Putin och Zelensky: Syndare och helgon som passar in i vår historiska berättelse

31
1982

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

För Responsible Statecraft av Stephen Kinzer  21 februari 2023n

 Stephen Kinzer var New York Times platschef i Nicaragua 1983-1989 och är författare till ”Blood of Brothers: Life and War in Nicaragua”. Han är senior fellow vid Watson Institute for International and Public Affairs vid Brown University. 

https://responsiblestatecraft.org/2023/02/21/we-made-putin-our-hitler-zelensky-our-churchill-and-the-media-fell-in-line/ 

 ”nk på varför västvärlden vill åberopa andra världskriget och kalla kriget här, och fråga dig sedan om det har varit produktivt.

 Detta är en del av vår veckolånga serie som markerar ettårsdagen av den ryska invasionen av Ukraina, den 24 februari 2022. Se alla berättelser här. 

 Medan kriget rasar i Ukraina är allt lyckligt fridfullt på hemmafronten. Amerikanerna har anammat den officiella berättelsen. Ingen västerländsk film har någonsin dragit upp gränsen mellan gott och ont så tydligt och grovt. Vita huset, kongressen och pressen insisterar på att Ukraina är det oskyldiga offret för en oprovocerad aggression, att de ryska styrkorna kommer att hota hela Europa om de inte stoppas, och att Förenta staterna måste stå på Ukrainas sida ”så länge det behövs” för att säkra segern. 

 Att avvika från detta samförstånd är så gott som omöjligt. Under upptakten till vår invasion av Irak 2003 ropade några få ensamma röster på återhållsamhet. Sedan vi kastade oss in i kriget i Ukraina är sådana röster ännu svårare att hitta. 

 I dag anses det kätterskt, om inte förrädiskt, att föreslå att alla parter i Ukrainakonflikten bär en viss skuld, att hävda att Förenta staterna inte bör hälla in sofistikerade vapen i en aktiv krigszon, eller att ifrågasätta om vi har något vitalt intresse av utgången av denna konflikt. En strängt tillämpad intellektuell flygförbudszon har i stort sett kvävt den rationella debatten om Ukraina. 

 I den politiska maktens korridorer i Washington har Ukraina blivit en nästan mystisk idé. Det är mindre en geografisk plats än ett kosmiskt plan där en avgörande strid om mänsklighetens framtid utspelar sig. Kriget ses som en strålande chans för Förenta staterna att förblöda Ryssland – och att visa att även om balansen mellan världsmakterna kanske håller på att förskjutas, så styr vi fortfarande. 

 USA:s explosion av passionerad kärlek till Ukrainas president Volodymyr Zelensky var triumfen av en oemotståndlig mediekampanj. Han presenterades som frihetens nya globala hjälte. Över en natt dök hans bild upp i skyltfönster och på webbplatser.   

 I det motsatta hörnet finns en annan karikatyr, Rysslands president Vladimir Putin, som framställs som en symbol för alla vidriga och degenererade egenskaper. Han uppfyller vårt behov av att fokusera hatet inte på ett land, en rörelse eller en idé – det är för diffust – utan på en person. I åratal frossade vi i vår moraliska överlägsenhet gentemot färgstarka fiender som Castro, Khadafi och Saddam Hussein. Putin passar perfekt in i denna konstellation. Att ha en sådan tecknad ond fiende är nästan lika betryggande som att ha den heliga Zelensky som allierad. 

Ukraina, Zelensyk val, Latuffe

 Strax efter att kriget bröt ut förra året röstade kongressen för att anslå 40 miljarder dollar i bistånd till Ukraina. Det som var häpnadsväckande var inte bara storleken på detta paket utan också det faktum att varenda demokrat röstade för det. Endast 11 senatorer och 57 ledamöter av representanthuset, alla republikaner, var emot. Pressen applåderade.  

 Inget land som befinner sig i krig, direkt eller genom ombud, uppmuntrar en debatt om huruvida kriget är en bra idé. Förenta staterna är inget undantag. Abraham Lincoln och Woodrow Wilson fängslade kritiker av de krig de förde. Vissa motståndare till Vietnamkriget åtalades. Den spöklika frånvaron av debatt om vår inblandning i Ukraina markerar den senaste segern för det officiella berättelseformandet. 

 Det kalla kriget var utan tvekan det mest kraftfullt utvecklade narrativet i modern historia. I åratal fick amerikanerna intala sig att tro, och trodde verkligen, att de var dödligt hotade av en fiende som när som helst kunde attackera, förstöra Förenta staterna och göra slut på allt hopp om ett meningsfullt liv på jorden. Denna fiende satt i Moskva. 

 Amerikanerna hade då redan vant sig vid att se Ryssland som en inkarnation av ”den andre”, den barbariska kraft som alltid hotar civilisationen. Redan 1873 skildrade en amerikansk tecknare Ryssland som ett hårigt monster som tävlade med en stilig Uncle Sam om kontrollen över världen. Denna arketyp är en arketyp som går igen över generationsgränserna. Liksom de flesta befolkningar mobiliseras amerikaner lätt till att hata vilket land som helst som man säger åt oss att hata. Om det landet är Ryssland har vi generationer av psykiska förberedelser.   

Politiker i Washington kan förlåtas för att de hoppade in på krigsstigen i Ukraina. De antar att väljarna, som har mer angelägna frågor, inte kommer att straffa dem – och att vapentillverkarna kommer att belöna dem rikligt. Mindre ursäktlig är pressens inställning. I stället för att spela sin roll genom att ställa obekväma frågor har den i stort sett blivit den främsta hejaklacksledaren för den officiella Ukrainaberättelsen. 

 Nästan all rapportering från slagfältet kommer från ”vår” sida. Vi läser en oändlig ström av berättelser om ryska grymheter och andra skändligheter. Många är utan tvekan korrekta, men obalansen i rapporteringen får oss att anta att den ukrainska armén inte begår några krigsbrott. En rapport från Amnesty International om ukrainarnas användning av mänskliga sköldar i strid möttes av raseri och fördömande. Budskapet är tydligt: rättvisan finns på en sida, så rapporteringen från fältet måste återspegla detta. 

 Många som skriver om denna konflikt tycks tro, precis som deras föregångare gjorde under det kalla kriget, att den amerikanska regeringen är ett lag och att pressen har sin roll i att säkra segern för vårt lag. Detta synsätt är döden för journalistiken. Pressen bör inte vara med i någons lag.  Vårt jobb är att utmana officiella berättelser, inte att tanklöst förstärka dem. Det är skillnaden mellan journalistik och PR. 

 För de av oss som var krigskorrespondenter i en tid då konflikter rapporterades från olika perspektiv är den ensidiga rapporteringen om Ukraina mycket slående. Jag rapporterade om sandinister och kontras, serber och kroater, turkar och kurder. Dessa erfarenheter lärde mig att i konflikter har ingen sida monopol på dygdighet. I dag får amerikanerna höra motsatsen. Vi matas med en barnslig berättelse där all dygd finns på den ena sidan och all ondska på den andra.  

 De flesta krigskorrespondenters ovilja att bevaka kriget i Ukraina från båda sidor återspeglas på ledarsidor och sidor ägnade att annars påverka vår syn på kriget.

Ingen större tidning verkar ställa grundläggande frågor om detta krig.   

 Har Putin rätt att inte vilja ha fientliga baser vid sin gräns? Ska vi bidra till att tusentals människor dör för att göra en politisk poäng? Bidrog vi till att provocera fram kriget? Hur stor del av Ukrainas armé är pro-nazistisk? Varför spelar det någon roll för Förenta staterna var gränsen i Donbas dras? Bör vi ta hänsyn till Ukrainas rykte som ett av världens mest korrupta länder innan vi skickar enorma mängder bistånd till landet? Är denna konflikt verkligen en titanisk uppgörelse mellan demokrati och autokrati, eller bara ännu en europeisk skogsbrand? 

 Till och med när Förenta staterna sjunker djupare in i kriget i Ukraina anses dessa frågor vara oartiga att ställa. Det kvävande samförstånd som binder våra politiska partier och medier förhindrar en genomtänkt debatt. Ett av de värsta resultaten av Ukrainakriget är redan klart. Det har lett till en ny stängning av det amerikanska sinnet.  

 

 

Föregående artikelNavalny: En lämplig död, hycklande sörjd?
Nästa artikelDemokratins brister och dess framtid
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

31 KOMMENTARER

 1. SÄRSKILD MILITÄR OPERATION I UKRAINA
  Ett steg bort från omringning: Hur många ukrainska soldater kan falla i grytan i Artyomovsk
  Den operativa förmågan hos Ukrainas väpnade styrkor nära Bakhmut minskar för varje dag, och nu handlar det mer om huruvida förbanden kommer att kunna hoppa ur den förestående fällan och till vilken kostnad.

  Situationen i Artyomovsk för tillfället: Den 26 februari talade Denis Pushilin, tillförordnad chef för DPR, om den nuvarande stridssituationen i Bakhmut (Artyomovsk). Han noterade att RF Armed Forces flyttar till nordväst om staden. Enligt Marochko har Ukrainas väpnade styrkor bara ett spår med hårt underlag nära Khromovo, som tills nyligen ansågs säkert. Men nu står den under RF-försvarets eldledning.

