Protestera! Socialdemokratiska partitoppar uppskattar Madeleine Albright ”En halv miljon döda irakiska barn – ett pris värt att betala”

22
3280

Jan Eliasson är styrelseordförande i fredsinstitutet SIPRI och är ansvarig för inbjudan av USA:s f d utrikesminister Madeleine Albright. Tre topprepresentanter för socialdemokratin medverkar.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel, som är lika aktuell. Hon är med all sannolikhet ansvarig för många fler oskyldigt dödade än Putin.
Hur har media och dagens socialdemkrater och andra politiker diskuterat dessa två?

USA:s förra utrikesminister ska framträda vid ett event 24 maj 2021. I all hast har tre av potentiellt många organisationer bestämt sig för att protestera.
Flygbladsutdelning kommer att ske på Drottninggatan efter kl 16.30 på måndag.
Om det kommer fler än 8 personer bildas fler grupper.

äVen andra har hamnat i tvivelaktigt sällskap. Även Vänsterpartiets Rossana Dinamarca gick i armkrok med USA-höken Madeleine Albright.

Varför då demonstrera? Se flygbladet nedan.


Skamligt att hedra krigshetsaren Albright

Madeleine Albright på flygbladet 210524.

USA:s f d utrikesminister Madeleine Albright – en pådrivande krigshetsare inom USA-administrationen – har inbjudits av Jan Eliasson, styrelseordförande i fredsforskningsinstitutet SIPRI, som huvudtalare vid ett seminarium om ”Demokrati i en värld efter covid”, där även tre topprepresentanter för socialdemokratiska partiet medverkar. Inbjudan kastar skam över såväl SIPRI som dessa ledande politiker.

”En halv miljon döda irakiska barn – ett pris värt att betala”

Madeleine Albright var 1996 USA:s FN-ambassadör och därefter utrikesminister i president Bill Clintons administration 1993-2001. Då hon intervjuades i programmet ”60 Minutes” 12 maj 1996 om de ekonomiska sanktioner som USA drev mot Irak, frågade journalisten och författaren Lesley Stahl:

”Vi har hört att en halv miljon barn har dött. Jag menar att det är fler barn än som dog i Hiroshima. Är det värt priset?”

Albright svarade:

”Jag tycker att valet är mycket svårt, men priset – vi tycker att det är värt priset.”

Sanktioner, bomber och nya vapensystem…

Madeleine Albright spelade en nyckelroll i sanktionspolitiken mot Irak mellan de båda Irakkrigen och i USA/Nato:s bombkrig mot f d Jugoslavien 1999. Hon var även pådrivande för Natos utvidgande österut mot Rysslands gränser och då USA började planera för att i de nya Nato-länderna installera anti-missilanläggningar.

SIPRI påstår i sin presentation att hon är känd för sitt engagemang för ”fred, mänskliga rättigheter och demokrati”. Att ett forskningsinstitut så radikalt kan vända uppochned på verkligheten är anmärkningsvärt.

I seminariet medverkar statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Ann Linde och före detta utrikesminister Margot Wallström. Att framträdande socialdemokrater fraterniserar med en krigshetsare, som i enlighet med folkrätten borde ställas till ansvar för krigsförbrytelser, är skamligt!

Samtidigt sitter Julian Assange på USA:s begäran fängslad i Storbritannien under extremt svåra förhållanden utan att han dömts för något brott, enbart för att han riktat världens uppmärksamhet på krigsförbrytelser begångna av USA i Irak och på andra platser. Om detta övergrepp mot demokrati, humanitet och pressfrihet tiger seminariedeltagarna.

IrakSolidaritet, FiB Stockholm, Stödkommittén för Julian Assange.”


Kommentar av Stefan Lindgren, som jag instämmer i.  Nyhetsbanken.

Det är naturligtvis inte förbjudet att tala med krigsförbrytare. Men borde det inte ske i domstol?

En undersökning av två forskare, doktor Mary Smith Fawzi och Sarah Zaidi, fann att ”så många som 576 000 irakiska barn kan ha dött sedan slutet av kriget i Persiska viken på grund av ekonomiska sanktioner som infördes av FN:s säkerhetsråd.” (New York Times, 1 december 1995). Detta är bakgrunden till frågan i intervjun i CBS.

