Folkomröstningen i Ukraina – en fars eller?

30
1689

Resultat från den omdiskuterade och främst i Väst så kritiserade och utdömda folkomröstningen i delar av Ukraina är inte klart då denna artikel publiceras. Den är publicerad av Moon of Alabama den 23 september. https://www.moonofalabama.org/2022/09/historic-context-of-the-referenda-in-ukraine.html#more. Den ger en historiskt bakgrund, och författarens egen bakgrund till folkomröstningen.
Översatt av Rolf Nilsson.

_________________________________________________________________

Historisk bakgrund till folkomröstningarna i Ukraina

Omröstning om medlemskap i Ryska federationen har inletts i fyra oblast i Ukraina:

Ryska ombudstjänstemän (”proxy officials”) i fyra regioner – Donetsk och Luhansk i öster samt Kherson och Zaporizka i söder – tillkännagav tidigare i veckan planer på att hålla folkomröstningar under fyra dagar, med början på fredag. Ryssland kontrollerar nästan hela två av de fyra regionerna, Luhansk och Kherson, men bara en del av de andra två, Zaporizka och Donetsk.

Ukrainska tjänstemän har avfärdat omröstningen som grotesk teater – man håller omröstningar i städer som lagts i ruiner av ryska styrkor och övergivits av de flesta invånare.

President Volodymyr Zelensky tackade Ukrainas allierade för deras orubbliga stöd och sade att ”farsen” med ”falska folkomröstningar” inte skulle förändra hans nations kamp för att driva ut Ryssland ur Ukraina.

Den ukrainska regimen har tillgripit ren terrorism för att förhindra att omröstningen äger rum:

Ukrainska partisaner, som ibland samarbetar med specialstyrkor, har sprängt lagerlokaler med valsedlar och byggnader, där ryska ombudstjänstemän som förbereder sig för omröstningen har hållit möten. Ukrainska tjänstemän har erkänt att de deltar i en kampanj för att mörda viktiga ryska förvaltningstjänstemän. Mer än ett dussin har sprängts i luften, skjutits eller förgiftats, enligt ukrainska och ryska tjänstemän.

Ett sådant beteende från Zelenski-regimen mot sina fortfarande ukrainska landsmän kommer bara att uppmuntra folket i de fyra oblasterna att rösta för en anslutning till Ryssland.

Propagandan i ”väst” kommer att förklara att omröstningen är oriktig och att resultatet, som sannolikt kommer att bli proryskt, kommer att vara falskt.

En titt på historiska valresultat sedan Ukrainas självständighet 1991 visar tydliga geografiska preferenser i östra och södra Ukraina för en prorysk politik:

 

https://www.moonofalabama.org/14i/ukrelection-s.jpg

Grafiken ovan kommer från forskning som publicerats av Eurasian Research Institute of the International Hoca Ahmet Yesevi Turkish-Kazakh University. Författaren skriver:

Som vi kan se har det alltid funnits en tydlig geografisk uppdelning i hur regionerna i Ukraina röstar på vissa kandidater. Uppdelningen mellan öst och väst, eller även kallad uppdelningen mellan sydöst och nordväst, har alltid funnits under det självständiga Ukrainas valhistoria. Det anses allmänt att den östra delen av Ukraina är mer påverkad av Ryssland, politiskt, ekonomiskt och kulturellt. Därför får presidentkandidater som föreslår en mer pro-ryskt inriktad agenda vanligtvis mycket mer politiskt stöd i de östra regionerna än i andra delar av Ukraina. Å andra sidan har den västra delen av landet traditionellt sett varit mer pro-europeisk, med stark hänvisning till traditionella etniska traditioner och värderingar i Ukraina. Följaktligen har presidentkandidater med en pro-europeisk politisk agenda och traditionell ukrainsk dragningskraft vanligtvis fått ett starkt stöd i landets västra regioner. Det är intressant att notera att väljarnas preferenser inte hade något samband med presidentkandidaternas geografiska ursprung eller bakgrund och att vilken kandidat som helst lätt kunde bli populär både i öst och i väst. Dessutom kan samma kandidat vara både öst- och västvänlig under olika perioder, vilket Leonid Kutjma var 1994 och 1999, och som är den enda ukrainska president som har suttit två mandatperioder i rad, från 1994 till 2005.

Uppdelningen överensstämmer med de etniska och språkliga skillnaderna mellan dessa delar av Ukraina.

https://www.moonofalabama.org/14i/ukrelection2-s.jpg

År 2014, efter den våldsamma fascistkuppen i Kiev, var en av de första lagarna som den nya regeringen genomförde att det ryska språket togs bort från officiellt bruk. I stället för att överbrygga skillnaderna mellan folken beseglade det bara den förhärskande splittringen i Ukraina.

Den nuvarande ukrainska presidenten Vladimir Zelenskis vallöfte om att skapa fred med den Rysslandsanpassade upproriska Donbas-regionen, genom att följa Minsk 2-avtalen, belönades med en stor andel av de sydöstra rösterna för hans presidentskap. Efter att ha blivit hotad till livet av fascister har Zelenski dock gjort en 180 graders vändning och har sedan dess utgett sig för att vara ukrainsk nationalist. Som en följd av detta har han förlorat allt stöd i sydöstra Ukraina.

