Public Service: Desinformation, bristande opartiskhet och objektivitet, eller journalistisk lättja?

12
1394

 

Redaktören: Jag har bett Rolf Nilsson förmedla exempel på erfarenheter av kontakt med journalister. Vi ska ha med den möjligheten i arsenalen, tycker jag.

_______________________________________________________________________

Public Service: Desinformation, bristande opartiskhet och objektivitet, eller journalistisk lättja?

Det händer ibland att jag reagerar på SVT:s bevakning av saker. Jag tycker att man brister i objektivitet och opartiskhet och jag tycker att deras journalister bara upprepar vad de får höra av myndighetspersoner, de ställer aldrig följdfrågor, de ifrågasätter aldrig något, de skriver sällan att det finns en motbild (som de skulle kunnat redovisa). I ex. 1 nedan tycker jag att företagets vd står för de demokratiska värdena.

Forsmark. Wikimedia.

Exempel 1

Kritiserat byggbolag hade uppdrag på Forsmark

Ur artikeln, min kursivering ”Säkerhetsintervjuerna är jätteviktiga, helt avgörande. Det är i intervjun som du får en känsla kring om personen talar sanning, om den är pålitlig, lojal eller har sårbarheter, säger Henrik Häggström, analytiker vid Försvarshögskolan.”

”mestadels utländsk personal varav en stor del med rysk bakgrund.”

”det ryska intresset för de svenska kärnkraftverken, säger Henrik Häggström vid Försvarshögskolan.”

”pro-ryska uppdateringar i sociala medier”

”uppmanar en tidigare anställd sina “ryska bröder” att strida mot “fienden”.”

”Formbetongs vd Stefan Söderström tillbakavisar i sin kommentar alla anklagelser om fusk och fel. När det gäller de pro-ryska sympatierna skriver han att bolagets personal har åsiktsfrihet och yttrandefrihet och att bolaget varken kan eller vill kontrollera vad personalen uttrycker på sin fritid. (Hela kommentaren nedan.)”

Mitt svar: Det jag spontant undrar över är påståendet om ryskt intresse för svenska kärnkraftverk. Varifrån kommer det? Är ryssar automatiskt misstänkta för vad som helst och allting? Omfattar åsiktsfrihet och yttrandefrihet inte ryssar?  I så fall vill jag veta varför! Och varför ställer du som journalist inte dessa frågorna? Det är ju ditt jobb!

Mvh, Rolf Nilsson

Stack of pipes for natural gas pipeline North Stream 2 at Mukran port, September 2020. Bild:Wikimedia Commons.

Exempel 2

Handlar om att Ryssland stoppar gasleveranser till Polen och Bulgarien. Sparade tyvärr inte länken till artikeln (införd i morse, mitt svar levererades 07:57), som nu tagits bort. I artikeln citeras också BBC som påstår att gasleveranser godtyckligt kan stoppas till andra EU-länder.

Mitt svar: Du skriver Det ryska beslutet om att strypa gasleveranser till Bulgarien och Polen ” och Efter mötet varnade EU:s energikommissionär Kadri Simson för att de ryska gasleveranserna kan strypas för fler och att vilken stat som helst kan vara nästa”, rapporterar BBC.

Då är det ju så att de som vägrar att öppna två konton i Gazprom bank, där de betalar i euro, som sedan konverteras till rubel, inte kan få någon gas. Detta har hänt för Polen och Bulgarien. Det handlar alltså inte om att Ryssland godtyckligt stryper gasen utan att man inte kan skänka bort gas.

Gasleveranser kan alltså inte strypas för vilken stat som helst. Enligt uppgift har 10 länder valt att öppna dessa konton i Gazprom bank och då uppfyller Ryssland sina åtaganden.  För de som vägrar kommer förstås leveranserna att upphöra. Du skriver inget om detta. Inte heller skriver du att grunden till det ryska beslutet är att man fått sina valutareserver stulna av västländerna och alltså inte har någon nytta av euro och dollar. Det anser jag inte vara en oberoende och opartisk rapportering. Snarare en ensidigt propagandistisk sådan.Och till det behöver man ju inga journalister.