Albright uppmuntrade Clinton att delta i bombningen av Serbien i syfte att pressa f d Jugoslaviens president Slobodan Milosevic att underteckna Rambouillet-fredsavtalet.

Natos styrkor bombade Jugoslavien i 78 dagar efter anklagelser om att Milosevic etnisk rensade albaner i stor skala i Kosovo. Nato kämpade på sidan av Kosovos befrielsearmé, som USA: s regering tidigare hade stämplat som en terroristorganisation.

Bombkriget var olagligt eftersom det saknade varje form av legitimt mandat från FN:s säkerhetsråd.

Som senare varit fallet med USA:s angreppskrig mot Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien och andra länder före det visade det sig att de påstådda grymheterna och hoten som presenterades för Nato som förevändning för dess brådskande militära ingripande, var överdrivna och inte kunde dokumenteras.

I Kosovo talades om 100 000 döda i serbiska utrensningar men det visade sig senare vara fråga om 5 000 hittades, varav många inträffade efter att Nato börjat bomba.

Det är anmärkningsvärt att Madeleine Albrights finansförvaltningsföretag efter Natos bombningar 1999 deltagit i privatiseringen av Kosovos telekommunikationsföretag. Hennes egen son hade affärsintressen också i Kosovo.

Det är en bitter ironi att det var serbiska hem som under andra världskriget erbjöd Jana Korbels (alias Madeleine Albright) familj en fristad under deras flykt från nazisterna. Bomberna 1999 var ett märkligt sätt att säga tack.

Att den socialdemokratiska eliten finner det vara en topp prioritet att inbjuda just denna kvinna av snart fyra miljarder på jorden säger mer än tusen ord.

Partiet bör snarast skaffa sig en ny ledning, innan den blir allas vår grav.

 

Föregående artikelLäs SuperGongo! Maktelit som folkfiende
Nästa artikelPå universitetet – Stöd Julian Assange och yttrandefriheten!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

22 KOMMENTARER

 1. Jag är svensk och måste tyvärr skämmas över mitt land och dess politiker. Att bjuda in Madeleine Albright är oansvarigt och uppskattas säkert inte av medborgarna i vårt land.

 2. Irakiska barns liv betyder ingenting. laotiska barn kan än idag dödas i massor av amerikanska blindgångare från kriget utan att någon reagerar. Palestinska ungdomar kan mördas i hundratal av Israel utan att våra politiker blir upprörda. Iranska medborgare kan utsättas för överlagt mord i Irak och Syrien av amerikanska presidenter, men det betyder heller ingenting. Julian Assange kan torteras i åratal, osv. osv. MEN Navalnyj skall vi tycka synd om, inget kan ju vara värre än att få sina kalsonger förgiftade! FY FAN!!!

  Selektiv empati, som i all praktisk mening är total avsaknad av empati är tidens norm hos överhet och media i västvärlden. Det är en grundläggande fascistisk och rasistisk hållning. Den är så vidrig och människofientlig att det svårt att klä den i ord utan att låta som en galen konspirationsteoretiker, men icke desto mindre är det så det ser ut.

  Löfven, Linde och Wallström visar upp sitt motbjudande medlöperi med barnamördarna. På något sätt har toppolitikens feta arvoden och privilegier trängt ut alla normala mänskliga känslor hos dessa personer och förvandlat dom till människofientliga monster och dom har sällskap av Peter Wolodarski och dom andra lögnarna i etablerade media.

  Orsaken till att sådana galna psykopater har kunnat befolka nästan alla politiska partier och ta över alla större media i väst är, hävdar jag, krossandet av arbetarrörelsen. Det finns inte längre någon folklig demokratisk kraft som kan bjuda motstånd och inga folkliga media som kan kritisera dom så det når ut. Överheten kan i lugn och ro ta tillbaka allt det dom tvingades dela med sig av efter WWII och precis som innan arbetarrörelsen uppkom så är det dom mest hänsynslösa och dom mest arroganta svinen som premieras i politikens och medias karriärstegar.

