att den misstänkte för mordet på journalisten är en medborgare i Ukraina Natalya Vovk , som anlände till Ryssland med sin dotter den 23 juli. Under flera dagar spårade hon upp offret och efter explosionen flydde hon till Estland genom Pskov-regionen.
    Samtidigt hyrde den påstådda mördaren av Dugina ett garage i Moskva med hjälp av ett kazakstiskt pass.

    • Vi kan väl tillägga att Ukraina numera har bildat den egna ukrainsk-ortodoxa kyrkan med stöd från högste ortodoxe patriarken av Konstantinopel (dagens Istanbul).

     Även det tycks vara ett väldigt infekterat ämne och har varit ämne för mycket debatt och diskussion.

    • En liten kompletering till mordet på Darya:
     Mördaren kom in i Ryssland med Donbass bilskyltar: en ensamstående mamma, flyktning från Donbass. Trovärdigt påstående, ingen ifrågasättande. Och ukrainska bilskyltar för att bli insläppt i Estland utan problem.

     • Men hur går det med ukrainska bilskyltar i Ryssland? Hade inte FSB minsta kontroll över denna utfart av denna bil? I krigstid?

 2. ”Ryssland har två hemländer: Ryssland och Europa.”
  (Fjodor Michajlovitj Dostojevskij)

  På högstalinistisk tid, efter kriget, flög ett av NKVD:s bevakningplan över ett område i den nordliga djupaste, närmast evigt oändliga ryska tajgan.

  Man fann plötsligt på något som inte borde vara där -och inte var känt överhuvudtaget.

  Nere i skogen i en helt och känt obebodd stor och djup skogsterräng kom rök ur en skorsten. Man hade, visade det sig, stött på en gammaltroende kristen självisolerad sekt som inte ville ha någon för dem försyndande kontakt med den trosmässigt fallna omvärlden. De visste tydligen inte om att det hade vunnits både blodiga inbördeskrig som världskrig.

  Om inte annat bröts deras värld nu sönder och samman. Männen hade långa skägg och man levde ett mycket gammaldags liv.

  Denna historia dyker upp lite varstans i historisk litteratur om rysk 1900-talshistoria, vid andra tillfällen rör det sig tidvis om Jehovas vittnen. Det lär finnas åtskilliga och flertalet liknande exempel på andra håll. Den en gång världskände ”Mr. Njet”, vitryssen och den evige sovjetiske utrikesministern från 1950-talet till 1980-talet: Andrej Gromyko kom, sades det ryktesvägen (kanske som illasinnade rykten) om hans personalia, från en gammaltroende släkt. Alla i trakten, släkt som osläkt, hette Gromyko.

  Under förrgårdagen försvann i hanteringen mellan undertecknad och redaktör Romelsjö i vår administration ett längre svarsinslag från undertecknad, däribland om den länge högernationalistiske udda figuren Aleksandr Dugins liv och leverne ingick. Mitt svar gick inte sedan att återskapa.

  Det sovjetiska samhället med sin påbjudna ateism (dock ej religionsförbud som ofta påstås, som var fallet i t.ex. Albanien efter kriget) och monolitiska enpartistat, fanns självklart behov av alternativ andlig, politisk och filosofisk vägledning och livsföring.

  På 1980-talet blev det närmast själsligt akut: nationalism, nyandlighet, alternativ filosofi och annat. Den sovjetiska kommunismen hade stagnerat och saknade all förmåga till entusiasm. Grupper som högernationalistiska Pamjat’ (”Minne”) i vars första skrud utgick från att beskydda gamla ”orivna” monument, i Centralasien uppstod muslimska rörelser och i Ukraina den kontroversiella gruppen Ruch. De flesta var så klart anti-sovjetiska och anti-kommunistiska. Det var också bibelsmugglandets epok. Hemliga dop var vanligt (Vladimir Putin själv lär vara döpt i hemlighet av sin mormor, måhända i farlig senstalinistisk tid 1952-1953, han bär sitt dopkors än idag).

  Journalisterna Solovjov och Klepkova hävdade redan i 1980-talets början att KGB till och med startade ett eget underjordiskt parti, ”Det ryska partiet”, om det var för att övervaka underjordiska rörelser eller av annat skäl vet vi inte.

  Med perestrojkan och glasnosts epok (Gorbatjov, länge odlad och fostrad av KGB-chefen Jurij Andropov) var Gorbatjov KGB:s självklara reformval till generalsekreterare i kommunistpartiets Centralkommitté. Efter Andropovs död senvintern 1984 valdes istället ganska oväntat istället Konstantin Tjernenko, dödssjuk och med 13 månader kvar i livet. Andropovs hustru Tatiana Filipovna, var god vän med Gorbatjovs fru, Raisa, och fru Andropova var chockad över valet av Tjernenko. Något hade hänt. Frun sade upprört till Raisa i samtal hemma i bostaden efter Andropovs begravning när Tjernenko tillträtt: ”men alla visste ju att det skulle bli Michail Sergejevitj” (d.v.s. Gorbatjov)!

  Samtidigt frodades allehanda underjordiska och ännu helt illegala rysk-nationalistiska grupper, liksom ideologisk fientliga underjordiska organisationer i SSSR.

  Andropov själv hade många gånger som ordförande i KGB tagit upp denna ideologiska subversion och ”ideologiska sabotage” (som det kallades och som sades komma in från väst). Studenter greps i räder av KGB och en nynazistisk grupp rullades upp i Moskva på 1980-talet. I den fanns bland andra filosofistudenten Aleksandr Dugin. KGB fann hos denne underjordisk nazistisk samizdat-litteratur, hakkorssymboler och annat material: en västsponsrad nazistisk underjordisk grupp ansågs av KGB hade återfunnits och nästlats upp. Studenterna relegerades naturligtvis då de begått allvarliga politiska brott mot sovjetiska staten. Denne Aleksandr Dugin förvisades som straff ett åretruntarbete som gatsopare för Moskvas vägadministration.

  Dugin bestraffades för det klassiska: anti-sovjetisk verksamhet, i KGB:s utredning, och dömdes för sin nazistiska illegala verksamhet och hans underjordiska cells fall var till och med uppe i Politbyrån, ansvarig föredragande var dåvarande KGB:s ordförande Jurij Andropov(1915-1984).

  Dugin har länge ansetts som fascist och nazist även i västerländska instituts bedömningar av honom och liknande högerextrema element.

  I sin senare filosofiska verksamhet har han utarbetat ganska digra men synnerligen verklighetsfrämmande teorier om den tredje huvudideologin i världen: eurasianismen som med gräns mot det ”tysk-franska Europa” och denna skall svälja och inkorporera allt slaviskt och gärna de ortodoxa grekerna likaså. Allt styrt från tsarernas Tredje Rom: Moskva.

  De nya inkorporerade folken i Centraleuropa ges naturligtvis ingen demokratisk möjlighet att välja denna auktoritära högernationalistiska väg till ett gammaldags ryskt imperium. Här ser vi i dagens Ukrainakrig hur Dugins världsbild sätts i praktik. Att en majoritet av ukrainska folket sedan länge vill ingå även politiskt-ekonomiskt i Europa negligeras naturligtvis, helt enligt fascisten Dugins totalitära reaktionära ideologi.

  Solzjenitsyns (en gång gammal stalinist och medlem av partiet) idévärld såg ganska lika ut, aktivt mot västerländska värderingar och levnadssätt och för en oupplöslig rysk-ukrainsk-vitrysk östslavisk stat.

  Det kommunistiska partiets 74-åriga ideologiska och filosofiska maktmonopol lämnade efter sig ett ideologiskt och filosofiskt, ja, andligt närmast utfattigt vakuum av diverse alternativa ”underjordiska” politiska och tankemässiga experiment som alternativa livsformer; vare sig det var strikt isolerade sekter i tajgan eller underjordiska illegala nazistiska organisationer som Dugins i storstaden Moskva.

  KGB både bekämpade dessa grupper parallellt med att man stödde likadana, ” Ryska partiet”, Pamjat’ och många fler.

  Dessa år övergav i sent 1980-tal själva KGB just också kommunismen och lät sovjetiska kommunistpartiet ta hela den historiska kraschen år 1991. På KGB hade redan sedan flera år arbetet påbörjats att konstruera strukturer och bevara sina nätverk för en post-kommunistisk epok och marknadens inträde.