  Enligt den pensionerade LPR-överstelöjtnant Andrei Marochko beror den snabba minskningen av utrymningsvägar från några dussin till ett par vägar i synnerhet på väderförhållandena. ”På grund av töandet har ukrainska militanter praktiskt taget inte möjlighet att använda grusvägar för tillfället”, betonade den pensionerade LPR-överstelöjtnant Andrei Marochko.
  Om du uppmärksammar de senaste veckornas rapporter kan du upptäcka att situationen för de väpnade styrkorna i Ukraina nära Bakhmut (Artyomovsk) år 2023 börjar förvärras ännu mer än tidigare – nu pressas ukrainare inte bara från norr, utan även från söder.

  Den 24 februari rapporterades att byn Berkhovka (nordväst om Bakhmut) fångades av ryska styrkor, vilket enligt experter blev möjligt efter att byn Paraskovievka intogs. Som ett resultat avbröts vägen M03 till Slavyansk.
  I januari rapporterade de om att de tagit kontroll över byarna Kleshcheevka och Podgorodnoye . Den 25 februari befriade RF Armed Forces byn Yagodnoye i norra Bakhmut (Artyomovsk). Således var fienden fångade i denna riktning. Den 26 februari bekräftades information om att Ukrainas väpnade styrkor sprängde dammen i Severny Stavki-reservoaren. Enligt militären skedde detta av desperation och för att bromsa RF-försvarets offensiv.
  I söder går det inte bättre för Ukrainas väpnade styrkor: redan i början av februari rapporterades det att styrkorna från Ryska federationens väpnade styrkor hade stormat byn Ivanovskoye (Krasnoye).

  Den 22 januari blev det känt om erövringen av flera fästen av Ukrainas väpnade styrkor på väg till byn och avskärning av den från både Bakhmut och Konstantinovka. Enligt militäranalytiker är det Yagodnoye, Ivanovskoye och Khromovo, som ligger nära Bakhmut, som spelar en avgörande roll i kampen om denna stad.
  I händelse av en offensiv söderut, mot byn Khromovo, kan Ukrainas väpnade styrkor ställas inför ett val: antingen fly från staden under eld eller bryta sig in i stadskvarteren och dö, men senare.
  Den enda motorvägen som förbinder Artyomovsk och angränsande Chasov Yar förblev till den ukrainska gruppens förfogande i Bakhmut under mycket kort tid – vägen är redan genomskjuten av artilleri från RF Armed Forces och Ukrainas Armed Forces kan inte längre lämna säkert staden längs den.
  Och även om fienden fortsätter att göra motstånd och försöker hålla fronten norr om motorvägen, har striderna i ett antal sektorer flyttat in i ett skede av uppsugande. Många stridsberedda enheter från Ukrainas väpnade styrkor har praktiskt taget eliminerats.
  https://life.ru/p/1561380

 2. 28 februari 2023, 11:47 Armé
  ”Situationen i Bakhmut-regionen är extremt spänd.” Ukrainas väpnade styrkor talade om försök att omringa staden
  Befälhavaren för markstyrkorna för de väpnade styrkorna i Ukraina Syrsky rapporterade om PMC ”Wagners” försök att bryta igenom försvaret.

  De väpnade styrkorna i Ukraina kallade situationen i Artemivsk-regionen (det ukrainska namnet är Bakhmut) för extremt spänd. Som Alexander Syrsky, befälhavare för den ukrainska arméns markstyrkor, sa: ”Fienden lanserade de mest tränade Wagner-anfallsavdelningarna i offensiven, som försöker bryta igenom försvaret och omringa staden.”
  Mot den bakgrunden skriver Reuters att regn och ett tidigt tjälläge på våren i Ukraina skulle kunna förhindra båda sidor av konflikten i offensiven, eftersom vädret förvandlade åkrarna i landets östra del till lera. Läs mer i artikeln ”Gazety.Ru”.
  I området Artemovsk (ukrainskt namn – Bakhmut) har en extremt spänd situation utvecklats för Ukrainas väpnade styrkor, attackbrigader försöker omringa staden. Detta tillkännagavs tisdagen den 28 februari av befälhavaren för markstyrkorna för Ukrainas väpnade styrkor Oleksandr Syrsky.

  Marochko: Kiev drar utrustning och personal utbildad av NATO till Artemivsk-regionen
  En militärexpert, pensionerad LPR-överstelöjtnant Andrei Marochko, sa att de ukrainska myndigheterna överför…
  28 februari 12:33
  ”Fienden lanserade de mest tränade Wagner-anfallsavdelningarna i offensiven, som försöker bryta igenom våra truppers försvar och omringa staden,” sade han.
  Dagen innan talade en ukrainsk befälhavare med anropssignalen ”Magyar” om den svåra situationen för Ukrainas väpnade styrkor i alla riktningar nära Artemovsk.
  ”Jag pratade med alla mina kollegor, nu gör vi oss redo för natten: det är svårt i vart och ett av riktningarna”, sa han och tillade att den ukrainska armén inte har det antal vapen som behövs för offensiven i Artemivsk.

  I sin tur sade den pensionerade överstelöjtnant för folkmilisen i LPR Andrei Marochko att Kiev påstås överföra vapen, utrustning och personal utbildad i Europa på NATO:s träningsplatser till byn Chasov Yar i Artemovsk-regionen .

  ”Ankomsten av ett 30-tal enheter lätt bepansrade hjul- och bandfordon upptäcktes. Cirka 350 utbildade värvade personal och upp till 15 officerare, med största sannolikhet utbildade på Natos övningsfält, säger han.
  Enligt hans uppskattningar kännetecknas den anlända fiendens personal av hög disciplin och motivation.
  Artemovsk ligger i den del av DPR som kontrolleras av Kiev, norr om den stora staden Gorlovka , det är ett viktigt transportnav för att försörja den ukrainska gruppen av trupper i Donbass, noterar RIA Novosti .
  ”Tö känd som lerskred”
  Mot den bakgrunden skriver Reuters att regn och ett tidigt tjälläge på våren i Ukraina skulle kunna förhindra båda sidor av konflikten i offensiven, eftersom vädret förvandlade åkrarna i landets östra del till lera.
  Tjällossningen på våren, känd som lerskred, har en historia av att förstöra arméns planer på att avancera in i Ukraina och förvandla vägar till floder och åkrar till träsk.
  Journalister från publikationen rapporterade att de såg flera militärfordon fastnat i leran.
  Militär operation i Ukraina.

  I S:t Petersburg introducerades planen ”Mattan”, i ungefär en och en halv timme var Pulkovo flygplats.
  28 februari 13:46
  Nära kontaktlinjen i DPR ”satte ukrainska soldater på huk i leriga skyttegravar” nära kontaktlinjen i DPR efter att den plötsliga vädret mjuknat upp den frusna marken, sa de. I sicksackgraven sa en 25-årig plutonsledare vid namn Vladimir ”hans män är redo att operera i alla väder.”
  ”När vi får ett mål betyder det att vi måste förstöra det”, förklarade byråns samtalspartner.
  Ryssland, ”påfyllt av hundratusentals värnpliktiga, har intensifierat sina attacker längs östfronten, men dessa attacker, säger Ukraina och dess allierade, har kostat en kostnad”, konstaterar artikeln.
  – Det pågår hårda strider. Kommandot gör allt för att stoppa fiendens framfart genom vårt territorium, säger Sergey Cherevaty, en representant för den östra gruppen av styrkor för de väpnade styrkorna i Ukraina .

  Moskva rapporterade i sin tur att de ryska väpnade styrkorna förstörde en ukrainsk ammunitionsdepå nära Bakhmut (Artemovsk), och sköt ner amerikanska missiler och ukrainska drönare, rapporterar Reuters.

  Tidigare har Igor Kirillov, chef för trupperna för strålning, kemiskt och biologiskt skydd av RF Armed Forces, sagt att den 10 februari levererades kemikalier till Kramatorsk i en tågvagn, som åtföljdes av utländska medborgare.
  https://www.gazeta.ru/army/2023/02/28/16319971.shtml?updated

 3. 28 FEBRUARI 2022, 11:00
  Pressrecension: Varför Putin satte kärnvapenstyrkor i hög beredskap och befrielsen av Donbass fortsätter
  Toppartiklar från rysk press måndagen den 28 februari.
  © Alexei Nikolsky/Ryska presidentens press- och informationskontor/TASS
  Kommersant: Varför Putin satte kärnvapenstyrkor i särskild beredskap
  Den ryske presidenten Vladimir Putin har beordrat att sätta de strategiska kärnvapenstyrkorna i särskild beredskap, vilket motiverar detta beslut av västvärldens ”ovänliga ekonomiska handlingar”, såväl som den ”aggressiva” retoriken mot Moskva, sade tidningen Kommersant. Enligt experter är detta första gången som Rysslands kärnvapenstyrkor överfördes till ett sådant läge sedan slutet av det kalla kriget. USA:s ledning förklarade att Nato inte utgjorde något hot mot Ryssland.

  LÄS OCKSÅ
  Putin beordrar ”specialtjänstregim” i Rysslands avskräckningsstyrka
  ”Med största sannolikhet talar vi om att föra kärnkraftsstyrkornas kontrollsystem till en stat som gör avskräckningsstyrkorna mer stabila i händelse av en attack”, säger chefen för det ryska kärnkraftsprojektet, seniorforskare vid FN:s institut för nedrustningsforskning. UNIDIR) sa Pavel Podvig till Kommersant. ”Sammantaget, när en inneslutningsstyrka väl har förts till denna punkt, blir den mindre sårbar för en första attack, vare sig det är halshuggning eller nedrustning. Detta betyder dock inte att Ryssland kommer att attackera först.”

