FN:s dag mot kärnvapen utanför riksdagen. Mynttorget

6
826

 

Ingress: Enligt legendariska ”Doomsday Clock” från Nobelpristagare och andra ledande forskare från Bulletin of the Atomic Scientists är mänskligheten endast 100 sekunder från ett kärnvapenkrig, något som innebär en mycket hög risk. År 2017 bedömdes risken till 3 minuter, nu 1 drygt 1 ½ minuter.

Sammanfattningsvis har risken för kärnvapenkrig ökat kraftigt på grund av:
1. Utveckling av nya små och stora kärnvapen
2. Kärnvapen ses som möjliga att användas som första insats
3. Uppsägning av viktiga kärnvapenavtal
4. Fler kärnvapen som kan avfyras direkt.
5. Kortare varningstider genom nya baser och snabbare missiler
6. Ökat misstroende mellan USA & allierade och Kina, Ryssland och allierade.

Detta är information om en manifestation mot kärnvapen där särskilt Du som bor i Stockholm med omnejd har möjlighet att delta. Kom med! Risken för kärnvapenkrig är stor och har ökat. Lära för fred och https://www.facebook.com/events/627096235426972/

_________________________________________________________________________

FN:s dag mot kärnvapen utanför riksdagen.

Arrangörerna skriver:

I år uppmärksammar vi dagen genom aktiviteter utanför riksdagshuset i Stockholm den 25-26 september. FN-förbundet gör det tillsammans med fyra andra svenska organisationer: Svenska Freds, Läkare mot Kärnvapen, Kristna Freds och Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet.

DAGS FÖR SVERIGE ATT STÅ UPP FÖR KÄRNVAPENNEDRUSTNING! – Manifestation för att få Sverige att ansluta sig till FN:s förbud mot kärnvapen.
Den 25-26 september reser vi ett nio meter högt uppblåsbart svampmoln på Mynttorget i Stockholm för att uppmärksamma kärnvapenhotet och uppmana riksdagen att skriva på FN:s konvention om förbud mot kärnvapen.
Schema:
25 september kl. 10-19
Kl. 10-14 Vik en trana
Kl. 12-14 Känn trycket på kärnvapenfrågan och mät ditt blodtryck
14-16 Tal
26 september kl. 9-19
Kl. 11-12 Tal
Kl. 13 Konstnären Pedro Reyes är på plats
Kl. 14-18 Vik en trana
Kl. 16-17 Tal

Den 26 september är FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. Samma dag tillträder den nya riksdagen efter valet.
För att markera det arrangerar fem organisationer inom ICAN Sverige en två dagar lång manifestation utanför riksdagen, för att uppmärksamma kärnvapenhotet och uppmana riksdagen att skriva på FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. Den 25-26 september reser vi ett nio meter högt uppblåsbart svampmoln på Mynttorget, en installation av konstnären Pedro Reyes skapad för att påminna om hotet vi alla lever under så länge kärnvapen finns kvar. (Se bild överst).
Vi uppmanar alla riksdagsledamöter, gamla som nya, att säkerställa att Sverige förblir kärnvapenfritt och står upp mot kärnvapen genom att stödja en svensk anslutning till FN:s kärnvapenförbud.
Samtidigt som risken att kärnvapen används är större än på decennier närmar sig Sverige medlemskap i kärnvapenalliansen Nato. Som medlem kommer vi att acceptera kärnvapnens roll i Nato, och behöva delta i Natos kärnvapenplanering och övningar inför kärnvapenangrepp.
Kärnvapen är inte ett skydd, utan ett enormt hot mot vår säkerhet. Ett enda kärnvapen kan på ett ögonblick döda hundratusentals människor och ödelägga en hel stad. Om kärnvapen används skulle det innebära en humanitär katastrof med konsekvenser som ingen stat kan bemöta.
Nu tillträder en ny riksdag. Vi uppmanar alla riksdagspartier att säkerställa att Sverige förblir kärnvapenfritt och står upp mot kärnvapen genom att skriva under FN:s kärnvapenförbud.
SE AMNESIA ATÒMICA OCH SKRIV PÅ FÖR FN:S KÄRNVAPENFÖRBUD!
Våra politiker behöver veta att vi är många som vill att Sverige står upp mot kärnvapen. Kom förbi Mynttorget och skriv på ICANs upprop, se det stora svampmolnet och lär dig mer om kärnvapen!
ARRANGÖRER
Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Svenska Läkare mot Kärnvapen, Svenska FN-förbundet, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) och Kristna Fredsrörelsen.
OM AMNESTIA ATÓMICA
Amnesia Atómica är en uppblåsbar skulptur, i form av ett nio meter högt svampmoln, skapat av den mexikanske konstnären Pedro Reyes. Verket är en del av ZERO NUKES för att uppmärksamma det överhängande kärnvapenhotet.
ZERO NUKES kräver en fullständig global kärnvapennedrustning, och stödjer organisationer som ägnar sig åt FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. ZERO NUKES fokuserar på “noll” som ett grafiskt, visuellt och konceptuellt element som är gemensamt för alla språk. Strukturen står som en symbol för global enhet för en enda icke-kontroversiell sak: att undvika total förstörelse av allt liv på jorden.


Läs gärna

USA sätter in nya kärnvapen i ett antal europeiska stater. Brott mot icke-spridningsfördraget?
Hiroshimadagen 77 år! Ökad risk för kärnvapenkrig mot Sverige.
Nato säger att placering av kärnvapen i Sverige och Finland inte kan uteslutas
Innebär Nato-medlemskap risk för kärnvapen på svensk mark? Vad svarade utrikesminister
Krigsveteraner i USA ger Biden goda råd och varnar för kärnvapenkrig.

Föregående artikelIdeologiskt spelande med människoliv – en blackout kommer att leda till många dödsfall i Tyskland
Nästa artikelFolkomröstningen i Ukraina – en fars eller?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Undrar hur underhållet av de ryska strategiska kärnvapnen sett ut efter 1991. Nästan hela ryska atomubåtsflottan skrotades, missilerna i marksilos har stått i decennier. Kanske fastrostade? Den vanliga ryska armén fanns delvis bara på papper, medlen försnillades på vägen. Är det likadant med kärnvapenunderhållet?

 2. Det är bara en tidsfråga till dess att vi har kärnvapen på svensk mark.
  Efter att Erdogan godkänt Sveriges Natoanslutning (det kommer han att göra) så kommer NATO väldigt snabbt att utplacera kärnvapen på strategiskt utvalda platser inom landet.
  Dessa kärnvapen kommer att stå under befäl av NATO och inte under vare sig av Sveriges regering eller dess militär.
  Ingen diskussion kommer att ske vare sig från de politiska partierna eller välkända opinionsbildare.
  Man kommer att hålla tyst.
  Får man bara hålla på med sitt HBTQ-trams och oja sig över Putins ondska så kommer allt att vara i allra bästa ordning.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here