  Få utlänningar vet om att företaget GazProm en gång var ett stort sovjetiskt ministerium: Ministeriet för olja och gas-industrin, ”Neftegaz” i kortnamn. Under perestrojkan omvandlades detta -alltså redan under sovjetisk tid- till ett vinstdrivande företag och en framtida rysk internationell företagsjätte. De nya KGB-strukturerna förberedde sig på liknande vis med många andra sektorer, ty dess chef och huvudman, partiet, KPSS och dess planekonomi ansågs av KGB-kretsar redan i mitten på 1980-talet som både döende och rentav döda. Skilsmässan skedde i all hemlighet på KGB:s initiativ.

  Fältet var öppet: KGB:s nya politiska satsning blev på ortodoxa kyrkan och rysk hyperkonservativ nationalism. Kommunistpartiets och revolutionens Sköld och Svärd (Tjekans och KGB:s symbol) hade valt nya vänner för framtiden och förkastat kommunistpartiet medan det ännu var vid makten.

  En av de nya vännerna blev sedermera den av KGB tidigare dömde fienden i den underjordiske nazisten Aleksandr Dugin.

  Som Stalin uttryckte det: av smuts kan man skapa en furste.

  • Johan de Naucler: Pepe Escobar skriver på the Saker om Dugin ”I flera essäer – den här var utan tvekan den viktigaste – ”hade Dugin utförligt klargjort de enorma insatserna. Detta är ett idékrig. Och ett existentiellt krig: Ryssland mot det kollektiva väst som leds av USA.”
   Tja, kanske betyder det att Ryssland slåss för en MULTIPOLÄR värld mot USA:s krav på en UNIPOLÄR värld.
   Om det är så så har naturligtvis väst stort intresse av att smutskasta Dugin.
   En rak fråga till dig Johan de Naucler, är du för en MULTIPOLÄR värld. Svara inte med tusentals ord, svara Ja eller Nej!

   • Ja! Jag är för en multipolär värld och att Washingtons våldsmakt försvinner från den Euroasiatiska kontinenten. (Det blev ett ”ja” och femton ord – jag hoppas jag får godkänt därmed!).

    Den åsikten har jag aldrig ändrat på. Däremot visar det sig tyvärr i dagens värld att Vladimir Putin själv verkar vara Nato:s främste medlemsvärvare.

    Dugin är en rabiat högerextrem fanatiker som man som vänsterlagd progressiv person skall med hälsan i behåll hålla sig borta ifrån.

    Han är dömd för politiska brott i Sovjetunionen och skall därför betraktas som en brottsling, eller hur Catarina?

    • Johan de Naucler du skriver ”Ja! Jag är för en multipolär värld och att Washingtons våldsmakt försvinner från den Euroasiatiska kontinenten.”
     Följaktligen så bör du vara emot den ukrainska regimen, den som tillsattes med hjälp av Washington 2014 och understöds av Washington? Svara Ja eller Nej.(Inte med tusentals ord!)

     • Varje folk får välja sin regering, sitt styrelsesätt och får över decennier och århundraden utvecklas i sin historia. Det kommer tids nog. Det post-sovjetiska territorierna utvecklas och prövar ännu sig fram, det är en till synes dynamisk process med omväxlande ekonomiska, sociala och politiska framgångar respektive motgångar.

      Ukrainska extremister lägger sig mig veterligen inte i att vi har monarkin som anti-demokratisk kvarleva i Sverige, och kanske vill vi inte ha det så heller. Det får vi sköta själva -det är våra val och är de historiskt fel, är det våra problem som vi löser själva, utan goda råd från utlänningar.

      Enligt min nuvarande bedömning i dagens krigssituation finns det räknat i huvuden avgjort fler våldsamma högernationalistiska element i Ryssland än i dagens Ukraina. Jag betraktar dagens styre i Ryssland som icke-demokratiskt, medan faktiskt försöker man byta ledare och ministrar i parlamentariska val i Ukraina vart 5:e, 8:e eller 10:e år. Det finns minst sagt tvivelaktiga politiska element som svansar runt i Ukraina i bruna och svarta kläder i och ut ur ministerierna. Ärligt talat tror jag det måste gå några år, kanske över ett decennium, och att kriget måste ta slut innan man kan bedöma vilken slags regim och historisk slutsats man gör av dagens Ukraina, det historiska järnet är ännu formbart för tidens smed. Vi vet inte slutresultatet.

      Men alla ukrainare jag känner (med helt normala politiska mittenåsikter) känner att de är på rätt demokratisk och geografisk väg -alla vill tillhöra Europa. De uppfattar alla Ryssland som fiende med stort F, och en professor jag känner (som alltid varit fullständigt ointresserad av politik och är av rysk folkgrupp från Odessa) kallar dagens ryska ledning för ”nazistisk”. Det är hårda ord. Ingen jag känner (nästan alla av rysk nationalitet i Ukraina) vill överhuvudtaget bli styrd från Moskva.

      Men man behöver inte ha samma gardiner upphängda i 22 år i rad, och dessutom utan tanke på att byta ut desamma. Inte ens svenskarna skulle stå ut 22 år med Reinfeldt, Busch eller Andersson så många år på raken. Jag tror ryssarna är av precis samma åsikt, man är utleda på putinismen något alldeles oerhört i sina vanliga vardagsliv. Ingen tittar på ryska stats-tv:s nyheter (att jag gör det för att kolla även den sidan uppfattas som direkt korkat). Vill de veta nyheter alls måste man få information om sitt eget hemland genom internet. Många är rädda för att det ryska samhället håller på bli ”som Nordkorea”. Å andra sidan skiter de flesta ryssar apatiskt i ALL politik, de har nog med sina egna liv.

    • Johan de Naucler 24 augusti, 2022 At 11:19
     Till skillnad från Johan, förväntar jag mig att Europas våldsmakter, med säte i Bryssel försvinner från jordens yta tillsammans med våldsmakterna UK och USA (London och Washington).
     Europa kommer snart att förstå att dess välbefinnande bara var kopplat till Ryssland, billiga ryska energiresurser.
     Europas kollaps kommer att börja med Tysklands kollaps, stagnationen av dess ekonomi.
     Europa kommer att möta vedergällning för sitt aggressiva beteende. Utan Ryssland kan Europa inte existera fysiskt.
     En vändpunkt kommer den 31 december. Med tillkomsten av 2023 går EU, och i synnerhet Tyskland, in i en ny era.
     Tidigare sa Desmond Lachman, en senior fellow vid American Enterprise Institute, att med bara ett dekret kan Vladimir Putin kasta Tyskland i ekonomiskt kaos.

     Den tidigare biträdande direktören för Internationella valutafondens (IMF) avdelning för policyutveckling och analys, som skrev för tidningen The Hill, uppmärksammade det föga avundsvärda läget i Tyskland. För närvarande finns alla tecken på ekonomisk stagnation. Situationen kommer dock att bli mycket värre vid en fullskalig energikris.

     Med hänsyn till det faktum att Berlin importerar cirka 50% av alla råvaror från Ryssland, är detta scenario mycket troligt. Enligt en färsk IMF-rapport skulle ett fullständigt upphörande av energiimporten från Ryssland kunna minska Tysklands BNP med 1,5 procent 2022 och med 2,75 procent 2023.

     Intressant nog provocerar de tyska myndigheterna själva genomförandet av det mest ogynnsamma scenariot för sig själva. Istället för att föra en oberoende politik styrd av nationella intressen, stödjer de antirysk retorik till deras nackdel.
     I slutändan kan sådant beteende leda till att Moskvas tålamod kommer att ta slut. Och då kommer det att räcka för den ryske presidenten Vladimir Putin att stänga av gastillförseln till Tyskland med ett dekret och därmed störta det ledande landet i Europeiska unionen i ekonomiskt kaos.
     Tidigare har den moldaviske statsvetaren Corneliu Churea förklarat varför officiella Chisinau inte är rädd för att stå utan rysk gas. Lokala myndigheter överväger inte ens alternativet att stå utan energiresurser på grund av ett seriöst trumfkort. Mer detaljer – i materialet ”PolitPuzzle” .

     • Fast Europas fossila era är på väg mot sitt slut. Det är elementa. Putin har bara påskyndat denna process.