  Vidare sa seniorforskaren vid Academy of Strategic Missile Forces Vasily Lata till Kommersant att presidentens order försökte ”inte eskalera konflikten med väst utan tvärtom för att förhindra att den förvärras.” Lata menar att Putin genom detta beslut varnade USA och Nato än en gång för att inblandning i den militära konflikten till förmån för Ukraina var otillåten. ”Därför sänder Putin dem ytterligare ett meddelande: vi genomför en speciell operation, blanda dig inte i detta, för vi är redo att vidta avgörande åtgärder”, sa experten. ”I dagsläget är det ett nödvändigt och rimligt beslut. Detta kommer att kyla alla heta huvuden på andra sidan.”

  Vedomosti: Ryska banker kopplas bort från SWIFT
  Scenariot att koppla bort Ryssland från SWIFT verkade orealistiskt för bara en vecka sedan. Men den 27 februari förklarade USA och EU officiellt att de var beredda att koppla bort från SWIFT, inte hela landet, utan de finansiella institutioner som redan hade utsatts för sanktioner, noterade tidningen Vedomosti.

  LÄS OCKSÅ
  Google förbjuder ryska statliga medier att ta emot pengar för annonser – byrå
  Förra veckan föll fem ryska banker under de strängaste amerikanska påföljderna, nämligen VTB, Otkritie FC Bank, Sovcombank, Promsvyazbank och Novikombank – deras tillgångar i USA kommer att frysas, medan de amerikanska motparterna förbjuds att arbeta med dem.

  ”Betalningar från Ryssland utanför landet kommer att bli svårare, längre och dyrare”, enligt ordföranden för den ryska föreningen för elektroniska pengar och remittering Viktor Dostov. ”För banker innebär detta ökade kostnader och en betydande nedgång i lönsamhet”, sa Ekaterina Orlova, chefsjurist på CM Grace Consulting. ”Om de inte kan använda SWIFT, måste bankerna hitta tillbaka kanaler,” noterade hon. ”Till exempel att använda brobankar (tredje part) kan vara ett alternativ.”

  ”Banker kan byta till alternativa meddelandesystem, till exempel baserat på bilaterala avtal, de kan använda alla kommunikationsmedel, från Telegram till e-post,” sa partner vid EMPPs ryska advokatbyrå Mergen Doraev. ”Dessutom, istället för Visa och Mastercard, kan Ryssland använda det kinesiska UnionPay-systemet för internationella betalningar”, enligt Orlova. Vidare tror hon att användningen av digital valuta kommer att öka, och det kräver inte SWIFT-systemet.

  Izvestia: Ryssland närmar sig Kievs huvudstyrkor
  Den 27 februari, den fjärde dagen av den militära operationen i Ukraina, är igång, styrkorna i Donbass-republikerna och Ryssland återupptog sin offensiv, uppgav Izvestia. Ytterligare tre bosättningar befriades i Folkrepubliken Donetsk. Enligt experter är det huvudsakliga målet för operationen, som är isolering och inringning av Kievregimens styrkor och nationalistiska grupper koncentrerade i Donbass, på väg att slutföras. Dess genomförande kommer att allvarligt undergräva Kievs reserver. De svåra svårigheterna som det ukrainska ledarskapet står inför bekräftas av det faktum att Kiev har gått med på att föra samtal i Vitryssland, konstaterar experterna.

  LÄS OCKSÅ: Frankrike för att öka militär hjälp till Ukraina, skärpa anti-ryska sanktioner
  För närvarande är Kievregimens enheter i Donbass faktiskt avskurna, och detta är den mest stridsberedda delen av den ukrainska armén, enligt biträdande direktör vid Center for Comprehensive European and International Studies, National Research University Higher School of Economics Vasily Kashin . ”Inringningsoperationen håller på att bli den avgörande, och vi är på väg att slutföra den”, sa han till Izvestia. ”Om dessa enheter hindras från att retirera djupt in i landet kommer Ukraina att förlora sin huvudsakliga reserv, och tvärtom kommer enorma styrkor att frigöras i vårt land. Dessa inkluderar trupperna från folkrepublikerna Lugansk och Donetsk.

  Denazifiering och demilitarisering är huvudmålet, så de ryska styrkorna utför det över hela Ukraina, sa experten. Vi måste besegra dess armé, förstöra den militära infrastrukturen och genomföra politiska reformer. Att lösa sådana uppgifter kan ta tre veckor, en månad eller till och med längre. ”Att bedöma situationen är utmanande på grund av det växande antalet förfalskningar. Och det ukrainska försvarsministeriet fångades mer än en gång i direkta och medvetna lögner”, noterade experten.
  https://tass.com/pressreview/1412885

 4. Sk media totalt ägs av de som äger centralbankerna i väst och som äger ”politikerna”, där allt av vansinne som utförs skyddas av medierna, som ägs av…En elak cirkelgång de senaste 200åren som varit/är mycket effektiv ur ett subversivhänseende

 5. Måste säga att så som media agerat får mej att bokstavligt talat att vilja spy. Man genomskådar dom så gott som DAGLIGEN sedan dag1. Jag förstår ärligt talat inte hur detta kunnat vara på detta HELT OTROLIGT vidriga sättet så länge. Annan sak jag EJ gillar är vilka renodlade nollor man är,varje gång man intervjuar eller ska citera någon från amerikanska regimen. Jag kan EJ fatta förstå vad fan det är jag ser. ALLT amerikanen säger inte bara gäller,det är även lag och ska högst respekteras. Fan är detta. Svt borde stämmas hundratals gånger,utan att gå in på övriga. Såg att någon guvernör i Charkiv regionen fick böter av tiggaren Zelenski för att ENDAST ha talat ryska. Detta är olagligt men guvernören där har ändå överklagat böterna och tänker ta det till domstol. (INGET skämt) Glömt namnet på guvernören där. Detta TROTS att guvernören HELT är på tiggaren Zelenski sida. Tycker bara det är så groteskt detta när såg det på asiatiska indiska Hindustan Times. Att Ukraina fått fri passage att inte få MINSTA lilla kritik för allt det högst olagliga och vidriga olika brott på löpande band under HELA krisen HELA tiden är så häpnadsväckande.Det är en fin demokrati här INGET annat? Vilket jävla skämt. Vare sej det är om att korruptionen har ALDRIG mått bättre över alla fronter. Vem som helst kan köpa vapen billigt som vi har skänkt,då Ukraina är ett vapenfabrik idag. Man lär sej INGET av det förflutna. Tortera krigsfångar till döds och även filma dessa när man känner för och inga som helst problem ju. Slakta hela byar för att dessa HELT oskyldiga hängt/levt med ryssen. Medierna som helt är statliga INGET annat tillåts. Någon opposition finns EJ kvar sedan längesen, då dessa fängslades och övriga blev HELT portade,då talar vi om samtliga 10talet partierna. Tiggare Zelenski har varit ensam och den utvalde sedan längesen. Listan är för lång. Det behövs Fred nu efter 1år det räcker detta vidriga korsningståget av Usa ledda Nato mot Ryssland enligt mej nu. Detta renodlade proxy kriget mellan Usa Nato och Ryssland behöver ett stopp nu GENAST. Tusental HELT onödiga liv går till spillo i Ukraina för varje vecka som går. Man kommer EJ slå världens största kärnvapenmakt oavsett vad lögnmedia fortsätter mata på som man gjort DAGLIGEN över 1år nu. Det handlar HELT om att tillfoga så mycket skada mot Ryssland som möjligt,då ekonomiskt, politiskt, och militärt innan freds förhandlingar kommer upp på tal igen. Att Usa Nato har kunnat komma undan under HELA denna krisen DAGLIGEN utan att blivit synade MINSTA lilla av lögnmedia kommer jag ALDRIG förstå. Terroristerna Usa har uppnått ett viktigt mål här också genom att EJ tillåta fredsuppgörelsen ihop med lill-brittanien, och det var att hinna sabotera nordstream,vilket man också gjorde när man begick terrorattacken mot denna massiva infrastrukturen som gick till Tyskland. Tyskland som ska föreställa en Nato allierade men som från början till slut agerat som renodlade nollor och den där virrpannan och ryssofoben till utrikesminister sitter kvar,vem kunde tro de efter alla misstag och tabbar som hon gjort. Redan på sin valkampanj innan hon tillträdde visade hon vilken renodlad Usa nickedocka hon var,och en högst renodlad ryssofob. Sedan dess har vi och övriga clownerna här i EU köpt den så MYCKET dyrare gasen från Usa som tagit över marknaden. Många vidriga spel och handlingar har ägt rum i Europa utan MINSTA lilla granskning av Nato OCH allt som har med Nato att göra av lögnmedia

 6. Den amerikanska senatorn Lindsey Graham har sagt att ”så länge vi hjälper Ukraina med de vapen de behöver och ekonomiskt stöd, kommer de slåss till sista person”.

  Nu har han varit framme igen och tydligen när det gäller Taiwan sagt att”They [taiwaneserna] are going to fight to the last man in Taiwan.” – Senator Graham. (Taiwaneserna kommer att strida till sista man i Taiwan)

  Detta är alltså USAs ”Ukraina – modell”. Tillsätt en amerikansk marionett regim, som i Ukraina eller Taiwan, – eller Sverige. Beordra den marionett regimen sedan att kriga mot de USA vill förinta. Lokalbefolkningen, ukrainarna, taiwaneserna eller svenskarna, blir USAs förbrukningssoldater och kommer tillbaka i liksäckar.

