Vinklad daglig nyhetsförmedling? Pressfrihet, Chile och Real Madrid

0
1711
Internet censur. Fake news i form av ett huvud.

Denna tankeväckande artikel har publicerats på hemsidan för Svensk-Kubanska Föreningen av Zoltan Tiroler. här.


Pressfriheten, Chile och Real Madrid.

* Resultatet av två månaders protester i Chile: 26 döda, 113 torterade, 28 000 anhållna. Märkligt tyst i medierna om dessa fruktansvärda övergrepp. Först när FN:s Högkommissionär för Mänskliga Rättigheter publicerat en rapport har den internationella pressen börjat att blygsamt uppmärksamma saken.

* Självklart undviker de ord som ”förtryck” eller ”regim”. Sådana ord är reserverade för länder som Kuba.

Ett land där polisen varken dödar eller blandar vattnet från vattenkanoner med kaustiksoda, som polisen gör i det ”demokratiska” Chile. I syftet att åstadkomma hemska frätskador på de som besprutas av de ”demokratiska” vattenkanonerna.

* I USA finns fler än 27 miljoner människor, varav 4 miljoner minderåriga, som är oförsäkrade och utan tillgång till vård. 45 000 människor dör varje år på grund av det. Men det blir inga nyheter. Tänk om detta skulle ske i Kuba, ett land utsatt för blockad, ett land med knappa resurser, men som garanterar gratis hälsovård åt alla kubaner!

* Vi läser att Colombia står inför utgrävningar av tusentals oidentifierade lik”. Att det finns minst 2 200 fall av ”falsos positivos”: civila mördade av armén, som uppvisat liken som medlemmar av gerillan och därmed får löneförmåner och befordran. En makaber realitet som normaliseras av Spaniens största tidning El Pais, som skriver att det är ”sår efter mer än ett halvt sekel av väpnad konflikt.”
* Hur skulle det låtit om bara en enda av dessa civila mördats i Kuba?

Det borde vara en skandal: En film visar hur Colombias ambassadör i USA erkänner att han hittar på information mot Venezuela för att han ska uppmärksammas och få beröm i Washington. Men varför har vi inte kunnat läsa en enda rad om detta in de stora medierna?

Vi fortsätter i Colombia där Stiftelsen för Pressfrihet fördömer den ”enorma ökningen av illegala anhållanden av journalister” i samband med de pågående protesterna mot regeringen.

I Chile attackerades ett TV-team från nyhetsbyrån Telesur av karabinjärer mitt under direktsändning. Google har åter stängt ner konton på Youtube och de iranska kanalerna Hispan och Press TV.

* Journalisten Max Blumenthal från USA, specialiserad på Venezuela, anhölls under två dagar i Washington.

* Alla dessa händelser har förtigits och censurerats av samma medier som ständigt upprepar att det inte finns pressfrihet i …Kuba!

* I Honduras har nödläge utfärdats i fängelserna efter att tiotals personer dödats i olika upplopp. I pressen kan vi läsa om hur pressen helt kallt kommenterar regeringens ansträngningar att ”omvandla det föråldrade” fängelsesystemet. Men fundera på hur informationen skulle sett ut ifall dödsfallen hade hänt i Kuba eller Venezuela.

43 personer omkom i en fabriksbrand i New Delhi. De sov på sin arbetsplats, liksom tusentals arbetare gör som inte har råd att hyra en lägenhet. Medierna nämner inte ordet ”exploatering”. Och än långt mindre ordet ”kapitalism”.

* Men visst, de ekonomiska bristerna och otillräckliga lönerna i Kuba, det är det socialistiska systemets fel. Och det kan vi läsa om gång på gång.

* Som ett stöd till Klimattoppmötet i Madrid spelade Real Madrid i gröna dräkter. Märkligt då lagets ordförande Florentino Pérez är ägare till ACS, företaget som i Guatemala bygger ett kraftverk som fördöms av lokalborna för sin enorma påverkan på miljön och människorna. Förra året mördades 16 miljöaktivister i landet. Men om det kan vi inte läsa en enda liten ynklig notis. Än mindre något reportage. Så ser pressfriheten ut som inte kritiserar bolagen eller Real Madrid.

Cubainformacion 191224 (med utförliga källhänvisningar i originalet) Cubainformacion.

La democracia a palos de Chile

Föregående artikelTidigare australisk utrikesminister begär att Julian Assange släpps – för att minska kritiken för alliansen med USA.
Nästa artikelIrans återuppståndelse – visar på större regionala förändringar
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here