Putin, Nato och Fredsrörelsen – hur hänger de ihop?

72
2826
Putin shutterstock_1837223350

I P1:s lördagsintervjun 5/3 meddelades resultatet av två opinionsundersökningar om inställningen till medlemskap i NATO. Det var inte roligt att höra! Siffrorna för resp emot var 49-22 (en sammanvägning) och 46-29 (DN-undersökningen.) Det ryska anfallet på Ukraina och den tidigare massiva indoktrineringen har så uppenbart rensat grusgången för ett svenskt NATO-medlemskap.

Det har på lördag morgon (5/3) också meddelats att statsminister Andersson och försvarsminister Hultqvist hux-flux rest till Finland för konsultationer. Finlands president reste också brådstörtat för några dagar sedan till USA, för samtal med president Biden. Under sammanträdet ringde den finske presidenten till Magdalena Andersson. Efter USA-resan talades om att ytterligare fördjupa det militära samarbete mellan Finland och USA. Det är inte långsökt att tänka sig att regeringen hakar på detta utspel. I så fall kommer väl bilden av Sverige i knät på NATO att te sig som en eufemism.

Den ryska statsledningen har genom sitt groteska anfall på Ukraina oerhört framgångsrik lyckats ena de tidigare något splittrade parterna inom EU och NATO.

Att säga att den ryska statsledningen råkat skjuta sig själv i foten är återigen en eufemism; ett skott i huvudet är nog en bättre beskrivning.

Bild från Fjärde juli-manifestation av Sveriges Fredsråd i samarbete med andra organisationer.

Från Fredsrörelsens perspektiv är det dystra perspektiv som öppnar sig. Tvingas vi välja mellan pest eller kolera, enligt det gamla, föråldrade uttrycket, dvs mellan s-regeringens linje och de borgerliga varianterna NATO-option eller NATO-medlemskap? S-regeringens linje är nära ett de facto-medlemskap, om än inte ett de jure-medlemskap.

Ställs dessa två alternativ mot varandra, hur skall då Fredsrörelsen ställa sig? Visst kan man avvisa bägge alternativ, med starka argument. Dock vet vi inte ännu utfallet av höstens val. Antag att S, V och MP ställs mot resten i ett vågmästarval – skall då verkligen Fredssrörelsen avstå att rösta, i t ex en folkomröstning? Det är inte givet, men kanske frågan är hypotetisk? Tidigare skulle inte S och de borgerliga låta frågan gå till en folkomröstning. Dock har kanske det ryska anfallskriget ställt saker och ting på ända?

För varje dag som kriget i Ukraina pågår förstärks NATO-opinionen i Sverige. Och kriget går dåligt för Ryssland. Uppenbarligen har de feldömt situationen eller gjort allvarliga taktiska misstag. Och för varje dag dör civila i Ukraina. Och någon förhandlingslösning verkar inte vara i sikte. Och president Zelenskij kräver NATO-ingripande!

Nu jagas ryska artister, idrottspersoner m fl utövare som grupp betraktad – de har blivit varg i veum; de är ju ryssar!

Hotet att beslagta ryska oligarkers tillgångar utomlands sörjs knappast av särskilt många. Det kan dock ta sig rent komiska uttryck. Den ryske oljemiljardären Roman Abramovitj köpte fotbollklubben Chelsea 2003, och har under åren stoppat in mycket pengar i klubben för att värva toppspelare. Nu skall han sälja Chelsea för 38 miljarder kr (Dagens PS 2/3), vilket sägs ske för ”klubbens bästa”. Överskottet skall, sägs det vidare, gå till Ukraina. Huruvida det är för klubbens bästa torde vara oklart, snarare är det väl för Abramovitj ”bästa”. Genom det draget hoppas han kunna rädda sin förmögenhet i Europa undan konfiskering genom USA:s och EU:s sanktionspolitik.

Föregående artikelDöda fiskar flyter med NATO-strömmen
Nästa artikelBör Sverige skicka vapen till Ukraina? Nu kommer artikeln!
Ulf Karlström
Ulf Karlström var för omkring 50 år sedan ordförande i DFFG, De Förenade FNL-Grupperna, en av Europas då starkaste antiimperialistiska rörelser. Han har varit med i styrelsen för Folkrörelsen Nej till EU. Han är filosofie doktor i limnologi och driver Macoma miljöutredningar. Ulf spelar teater och tävlar som historieberättare.

72 KOMMENTARER

 1. Hvorfor skrive denne tåbelige artikel?
  Sverige har da været en del af NATO i mange, mange år. Sverige har deltaget i NATO’s massemord, tortur og destruktion af 5-6 stater de sidste 20. Vi snakker om nedslagtning af mange millioner mennesker og skabningen af endnu flere millioner flygtninge.
  Og jeg, som troede jeg havde fundet en antinazistisk nyhedsside!
  Hvilken nedtur.

  • Siten är anti-nazistisk. Författaren menar att kriget nu var inte bra folkrättsvidrigt utan mycket skadligt för Ryssland. Stödet för Ukraina innebär också acceptans av dess nazismtolerans, som nu kanske stärks.

   • ”inte bra folkrättsvidrigt utan mycket skadligt för Ryssland” det stämmer nog, men vad är alternativet. Ska vi släcka den lilla brasan, eller vänta till skogen har brunnit ner. 1933 lät vi det brinna, nu vet vi resultatet. Ska vi verkligen behöva upprepa det misstaget. ”De som inte lär historien och förstår den är dömda att upprepa den” George Santayana (1863-1952).

   • Man kan ju fråga sig, om det blir ett upplyft för nazister i Ukraina varför skall det läggas på Ryssland.
    Man bör i stället koncentrera sig på varför nazisterna fick ett så starkt fäste i Ukraina efter USA:s kupp 2014. Varför var det viktigt för USA, att stödja dessa nazistorganisationer?
    Varför började man ta bort alla kommentarer om nazister i Ukraina på sociala medier, med hård tillämpning då man stängde ned användarens konto, tills de tröttnade och inte lade upp nazistbilder från Ukraina. Man lät nynazister åka på träning i Kanada, de fick ta emot farliga vapen, som blev livsfarliga i deras händer.

    Vill USA kopiera sitt eget krig i Irak, där de själva har medgett att det var p.g.a. deras krig mot Irak som IS skapades.
    Nu skall man försöka dölja att det var genom dem som nazisterna fick fäste i Ukraina, och sedan säga som du säger, att nazisterna blev så stora för att Ryssland gick in.
    Väldigt fel tänkt av dig, att hjälpa dem med den propagandan.