  Det är vad som händer i Sverige med NATO. Det är avsikten med NATO. Svenskarna skall serveras som USAs kanonmat, precis som i Ukraina.

 7. I nedan video diskuterar Douglas Macgregor f.d. överste, dekorerad veteran som deltagit i Golfkrigen och kriget i Jugoslavien, med Judge Napolitano Putins senaste tal.
  Han är en ovanligt ärlig person, som säger vad han anser oavsett på vilken sida han sympatiserar med.
  Fick stor respekt för honom då han för ett år sedan framträdde i ett nyhetsprogram, och sa att Zelensky var en marionett, reportern studsade till och frågade Så du anser inte att han är en hjälte
  Varpå Macgregor svarade samtidigt som han fnös: ”Nej, verkligen inte, jag kan inte se något hjältemodigt i den mannen”

  De analyserar Putins senaste tal. Han säger där att Ukraina startade detta krig, inte vi. Det startade år 2014, då de gick in och dödade befolkningen i Donbass, Vi gick in för att stoppa kriget. Macgregor håller med om att anledningen att Ryssland gick in militärt var för att stoppa kriget mot Donbass.

  När det gäller kärnvapenavtalet, så menar Macgregor att Ryssland har inte avslutat det, utan men har uppskjutit det, vilket innebär att de kan återkomma, och det beror på USA:s beteende.

  De talar också om att Ryssland varnar skarpare nu, talar inte om röda linjer utan om direkt aktion om Polen medverkar till beskjutning av Ryssland från Polen så kommer de svara direkt mot Polen.

  När Max Blumenthal höll sitt tal i Washington i demonstrationen mot kriget, när han beskrev kriget i Ukraina så berättade han om de fasansfulla 9 åren som Donbass blivit beskjutna av Ukraina och deras nynazistiska brigarder.
  Detta verkar fredsrörelsen i Sverige som ”Kvinnor för fred” helt sopat under mattan i glömskans vrå, om de överhuvudtaget någon gång varit medvetna om vad som egentligen sker.
  Precis som Christine skrev skulle jag aldrig skriva på ett så mesigt upprop, som deras.

  Ännu i denna dag är det Ukraina som begår mest brott mot civila i Ukraina och det sker i Donbass.
  Ukraina vet precis vad de skjuter på, deras mål är donbass räddningspersonal. I augusti berättade direktören för brand och räddningstjänsten i Donetsk att 40 anställda hade skadats och 4 dödats.
  Under de senaste dagarna har DPR noterat att 14 fler räddare har dödats 9 till skadats.

  Eva Bartlett skriver: Den ukrainska armens krigsförbrytelser inkluderar beskjutning av ambulanser, brandbilar och räddningsarbetare i Donbass republikerna liknande israeler och amerikansk stödda terrorister i Syrien.

  Eva Bartlett vet vad hon talar om, hon är på plats och har varit under flera års tid i Syrien och i Palestina, och dokumenterat vad befolkningen varit utsatta för.
  Hon har nu samlat listor med brott som den ukrainska militären utsatt Donbass för ända till i dag.
  De står ansvariga för mest dödande av civila, räddningspersonal, civila bostäder, sjukhus och skolor än vad Donbass tillsammans med Ryssland är ansvariga för i dag.

  Som en tonårsflicka 13 år gammal i Donbass skrev att det är skillnad att döda de som går ut till slagfältet för att kriga, för de vet att de skall döda andra eller bli dödade, men det är en helt annan sak att döda civila, som är helt oskyldiga och inte vill ha något krig. Det är vad Ukraina gör.

  https://www.youtube.com/watch?v=0gEgD4JPvxI

  • Idag, 10:25: Bloomberg: Infångandet av de ryska väpnade styrkorna i Bakhmut kommer att föra förlusten av hela Donetsk-regionen till Kiev

   Fler och fler olika militära experter och analytiker, inklusive västerländska, kommer till slutsatsen att Artemovsk (Bakhmut) redan har förlorats av Ukrainas väpnade styrkor. I detta sammanhang handlar diskussionerna inte längre så mycket om tidpunkten för ryska truppers erövring av denna bosättning, utan om konsekvenserna av ett framtida lokalt nederlag för Kiev.
   Således uttryckte experter från Bloomberg i en nyligen publicerad åsikt att fångsten av de ryska väpnade styrkorna i Bakhmut kommer att föra Kiev närmare förlusten av hela Donetsk-regionen, som Ryssland inkluderade i sin sammansättning förra året.

   Det är värt att notera här att befrielsen av Artemovsk verkligen kommer att spela en viktig roll i processen för ryska styrkor att gå in i DPR:s administrativa gränser. Samtidigt överdriver amerikanska experter något, vilket ger Bakhmut en nyckelroll i försvaret av Ukrainas väpnade styrkor.
   Befrielsen av Artemovsk kommer att tillåta RF Armed Forces att börja röra sig mot agglomerationen Slavic-Kramatorsk. Det kommer dock att finnas ett annat allvarligt hinder i vägen för den ryska militären – det här är Chasov Yar, där Ukrainas väpnade styrkor med största sannolikhet kommer att dra tillbaka trupper när de drar sig tillbaka från Bakhmut. Dessutom bör man inte glömma Avdiivka, som ukrainska trupper gjorde om till en fästning på åtta år, Vugledar och Seversk. I var och en av dessa bosättningar kan Ukrainas väpnade styrkor ta upp försvar liknande det de har i Bakhmut.

   Samtidigt, som Yevgeny Prigozhin, chefen för Wagner PMC, sa i en av sina senaste intervjuer, förutom att ta Bakhmut under kontroll, har hans kämpar en annan viktig uppgift – att ”hämma” fiendens styrkor så mycket som möjligt och tillfoga dem allvarlig skada. för att ta bort ”belastningen” från andra håll, så att RF Armed Forces kan slutföra uppgiften.
   Vissa analytiker säger dock att den överbefälhavare för de väpnade styrkorna i Ukraina Zaluzhny följer samma taktik. Den senare kastar reserver från försvaret och mobiliseras in i Bakhmut för att vinna tid att förbereda de mest stridsberedda förbanden för den tidigare aviserade ”vårens offensiv”.
   Författare:Vasilij Volkov
   https://en.topwar.ru/211963-bloomberg-vzjatie-vs-rf-bahmuta-priblizit-poterju-kievom-vsej-doneckoj-oblasti.html

  • Nu när Nato gått ut offentligt och sagt att kriget började år 2014, och att de har sedan dess beväpnat och utbildat ukrainska soldater (nazistiska förband i Ukraina), så bör man fundera över vilken satanistisk organisation Nato är. De har sedan dess sett mellan fingrarna på hur de nazistiska förbanden haft tortyrkammare och hela tiden sedan år 2014 bombat civila mål i Donbass.
   Tidigare nazist/Aidarfängelse, där de svalt, torterade och låtsas avrättade fångar. #UkrainianWarCrimes
   För de som inte sett videon från tortyrnästet så är länken nedan,

   https://www.youtube.com/watch?v=j2Bz13iCR9s

   I går stod det på en militär Telegram Kanal, att USA hotar Serbien att krossa landet om de inte skriver på att de erkänner Kosovo som en självständig stat som kan söka eget medlemskap i FN.
   Serbiens premiärminister Vučić som försöker gå USA till mötes, mot hela hans folks vilja, tvekar ändå.
   Kosovoalbanerna har redan det som Donbass önskade, men som Ukraina startade ett krig mot dem för att inte tillåta dem att ha. Minskavtalet som Ukraina inte ville ge dem.

   Helt otroligt ett land blir hotat av USA om de inte ger bort en bit land, Serbiens hjärta till kosovoalbanerna.
   Medan USA hotar med tredje världskriget för att hindra Donbass att få samma rättigheter som Kosovo.
   USA:s politiska styre är verkligen genomruttet.

   Hade precis börjat på en flyktingmottagning när bosnienflyktingarna kom till Sverige. Där fanns skrifter från Utrikespolitiska Institutet. Det jag kunde läsa om Kosovo var att det var kosovoalbanerna som var de kriminella och hela tiden begick övergrepp mot den serbiska befolkningen på Kosovo.
   Vilket även en vän till mig som reste under denna tid runt i Jugoslavien intygade. Hon arbetade som sjuksköterska i de områden som nu är Bosnien och Kroatien.

   Det märkte jag även med de flyktingar som jag var handläggare för från Bosnien.
   De menade att det var kriminella albaner som styrde i Kosovo.

   Så kosovoalbanerna har aldrig varit utsatta för det förtryck från Serbien som människor i Donbass varit utsatta för vad gäller mord, förföljelse, deras språk, kultur och historia som Ukraina med Natos goda minne skulle raderas.
   Ändå anser inte Washington och Nato att landet borde delas, trots att det kan ge fred.
   Flera av de överstar i USA som varit med i debatten, har klart uttalat stöd för en delning.
   Vilket är viktigare än att vi alla skall utsättas för ett tredje världskrig.