Jag skickar några minuter senare ett till påpekande: Du borde läsa på bättre. T.ex. här!

https://www.bloombergquint.com/business/europe-struggles-to-keep-united-front-against-russia-gas-threat

Min slutsats blir att det faktiskt kan fungera att påpeka saker för journalister, han tog ju bort den ursprungliga artikeln. Jag förmodar att jobb, löneutveckling och karriärmöjligheter är i fara, om man som journalist vågar hävda en avvikande uppfattning. Och vem vill sitta och redigera familjesidan på någon lokal tidning i landsorten?

Det är säkert OK att gräva i inrikes ärenden, som uppdrag granskning gör. Det är annorlunda när det kommer till utrikes- och säkerhetspolitisk bevakning. De journalister/skribenter som drivs av en önskan om att redovisa fakta och oberoende sanningar inom det området jobbar som oberoende skribenter/bloggare.

Så, skriv gärna till de journalister som står med e-postadress efter sådana artiklar på SVT:s hemsida. De svarar visserligen mycket sällan, men kan plocka bort de värsta osakligheterna. Att skriva till Hittat språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta. känns däremot ganska meningslöst.

Exempel 3

Nu senast ligger en text om en kampanj i Ryssland mot svenska kändisar ”Kända svenskar pekas ut som nazister i rysk kampanj”. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/direktrapport-forsamrat-sakerhetslage

Kanske är detta ett svar på Sveriges möjliga beslut att gå med i Nato. Och kommer då att kategoriseras som desinformation och rysk påverkan. Dock inte i Sverige, utan i Ryssland, på ryska.

”En reklamkampanj som pekar ut kända svenskar som nazister har dykt upp på busskurer runt om i Moskva. ”Vi är emot nazism, men det är inte de” är budskapet för kampanjen, som bland annat ska finnas utanför Sveriges ambassad i Moskva.

Citat av Astrid Lindgren, Ingmar Bergman, Ingvar Kamprad och Gustaf V låter påskina att de varit nazister.

På UD säger man sig vara medveten om kampanjen.

”Vi har inte för avsikt att gå in i en offentlig polemik med den ryska organisationen ”Vår seger” som uppges ligga bakom affischerna. I Ryssland använder man sig återkommande av beskyllningar om ”nazism” mot länder och individer som riktar befogad kritik mot Rysslands agerande”, skriver UD:s presstjänst i en kommentar till TT.

(TT)”

Min kommentar: Jag skulle vilja veta hur citaten lyder, men det tycker tydligen inte ansvarig journalist, som borde ställt frågan till UD och rett ut saken.

Att Kamprad, liksom Gustav V, haft en dragning åt nazism, har jag läst tidigare, det känns väl belagt, men hur ligger det till med Astrid Lindgren och Ingmar Bergman? Kanske någon läsare kan upplysa oss. Och det finns naturligtvis många fler kända svenskar som fram till Stalingrad hade nazistiska sympatier. Kan ju vara något för red. Romelsjö att gräva i, liksom beträffande de finska dito.

Redaktör Romelsjö. Jag vill komplettera med uppgift om att hon var en engagerad anti-nazist enligt barnbarn. https://sverigesradio.se/artikel/astrid-lindgrens-barnbarn-hon-var-en-engagerad-anti-nazist
Aftonbladet har en artikel i frågan här.
Där står att läsa ”Reklamkampanjen har lyft ett citat från Astrid Lindgrens dagbok där hon under andra världskriget skrev att hon var mer rädd för Stalin än för Hitler. ”Jag tror hellre jag säger ”Heil Hitler” i hela mitt liv än får ryssarna över oss”, står det. De skriver också att Ingmar Bergman hade en bild på Hitler ovanför sin säng för att han älskade honom så mycket. Och att Kamprad sagt i sina memoarer att han var nazist och beundrade Hitler.