    I stället borde man ta fram så mycket information som man finner om nazisterna, då USA:S åsiktspoliser hela tiden tvättar bort olämplig stycken på twitter.
    Att USA släppte ut dessa farliga nazister som satt fängslade vid kuppen år 2014, bland dessa grundaren av Azovbataljonen.
    Att USA lät 17000 nazister från 50 olika länder komma för stridsträning till Ukraina, många fick medborgarskap, flera efterlysta brottslingar.

    När man öppnat massgravarna i Donbass, så har undersökning av kropparna visat att de dött på ett bestialiskt sätt, som man beskriver som IS-metoder.
    Den film jag började se som visade detta, borttogs snabbt, hann inte gå ut med hunden förrän den var borta.

    Ukraina har 44 miljoner invånare, varav ca 7 miljoner är ryssar, självklart är en övervägande majoritet helt emot nazisterna, men också livrädda för dessa.
    Nazisterna utgör en liten minoritet, som getts fria händer att tortera och misshandla människor och speciellt ryssar, operation misshandla ryssar som de säger.
    De har barnläger där man sjunger : Vi skall döda ryssen

    Dessa personer gör bombdåd nu i Ukraina, och våra nyheter går ut och påstår att det är Ryssland, trots att en överste i USA:s arme sagt att han anser att Ryssland är väldigt försiktiga, honom visar man inte på SVT.
    Vi har ju sett att människor har vägrats att lämna platser av nazister, för de skall vara mänskliga sköldar för dem. Precis som det var i Syrien.

    Några modiga röster i denna totala propaganda kommer från en kvinna , filmare som säger att
    Zelensky är en marionett, han är ingen demokrat och i Ukraina försvinner journalister spårlöst och dödas de senaste åren.
    U.S.Army colonel Douglas Macgregor säger Zelensky är en marionett och han borde bry sig mer om folket, än de röster som manar honom till ökning av konflikten, enligt hans bedömning borde detta gå för att snabbare nå ett fredsresultat
    Bentley som är i stridlinjen säger samma sak. Zelensky är en marionett som ingen lyssnar på

    Vad hjälper det om människor röstar på andra partier som inte går under samma nazistiska flagga när regimen tillåter dessa att växa sig stora och styra Ukraina.
    Vi vet ju att medborgare i Ukraina vill inte det som man propagerar i SVT, genom en stor medborgarundersökning som gjordes av USAID, men vad hjälper det när regimen uppmuntrar och göder de farliga nazistiska grupperna i landet.
    Vi måste avslöja dem. Enbart USA kan göra något åt detta, då de ytterst bestämmer politiken i Ukraina.
    Som en vän sa från Irak, USA bestämmer när IS skall uppstå och USA bestämmer när de skall falla. USA styr helt över dessa farliga grupper både IS och Nazister.

   • Slutsatsen att Ryssland anföll Ukraina är falsk.

    Vem anföll vem?
    Ryssland anföll inte Ukraina.
    Ukraina anföll utbrytarrepublikerna i Donbass 2014 och hittills har 14 000 fallit offer för detta krig.
    Ryssland har nu erkänt dessa republiker och då är Ryssland i sin fulla rätt enligt internationell rätt att försvara dem om de så begär.
    Anfallet på Donbass har i första hand utförts av de nazistiska bataljoner (t.ex. Azov-bataljonen) som ingår i Ukrainas armé.
    UKRAINA BLIR DÄRMED ANGRIPAREN.
    När nu Ukraina gjort sig till fiende till utbrytarrepublikerna i Donbass, finns det inget som säger att kriget som hittills ska föras på utbrytarrepublikernas territorium.
    Det får räcka med de 8 år som kriget förts på detta sätt. Angriparen Ukraina riskerar att kriget går över till att föras på deras eget territorium.
    Vilket har skett. Med all rätt.

  • https://russian.rt.com/world/article/971774-finlyandiya-nato-bezopasnost
   Finland är redo att diskutera anslutning till Nato på parlamentarisk nivå, eftersom attityden hos landets befolkning till denna fråga har förändrats, uppgav republikens president Sauli Niinistö i en intervju med den amerikanska tv-kanalen Fox News.
   Enligt honom bedöms nu konsekvenserna, riskerna och fördelarna med ett sådant steg. Niinistö betonade samtidigt att beslutet att lämna in den aktuella ansökan bör fattas av riksdagen. Tidigare har det ryska utrikesdepartementet sagt att Finlands och Sveriges eventuella upptagande i Nordatlantiska alliansen skulle innebära repressalier från Moskva. Experter noterar att inträdet i de militärpolitiska blocken i väst av tidigare neutrala länder kommer att öka riskerna för säkerheten i Europa.
   ”Nu är vi öppna för att diskutera den här frågan med vårt parlament. Vi försöker fastställa alla omständigheter, såväl som risker och fördelar, och vi gör detta arbete mycket effektivt och på kortast möjliga tid, säger den finske presidenten som är på besök i USA.
   Han uppmärksammade det faktum att den allmänna opinionen i denna fråga i Finland och Sverige har förändrats och att majoriteten av medborgarna i båda länderna, enligt resultaten av de senaste opinionsundersökningarna, stöder att gå med i alliansen.
   Samtidigt konstaterade Niinistö i en intervju med PBS att det slutgiltiga beslutet ännu inte är taget.
   ”Vi har en väldigt, väldigt intensiv och viktig diskussion på gång i Finland om Nato, NATO-medlemskap och ansökningar. Men diskussionen pågår som sagt fortfarande och vår riksdag är mycket aktivt engagerad i detta. Och i slutändan kommer det relevanta beslutet att fattas av parlamentet”, förklarade presidenten.

  • Tidigare neutrala staters inträde i Nato kommer inte att bidra till att minska spänningarna i Europa. ”Ryssland kommer att behöva rätta till denna situation på bekostnad av sina militärtekniska medel. Finland måste förstå att om man går med i Nato så kommer nya risker att dyka upp även för det. Uppenbarligen kommer insatserna i detta spel att höjas, eftersom inkluderingen av Finland, som ligger i närheten av Ryska federationens gränser, i blocket är ett ganska kritiskt steg.

 2. Hej!
  Rysslands krig mot Ukraina är oförsvarligt! Det är också rysshatet som tar sig allt groteskare former! Det måste vi också protestera emot!
  Guy Mettans bok: varför vi älskar att hata Rysslan är viktig i sammanhanget! Boken skrevs efter statskuppen i Kiev 2014. Karneval förlag!

  • Oförsvarligt i den skala som det nu befinner sig i! Ryssland skulle nöjt sig med att slå ut plutonerna i östra Ukraina till en början som varning! Det som är orsaken till den massiva invasionen har nog att göra med misstanken om Ukrainas utveckling av kärnvapen och västvärlden borde lyssnat på vad Ryssland hade att säga om beskjutningen av Luhansk och Donetsk sedan 2014!