   USA delar ju hela tiden länder i de delar som motsvarar deras egenintresse. Det är väl därför de inte delar Ukraina, för det går emot deras eget intresse.
   Inte ljuder höga protester för att de har delat Syrien, inte ens fast delningen innebär svält och död för Syrier som finns i områden där det varken olja eller vete finns, som i den del USA har roffat åt sig och sina kompisar.
   Dessutom de dödliga sanktionerna som innebär att tusentals människor dör i onödan av brist på medicin, läkarvård och mat.

   • Allt som utspelas framför våra ögon vad gäller Ukraina är en stor lögn, ett skådespel på världsscenen. Alla fåntrattar följer de dåraktiga tonerna, som de små barnen i sagan där flöjtspelaren lockade dem med tonerna av flöjten, in i berget som slöt sig om dem när de väl kom in.
    Detta land med ca 30 miljoner invånare kvar sedan övriga skaffat boende i annat land, kan inte lyckas få frivilliga in i kriget.
    Det är bara nazisterna och övriga högerextrema som frivilligt vill strida, det
    var därför USA sa att vi inte fick kalla dem nazister, för de är bara de som vill gå i krig mot Ryssland, så Nato behöver dem.

    Normala ukrainare vill inte gå med i kriget, därför jagas de på gatorna och med våld förs in i bilar bort för att bli mänskliga sköldar åt nazisterna vid fronten. Nazisterna måste överleva för de är krigarna som Ukraina har mest nytta av..
    Det är mest nazister och utländska kontrakt krigare som strider i Ukraina.

    Svenska politiker som är med i denna lögn karusell, hur mycket vet de egentligen. Hur mycket bidrar de med ytterligare lögner om demokratin i Ukraina som inte existerar.
    Oligarkerna har rånat Ukraina på pengar, och nu flytt till exklusiva bostäder utomlands.
    Ukraina var innan kriget fem gånger så fattigt som Rumänien. Så nu ljuger man och lurar ukrainare att om de går med i EU kommer de få det så mycket bättre.
    Titta bara på alla romer som sitter utanför varje affär i Sverige och tigger, så bra de har att få sitta i Sverige och tigga pengar sedan de gick med i EU.
    De borde vara ärliga och säga ni kan få sitta och tigga pengar utanför affärer i Sverige om ni går med i EU, det är den rikedom ni får.

    Nazistledaren för C-14, Yeven Karas när han höll sitt tal om den nya alliansen i Europa som skulle bestå av England, Turkiet, Polen och Ukraina. Är det Nato som givit dem löftena och lurat i dem att de skall bli den nya mäktiga makten i Europa. Om Turkiet tidigare visat sig villiga att gå med i en sådan koalition, så har de nog slopat den planen nu.

    https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=DOBntnuYCMA

    Nu kan jag läsa att det finns ingen fungerande stat att rädda i Ukraina, eftersom Storbritannien kommer att skapa en snabb stat i Ukraina.
    Den ukrainska regeringen tillsammans med kollegor från Storbritannien utvecklar konceptet för en ”snabb stat” sade chefen för kommitten för ekonomisk utveckling av Verkhovna Rada Dmitrv Natalukha.
    Vi vill bygga en av de snabbaste staterna i världen. En stat som skulle fungera så snabbt att dess effektivitet skulle ge dig en illusion av att staten inte existerar. En stat som helt enkelt skulle upplösas i sin effektivitet. Vi har allt för att bygga en sådan stat i Ukraina”, sa ställföreträdaren.
    Regeringen strävar efter att förenkla processerna för beskattning, tullklarering av import interaktion med banksystemet m.m.

    Som en f.d. överste i USA poängterade Ukraina har nästan aldrig i historien varit självständigt och är det inte nu heller, och tydligen planerar de att vara under Storbritanniens styre. Som en ukrainare som blivit torterad i fångenskap sa efter att han blivit utbytt en äldre flygofficer i sovjet.
    ”En liten minoritet har tagit makten i Ukraina och styr med terror och hot den stora majoriteten.”

    Så det där självständiga Ukraina verkar de inte slåss för. England satsar väldigt mycket pengar på att skicka vapen och utbilda militär i Storbritannien, klart att denna gamla kolonialmakt inte gör någonting gratis.
    Jag kan absolut inte tycka att det är bättre att vara under Englands styre än under Ryssland.
    England som låter de fattiga svälta ihjäl i landet i nyliberalismens spår
    Ryssland har redan börjat betala ut pensioner till människor i de områden som numera ingår i den ryska federationen i Ukraina och även barnbidrag till familjer.
    Ukraina lät pensionärerna dö av svält innan ryska federationens kommunistiska parti skickade ned matsändningar och nödhjälp under de åtta år som Ukraina krigade mot Donbass.

    Jag skäms över de svenska politikerna som står och applåderar när Zelensky talar i livesändning i riksdagen, så totalt hjärndöda, skrämmande.

    • Intressant poäng där Vivianne.
     Ukraina har aldrig tidigare funnits som självständig stat på kartan.
     Det som funnits har varit en ukrainsk nationalism.
     Men Ukraina har alltid varit beroende av annan makt.

     Som jag tycker det ser ut är det nu USA och Västvärlden som konkurrerar om den makten över Ryssland.

     I så fall måste man konstatera att konfliktsituationen är ett ett krig mellan stormakterna USA/England/EU och Ryssland men på ukrainsk mark.

     Det kostar Ukraina i människoliv, samhällskollaps och för Ryssland även människoliv.
     För Västvärlden kostar det emellertid endast en summa pengar.
     En summa pengar för att kunna öka rörelsekapitalet med allt Ukraina har att erbjuda.

     Förmodligen ser USA samma framtidsutsikter i Ukraina som Sovjetkommunisterna gjorde.

     Eller som någon kongressledamot i USA uttryckte sig:
     – Se kriget i Ukraina som en investering!

     För mig visar ett sådant cyniskt uttalande bristen på kultur ersatt av kapitalismens grym- och girighet.

     Några sådana planer hade inte Sovjetkommunisterna.
     De ville istället göra någonting stort och mäktigt av sin arbetarstat som var avsedd att gynna folket.

     Skillnaden här är faktiskt vad ägandet är avsett att ligga.

     Det USA kan erbjuda ukrainarna är inget annat än löften.
     Löften som blir USA:s strategiska plan då tillräckligt många ukrainare tror på dem.

     Ukrainarna vill någonting och tror det kan få det genom USA och Västvärlden.
     Ett förtroende som en kapitalist genast tänker är något att slå mynt av.

     Kapitalismens och demokratins löften är guld värda.
     Därför tror många på dem.

     Kommunismens löften däremot tror betydligt färre människor på.
     Jag gör det faktiskt inte heller även om det kan vara svårt att säga emot.
     Kommunism passar inte mitt sätt att tänka och leva helt enkelt.

     Kanske det gör det för vissa?
     En mindre men exklusiv skara?

 8. Igår, 09:31…Tidigare befälhavare för den amerikanska armén i Europa presenterade en plan för en ukrainsk attack mot Krim.
  Den tidigare befälhavaren för den amerikanska armén i Europa, general Ben Hodges, presenterade sin vision om invasionen av Ukrainas väpnade styrkor på Krimhalvön. Enligt hans åsikt borde den ukrainska armén slå till mot den civila och militära infrastrukturen i den ryska regionen under en tid och sedan använda markstyrkor.
  Den amerikanska militären visade en karta med en detaljerad plan över den förestående attacken från den ukrainska armén. Och även om detta dokument sägs vara ungefärligt, finns det något att uppmärksamma.
  Enligt Hodges kommer Ukrainas väpnade styrkor först att utsätta flera attacker mot den civila infrastrukturen på halvön. Då kommer en flygarmé av drönare att falla på Krim, som kommer att attackera föremål av intresse för den ukrainska militärledningen. Och först efter artilleri och flygförberedelser kommer offensiven för den ukrainska arméns markenheter att börja.
  Enligt Ben Hodges kommer Krimbron och järnvägsknuten i Dzhankoy att bli de primära målen för Ukrainas väpnade styrkor. Dessutom borde Saki-flygfältet och basen för Ryska federationens Svartahavsflotta i Sevastopol vara bland de första som drabbades.
  Det bör noteras att de nyligen i Ukraina regelbundet har deklarerat en förestående attack mot Krim.
  Det rapporteras att det kan börja i vår samtidigt som motoffensiven från Ukrainas väpnade styrkor i Zaporozhye. Samtidigt tror ryska experter att varken en attack mot Krim eller försök att bryta igenom försvarslinjen i Zaporozhye-regionen kommer att ge framgång för den ukrainska armén.
  https://topcor.ru/32578-byvshij-komandujuschij-armiej-ssha-v-evrope-predstavil-plan-ukrainskogo-napadenija-na-krym.html?yrwinfo=1677661319280977-3674561731534468227-sas3-1020-c93-sas-l7-balancer-8080-BAL-599

 9. Newspaper.ru .. Arméerkännande: Sverige kommer att förse Ukraina med Stridsvagn 122 och luftvärnssystem.
  Sverige kommer att förse Ukraina med ett dussin Stridsvagn 122-stridsvagnar.
  Public News Service: Utöver stridsvagnar kommer Ukraina att få luftvärnssystem MIM-23 Hawk och IRIS-T.
  Tanken är utrustad med en MTU MB 873 Ka-501 vätskekyld V-12 Twin-turbo dieselmotor med en HP 1479 effekt. Den maximala väghastigheten är 68 km/h och den maximala räckvidden är 550 km.
  Newspaper.ru: Det svenska försvarsdepartementet bekräftar källans uppgifter, samtidigt som de noterar att detaljerna i det ”nya” militära hjälppaketet till Kiev kommer att tillkännages vid lämplig tidpunkt.
  https://dzen.ru/news/story/Army_Recognition_SHveciya_postavit_Ukraine_10_tankov_Stridsvagn_122i_kompleksy_PVO–f1cebeeb4f98fa548bdc6db8aa5b8c5f?lang=ru&rubric=Sweden&fan=1&stid=hsTCv5b73PH9bGGcA4yS&t=1677661640&persistent_id=2134560490&story=51432b09-cbe7-5aed-a35e-7b1f48e3c4b2&issue_tld=ru

  • Jag tror det nu finns många svenskar som glädjande slår näven i bordet och känner sig stolta över Sveriges insats gällande kriget i Ukraina.

