Putin: Ryssland stärker försvaret i ”det tragiska kriget i Ukraina” och pga. Sveriges och Finlands NATO-ansökningar

14
1263

NATO’s confrontation with Moscow, army modernization, and operation in Ukraine: Key points from Putin’s speech

© Sputnik/Sergey Fadeichev

I dagens läge är det viktigt att bevaka inte bara vad Zelensky, Biden, Stoltenberg och Bydé säger utan också vad Putin säger. Nedan rapport från statsstödda SvT och statsstödda RT.

SvT rapporterar: ”Rysslands militär ska få allt de behöver i Ukraina”. Det sa president Vladimir Putin i ett tal till det ryska försvarsdepartementet under onsdagen, där besked om nya ”Satan-2”-roboten gavs. Ni är kämpande hjältar precis som under Rysslands tidigare krig, sa Putin tilll ryska soldater och militära ledare enligt Reuters.

Han betonade att Ryssland kommer att fullfölja sina militära mål i Ukraina genom att utöka sin militära potential. Putin talade särskilt om vikten av drönare i krigsföringen. Bland annat avslöjade han att den nya Sarmat-roboten, av Nato kallad ”Satan -2”, ska vara redo att användas inom en snart framtid.

Enligt Rein Pella, lärare i försvarssystem och artilleriexpert på Försvarshögskolan, är Sarmat en väldigt dyr interkontinental balistisk robot med särskilt lång räckvidd, ”det värsta Ryssland har”. – Det är ju en kärnvapenrobot, ingenting du skjuter ut kraftverket i Kiev med, utan det är någonting man hotar USA med, säger han till SVT Nyheter.

Pella ställer sig tveksam till om den verkligen är färdig och han tvivlar på att Ryssland i så fall har fler än fem stycken.

Under mötet avslöjade även försvarsminister Sergej Sjojgu att Ryssland kommer att placera nya styrkor i landets västra delar. Det hela ska vara ett ett svar på Sveriges och Finlands Nato-ansökningar. Dock nämndes inga ytterligare detaljer.
SvT: Putin i tal: Rysk militär ska få allt som behövs – ”Satan-2” snart redo

Jag kompletterar med rapport i RT.
Den ryske presidenten talade till landets högsta militära befälhavare igår 21/12 och tog då upp ett antal nationella säkerhetsfrågor. Det var under ett utökat möte med det ryska försvarsministeriets styrelse i det nationella försvarskontrollcentret i Moskva, Ryssland. Källa: RT 21/12: https://www.rt.com/russia/568697-putin-defense-ministry-recap/

Natos konfrontation med Moskva, modernisering av armén och operation i Ukraina: Huvudpunkter från Putins tal

Ryssland står inför nästan hela Natos militära potential i den pågående konflikten i Ukraina, sade president Vladimir Putin på onsdagen under ett utökat möte med försvarsministeriets styrelse.

Den ryske presidenten kommenterade också vad som ledde fram till den nuvarande konflikten med Kiev och noterade vikten av att modernisera landets kärnvapenpotential för att upprätthålla självständighet.

Här är en sammanfattning av huvudpunkterna från Putins tal.

 

1            Konfrontation med väst

Putin sade att Moskvas ”strategiska motståndare” alltid har försökt ”skära ner” och ”splittra” Ryssland eftersom de anser att landet är ”för stort” och utgör ett hot. Han noterade att detta var något som västvärlden hade försökt uppnå i århundraden.

Ryssland har däremot alltid hoppats och försökt bli en del av den så kallade ”civiliserade världen”, men har insett att det helt enkelt inte är välkommet där, enligt Putin.

2            Ukraina som en broderlig nation

 

Ryssland har i åratal gjort allt man kunnat för att bygga upp, inte bara grann- utan även broderliga relationer med Ukraina, men ingenting fungerade, sade Putin och konstaterade att ”vi har alltid betraktat ukrainarna som ett brödrafolk”.

”Jag tror fortfarande på det. Allt som händer är en tragedi. Vår gemensamma tragedi. Men det är inte resultatet av vår politik”, sade presidenten.

Han tillade att Rysslands geopolitiska motståndare har börjat använda ett brett spektrum av medel för att främja sina mål, inklusive inblandning i de före detta sovjetrepublikernas inre angelägenheter, särskilt Ukraina, vilket i slutändan ledde till den pågående konflikten med Kiev. Därmed hade den blivit ”oundviklig”, konstaterade presidenten.