  • Anders, för dagens västmedia gäller endast ”nyheter” där man kan plocka hem propagandavister mot de länder som motsätter sig EU/USA och deras nykoloniala politik! De egna brotten mot världssamfundet och enskilda medborgare som Assange bagatelliseras medan riktiga brottslingar som Navalnyj lyfts fram som oförvitliga medborgare trots att man även i västmedia vet sanningen om denna skojare! Dock är propagandan viktigare än sanningen! I Syrien blåstes fake-attacker med giftgas upp som arrangerades av IS som sanning och när lurendrejeriet sedan avslöjades brydde sig inte fulmedia att meddela sina läsare detta…Varför tala om sanningen när propagandavinsten redan rotts i land? Exemplen på myglet är närmast oändliga och det som är uppmuntrande är att alltfler ser igenom lögnerna!

 3. När Madeleine Albright sade att ”500,000 barns död var värt priset” så menade hon förstås att det var ett pris värt att betala för israels skull. Inget annat!

  Albright tillhörde och tillhör jo gruppen högt uppsatta politiker i USA med dubbla lojaliteter. För dessa går israels intressen och agendan går före USAs dito. Det var israel som vill att Irak och även Libyen förstörs. Det var israels önskan att Syrien förstörs. Och det är israels ståenden önskan att Iran förstörs. Alla är de länder som ingår/ingick i den antisionistiska alliansen och stödjer Palestinas befrielse från apartheid israel.

  Att Olof Palmes land har numera sjunkit så lågt att den bjuder en massmördare i kjol. Fy på er!

  https://consortiumnews.com/2021/05/26/outrage-at-israel-fueling-global-bds-movement/

 4. Det var FN som röstade igenom och upprätthöll sanktionerna mot Irak. Därför borde ju alla länder som röstade för dessa svara på frågan om det var värt det.

  • Det handlar om uttalanden från massmördaren i kjol som lismar till Albright, inget annat.

   • Länderna som var medlemmar i säkerhetsrådet när sanktionerna mot Irak beslutades 1990 var: Elfenbenskusten, Zaire (Kongo-Kinshasa) Etiopien, Jemen, Malaysia, Kuba Kanada, Finland Rumänien, China Frankrike Ryssland UK och USA.
    Resolutionen antogs enhälligt, Kuba och Jemen som avstod.
    Sedan finns det betydligt fler länder inblandade då sanktionerna förlängdes ett antal gånger.
    Albright skall och får naturligtvis ta ansvar för sitt uttalande men alla de andra länderna borde ha fått svara på samma fråga. Speciellt de permanenta medlemmana i säkerhetsrådet som var med i samtliga beslut.

    • Du menar att även Ryssland och Kina stod bakom sanktionerna? Två av de stater som de flesta som kommenterar på den här bloggen håller för att vara oförvitliga och universums frälsare i kamp mot den stora satan USA.

     Så både Ryssland och Kina har lika mycket barnblod på sina händer, som de övriga? En svindlande tanke. Låter nästan som fake news eller något som västmedia diktat upp.

     • Tydligen. Men sedan skedde en upptrappning av sanktionerna utan nya beslut i FN efter vad jag vet. Och det var under Albrights tid.

     • För de som avsiktligt inte vill förstå – ett unikt åkomma som drabbar särskilt sionister och anhängare till barnmördare regimen israel:

      Tillägg: Albright tillhörde och tillhör jo gruppen högt uppsatta politiker i USA med dubbla lojaliteter. För dessa går israels intressen och agendan går före USAs dito. Det var israel som vill att Irak och även Libyen förstörs. Det var israels önskan att Syrien förstörs. Och det är israels ståenden önskan att Iran förstörs. Alla är de länder som ingår/ingick i den antisionistiska alliansen och stödjer Palestinas befrielse från apartheid israel.

      Att Olof Palmes land har numera sjunkit så lågt att den bjuder en massmördare i kjol.

      Erinran: Det handlar om uttalanden från massmördaren i kjol som lismar till Albright, inget annat.

