USA sätter in nya kärnvapen i ett antal europeiska stater. Brott mot icke-spridningsfördraget?

7
1780

Bild: Litet kärnvapen, B-61.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Denna artikel av Manlio Dinucci har först publicerats på Globalresearch.ca och sedan på Derimot.no

Manlio Dinucci är en prisbelönt författare, geopolitisk analytiker och geograf från Pisa i Italien. Han är forskarassistent vid Centre for Research on Globalization (CRG).

_________________________________________________________________

Brott mot icke-spridningsfördraget. USA sätter in nya kärnvapen i ett antal europeiska stater.

B61-12 Mini kärnvapen ”made in America” ​​för att användas för en ”första attack”. Kommer snart till Italien, Belgien, Tyskland och Nederländerna.

Redaktören: B-61 har funnit i olika versioner under lång tid. Wikipedia.

”Tillverkningen av B61-12-atombomben börjar”, meddelade Sandia National Laboratories i USA. B61-12, som ersätter den tidigare B61 som användes av USA vid Aviano och Ghedi och andra europeiska baser, är en ny typ av vapen. Den har en kärnstridsspets med fyra kraftalternativ, valbara beroende på målet som ska förstöras. Den släpps inte vertikalt utan på ett avstånd från målet som den riktas mot av ett satellitsystem. Den kan penetrera under jorden och explodera djupt för att förstöra kommandocentralens bunkrar i en första kärnvapenattack.

B61-12, klassade som ”icke-strategiska kärnvapen,” är utplacerade i Europa – i Italien, Tyskland, Belgien, Nederländerna, Storbritannien och troligen andra länder – på tillräckligt nära avstånd för att slå hårt mot Ryssland. De har alltså offensiva förmågor som liknar strategiska vapen.

Ett annat kärnvapensystem, som USA förbereder att installera i Europa mot Ryssland, är markbaserade medeldistansmissiler. De kan också avfyras från ”anti-missile shield”-installationer, utplacerade av USA vid baser i Deveselu i Rumänien och Redzikowo i Polen, och ombord på fem krigsfartyg som kryssar i Medelhavet, Svarta havet och Östersjön nära Ryssland.

Att sådana installationer har offensiv kapacitet bekräftas av Lockheed Martin själv. Genom att beskriva kapaciteten hos Mk 41 vertikala uppskjutningssystemet, som används i både land- och marininstallationer, specificeras det att det är kapabelt att avfyra ”missiler för alla uppdrag, både försvar och långdistansangrepp, inklusive Tomahawk kryssningsmissiler”. Dessa kan vara beväpnade med kärnstridsspetsar.

Europa görs därmed av USA till frontlinjen i en kärnvapenkonfrontation med Ryssland, till och med farligare än det kalla kriget.

 

Föregående artikelNiger och det franska imperiets kollaps
Nästa artikelFredsvänner och kärnvapenmotståndare
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

  1. Bevisen hopar sig! USA är INTE Europas vän utan vår farligaste och hotfullaste fiende. Europa har alltid utgjort en kulturellt högstående kontinent med en historia som gringos saknar. Där vi har musikkompositörer som gjort odödliga verk, Konstnärer vars skapelser endast är åtkomliga för gringos feta plånböcker, Konstnärernas spegel är okänd för gringos som endast kan värdera konstverken i dollar. Denna federation är dödligare för mänskligheten än alla tyranner och all pestsmitta som hemsökt mänskligheten. De hävdar att de räddat Europa från Världskrigens förbannelser, men det är en lögn. I verkligheten bestod deras insats i att tillverka vapen och att selektera kanonmat bland sin egen befolkning. Jag vet inte vila skäl Europas politiker haft när de låter sina länder gå in i massmördarnas mördarband. Det är inget skydd för Ryssland är som vi med samma rötter. Ryssland mördar inte sina föräldrar, sina systrar och bröder. Enda anledningen är att våra hjärndöda politiker förvandlar våra folk till fiender på gringos lögner och hot Jag hatat denna förbannade dollarfederation som gjort så mycket skada och vars mål är att utplåna den gamla kontinent ,som äger allt oåtkomligt för denna ytliga dollarfixerade djävulens avföda. In i mitt dödsögonblick hatar jag allt dessa mördare och fiender till humanitetens lagar. Må djävulen hämta hem dem innan de förstör vår blå planet och allt ovärderligt liv som årmiljonerna frambringat

    • Gunnar Johansson 11 augusti, 2022 At 17:07 Att ”Europa har alltid utgjort en kulturellt högstående kontinent med en historia som gringos saknar.” det håller jag delvis med om, i den jämförelsen, men i inte ”alltid”. Samtidigt skall vi inte glömma att Europa kulturen är primitiv jämfört med kulturer som Kina och Egypten som går tillbaka över 6,000 år. Då satt svenskarna bokstavligen och ”tuggade rötter i grottorna”, stenåldern. Som någon påpekade, USA saknar kultur.

    • Ditt inlägg sätter ord på även mina känslor inför usa. Man grips av vanmakt inför dessa människor som tror sig stå över alla andra och anser sig ha rätt att segla omkring med sina stora fula krigsfartyg överallt där de inte hör hemma och tala om för andra suveräna länder vilken politik de ska föra. Det är ett hotfullt och ondskefullt beteende. Såg dokumentären om usa,s kärnvapenprov på Bikiniatollen igår. Amerikanarna förstör världen vad de än tar sig för och de är stolta över det. Det verkar finnas i deras dna. Samma med deras bas Diego Garcia i Indiska oceanen De f.d. innevånarna tvångflyttades till Madagaskar där de numera lever i misär. Hur kan den s.k. ”goda” västvärlden godta detta? Plus alla krig i mellanöstern och stödet till Israels ockupation av Palestina osv, osv.

  2. […] USA sätter in nya kärnvapen i ett antal europeiska stater. Brott mot icke-spridningsfördraget? Hiroshimadagen 77 år! Ökad risk för kärnvapenkrig mot Sverige. Nato säger att placering av kärnvapen i Sverige och Finland inte kan uteslutas Innebär Nato-medlemskap risk för kärnvapen på svensk mark? Vad svarade utrikesminister Krigsveteraner i USA ger Biden goda råd och varnar för kärnvapenkrig. […]

  3. Nu när Sverige är på väg att bli medlem i Nato, så bör USA börja titta närmare på var i Stockholm dess kärnvapenmissiler ska placeras eftersom det är i Stockholm som de prima svenskarna bor och därmed ska åtnjuta skydd – typ Östermalm, Djursholm/Lidingö, och dylik fy förnäma förorter …

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here