Pussy Riot in i värmen

8
1574
Pussy Riot.Bild av Igor Mukhin. By Игорь Мухин at Russian Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18607833

TV:s litteraturprogram Babel och media har uppmärksammat Pussy Riot-medlemmen Maria Aljochina, som är i Stockholm för att saluföra sin bok ”Riot Days”. Hon är mycket kritisk mot olika förhållanden i Ryssland.

Vilka är då Pussy Riot?

Wikipedia skriver ”Pussy Riot är en feministisk rysk punkgrupp, konstnärskollektiv, aktivistgrupp och performancekollektiv.
Bandet bestod från början av 11 kvinnliga medlemmar i åldrarna 20-33 år. De genomför ofta aktioner med spontanspelningar och genom musiken försöker de belysa frågor om yttrandefrihet och jämställdhet, ofta med en tydlig kritik mot Rysslands president Vladimir Putin. Sommaren 2012 dömdes tre av medlemmarna till två års fängelse för huliganism efter att utan kyrkans medgivande ha genomfört ett regimkritiskt performance framför ett altare i Kristus Frälsarens katedral i Moskva i februari. De hade ställt sig alldeles vid kyrkans altare, sjungit eller rättare sagt skrikit obehagliga slagord mot kyrkan som institution. Som skäl för sitt uppträdande sa de att de protesterat mot president Putin. Domaren menade att de drivits av hat och fientlighet mot troende samt att deras framträdande varit blasfemiskt.[2] Spelningen i Frälsarkatedralen var enligt bandet själva ett försök att visa kopplingen mellan Putin och ledarna i den rysk-ortodoxa kyrkan.[1]”

Pussy Riot i Frälsarkatedralen

Jag noterade att Maria Aljochina i ”Babel” berättade att hon först fick det ganska lindriga straffet 100 timmars samhällstjänst för framträdandet i katedralen. Hon vägrade göra samhällstjänst och fick senare tillbringa 2 år i ett fängelse där förhållandena alltså var hårda enligt hennes uppgifter.

Vem tror att ett band som framträtt på likande sätt inte skulle ha hindrats och sedan åtalats i de allra (alla?) länder?

DN skriver under rubriken ”Ryska fängelser är som Gulag””. DN DN skriver vidare ”I fängelset blev lagen Aljochinas bästa vän. Hon märkte snart att hon kunde få till stånd förändring genom att hänvisa till lagboken om vakterna gjorde något hon visste var olagligt. Men hon hjälpte inte endast sig själv, efter rättsprocesser hon startat i fängelset drogs arbetstiden för fångarna ner och åtta personer i fängelseledningen fick sparken.” I vilka fängelser är ledningen så lyhörd för fångars krav? Var det så bra förhållanden i Gulag? – som hon saknar erfarenhet av.
Jag kan inte bedöma om hennes uppgifter stämmer och känner inte till förhållandena i fängelset. Men visst väcker en kvinna som berättar om två hårda år i fängelset medkänsla, och blir en slags martyr.

Vad är Pussy Riot för grupp?

Det har framkommit att Pussy Riot fått direkt ekonomiskt stöd av USA:s Utrikesdepartement genom NED. NED är en akronym för National Endowment for Democracy, som bildades 1983, under Reaganadministrationen efter det att CIA fått hård kritik för sina aktioner i tredje världen. NED skulle nu göra öppet det mycket av det CIA hade gjort i hemlighet i många år. NED bildades för att stödja demokrati runt om i världen. Ett villkor för det ekonomiska stödet var att det de gjorde skulle gagna USA.

Historik med mera

Jag kan inte låta bli att återge ett utdrag från en artikel av Timothy Alexander Guzman från 2014 på Globalresearch om Pussy Riot. Jag tror att Guzmans bedömning är riktig.
Timothy Alexander Guzman i Globalresearch
Pussy Riot grundades i augusti 2011 efter att en tidigare grupp splittrats på grund av interna strid. Det första offentliga uppträdandet var i november 2011 när de som maskerade kvinnor utförde ett framträdande ovanpå en byggnadsställning i en tunnelbana i Moskva. Man rev sönder fjäderkuddar så att fjädrarna kunde falla på tågplattformen nedan. Nu blev det här konst!
De äntrade vid ett annat tillfälle scenen på en modeshow genom att avbryta modellens catwalk.