   • Benny. Att slå ut plutonerna i östra Ukraina är ointressant i isolering, det är de som driver på dem som måste slås ut, och det är just vad som pågår nu. Ryssland gav en lång serie av varningar, USAs enda respons var att vråla ”ryssen kommer”. Ukraina har en nästan obefintlig möjlighet att utveckla kärnvapen, med däremot har USA etablerat åtskilliga biologiska vapen laboratorier för utveckling av biologiska vapen i Ukraina. Minst 11 stycken. Det är ett hot större än kärnvapen.
    https://media2.freewestmedia.com/wp-content/uploads/2022/02/biolabs-1200×500.jpg

  • Vilken modig överste.
   Han säger att ryssarna har omringat Zaporizhzha som är ett kärnkraftverk.
   Han kritiserar skarpt Zelensky som han tycker sätter en stor del av sin befolkning i en enorm risk.
   Det är nonsens att han erövrat territorium.
   Han kan inte se något heroiskt i Zelensky. Skulle han verkligen göra något heroiskt så borde han neutralisera Ukraina från kärnvapen. Kriget kunde sluta om Zelensky går med på att ta bort kärnvapen.

   Detta borde vara bra för både USA och Ryssland att ha en neutral buffertzon mellan dessa stormakter.
   Han tror att Zelensky blivit uppmanad att fortsätta sin linje och driva detta vidare.
   Vilket han anser är väldigt synd om befolkningen.
   Han tycker också att ryssarna har gått väldigt försiktigt fram, onödigt försiktigt.
   Detta borde varit över tidigare om de inte varit så försiktiga.

   https://twitter.com/ASBMilitary/status/1500350719639101441

   • Du skriver ”Kriget kunde sluta om Zelensky går med på att ta bort kärnvapen.” Ukraina har inga kärnvapen. De togs bort mot löfte att inte bli attackerade. Det löftet gavs av bla Ryssland

    • Jag skrev fel, ett omedvetet tankefel, som jag ser nu. Ryssarna vill väl försäkra sig om att det inte pågår någon aktivitet för att framställa kärnvapen. Eftersom de har inringat ett kärnkraftverk är det väl möjligt att de vill inspektera det för att vara säkra på att man inte påbörjat en sådan process. Uran 134 som man använder i kärnkraftverk, när det faller samman bildas plutonium som är ett viktigt ämne för att göra kärnvapen.

     USA krävde också inspektioner av Irans kärnkraftverk för att se om de höll på med någon tillverkning som kunde leda tankarna till att de faktiskt tänkte tillverka kärnvapen, och finna bevis för detta

    • H2,
     Inget anfallskrig.
     Det är en konflikt mellan slaver.
     Öst- och västslaver som här drar åt olika håll.
     Men jag ser i varje fall du inte alls är lojal med östslaverna.
     Du kanske till och med ser dem som fiender?

  • ”rysshatet” Tänk ett steg till. Var kommer ryss-hatet ifrån, var kommer Kina-hatet ifrån. Enkelt. Desinformation och fejknyheter i de USA styrda media. Kina har alldeles nyligen gjort ett uttalande att man ser utvecklingen med dessa fejknyheter som ett allvarligt hot. Dom skapa konfrontation mellan olika folkgrupper. Kina kommer att börja vidta åtgärder mot utvecklingen säger man. Det var just så som Kinas många inbördeskrig 1912 till 1949 eldades på. Kina har erfarenhet, och det kan komma att vidta samma åtgärder som man gjorde inom landet, skribenter och mediabaroner ställs inför rätta och döms till kännbara straff.

 3. https://www.youtube.com/watch?v=j7NTLZDd4tc

  Här är han igen, chilenaren Gonzales Lira. Två timmar kan tyckas långt men det är från ort och ställe med passion. Gonzales Lira är ingen Rysslandentusiast eller Putin-fan men det är svårt att komma ifrån att han i allt kaos känner lättnad över att ryssarna kommit. Och han vloggar med livet som insats. Han har blivit uppsökt i Kharkov av regimens torpeder men råkade vara borta just då och nu har han gått under jord och skickat sin familj till ett säkrare ställe.

  Gonzales Lira har vuxit upp i Pinochets Chile och säger att Pinochet framstår som en scoutpojke jämfört med nazisterna i Ukraina. Detta avsnitt handlar mycket om just nazisterna men än mer om deras finansiär oligarken Kolomoiski som finansierat både Zelensky som komiker och därefter som president och handplockat ministrarna i dennes regering. Kolomoiski innehar tre pass, ukrainskt, cypriotiskt och israeliskt och befinner sig själv i Schweiz som alltid välkomnat personer som honom.

  De flesta tycker att Ryssland borde ha fortsatt att bedriva verbala attacker och avstå från militära. Så varför gjorde de det inte ? Ett viktigt skäl verkar vara att ett omedelbart angrepp från Kievs sida mot Donetsk och Lugansk var på väg att sättas in. Det bör ha varit den utlösande faktorn. Men varför har de föresatt sig att gå in på bred front ?

  Ett tiotal amerikanska biolabb i Ukraina dit endast amerikaner har tillträde, borde ju få håret att resa sig på alla som fått betrakta hur covid -19 farit fram med sannolik början från ett labb. Sedan har Rysslands säkerhetstjänst infiltrerat ukrainskt statsliv på ett inträngande sätt. De bör ha sett hur den amerikanska ångvälten kom allt närmare och att ju längre de väntade desto värre skulle det bli. Alltmer avancerade vapen började transporteras dit och vid Svarta Havet byggdes baser från vilka USA kunde övervaka den ryska flottans rörelser. Det finns troligen komponenter i USA:s militära aktivitet som kommer fram först senare.

  Gorbatjov föreslog att alla kärnvapen skulle skrotas men det dög inte för väst. Det är väldigt få som tycks känna till att Putin föreslog ett kärnvapenfritt Europa, så när som på franska och brittiska kärnvapen. Känner fredsrörelsen i väst till detta förslag ? Ryssland föreslog att inget land skulle placera kärnvapen på andra länders territorium. Som bonus på detta förslag skulle Ryssland ha flyttat sina kärnvapen bortom Uralbergen. (Se beskrivning av Mattias Röper på anti-spiegel). Det var heller inget bra förslag tyckte väst. Vad tyckte fredsrörelsen ?

  Ångvälten västerifrån har rullat på sedan 90-talet då Nato började utvidgas mot George Kennans råd. Sedan började västsidan plocka bort det ena vapenbegränsande avtalet efter det andra, med början från ABM-avtalet 2001. Amerikanska arkiv har öppnats och det har tydligt framkommit att Gorbatjov fick hur många försäkringar som helst att Nato inte skulle komma närmare Ryssland. Och när Ryssland nu försöker korrigera de värsta övertrampen möter de bara hånfullhet.