Svenska Dagbladet skrev 2007 ”Ingmar Bergman beundrade Hitler
I tio år beundrade Ingmar Bergman Hitler. Varför har kultureliten tigit om detta i alla utslätade och tillrättalagda minnesartiklar om världens störste filmskapare? frågar sig Maria-Pia Boëthius som 1999 intervjuade Bergman om hans nazisympatier.”

 

 

Föregående artikelVad är skillnaden mellan Kosovo och Donbass?
Nästa artikelDebatt om avsked av Kajsa Ekis Ekman: Chefredaktören borde ompröva sitt beslut

12 KOMMENTARER

 1. Det ska kommas ihåg, om folk nu vill det och anser det vara viktigt, att alla publikationer i väst på ett annat sätt ägs av 5 st sk medieägare. Samtliga tillhör samma sk grupp. Så även om det finns 2 st ägare i i vårt land, till allt i princip som ges ut (naturligtvis inte okomprometerad altmedia), så går trådarna tillbaka till en o samma grupp. Gäller även de sk ’nyhetsbyårerna och likadant alltså i hela väst. Personligen tycker jag det iallafall är mkt viktigt att förstå Det handlar om ca 50 000 utgivningar av allehanda de slag. Så ngn lättja el okunniga sk journalister el annat rör det sig inte om, utan ren o skär desinformationskrigföring dygnet runt

  • Det finns ca 10 industrisfärer som människan är beroende av, minus 1 som inte är nödvändig per se. Dessa är finans o realestate, media, energi, (militärsektrn), hightech, foodtech, medtech, agro, fordons/transport. Samtliga korsägs av samma grupp som storägare i vanguard, blackrock, statestreet etc. Dessa megakoncerner ägs i sin tur av ca 10-15 klaner varav 1/3 av dem äger 90% av vad resten äger. Av dessa 5 som äger mest är det 2 klanfamljr som tillsammans skulle kunna lösa ut världens samlade statsskulder för fem år framåt. Deras ansamling/kapning av världens nära på alla fysiska tillgångar, har möjliggjorts via ’inrättandet’ av ’federl reserv’

   • Men vad är det för ”grupp” som du talar om? Kan du ge mig några namn så att jag förstår vad du menar.
    Är det någon hemlig grupp eller?

    • Du vet precis vilken grupp det handlar om – ”de onämnbara” – varför begära att få veta det man redan vet?

    • Rothschild, Rockefeller, Soros är några medlemmar i den gruppen…Hur kan någon ens låtsas inte förstå eller inte veta? Detta är ju inte statshemligheter precis och inte ens de själva döljer numera sin agenda…

     • Nepp tack Benny, de döljer inget längre därför topplocket har gått. Kolla bara ’wef’ o dess löjliga figurer, hur de boostar om än den ena galenskapen efter den andra.. El för den delen ’wjhofjo som anser att världens länder ska ’lyda’ denna, via gates, soros o allt vad de nu heter, genomkorrupta org o fjaccinera sig..mjmjmjmj

 2. Det skrivs i media om risken för rysk desinformation och rysk propaganda. Inte minst ETC har ju stämplat Ekis Ekman för att hon haft en objektiv syn på RT. Och vi kan inte ha folkomröstning om Nato pga risken för rysk propaganda osv. Ikväll läser jag på Voltaire network (Meyssan) detta omdöme om rysk propaganda, vilket stämmer bra med vad jag själv kunnat iaktta (min översättning):
  ”Moskva för sin del betraktar västvärlden som människor som inte vill acceptera verkligheten och därför inte kan ändra uppfattning förrän de har förlorat. Man vänder sig därför endast till ryssarna och ukrainarna, som man anser har blivit lurade i god tro av banderiterna. Istället för att kommunicera om aktuella händelser öppnar Ryssland sina militära arkiv [10] för att visa att banderiterna aldrig hade några betänkligheter över att mörda eller ens tortera andra ukrainare.”
  Dvs. man anser det inte lönt att föra fram sådant som väst skulle betrakta som propaganda och desinformation. Man talar bara till sitt eget och Ukrainas folk.