Uppträdanden av Pussy Riot-typ skulle ha medfört att gripits och fängslats i de flesta länder världen över. De verkar tillhöra området ”Soft Power” som medlemmen av Trilaterala kommission och professorn vid Harvard Joseph Nye beskriver i sin bok ”Soft Power”. Detta är en strategi som används av USA då man finansierar, främjar och tränar interna oppositionsgrupper, människorättsaktivister och prodemokratiska grupper för att skapa en destabiliserande situation i ett land som Washington försöker förändra.

Det kan också vara att Pussy Riot söker berömmelse genom kontroversiella handlingar som de anser vara konst. De har aldrig producerat några album eller målningar. Är de sanna konstnärer? Deras låtar och videoklipp beskrevs av en Associated Press-artikel den 18 augusti 2012 som ”Dåligt inspelat, baserat på enkla riffs och skrikliknande sång. De feministiska sångarna blev avfärdade av många kritiker och lyssnare som amatörmässiga, provocerande och obscena ”.

Även om Putin inte var överens med Pussy Riots handling i kyrkan, sa han ”Jag tycker emellertid inte att de borde dömas strängt för detta.” 

Kanske ser han dem som en grupp oroliga individer eller en grupp som söker berömmelse. Men världen spenderar för mycket tid och energi på en punkrockgrupp som inte har någon talang eller moral. Som inte respekterar ett Nej från rysk-ortodoxa kyrkan. Pussy Riot ska dock inte fängslas. De kan bötfällas och släppas varje gång de arresteras för sina offentliga uppträdanden.

Pussy Riot-fallet är kanske mest ett exempel på hur väst använder vissa grupper för att skapa instabilitet i Ryssland. Tänk kritiskt. 


Jag gjorde en kommentar i ”Ifrågasätt” i DN på 1500 tecken. DN Ifrågasätt

”Beskrivs kanske i väl så förskönade ordalag. Wikipedia skriver ”Sommaren 2012 dömdes tre av medlemmarna till två års fängelse för huliganism efter att utan kyrkans medgivande ha genomfört ett regimkritiskt performance framför ett altare i Kristus Frälsarens katedral i Moskva i februari. De hade ställt sig alldeles vid kyrkans altare, sjungit eller rättare sagt skrikit obehagliga slagord mot kyrkan som institution.”

Vem tror att ett band som framträtt på likande sätt inte skulle ha hindrats och sedan åtalats i de allra (alla?) länder?

Maria Aljochina berättade i “Babel” att hon först fick det ganska lindriga straffet 100 timmars samhällstjänst för framträdandet i katedralen. Hon vägrade göra samhällstjänst och fick senare tillbringa 2 år i ett fängelse där förhållandena var hårda enligt hennes uppgifter. Om domen är får hård och om hennes uppgifter om tiden är fängelset stämmer vet jag inte. DN: ”Hon kunde få till stånd förändring genom att hänvisa till lagboken om vakterna gjorde något olagligt. Hon fick ned arbetstiden i fängelset och 8 personer i fängelseledningen fick sparken”. Ovanligt lyhördhet.

Det har framkommit att Pussy Riot fått direkt ekonomiskt stöd av USA:s NED (National Endowment for Democracy,), som bildades 1983, efter det att CIA fått hård kritik för sina aktioner i tredje världen. NED skulle nu göra öppet det mycket av det CIA hade gjort i hemlighet i många år. Ett villkor för det ekonomiska stödet är att det de gjorde skulle gagna USA.

Föregående artikelSå blev vi blåsta på våra pensioner
Nästa artikelSvårigheter att bekämpar SD?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

8 KOMMENTARER

 1. Vår tid skulle behöva en ny Brecht i stället för den flod av skräpkultur som tror sig föreställa protest. Sällan har kulturkretsarna varit mer anemiska än i vår tid. Jag kan inte tänka mig annat än att nästa kulturella renässans kommer att komma från den tidigare tredje världen. Väst har korrumperat sig intellektuellt till en grad som lagt sig som en våt filt över kulturskapandet.