  Ryssland har agerat i strid med folkrätten. Historiens dom kommer dock att väga in även andra faktorer. Om 5, 10, 20 och 50 år. Hur gick det sen ? Avvärjde man en hotande större fara eller inte. Cyniker hävdar att Ryssland med den försiktige Putin ständigt försenat sig. Hade de agerat med full kraft runt 2014 hade de mötts av stora protester men dagens kluvna och bankrutta stat hade kanske kunnat undvikas. Det inrikespolitiska trycket har varit hårt mot Kreml då de uppfattats som alltför undfallande inför det öde som drabbat Donetsk och Lugansk. Hur utfaller det ekonomiska kriget mot väst ? Lider den väststyrda globalismen ett avbräck. Hur det än går framstår åtminstone Kina och dess grannar som vinnare.

  Till sist en slutkläm från Gonzales Lira. Han säger att Kolomoiski som ligger bakom mycket hatar Ryssland och ryssar mer än något annat. Och medan Kolomoiski i sitt hat får benäget stöd från Sverige och det övriga Europa har Kolomoiski ett skäl för sitt hat som det övriga Europa saknar. Han tillhör khazarjudarna vilkas ursprung ligger i dessa trakter och som en tysk bloggare förklarade inte är etniska semiter utan ett turkbesläktat folk som anammat judendomen som religion. Och hör och häpna, USA:s statliga ansvariga för Ukrainapolitiken tillhör samma grupp, Victoria Nuland, Blinken m.fl. De semitiska judarna kom till Israel via Egypten och var den judiska trons grundläggare. Här kunde någon som kan judarnas historia fylla i.

  • Jan Nybodas , har diskuterat med dig tidigare om Mr Bernard Henri Levy, BHL som du kallade honom, och hans inblandning i Syrien. Han står tydligen även för propagandan i Frankrike gällande Ukraina. Titta på denna modiga franska krigsreporter, när hon envist kämpar med att få fram sitt budskap i direktsändning i fransk TV, och visar krigsbilder från donbass som hon själv tagit.

   För första gången på fransk TV CNEWS, berättar Anne-Laure Bonnel, fransk krigsreporter, om de fasor som befolkningen i Donbass levt med sedan år 2014. Hon är väldigt upprörd över att Europa upptäcker detta först nu, när befolkningen i Donbass har levt med detta sedan år 2014. Hon säger att befolkningen blivit bombad av sin egen regim. Man ser att studio folket blir upprörda, då det inte var denna historia de ville höra. De kan inte förstå att den trevliga Zelensky har tillåtit detta, så lite vet man om hans makt i Ukraina.

   https://twitter.com/LFCNewsMedia/status/1499767549998903308

   Hon säger Ukrainska armen har gjort dessa förfärliga övergrepp, och det är ju sant Azov bataljonen har ju blivit en del av den vanliga armen. Jag brukar föredra att säga nazisterna, för att skilja ut de brutala slaktarna mot vanliga soldater. Hon berättar att de skar två lärare mitt itu, och hon har dokumenterat deras förfärliga övergrepp på den rysktalande befolkningen. Hon får hela tiden säga att hon inte tycker om Putin och att hon inte är intresserad av politik, för att de skall lyssna på henne. De klarar inte av att höra sanningen, de försöker tysta henne, men hon är envis och fortsätter.

   https://twitter.com/LFCNewsMedia/status/1499767611109871619

   Tredje delen, som avslutas abrupt då Bernard Henri Levy kommer in och säger att han inte håller med.Hon har då visat honom väldigt otäcka bilder som hon tog häromdagen på människolik, och säger att detta har pågått under 8 år och befolkningen i Donbass undrar varför ni varit så tysta varför ni först nu bryr er om kriget och inte under dessa 8 år. Hennes sociala medier stängde ned av twitterpolisen direkt efter sändningen. Få se detta är ju från Fransk TV twitter, kan de verkligen stänga ned dessa sidor.

   https://twitter.com/LFCNewsMedia/status/1499767672459911173

   • Jodå Vivianne, mycket vatten har flutit under Seines broar sedan Simone de Beauvoirs och J.P Sartres dagar. De intellektuellas nivå har sjunkit betänkligt, hoppas att Seines nivå är oförändrad.

   • BH Levy var aktiv i Nato-kriget mot Libyen. Han har kört många soffrundor på olika tv kanaler och skrivit spaltmetrar om att ”avsätta Assad”. Självfallet hatar han Iran.

 4. Jag reagerar mot ordvalet ”genom sitt groteska anfall på Ukraina ”. Vari ligger det groteska? Har man kanske flygbombat bostadskvarter och jämnat städer med marken? Vidare skriver Karlström: ”Och kriget går dåligt för Ryssland”? Informationskriget möjligen, om resten vet vi inte mer än vi kan läsa oss till och där framgår det inte att det går dåligt för Ryssland. Beror förstås på vad man läser. Sverige har till gagnet, om än inte till namnet, varit medlem i NATO alltsedan dess bildande. Enda skillnaden verkar vara att USA skall bestämma vårt militärbudget, men den verkar ju vara på väg mot 2% oavsett medlemskap. Jag har inte hört någon enda svensk politiker våga bryta den russofobiska kören. Och inte heller fredsrörelsen klarar av att säga vad Ryssland borde ha gjort. Alla duckar för den frågan. Lätt att fördöma, svårt att vara konstruktiv. Låta nazisterna utrota befolkningen i Donbass? Låta Nato etablera amerikanska baser med kärnvapen invid gränsen? Låta Ukraina utveckla kärnvapen?

  • Signaturen ”Rolf Nilsson” skriver ”Vari ligger det groteska? Har man kanske flygbombat bostadskvarter och jämnat städer med marken?”
   Jag bara undrar om du isolerad från all nyhetsrapportering, både från rysk och från annan media?

   • Grotesk är ett ord som altt som oftast förknippas med apartheid israel och dess urskillningslösa attacker (dag in och dag ut) på barn, kvinnor och civila och/eller USAs drönar- och flygbombningar samt mordorgier i bland annat Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien, Somalia, Jemen, mm, mm. Dessa två avskyvärda enheter har som vana att jämka byggnader med marken – med levande barn, kvinnor och civila.även om västerländsk medier förtiger det mesta av de kriminella upptågen signerat apartheid israel och USA, världen vet ändå sanningen.

    Just nu är västmedier fullt upptagna med att hitta på, smutskasta och bedriva propaganda mot Ryssland. Allt är tillåtet och inte ens allt det släcker västerländska elitens hat mot Ryssland, dess kultur och folk. vad västeliten inte inser är att de kommer att uppslukas av sin egen ryssfobi. Sansade människor inser detta. Domen? Rätt åt dessa dryga skit!