      Putinismen har istället för att låsa in Europa i rysk energiberoende lyckats med det precist motsatta i och med med kriget. Allt i de ryska planerna har gått fel: det hjärndöda Nato tycks leva, utvidgas och förstärkas. Den ryska krigsmakten ”skulle inta Kiev och byta ut regimen” och avsätta dess regering på fyra dagar(!) – ett totalmisslyckande. Svartahavsflottans flaggskepp Moskva är sänkt. Ingen i Ukraina vill ens veta av ryskt politiskt styre från Moskva på evigheter in i framtiden. Ukraina är nu komplett förlorat för Moskvas del ända tills alla vi här är i jord och kista. Ryssar och ukrainare boende i dagens Ukraina är kompakt anti-putinistisk. Vi ser närmast klassiskt vietnamesiskt mod bland dagens unga ukrainska soldatgrabbar.

      Vi ser mitt framför våra ögon ett totalt kombinerat politiskt-militärt ryskt schabrakmisslyckande.

      Något annat slutomdöme efter dessa sex månader går i alla fall inte att dra idag.

    • @Johan de Naucler 24 augusti, 2022 At 11:19
     ”Han är dömd för politiska brott i Sovjetunionen och skall därför betraktas som en brottsling, eller hur Catarina?”

     Tveksam att det skulle ha sparats ”brottsregistret” från 80-talet, från Sovjet tiden. Enligt vad du hävdade var ett ”administrationsbrott”, det blev ingen fängelsedom. Att efter mer än 40 år senare kalla denna person, dömd för ett ”administrationsbrott”, för ”brottsling” kan vara straffbart.

     I Sverige finns det ”Gallringsregler-så länge finns uppgifter kvar i belastningsregistret”. Det betyder att även om en person har begott ett brott, efter en vis tid rensas uppgiften från registret, efteråt kan man aldrig kalla denna person för brottsling, det kan handla om förtal.
     https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/gallringsregler/

     Har googlat och det enda jag hittat är att Dugin blev ertappat med en förbjuden literatur:
     ”1983 upptäcktes förbjuden litteratur i hans hem; han fängslades av KGB, utsattes för en ”mental undersökning” och uteslöts från luftfartsinstitutet.”
     https://es.frwiki.wiki/wiki/Alexandre_Douguine

     • Du har svarat på det själv. Aleksandr Dugin ÄR dömd.

      Det är sanning och utgör ingen juridisk grund för förtal när det rör en offentlig och politisk person. Det är inte heller minsta brottsligt att påstå att Adolf Hitler satt sisådär ett år i fängelse på 1920-talet.

    • ”Han är dömd för politiska brott i Sovjetunionen och skall därför betraktas som en brottsling, eller hur Catarina?”

     Hej Johan
     Jag är inte Catarina men vill ändå svara.
     Nu tror jag inte det var särskilt svårt att bli dömd för ”politiska brott” i Sovjetunionen därför styrelseskicket var diktatur där ingen politisk opposition är tillåten.
     Idag är opposition tillåten i Ryssland men man får inte vara ”fiende till staten”. Åtminstone inte sådan som har betydelse.
     Förklaringen är enkel, för då har man ingen rysk själ.

     Själv har jag förlorat min ”västliga” själ.
     Orsaken är att jag tycker allt gått fel väg.
     Knappast någon utveckling, visioner, politiska ambitioner gör mig nöjd och glad.
     Det politiker gör för samhället är för mig mestadels besvikelse.
     Till slut tröttnar man och börjar se åt andra håll.
     Ungefär vid den här tiden förra året upptäckte jag Ryssland på allvar efter att ha varit intresserad men aldrig blivit serverad någon bra information.
     Jag hade sajten ”Hej, Ryssland” som inte finns längre men det var i princip det enda.
     Ryssland och ryssar från Youtube gjorde däremot susen.
     Men inte endast Ryssland. Alla de tre ”ryssländerna” närmare Europa.
     Än så länge tror jag inte det är något ”politiskt brott” här att tycka om Ryssland även om många irl kan bli minst sagt tveksamma.
     Men min tanke är att det inte är deras egna inre åsikter..
     Det är istället ett resultat av långvarig och idog propaganda inte minst från USA som ofta direktkopieras här.
     De som hatar Ryssland är för mig som regel inte förövare.
     De är istället tragiska offer.

     Mycket intressant du berättar du är ”vänsterlagd progressiv person”.
     Då är det för mig lättare att förstå dig och din motvilja till Ryssland av idag.
     Själv är jag ingen vänsterlagd progressiv person.
     Jag har helt enkelt inte den bakgrunden.
     Min bakgrund är logisk och pragmatisk.
     Men arbetarklass är jag.
     Om jag tillåts använda begreppet som min status i samhället.
     Ha en bra kväll!

     Ett utomordentligt bra inlägg från redaktören om den ryska filosofen Alexander Dugin.
     Har bara läst ytligt om honom tidigare men här fick jag veta mera.
     Ett inlägg som faktiskt kom som på beställning.
     Många bra kommentarer också.

     Alexander Dugin är ingen ”vänsterlagd progressiv person” och det är inte signaturen ”arbetarklass” heller.
     Men anti-imperialist har jag blivit. Det lovar jag.
     Att kommersens aggressiva härförare USA ska leda och styra världen är så totalfel det kan bli.
     Vi kan exempelvis bland öst-slaverna se att det finns värden som är viktigare än så.

     Det Ryssland nu gör i Ukraina är precis detsamma Jesus gjorde i Jerusalems tempel när han piskade ut månglarna med våld.
     De otrogna skulle ut därifrån!
     Jesus lyckades med sin insats och jag tror Ryssland kommer göra det också med sin likaledes våldsbetonade militära specialinsats.

     • Hallåj arbetarklass! Tack för orden.

      Men du vet, i somligas värld är alla domar i Sovjetunionen alltid korrekta och rättvisa. Dock inte i min, precis som i Din…

      Men när dagens innegäng i marxism-putinismens uppochnervända tankevärld murar in sig i argumentationen kan inte heller sovjetiska domar vara fel någonsin. Men det vet jag naturligtvis att så inte är fallet.

      Själv minns jag Dugin-affären i realtid på 1980-talet, det var ingen vacker politisk historia. Eftersom jag i nära 40 år följt renegater som Dugin och hans bruna anhang vet jag vilken synnerligen otäck tankevärld han kommer ifrån, som borde gått under redan år 1945.

      Ha en fin sensommar på Dig! Tänk och skriv!!

  • Mellan 1963 och 1988 befann sig Kim Philby i Sovjet. Officiellt som avhoppare men i verkligheten fortfarande en brittisk imperieagent. Detta framskymtar tom i en brittisk film om än implicit antytt.
   Mellan 1972 och 1989 pågick en febril, delvis, högteknologisk industriexport från Usa till Sovjet inom ramen för US-USSR Trade and Economic Council. För den i Sovjet välutbildade naturvetenskapliga och teknologiska eliten blev denna period sannolikt avgörande för att förändra Sovjet-systemet så som du beskriver ovan.
   Men samtidigt uppkom genom ekonomisk påverkan goda förutsättningar för att omstörta och infiltrera med radikala sekter.
   Det blev mycket tydligt att Usas elektroniska teknologi var överlägsen. Eftersom Usa valde att erbjuda samarbete i stället för att sanktionera, sänkte Sovjet garden. Usa vann det kalla kriget genom att agera generöst. Anledningen att jag nämner Kim Philby är att Usas så kallade bemannade rymdprogram före 1981 var ren bluff vilket från 1970 var känt och bevisat av Sovjet vad Apollo-projektet beträffar men senare har även Gemini visat sig vara bluff.
   Det finns också starkt tvivel på att Mercury-programmet var verkligt. John Glenn var frimurare och befordrades till den högsta 33e graden som är till för internationell påverkan. Då hade han ju verkligen befunnit sig i omloppsbana med rymdskytteln.
   Sovjet och Usa samarbetade med bluffen om Apollo-Soyuz rymdrendezvous. Månlandningarna simulerades enligt aulis.com i Cardingtons ena stora flyghangar i England. Och regissören Stanley Kubrick erhöll sina instruktioner från Natohögkvarteret i London. Därför gissar jag att Philby var en naturlig förbindelselänk och att hans avhopp var arrangerat för det syftet.

   • Tja Peter, i KGB:s högsta ledning under hela Andropov-epoken betraktades inte Philby som en dubbelagent, inte heller av Andropov. Philby fick mot slutet av sitt liv hålla många stängda föreläsningar för officersrekryter.

    Philby var däremot övervakad i hemlighet och att han skulle ha rapporterat något tillbaka till britterna åren 1963-1988 måste förefalla praktiskt taget omöjligt. Det sovjetiska kontraspionaget i Moskva anses av även dess hårdaste motståndare som det bästa i världen. Israels Mossad brukar skicka dit sina högsta unga rekryter för ”övning”.