De sydöstra delarna av dagens Ukraina har under århundraden varit en del av det centrala ryska imperiet. De anslöts till den sovjetiska republiken Ukraina först under Lenins styre 1922 och, när det gäller Krim, 1954, under Nikita Chrusjtjov, som själv hade vuxit upp i Donbas-regionen.

https://www.moonofalabama.org/14i/ukrelection3-s.jpg

Ett sannolikt högt valdeltagande och en majoritetsomröstning för medlemskap i Ryska federationen kommer att korrigera den historiska felställning som skapats av dessa ologiska överföringar.

 

Föregående artikelFN:s dag mot kärnvapen utanför riksdagen. Mynttorget
Nästa artikelProtestval i Italien – en seger för extremhögern och näsknäpp för Ursula von der Leyen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

30 KOMMENTARER

 1. Ryska armén har redan skjutit sönder landet och många kommer inte att vilja rösta, därför att själva valdeltagandet kan ses som ett godkännande av den ryska hanteringen. Givetvis har Ryssland möjligheten att modifiera både deltagandet av valresultatet hur, när och varsomhelst.

  Frågan man ställer sig är om det alls finns en ”fred” som innebär att Ryssland krigar till sig områden i andra länder. Antagligen räknar Kyiv med att Ryssland anfaller återstoden av Ukraina om några år igen, om man får till ”fred” nu genom att lyda Ryssland. Kalkylen är nog att Ryssland bara bygger upp sin ockupationsarmé, och kommer igen om tio år.Det ser ganska mörkt ut, den ryska imperialismen känner svenska folket till genom sin historia, Ryssland är det enda hotet mot europeisk fred sen 1945. Jätteriket har en genomgående imperialistisk historia.

  • Gert Berg; Det är väl snarare det ryska folket som minns den svenska imperialismen… Har du missat historielektionerna i skolan?
   Fred hade det varit om USA inte hade provocerat fram kriget och om Ukraina hade respekterat Minsk-avtalet. Du glömmer också att USA stödde Hitler och den framväxande nazismen under förkrigstiden och har bekämpat Sovjet och därefter Ryssland hela tiden sedan dess.

   • @Rolf Nilsson 26 september, 2022 At 11:51
    Värt att påpeka att USA då stödde nazisterna i Berlin, och att USA idag stöder nazisterna i Kiev.

    —Om Ryssland, då sovjet, hade ”invaderat” Tyskland 1938 och stoppat naziregimen i Berlin hade miljoner liv räddats undan förintelsen.

    —2022 ”invaderade” Ryssland Ukraina och stoppade naziregimen i Kiev från att genomföra en förintelse av etniska ryssar i Donbass och räddade på så sätt miljoner liv. Zelensky hade 150,000 trupp redo vid Donbass gräns för att genomföra förintelsen.

  • Att många inte vill rösta beror oftast på att Zelensky har talat och sagt att även om man vill rösta nej, skall man inte gå och rösta, eftersom att gå och rösta innebära att man godkänner röstningen.
   Han har hotat med fängelse i upp till 10 år om man röstar.
   Vilket innebär svår tortyr att vara i fängelse i Ukraina när man anses som solidarisk med Ryssland.

   De har tortyrkammare som de använt till militärer från republikerna och civila från republikerna.
   De finns en inspelad intervju med en kvinna, hon var endast elektriker som hjälpte båda sidorna i konflikten och de kände igen henne och hon fick arbeta ifred, men så en dag när hon skulle utföra sitt arbete så var det azov nazisterna som bevakade området i stället för de vanliga ukrainska militären.
   De tog henne till tortyrkammare, och hon utväxlades så småningom och var då torterad till knappt igenkännlighet.

   Ja, det är sant att många vill inte rösta, de är livrädda.
   Sedan finns det speciellt i Donetsk massor av människor som trots faran, men de har levt med bombningar under 8 års tid, så de trotsar alla bombningar och går och röstar.
   De ropar högt i vallokalerna att de längtat i 8 år efter detta ögonblick. De röstade även då kuppen var i Ukraina år 2014 med hjälp av nazister och övriga högerextrema, men blev då avvisade av Kreml som ansåg att deras tillhörighet var Ukraina.
   Nu anser Kreml att Ukraina förlorat rätten till dessa medborgare, då de inte visat något intresse av att försöka skydda dem och tillvarata deras intressen och kultur och språk.

   Valdeltagandet är högt i Donetsk och Luhansk, över 75%.
   De är utsatta för ständig beskjutning, de mobila röststationerna har med sig beväpnad militär, vilket naturligtvis de ondsinta tar som ett bevis att de skall tvingas att rösta,
   Det är dock valarbetarna som skall skyddas, de har redan blivit utsatta för attentat och fått bomber inslängda i fönstret under natten.
   129 observatörer är på plats, som har kommit från bl.a. andra länder, Italien, Venezuela, Rumänien, Togo och Sydafrika m.fl.
   En chef för ett energibolag i Tyskland riskerar att förlora sitt arbete för att han kommit dit, trots att han säger att han har ingen politisk uppfattning utan är enbart där som observatör.

