På besök i Mariupol: Var finns massgravarna?

7
1936

Eva Bartlett rapporterar från Mariupol: ”Ukrainska styrkor använde den brända jordens taktik”. Har publicerat på MROnline och hos Pål Steigan.

Eva Bartlett vid intervju av Telesur

 

Valerie, en kvinna som jag träffade i Mariupol för några dagar sedan, berättar om att Azov ockuperar bostadshus och bombar dem.

Vårt land måste rensas från fel människor. Vissa kallar dem nazister, jag tror att detta är det enda ord man kan säga, nazister.

I Mariupol 21 april. Medan Roman Kosarev pratar om humanitärt bistånd stannar han upp för att förklara de höga ljuden från beskjutning.

Som ni kan se fortsätter beskjutningen. Den utspelar sig på Azovstalfabriken, där resten av de nazistiska och ukrainska styrkorna är inlåsta.

Han talade om president Putins beslut att inte storma anläggningen, eller att genomföra flyganfall, först efter att ha gett de nazistiska och ukrainska styrkorna tid att lägga ner sina vapen och kapitulera.

Vi pratade om de förstörda hyreshusen runt omkring oss och märkte att det inte var en slumpmässig förstörelse för förstörelsens skull, utan återigen för att ukrainska och nazistiska styrkor hade ockuperat dem.

En sak jag hörde från lokalbefolkningen här är att när nationalistiska bataljoner eller ukrainska styrkor – de kan inte riktigt skilja mellan de två och Azov blev nyligen en del av den ukrainska armén.

Man skilde dem åt när de visade sina tatueringar, hakkors …

De gick in i folks byggnader, ställde upp sina vapen där och började skjuta mot de ankommande ryska och Donetsks folkrepubliks trupper. Så den andra sidan var tvungen att svara, uppenbarligen. Människor tvingades sprida ut sig på våningar och i källare, så i princip användes de som mänskliga sköldar av ukrainarna. Och när de drog sig tillbaka skulle de fortsätta att bomba husen.

Jag frågade om, som terrorister gjorde i Syrien, ukrainska styrkor sätter ut fällor och minor för att döda fler civila.

Ja, bombfällor, sprängmedel allt. De använder den brända jordens taktik.

Den 21 och 22 april åkte jag med journalisten Roman Kosarev till Mariupol för att leverera humanitär hjälp, vilket han har gjort i tre veckor nu, till människor i desperat behov.

När vi körde första dagen bad jag Roman att ge kontexten till förstörelsen vi skulle se, även om jag efter att ha rapporterat från Syrien visste orsakerna…

Du kommer att få se byggnader som vi såg i Homs, i Aleppo. Varför? Ukrainska soldater och Azov-nationalister placerade sina vapen i bostadshus, tvingade invånarna att gå till källaren eller de nedre våningarna, de ockuperade de högre våningarna. De gjorde det i hopp om att Ryssland eller DPR-styrkorna skulle svara på eldgivningen och skada dessa byggnader, vilket skapar en perfekt bild av de fruktansvärda ryssarna som attackerar civila, vilket inte är sant.

När dessa nationalister och ukrainska soldater drog sig tillbaka djupare in i Azovstal-anläggningen, fortsatte de att bomba dessa byggnader, även om de visste att människor var där inne, och anklagade ryska och DPR-soldater för att göra det. Det är inte bara jag som säger det, folk i Mariupol sa det till mig i en serie intervjuer.

Gator i Mariupol, inklusive områden 1 km från Azovstal-anläggningen där ukrainska styrkor har förskansat sig.

Ja, det är förstörelse, det är vad som händer när ukrainska styrkor, och nazister, befäster sig i bostadsområden och ockuperar flerbostadshus. Det är inte Raqqa, och om du inte är medveten om den fullständiga förstörelsen av Raqqa, utförd av USA:s illegala koalition i Syrien, så slå upp det. [Se även detta klipp, där journalisten Roman Kosarev utvecklar varför det är ödelagt: t.me/Reality_Theories/5907]

Syrien. Raqqa, förstört bl.a. av USA:s bombningar. Ej känt som krigsförbrytelse.

Nu när striderna är över kan återuppbyggnaden börja, stabiliteten kan återvända och förbättras, utan den korrupta och farliga regeringen i Ukraina och nazisterna vid makten.

Enligt västerländska medier, som nu, genom att klippa och klistra, rapporterar samma anklagelser, begravde ryska styrkor tydligen i hemlighet ”upp till 9000 civila i Mariupol” i ”massgravar”, i en stad strax väster om staden.

Förutom att det aldrig hände, så finns det ingen massgrav.
Det är faktiskt bara en vanlig, liten kyrkogård… inga gropar, inga massgravar, bara en ordnad kyrkogård där gravarna motbevisade västerländska påståenden.