    Ja månfärderna, kära nån. Det fanns en makt i denna världen som kunde följa exakt vad amerikanarna hade för sig i rymden alla år, inklusive på månen.

    Sovjetunionen självt. Och man gjorde det också.

    • @Johan Nauclear 24/8 11:26 Kim Philby var mycket riktigt inte dubbelagent utan trippelagent, dvs lurades ( hela tiden i Britternas tjänst) i mer än ett steg om man vill. Att en del inom Sovjet inte förstod det är fullt möjligt, men eftersom Sovjet själva var inblandade i Apollo-Soyuz som spelades in i ett amerikanskt transportplan för att simulera gravitationsbortfall under knappt en minut i taget så var kosmonauter och inflytelserika vetenskapsmän fullt inblandade och har sen dess lojalt spelade med i bluffen. Och kan därför inte förväntas berätta alla andra delar av sanningen heller. Det är yngre Ryska experter som långt senare ägnat sig åt att granska existerande bevis med bilder och filmer och funnit övertygande bevis för att det rörde sig om simuleringar på jorden. I fallet Gemini simulerades rymdpromenaden i en vertikal vindtunnel.
     Det var mycket värt för Sovjet att spela med. De fick tillgång till hela gräddan av USAs Fortune500 företag och Nixon skrev 1972 under att Sovjet skulle få tillgång till alla varor och tjänster som de begärde. Anthony Sutton försökte slå larm 1973 och kallade det nationellt självmord men det var Sutton som frystes ut.
     1976 producerades den bepansrade 7 ton tunga kryssningsmissilen Granit med avancerad datorkapacitet som gjorde att en svärm av såna missiler agerade kooperativt och bytte högre flygande och spanande ledarmissil om den tidigare sköts ner. Som i en fågelflock. Hade det varit möjligt utan amerikanska mikroprocessorer? Vet inte men dom hade ju tillgång till alla varor och tjänster och det var en muta som var svår att säga nej till. Dessutom gällde MAD-doktrinen vilken i viss mån gjorde det logiskt att försäkra sig om att båda sidor verkligen kunde bita ifrån sig. Logiskt inför USAs mindre hökaktiga…

     • Nja, alla som kände Philby väl vet att han hela sitt vuxna liv var kommunismen slaviskt trogen. Hans trippelspioneri var nog att han som många andra avhoppare till Moskvas efterkarriärs tristess blev mycket trogen alkoholen, som bekant inte gynnar spionagets skicklighet.

      Det fanns inga möjligheter för Philby att ha kontakter med utlänningar och liknande i Moskva. Han var -tyvärr- strikt konstant övervakad och hade i många år mycket nedgången hälsa. Hans räddning var att äldre KGB-utredare -med stöd från Andropov- till slut kom hem till Philby med anonymiserade underrättelseakter för att få hans åsikter om mycket svåra och olösta förräderifall.

      Han hade rätt i princip i alla utpekanden. Han blev en oumbärlig klippa för sovjetiska kontraspionaget på 1970-talet, en svår tid för sovjetiska spionaget med idel bakslag.

      Jag vet ingen insatt underrättelseman från någon sida som någonsin ifrågasatt Philbys sanna tillhörighet. Avhopparen (till brittiska MI6) Gordijevskij och andra som var aktiva under Philbys Moskvaår och har mig veterligen aldrig ifrågasatt honom. Inte heller skriver KGB:s berömde arkivist Mitrochin något som fäller en dålig skugga över Philby.

      Detta påstående om Philbys tvivelaktighet vill jag påstå är enbart ett ganska uselt påhittat rykte, kanske från brittisk sida för malören med den berömda spionringen från Cambridge – ”the magnificent Five”. Helt omöjligt är det nämligen inte.

  • Svar till Johan de Naucler 25 augusti, 2022 At 15:41

   25 augusti 2022, 18:19 Politik..
   Här något om din omhuldade vän, före detta borgmästaren Roizman.

   Verkh-Isetskys distriktsdomstol i Jekaterinburg beordrade före detta borgmästaren Jevgenij Roizman, anklagad för att ha misskrediterat den ryska armén, från att besöka offentliga platser och evenemang och använda Internet fram till den 29 september.

   Roizman kommer inte att få besöka offentliga platser och evenemang, gå online, ta emot och skicka brev. Roizman kan endast kommunicera med nära familjemedlemmar. Han släpptes i rättssalen.
   Under mötet höll Roizman ett tal där han uttalade sig mot begäran om utredning, eftersom detta skulle orsaka restriktioner för arbetet i hans välgörenhetsstiftelse, i förberedelserna av en bok om Nevyansk-ikonens historia, och skulle orsaka olägenhet för personer som bor med honom i samma lägenhet.

   Inför domstolsförhandlingen sa Roizman att han inte erkände sin skuld. På begäran av försvararen bifogas kännetecknen i målet. Enligt domaren vägrade den tilltalade att vittna i målet.

   Den före detta borgmästaren i Jekaterinburg greps tidigt på morgonen den 24 augusti i samband med ett brottmål om misskreditering av den ryska försvarsmakten. Sökningar utfördes i politikerns lägenhet och fond, såväl som i Nevyansk-ikonens privata museum.
   Enligt medierapporter beslagtog utredningen föremålen, eftersom vissa av dem ”kunde ha erhållits illegalt”.

   Enligt en TASS-källa i brottsbekämpande myndigheter öppnades ett brottmål i samband med en video på politikerns YouTube-kanal. På sin kanal svarade Roizman på frågor från prenumeranter.

   Han uttalade sig upprepade gånger mot genomförandet av en speciell militär operation av RF Armed Forces i Ukraina. Han har tidigare bötfälldes tre gånger för att ha misskrediterat den ryska armén.
   Roizman kan enligt denna artikel riskera fängelse i upp till tre år med fråntagande av rätten att inneha vissa befattningar eller engagera sig i vissa aktiviteter under samma period. Som ett alternativ – böter på upp till 300 tusen rubel, tvångsarbete i upp till tre år.

     • Roland Freisler var den nazistiska groteska polisstaten i rättssystemet personifierad.

      Han var känd som ”den skrikande domaren” som stod upp i domstolen och beskrev för de odömda ”åtalade” hur den tortyrliknande bestraffningen efter domen skulle gå till -ganska ovanligt för en domare.

      Tack och lov befinner vi oss inte där ännu i ryska domstolar. Men den politiska domstolens repressiva ande verkar krypa åt det hållet.

      Men de politiska domstolarnas inbjudna åtalade klientel verkar vara oerhört många politiska åtal. Att över 16 000(!)personer, d.v.s. över 2 500 personer i månaden (c:a 100 personer varje arbetsdag) dömts för enkla ”politiska” brott i Ryssland (som därutöver inte anser sig vara i krig och några krigslagarna kan inte mobiliseras) sedan februari är en siffra som visar på en rättssäkerhet i fritt fall för de ryska medborgarnas del.

      Vi måste tänka på dem också.

     • Vilken är nu källan för uppgiften att 16 dömts för enkla ”politiska brott” i Ryssland?
      Finns motsvarande uppgifter för Ukraina för resten? Källa?

 3. Statsterrorister från Ukraina mördade hans dotter Darya Dugina. Ukrainas ledare och deras finansiärer och påhejar – västländers ledare som vill skada Ryssland på alla sätt och vis bland annat genom att spinna lögner om familjen Dugin (pappa och dotter) har blod på sina händer.

 4. De-dollarization, de-dollarization, de-dollarization tåget kör allt fortare och fortare 🚎👌💕 lögnimperiets dagar därmed kortare och kortare 🤗🤗🤗

  ”While there is a decline in Washington’s standing as a superpower, the US is facing another harsh reality; the decline of the US dollar as it falls from international grace one country at a time.

  All indicators show the amount of US dollars held in reserves by non US central banks has fallen to its lowest level.

  The United States of America, the most indebted nation ever, also has a sovereign debt crisis, another sign that we may be heading toward the collapse of the US dollar.

  The weaponization of the US dollar, not to mention the imposition of US sanctions on perceived adversaries has made other countries wary of utilizing the greenback in their financial transactions.