    Under tiden rör Ryssland i västelitens gryta (inklusive ukronazisternas självklart). Världen ser detta och frågar kan vi få receptet, snälla Ryssland?

    Följande inspelning är upplysande är oumbärlig för att förstå det finstilta bakom Rysslands operation i Ukraina. Vanessa Bayley i samtal med Alex Thomson, former GCHQ (Government Communications Headquarters), Russian speaker and regional expert.

    https://thealtworld.com/vanessa_beeley/an-intelligent-analysis-of-putin-wef-and-the-ukraine-nato-alliance

     • USA har använt vapen med utarmat uran i bl.a. Irak – och Pentagon har erkänt det. Publicerat flera artiklar om det Uranvapen måste förbjudas! USA-krigets roll för miljö- och klimatförstörelsen av Irak – Levande rapport. Del 2.

      Ur denna artikel som ej kan nås https://www.globalpolitics.se/usa-anvander-kemiska-vapen-och-utarmat-uran-i-syrien-och-irak/

      USA har använt utarmat uran i Syrien och Irak enligt Pentagon.

      USA har använt utarmat uran i Syrien och Irak

      Den kraftiga ökningen av barnadödlighet, missbildningar och barncancer talar sedan länge starkt för att USA och Storbritannien använt vapen som innehåller utarmat uran i Irak, fast det länge förnekats. Då och då har påståtts av USA använt dessa förbjudna vapen även i Syrien. Nu påstår till och med Samuel Oakford i Foreign Policy, som väsentligen företräder USA:s officiella utrikespolitik, att så är fallet. Foreign Policy: USA har använt utarmat uran. Detta har därefter bekräftats av Pentagon. Pentagon bekräftar

      Jag har tidigare skrivit om uranvapen i artiklar och debattinlägg i Aftonbladet, Dagens Medicin, Folket i Bild-Kulturfront, Göteborgsposten, Irak-Solidaritet, Läkartidningen och Svenska Läkare mot kärnvapen, ibland tillsammans med kolleger, samt på denna blogg.

      Vad är uranvapen?
      Det handlar om projektiler som innehåller uran, som är mycket tyngre än bly och har större penetrationsförmåga genom pansar och bunkrar. I uranvapen, som helt domineras av uranisotopen U-238, kan finnas avfall från anrikning av U-235 i naturligt uran till kärnkraftsbränsle (utarmat uran, “depleted uranium”, DU), låganrikat uran och det särskilt farliga uranet som redan använts i kärnkraftverk, med små mängder mycket giftigt plutonium.

      [caption id="attachment_92939" align="alignleft" width="183"] Utarmat uran projektil[/caption]

      Vid nedslag brinner projektilerna med hög temperatur och bildar ett fint stoft av uranoxider, som lätt sprids med vinden. När stoftet inandas eller på annat sätt kommer in i kroppen kan partiklar fastna i lungorna och nå andra organ. En miljondels gram U-238 sönderfaller med tusentals alfa-partiklar per dygn, som skadar celler och arvsmassan, liksom små mängder giftiga och andra radioaktiva ämnen.

      Hälsoeffekter
      Uranvapen kan med stor sannolikhet orsaka cancer, missbildningar och ökad dödlighet. Man har funnit belägg för det i Basra och Falluja, Irak, där hårda strider pågick mellan trupper från USA och irakier 2004. Forskare fann att uranrester är en möjlig orsak. Tolkningen stöds av forskning på försöksdjur och cellkulturer. Enligt rapporter från Irak är uppemot 300 platser förorenade med uranrester. Ökad cancerfrekvens har också rapporterats efter krigen i f.d. Jugoslavien, bl.a. hos militärer från Italien.

      Uppgifter tyder på att uranvapen kan ha använts i Afghanistan. Bör inte regeringen utreda om att svenska soldater i Afghanistan har exponerats för uranvapen och om Bofors tillverkar(t) dessa vapen?”

      Mer än hälften av alla barn i Falluja föddes med en missbildning mellan 2007 och 2010. Innan belägringen var det 10 procent. Före millennieskiftet föddes färre än 2 procent av barnen med missbildning. I Basra i södra Irak, som attackerades av brittiska styrkor i 2003 fann forskarna att 17 gånger fler barn föddes med missbildning 2003 än ett decennium tidigare. Under de senaste sju åren har antalet missbildade födda barn ökat med mer än 60 procent.

      Rapportens författare kopplar det ökande antalet barn som föds med missbildningar i de två städerna till ökad exponering för metaller som frigörs från bomber och kulor. Forskare fann att halterna av bly var fem gånger högre i håret av barn med missbildningar än i andra barn i Falluja medan kvicksilverhalterna var sex gånger högre. Barn med defekter i Basra hade tre gånger mer bly i tänderna än barn från icke-drabbade områdena. Kraftigt ökad spädbarnsdödlighet i Irak. USA:s uranvapen sannolik orsak. 121028

      Artikel i Foreign Policy:

      Tjänstemän har bekräftat att den amerikanska militären, trots löften att inte använda vapen med utarmat uran i Irak och Syrien, sköt tusentals projektiler med sådan ammunition under två uppmärksammade räder mot lastbilar som transporterade olja i en ISIS-kontrollerad del av Syrien i slutet av 2015. Detta övergrepp (assault) markerar det första bekräftade användningen av detta vapen sedan Irak-invasionen 2003, när det användes hundratusentals gånger, och orsakade upprördhet i lokalsamhällen, som hävdade att dess toxiska material orsakade cancer och fosterskador.
      Kommentar: Detta är synnerligen väl belagt.

      Wikipedia.
      The European Parliament has repeatedly passed resolutions requesting an immediate moratorium on the further use of depleted uranium ammunition, but France and Britain – the only EU states that are permanent members of the United Nations Security Council – have consistently rejected calls for a ban,maintaining that its use continues to be legal, and that the health risks are unsubstantiated.

   • Nazisterna har bombat en hus till marken med massor av människor och lagt skulden på Ryssland. Grekiska föreningen har också sagt att de varit gisslan hos nazisterna och används av dem som mänskliga sköldar.
    Problemet är SVT som köper denna propaganda rätt av och inte gör egen analys

    Zelensky är ett problem, som inte skäms utan står och ljuger till journalister och världsledare
    Han twittrade att ryssarna hade bombat Baby Yar minnesmärket i Kiev (det är faktiskt Ryssland som betalat större delen och är dessutom väldigt rädd om minnesmärken från andra världskriget)
    Hela världen blev upprörda, som tur fanns en israelisk journalist på plats i Kiev. Han gick dit och tog en bild på sig själv och minnesmärket och sa att det var inte bombat.