   542 journalister från bl.a. UK, Kina, Frankrike, Italien, Portugal, Venezuela och Qatar .
   De kan nu själva se hur Ukraina skjuter ihärdigt mot civila områden, med nya döda civila varje dag barn och vuxna utan några militära mål i närheten. Hur personer ligger otäckt styckade av bomberna på gatorna innan man hinner ta reda på dessa.

   Detta har fått motsatt effekt, fler säger sig nu vilja rösta för återförening med Ryssland, när de nu själva får uppleva den skräck och fasa som invånare i Donetsk har upplevt dagligen.
   Personer som vill in i Ryssland kontrollerade områden, blir stoppade av ukrainsk militär.

   All denna information finns på militär kanaler på Telegram. DonetskPeopleRepublic har en egen informationskanal, där fakta som antal journalister och observatörer finns, och dessutom daglig uppdatering om röstningen.

   Nedan några intervjuer av Eva Bartlett som är på plats, vilka överensstämmer bra med övriga intervjuer som är lagda på Telegram.

   https://twitter.com/EvaKBartlett/status/1574068988732215298

   https://twitter.com/EvaKBartlett/status/1573537823852040192

   https://twitter.com/EvaKBartlett/status/1573950417020542978

   • Det är fjärde dagen på röstningen, och sista dagen man får rösta hemifrån.
    Några synpunkter från observatörerna nedan:

    Today, on the fourth day of the referendum, the third group of international observers is working at the polling stations at the DPR Embassy in Russia.

    🇮🇹🇷🇴 Eight representatives from Italy and one from Romania visited the DPR Embassy: Vito Grittani, Gianluca Procaccini, Gianfranco Vestuto, Giovanni Corleone, Giuseppe Luca Genovese, Camilo Zotti, Nicola Marzaro, Pietro Cassano, Camelia Dorina Pop.

    Members of the election commission acquainted the delegates with all the details of the voting procedure, observers received answers to clarifying questions, personally followed the voting process, talked with the voters and learned the opinion of the Donbass residents.

    International observers from Italy spoke about visiting polling stations in the DPR the day before, noted that they did not see anything that the Western media was talking about forcing the vote. But on the contrary, that voting was free and voluntary, stressed the good level of the process organization, stated the transparency of the procedure, compliance with international law. No violations were found during the visit.

    Jag har stort förtroende för Eva Bartlett, som var den journalist som avslöjade att Vita Hjälmarna i Syrien inte var hjältar, utan skurkar som samarbetade med al-Qaida. Eva Bartlett har intervjuat många personer och är på plats i Donbass och säger följande nu dag 4 om röstningen:

    Makeevka today. Asked residents if they are forced to vote/afraid of the soldiers.
    ”No, we don’t vote at gunpoint. No one scares us, no one intimidates or threatens us.”
    ”This is a ballot box, it needs to be protected.”
    Try to convince me that these people are terrified by the presence of soldiers there to provide security.
    Try. You won’t.

    Vad säger journalist Fiorella Isabel som varit på många röstningar i olika länder:

    I specialize in elections. From what I’m seeing in this referendum, with IDs, paper ballots, & a clear chain of custody, the DPR, LPR, Kherson, Zaporozhye regions have far more fair & transparent elections than the U.S., in SPITE of attempted shelling by Ukraine. Yet the U.S media-politic calls it a sham.

    Meanwhile in the US, black box voting means your vote is done on a machine owned by the subsidiary of a ghost corporation, no paper ballots, no audits, easily hacked, no ID, can vote by mail with no ballot tracking or chain of custody & you’re a terrorist for questioning this.

    I was on the ground in Nicaragua when the New York Times lied, saying they were closing polling locations (false) & that their elections were a sham, but along with other journalists, we destroyed that narrative. It seems like what the US calls a “sham” is actual sovereignty.

    https://twitter.com/fiorellaisabelm/status/1573257666482298881?s=46&t=gVlU12SZFaUO6gUsnCNYoQ

    Patrick Lancaster talar med invånare i Mariupol, som stannat kvar trots kraftigt bombanfall mot staden.
    De säger att det är Azov nazister som förstört större delen av staden innan DPR kom dit och senare kom också Ryssland in, när staden redan var som mest förstörd.

    https://www.youtube.com/watch?v=UE2J0leMgdU

    • Nya siffror efter fjärde dagen
     🇷🇺 Donetsk Peoples Republic – 86.89%

     🇷🇺 Lugansk Peoples Republic – 83.61%

     💪 Zaporozhye – 66.43%

     ▪️ Kherson – 63.58%

     Blinken säger att Israel behöver inte ge tillbaka Golanhöjderna till Syrien, trots att en majoritet i FN röstat för det måste ske. Därför de får inte tillbaka Golanhöjderna innan Assad inte finns där.
     Så USA kan fortsätta plundra Syrien på deras naturresurser stjäla all olja långa transporter varje vecka går till norra Irak. de stjäl dessutom all deras vete m.m.
     FN tiger, FN tiger också om att det var Ukraina som sköt mot kärnkraftverket, FN tiger om alltför mycket och USA verkar vara det enda land som för gör vad de vill i världen utan att omvärlden reagerar.
     De bör inte klaga över vad Ryssland gör innan de sett till att USA följer regler, för nu kan de ha egna regler och världen tiger.