  Thus, countries such as Iran, Russia, and China, are moving towards the elimination of the dollar altogether.”

  https://www.presstv.ir/Detail/2022/08/23/687888/Dollar-being-set-aside-as-fiat-currency-for-global-trade

 5. Vart någonstans var detta terrorattack bra någonstans för ukrainska regimen ärligt talat.Att de TROTS de bli påhejade av väst förvånar INGET längre.En ung oskyldig kvinna mördades på detta vidriga sätt INNE i Ryssland.Vad fan har hänt med medierna får ju ont i magen

 6. I ett mycket långt öppet samtal på 4,5 timmar, https://www.youtube.com/watch?v=XVzkWGsTubE på Golzalo Liras kanal för tre dagar sedan, kommer Mark Sleboda in i samtalet vid 2:58. Han ger då några synpunkter på far och dotter Dugin. Aleksandr Dugin var hans mentor, när Mark kom till universitetet i Moskva, och den nu mördade dottern var Mark personlig bekant med.
  Mark kan man bl.a. hitta här https://therussianreader.com Han anlitas ofta som expert på CGTN vid diskussioner som rör Ryssland. Sin grundläggande akademiska utbildning fick han vid London School of Economics and Political Science.

 7. https://www.indianpunchline.com/erdogan-repairs-syria-ties-with-eye-on-eurasianism/

  Indiske kommentatorn och tidigare ambassadören i bl.a. Turkiet, M.K. Bhadrakumar, med ingående kunskaper om landet, visar i sin länkade artikel hur anti-globalistisk vänster och dito konservativa mycket väl kan samarbeta. På ett foto får vi se turkiske vänsterpolitikern Dogu Perincek sitta tillsammans med ryske filosofen Aleksandr Dugin. De företräder bägge en linje om utökat asiatiskt samarbete utifrån nationell suveränitet.

  Artikelns huvudtema är dock ett annat. Dogu Perincek har fått ta på sig rollen som den turkiske politiker som skall hjälpa Erdogan att ta sig ur det debakel han själv skapat i relationen med Syrien. Erdogans svek mot Syrien är måttlöst och nu har bumerangen börjat flyga i hans egen riktning. Erdogan öppnade gränsen för miljoner syrier med syftet att rasera den syriska ekonomin och få regeringen på fallrepet. EU delfinansierade angreppet men nu sinar kistorna både i Ankara och Bryssel och Erdogans Turkiet har hamnat i ekonomiska trångmål.

  Att anti-globalistisk vänster och höger inte kan samarbeta inom EU beror på att vänstern knappast kan betraktas som vänster överhuvudtaget och de som kapat partierna själva förespråkar globalismen. Och likadant är det med högern. De är gärna anti-islamska i sin retorik men globalister i sina handlingar.

  • ”De är gärna anti-islamska i sin retorik men globalister i sina handlingar.”

   Jag tycker det börjar bli alltför många falska politiker i Sverige.
   Kanske det som gör jag tröttnat på Sverige och dess politik?
   Politiker här saknar helt enkelt kraft att stå emot den ”västerländska liberala demokratin” som i praktiken gör dem regeringsfähiga.

   Om de skulle våga säga något annat stämplar genast media, och först SVT Public Service här, som extremister. Högerextremister.
   Anklagelser om vänsterextremism har i princip försvunnit från den mediala bilden sedan migrations- och den generösa asyl-politiken invaderade Sverige.

   Idag slår SVT Public Service storrubriker om ”289 valkandidater kopplas till högerextremism, de flesta Sverigedemokrater därefter Socialdemokrater”.

   Jag tycker det liknar det ukro-nazistiska Ukraina.
   Hälsa på en ryss, eller ta emot ett matpaket av ryska soldater och du får en bindel för ögonen och ett pistolskott i nacken av dina egna landsmän.

   Sådan är toleransen.
   I det sammanhanget är det ganska enkelt att förstå varför den ryske patrioten och konservative filosofen Alexander Dugin är så hatad här i Sverige och särskilt från politiska vänstern.

   Kommentorn Johan Naucler här på sajten kallade Alexander Dugin för ”nationalist med sitt bruna anhang”.
   Det är en grov anklagelse.
   Och med sådana påståenden kan man knappast vara någon ”rysslandskännare”.
   Därför jag vet inget annat land som tar så stort avstånd från nazism, som närmast kopplas till det ”bruna” som just Ryssland.
   Ryssland har fått känna av västerländsk nazism en gång, helt oprovocerat och med fruktansvärda konsekvenser som är aktuella i minnet än i dag.

   Vänstern likställer gärna nationalism med patriotism.
   Det är retoriska grepp för att smutskasta.
   Därifrån är det inte långt att likställa patriotism med nazism och fascism.
   Det kallar jag för att brunsmeta.

   Vänstern är internationalister.
   Det är ett arv från den marxistiska klasskampen.
   ”Proletärer i alla länder förena….”
   Individen status i samhället går före allt annat.
   Vida skilda kulturer, religioner, traditioner m.m. negligeras.

   Det är en revolution och förrädisk tanke som går tvärs emot Guds skapelse och hela världshistorien.
   Det gällande förringas för att ersättas med något helt nytt.
   Det är sådant som skapar konflikter.

   Låt oss anta att kommunism kan vara fredlig.
   Men det är först när ”världskommunismen” är genomförd.

   Det är genomförandet av nya politiska idéer som främst är ”vänstern” för mig.
   Kulturell tradition vill jag närmast koppla högern.
   Långt ifrån all politisk ”höger” men däremot den filosofiska högern.

   Tänker man så kan aldrig Ryssland med sin starka kulturella tradition bli något ”vänsterland”.

   Min vilja är att låta Ryssland vara Ryssland.
   Tillåter inte USA och Västvärlden det kan Ryssland svara med aggression.
   En aggression som kan förinta Västerlandet för all framtid.

   Därför, Låt Ryssland förbli Ryssland!
   För världsfredens skull.
   Och då måste USA UT UR UKRAINA!

   • Men arbetarklass – vare sig den ukrainska eller ryska befolkningen är ”monolitisk”, d.v.s. precis exakt enig om sitt lands politik och historia.

    Deras politiska åsiktsspektrum är precis lika brett spritt och brett som vi har i Sverige. I Ryssland finns anhängare till Putin och rejält hårdföra motståndare av precis alla politiska kulörer.

    Däremot är den ryska allmänna befolkningen ofta helt ointresserad av offentlig politik och man bryr sig knappast om detaljer i vad makten sysslar med och tycker eftersom ingen vill -och kan- engagera sig.

    Det är det här västerländska allmänläsare, kommentariatet och iakttagare som isolerat sig i smal politisk fåra självhetsäter och självradikaliserar sig (otroligt starkt) politiskt på internet, inte och aldrig förstår, och allt som utmanar denna smala nymoderna marxist-putinistiska världsbild är ”ohederliga” och en massa andra påståenden. Verkligheten och basala filosofiska och ideologiska progressiva vänsterprinciper om våld och krig bara lämnas på sophögen.

    • ”Däremot är den ryska allmänna befolkningen ofta helt ointresserad av offentlig politik och man bryr sig knappast om detaljer i vad makten sysslar med och tycker eftersom ingen vill -och kan- engagera sig.”

     Hmm….
     Hej Johan
     Jag tror det är svenskar du beskriver ovan och inte ryssar.
     Det är bara för dig att öppna upp SVT Public Service hemsida och upptäcka vilken enorm kraft de lägger där att nu få folket i Sverige till röstlokalerna.
     Samt rösta på ett visst sätt också.
     Bara inte på SD. Därför sätter brunsmetandet i full gång även på SVT.

     Jag vägrar förringa ryska folket på sättet du gör.
     Min uppfattning om ryssar är att de ofta är både välutbildade och allmänbildade.
     De befinner sig i en annan kultur och kan betrakta Västvärlden på ett annat sätt än vad vi har möjlighet till.
     Sovjetkommunisterna var mycket noga med barnuppfostran och utbildning och det sitter klart i än idag.
     Hur ser barnuppfostran ut i USA och varför är där fängelserna överfyllda?
     Varför har vi nu fått fängelserna överfyllda i Sverige och så fängelserna ens räcker till?
     Har det något att göra med den politiska vänstern här vände Ryssland ryggen sedan Sovjetunionen upphörde och kommuniststyret där var borta?
     Nu lutar sig istället vänstern här till det liberala USA.
     Hur nöjd är du med resultatet?

     Jag är inte med på det här.
     Ryssland är inte alls någon dålig förebild.
     Där finns mycket bra som västvärlden borde anamma istället för att göra sig till fiende för allt.
     Visst skadar det Ryssland. Men framförallt skadar det Västvärlden själva när hatet och rasismen slår tillbaka.

