Protestval i Italien – en seger för extremhögern och näsknäpp för Ursula von der Leyen

13
1260

Denna kommentar till valet i Italien har skrivits av Pål Steigan som sedan länge bor utanför Rom en stor del av året. https://steigan.no/2022/09/protestvalg-i-italia-brakseier-for-ytre-hoyre-og-nesestyver-for-ursula-von-der-leyen/?utm_source=substack&utm_medium=email

Protestval i Italien – en seger för extremhögern och näsknäpp för Ursula von der Leyen

EU-kommissionens ordförande hotade Italien att använda ”verktyg” mot landet om väljarna röstade på partier hon ogillar. Om hotet har haft någon effekt måste det ha varit att ge Giorgia Meloni och Fratelli d’Italia en ännu större seger än vad de annars skulle ha fått. Vem hade trott att partiet med sina välkända rötter i den fascistiska rörelsen skulle få över 26% av rösterna i parlamentsvalet i Italien? De fick 4,3 % 2018.

Den mest högerorienterade regeringen sedan Mussolini

Som valresultatet ser ut sex timmar efter att vallokalerna stängde den 25 september 2022 har Fratelli gjort en jordskredsseger. Med 26,5 % av rösterna och över 43 % för högerkoalitionen kan ingen neka Giorgia Meloni posten som premiärminister, och därmed också landets första kvinna på den posten. Det EU-lojala Partito Democratico, systempartiet före alla i Italien, fick mindre än 20 % och det var ett förkrossande nederlag för förre premiärministern Matteo Renzi, mannen närmast Emmanuel Macron i italiensk politik. Meloni har med sig en kraftigt försvagad Matteo Salvini från Lega (9%) och den opålitlige Silvio Berlusconi i Forza Italia (8%). Det femstjärniga urverket M5S förblir ”på kanten” med sina 16%.

Redaktören: Resultat är ungefär detsamma då 60195 av 61417 valkretsar har räknats. här.

Fratelli d’Italia grundades 2012 och anses vara efterträdaren till Benito Mussolinis Movimento Sociale Italiano (MSI). I partiets logotyp finns lågan över Mussolinis grav, som det också var i MSI:s partilogga. Fratelli d’Italia är identisk med titeln på Italiens nationalsång. Partiet vill idag framstå som ”centrumhöger” med en viss EU-skepsis. På europeisk nivå är partiet förknippat med Europeiska konservativa och reformatorer , samma allians som Sverigedemokraterna. Och det har inte saknats kommentarer som drar en rak linje från SD:s seger i Sverige till FdI:s seger i Italien.

epa10016409 (L-R) Romanian President Klaus Iohannis, Italian Prime Minister Mario Draghi, Ukrainian President Volodymyr Zelensky, French President Emmanuel Macron and German Chancellor Olaf Scholz hold a press conference in Kyiv, Ukraine, 16 June 2022. French President Emmanuel Macron, Italian Prime Minister Mario Draghi and German Chancellor Olaf Scholz arrived on a night train from Poland to Kyiv and meet with Ukrainian President Volodymyr Zelensky, at a time when the country is pushing for EU membership. EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Tar över efter Goldman Sachs-mannen Mario Draghi

Det var Mario Draghis avgång som utlöste nyvalet i Italien. Draghi, som inte valdes av någon, är det finansiella kapitalets och systemets man över någon annan. Han har regerat Italien ganska diktatoriskt och i första hand på EU:s och finanskapitalets villkor.

Valet är ett uttryck för ett utbrett missnöje med denna politik och om Italien hade en uppåtgående vänster hade jordskredet lika gärna kunnat gå åt vänster. Men vänstern har bruten rygg och uppfattas, med rätta, som anhängare till EU-kommissionen.

Men förvänta dig inga större förändringar i Italiens politik. Lockdown-politiken ledde till att landets skuld ökade från 134 % till 155 % av BNP. Nu är det 150% av BNP . Det betyder att landet ligger i fickan på finansinstitutionerna och utan egen valuta finns det inte mycket Meloni & co kan göra för att ändra på detta.

Det kommer att vara som alltid i Italien, och som författaren Tomasi di Lampedusa skrev i romanen Leoparden: ” Allt måste förändras för att saker och ting skulle bli som de var. «

Italien lider också mycket av sanktionerna mot Ryssland, som påverkar landets energiförsörjning och har drivit upp priserna och därmed fattigdomen. Lockdown-politiken hade redan nästan utrotat de små familjeföretagen, och med sanktionerna levereras nådskuppen. Meloni & co kommer inte att kunna lösa dessa problem.

Men det ska bli intressant att se vilka ”verktyg” Ursula von der Leyen kommer att använda mot Italien nu.