     • Den krigiska häxan i Tyskland, som oturligt nog blivit deras utrikesminister, Annalena Baerbock .En mycket obehaglig person, som dessutom utan skam står och ljuger inför hela världen och vill att man skall tro på henne. Vilka tror på henne, bland andra svenska Miljöpartiet som utsett De Gröna som en slags förebild för dem.
      Miljöpartiet som röstade Ja till värdlandsavtalet med Nato, de är orsaken till att Sverige fick en inkörsport till Nato, sedan kan de stå upp och låtsas att de inte vill gå in i Nato, men får de en ministerpost så kan de göra mycket för den posten, någon moral får man leta efter i det partiet.

      Berlock tittar rakt in i kameran, in till alla hushåll i Tyskland och säger att ryssarna hotar människor med vapen för att tvinga dem till att rösta. Så skamfullt då hon inte vet någonting om vad som händer.

       Den som varit där och som vet vad som egentligen hände under dessa dagar var bl.a. Purnima Anand, en observatör från Indien, ordförande för BRICS International Forum, och hon talade om sina intryck av vad som hon såg:

      ”I västerländska medier berättar de att människor tvingas rösta under vapenhot. Vi är här i dag och vi kan själva se att folket, hela familjen med leenden på läpparna, kommer för att utöva sin rätt, att rösta för att ansluta sig till Ryssland. Människor är glada, hoppet lyser i deras ögon om en fredlig, efterlängtad framtid som en del av Ryssland. Och vi för vår del förstår att efter denna folkomröstning kommer världen att bli helt ny historia skapad i Donbass.”

      En väldigt gammal man, han är nästan 100 år men kampberedd. Jag har hört honom tidigare i en intervju, då han berättar om när han var 16 år gammal och gick med röda armen till Berlin.
      Han såg när nazisterna i Ukraina slängde ned döda tillsammans med levande människor i gruvhål
      Han känner igen många nazister i dagens Ukraina som barnbarn till de nazister som han slogs emot under andra världskriget, de bor i västra Ukraina säger han.

      Nu skall han gå och rösta, han har på sig en t-shirt med ryska flaggans färger och bokstäver USSR.Han har en kavaj, fullt smyckad av medaljer från andra världskriget.

      ”Min generation blev inte besegrade av nazisterna. Vi skall definitivt inte låta dessa besegra oss.
      Vi skall gå till Ryssland, även om bomber och kulor viner runt omkring oss, för det är vårt moderland. Även Nato bomberna kommer inte att stoppa oss.
      Vi skall alla gå och säga JA i folkomröstningen”

      På 5 dagars omröstning arbetade 133 observatörer från 28 länder inom ramen för folkomröstningen.

     • På en Telegramkanal kan man läsa:

      And the Oscar for best the victim of the year goes to….
      Anna Ilyinichna
      ”a resident of Chuguev, bleeding”, she managed to take part in a play in Bucha, where she ”buried her husband, who was lying under the window.”
      Her weak performace was harshly criticised; „mariupol massacre“

      Now she promises a grand return with her newest role from ukreichPSYOP productions:
      instructed to ”vote at gunpoint in a referendum”

      Ovanför denna text är det olika bilder på Anna Ilyinichna, i olika situationer, vilka påminner starkt om bilderna i Syrien då Vita Hjälmarna fejkade olika scenarior. Bilderna som Eva Bartlett avslöjade som falska.
      Vi ser bilder från tyska tidningar där hon framställs som misshandlad, med bandage över hela ansiktet och blödande sår, med texten att hon tvingades under vapenhot att rösta.
      Sedan en bild på henne med en kulspruta i händerna ta plats i en minibuss tillsammans med övrig militär.
      En bild på henne med övriga ukrainare och helt fräsch och utan skador.

      I går skrev Denis Pushilin under ett dekret att nationalisera 142 egendomar från ukrainska medborgare, speciellt betonades några oligarkers fastigheter. Nu blir det väl ett himla liv, men ingen sade något då Ukraina efter 2014 gjorde samma sak. Ivan Katchanovski statsvetare på Universitetet i Ottawa, var väldigt upprörd och har skrivit på sin twitter, hur han blev bestulen av Ukraina på sin fastighet i västra Ukraina, där han är uppvuxen. Han gjorde det till en rättssak och hade alla rättsliga handlingar, men rättssystemet har inte fungerat i Ukraina så ingenting hände, mer än ett konstaterande att hans släktgård var stulen av Ukraina, säkert några oligarker som fick den. Nu blir oligarker av med sina fastigheter i Donbass.

  • Gert
   Nu blev det lite fel där. Det är det ryska folket som känner den svenska imperialismen genom sin historia.
   Sverige har aldrig varit hotat av Ryssland.
   Att beskriva Ryssland som imperialistiskt tror jag är helt felaktigt. Iallafall inte sedan 1917.
   Redan 1918 invaderades landet av trupper från ett antal västländer och hela historien sedan dess har handlat om försvar eller förebyggande försvar mot en ständigt lika krigisk västvärld.
   Dagens konflikt i Ukraina följer samma mönster.