     Vänstern är internationalister och lägger sig i överallt där de inte har något att göra.
     Det står i Tio Guds Bud:
     Du ska inte ha begärelse till din Nästas hus, ej heller hans hustru eller tjänarinna.

     Det är den begärelsen USA och Västvärlden har till Ukraina.
     Det är ett försök till erövring från Nästas hus.
     USA LYDER INTE GUD OCH SKA DÄRFÖR UT UR UKRAINA!

     Ukro-nazisterna med USA-hjälp kan aldrig erövra Donbass därför ryska folket där har Gud med sig och Ryssland bakom sig!

     https://www.youtube.com/watch?v=IDRo-1_gXs0

     • Annars kan man ju ha gammaldags direktkontakt med sina ryska vänner man talat med muntligen i över 40 år, som i mitt fall. Vi känner varandra väl, och dessutom mycket väl politiskt.

      Vilka ryska vänner ringer då arbetarklass till som lever i det ryska samhället?

 8. Ukraina påminner om Sverige och Skånes
  införlivande i mycket strider med {snapp-hanar och separatister, innan freden mot danskarna i Roskilde, 1658.

  Men mera likt är Irland – Storbritannien, som tog Irland 1801. Stor svält på Irland
  1850, många emigrerade. Men Påsk-upproret 1916, frigjorde Irland men krig, fängslanden och avrättningar från England, blev resultatet.

  Men Nordirland blev kvar, som Donetsk
  ungefär, med kamp mellan Ulsters protestanter, lojalister, och katoliker, strid
  pågick mellan 1969 – 1999, mellan England och IRA-grupper som krävde
  många liv. Det blev ett typiskt brittiskt kolonialkrig, som i Boerkriget, 100.000
  i KZ-läger som britterna uppfann i Sydafrika, Kenya, Mau-Mau-upproret på
  1950talet, och i Indien, sen Palestina
  på 1930/40talet, ”straffexpeditioner i tropikerna” som en ” Special Military Operation” det pågick ständigt då. Don’t
  Mention :Suezkrisen 1956, London/Paris/-Israel.

  POTUS Joe Biden betonar sitt irländska
  arv, besökte ön 2016, 100 år efter Påsk-upproret. Bidens släkt var slavägare på
  1850talet i USA, och irländare var ofta
  fattiga, ej yrkesutbildning, och blev politiker istället som Kennedys, första katolska president, nr 2 Biden, som under
  sitt nu besök i Israel, ansåg att palesti-nierna är som irländarna.En bakgrund.

  • Tack för synnerligen intressant historisk parallell.

   Men det är nog så att varje region- och gränskonflikt är ”individuell” och inte särdeles överensstämmer med äldre krig.

   En mycket glömd -och ännu mindre diskuterad- faktor i det rysk-ukrainska kriget är faktiskt pengar och ekonomiska intressen och rentav oligarkiklanerna på BÅDA sidor gränsen.

   Ibland undrar jag om man faktiskt inte kan se den grundläggande amerikansk-kinesiska dragkampen som en skugga i hela denna region.

   Kina är i det närmaste dödstyst och helt inaktiv -vad vi vet- under hela denna konflikt, förutom några generella pressmeddelanden. Någon aktiv och planerad ekonomisk eller militär assistans till Ryssland tycks inte heller existera.

   Man kan fråga sig -kritiskt- om inte Kina indirekt önskar ett försvagat och mer fogligt och lydigt Ryssland när allt är över. Helt omöjligt är det nog inte.

 9. Till Anders Romelsjö ang det du skriver om kommentarsregler. Jag tycker det är bra regler men vill peka på att Johan tog upp Dugins bakgrund i vad han menar är högerextrema kretsar. Det var det som fick mig att ta upp resonemanget om US-USSR treade and economical council och att USA då fick unika möjligheter att utöva inflytande i Sovjet vilket sannolikt hade betydelse för uppståendet av diverse extrem opposition som ju brukar vara fallet när anglosaxiska imperiet kan infiltrera. Mot den bakgrunden menar jag att det hade med ämnet att göra. Ty samarbetet är totalt nedtystat och det enda som kan nämnas någon gång ibland är att USA sålde spannmål till Sovjet.

  • På sovjetisk tid med de sovjetiska bakslagen i jordbruket fick Sovjetunionen köpa upp massor av vete till världsmarknadspriser i Amerika och Kanada.

   I dag när ryska samhället slipper kolchozernas systematiska obotliga ineffektivitet säljer istället Ryssland (liksom Ukraina) vete och annat spannmål som en av de främsta exportörerna i världen.

   Ibland går utvecklingen framåt också!

   • Okej Johan,
    Du vet det mesta om Ryssland med alla dina ryska vänner och jag känner ingen ryss och bara tror och fantiserar.
    Det är OK, vi tar det så.
    Men då kanske du kan svara, på ett korrekt och faktamässigt sätt hur ägarförhållandena ser ut i det ryska jordbruket idag.
    I min föreställningsvärld finns kollektivjordbruken kvar som kollektiv eller bygemenskap som ägare av jorden men det är även blandat med rent privat ägda jordbruk som i västvärlden.
    Dock är de statligt ägda kolchozerna borta och förmodligen jorden privatiserad eller ägs av bygemenskaper.

    Är det en rätt och rimlig uppfattning eller har du något faktabaserat att invända?

    Vet du för övrigt hur dylika ägarförhållanden idag ser ut i Belarus?
    En stat och land som i princip var lika Ryssland under Sovjettiden.

    Ryska byar och byar i Ukraina samt Belarus vet jag hur de ser ut.
    De är väldigt lika varandra men Belarus tror jag de är som mest levande fortfarande.
    Ryska och Ukrainska byar tror jag är mer drabbade av urbaniseringen.
    En ond spiral om avsaknad utkomst för de yngre som ska ut i arbetslivet.
    Närliggande stad blir mestadels alternativet, kvar blir de gamla så länge de lever.
    Men i Belarus håller kollektivjordbruken byarna levande, då de som tidigare erbjuder arbete och utkomst.
    Ingen säger något om det, men som jag uppfattat är Belarus arbetets land.
    Människor där i arbetsför ålder arbetar och stretar var och en på sina jobb.
    Någon arbetslöshet existerar knappast.
    Social service åt alla vad jag förstått.
    Det är för mig förvånande att ett sådant välfärdsland inte fått större uppmärksamhet i Väst utan betraktas istället som en hårdför diktatur effektiv förmedlat av Västpropagandan.
    Folk här, inte minst i Sverige tror blint och upplever Belarus som en skurkstat.
    Det är tamejfan pinsamt.
    Vad ska man säga till folk utan att bli betraktad som ett rysstroll?
    Gamla gråsossar, unga borgarsympatisörer, SD:are alla är de ungefär likadana.
    Utom möjligen lyssnande ”intellektuella” och somliga gammelkommunister som fortfarande kan ha ett uns känsla för Ryssland. Åtminstone som kommunistdiktatur med säte i Kremlin.

 10. Dugins deltagande i unga år i högerextrema kretsar enligt Johan förtjänar att beröras mer.
  Och Johan har missförstått det som jag nämner om Philby. Att Philby var trippelagent innebär inte att ’kasta en skugga över honom’ som kommunist.
  Det innebär bara att han, likt flera andra brittiska imperieagenter i Venedigs oligarkis efterföljd spänner över hela spektrum.
  Han klarar att vara kommunist och samtidigt agera i det brittiska imperiets geopolitiska intresse.
  Och hans roll där behövde inte innebära för Sovjet okända kontakter utan i så fall, skulle det handla om ömsesidiga delar av samarbetet så att minst någon inom Sovjets MIC var införstådd.
  John Ruskin beskrev öppet hur delar av den brittiska aristokratin resonerar: Dom vill uppnå en aristokratiskt styrd världsregering där massorna känner affektion för sina aristokratiska välgörare och lyder aristokraternas förmän. Vilka socialister uppfattar som självständiga men inte uppfattar deras aristokratiska herrar.
  Eftersom både ryssar och amerikaner gemensamt numer tiger om deras mycket omfattande ekonomiska och teknologiska samarbete under Dugins ungdom finns det inget skäl att heller lita på vad dom skriver om annat från den tiden.
  Även Ola Thunanders avslöjande i Navigatören bekräftar att det förekom ett dramatiskt samarbete mellan Sovjet och Usa 1981.
  Och det var av samma anledning: att fortsätta med US-USSR trade and economic council som tillfälligt hade avbrutits när Brzezinzky lyckades provocera fram Afghanistankriget.
  Fram till för några år sen kunde man googla på söktermen USTEC för att få fram rättvisande info men nu leder den söktermen bara till ett helt annat sammanhang. Och tidigare arkiverade dok på nätet har rensats bort.
  Vidare 1982 godkände Reagan sabotage i Sovjet vilket inte innebar att samarbetet upphörde.
  Det är för att detta verkar så paradoxalt som det är naturligt att dra fram det orsakssammanhang om rymdprogrammet som jag tog upp tidigare.

