Debatt om avsked av Kajsa Ekis Ekman: Chefredaktören borde ompröva sitt beslut

9
1708
Kajsa Ekis Ekman. Bild på Facebook.

Några kulturpersonligheter protesterar mot avskedet av Kajsa Ekis Ekman. ETC

Har publicerat tre artiklar tidigare i frågan, som anges i den ordning som de publicerades:
ETC: Kajsa Ekis Ekman: Varför accepteras Kyiv Independents nazistkopplingar?
Därför väljer Dagens ETC att avbryta samarbetet med Kajsa Ekis Ekman
Vad tycker Kajsa Ekis om ETC:s beslut? Stryps yttrandefriheten?

Återger deras protest och chefredaktörens svar.

________________________________________________________________________

Chefredaktören borde ompröva sitt beslut

Vi har med bestörtning följt hur en av våra frilansande kolleger har behandlats av Dagens ETC:s ­chefredaktör och ansvarige ­utgivare Andreas Gustavsson. Historien är vid det här laget välkänd: Kajsa Ekis Ekman skrev en ledartext som problematiserade Kyiv Independent, vilken Gustavsson fann, som han skrev i ett mejl till henne, ”väldigt bra”. Artikeln publicerades och fick skarp kritik, med anklagelser om att Dagens ETC nu går Putins ärenden. Enligt Gustavsson har denna kritik dock inget med hans beslut att sparka Ekis Ekman att göra, utan det beslutet beror enligt honom på något hon skrev på Instagram, där hon enligt Gustavssons ord i Aftonbladet (13/4) ”bagatelliserade Russia Today”.

Det är alltså något som Ekis Ekman har skrivit utanför Dagens ETC:s spalter som är grunden för Gustavssons beslut. Som frilansande skribenter för Dagens ETC och ETC nyhetsmagasin gör det oss oroliga. Håller chefredaktören ett vakande öga över oss, uttrycker vi oss i alla sammanhang på ett för honom godkänt vis? Bör vi vakta vår tunga – eller riskera att åka ut? Hur ägda är vi, hur fria?

Gustavsson skriver visserligen att han verkligen inte har någon ”ambition att börja luska runt efter vad medarbetare sysslar med i sina sociala medier”. Han skriver att det till och med vore en ”hemsk tanke. För alla ­inblandade”. Men med tanke på att sociala media enligt Gustavsson själv är så viktiga att vad som skrivs där är grund för avslutat samarbete låter detta synnerligen slarvigt. Om han inte själv ska göra sitt jobb på sociala medier, ska han förlita sig på att andra spionerar åt honom och rapporterar eventuellt anstötliga uttryck? Eller ska han i framtiden släppa uppsägningsgrundande åsikter på sociala medier? Men varför sparkade han då Ekis Ekman? Borde inte en ansvarig utgivare tillämpa de principer han själv åberopar under längre tid än fem minuter?

Andreas Gustavsson skulle ha kunnat ­hantera det hela annorlunda. Om han verkligen hade velat veta var Ekis Ekman står i frågan om Russia Today hade han helt enkelt kunnat fråga henne. Han hade kunnat diskutera med henne att han tyckte att hon passerade en gräns, inte i den tidning han har ansvar för utan på Instagram, och bett henne klargöra sin ståndpunkt i en artikel. Debatten kunde ha fortsatt, saker och ting ha retts ut.

Att sparka någon för vad hen säger i sociala medier är att ge dessa företräde framför den seriösa journalistiken. Det är att tillskriva en plattform som Instagram en tyngd den inte förtjänar och att sänka betydelsen av ­publicistisk verksamhet. Ekis Ekman har skrivit för Dagens ETC i tio år och bidragit med artiklar att läsa och diskutera – oavsett om man har hållit med henne eller inte. Är inte det mer värt än ett replikskifte på Instagram?

Den nonchalans med vilken Gustavsson nu behandlar en Dagens ETC-skribent är ­upprörande. Han tar varken ansvar för sina skribenter eller för sitt publicistiska uppdrag. Vi uppmanar honom att ompröva sitt beslut.

Nina Björk
Håkan Blomqvist
Mats Deland
Rasmus Landström
Pia Laskar
Aleksa Lundberg
Jens Randrup
Alexey Sakhnin
Mats Sederholm
Gursimer Singh
Stefan Sundström
Cecilia Verdinelli

Svar av Andreas Gustavsson

Det enkla svaret är att Kajsa Ekis Ekman skrev för Dagens ETC:s ledarsida, två gånger i månaden, på ett frilanskontrakt. Det gör ingen av undertecknarna (varav flertalet för övrigt inte alls medverkar i Dagens ETC utan i ETC nyhetsmagasin, det vill säga en annan tidning med en annan chefredaktör). Men ja, detta med ledarsida är faktiskt avgörande.