3            Nato mot Ryssland

Putin konstaterade att Nato för närvarande använde den militära potentialen hos nästan alla sina medlemsstater mot Moskva.

Han noterade dock att Ryssland hade lärt sig mycket av sina misstag i det förflutna och att landet inte ska skada sig självt genom att militarisera nationen.

”Vi kommer inte att militarisera landet och vi kommer inte att militarisera ekonomin”, proklamerade Putin och betonade att Rysslands nuvarande utvecklingsnivå helt enkelt inte kräver sådana åtgärder.

Han tillade att ryska militära ledare har fått i uppdrag att studera Natos taktik och kapacitet och har ombetts att ta hänsyn till denna information vid utbildning och utrustning av Rysslands egna styrkor.

4            Kärnvapentriad

Rysslands kärnvapenarsenal är den viktigaste garanten för landets suveränitet, sade Putin, som noterade att nya vapen snart kommer att tas i bruk och förbinder sig att utveckla landets försvarsförmåga.

Presidenten sade att Ryssland kommer att fortsätta att underhålla och förbättra sin kärnvapentriad, som består av missiler som avfyras från flygplan, ubåtar och markbaserade mobila bärraketer och silos.

5            Modernisering av den ryska militären

Presidenten betonade behovet av att stärka användningen av drönare i den ryska armén och pekade på landets erfarenhet av att utveckla undervattensrobotar (UAV), som enligt honom bör förbättras för att skapa mer avancerade luft- och markrobotar.

Han föreslog att man skulle modernisera kommunikationssystemen och införliva teknik för artificiell intelligens på alla beslutsnivåer, och konstaterade att snabba och automatiserade system har visat sig vara de mest effektiva på slagfältet.

Presidenten godkände också ett antal strukturella förändringar som föreslagits av försvarsminister Sergej Shoigu, som svar på att Nato förstärker sina styrkor vid gränsen mot Ryssland och eventuellt utökar medlemskapet till Finland och Sverige.

Föregående artikelFolkmord på etniska ryssar i Ukraina om USA/Nato/Ukraina vinner kriget?
Nästa artikelÄr ”kinesisk aggression” bara Kinas svar på USA:s aggression?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Ryssland har annonserat att

  1. Sarmat ICBM är i tjänst (den svishar som bara den ska ni veta i Mach 6 var det?)

  2. Likaså har den första Ryska flottan utrustat med Zircon börjat tjänstgöra.

  Som alla vet har lögnimperiet ingeting som ens kommer i närheten av Sarmat eller Zircon. 🤭

 2. Om Pella har rätt att Ryssland har högst fem Sarmat motsvarar det 50 till 75 snabba stridsspetsar som USA inte vill ska börja regna ner över dem

 3. Oj oj dessa Ryska super vapen igen. Dom är naturligtvis helt fantastiska och det finns inget försvar emot dom.
  Dom är till och med så bra att Ryssland inte vill använda dom, säkert för att dom vill ge Ukraina en chans. Istället skickar man gamla män fångar och stridsvagnar byggda på 60 talet till fronten, helt genialt.

  • @Jonas 23 december, 2022 At 00:17

   ”Istället skickar man gamla män fångar och stridsvagnar byggda på 60 talet till fronten, helt genialt.”

   Förväxlar du inte med 404??
   Ta av dig ”nattmössan”!!

   ”T-90M stridsvagnar med ryska trupper i Svatovo-regionen
   2022-12-22 12:10:43 pm Maxim Tumbartsev 0 1
   Tjänstemän från den ryska armén som håller försvaret i närheten av staden Svatovo i folkrepubliken Lugansk fick mer än 50 stridsvagnar av moderna huvudstridsstridsvagnar T-90M ”Breakthrough”.
   Videon och ett meddelande om detta publicerades av Russian Spring-gemenskapen på det sociala nätverket VKontakte.
   ”Luhanskrepubliken är fylld med T-90M Proryv-tankar. Mer än 50 pansarmonster kommer att stärka försvaret av Svatovo, säger publikationen.”
   https://anna-news.info/tanki-t-90m-u-rossijskih-vojsk-v-rajone-svatovo/

   https://www.armyrecognition.com/ukraine_-_russia_conflict_war_2022/russia_delivers_200_t-90m_tanks_to_pro-russian_forces_of_lugansk_people_s_republic.html