     • Härlig läsning i länken nedan som håller en och annan shekel troll och hasbara vaken. Israels förnedring under operation Al Quds Svärd dirigerade Palestinas befrielse som visade vad blöjarmén som kallas IDF går för. Världen skrattar 🙂 tack vare Palestinas befrielsekämpar.

      Med detta i färsk minne så kryddas tillvaron nu av nyheten om att Syriens folk valde en sanna ledare till President.

      https://sputniknews.com/columnists/202105281083021828-syrias-victory-stuns-nato-enemies/

  • Vasallerna röstade ja på order av USA och detta vet desinformatören H2 men han ska ju alltid relativisera USA:s kriminella verksamhet! Ytterligare ett patetiskt försök att lägga dimridåer!

  • Ännu mer elände för avskummen som byggde apartheid israel

   Universiteten bojkottar samarbete med barnamördare regimen israel
   https://www.presstv.com/Detail/2021/05/27/657631/www.presstv.tv

   Och kulturfolk världen över vill inte något med pariah enheten israel att göra

   https://www.presstv.com/Detail/2021/05/29/657730/Hundreds-of-musicians-sign-letter-pledging-to-boycott-Israel-over-Palestinian-lands-occupation

   Skulle massmördaren i kjol Madeleine Albright höra detta så skulle hon brista ut ”israel har tätt att försvara sig” och vår egen patetsika utrikesminister skulle stämma i den kören

 5. Moskva, då ännu som Sovjetunionen, hade efter skytteldiplomati från Jevgeni Primakovs sida förhandlat fram ett utkast till kompromiss som skulle ha avvecklat Kuwait-krisen så att krig hade kunnat undvikas 1991. Det passade emellertid inte Bush den äldre för vilken ett krig kom lägligt i valkampen inför nästa presidentval. Dessutom skulle USA visa hur man i en handvändning skulle krossa den irakiska armén och sålunda bli kvitt Vietnam-baksmällan.

  Sanktionerna beslöts av säkerhetsrådet och medan de var problematiska i sig, uppkom de egentliga problemen genom att de verkställdes på ett sätt som säkerhetsrådet inte kollektivt hade varken avsett eller förutsett. Därför avgick den ena FN-chefen efter den andra av dem som var tillsatta att lokalt övervaka olja-för-mat -programmet, Halliday, von Sponeck och en till. Sanktionernas tillämpning antog absurda karakteristiska där praktiskt taget all import till Irak förbjöds genom ”dual-use” argument; att nästan allting på pappret kan omvandlas för militärt bruk. Bakom denna tolkning stod framför allt den dominerande makten under perioden, USA och dess vapendragare Storbritannien.

  Men vad som gjorde att den destruktiva effekten mångdubblades berodde på att USA under Clinton-regimen såg till att bomba sönder den känsliga irakiska infrastrukturen: kraftverk, vattenrening och avloppsrening. Det var kollapsen av dessa tillsammans med ett importförbud av reservdelar som ledde till att sjukdomar spreds som en löpeld och att därtill sjukvården slogs ut genom importhinder. Det är dessa omständigheter; förorenat dricksvatten, avlopp som rinner ut på gatorna och sjudomar som sprids och inte kan behandlas som leder till den katastrof som Albright på sitt groteskt cyniska sätt kommenterar.

 6. USA är en krigsherre stat som skapades med erövring, våld, död och vapen, USA lever, överlever och existerar med våld och vapen, död och lidande och folkutrotning. Det är deras kultur.

  ”Demokrati i en värld efter covid” Samtidigt läser jag att 18 barn skjutits ihjäl i USA och två har skjutits i Sverige.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8Qd4od/tva-barn-doda-i-skolskjutning-i-usa
  https://www.dn.se/varlden/barn-skadade-i-skolskjutning-i-texas/
  https://www.dn.se/sverige/misstankt-skottlossning-i-vasteras-en-skadad/

  Säkerligen dödades människorna helt demokratiskt.