Föregående artikelFolkomröstningen i Ukraina – en fars eller?
Nästa artikelUkraina, EU:s diktatur och ändrad världsordning: Lavrov tal vid FN:s generalförsamling och presskonferensen.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Det stod klart för tio år sen vilken inverkan massinvandringen får på politiken när medborgarna får något att säga till om. Därför ska de inte få det, utan sk ”solidaritet” ska tillämpas. Ansvarslösa rika politiker öppnar portarna och allmännyttan svämmar över. Det är inte rika politiker som drunknar, det är samhällsbotten som svämmar över. Först. Sen stiger vattnet.

  • Det är inte invandring som är orsaken till dagens dystopi, det är svågerpolitik samt legaliserad korruption i kombination med en hänsynslöst girig och karriärslysten etablissemang till både höger och vänster..
   Och tro mig, SD’s inre, rådgivande krets samt ledare hör idag utan tvekan till exakt samma etablissemang..

   /Ha en fin dag!

 2. EU är någon slags diktator över Europa,
  som övervakar alla utom sig själv, en fångvaktare, eller ”sugardaddy” med euros, som mutor, vi betalar Östeuropas
  Nato-budgetar, men det måste som vanligt bli värre innan det blir värre i EU!
  Värre styrning uppifrån i Sovjet av typer som är tillsatta, inte valda, men som uttrycker sig om Italiens väljarkår. Vem vill ha denna övervakning.? Ingen. 90

  Pengar vill de ha, men inga flyktingar,
  Sverige är ett EU-offer, och vi vet det.

  • Det var bara några procent som svenskarna röstad Ja till EU över 50%. Många viktiga frågor som ombildande av hyresrätten till bostadsrätter behöver ha en betydligt högre siffra över 50% för att det skall gå igenom.
   När England röstade Ja till Brexit, hördes klagande röster om att det var på håret, så man borde egentligen göra om röstningen, men ingen tänkte på hur det gick till när Sverige gick med i EU.
   EU är en förfärlig diktatorisk stat, där Ursula von Ljugen bakom stängda dörrar och i hemlighet sluter kontrakt med vaccinationsjättar, sedan används svenska folket som försökskaniner till ett Covid- vaccin, Pfizers där forskare nu konstaterar att vaccinet kan ta sig in i cell-kärnan vilket de sa från början att det inte kunde.
   Vad det kan medföra vet vi inte.
   Clare Daly alltid klarsynt och frispråkig, önskar vi hade en sådan politiker i Sverige. Tyvärr har vi ingen som kommer upp i hennes klass.
   Hon står upp inför hela EU-parlamentet och säger om Hyckleri hade ett namn skulle det heta EU.

   https://twitter.com/ClareDalyMEP/status/1572940814082244609?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

 3. Man har pressat Italien redan före valet jävligt hårt att inte gå med på att lyfta sanktioner mot Ryssland. Italien är i kraftigt behov av den billiga ryska gasen om man ska ha chans att leva.Man hade tankar från högern före sommaren att HELT klart lyfta sanktionerna när det gäller gasen då det skadat både italienska ekonomi men även övriga EU. De därför vi har denna korkade energi krisen i EU. Men EU har nu haft hela sommaren att hårt pressa Italien på ALLA sätt då man insåg att högern på riktigt kommer vinna. Meloni har under sista månaderna pga hårda pressen av EU tvingats ta tillbaka många löften, TROTS att dessa är bäst för landet och vore så stor hjälp,och där är ryska gasen ett av dom, där man nu plötsligt EJ kommer lyfta sanktionerna där. Tycker ärligt de tragiskt. Hela Europa lider vi har riktig energi kris som på ALLA sätt och punkter är självförvållat. Återstår att se,men tycker och hoppas att Italien vågar gå emot pressen såsmåningom och lyfta sanktionerna mot ryska gasen då det är HELT de rätta,för både Italien själva men även övriga EU som dom korkade tyskarna. Hur länge ska denna energi krisen få pågå när det går att lösa på samma dag? Jag hoppas ändå på att Meloni med stöd av Ungern vågar lyfta sanktionerna då vi i Sverige också lider,men sen att dom är det korkaste och farligaste man gjort ju

 4. Extremhöger?
  Jag bara undrar om man verkligen kan tala om ”extremhöger” längre när så pass många arbetare väljer att rösta på de här nationalkonservativa partierna som vuxit upp som svampar ur jorden när borgerlighetens och socialisternas internationaliseringsprojekt misslyckats så kapitalt inom större delen av Västvärlden samt inte minst i USA där de svenska maktpolitikerna verkar hämtat sin inspiration direkt från San Francisco-vänsterns sociala ingenjörskonstnärer?