Den 23 april åkte jag med journalisten Roman Kosarev till Mangush (Manhush på ukrainska), hittade en vanlig kyrkogård och pratade med de män som ansvarade för begravningar, som avvisade anklagelserna och sa att de begravde varje person i en kista, inklusive, noterade de, de ukrainska soldaterna.

Monthly Review omfattar inte nödvändigtvis alla åsikter som uttrycks i artiklar som återpubliceras på MR Online. Vårt mål är att dela med oss av ett antal vänsterperspektiv, som vi tror att våra läsare kommer att tycka är intressanta eller användbara. — Red.

En artikel om detta med viss kampletterande uppgifter hittar jag även i RT

Föregående artikelDebatt om avsked av Kajsa Ekis Ekman: Chefredaktören borde ompröva sitt beslut
Nästa artikelDen verklige Zelensky: från kändispopulist till impopulär nyliberal i Pinochet-stil
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Richard Black former chief of the army criminal law division at Pentagon. Hans profession var att utreda krigsbrott, så han är noggrann innan han uttalar sig. Han uttalar sig på Schillerinstitutet och kraftigt försvarar Ryssland, och speciellt Putin. Han anser att Putin absolut inte ville ha krig och gjorde sitt yttersta för att förhindra detta. Putin oroade sig då han såg vad som hände i Donbas, och ville stoppa detta till varje pris. Black anser att Putin desperat ville förhindra ett krig och att  han lade ett dokument på Natos bord, ett avtal för fred i december 2021. Nato tog det inte seriöst, och gick inte in i förhandlingar.

  Black säger att när man gör en riktig attack mot ett annat land går man in med tre gånger så mycket militär som landet har som man skall attackera för att lyckas. Ryssland hade inte så många utan var i numerärt underläge, de hade 160 tusen trupper och Ukraina hade 250 tusen trupper. Trots deras underläge, vid tillfället då de gick in, så anser Black att de var tvungna att gå in för att rädda de ryssar som stod inför en attack från Ukraina.. De såg ukrainare som sitt broderfolk och ville därför vara väldigt försiktiga. De bombade inte elsystemen, media eller vattensystemet, de försökte hålla infrastrukturen intakt. Han säger som många andra militära analytiker att ryssarna har varit extremt försiktiga, vilket Black tror beror på att de hela tiden hoppas på att fred skall kunna uppnås. Black tror inte att Ukraina själva kan besluta om fred eller krig, utan beslutet ligger hos Washington DC. När Black arbetade med krigsbrott på Pentagon, brukade han först leta efter motivet, vilket han nu gör då det gäller Wucha massakern. Han kan inte finna något motiv för att Ryssland skulle gjort detta. Han finner det också märkligt om man gör ett massmord, så brukar inte kropparna ligga utplacerade på rad på en lång sträcka. Dessutom märkligt att de inte fanns där då ryssarna fortfarande fanns på plats. Blacks tanke är att ukrainare velat döda sympatisörer till Ryssland, vilket det finns flera som anser.

  Black säger vidare att det kan hända att det begåtts krigsbrott på båda sidor, men att han själv enbart sett krigsbrott där man har tydliga bevis som begåtts av Ukraina. Han tar upp den sjukhusdirektör som hade beordrat personal att man skulle kastrera ryska skadade män som kom till sjukhuset. Detta säger Black är ett krigsbrott utan tvivel med bevis. Sedan även några videor som han sett med bevis. Black jämför även då USA var i Irak, då hade man 100000 bombplan som gick upp på 45 dagar medan Ryssland enbart haft 8000 bombplan som gått upp på samma tid. Han tar även upp hur brutala USA var då de krigade i Vietnam och jämför med vad Ryssland gör i Ukraina, mycket mer hänsynsfulla och försiktiga.

  • Det finns inget i Deantor Dicks CV att han har utrett krigsbrott men det är känt att han är en flitig röst i RT. Läser du igen hans lagförslag så blir man mörkrädd.
   ”Black jämför även då USA var i Irak, då hade man 100000 bombplan som gick upp på 45 dagar” Skrivfel? Om inte skulle jag gärna vilja se en källa