  Soros säger att civilisation kan närma sig slutet. Vi får väl hoppas att han har rätt, i alla fall den amerikanska vålds civilisationen Sverige har anammat och anslutit sig till. Ingen tycks bry sig att en ny civilisation just nu utvecklas i öster med Kina som ledande kraft. Här i Kina går vi säkra på gatorna och genom parkerna vilken tid som helst på dygnet, medan i den svenska ”civilisationen” törs folk inte längre gå ut alls på kvällarna. Jag kan bara tacka min lyckliga stjärna att jag att för över 50 år sedan lämnat Sverige och aldrig kom tillbaka. Jag trivs faktiskt i mitt fredliga och harmoniska samhälle här i Kina.

 7. Arbetarrörelsepartiet Socialdemokraterna anser jag är det största hotet mot den (folkliga) demokratin vi har i det här landet Sverige.
  Anledningen är inte alltid deras politik utan istället den fundamentala roll som partiet besitter hos folket.

  I dag är det ingen avgrundsdjup skillnad mellan exempelvis högerliberala partiet Moderaterna samt det vänsterlutande maktpartiet Socialdemokraterna.
  Skillnaden ligger istället i att Moderaterna är fullt möjliga att rösta bort då dess väljare inte är partitrogna i samma utsträckning.
  Valresultat är avhängigt vad partiet vill och gör medan det hos Socialdemokraterna har mindre betydelse vad partiet vill och gör bara de lyckas övertyga vilket sker och ofta utan något betydande ifrågasättande.
  Det verkar precis som socialdemokrat är något man är utan att behöva tänka närmare.
  Det senare gör min avsky eller kanske rent av hat till partiet Socialdemokraterna vars företrädare ofta kan sko sig själva på olika sätt genom att de skaffat sig själva icke förtjänat förtroende på gamla meriter eller fejkade kärleksbudskap.

  Jag skulle vilja dra paralleller med den protestantiske Jesus som numera styrs upp av den socialdemokratiska vänsterkyrkan där han framställs som människokärlekens budbärare.

  Men vem är den protestantiske Jesus från USA och Västvärlden egentligen?
  Kärlekens mästare eller en kallsinnigt blodig och girig världserövrare?

 8. Oftast är det väldigt lägligt med ”skolskjutningar, terrordåd” vid utveckling som inte gynnar myndigheterna, MSM…Nato håller på att få storstryk i ukraina,,,kanske har allt ett samband. Alla som fattar vad allt handlar om förstår i vems sak häxan pratar om.

 9. USA måste nog vara den grymmaste, våldsammaste, råaste, hänsynslösaste, skoningslösaste de facto diktatur mänskligheten någonsin upplevat. Jag har själv baserat på fakta grunder kallat den för Nazityskland arvtagare. Vi kan inte avskaffa den som vi gjorde med Tredje Riket, det kostade 26 miljoner ryska liv, men vi kan demolera den sten för sten, bit för bit, lämna inte sten på sten. Vi kan isolera USA till den faller samman av egen tyngd. Vägen framåt är att satsa allt på SCO, BRI och BRICS nationer och deras produkter och samarbete.

  Notera boken.

  Den första boken som förklarar Kinas framgång: Talang på toppen, data i mitten, demokrati i botten.
  https://word.harrietsblogg.se/2023/05/25/den-forsta-boken-som-forklarar-kinas-framgang-talang-pa-toppen-data-i-mitten-demokrati-i-botten/#comment-138430

 10. Tack så mycket för boktipset Karl. Jag håller för närvarande på med ”Socialism with Chinese Characteristics” (a guide to Foreigners) av Roland Boer, och den kommer att ta tid för jag måste hela tiden tänka så hårt. Den boken inleds med ett citat av Mao Zedong som alla vi västerlänningar noga borde tänka över:
  “Vissa utlänningar säger att vår ideologiska reform är hjärntvätt. Som jag ser det har de rätt i vad de säger. Det är att tvätta hjärnor, det är vad det är! Min hjärna har tvättats för att bli vad den nu är. Efter att ha gått med i revolutionen tvättades den långsamt, den tvättades under flera decennier. Allt det jag fick tidigare var borgerlig utbildning, och till och med en del feodal utbildning.”
  Tack igen Karl.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here