   Med svenska stridsvagnar och vapen ska Putin och hans orcher få på käften så det ryska folket kan befrias från sin apati och bli som oss andra i demokratins gemenskap.
   Svenskar är beredda att betala för rättvisa, jämlihet samt frihet från förtryck.

   Sveriges röst i världen är viktig!
   Sverige måste vara ett demokratiskt föredöme.
   Alla svenskar har under längre tid blivit inlärda det.

   Personligen minns jag som barn när Olof Palme talade varmt om demokrati i TV:n.

   Jelena i Belarus är dock av en helt annan åsikt.
   Jelena menar att demokrati är smuts och det mest demokratiska hon upplevt var Sovjetunionen.
   Där var alla likställda i ett tämligen blygsamt leverne.
   Något synbart frosseri för vissa existerade inte.
   Men Jelena trivs i Belarus under Lukasjenkas ledarskap och tycker hon har det bra där.
   Jelena säger hon är opolitisk och intresserar sig inte så mycket för politik.
   Men det tror jag bara hon säger inför mikrofon ämnad att sprida hennes ord för Västvärlden.
   Jelena verkar insatt i politikens villkor.
   Människors inflytande finns i Belarus men inte på samma sätt som i Västvärldens demokratier.
   Vilket inflytande Vi har i demokratin tycker jag var och en här på bloggen bör fundera över.

   Jag håller med Jelena om att demokrati är smuts.
   Anledningen är att mer och mer upptäckt hur demokratiska länder uppträtt mot mindre demokratiska länder runt om i världen.
   Utan att de här länderna någonsin provocerat eller hotat dem.

   Demokrati är en smutsig ideologi.

   Vad har demokratins länder gjort i andra länder som ex. vis Irak, Libyen, Afghanistan och nu i Ukraina?

   Hur många människor måste behöva mördas för demokratins överlevnad?

   1 miljon, 10 miljoner eller kanske 100 miljoner vid ett Tredje Världskrig?

 10. Ryssland har slagit till ett västerländskt specialoperation center som ligger nära staden
  Khmelnitsky i västra Ukraina. Dessutom har ett ukrainskt elektroniskt underrättelse-center i orten Brovary i Kiev regionen reducerats till aska.

 11. Tack Vivianne för dina inlägg som HELT är korrekta, och ofta finns även länkar till också. Men det är ofta jag sett dej skriva om både Ukraina och Syrien med renodlade fakta och information till. Nu gällde Ukraina här. Tyckt under HELA krisen att Svt och övriga clownerna och självutnämnda falska experter borde stämmas. Jag stör mej rejält på dom måste jag säga. Egentligen har jag gjort det sedan maidan kuppen 2014. Men nu sedan denna vidrigaste renodlade proxy kriget mellan Usa Nato och Ryssland har jag funnit det HELT otroligt att det kan se ut såhär korkat och falskt DAGLIGEN. Det är ärligt talat irriterande. Man genomskådar dessa clownerna så gott som DAGLIGEN ju med sin HELT falska bild och sago berättelser

 12. Håller med Vivianne och ”arbetarklass”.

  De länder som blev medlemmar i EU, från Östeuropa, var inga fattighus, de s.k. kommunisterna hade byggt upp alla dessa länder, efter kriget, bostäder, arbets-marknad, utbildning, industrier, rekreation, organisationer för ungdomar, idrottsrör-else, försvar, ofta utgående från arbetarnas behov.Deras BNP är ofta sämre idag än före 1990.

  Efter 1990, hade de inget värde, som när moderaterna ”knoppade ” av vårdcentraler, för inventarievärdet, äsch, = ca 1,8 miljoner, men good-willvärdet, som i själva verket var 50 miljoner, många fasta kunder, som en bra bilverkstad har ju en kundstock, där värdet finns, inte verktygen. Så lurade man oss då, samma med Östeuropa, Ungern och Polen de vet hur de skall spela EU, och skylla allt på ryssarna, och ”kommunis- men.” Nu har de fått oligarker, som givetvisäven vi, står inte utanför den utveck-lingen, med direktörsbonusarna, 1 miljard till Percy Barnevik , från Wallenbergs.

  De har varit väl utvecklade nationer, som EU låtsas ha byggt upp från rena DDR-grå existenser. De hade goda handelsrelationer med dåvarande Sovjetunionen, varför byggdes ca 15 kärnkraftverk i Ukraina, som ger ca 40% av dess energi, (som Azov sen beskjuter, ett problem i sig.)

  Dessa ansågs förr som det värsta som hänt för miljön, för att de var rysktbyggda, (Tjernobyl,förall del), men idag i klimatkrisen skulle Sverige ge benet för kärnkraft-verk, alla risker och förvaring, kostnader är bortglömt, och när vi sen stänger ner den ryska energin, som har stor betydelse, som höjer varenda daglig kostnad,och kommer att fortsätta under lång tid.

  Ja de var så hemska den ryska kärnkraften, och oljan, och naturgasen….uj, uj, men vi har utsatts för en lika hemsk europeisk omvälvning som Ukrainas sotiga skräck-Maidan 2014, som ringar på vattnet, folk förstod inte vad USA hade i beredskap för oss, och detta numera fega Tyskland, de kunde inte revoltera mot Hitler, och inte mot Biden. Zu befehl in Berlin ! Kaputt ! Klart att USA ville krossa en fördelaktig, ekono-misk relation mellan Tyskland och Ryssland, men att tyskarna har skämt ut sig med att acceptera, och Sverige att dölja terroristsabotaget på Nordstream. Det stinker.

  Det är vi i EU som får betala 1.000tals miljarder till deras länder, de blir som Ukraina,
  ett svart hål, vi vet ingenting hur om pengarna i EU strösslas ut, de bygger upp några Dallasskrapor i Tallin och Riga city, Danske Banks, Swedbanks penningtvätt, för ryska oligarker, oj vad tjusigt, dessa länder i Östeuropa, (alla deras yngre har emig-rerat) vilka framsteg, med EU-bidrag,de är ju i kris ständigt, ekonomiskt, demokrat-iskt, (Rumäniens romer) men de skall rustas till skinande Natostater, EU-bidragen gör att de kan ösa ut pengar på rustningar, bara en marknad för USA/Natos vapenindu-strier. (Samma idé som givit Sverige 700.000 invandrare som inte kan försörja sig, det är EU-filosofin, inrikes, vars telningar tar hand om all polisverksamhet.)

  Samma idé, friskolorna, som skulle krossa den likvärdiga grundskolan som infördes 1962, efter 20 års test, som tog 120 år att införa, (1842) togs bort med ett penn-streck, med friskolorna, bort med grundskolan, bort med värnplikten, obegränsad invandring, bort med alliansfriheten efter 200 år, dessa politiker har ett stort ansvar för vad de utsätter oss för, att de skulle kunna fatta bra beslut, som i Ukraina, är givetvis uteslutet, allt är känslostyrt, ”radikalt” helst, politiker som vill bygga sky-skrapor lite överallt, och införa/avskaffa viktiga fundament i samhället, för att göra sig ett namn. Klart att allt går åt pipan, med den nyliberala samhällssynen. Det finns inte ett beslut på senare år som kan godkännas, det tycks bara hända…

 13. TÄNK PÅ DET!!! Flera år innan Ryssland gick in militärt i Ukraina gjorde Eva Bartlett denna intervju och såg förstörelsen av Ukrainas bombningar mot Donbass, men tystnaden var total.

  DPR Village Resident Says Ukrainian Bombings Destroying Homes Street By Street
  Eva Bartlett känner igen striderna i Ukraina, från sina erfarenheter i Gaza och Syrien.
  Det är terroristers sätt att bedriva krig, man har som sitt främsta mål räddningspersonal.

  Eva Bartlett var för 3 år sedan i Donetsk och spelade då in denna intervju med Irina Dikun, chef för Zaitsevos administration. som talade om terrorn som civila har mött under åren och fortsätter att möta den ukrainska bombningen riktad mot civila hem och byns infrastruktur. Denna by hade beskjutits av ukrainska styrkor sedan 2014, och har fortsatt nästan varje dag och natt. Befolkningen hade minskat från 3500 till 1600.
  De som hade möjlighet lämnade, det är mest äldre kvar. Inga avtal om vapenvila, högst 1 till 2 dagars vapenvila sa hon.

  Ukrainsk milis förstörde gata för gata i staden. De börjar med en gata och förstörde den hus för hus sedan nästa gata samma sak.
  Det fanns en skola och ett dagis innan, men de förstördes båda av ukrainskt artilleri. Nu får barnen åka till ett distrikt i Gorlovka med skolbuss.

