Putin hotar – att förkorta/förlänga kriget??

1
943
Putin shutterstock_1837223350

Det här uttalandet kom nyligen. Att vapenleveranser till Ukraina förlänger kriget är väl klart. Kan man avgöra frågan om status för Krim och Donbass genom en internationellt övervakad folkomröstning?

________________________________________________________________

Ryssland har också upprepade gånger fördömt utländska vapentransporter till Ukraina och hävdat att de förlänger konflikten. Kreml anklagade västländerna för att göra Ukraina till en front för sina försök att undergräva Ryssland och för att vara villiga att kämpa tills ”den sista ukrainaren står kvar”.

Rysslands president Vladimir Putin har varnat främmande länder för att försöka ingripa i konflikten i Ukraina och utgöra strategiska hot mot Ryssland, och lovat att Moskva kommer att svara med snabba angrepp i annat fall.

”Vi har alla verktyg för detta. Den typ som ingen annan kan skryta med just nu. Och vi kommer inte att skryta. Vi kommer bara att använda dem om det behövs”, sade Putin.

Putin fortsatte med att anklaga främmande makter för att driva Ukraina mot en direkt konfrontation med Ryssland, och noterade att planer på attacker mot Donbassrepublikerna och Krim beskrevs i nyligen framtagna ukrainska doktriner.

Han sade att västländerna använde sig av russofober och nynazister för att göra Ukraina ”antiryskt”. ”Våra fiender främjade framväxten av ett nytt geopolitiskt vapen. Egentligen är det inte nytt, men [de] gav det verkligen ny styrka, ny fart”, sade han.

Den ryske presidenten förklarade att den senaste tidens händelser, såsom utbyggnaden av biolaboratorier i Ukraina, Kievs försök att säkra rätten att inneha kärnvapen och ständiga vapenleveranser till Ukraina, alla var en del av främmande makts ”cyniska planer”. Han tillade att det ukrainska folket var offer.

Putin beordrade att den särskilda militära operationen i Ukraina skulle inledas den 24 februari, med hänvisning till begäran om hjälp från folkrepublikerna Donetsk och Lugansk (DFR och LFR), som hade rapporterat om intensifierad beskjutning från ukrainsk militär. Presidenten sade att operationen inleddes för att få slut på Donbass-folkets lidande, som hade pågått i åtta år.

Föregående artikelDN Debatt. ”Svenskt Natomedlemskap kräver folkomröstning” Varför?
Nästa artikelPresident Putin träffar FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Vad sägs?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

 1. USA/Nato/väst gör klokt i att hörsamma President Vladimir Putins varning – det är ord och inga visor (till skillnad från mängden ordbajs från västs ledare). Varningen lider

  “If someone from outside moves to interfere in the current developments, they should know that they will indeed create strategic threats to Russia, which are unacceptable to us, and they should know that our response to encounter assaults will be instant, it will be quick.

  Presidenten var mycket tydligt – Ryssland har militär förmåga som USA inte kan matcha.
  “We have all the tools to do it, the tools that others can’t boast of at the moment, but as for us, we won’t be boasting.” Presidenten varnade om att ”We will use them if the need arises and I would like everyone to be aware of it. We have made all the necessary decisions in this regard,”

  De exceptionellt dryga och dumma eliter som styr väst ”have been served”som man säger på Jänkarnas tungomål. Lyssna för en gångs skull – annars 🎱

  https://www.indianpunchline.com/putin-warns-the-us-to-back-off-in-ukraine/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here