Även om just vår ledarsida varit ovanligt fri och tillåtande – och ska fortsätta vara det – blir alla som skriver där representanter för tidningen, för det politiska projektet. Och fri är inte samma sak som gränslös. Dagens ETC är röd, grön och oberoende. Vi tror på demokrati och humanism. Det är vår politik.

Kajsa Ekis Ekman gör sig själv blind för rysk, statligt styrd propaganda som just nu försöker dölja och desinformera massakern som pågår i Ukraina. Det är inte vår politik.

Det finns en sakfråga här. Och som ledarskribent i Dagens ETC är du ansvarig för dina åsikter. Kliver du riktigt fel spiller det naturligtvis tillbaka över tidningen, även om åsikterna inte delas i spalterna utan i sociala medier. Det var det jag uppmärksammades på. En publik diskussion, ska tilläggas.

Nej, jag har inte för vana att hemsöka fasta eller frilansande medarbetares privata skrymslen. Ingen är ägd. Ingen är heller tvingad att fortsätta medverka i en tidning vars chefredaktör man inte har förtroende för.

Jag hoppas dock innerligt att det bland de många, många hundra skribenter och ­fotografer som Dagens ETC samarbetat med sedan starten 2014 är vanligare med uppfattningen att Dagens ETC är beredd att ta strid för både skribenter och publiceringar. Hur långt som helst. (Där ingår också att ge utrymme för kritik mot beslutet att bryta med Ekis Ekman, flera av undertecknarna har senaste veckorna publicerat just sådana krönikor.)

Men inte vilken strid som helst.

Som sagt, en sakfråga: RT:s utstuderade, giftiga propaganda.

Ekis Ekman håller fast vid sin linje, senast i sin medverkan på Publicistklubben. Inte propaganda, inte styrd av Kreml. Fel och fel. Undertecknarna vill ändå se vidare debatt. Vällovligt. Men om exakt vad? För här finns ju redan fakta.

Titta själva på RT, ställ er frågan: Vad tycker ni att Dagens ETC på ledarplats borde ha för hållning gentemot ett av de vassaste vapnen i Putins fascistiska imperiebygge?

Föregående artikelPublic Service: Desinformation, bristande opartiskhet och objektivitet, eller journalistisk lättja?
Nästa artikelPå besök i Mariupol: Var finns massgravarna?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Det är intressant att se hur Andreas Gustavsson inte framför några sakliga bevis för att RT faktiskt ljuger eller att det pågår, som han själv säger, någon rysk ”massaker” i Ukraina. Ordet massaker används normalt inte vid strider i ett krig, om det inte går oerhört illa för den ena sidan. Jag har aldrig sett ordet användas för att beskriva USA:s krig i arabvärlden t.ex.
  Andreas Gustavssons språkbruk antyder ett tydligt ställningstagande i en väpnad konflikt och att det är det ställningstagandet som är orsaken till att han helt tappat respekten för yttrandefriheten.
  Andreas Gustavsson har helt enkelt låtit sig fösas in i den amerikanska propagandafållan, som nästan alla andra i dagens media.

 2. Jag var under många år prenumerant på ETC men valde att avsluta prenumerationen, då jag inte längre fann innehållet tillräckligt intressant. Det jag uppskattade var just ledarartiklarna, inte Andreas Gustavssons, men Ehrenbergs, Rockströms, Greiders och inte minst Kajsa Ekis Ekmans. Hon stod för bra saker ansåg jag då och det gör jag alltfort. Jag läser många artiklar varje dag, i många olika media av olika sort, däribland RT. Så här säger Gustavsson:
  ”Vi tror på demokrati och humanism. Det är vår politik.”
  ”Kajsa Ekis Ekman gör sig själv blind för rysk, statligt styrd propaganda som just nu försöker dölja och desinformera massakern som pågår i Ukraina”
  ”RT:s utstuderade, giftiga propaganda”
  ”ett av de vassaste vapnen i Putins fascistiska imperiebygge”
  Jag har i RT aldrig sett några exempel på ”utstuderad giftig propaganda”. Däremot sakliga artiklar som redovisar fakta som i stället utelämnas i statskontrollerade SVT. Varje artikel i RT om kriget avslutas med följande rader:
  ”Ryssland attackerade grannstaten i slutet av februari, efter Ukrainas misslyckande med att genomföra villkoren i Minsk-avtalen, som först undertecknades 2014, och Moskvas slutliga erkännande av Donetsk- och Lugansk-republikerna. De tyska och franska förmedlade protokollen var utformade för att ge utbrytarregionerna en speciell status inom den ukrainska staten. Kreml har sedan dess krävt att Ukraina officiellt förklarar sig vara ett neutralt land som aldrig kommer att ansluta sig till det USA-ledda Natos militärblock. Kiev insisterar på att den ryska offensiven var helt oprovocerad och har förnekat påståenden att den planerade att återta de två republikerna med våld.”
  En information jag inte hittar i SVT. Kanske beroende på att SVT också innehåller ”statligt styrd propaganda”.
  Beträffande ”fascistiskt imperiebygge” har jag, ju mer jag läst, insett att detta snarare står för USA:s/Natos inflytande och handlingar runtom i världen.
  Och apropå massakern som pågår i Ukraina är det visst och sant att mängder av Ukrainska soldater skickats i döden av sin marionettregering, likaså skördas civila offer, inte minst pga. att de används som mänskliga sköldar av nazisterna. Samma nazister som inte alls omnämns i svensk media; har kanske ETC skrivit om dem? Någon uppgift om antal döda har jag inte sett. Men det torde inte vara i närheten av de civila offren i Jemen-kriget, som överhuvudtaget inte tycks existera i media.
  ETC har enligt min åsikt gjort fel och ansvaret åvilar chefredaktören.