    VeraVanHorne skrev på twitter: Zelensky ljög. IGEN
    https://twitter.com/VeraVanHorne/status/1499130362554949640

    Israelisk journalist Ron Ben Yishai rapporterar från Babi Yar i Kiev
    https://twitter.com/NeriZilber/status/1499004383031345155

    Sanningen publicerades också i en israelisk tidning, innan de hade blivit en folkmobb som satts igång.
    https://www.ynetnews.com/article/sk8byetx9

    Babi Yar memorial said to be undamaged by Russian missile strike

    The Babi Yar memorial was not damaged by the Russian missile strike, according to a Ynet reporterin Ukraine who visited the site on Wednesday.
    Ynet’s reproter in Kyiv, however, said after visiting the site the memorial was not harmed and no bomb, missile or artillery shell hit the site itself.

    It seems the reporting that the Babi Yar memorial itself was hit was part of the Ukrainian misinformation campaigned, aimed at destabilizing the enemy.

    SVT har inte visat någon av de kritiska rösterna som hörts om Zelensky. Men de är många som säger att han är en marionett, det är någon som styr honom.

    ”I think Zelensky is a puppet, and he is putting huge numbers of his own population at unnecessary risk.”
    -Ret. US Army colonel Douglas MacGregor

    https://twitter.com/ASBMilitary/status/1500350719639101441

  • Om ett västorienterat Ukraina kan jag tro vad som helst.
   Där finns inga moraliska begränsningar.
   Kärnvapen i Ukraina mot Ryssland är inget jag längtar efter.
   Ej heller biologiska vapen i händerna på nazister.

 5. På tal om att det dåligt för Ryssland läste jag nyss på The Saker:
  ”The Ukronazi armed forces are down to less than 25% of its original size.
  Almost all the remaining forces are in some type or another of cauldrons.
  Russia has full air supremacy
  The Ukronazi fleet does not exist anymore
  In spite of all the propaganda, no help from abroad will affect the outcome of this war
  It appears that Russia will surround Odessa and eventually take control of the entire Ukrainian Black Sea coast
  In other words, what seems to be shaping up is that Russia will soon have control over the entire Ukraine except for the western provinces (west of Vinnitsa and Zhitomir). In other words, the war is over, at least militarily. There will be a meeting between Russian and Ukrainian negotiators tomorrow, and it shall be interesting to see if something, anything, will come out of it.”
  Som sagt propagandakriget har USA helt klart övertaget i, det känns som att alla blivit närmast hjärntvättade.

  • Såg på kvällens TV-Agenda en intervju med en man som grävt fram sin fru – med bortsprängt huvud – ur sitt hoprasade hem. På tal om att det går bra för Ryssland. Bilderna på sprängda och brinnande bostadshus blir fler och fler. Som någon bloggare uttryckte det – från befrielse till massmord på en dryg vecka. Lille Putte arbetar snabbt! Hoppas att det finns en cell i Haag förberedd för honom.
   Det verkar som Putte gör samma misstag som Hitler – Adolf trodde att det bara var att sparka in dörren så skulle Ryssland falla ihop. Det verkar som Putte trodde samma sak om Ukraina.
   Och dessa nazister som finns överallt – det verkar ju som hela nationen består av nazister eftersom alla kämpar mot de ryska anfallarna? De gamla tanterna som sitter och fyller upp Molotov cocktails – är de alla nazister?
   Ukrainska flottan sänkte sitt bästa skepp för att det inte skulle falla i ryska händer https://www.youtube.com/watch?v=TrBUsVbZKuo&list=PLDIVi-vBsOExxEi5kMtTBhjN9uslZJupO&index=1 Detta fartyg har en intressant historia. Det klarade sig undan Krim-kuppen – skulle legat i Sevastopol – eftersom det var på FN-uppdrag i Adenviken för att jaga pirater. Att piraterna fanns på närmare håll är ju nästan ödets ironi.
   Ryssland har definitivt inte air supremacy utan det undras överallt över det ryska flygvapnet är
   https://www.youtube.com/watch?v=_WGcfkqzUI4&t=171s

 6. Det är inget svårt att påverka en opinion. Bara att leverera ”rätt sorts ” propaganda. Man kan t.o.m producera den opinionsundersökning som man eftersträvar och få det resultat man vill ha. (för att på så sätt påverka den allmänna opinionen). Finns inget värre än än dessa propagandaspektakel, som även kan utlösa krig. Hitler lyckades alldeles förträffligt utlösa krig genom hat-budskap med sin propagandamaskin.

  • I totalbilden nu ingår att Rysslands angrepp stärker uppslutningen bakom USA:s världsbild och försvagar Rysslands röst, ekonomi och ökar motsättningarna i befolkninge.

   • Det förutsåg Ryssland och bunkrade därför upp resurser och utvecklade oberoendet annars hade dom slagit till tidigare. Dom tror inte att väst skulle gå att blidka och då var det bättre att ta striden medan styrkeförhållandena är mer gynnsamma än dom blir efter en lång blockad.
    I Astana deklarationen hade alla inblandade skrivit under på att man inte får ändra sina säkerhetsarrangemang om de övriga undertecknarnas säkerhet hotas. Det borde innebära att Natoutvidgningen omöjligjordes men ingen i EU eller Usa låtsas om det. Ryssland gav sig då på det akuta hotet mot de ryskättade som ett första steg som nu tycks få en fortsättning.

 7. Snälla… Kan jag som utomstående få tycka lite?

  Jag tycker bl.a. att konflikten i Ukraina avslöjare den radikala vänsterns intellektuella sammanbrott.
  Varför?
  Jo, för så snart inte USA, Storbritannien eller liknande ”imperialistländer” är någon primär part så blir radikalvänstern totalt vilsen och likaså totalt splittrad.
  Radikalvänstern funkar inte om den inte får ropa ”Ner med USA” precis som på 60- och 1970-talet.
  Därmed inte sagt jag är någon beundrare av USA för det är jag faktiskt inte. Särskilt inte när jag på senare tid fått läsa här om hur mycket dumheter USA har och haft för sig.

  Jag tycker det är dags att kategorisera vad vänsterpolitik egentligen är för någonting och inte bara komma med vänsterpolitiken tillhör socialismen för det är inte (längre) sanning.
  Det är dags för radikalvänstern att bekänna färg vad den egentligen står.
  Som det nu kan det många gånger låta både falskt och rörigt.

  Redaktören här talar ovan om ”Rysslands groteska anfall” som hämtat ur ett ledarstick från liberala Dagens Nyheter.
  För mig är inte Rysslands Specialoperation något direkt anmärkningsvärt därför den ryska kulturen är för oss ofattbart hård mot de egna om de kan betraktas som svikare.
  Ryssland har en särskild kultur de vill skydda mot angrepp från utomstående och då är det viktigt att alla är lojala.