   I Ryssland finns inte heller några ekonomiska incitament för krig. Alla stora vapenindustrier är statliga och något privatägt militärindustriellt komplex som i USA existerar inte.
   För Ryssland är krig enbart en utgift i ekonomiskt hänseende. Objektivt sett har landet betydligt större intresse av fredliga handelsförbindelser och det har vad jag förstår också varit Putins linje ända tills han bedömde det som omöjligt på grund av USA/NATO:s eskalerande krigsprovokationer i Ukraina.

   • Anders korrigera gärna meningen Sverige har aldrig varit hotat Ryssland. till Sverige har aldrig varit hotat av Ryssland.

  • @Gert Berg 26 september, 2022 At 08:29
   Ryssland har inte ”krigat till sig områden i andra länder” utan har helt enkelt befriat historiskt traditionella ryska områden med etnisk rysk befolkning. Du har mycket närliggande exempel när det gäller Sverige. Ockupationen av Norge och dagens Finland som var en provins i Sverige. Sverige har varit en av Europa största militära ockupationsmakter. Det är USA som är hotet mot fred i Europa, och mycket tydligt så.

 2. Om så hela Väst tycker som SVT-reportern Bert Sundström, att det är en fars, så är det av mycket liten betydelse. För Kreml och för en stor majoritet av invånarna i de fyra oblasten där valen sker, betyder det att fortsatt beskjutning från Nato-ledd trupp, via regeringen i Kiev, nu av Ryssland kommer att uppfattas som ett angrepp på Ryssland.
  Både Nato-chefen J. Stoltenberg och ”utrikesministern” i Eu-parlamentet J. Borrell verkar nu också förstå vad det betyder. De har nämligen börjat att något backa från sina tidigare stenhårda uttalanden mot Ryssland. Maffiabossen själv, ledningen i USA, verkar inte gilla denna backning. Men vad skall de göra? Europa fryser mer och mer, BASF, världens största kemikalieföretag, bygger nu sin näst största fabrik i Kina och kommer antagligen att minska verksamheten i Tyskland, och ett antal tyska företag flyttar till, gissa vart, till USA. https://www.youtube.com/watch?v=Gom9fSV_oe4
  Titta gärna på Firstpost. Det är ett gäng duktiga journalister från gissningsvis Pakistan eller Indien, som har korta kärnfulla nyheter på så där fem minuter, om aktuella händelser i världspolitiken. Det är inte bara deras engelska med sydasiatisk brytning som skiljer dem från Bert Sundström, det garanterar jag.

 3. Men när Ukraina mobiliserar kallar in och hindrar värnpliktiga att lämna landet, då tiger svenska media – men när Ryssland
  gör samma sak, katastrof, alla sticker som kan. Svenska media är medkrigförande i Ukraina, t. o. m. SVT som vi finansierar, ej beroende av försäljning, all objektivitet, överbord, är det meningen med ”public service”, som sen klagar på att på folks misstro, bör inte den balansera informationen, jämföra utbudet…

 4. En dag kvar. Därefter är det en ny karta som gäller. Området som idag kallas Ukraina kommer inte att längre finnas så som vi känner den. Ommöblerings processen inte slut än. Det finns t o m risk (om än liten) att dagens Ukraina helt och hållet försvinner från världskartan. Vi få avvakta och se helt enkelt. Garanterat är att spännande tider väntar!

 5. Oavsett hur det går med Donbas-regionen. Ingen kan förneka att det bor en stor rysketnisk befolkning där. Ingen kan heller förneka att en stor del av denna befolkning ogillade att de blev utsatta för diskriminerande lagar efter statskuppen 2014 i Ukraina.
  Det går inte heller att förneka att 14000 dödades och att dryga miljonen tvingades fly från Donbas till stor del efter attacker från den ukrainska armén med den nazistiska Azovbataljonen i första linjen. Ryssland måste lämna Ukraina det är helt klart enligt FN-stadgan men kan å andra sidan världssamfundet tillåta att Ukrainas armé (inklusive Azov) åter får kontroll över regionen? Vilka repressalier kan förväntas om så sker? Kommer det att leda till etnisk rensning i likhet med Jugoslavien? Själv ser jag ingen annan lösning än en långtgående autonomi för Donbas. På sikt när Ryssland lämnat Ukraina måste Donbas också ha rätt till avskiljande och/eller förening med Ryssland. Helst efter en FN-övervakad folkomröstning!

  • Det finns också uppgifter om att det officiella resultatet av ”röstningen” vid presidentvalet i USA 2019 är långt ifrån sann. Brandon vann inte senaste presidentvalet i USA.