 3. Om Andreas Gustavsson hade någon konsekvent linje skulle han även sparka de medarbetare som har tilltro till SVT och SR. Men nu är det väl inte konsekvens och en rak moralisk linje han är ute efter utan att vara en del av det propagandaspridande konsensuskollektivet – den fria debattens rabiata motståndare.

 4. Nog borde Andreas Gustavsson som är en van samhällsdebattör på den öppna och etablerade vänsterkanten, reagerat med en annan konsekvens mot Kajsa Ekis Ekmans korta inlägg på Instagram.
  Kajsa Ekis Ekmans en välkänd journalist och författare med åsikter som väcker viktig debatt och tillför mycket av intresse i ett föränderligt samhällsutveckling.
  Att som Andreas G nu gör, sätta märke på en i breda kretsar uppskattad åsiktsyttring, finner jag
  vara ett uttryck för hur yttrandefrihet i övrigt kan begränsa människors mod att våga
  vara fri i sin åsikt. Med andra ord det blir en något smalare samhällsdebatt i paus- fikarummet på våra arbetsplatser. En oerhört viktig del om demokrati.
  Ingen vågar eller känner sig bekväm att yttra sig om något som ger uttryck för en avvikande mening än vad den Svenska officiella hållningen vill förmedla. Och den uttrycks numera som bekant mycket kraftfullt av det dominerande medieutbudet, tillsammans med SVT o Sr.
  Ty Andreas G förstår säkert att tystnaden och rädsla är maktens viktigaste vapen till att bestämma.
  Och då blir man bekymrad när Dagens ETC stänger av en mycket intressant debattör som allmänt söker ge uttryck för en viktig humanistisk samhällssyn.

 5. Köpt journalist. Kan inte komma på någon annan förklaring. Han springer ärenden för utlänningar på amerikanska propaganda avdelningar. Vi behöver ny lagstiftning för att komma åt sådant här.

  • Jag har funderat på vad man bör göra. Lösningen är enkel. Vi måste sluta prenumerera och läsa tidningar som ETC, som helt tydligt är mutade (eller grundlurade) av främmande makt.

   Det finns idag ett stort utbud av alternativ, t.ex. denna blogg. Detta är en av Sveriges bästa bloggar.

   Vi är på väg att vinna över alla dessa lögnare. De är numera helt panikslagna. Allt fler vägrar köpa deras skit. De har förlorat folks förtroende med sina lögner.

   Att utesluta Ekman, som undersöker saker och säger sanningen som hon ser den, kommer inte öka på förtroendet för ETC.

   Jag vill se Ekis som en drivande kraft i t.ex. Kommunistiska Partiet eller något annat rött parti, som ansluter sig till Valsamverkanspartiet och gärna får med sig fler röda och gröna partier!

   Med riksdagslön behöver hon inte krusa de pro-imperialister på ETC, eller de som har lurats av dem. Föreställ er Ekis i talarstolen i Riksdagen!

 6. Jag kan inte förstå varför man läser ETC, jag prenumererade på den för många, många år sedan men tyckte den spårade ur med konstiga värderingar då. Så jag slutade med den. Det var säkert skiftet 80/90 tal nån gång.

 7. Är mycket förvånad över att Johan Ehrenberg på detta sätt låter sitt 50-åriga projekt dras ned i skiten! Vad västvärlden nu håller på med, är att skapa ett Orwelskt 1984-samhälle. Hur Ehrenberg kan trivas med det, är mig fullständigt oförståeligt! Skulle någon vilja fråga honom?
  Konstigt nog formeras ett motstånd mot 1984-samhället inom något slags liberala reaktionärskretsar, som Nya Dagbladet och Northen Light Cenvention. Det är hög tid att människovänliga jämlikhets-/inkomstutjämnings- ivrare organiserar sig också!
  P. S. Undviker medvetet uttrycket ”Vänster”, eftersom det är för luddigt och tillhörande ett samhällsklimat för 200 år sedan..

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here