  • Ja, Rysslands supervapen som ingen annan har och som sätter lögnimperiets på plats. Om lögnimperiet gör något dumt så är det ajö med hela dess exceptionellt dryga fuskbygge ♨️

   Rysslands supervapen skiljer sig frånUSAs skrotvapensystem. Ett exempel är F-35 som är mestadels på dekis. Ett annat är den så hypade Patriot, som tyvärr Sverige köpte för dyra pengar, men som visade sig vara bara 4% duglig (i 96 fall av hundra missar den målet). Fråga saudierna om det.

   ukrozionazi enhetens bäst före datum närmar sig. sannolikt 2023 men definitivt 2024 kommer det inte att finnas något som heter ”ukraina”. På nio månader har Ryssland erövrat ca 150,000 kvkm. På nio månader har Ryssland reducerat det som var Europas bäst tränade och utrustade armé till en samling illa utrustade, demoraliserade och ej krigsdugliga enheter.

   Dessutom Ryssland+Kina=💕💕💕 https://www.presstv.ir/Detail/2022/12/22/694961/US-China-Russia-Gerasimov

   Så gilla läget, ryssofob. Alternativt hitta någon klagomur och oja dygnet runt. Valet är ditt 😜

 4. Till ovanstående.De rent propaganda lögner bara om Ryssland HELA året nu🥱Hur kan man missa de snälla 🤔Rent skitsnack. Måste säga att me tanke på denna så otroligt vidriga proxy kriget som de varit mot Usa ledda Nato,och ALLA ständiga tunga vapenleveranser ihop med dom vidrigaste sanktionerna som saknar motstycke,så är jag smått förvånad att Ryssland efter 10mån ligger där dom ligger.Dom skulle ju va körda och tomma på ALLA sätt sedan våren ju🤔Sommaren samma sak🤔Den som vill ha seriös pålitlig information om krisen MÅSTE använda alternativa medier! Snälla titta bara själv lögnmedierna som varit DAGLIGEN🤯 Går de någonstans ihop för dej och ALLA övriga som har öppet sinne🤔

 5. De går inte att var annat imponerad över marknadsliberalismen! För att maximera profiten, producerar varje land endast så mycket av vapen, sjukvårdsmateriel, fordon, kanoner, ammunition att det räcker till ett kort krig. och krig måste var korta eftersom nyliberlalismens planeringshorisont är kortsiktig: (Ryssland skulle varit besegrad i Mars) Sedan startas kriget, Västvärlden skickar över sina lager till Ukraina, och där är nyliberalerna ännu duktigare: De säljer vidare Västvärldens samlade militära lager till världens alla befrielserörelser!

 6. Ett krig som detta kallas ett hybridkrig, och har tre slagfält. Dels är det slaktarna i Washington och slaktaren i Kiev och deras idoga arbete på att döda så många ryssar som möjligt. Det har dom ju sagt i klartext officiellt. Ryssar skall dödas och fördrivas från sin a traditionella hem i Lugansk, Donetsk, Zaporozhye och Cherson där är dom bott i tusentals år, detta precis som nazisterna en gång skulle utrota och fördriva judarna i Nazityskland.

  Det andra slagfältet är Internet, där massiva amerikanska CIA troll arméer nu sprider falska rykten och propaganda genom sociala och andra media. Senaste exemplen Iran och Kina. Avsikten är tydlig, att störa samhällsordningen och skapa oroligheter genom massiv ryktesspridning med sina troll arméer på internet. Man falskt utger sig för att vara lokal bloggare och kommentatorer.

  Det tredje slagfältet är vanliga media där dessa slaktare, eller slaktar assistenter, som kallar sig journalister, sprider tsunamier av falsk rykten och försöker ge CIAs troll armé trovärdighet. DN idag (24/12) är verkligen fullt av exempel.

  —Biden: Ukrainarna har visat världen en ryggrad av stål
  —Karin Eriksson: En kort stund existerade hjältemod i politiken i USA
  —Isobel Hadley-Kamptz: Det krävdes ett krig för att vänstern skulle se Putin för den han är

  Läs själva. Lögnerna och propaganda är inte svår att känna igen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here