  I brist på kulturellt nytänkande får man roa sig åt politisk show. Se t.ex. Nigel Farage på YouTube läxa upp Angela Merkel i förrgår inför EU-parlamentet. Föreställ er denne inte speciellt sympatiske börsmäklare från England sätta Europas mäktigaste ledare på plats. ”Tack, fru Merkel, utan er hjälp hade Brexit aldrig blivit av”. Man kan tycka vad man vill om Farage, han har gjort det som Archimedes lovade: ”ge mig en fast punkt och jag skall rubba världen”. Från ett i början hopplöst utgångsläge då parlamentet hånskrattade åt hans utfall, satt ledamoterna tillsammans med Merkel grå i ansiktet då han serverade den ena onelinern efter den andra. Farage är ingen förebild, om någon trodde det, men ett bra exempel på vad ett effektivt motstånd kan åstadkomma som sätter in attacken på de uppenbara svagheter som den politiska konsensusen förnekar.

 2. Jag tror den ryska aktivistgruppen Pussy Riot är en typisk media-anka. För vår moderna kulturmedia att blåsa liv i. När gruppen blev känd läste jag på Flashback att de är mer uppmärksammade i väst än i Ryssland där de heller inte har något särskilt stöd. Jag förstår om de reser till Sverige för att sälja in sig och sitt material. De passar nog bättre här än hemma i Ryssland. I Sverige och västvärlden för övrigt finns mycket ”innefolk” som snappar upp de senaste trenderna så de får säkert sälja en och annan bok här. I Ryssland är det antagligen svårare och troligtvis sedda som upprorsmakare om de nu ens är sedda alls.

 3. Hörde Babelprogrammet och fastnade för att Maria Aljochina var totalt felinformerad om Ukraina och hur maktövertagandet där gått till. Det borde väl ändå ha framkommit i rysk media vad som eg var orsaken till Krimhalvöns återtagande och striderna i Ukraina?

 4. Efter domen mot Pussy Riot, sade Barack Obama han var besviken med det”oproportionerligt straff”(“disproportionate punishment”) Detta sagt från en presidenten i ett land som upprätthåller tortyrcentra runt om i världen och förbehåller sig rätten att döda någon som de kallar ”terrorist” utan rättegång. Fler människor är fängslade i USA än i något annat land i världen. Nu i väst (här i statliga SVT nu skatte finanserat) så kan hon resa och göra reklam för sin bok om missförhållanden i Ryssland samtidigt som dessa västländer reagerar svag mot dödandet(strypning) och styckningen av Jamal Khashoggi Inga sanktioner eller hemkallande av diplomater från Saudi Arabien.

 5. Rick Sterling visited Krim 2016 och rapporterar ” Despite the sanctions and problems, Crimea appears to be doing reasonably well. In the past two years, the airport has been rebuilt and modernized. The streets of Balaclava, Sevastopol, Simferopol and Yalta are busy and bright. No doubt things could be much better and residents want the sanctions lifted, but there were no evident signs of shortages or poverty. On the contrary, kids were enjoying ice cream, parks were full and streets busy late into the night. The famous Artek Youth Camp near Yalta is being refurbished with new dormitories, state of the art swimming pool and gymnasium. Right now they are handling 3,000 youth in the camp at one time with 30,000 kids from all over Russia this year.

  A 12 mile bridge connecting Crimea to southern Russia is now half complete. A impressive video showing the design is here.” (https://www.globalresearch.ca/the-myth-of-aggressive-russia/5535996?utm_campaign=magnet&utm_source=article_page&utm_medium=related_articles)

 6. Ta hitt hela gänget Pussy Riot. Ni som tycker att det är synd om de i Ryssland. De tycker om skandaler som att ha sex på offentlig plats, att stoppa frysta kycklingar i könsorgan att skrika och svära i Katedralen under Gudstjänst. De är betalda utifrån för att skaffa problem. Skulle ni tycka att det är ok att de gör likadant i Sverige

 7. Ordfront som anses vara ”radikal” har i sitt senast nummer en helt okritisk artikel om Pussy Riot av chefredaktören Johan Berggren.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here