  Tänk nu rätt här Anders Romelsjö,
  Ryssland är ingen liberal västdemokrati och ska inte betraktas med sådan eller ”vår” måttstock.
  Därför om du närmare tittar på konflikten så upptäcker du att Ukraina är precis lika hårda mot sina ”svikare”.
  Problemet är bara att det finns två lojaliteter i Ukraina.
  En västlig som känner sig tillhörig ”oss” samt en östlig som känner sig tillhörig Ryssland.

  Den här mycket tragiska situationen visar mig bara att mångkultur inte fungerar vilket partiet Sverigedemokraterna länge hävdat i skarp motsats till exempelvis Vänsterpartiet.

  Jag vet inte hur det här ska sluta men parterna måste skiljas åt därför de kan inte leva tillsammans utan en diktatur med klara och hårda regler.

  Ni vänstervänner, kolla nu vad som skrivs på ”vänsterextrema” Expo som konservativhögern kallar dem.
  Det blir total kortslutning när nazister i Ukraina ska försvaras samtidigt som hela högertjosan från och med Sverigdemokraterna ska förkastas och näst intill kriminaliseras.
  Jag tittade in på Expo häromkvällen.
  Det fanns ingen logik, bara en orgie i undanflykter.
  Det gick helt enkelt inte att läsa.
  Jag läste nu ska RT och Sputnik censureras hos oss här i väst.
  Killen på Expo, minns inte precis nu vad han heter, men blir säkert jättelycklig att få gapa ur sig hur som helst utan riskera att bli emotsagd.
  Ja, hurra för det fria ordet och den liberala demokratin 🙁

  • Tack för intressanta synpunkter. Skrivningen ”Rysslands groteska anfall” har skrivits av Ulf Karlström, men jag har förståelse för uttrycket. Jag tror att det hade varit mycket bättre att använda hot om erkännande av folkrepublikerna som förhandlingspåtryckning. Nu tror jag att Ryssland är den stora förloraren, och då särskilt Putin. Tror Jan Öbergs bedömning är riktig Varför Ryssland inte skulle ha angripit Ukraina

 8. https://www.anti-spiegel.ru/2022/russlands-antwort-auf-die-reaktion-der-usa-zu-gegenseitigen-sicherheitsgarantien/

  Länken går till Thomas Röpers redogörelse för de ryska initiativen. Inga kärnvapen i Europa, Frankrike och Storbritannien undantaget, ryska bakom Uralbergen. För den intresserade har Röper på anti-spiegel mycket mer om detta.

  Ingen i Europa reagerade positivt och nu är det så dags. Europa saknar egen politik och är villig att därtill betala även USA:s nota.

 9. En rysk röst: ”Mitt land har aldrig snålat med kanonmat”

  ”Den mest spridda attityden är: ”Var fanns ni med er slogan alla de åtta åren när den nazistiska juntan dödade barn i Donbass?” På frågan varför reaktionen på dödandet av vissa barn måste vara att döda andra barn, har de inget svar. De vägrar eller förmår inte utforska orsakssambandet mellan barns död i Donbass och Rysslands inblandning i Ukrainas inrikesaffärer 2014.”

  https://www.aftonbladet.se/kultur/a/mrdvwq/alisa-ganieva-om-den-ryska-befolkningens-syn-pa-kriget

  • Har du aldrig funderat över varför vi som påstår oss vara för yttrandefrihet, låtsas att det är demokrati i Ukraina???
   Varför våra politiker och media släpper den ena lögnen efter den andra att man måste försvara demokratin i Ukraina. En demokrati som inte finns.

   En president med ingen egentlig makt, som går in i avtal med Azov bataljonen, och tillåter dessa gå bärsakagång i Donbass, där man har sett att avrättningarna av människor påminner om IS-metoder som användes i Irak och Syrien. Såg en journalfilm om uppgrävningar av massgravar i Donbass, där man noterade detta. Filmen togs bort snabbt av internetpolisen i USA som arbetar för högtryck just nu.

   Zelensky är en marionett, anser flera personer med större förmåga till analys om det politiska läget , än många förståsigpåare som uttrycker sig till höger och vänster.

   Media i Sverige brukar skrika högt när de hör att man förbjuder viss litteratur m.m., men när det gäller Ukraina så går det bra.
   Ukrainsk regim förbjuder antiukrainsk litteratur som går emot regimens berättelse. Denna ideologiska censur inkl. västerländska författare.
   I januari 2018 förbjöd man ”Stalingrad” av en brittisk historiker Antony Beevor, p.g.a.. ett enda stycke om en ukrainsk enhet som massakrerade 90 judiska barn under andra världskriget.
   I december förbjöd man ”Boktjuvarna” av Anders Rydell eftersom boken beskrev att trupper lojala mot Symon Petliura (nationalistledare från tidig 1900-tal) Hade slaktat judar.
   Ironiskt nog handlar denna bok om nazisternas förtryck av litteraturen.
   Sedan kräver ukrainska ambassaden i Washington att man skall förbjuda en rysk film på amerikansk biografer,

   Vi kan se att de miljarder Washington och Sverige investerat i att främja demokratin i Ukraina misslyckats med att lära Kiev grundläggande begrepp om yttrandefrihet.

   • Så nu ska en auktoritär regim i Moskva med hjälp av stridsvagnar och klusterbomber lära ukrainarna vad demokrati är? Det är kanske därför man sätter in tjetjenska förband – som inte direkt är kända för att ta fångar – som mordkommandon för att mörda presidenten? Imponerande demokratisyn!
    På den här bloggen brukar det föraktfullt talas om ”regime change” men jag har inte hört några sådana kommentarer i detta fallet? Jag tolkar kommentarerna som att det är OK att mörda Volodymyr Zelenskyj https://www.svd.se/zelenskyj-har-overlevt-tre-mordforsok-pa-en-vecka, men att eliminera Qasem Soleimani inte var OK? Trots att den senare var ledare för en terroristorganisation (IRGC är terroriststämplat i stora delar av världen?

  • Jaha, först ligger USA bakom en statskupp i Ukraina 2014 sedan börjar regimen i Kiev att beskjuta befolkningen i östra Ukraina som plötsligt är andra klassens medborgare man kan behandla som man vill! Och sedan kallar L detta för RYSK iblandning i Ukrainas politik när det i själva verket är USA och deras marionetter i Kiev som står bakom beskjutandet tidigare.

  • Skrattretande teater. Har inte imperiefjäsket gått för långt? Ska ni snart förbjuda Dostojevski, Turgenev och Solzjenitsyn? Patetiska slavar

   Förövrigt finns det inag som helst belägg att Nemtsov mördades av Ryska staten. Det kan lika gärna varit lömska CiIA elle Mossad.

