Putin: Ryssland vill inte erövra nya landområden i Ukraina.

5
1344
Russia not looking for ‘new lands’ – Putin
______________________________________________

Konflikten med Ukraina är inte resultatet av en territoriell dispyt, sade Rysslands president Vladimir Putin i ett tal vid Valdai International Discussion Club på torsdagen.

Putin betonade att Ryssland redan är det största landet i världen och man vill inte försöka att skaffa sig nytt territorium.

Han noterade att Ryssland fortfarande har mycket arbete att göra för att utveckla Sibirien och Fjärran Östern.

”Detta är inte en territoriell konflikt och det handlar inte ens om att skapa en regional geopolitisk balans”, sade presidenten.

”Den här frågan är mycket bredare och mer grundläggande. Vi talar om principerna för en ny världsordning.”

Den ryske ledaren insisterade på att en varaktig fred endast kan etableras när ”alla känner sig trygga och vet att deras åsikter respekteras”.

På ett annat ställe i sitt tal sade Putin att Ryssland inte var den som inledde konflikten i Ukraina, utan istället försöker få ett slut på den.

”Det var inte vi som organiserade en blodig kupp i Kiev; det var inte vi som skrämde Krimborna och Sevastopolborna med etniska utrensningar i nazistisk stil. Det var inte vi som försökte tvinga Donbass att lyda med hjälp av granatbeskjutningar och bombningar. Det var inte vi som hotade med våld mot dem som ville tala sitt modersmål”, sade Putin och betonade att det var Kiev som använde stridsvagnar och artilleri för att föra krig mot Donbass.

Trots att civila och barn dödats i Donbass långt innan Ryssland inledde sin militära operation förra året, har inga andra länder, särskilt inte i väst, uppmärksammat detta eller fällt några tårar för dem, sade presidenten.

”Kriget som startades av Kievregimen med aktivt och direkt stöd av väst är nu inne på sitt tionde år”, konstaterade Putin. ”Den särskilda militära operationen syftar till att stoppa det.”

Det fyra dagar långa 20-årsjubileumsmötet för Valdais diskussionsklubb har ägt rum i Sotji sedan den 2 oktober. Forumet avslutas med en plenarsession. Bland deltagarna finns politiker, vetenskapsmän och sociala aktivister, inklusive utländska gäster.

Red: I korthet uppfattar jag att talet är i linje med tidigare uttalanden alltsedan den speciella militära operationen/angreppet på Ukraina inleddes 24/2 2022. Förutom att två nya regioner anslöts till Ryssland hösten 2022 efter starkt stöd i folkomröstningar. Inledningsvis framträdde Ryssland med en imponerande lång karavan mot Kiev hade fler trupper till försvar. Man brukar anse att angriparen bör ha ett styrkeläge på 3:1, här var det underläge. Kanske skedde detta för att avleda uppmärksamhet och militär kraft från Donbass som var ett reellt huvudmål. Eller trodde Ryssland att Kiev skulle ge upp av rädsla för den långa sårbara kolonnen?

Föregående artikelVi ska manipuleras att accepteras att krig mot Kina är oundvikligt
Nästa artikelAvgjorde slaget om Moskva Andra Världskriget? Var Stalin en klok general?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

5 KOMMENTARER

  1. Bra, men priset för att kiev mördat folket i ÖstUkraina är att de ska förlora det territoriet. Hela ÖstUkraina. Så hoppas Ryssland gör jobbet klart. Synd att Putin nämner ’nazister’ när det i själva verket är neoconmonopolister som hyrt in ’is’azov, som styrs av sionisterna, och där neocons = sionisterna mitt i washington, såklart dirigerade av city. Och, Ryssland är iinte angripare men försvarare, av liv

  2. Kriget handlar egentligen om långt större saker än ukrozionazi regimens territorium. För Rysslands del handlar kriget om att begrava ”utvalda” skitens välde. Det är inte mer komplicerat än så. Begravas skall ”utvalda” skitens välde!

  3. Putin påstod ju att han inte skulle anfalla Ukraina. Hans trovärdighet är på samma nivå som Bush när han anfäll Irak. Dvs noll

    • De ”utvalda” skitens tid på täppan är över. Hela världen ser och gläds åt det. Den formella begravning annonseras högtidligt av bland annat Rysslands President Vladimir Putin och Kinas Ledare Xi Jinping. Vare sig Putin eller Xi är kända för att en IQ i skostorlek, däremot bushmannen. Inte heller har Putin och/eller Xi sysslat med korståg ot världen. Däremot hela väst. Joe ”Osama” Biden är den siste korsriddaren från väst. Sedan så som sagd ⚰️⚰️⚰️

      Läs mer om det sista korståget från väst anförd av världens äldsta terrorist här: https://globalsouth.co/2023/09/24/the-last-crusade-and-the-new-millennium/

    • Det var under förutsättning att Kiev backade sina mördartrupper de flyttat fram mot Donbass och Luhansk, och inte inledde den slakt de ändå gjorde i feb -22. Så blev det inte utan de bombade och sköt urskillningslöst mot en försvarslös civilbefolkning. Nu ska de betala priset

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here