   • Man kan skriva till Schillerinstitutet, jag har hört att han brukar svara på frågor, så du kan fråga honom vad hans källa är till de 100000 bombplanen. Det beror nog på om du har en förmåga att kunna vara artig, trots att du blir mörkrädd när du ser hans inrikespolitik. Han är väldigt konservativ så jag avskyr säkert hans lagförslag, men tycker att han är en viktig röst för att beskriva sanningen i kriget i Ukraina och han säger samma sak som även f.d. natorådgivaren Jaques Baud och f.d. vapeninspektör Scott Ritter sagt nämligen att de inte tror på och kan inte se bevis på att det var Ryssland som står för massakern i Bucha, utan tror att det var Ukraina som står för det.
    För att få stopp på att kriget skall eskalera gäller de att nå ut till många personer, även alla politiska grupper. Han som en krigshjälte som fått ”the purple heart”, för mod i närstrid kan säkert nå till de grupper som beundrar detta Alla röster som inte propagerar för krig behövs, oavsett deras politiska färg.
    Alla dessa lögner som leder oss till ett tredje världskrig.
    Såg hur azov nazisterna plockade upp svenska vapen som vi skickat, skulle aldrig rösta på ett parti i Sverige hur bra inrikespolitik och socialpolitik partiet har om de skickar vapen till nazister i Ukraina.
    Dessa nazister som skrämmer slag på även de frivilliga som kommit dit för att slåss på Ukrainas sida. En engelsk frivillig sa i intervju, de är sadister, de begår krigsbrott mot ryska soldater, kapar deras fingrar torterar dem innan de dödar dem. Han säger en del är där för pengarnas skull, men dessa personer är där för de gläds åt att döda.
    Det är precis vad C-14 nazistledaren sa: Vi är så mäktiga för att gillar att döda.
    Yevhen Karas : Vi får ny enorma mängder vapen av väst, inte för att de tycker om oss, inte för att vi säger att Väst hjälper oss, utan vi är det bästa för dem. Vi tycker att det är kul att döda, vi tycker det är kul att slåss. De ger oss vapen och tänker att de får se vad som händer. Det är också orsaken till den nya alliansen Storbritannien, Polen, Turkiet och Ukraina. Vi är huvudpersonen här då vi har startat ett krig som man inte sett på 60 år.

    https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=DOBntnuYCMA

    Former chief of the Army Criminal Law Division, var Blacks titel på Pentagon, innehållet i uppgiften var enligt honom själv att utreda krigsbrott. Du kan fråga om hans arbetsuppgifter också om du skriver till honom.
    Är du helt blind så du inte har sett hur censuren slår mot alla som inte tycker som USA:s krigspolitik är utformad. RT är en bra möjlighet för alla att nå en större publik när man inte får komma till tals i de stora medierna i USA. De är många som gått till RT när de är emot USA:s krigspolitik, och fått göra sin röst hörd där även Roger Waters har fått vända sig till RT då han kritiserat Vita Hjälmarna som försökte köpa honom genom en saudisk billionär som bjöd ut honom i London, Tulsi Gabbard då hon klagade över att USA stödde IS och Al-Qaida grupper i Syrien fick hon vända sig till RT.
    Det påstådda skälet till att ETC avbryter samarbetet med Kajsa Ekis Ekman är att hon inte tar avstånd från RT.
    men egentligen verkar det handla om att hon skrev en artikel:

    Varför accepteras Kyiv Independents nazistkopplingar?
    I nyhetsrapporteringen från Ukraina finns en källa som citeras oftare än någon annan: Kyiv Independent. Den engelskspråkiga tidningen startades för knappt fem månader sedan, men har redan två miljoner följare och det som skrivs där hamnar direkt i tidningar världen över.
    Deras högprofilerade försvarsreporter Illia Ponomarenko har varit frontplacerad med nazistiska Azov-bataljonen. Han har ofta lagt ut bilder från militära uppdrag med dem, och skrivit om sin nära vänskap med Azovs före detta artillerichef.

    Det som gör mig rädd är att se hur propagandan om det demokratiska Ukraina, har helt slagit igenom, den lögnen tar de flesta till sig. Om man avslöjar lögnen skulle förmodligen inte alla ropa efter mer vapen till Ukraina.
    Ted Galen Carpenter, senior fellow i säkerhetsstudier vid Cato Institute och medverkande redaktör på National Interest, författare till 12 böcker och 900 artiklar om internationella frågor.
    Han säger följande: Washington måste släppa sin långvariga myt om att Ukraina är en blomstrande demokrati i amerikansk til. I själva verket har den en mycket större likhet med de pseudodemokratiska systemen i Ryssland, Ungern och Turkiet.
    Ultranationalistiska och antisemitiska incidenter av extremistiska grupper på gatorna i Kiev och andra städer blev alltför vanliga efter Maidan-revolutionen.
    Situationen i Ukraina var mycket dålig under Proshenko, men har vuxit till att bli ändå värre under Zelensky. I maj 2021 en domstol beordrade den prominenta pro-Ryska politikern Viktor Medvedchuk som ägde de TV-stationer som stängdes ned i februari 2021, som visade oberoende nyheter. att sitta i husarrest, samtidigt som han anklagades för förräderi.
    Ukrainska tjänstemän trakasserade politiska dissidenter, antog censur åtgärder och utestängde utländska journalister som de betraktade som kritiker av regeringen och dess politik,