  Sovjet har aldrig anklagat USA för att ha saboterat Tjernobyl, men verket’s ansvarige Dyatlov uppträdde enormt suspekt både i samband med att testen startades och efter katastrofen var ett faktum vilket bla innebar att alla vittnen till hans misstänkta uppträdande avled.
  Den bok han senare skrev döljer naturligtvis det.
  Från 1973-1989 var Sovjet mer öppet för infiltration genom att Usa då kunde erbjuda nånting som Sovjets militärindustriella komplex hade svårt att avböja.
  Så det finns starkt fog för att misstänka att även uppkomsten och utvecklingen av radikala sekter i Sovjet erhöll stöd utifrån.
  Och detta är ju vad man kunde förvänta sig från det anglosaxiska imperiet. Därför vill jag rekommendera att man är skeptisk mot påståenden om att naziliknande sekter i Ryssland har uppstått på grund av någon gammalrysk nationalism.
  Däremot kan förstås komponenter från olika källor vävas samman. Arabvärldens reaktionära sekter har inte växt fram ostört från muslimerna utan har förstärkts genom brittiska lärda mäns urval och organiserande och följde en sen mer än ett sekel utstakad planering.

  • Oj – här kom alla det kalla krigets oavslöjade skuggiga hemligheter i ett svep.

   Skriv ett bokmanus! Publiceras boken lovar jag läsa den mycket noga.

 11. @Johan de Naucler 25 augusti, 2022 At 14:10

  ”Jag kan meddela Dig att sedan några timmar tillbaka, bästa Vivianne och andra – att en av Rysslands ledande socialister och den tidigare ledande anti-narkotika och anti-korruptionspolitikern liksom förre borgmästaren i Jekaterinburg Jevgenij Roizman i detta nu gripits av specialpolis för att offentligt i Ryssland använt ordet ”invasion” om just den ryska invasionen av Ukraina. Ett enda ord.”

  Varför länkardu inte till artikeln för att folk ska kunna avgöra vad som är sant och vad som är din fabulering?

  ”Enligt en källa som citeras av TASS, utreds Roizman på grund av en video publicerad på hans YouTube-kanal. Politikern hävdade att fallet mot honom var ”över en fras om Ukraina.”

  Att inte ens Roizman själv hävdar att det handlade om ETT ORD utan om en FRAS, som du hävdar.

  ”Roizman är en uttalad kritiker av den ryska regeringen, och hans oppositionella aktiviteter har fått honom i trubbel med lagen tidigare. Han har vid ett flertal tillfällen bötfällts för att ha brutit mot bestämmelser om allmänna sammankomster i landet.”

  Det finns inget ord om att han skulle vara en av Rysslands ”ledande socialister”, inte heller att han skulle bekämpa korruption

  I år, efter att offentligt misskreditera militären blev ett bötesbrott i Ryssland, fann en domstol i Jekaterinburg Roizman i överträdelse vid flera tillfällen. Han har samlat på sig runt 2 500 dollar i böter, enligt mediarapporter.

  En upprepad överträdelse av detta slag kan anses vara ett brott enligt rysk lag.
  https://swentr.site/russia/561430-roizman-arrested-youtube-video/

  Men det finns mer om denna Roizman, i en artikel fån 2018:
  ”Trots sin höga popularitet i Jekaterinburg och Sverdlovsk-regionen är Roizman en mycket kontroversiell figur. Under sovjettiden avtjänade den blivande borgmästaren ett tvåårigt straff för stöld och bedrägeri som utlöste rykten om hans kriminella kopplingar som varar än i dag.” Att han, enligt dina egna bedömningar, måste vara en BROTTSLING nämner du inte.

  Hans huvudsakliga projekt som används för självreklam är stiftelsen ”City Without Drugs” – ett egenutvecklat rehabcenter där aktivister behandlade missbrukare med fängelse och hårt arbete, ofta mot sin vilja. Efter ett tag började massmedia ifrågasätta dessa metoder och hävdade att de ofta föll under definitionen av kidnappning och olagligt fängelse.

  Ett antal fall inleddes i samband med patienters våldsamma dödsfall och 2002 dömdes två rehabdirektörer till fängelse för tortyr och trauma som orsakade dödsfall efter att de misshandlat två patienter hårt efter ett misslyckat flyktförsök. 2009 ställdes flera aktivister från en av stiftelsens filialer inför rätta för kidnappning och olagligt fängelse, och chefen för rehaben fick så småningom ett villkorligt fängelsestraff.

  Dessutom är Roizman känd för extremt rasistiska åsikter, och i sina offentliga uttalanden och på sin blogg skyller han ständigt drogproblemet på lokala romska samhällen och invandrare från centralasiatiska republiker.
  https://swentr.site/russia/427392-russian-city-mayor-quits/

  • Roizman var länge folkvald borgmästare i storstaden Jekaterinburg, en mycket stor rysk miljonstad. Då är man en av sitt lands främsta politiker, ungefär som Anatolij Sobtjak (lugn, han har en egen Wikipediapresentation!) i Petersburg för 20 år sedan.

   Istället för att kommentera det faktum (som står på varenda nyhetsbyrå i världen idag med fotografier och allt) att Roizman arresterats för ett ”politiskt brott” får vi internetöversatta ryska presstexter som ryktesvägen karaktärsmördar en regimkritiker, som är känd för sin öppenhet. Oaktat det, så är arresteringen av Roizman ett klart och helt öppet bevis på att polisstaten Ryssland idag slängt i princip alla ledande vänsterpolitiker i politiskt fängelse.

   Men i den moderna internetradikaliserade marxism-putinismens värld gör det ingenting, eftersom målen alltid helgar medlen och en massa ignoranta västerlänningar tror på absolut religiös nivå på denna propagandasmörja.

   • @Johan de Naucler 25 augusti, 2022 At 20:36
    ”Istället för att kommentera det faktum (som står på varenda nyhetsbyrå i världen idag med fotografier och allt) att Roizman arresterats för ett ”politiskt brott” får vi internetöversatta ryska presstexter som ryktesvägen karaktärsmördar en regimkritiker , som är känd för sin öppenhet.”

    Jag gör dig besviken, ALLT översatt av mig från RT stämmer väl överens med vad Wikipedia skriver om honom och lite till…

    Du hävdar att han är en av ”ledande socialister”… i dina drömar kanske
    Det står inte från vilket parti var han suppleant i statsduman (2003-2007), men han försökte kandidera till parlamentet från partiet A Just Russia 2007, men togs av vallistan efter en konflikt med partiledare…Fram till 2015 var han en politisk allierad till oligarken Mikhail Prokhorov[6] och stöddes av Civic Platform-partiet (konservativparti)
    I maj 2017 meddelade Roizman att han skulle ställa upp i guvernörsvalet i september som kandidat från det liberala oppositionspartiet Yabloko. Han utmanade den tillförordnade Sverdlovsk-guvernören Jevgenij Kuyvashev, en politiker från Förenade Ryssland med vilken Roizman har en långvarig personlig rivalitet.[9]
    Det vore intressant om du förklarar när Roizman varit socialist
    https://en.wikipedia.org/wiki/Yevgeny_Roizman#cite_note-arrested-12

    Från NyTimes
    ”He told reporters waiting outside his apartment door that he was being investigated for “basically one phrase: ‘the invasion of Ukraine.’”
    Mr. Roizman now faces three years in prison under the censorship law signed by President Vladimir V. Putin in March that made it a crime to call the war in Ukraine a war or an invasion. The Kremlin says it is a “special military operation.” The law has swept up thousands of critics, most of them ordered to pay fines, but some facing prison sentences.”
    https://www.nytimes.com/2022/08/24/world/europe/yevgeny-roizman-arrest.html

    Det mest intressanta är att han kallar Navalny som sin vän. Även Chodorkovskij finns med på vänlista.

    Värre smörja än västs propaganda finns inte. Håll dig till FAKTA!!