  • @H2 26 september, 2022 At 21:25
   Det är Eric Zeusse som bloggade om bifogade PDF från ”Gallup- Broadcasting Board of Governors”
   Läs bifogade PDF, kolla källa, sedan kan du avgöra hur det gick till

   ”Both before and after Crimea left Ukraine and joined Russia in a public referendum on 16 March 2014, the Gallup Organization polled Crimeans on behalf of the U.S. Government, and found them to be extremely pro-Russian and anti-American, and also anti-Ukrainian. (Neither poll was subsequently publicized, because the results of each were the opposite of what the sponsor had wished.) Both polls were done on behalf of the U.S. Government, in order to find Crimeans’ attitudes toward the United States and toward Russia, and also toward Ukraine, not only before but also after the planned U.S. coup in Ukraine, which occurred in February 2014″
   http://www.bbg.gov/wp-content/media/2014/06/Ukraine-slide-deck.pdf
   https://washingtonsblog.com/2015/02/crimea-seized-russia-russia-block-seizure-u-s.html (tyvärr, är bloggen är nedlagt)

 6. @Sven Andersson
  Den långtgående autonomin var det som Minsk2 handlade om, avtalet saboterades av (Poroshenko,) Tyskland och Frankrike som signerade men inte fullföljde, det fanns också förslag till fredsavtal i våras med ungefär samma upplägg som saboterades av Boris Johnsson. Att den nykonservativa klicken i Washington drar i trådarna är implicit.

  Att villkora en omröstning med ett ryskt tillbakadragande är inte möjligt och vore en invitation till massmord. Trots att omröstningen inte sker under idealiska omständigheter kan man hoppas att resultatet blir till det bättre för de som bor där, vare sig man tror siffrorna är autentiska eller ej uppges följande:

  ”Preliminary turnout following the results of four days of the referendum in the liberated territories:

  LPR – 83.61%
  DPR – 86.89%
  Zaporozhye region – 66.43%
  Kherson region – 63.58%

  The referendum will be considered valid if more than 50% of voters voted. The final day of voting will take place tomorrow, September 27th.”

  https://t.me/intelslava/37981

 7. Man har i svensk ”Nato-tv” dvs (SVT) Rapport och Aktuellt upprepade gånger, på förhand bestämt sig för att folkomröstningen i Donbasregionen ska betecknas med epitetet ”sken-omröstning” sedan den utlystes och innan den i praktiken genomförts. Att servera svenska folket sådant är verkligen äkta propaganda från svinfabriken SVT.

  SVT-äcklet har nått sin höjdpunkt i propagandahänseende, men trovärdigheten har gått i botten för länge sedan.
  SVT har blivit en utrikespolitisk serviceinrättning till Natos, EU:s och USA:s utrikespolitiska propagandafabrik.

  Vem kan inbilla den medvetna delen av befolkningen i Europa, att den etniska terrorn i östra Ukrainas av Zelinskys Nazistyre liksom inte ägt rum, utan man mer eller mindre beskyller Ryssland för att ha bombat sönder städerna i Öst. Det är vad svensk television förmedlat i flera år. Det är sinnessjuk löjeväckande förvriden information.
  Nu dammar man även av USA:lakejen Kalle (stropp) Bildt i TV (förstås)” tänkbar” moderat Utrikesminister i den nya borgerliga-koalitionen. SVT släppet tom fram de välkände rysshataren Patrik Oksanen från DN i Aktuellt eller Rapport som tilläts ge uttryck för att det säkerligen är Ryssland själva som sprängt sönder sina egna gasledningar utanför Bornholm, men vill ge Nato skulden för detta, utan minsta bevis och utan vidare frågor. När jag ville titta på SVT-reprisen senare på kvällen var intervjun raderad. Typisk propaganda TV.
  Nej! SVT är inte skyldiga oss varken sanning, fakta eller minsta värdeneutralitet eller objektivitet, ändå ska Sveriges befolkning tvingas betala dyrt för att bli misshandlade med lögner, desinformation och rå propaganda. Björn Söder har rätt. Byt ut hela jävla SVT-patrasket snarast möjligt.

  • Nu har även Tucker Carlsson, den bästa på Fox News blivit avstängd i Ukraina, som verkligen är en fasciststat som Sverige stöder med vapen. Tucker Carlsson är absolut bäst i vanliga media i USA. En 13-årig flicka uppvuxen i Donetsk och boende där, skrev ett brev till honom och tackade honom för att han visade sanningen om vad som händer i Donbass i Ukraina, vilket absolut inte SVT har gjort, inte det minsta.
   Nu får inte människor i Ukraina möjlighet att lyssna till hans ofta vettiga kommentarer, som skiljer sig från CNN:s reportrar som inte har någon som kan jämföras med honom.

   Fox News host Tucker Carlson’s channel banned on the territory of Ukraine

   💬 In one of the recent editions of the Tucker Carlson Tonight, a Fox News host and political commentator Tucker Carlson said that Joe Biden was building a dictatorship in the country following the example of the dictatorship of Vladimir Zelensky. The President of Ukraine established an authoritarian government and banned all mass media that could pose a threat to the Ukrainian fascist nomenclature.

   🚫 The result was not long in coming – Zelensky personally banned this channel on the territory of his country, since it published the whole truth about Ukrainian propaganda.

   🔹This once again underlines the fact that Ukraine has turned into a territory ruled by a tyrant, for whom the principles of democracy, dissent, and human freedoms are unacceptable.