    Vi har sett en fruktansvärd tortyr av en etnisk ukrainare, en brottare som var med i en klubb och tränade med ryska brottare, den finns på video, de dödade honom till slut enligt uppgift. Vi har fått höra flera vittnesmål om tortyr i Ukraina, ingen yttrandefrihet finns.
    Eftersom det inte finns ett fungerande rättssystem i Ukraina är det inte en demokrati, en demokrati förutsätter ett fungerande rättssystem.
    Right Sector nazistiskt medborgargarde får patrullera gatorna, och utföra vissa uppdrag, du kan se på länken nedan hur de utför sina uppdrag. Min dotter som är ute mycket på sociala medier, säger att människor i Sverige är inte kloka de försvarar dessa handlingar med att det är ju bara romer, de är tjuvar.
    De utelämnar människor till pöbelns bestraffning, de bestraffas utan någon utredning och enligt medeltida metoder, knappast demokratiskt samhälle.

    https://twitter.com/Youblacksoul/status/1505364601721999361

    Schillerinstitutet skriver att man kan skriva till dem och de skickar vidare breven till Black.
    som vidarebefordrar dem till honom.

  • Tyvärr har de förnuftiga rösterna svårt att göra sig hörda när MSM:s krigspropaganda går på högvarv styrd av krafter som vill ha ett långt krig i Ukraina. Det är ju ganska uppenbart att fulmedias ”journalister” har en agenda och struntar i att söka sanningen, den bestäms från Bryssel och Washington. Det är bara att anpassa sig eller ha samma öde som Kajsa Ekman eller Joakim Lamotte som ville förmedla en mer sann bild av verkligheten än den bild som förmedlas av fulmedias köpta ”journalister”. Fortfarande finns ärliga journalister, men inte många av dem jobbar kvar på MSM, utan har sökt sig till alternativa media som plattform! Kvar finns skojare som Anders Lindberg på AB och den stora förvillaren Wolodarski på DN som har mycket svårt att hantera sanningen. SVT/SR, regimens smutsiga förvrängare av sanningen är dock den värsta snedseglaren bland fulmedias alla blindskär.

 2. Intagande av Azovstal, är som att spränga
  Mannerheimlinjen, 1940,och 1944, inte många som klarar, det kriget var lika
  mycket understött av västmakterna.
  De ville förlänga även det kriget mot Sovjet, för att kunna invadera Sveriges
  malmgruvor, och lokalisera kriget hos oss, när de invaderade Norge.

  Det sprack, men nu säljer våra eliter ut
  oss till USA, och Nato, vilka dårar. Ryssland upplever sig som inringat,
  fällan har slagit igen, och vi kommer
  att få lida för detta.

  Hur finnarna skall klara sig, de tar risker,
  med denna SannaMarinheim-linje, de kör
  huvet i karelska tallen som vanligt och
  drar med sig Sverige i katastrofen.

  Med Norden i Nato, folk börjar nog inse
  vad det innebär, 4 Natoflygvapen mot
  Murman, det kan smälla när som helst,
  sälj SAAB-aktierna idag, JAS måste ersättas med F35, Wallenberg gråter i natt.

 3. Vad som serveras upp idag i svenska MSM media, och jag tänker främst på DN och Expressen, är så grovt, otäckt grovt förfalskade beskrivningar av verkligheten att dom direkt associerar till nazipropagandan på till exempel Der Stürmer förra seklet, och kunde vara skrivna av deras chefredaktör journalisten Julius Streicher. DN har en idag med titeln ”Xi Jinping kan inte erkänna att Kina haft fel covidstrategi” Verkligen en av de grövsta men skicklig skrivna förfalskningarna av verkligheten. Varför tar inte svenska propaganda journalister lärdom av vad som hände i Nürnberg rättegången 1945.

  —Som exempel. Kina expanderade 4.8%, Sverige krympte 0.4%. Just Shanghai växte 15,4%.
  —DN skriver att äldre är ovaccinerade i Kina, men vaccinerings graden är 82%. I Sverige 62,8 % av 18 år och äldre. I Kina fick äldre vaccin och vård, i Sverige morfin för att dö snabbt.
  —Sverige har, med hänsyn till folkmängden, 2.7 miljoner fler döda än Kina.

  Kinas hälsovård system slår ringar runt det dysfunktionella svenska men DN påstår det motsatta i artikeln.

  Fel strategi?

  Visserligen handlar artikeln om Ukraina, men i fallet Kina kan jag enklare kontrollera, och svenskarna matas kontinuerligt med otäckt grovt förfalska bilder från Ukraina, Ryssland och Kina. Lögner.

  Varför är inte sådan desinformation och förfalskade nyheter möjliga att åtala. Sverige har ännu inte straffansvar för journalister som sprider fejknyheten och falska rykten, men vi måste arbetar på det. Tills vidare är det enda vi kan göra att fortsätta lägga ut sådant på bloggarna och påverka media och journalister trovärdighet och rykte.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here