  Jag tvivlar på det. Det är snarare arbetarnas revolt mot dessa klåfingriga utopister som är totalt främmande för all logik och pragmatiskt handlande.
  Dessa människor är precis som militären och kartan.
  Ideologiskt peppade och fullmatade förmår de inte annat än följa sin karta även om verkligheten visar på något helt annat.
  Den forna kommunistdiktaturen Ryssland agerar precis tvärs om, även om vissa vänsterpersoner fortfarande drömmer något annat.
  Det är verkligheten som styr och efter den måste de långsiktiga besluten fattas.
  Inte av tillfälliga känslor och opinionsyttringar.
  Sådana måste istället staten styra med fast hand.

  I Väst där jag bor kallas sådant föraktfullt för ”diktaturer” samtidigt som de näst intill drunknar i sina egna misslyckanden som definitivt inte kan bli någon ”demokratisk” exportvara till vare sig Ryssland eller Belarus.

  Den folkliga konservativa högern vann valet i Italien.
  Förmodligen på grund av vänsterns alla misslyckanden.
  Inte för jag dansar av glädje för det. Snarare att det känns som en lättnad att något annat än USA-vänsterns dominans över Europa kan vara på gång.
  Både Lega Nords och Forca Italias ledare har vänlig inställning till Ryssland.
  Det bådar gott och det är jag också glad för.
  USA vill ha krig i Europa men det vill inte jag.
  USA är ett liberalkristet land.
  Just dem är världsfredens värsta fiender.

  Sovjetunionen var fredlig och statsateistiskt.
  Det var istället den liberalkristna västvärlden som var det stora hotet mot attacker och erövringsförsök.
  Det är dem vi måste skydda oss mot men dessvärre är vi själva här en del av konspirationen.
  Gör uppror mot imperialisterna!
  Aktivt eller i det tysta. Alla positiva krafter räknas.
  Den som följer Guds goda vilja kommer alltid till himlen.

  Ryssland är inte längre statsateistiskt.
  Det är inte kompatibelt med frihetsideal då människan ser ut att ha ett religiöst behov för frågor det inte går att få svar på.
  Jag tror religion är bra så länge den inte missbrukas av maktens människor.
  Jag kan inte se att Ryska Federationen missbrukar religionen som nu fått pånyttfödelse i Ryssland.
  Snarare att de brukar den för landets utveckling och överlevnad.
  Det kan inte betraktas som missbruk att lova evigt liv åt dem som inte sviker.
  Det var dem som inte svek som räddade Ryssland från Nazisterna.
  Ryssland kan inte ha en nära granne som är både USA-imperlism och Nazistintegrerad.
  Den skadliga ohyran måste tvättas bort.

 5. Våra duktiga politiker har överträffat Bryssels förväntningar. Om du inte håller med Bryssel order är du ”fascist”, och ”inte som andra partier”. Det är inte tillåtet att vara emot massinvandring. Massinvandringspolitik deklareras som ”vänster” och ”solidaritet”, protesterna kallas ”höger” och ”rasism”. Det går alltså inte att vara ”vänster” och mot massinvandring, det är en order. Lyd.

 6. Ursulliana van der Lügen sviker inte – hon bekräftar än en gång att hon är utan tvekan idiotins drottning

 7. Först Sverige – sedan Italien ! Det handlar ju om att EU-inträdet 1995 som vi röstade emot, som har givit en bra skjuts åt högernationalister, samt givetvis invandringens stora siffror, som EU lämnat åt oss. Så fick vi en högerregim, utan större ansträngning, utifrån, bara att gilla läget.

  EU-parlamentet blir ju som en International för högernationalister, de möts, får partipengar, ger varandra stöd och tips, från Frankrike, Italien, Finland, m.fl. så blev den EU-utopin: Krig & Örlog,höger,: Frys-för-Ukraina ! i vinter, utom Norge då, men de har alltid haft en ful högernationalism, Quisling(!) 17 maj, inga tillfälligheter, och pro-Nato.

  Men man sa att centerpartiets nyliberaler, gärna såg en stor invandring, inkl. anhörig,för det skulle knäcka det svenska socialförsäkringssystemen,
  ni hörde ju om CUF-ordf. ungerskbördiga Reka Tolnai,som pejorativt nedsättande, kallade den äldre kvinnliga arbetskraften för ” Britt-Marie, och fick sen pudla.

  Det var ett utslag av den nyliberalism som har förstört centerpartiet, 5,7% som blev ensam i den ”stora mitten”, dragigt, kallt där, och vänsterpartiet skulle ” krokas av”, Annies äckliga språkbruk, vi förstår vad det växer ur, den gamla gråmossiga bondefascismen, inte gröna, inte undra på att hon blivit non grata, i politiken, som ingen kan lita på.