 8. Krim kan ALDRIG jämföras med dessa. På Krim var det annorlunda och såg HELT på annat sätt än vi ser nu. När gäller Krim gick allt rätt till och det var seriöst. Man ska inte blanda äpplen och päron. Oavsett vad man tycker om det,gick Krim HELT korrekt till 2014

 9. Högaktuell bok som ger en bakgrund till folkomröstningarna i Ukraina angående avskiljande ftån Ukraina och anslutning till Ryssland: The War in Ukraine’s Donbas: Origins, Contexts, and the Future edited by David R. Marples
  Boken analyserar den pågående konflikten i Ukraina och ger en sammanhängande bild av Ukraina under perioden 2013–2020. Boken låter olika sociala grupper, forskarsamhällen och organismer som är relevanta för Ukrainas senaste historia komma till tals och går längre än förenklade mediatolkningar som begränsar analysen enbart till Vladimir Putin och ryska mål att annektera Ukraina. Istället identifierar författarna de djupare rötterna kopplade till Donbas autonomi och historia som region.
  Utdrag ur boken::
  ”Den empiriska forskning om Donbas som genomfördes innan den väpnade konflikten bröt ut har konsekvent pekat på styrkan i den regionala identiteten. Det finns en nära nog samstämmig uppfattning i tidigare studier att Donbas har unika identitetsdrag och kultur jämfört med resten av Ukraina, vilket påverkade dess politiska inriktning. Trots sin proryska politiska och kulturella inriktning har Donbass identitet effektivt sammanfört olika etniska identifikationer till en ”urban smältdegel” och lyckats ta emot ”alla som bosätter sig där.” Som ett resultat av detta, enligt en studie, ser ukrainskspråkiga i Donbas i politiska termer mer ut som ryskspråkiga i regionen än som ukrainskspråkiga på andra ställen i landet. Regionens parti använde regionala klyftor för att mobilisera sina väljare och etablera en dominans i valet i Donbas. Partiet fick också inflytande på nationell nivå och hade den största fraktionen i det ukrainska parlamentet i sju år (2006-2014) och kontrollerade regeringen i åtta år (2002-2004, 2006-2007 och 2010-2014). Detta bidrog till att hålla separatistiska grupper, som hade uppstått i Donetsk redan 2005, i marginalen av lokalpolitiken. Det våldsamma avlägsnandet av den politiska eliten i Donbas från nationella ämbeten i februari 2014 ökade dock osäkerheten om de nya myndigheternas politik, som saknade all legitimitet i regionen. Dessutom fungerade Rysslands snabba annektering av Krim som en stark signal om landets åtagande att ingripa militärt till stöd för proryska separatister i resten av Ukraina. Förväntningarna på ryskt militärt stöd sänkte kostnaderna för att starta ett secessionistiskt uppror för lokalt mobiliserade självförsvarsgrupper. Samtidigt stärkte Kyivs inledande av en militär operation i Donbas i april 2014 den regionala identiteten bland den bredare lokalbefolkningen. Enligt en undersökning från juli 2014 identifierade sig 45,5 % av de tillfrågade där med som en lokal identitet (invånare i en region eller stad) ytterligare 13,9 % identifierade sig som före detta sovjetmedborgare, medan endast 34,2 % identifierade sig som medborgare i Ukraina. en alltmer framträdande regional identitet fick också ett uttryckligen politiskt innehåll. Så tidigt som i mars 2014 stödde nästan en tredjedel av de tillfrågade i regionen (31 %) dess fullständiga separation från Ukraina, vilket vida översteg separatisternas andel under tidigare år. Konflikten i Donbas har varit centrerad kring fem huvudsakliga oförenligheter. För det första har majoriteten i regionen konsekvent förespråkat att regionerna ska få mer makt genom att anta ett federalt system, vilket Kiev bestämt motsatte sig. Redan i mars 1994, i en lokal folkomröstning, röstade över två tredjedelar av befolkningen i Donetsk oblast för att omvandla Ukraina till en federation. Tjugo år senare, i mars 2014, blev Donbas den enda regionen i Ukraina där en majoritet av de tillfrågade (59 %) på liknande sätt föredrog en federalistisk institutionell utformning. stödet för federalism var i första hand en återspegling av regionens egen längtan efter autonomi. I juli 2014 var nästan hälften av respondenterna i Donbass (44,8 %) för autonomistatus för sin oblast och endast 19,6 % var emot detta. i genomsnitt var det däremot endast 8,2 % av respondenterna i andra regioner som föredrog autonomi för sin oblast, medan en överväldigande andel på 68,3 % förkastade denna idé.
  För det andra visade regionen en betydligt högre preferens för närmare integration med den ryska staten än andra delar av Ukraina. Ett år före konflikten var Donbas den enda region där majoriteten (57 %) sa att de skulle föredra att bo i Ryssland om de hade ett val att bo utomlands. I början av februari 2014, under Euromaidans sista veckor, hade Donetsk oblast det näst största antalet anhängare av enhet med Ryssland (33,2 %), efter Krim (41 %) och Luhansk oblast (24,1 %). samtidigt var det i genomsnitt bara 12 % av ukrainarna som stödde denna idé. Invånarna i Donbas visade ett ännu större godkännande av det ryska ledarskapet. Även efter Rysslands annektering av Krim hade 66 % av de tillfrågade i Donbas en i stort sett positiv syn på Rysslands president Vladimir Putin (endast 8 % i genomsnitt hade en lika positiv syn i andra regioner). den ideologiska inkompatibiliteten återspeglades i motstridiga tolkningar av innebörden av det sovjetiska arvet och det historiska minnet, särskilt om andra världskriget. I april 2014 hade Donbas den största andelen respondenter, jämfört med andra regioner, som kände sig upprörda över Sovjetunionens upplösning (61 %). på samma sätt var det fler respondenter i Donbas som vägrade att erkänna Holodomor som folkmord (50 %) eller att utvidga den officiella statusen som ”självständighetskämpar” till att omfatta nationalistiska organisationer som OUN och UPA (85 %). OUN:s ledare Stepan Bandera har betraktats i negativa termer av 79 % av invånarna i Donbas och intensiteten i deras negativa attityder var markant starkare även än i den sydöstra regionen.
  Den fjärde typen av inkompatibilitet baserades på regionens starkare preferens för att förbli en del av det ryska kulturområdet. Donbas hade den högsta andelen russofoner bland sin befolkning (83 %) och nästan en fjärdedel (23 %) av de tillfrågade 2012 rapporterade svårigheter med att förstå formellt ukrainskspråkigt pappersarbete. Det fanns också en betydande uppfattning om hot mot de språkliga rättigheterna för russofoner bland regionens invånare. Nästan varannan respondent (45 %) i Donbas, mer än i någon annan region, angav behovet av skydd av det ryska språket och endast 7 % ansåg att ukrainska borde skyddas istället. Som ett resultat stödde över två tredjedelar av invånarna i Donbas (70 %) antagandet av lagen om regionala språk 2012, som de nya myndigheterna försökte återkalla nästan omedelbart efter att de kommit till makten. Med tanke på de flesta Donbas-respondenterna vid den tiden (65 %) var språklagen avsedd att förhindra undertryckandet av ryska och andra minoritetsspråk. Redan då visade Donbas det högsta stödet (85 % i juli 2012) för att erkänna ryska som det andra statsspråket.
  Den femte oförenligheten kretsade kring Ukrainas relation till EU och Nato. Även om intensiteten av motståndet mot NATO-medlemskap (83 %) i Donbas var jämförbar med de södra oblasterna (inklusive Krim), var det den enda regionen där majoriteten (51 %) motsatte sig Ukrainas integration med Europeiska unionen. Dessutom var det bara 18 % förordade undertecknandet av frihandelsavtalet med EU, vilket blev utlösaren av Euromaidan-rörelsen i november 2013 och ett av de centrala löftena från de postrevolutionära myndigheterna. Var och en av dessa oförenligheter har skärpts avsevärt sedan konflikten började. De ukrainska myndigheterna kopplade idén om federalism i den politiska diskursen till Kremls scenario att splittra Ukraina och liktydigt med förräderi. Lagar om ”avkommunisering” som antogs 2015 ledde till att sovjettidens monument avvecklades, förbjöd användningen av kommunistiska symboler och kriminaliserade all kritik av nationalistiska ledare och organisationer under andra världskriget.
  Författningsdomstolen slog fast att lagen om regionala språk var grundlagsstridig, medan den nya utbildningslagen begränsade undervisningen i alla ämnen i ryska språket på grundskolenivå. Regeringen gav också mandat att använda det övervägande ukrainska språket i tv- och radiosändningar, begränsade importen av böcker från Ryssland och förbjöd stora ryska bokförlag. Utkastet till det nya språket som antogs vid första behandlingen i oktober 2018 inskränkte kraftigt användningen av ryska språket i den offentliga sfären”