  • Problemet för västmedia är ju att den ryska ”propagandan” är mycket mer sanningsenlig än deras egna lögner! Och det är ju därför man vill stänga av ryska nyhetskanaler, sanningen blir för obekväm. Skulle fulmedia tala om sanningen för folken i västvärlden skulle alla leveranser av vapen stoppas på momangen och Zelensky skulle gripas i första stund han lämnade Ukraina…Så det är inte svårt att förstå varför fulmedia ljuger konstant och undanhåller information!

 3. Det finns mycket mer inbäddat i meddelandet från Moskva.

  Det är inte bara ett svar på Sveriges möjliga beslut att gå med i Nato, det är ett svar på Sveriges konstanta och ofta grova desinformations-, förolämpnings- och förtalskampanjer med rent rasistiska övertoner där Sverige systematiskt försöker måla upp en rasistisk falsk nidbild av ryssar och Ryssland, men även Kina. Samtliga de personer som nämns var vid tidpunkter ivriga anhängare av nazismen, vilket är dokumenterat. Sök på deras namn och ordet nazism kommer mycket upp.

  Rasism enligt just nazisternas mallar och manualer är mycket vanliga i svenska media idag. Senast idag (220505) på DN. Det var så nazismen fungerade. Skapa nedsättande falska bilder av andra folk. DN och Expressen med flera tillämpar det idag mycket ofta. Expressen har till och med hyrt in ett par yrkesrasister för att skriva nedsättande om folken i Kina.

  Jag tror det är det man i Moskva vänder sig mot. Rasist artiklar i Sverige media flödar ju nästan dagligen där man försöker måla upp en förfalskad nidbild av ryssar och kineser. Exempel koncentrationsläger, mänskliga rättigheter, religiösa förföljelser, Covid, etc. Allt är förfalskat och lögn efter nazisternas principer och manualer.

  Det är sant att Astrid Lindgren på äldre dar var en engagerad anti-nazist, men så var det inte alltid tidigare. Både hon och Kamprad och Bergman ”hoppade av” innan 1946 när sanningen om lägren kom fram.

  Sedan har detta helt tagits ur sitt historiska sammanhang. Nazismen var faktiskt väldig omtyckt och beundrad i breda folklager i Sverige före 1945. Sverige hade ett flertal partiledare och riksdagsmän som helt öppet var troende och övertygade nazister.

  Arvid Lindman, högerledare och ivrig nazist, var även statsminister 1906-1911 och 1928-1930 och riksdagsman 1905-1935. Bondeförbundet till och med skrev in nazismen i partiprogrammet.

  ”Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt otverkande av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling. Ett energiskt arbete måste bedrivas för folkhälsans höjande och vårt folk skyddas mot
  degenererande inflytelser.”

  Så var det, men tiderna var andra då. Döm aldrig historien på dagens grunder. Resultatet blir fel.
  https://juliacaesar.blog/2017/11/24/partiernas-nazistiska-och-rasistiska-rotter/

 4. Till Anders Romelsjö.
  Gällande ”Exempel 3”

  ”Kanske är detta ett svar på Sveriges möjliga beslut att gå med i Nato.”

  Nej, det stämmer inte.

  Först och främst detta var faktiskt ett svar till en svensk handlng …

  Den 29 mars startades en kampanj i Stockholm på busshålplatsen vid Rysslands Ambassad.
  https://twitter.com/dcarnestedt/status/1508833578498633736
  Provokativt affisch budskapet handlar på Ryska och är riktat mot ambassadens personal.
  Här är översättning:
  ”Chekisternas herrar (”KGBister” alltså)!
  ”Är det svårt för er att gå till jobbet? Skäms ni inte i slutet av arbetsdagen? Snart är det för sent att ”avhoppa” osv.

  Notera också kommentarierna under den twitten som är russofobiska mest.
  Där också kan man se att ”antinazistiskt svar” på busshållplatserna vid Svenska Ambassaden i Moskva kom om ca en månad den 2 Maj alltså.

  En gång till.
  Det var ett svar. Svaret till en kränkande handling som kom från Svensk sida.

  Anders, det är ju en möjlighet att kompletera hela bilden.

  MVH…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here