  T.o.m liberalerna kröp till korset, och tvingas backa nu sina värsta fiender i sd, blir liksom Pehrson-Jimmie-pakten, alt. lämna riksdagen, hur kan dessa stalinistiska liberaler, som: alltid vill så väl, men inte kan uppleva skuld, och ”allt är lika dåligt”, då behöver man inte välja, och därmed inte känna ångest över den personliga friheten, som vi alla har, (Sartre). Alltså en mycket bristfällig och skör personlighet , som ingen kan lita på.Bara andra som skall ”göra upp, med sin historia”, har liberalerna någonsin gjort det, bra nu när de skall stödja sd i vått och torrt. Så är det i Dantes
  Inferno, det finns en särskild avd. för folkpartister där…

  Diagnos – en närmast ”politisk personlighetsstörning” utgör liberalism, minns major Björklund, Per Ahlmark, Helén, Wirtén, Ullsten, Leijon- borg, ”Blix och Tham och Cars”, som man sa förr och hon som körde ihjäl maken sin, sen Nyamko, totalt förvirrad, men ingen kan tycka om dem, det blir högermoderaterna som fått rädda dem kvar i riksdagen.

  Så nu kan vi vänta oss nya liberalillvrål,av opposition, rakt ut, i riks-dagen, men inga halmhattar iaf, men de har ju sina blaskor, DN & Expressen, och Per Svensson och polackerna på DN, men det hjälper dem inte, alltid något. T.om. Adelsohn på Strandvägen skrev i sin memoar, att liberaler var det absolut värsta han visste, hellre samarbeta med Lasse Werner i dåv. vpk/vp.

 8. Det verkar som om Europa börjar få nog att konfiskations-socialismen, vilken har sina rötter i sovjet kommunismen. Den bildade maktstrukturer genom att placera lojala ideologer på alla positioner i samhället och göda och belöna dom med feta löner och stora förmåner. Man är trötta på att få sina tillgångar konfiskerade under täckmanteln ”skatt” och ”avgifter” för ”välfärd” som inte anländer, floskler som allas lika värde, utjämning, klyftor, osv. Man börjar upptäcka att en ny värld håller på att byggas helt utanför det klassiska USA hegemonin. Frågan är bara hur djupt det skall falla innan den nya versionen av franska revolutionen börjar avskaffa dagens adel av politiker, tjänstemän och parasiter.

 9. Italien är råvaro fattigt land och man behöver ryska gasen,men även stål och gödsel mm. Tittar man på väljarna i Italien och väljarna som röstat fram högern så är man helt klart emot sanktionerna mot Ryssland som skadat och skadar landet hårt. Detta handlar inte om att man ska va skysst mot Ryssland. Detta handlar helt klart om att det är det rätta att göra för egna landet Italien men även övriga klantskallarna i EU. Lyft dom korkade idiotiska sanktionerna detta har ju spårat ur för fan och hela Europa lider pga idioterna i Bryssel med Ursula, Tyskland,med flera där även Sverige ingår HELT klart

 10. Italiens grundproblem är landets sociala stagnation, som leder till ekonomisk liksom politiskt stillastående, och detta har kännetecknat precis hela den italienska andra republikens utveckling sedan år 1994.

  Flykten av utbildade italienare utomlands är ett stort samhällsproblem, eftersom de sällan kan erhålla eller köpa en egen bostad och där många storfamiljer har både sina 30- och 40-åriga barn boende hemma, leder till en slags stagnation för politiken. Italien tillverkningsindustri är ändå en alltid imponerande uppvisning och brukar sägas stå för mer än en fjärdedel av just hela Europas tekniska tillverkningsindustri. Denna position håller man starkt och skarpt.

  Dagens snart tillträdande premiärminister Meloni som säger att hennes tänkande bygger bl.a. på JRR Tolkiens tänkande(!) och med svävande dolda utpekanden av judiskt finanskapital, kvinnofientliga uttalanden och den strikta anti-abortrörelsen är oroväckande, liksom attacker mot europeiska minoritetsgrupper.

  Dagens krönika i Aftonbladet av Mathias Wåg ”Ni är blinda om ni inte ser fascismen” i http://www.aftonbladet.se målar tyvärr en klar bild över stagnationens missnöjespolitik i landets var politiska situation måste beskrivas som ”Europas sjuke man”.

  Italien torde göra rätt och riktigt och skapa en ny konstitution och bilda den tredje republiken. Grannlandet Frankrike blev först ett stabilt och politiskt fungerande land med den femte republiken år 1958. Även med den ideologiskt vittomfattande Meloni lär man i Italien ännu få vänta på herr Godot.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here