  • I Borgarklass kommentar kan man läsa:
   ”Den femte oförenligheten kretsade kring Ukrainas relation till EU och Nato. Även om intensiteten av motståndet mot NATO-medlemskap (83 %) i Donbas var jämförbar med de södra oblasterna (inklusive Krim), var det den enda regionen där majoriteten (51 %) motsatte sig Ukrainas integration med Europeiska unionen.”

   Det besinningslösa mördandet av civila i Donbass fortsätter. Där det absolut inte finns några militära mål i närheten inte ens i bostadshusen. Detta vet Nato, men tillåter det.
   Eva Bartlett på plats säger att enbart senaste veckan över 30 civila dödade, barn och vuxna, sammantaget över perioden 150 barn dödade.
   Bostäder, sjukhus och daghem bombas. Eftersom inte Väst rapporterar om det så blir det okej, då inte heller Nato bryr sig. När media tiger, då existerar det inte, precis som de 8 år av inbördeskrig, då media var tysta.

   Så läser jag borgarklass kommentar och förstår att motståndet mot Nato och även att gå med i EU varit starkt under lång tid, så ingenting som den nya regimen i Ukraina kan komma till rätta med på överskådlig tid. Så då gäller det att döda så många ryssar som möjligt, och som de uttryckt sig i ukrainsk TV, ”Vi skall döda de ryska barnen, så de inte kan växa upp och bli vuxna för då kommer de vilja hämnas sina föräldrar, så vi uppmanar alla att döda så många som ni kan”

   Inte undra på att Nato inte bryr sig om alla dödade civila, inte ens barnen, då dessa barn kommer växa upp och ha motstånd mot Nato. Eftersom de är motståndare till Nato är det fritt fram att döda dem.

   Truss sa vid förfrågan om det inte var synd att sanktionerna drabbade alla oskyldiga ryssar.
   ”De är inte så oskyldiga, då de stöder sin ledning till 82%”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here