 10. Då bör de väl i rättvisans namn ge gatan utanför USA:s ambassad namnet Julian Assanges gata. Ni som bor i Sthlm kan väl lägga ett medborgarförslag!

  • Jo, det finns många roliga möjligheter som Tiananmen- eller Taiwangatan till kinesiska ambassaden. Eller kanske något med anknytning till Dalai Lama? Beträffande Julian Assange tror jag du har svårt att få något politiskt gehör för det. (s) har genom Morgan Johansson deklarerat ”The blame is on Assange – not Sweden” https://www.youtube.com/watch?v=VrXAoc_48N0 Dessutom var det två SSU-damer som var inblandade så (s) vill nog helst sopa det under mattan. Och de borgerliga partierna är nog inte intresserade av att irritera USA. Så tämligen dödfött förslag.

 11. Jag håller med er som kritiserar artikeln för uttryck som ”Rysslands groteska angrepp”, Jan Öbergs rubrik om Två skorpioner i en flaska, och val mellan pest och kolera…det är fullkomligt missvisande, och utmålar USA/Nato och Ryssland som lika goda kålsupare, det är dom inte. USA/Nato bedriver krig för att de vill ockupera och krossa andra länder, Ryssland bedriver just nu försvarskrig för att försvara sin existens, den här diskussionen borde alla till vänster tagit upp istället för att skriva ”Stoppa kriget”…Jag tycker snarare att vänsterns oförmåga att se klart på frågan ärsnarare den som ökar sympatierna för Nato…

  På bloggen Mooon of Alabama står: ”Ryssland uppfattade Zelenskys kommentar i München som ett hot från Ukraina om att skaffa kärnvapen. Det har redan expertis, material och medel för att göra det.
  En fascistkontrollerad regering med kärnvapen vid Rysslands gräns? Det handlar inte alls om Putin. Ingen rysk regering av något slag kan någonsin tolerera det.
  Jag anser att detta trovärdiga hot, tillsammans med artilleriförberedelserna för ett nytt krig mot Donbas, var det som övertygade Rysslands regering att ingripa med våld.”

  Det kan väl varenda människa förstå att Ryssland inte vill ha kärnvapen i händerna på fascister, tre minuter från Moskva. Dom skulle inte kunna förbereda sig för att försvara sig, som USA skulle kunna göra om Ryssland skickade iväg sina kärnvapenmissiler mot USA , dom skulle ha trettio minuter på sig. Ukraina har dessutom sedan Sovjettiden ”gamla kärnvapen, som lätt kan uppdateras”(typ) av USA.. Ryssarna i Ukraina har bönat och bett Ryssland att ingripa, i 8 år, men de har hela tiden svarat att de inte kan gå in i, de har ju inte inbjudits av regeringen (som i Syrien)…ni talar om förhandlingslösningar, under tiden som Ryssland i decennier har försökt förhandla om att Nato inte får utvidga sin österut, har Nato skaffat 14 medlemmar i öststaterna, och i 8 år har de förhandlat om ryssarnas situation i landet och försökt hänvisa till Minskavtalet, så dödar nazisterna fler och fler ryssar i Donbass…
  Tycker ni inte att Ryssland borde ha fått nog? Varför tycker ni inte att det är självklart att Ryssland sätter ner foten, och sätter sig i respekt? Jag är uppriktigt uppriktigt förvånad över att ni inte kan förstå det?

   • Det kan finnas två anledningar till att Ryssland skulle vilja anställa syriska legosoldater.

    – Ryska förband är inte vuxna uppgiften och klarar inte av sina uppgifter. Vi skall betänka att Ryssland inte sedan WWII har varit i strid med en likvärdig motståndare, endast IS i Syrien och andra liknande. Så de måste få in professionella soldater.

    – Den ryska ledningen vill inte behöva skicka hem flera ryska pojkar i liksäckar till sina mödrar. Då är det lättare med arabiska legosoldater som ingen i Ryssland kommer att sakna. Samma anledning som gör att Ryssland använder den så kallade Wagnergruppen.
    För att uppfylla de som man sjöng i DDR:s gamla nationalsång ”Dass nie eine Mutter mehr
    Ihren Sohn beweint.”.

     • Tack. Syrien har drabbats mycket, mycket värre av det USA-initierade kriget än vad Ukraina gjort. I västs media presenteras en väsentligen gravt osann historia om ett inbördeskrig och enm blodig diktator. Har publicerat över 200 artiklar om detta. Gång efter annan har jag sänt övervälidgande belägg för USA:s stöd till terrorister i Syrien till DN:s Syrien-journalist Erik Ohlsson som föredrar att tiga.

     • De värsta extremisterna från Idlib har just anlänt till Ukraina. De som orsakat mest problem i området, ger man en andra chans genom att de måste slåss mot ryssar. Under kriget kom det hela tiden rapporter om hur de gick bärsärkagång och slaktade civila i deras hem och inför deras barn. USA betalade lön till dem, HTS. Nazister och Al-Qaida sida vid sida i Ukraina. Det börjar komma rykten att USA vill göra Ukraina till ett nytt Afghanistan. Man kan ju undra när de tar in den värsta al-Qaida gruppen i Syrien, och dessutom låter nazister få sådan makt i Ukraina.

      Släktingar till extremister som har anlänt till Ukraina berättade för Sputnik att seniorkrigare från terrorgruppen Hayat Tahrir al-Sham (den omdöpta versionen av Jabhat Al-Nusra, dvs. Al-Qaida) har hållit ett antal möten med höga ledare i Turkistan Islamic Party gruppen och Ansar Al-Tawhid- och Hurras al-Din-grupperna, och enades om att tillåta ett antal av alla deras kämpar att ta sig in i Ukraina genom turkisk mark.

      https://english.almayadeen.net/news/politics/450-arab-and-foreign-extremists-from-idlib-arrive-in-ukraine

      Cirka 300 av dessa krigare är syriska medborgare som ursprungligen kommer från landsbygden i Idlib och Aleppo, medan de 150 andra är belgiska, franska, kinesiska, marockanska, tunisiska, tjetjenska och brittiska medborgare.
      Källorna tillade att de flesta av dessa utländska krigare är veteraner från Syrienkriget, hade orsakat problem i Idlib och fick denna möjlighet att slåss mot Ryssland som en kompromiss genom vilken de skulle få en ny start och med en acceptabel inkomst.

      Hayat Tahrir Al-Sham gav också dessa krigare försäkringar att deras familjer skulle få följa med dem senare.

      UN report indicates al-Qaeda and ISIS enjoy safe haven in Turkish-controlled Idlib

      https://nordicmonitor.com/2022/02/the-un-report-indicates-al-qaeda-and-isis-enjoys-safe-haven-in-turkish-controlled-idlib/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here