  Ambulanspersonalen, akuten går inte längre till den här byggnaden det är för farligt. Så någon måste använda sin egen bil för att åka, om någon behöver hjälp där borta (nära fronten). Soldaterna hjälper också civila som är skadade
  Irina säger att ukrainare sköt mot sjukvårdsfordon och brandkårsfordon, även de vita med röda kors. Så det är verkligen farligt.

  Eva Bartlett skriver: Snälla lyssna på denna modiga kvinna vars avslutande ord var:
  ”Västerländska vapen används för att döda oss. Vi önskar inte att någon person skall uppleva det vi lever i här och nu. Det som finns här är något du inte önskar för din fiende.”

  TÄNK PÅ : Detta hände flera år innan Ryssland gick in militärt i Ukraina. De enda som hjälpte människor humanitärt från Ryssland var Ryska Federationens kommunistiska parti, vid denna tidpunkt och försökte få Enade Ryssland att gå in militärt men de vägrade.
  Så löjligt med alla dessa som försöker skylla på Putin som gjorde allt för att finna en diplomatisk lösning på kriget. Som lät människor i Donbass lida, för att han inte ville gå in militärt i kriget.

  Eva frågar om de inte meddelade OSCE, men de känner inget internationellt stöd, vilket tyvärr inte fanns. Freds Organisationerna teg, var tysta såg inga demonstrationer mot Ukrainska ambassaden att de skulle stoppa sina bombningar av civila i Donbass.
  Om freds organisationerna reagerat kraftfull, och även media, så det internationella samfundet reagerat så hade vi kanske sluppit den situationen som vi har i dag. Men deras läppar var förseglade.
  Flera år efter denna intervju insåg Putin att världen inte brydde sig om ifall befolkningen i Donbass blev slaktade. Han måste göra något som f.d. natorådgivaren Jacques Baud sa som var i Ukraina till och från sedan kuppen år 2014, att det stod 70000 trupper redo att gå in och förgöra befolkningen i Donbass, Putin kunde inte bara stå och titta på det skulle inte folket i Ryssland tolerera.

  https://www.youtube.com/watch?v=yFsLzCxAKwM&t=462s

  • Richard Black som tjänstgjorde i US Army Judge General Advocate Corps och chef för arméns straffrättsavdelning i Pentagon, förstår inte upprördheten från USA, över att Ryssland går över ett annat lands gräns, med tanke på att USA gör detta som en rutin.
   Eva undrar vilken synd har Ryssland begått, när USA kan låta oss gå till ett kärnvapenkrig för att krossa Ryssland.

   Black säger //Om vi tittar på det pågående kriget i Ukraina, där Ukraina har skjutit mot Donbass i över 7 år, Ryssland gick till slut in i kriget, på samma sida som Donbass. Upprördheten berodde på att Ryssland hade korsat ett suveränt lands gräns. Du och jag vet efter stor erfarenhet från Syrien, att denna ide att det skulle vara oförlåtligt att krossa ett annat lands gräns. när USA olagligt ockuperar norra Syrien i dag. Vi har baser överallt.
   Det finns ingen internationell lag som gör detta till en laglig invasion. Vår avsikt var att stjäla olja och vete för att orsaka en stor svält i landet. Vi går över länders gränser regelbundet i Irak, Afghanistan, Libyen, Syrien och Jemen.

   Det finns nästan inte ett år utan vi har gått över ett annat lands gräns.
   Ändå när Ryssland gör detta för att försvara det rysktalande folket i Donbass och Krim. Plötsligt blir man otroligt upprörd i Vita huset, kongressen, de skapar en nationell hysterisk situation över något som vi gör på rutin att gå över länders suveräna gränser.
   Donbass hade förklarat sitt oberoende från en tyrannisk junta, som tog makten i en kupp 2014..

   https://www.youtube.com/watch?v=ys_lI6mXA_c

 14. Påminnelse av vad en oppositionspolitiker till Zelensky skriver. Han är från västra Ukraina och har kontakter där, men blivit tvungen att fly sitt land p.g.a. Zelenskys politik.
  Nedanstående kommentarer har han gjort mellan juli 2022 t.o.m. januari 2023.
  Ju mer information som kommer fram, ju mer undrar man hur våra politiker och deras media kan vara så super duper dumma och inte inse att det finns ingen demokrati i Ukraina.

  Анатолий Шарий🇺🇦🌾❤️✌🏻
  @anatoliisharii

  Zelenskij fick Europaparlamentets Andrey Sacharov-pris ”För tankefrihet”. Han som förbjöd alla oppositionspartier, stängde all media och öppnade brottmål mot alla oppositionsjournalister? Europaparlamentet är en skamlig BOTTEN institution.
  Är det sant, att degenererade kan tilldela diktatorn, korrupte och mördare Zelensky Nobelpriset???🤦‍♂️

  Ett brottmål öppnades mot min advokat, han fördes upp på efterlysningslistan men kunde delta i domstolar på nätet. Idag fråntogs han advokatstatusen för att beröva mig en advokat i Ukraina. Ära till Zelensky och det europeiska Ukraina

  Utan tvekan är den nuvarande staten under Zelenskiys ledning fascistisk. Det saknar domstolar, rättigheter, brottsbekämpande myndigheter. Man måste bara lyda den fascistiska statens lagar så att man inte dödas. Men respektera det aldrig

  Kom precis över någon som sa att en av sakerna som Ukraina kämpar för är yttrandefriheten. Detta är landet som har förbjudit nästan alla politiska vänsterpartier och gjort kritik av nazistiska organisationer olaglig. Kan du bli mer Orwellian?

  Idag har tusentals krigsförbrytare som dödat, våldtagit, begravt levande och bränt civila släppts från fängelser på Zelenskiys initiativ. Idag fick de vapen och ytterligare en möjlighet att döda, våldta, begrava dem levande och bränna dem

  Teoretiskt sett kan de Tornado-bataljonssoldater som frigivits från fängelset, dömda av en ukrainsk domstol för mord och massvåldtäkter av civila, nu komma till EU och få uppehållstillstånd. Det kommer alltid att finnas någon att döda och våldta i EU.

  Zelenskij släpper mördare från fängelser och fyller fängelserna med politiska motståndare.

  Ursula tackade diktatorn och hans hantlangare för de utmärkta ukrainska domstolarna som håller möten utan advokater. Hon tackade för nedläggningen av politiska partier och brottmål mot Zelenskys motståndare.

  Det finns ukrainska oppositionspolitiker, som inte är lojala mot Ryssland, men som är skarpt kritiska mot Zelensky och beskriver honom som en mini Pinochet

  SBU officers came to people from my Party and BEATEN their parents. In one case, the children were locked up in the next room, in the other case, the children watched their 75y.o grandmother being beaten.
  The reason is they demanded to make a video with insults to me.
  10 januari 2023
  Vår partiaktivist, vars gripande rapporterades av alla Ukrs ”media” i går, har inte gripits. Han har inte åtalats. Det finns inga bevis för hans kriminella avsikter. Han misshandlades helt enkelt utan advokat och ett ämne skapades för pressen. Zelensky — en mini-Pinochet

  https://twitter.com/anatoliisharii/status/1612726560976404483

  SBU arresterade en FSB-spion. Han fotograferade hemliga föremål och skickade data till Ryssland. Jag har faktiskt lyckats skaffa läkarhandlingar av mannen. Han är mentalt svag och praktiskt taget blind, hans synnerv är atrofierad. Den ukrainska regeringen bryter igenom en ny botten varje dag.

  https://twitter.com/anatoliisharii/status/1613842092375085056

  Media i Väst skriver ingenting om oppositions politikerna i Ukraina som inte tillhör östra Ukraina och Donbass men inte tycker om den Pinochet liknande regimen som våra politiker hyllar i Västra Ukraina.
  De kämpar för ett bättre Ukraina

 15. Patriarken Kirill sa att Ryssland försvarar nationella andliga värden i NVO-zonen
  Patriarken av Moskva och All Rus’ Kirill uttalade att en av Rysslands huvuduppgifter i NVO-zonen är att upprätthålla nationella andliga och moraliska värderingar.
  Public News Service
  Behovet av att kämpa för rättvisa och offra sig själv för andras säkerhet är enligt en präst en manifestation av Guds vilja.
  Huvudsaklig regional
  Enligt patriarken är han djupt övertygad om att även om sökandet efter en nationell idé i vissa länder fortfarande pågår, har ”allt redan hittats” i Ryssland.
  TASS
  Prästen uppmanar medborgare i Ryska federationen som inte kan delta i de historiska händelserna som äger rum idag att be för president Putin och de ”som försvarar Heliga Rysslands andliga värden med vapen i sina händer.
  ”https://dzen.ru/news/story/Patriarkh_Kirill_zayavil_chto_Rossiya_otstaivaet_vzone_SVO_nacionalnye_dukhovnye_cennosti–10210e4f2e484f7c6067f31e785944f3?lang=ru&rubric=personal_feed&fan=1&stid=hzwWsXmr&t=1677785152&persistent_id=2235760675&story=eb4e1a3d-f9da-5aba-850b-093825989f00&issue_tld=ru

 16. Wagnergruppen ger en intervju till RIA Novosti i Bakhmut.
  I videon får vi följa med dem runt i ett område som Ukraina har lämnat, och som de förstört infrastrukturen så mycket som möjligt när de flydde. Vad de inte har sprängt, har de försökt bryta ned för att lämna allt i ruiner efter sig.