 12. @Johan de Naucler 25 augusti, 2022 At 14:10

  Du oyar dig över Roizman att han obefogat är häktad i Moskva pga upprepad brottslighet
  Me du har inte haft några synpunkter/inte kritiserat Tyskland med anledning av Alina Lipp, en tysk journalist i Donbass, som först fick bankkonto avstängt och dessutom beslagtagits 1600€ från konto. Stax efter det var hennes pappas tur att få konto avstängt. Till sist var det hennes mor som råkade ut för detsamma.

  Men inte nog med dessa elände, den tyska åklagaren utreder Alina Lipp.
  Från Thomas Röper artikeln
  ”Den tyska åklagarmyndigheten har inlett ett förhandsförfarande mot journalisten Alina Lipp, som rapporterar direkt från Donbass. Att ha en annan åsikt är straffbart i Tyskland.
  Yttrandefrihet i Tyskland är för närvarande ett stort ämne i ryska medier. Anledningen är att det har inletts ett straffrättsligt förfarande i Tyskland mot Alina Lipp, som har rapporterat på sin Telegram-kanal från Ryssland och det senaste halvåret även från Donbass. Om hon döms riskerar hon upp till tre års fängelse eftersom hon har en annan uppfattning än den tyska regeringen om händelserna i Donbass. Så mycket för yttrandefriheten i Tyskland.

  Jag kommer här att redovisa vad Alina anklagas för och vad det betyder för yttrandefriheten i Tyskland, när man nu måste räkna med tre års fängelse om man har en annan uppfattning än den federala regeringen. Och eftersom jag vet att mina kritiker kommer att svara att kritiska åsikter förmodligen också är förbjudna i Ryssland, kommer jag också att gå in på de regler som gäller i Ryssland i slutet av denna artikel. Därefter kan alla fundera på var yttrandefriheten är begränsad och hur mycket.”

  ”De åtalade hörs inte eftersom det skulle äventyra syftet med utredningen, 33 § (4) meningen 1 StPO.”
  https://www.anti-spiegel.ru/2022/meinungsfreiheit-deutsche-staatsanwaltschaft-ermittelt-gegen-alina-lipp/

  Eftersom Thomas Röper bor i Ryssland sedan minst 15 år tillbaka, väger hans ord mycket tyngre än JdN.

  An Independent Journalist From “Free” & “Tolerant” Germany Is Forced to Save Herself & Her Mother in “Totalitarian” Russia
  The mother of independent German journalist Alina Lipp was threatened by the German authorities for her daughter’s activities in Donbass – now she is safe in Russia

  https://www.youtube.com/watch?v=tbSX4F-IZQc
  https://www.stalkerzone.org/an-independent-journalist-from-free-tolerant-germany-is-forced-to-save-herself-her-mother-in-totalitarian-russia/

  • Bästa M! Jag känner generellt till att människor med kritiska och granskande syn på till exempel amerikansk infiltration av Ukraina och europeisk kritik av delvis Ukrainas högerradikalisering får diverse twitter-konton och rentav bankkonton nedstängda och liknande av diverse företag och rentav statliga myndigheter. Jag känner tyvärr inte till de specifika fallen i detalj M anger (jag kan inte följa allt). Men jag är för högt i tak och att granskning skall gälla i alla riktningar och FÖR att obekväma granskningar och åsikter skall få komma fram. Man kan inte fostra samhället med nedtystanden och avstängningar kors och tvärs. Det är generellt och principiellt fel. Det öppna fria samhället kan inte fungera och överleva på det viset. ”Mera ljus” som Lenin en gång uttryckte det ganska väl.

   I den berömda ”västvärlden” har vi de senaste åren -dessvärre- även här gått mot ett slags ”totalitär liberal” syn och agerande mot systemkritiska röster. Till och med ganska normal kritik i seriös verkshöjd som snarare (i alla fall förr) inbjöd till en djupare intressant diskussion, debatt, meningsutbyte o.s.v. idag betraktas som konspirologiska anti-liberala, ja, närmast några slags intellektuella och förvirrade ”sabotagehandlingar”.

   Det jag däremot tycker är ganska förfärligt är ojämlikheten i granskningskrav; minsta lilla okända (vänster?)politiker i Ukraina som får allt mellan en krokig frisyr av tidens anda till avstängning ut ur politiken är högsta förtryck, medan ledande vänsterpolitiker i Ryssland lyfts fram som, ja, de får skylla sig själva i dagens totalitära Ryssland på grund av någon slags lista över deras dåliga personliga ”karaktär”. De har dömts för allehanda ”brott” som numera dessvärre kommit att ingå i den ryska totalitära ”rättsordningen” nya katalog av ”brott” som rör ifrågasättande av rimliga kritiska sociala och politiska förhållanden i landet.

   Med denna måttstock skulle ledande historiska ryska reformpolitiker som Lenin, Chrusjtjov, Andropov, Gorbatjov, Jakovlev -för att inte nämna den frispråkige Jeltsin- hamna i fängelse i dagens totalitära ryska stat för att de tagit upp obekväma och känsliga samhällsfrågor och problem -i tal!

   Nämner man sociala och politiska oförrätter i dagens Ukraina måste man kritisera -eller åtminstone i samma mening eller artikel, anförande o.s.v.- ta upp motsvarande ryska inre politiska missförhållanden.

   Jag tycker allt annat är intellektuellt osunt och ganska politiskt ohederligt.

   Idag måste vi kontinuerligt jämföra BÅDA sidor SAMTIDIGT -allt annat måste likställas med politisk partspropaganda och rentav desinformation.

   Har jag missat någon detalj på endera sidan är jag alltid öppen för kritik och synpunkter. Men helt oacceptabelt är när man börjar angripa normala öppna ryska politikers person för att de har normala livsdefekter som vi alla i olika grad bär på, då går man orättvisans och den nya totalitära ryska statens ärenden helt okritiskt. Man har då automatiskt hamnat på förtryckets och diktaturens sida. Fast det kanske är avsikten?

   • @Johan de Naucler 25 augusti, 2022 At 23:47
    Varför kan du inte hålla dig till ämnet? Det handlar om en tysk journalist som arbetar i Donbass som har fått sitt tyska bankkonto nedstängt och dessutom riskerar 3 års fängelse. (även föräldrarna fått sina bankkonto nedstängda)

    Det är förkastligt att du jämför nedstängning av ett twitterkonto med nedstängning av ett bankkonto (med tillbaka dragande av bankkortet). I stället borde man förklara hur denna person klarar av livhanken: lönen/pensionen sätts in på bankkonto (inga kontanter är tillgängliga), man kan inte betala räkningar och inte heller kan man köpa mat. Detta är ”din” väst ”DEMOKRATI”.

    • På vilken laglig tysk grund är deras ekonomiska tillgångar frysta, som jag uppfattar det som att Du menar? Det krävs avsevärt mycket för att låsa en egen medborgares bankkonton m.m. i Europa, besluten är möjliga att överklaga och i bästa fall självfallet med advokats assistans, ända upp till Europadomstolen. Är den vägen prövad?
     (Som jag besvarade Dig känner jag inte till närmare detaljer övrigt i saken.)

 13. https://www.youtube.com/watch?v=FcfztT-0N0I

  Alexander Dugin hos Liu Xin, 15 min. Jag saknar ingående kunskaper om Dugin, men belägg för epitetet högerextrem som man dagligen kan läsa är det svårt att finna här. Dugin talar för en multipolär världsordning och ligger helt rätt i denna fråga så vitt jag kan se.

  Den ”liberala” unilateralismen där väst försöker påtvinga den övriga världen sina regler och värderingar som man inte gitter observera ens för egen del enligt principen: ”Licet Jovi, non licet bovi”, kan den som vill hålla fast vid traditionell vänsteranalys se som en direkt fortsättning på vad Lenin beskrev i ”Imperialismen som kapitalismens högsta stadium”. Kapitalet från väst eftersträvar att behålla sin globala dominans. Man skall inte låta sig vilseledas av att privat kapital besitter makt även utanför väst. Västkapitalet vill inte veta av några likar.

  Kulturerna har sin unika karaktär som förblir fördold för snart sagt alla. Den egna är man så djupt inbäddad i att man inte uppfattar hur unik den är och hos andra kulturer är man oförmögen att se de miljoner markörer som karakteriserar den och därför kan man omöjligen bedöma dess kvalitet, man ser endast triviala ytfenomen.

  På ett allmänt plan har Dugin således väckt relevanta frågor. Sedan kan var och en själv försöka göra sina egna bedömingar och komma till andra slutsatser.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here