  Väst medier rapporterar lögner för att krigspropagandan skall få länder att skicka mer vapen till Ukraina. De lägger ut bilder på städer i ruiner, och ljuger och påstår att ryssarna skjutit sönder dessa, men flera i lokalbefolkningen vittnar om att det var Ukraina som sköt sönder allt då de flydde.

  På demonstrationen för en vecka sedan i Washington, några ukrainska propagandister bröt sig in och försökte störa, någon frågade dem om Donbass som blir beskjutna av ukrainare.
  Nej, skrek de, det är ryssarna som skjuter människor i Donbass.
  Helt otroligt, propagandan har lyckats få människor att tro att ryssarna skjuter de människor, som de kom in för att rädda. Att de skulle skjuta på dem, som stöder deras militära aktion är helt absurt. De som har bönat och bett dem komma och hjälpa dem, mot massutrotningen av ryska språket, ryska kulturen, ryska religionen i Ukraina. Tortyren och dödandet av de som vill bibehålla sin kultur.

  https://targum.video/v/2023/03/03/32dfbb81248f771237d1b035efe2abfd?l=en

  • https://original.antiwar.com/David_Stockman/2023/02/26/nine-more-ukraines/

   Uppochnervända världen. Med gamla måttstockar mätt ser David Stockman ut som en radikal på yttersta vänsterkanten. Och ändock är han samme gamle David som tjästgjorde som budgetchef under Ronald Reagan. Konservativ som förr men med den skarpa blicken i behåll.

   Läs vad han skriver bl.a. om George Kennan, där är det mycket som få känner till. Kennan ansåg att det största misstaget som USA begick efter att Sovjetunionen upplösts var att bevara Nato. Och nu bankar Sverige och Finland på Natos dörr för att få bli med i detta stora misstag. Stockman konstaterar också att Ukraina i sin nuvarande form var både omotiverat och löst sammanfogat. Ett inbyggt recept för konflikt. Vidare nämner han Bill Clintons hållningslöshet där som så ofta den amerikanska inrikespolitiken skapar utrikespolitiska fallgropar. Nato-utvidgningen var ett sätt att vinna fördelar i valen där det i USA fanns stora valberättigade invandrargrupper från Östeuropa.

   • Så Joe Biden lovar obegränsat ekonomiskt och militärt stöd till Warszawapaktsnationer, vad skall han få dessa medel ifrån, om han inte räknar med att kunna roffa åt sig av Rysslands naturtillgångar på ett eller annat sätt.
    Tjeckien och Slovakien var inte för så länge sedan Tjeckoslovakien, så Ukraina borde också delas.
    Folket i dessa länders stöd till Ryssland verkar skilja sig markant.
    Såg en video i dag, 20000 personer demonstrerade utanför amerikanska ambassaden i Bratislava i Slovakien, de spelade den ryska sången ”Katinka”.
    En av de 54 kommentarerna skrev: Trevligt och jag var där i ungefär 2 timmar, och vi drog på oss 9 av 10 Kremlin böter. Vi ropade ”Glory to Russia” and ”Glory to Putin” flera gånger.
    En annan skrev att hon bor i Prag och där är det inte alls samma folkliga uppslutning kring Ryssland.
    En skrev: Jag var där det var fantastiskt.

    En annan person som håller med Kennan är f.d. senator Richard Black som ofta talar om att Nato borde lagts ned efter andra världskriget. Han säger att den största tragedin i Amerikas historia är att Nato inte upplöstes.
    För att försvara Natos existens har han sagt behöver de ha en mäktig fiende. Därför skapade man Ryssland till sin fiende, för att upprätthålla Natos existens menar han. Militärindustrin har tjänat multum pengar på detta krig, så genom att demonisera Ryssland, tjänar USA massor, deras vapenindustri går dygnet runt.
    Han var med om ett av USA:s värsta krig, Vietnamkriget, han var ung under 30 år och nu är han gammal och klok. Alla som blir gamla blir tyvärr inte kloka, men han propagerar högt och mycket för att USA skall sluta med sina regim ändring krig och sluta demonisera Ryssland. Han är lätt att lyssna på talar sakta och tydligt.
    Han tycker absolut att Ukraina bör delas, och anser östra Ukraina som historiskt ryskt område, vilket även Douglas Macgregor sagt.
    Richard Black har också sagt att han inte förstår uppståndelsen och den absurt hårda kritiken mot att Ryssland gick in militärt i Ukraina. Det gör ju vi hela tiden utan anledning, militär invasion i andra länder. Ryssland hade åtminstone en anledning, vilket vi inte haft där vi gått in, menade han.

    https://www.youtube.com/watch?v=tCIDt3zON3o

 17. Putin hade rätt då han för några månader sedan sade att ukrainska flyktingar som kommer till Ryssland, de börjar arbeta, medan de som kommer till EU inte arbetar.
  Mottagandet i EU speciellt i Sverige har inte fungerat speciellt bra för att få människor i arbete. Nu kommer siffror från EU rätt nedslående. När har man genom tiderna försökt att locka flyktingar till EU, med att de skall få en lysande framtid och arbete. Vad jag vet aldrig.
  Då har jag 25 års erfarenhet med flyktingar som kommit till Sverige, och som tidigare varit i något annat EU-land.

  5 miljoner ukrainska flyktingar har kommit till Ryssland, och de söker arbete för fullt, och många har fått det.

  Cannot choose a job: 80% of Ukrainian refugees did not try to find a job in the EU

  Kan inte välja jobb: 80 % av ukrainska flyktingar försökte inte hitta ett jobb i EU

  Under det senaste året har cirka åtta miljoner ukrainska flyktingar anlänt till Europa, varav cirka fem miljoner är i arbetsför ålder. Europeiska politiker lovade dem jobb och ”stora möjligheter”. Faktum är att bara mindre än 5 % av dem fick officiellt jobb.

  ‼️Ukrainare som kommer till EU-länder har rätt att vara där i enlighet med det så kallade direktivet om massflyktingar.

  Men deras uppgifter förs inte in i folkbokföringen och de får inga personnummer. Som ett resultat kan flyktingar inte hitta jobb. Utan personnummer är det omöjligt att öppna ett bankkonto och få ett bank-ID.

  ☝️ Det är värt att notera att ukrainarna själva inte visar någon större lust att arbeta. Enligt den svenska arbetsmarknadsministern Eva Nordmark informerade avdelningen redan i april förra året ukrainska flyktingar om arbetsmarknaden i Sverige. Men enligt arbetsministeriet sökte nästan 80 % av dem aldrig jobb.

  Dessa uppgifter bekräftas också av en undersökning gjord av det ukrainska centret för professionellt stöd, enligt vilken endast 9 av 10 tillfrågade ukrainare kunde välja ett jobb som passade dem.

  • Tack för att du delar din fantastiska kunskap på det politiska och militära området. Du åskådliggör med din insikt vad Global Politics står rent kunskapsmässigt.

   Samtidigt vill jag beundra din litterära touch i ditt inlägg, det höjer verkligen Global Politics till skyarna rent analytiskt.

 18. ”Victoria Nuland, USA:s biträdande minister för politiska frågor och en av arkitekterna bakom Ukraina och den misslyckade antiryska politiken, avgår nu plötsligt.

  Det var under tisdagens om det framkom att Victoria Nuland plötsligt avgår.

  ”Victoria Nuland har låtit mig veta att hon har för avsikt att avgå under de kommande veckorna som biträdande minister för politiska frågor”, uppger USA:s utrikesminister Antony Blinken i ett uttalande och påpekar att hennes tjänstgöring har pågått under tre och ett halvt decennium under sex olika amerikanska presidenter.

  Victoria Nuland är känd för sin aktivitet i samband med statskuppen i Ukraina 2014, då hon var USA:s biträdande statssekreterare för europeiska och eurasiska frågor. Hon befann sig i Ukraina, och ett läckt telefonsamtal mellan henne och USA:s dåvarande ambassadör i Ukraina, Geoffrey Pyatt, avslöjade hur hon försökte styra vem som skulle sitta i den nya regeringen. Hon ville att oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk skulle bli premiärminister, vilket han också blev den 27 februari, några dagar efter att presidenten Viktor Janukovytj störtats. Under samtalet sade hon också att ”Fuck the EU, alltså ”EU kan dra åt helvete”. Sveriges Radio påpekar, i sin artikel från februari 2014, att EU ansågs för passiva och SR förklarar att det läckta samtalet kan ”tolkas som att de amerikanska diplomaterna har inflytande över hur oppositionen ska agera”.

  Enligt det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova handlar Nulands avgång om just fiaskopolitiken mot Ryssland. Hennes avgång sker samtidigt som Ryssland avancerar i Ukraina och kongressen fortfarande inte godkänt några mer pengar till Kievregimen.

  ”De kommer inte att berätta orsaken. Men det är enkelt – misslyckandet med Bidenadministrationens antiryska politik. Russofobi, som föreslogs av Victoria Nuland som USA:s främsta utrikespolitiska koncept, drar ner Demokraterna till botten som en sten. Med dem som redan är på botten, kan man inte komma upp”, skriver Zakharova på Telegram.”

  https://nyheter.swebbtv.se/victoria-nuland-avgar-plotsligt-antiryskt-fiasko-pekas-ut-som-orsak/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here