Putin varnar Väst för att korsa Rysslands röda linjer

12
2377

Lyssna på utmärkta geopolitiske analytikern Alexander Mercouris!

Relaterat
USA-diplomati: Biden kallar Putin för “mördare”, vill sedan träffa honom i Wien, och inför snabbt hårda sanktioner utan belägg.
Biden – Putin – mördare “Den som sa det han va de” – omvända världen?

Föregående artikelBristen på samarbete när det gäller att föra säkrare vacciner till EU och USA chockar professor i epidemiologi
Nästa artikelBlackRock – världens största kapitalägare och störste ägare på Stockholmsbörsen: Hur de och andra nya kapitalistiska aktörerna agerar mot arbets-, miljö- och internationell rätt och hur de använder Corona-pandemin.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Denna gång räckte det med rysk truppmönstring för att komikern i Kiev och hans handledare skulle fatta att äventyret skulle sluta illa för dem. T.o.m. de amerikanska krigsfartygen gjorde helt om efter att de varit på väg till Svarta havet. Det ryktas att det tyska och franska stödet uteblev.

  Men läs gärna The Saker för en lägesanalys. Faran är inte över på långa nejder, eftersom ett krig i Ukraina är ett win-win -läge för USA, oavsett hur det utfaller i övrigt. Ryssland kommer att kunna demoniseras och isoleras från alla relationer med väststaterna. Och USA kommer att kunna fortsätta att dominera över resten av Europa t.o.m. mer än vad de gjort hittills.

  I Ryssland har såväl kommunister som Zjirinovskis demokrater slutit upp bakom regeringen. Den interna oppositionen är svagare än någonsin med den ambivalente Navalny ömsom hungerstrejkande ömsom hårdtränande innanför murarna. Komikerpresidentens situation är just så tragisk som man kunde vänta sig. Måste ställa sig in hos husbonden i Washington och måste framstå som tuff på hemmaplan för att inte själv bli skjutmål för nassebataljonerna.

  • Om krig utbryter vet komikern Volodomir Zelensky att han kan fly Ukraina och bosätta sig i apartheid israel.

   • Ja, det kan han och solidariteten hos det judiska folket är beundransvärd.
    Det finns fortfarande många judar i Ukraina och judarnas historia i det området är väldigt lång och sträcker sig tillbaka till 300-talet.
    Men det är också en historia om förföljelser och pogromer och det allra värsta har kanske utspelats under 1900-talet.
    Nedan kan du följa en länk till judarnas historia Ukraina men jag varnar för otäcka bilder på vad judar där har fått uthärda.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Judarnas_historia_i_Ukraina

    • Du har tydligen fått judar på hjärnan! Det finns många fler som drabbats av folkmord och utrotningar bland annat ca 80-90 miljoner människor på den amerikanska kontinenten…Där snackar vi folkmord ”arbetarklass”! De har dock ingen mäktig propaganda-apparat i ryggen som påtalar denna massaker vilket ju judarna har och utnyttjar till max för egna fördelar!

  • Ukraina är dömt att inte bara befinna sig inom Rysslands intressen utan också inom området för dess ansvar.
   Om allt verkade klart med Förenta staternas intressen under lång så tog Rysslands intressen konkret form först efter president Putins sista uttalande , som efter många varningar om Natos expansion österut, gjorde det slutligen klart att Ryssland från och med nu kommer att skissera kretsen av sina intressen på egen hand – där det anser det nödvändigt. Och denna intressesfär i det moderna Ryssland i dag sträcker sig långt utanför Rysslands gränser.
   Låt oss ta ett exempel på de befintliga (och planerade) gasledningarna som täcker större delen av Eurasien, särskilt Europa:
   – Ukrainska gastransportsystem, – “Nord Stream – 1 och 2”, – “Turk Stream”, – “Yamal-Europe” via Vitryssland.
   Syrien.. Hotade att ändra balansen på den europeiska bränslemarknaden. Som ett resultat vann Ryska federationen bokstavligen möjligheten att kontrollera det strategiska territoriet i Mellanöstern – kontroll över Syrien garanterar Gazprom de redan befintliga volymerna av gasleveranser till EU och kan säkerställa framtida deltagande för ryska företag i nya gasprojekt från Mellanöstern till Europa och Asien.
   Vitryssland. Det är uppenbart att Ryssland, som en ansvarsfull leverantör av gas till europeiska länder, är skyldig att ta hand om både tillgången på varor och säkerheten vid deras transport. Och detta kan endast göras i territorier med en stabil politisk situation. Därför har processen i samband med byggandet av unionsstaten idag intensifierats. Detta bevisas av resultaten från de senaste förhandlingarna mellan presidenterna i de två länderna, Putin och Lukashenko, mot bakgrund av händelserna i Vitryssland relaterade till upplopp som den så kallade oppositionen organiserade mot den nuvarande presidenten sommaren 2020. och information om förberedelserna för ett försök i livet för presidenten för republiken Lukashenko och hans familj.
   Turkiet. För en ouppmärksam observatör verkar Turkiets beteende gentemot Rysslands ledning oförskämt och delvis ovänligt. Men är det verkligen så? Under de senaste åren har Moskvas politik strukturerats på ett sådant sätt att de ekonomiska fördelarna med samarbete med Ryssland för turkarna råder framför konfrontation. Ta till exempel den turkiska strömmen och den kompromiss som nåddes mellan Moskva och Ankara i norra Syrien. Turister från Ryssland och större infrastrukturprojekt som byggandet av kärnkraftverket Akkuyu.
   Men situationen i förbindelserna mellan Ryssland och Turkiet återspeglades tydligast i november 2020, då Azerbajdzjans president , med stöd av Erdogan , i Moskva med direkt deltagande av president Putin undertecknade ett avtal med Armeniens premiärminister om Nagorno-Karabakh, som ett resultat av vilket Rysslands direkta inflytande, med stöd av dess väpnade styrkor, återvände till Transkaukasien …Den turkiska presidenten välkomnade bara denna händelse, och han är inte orolig för skapandet av en rysk militärbas i regionen.
   Tyskland. Konstruktionen av gasledningen SP-2 närmar sig sin logiska slutsats. Fördelarna för tyskarna av detta projekt är uppenbara – från ekonomiskt till politiskt. Och ju närmare ögonblicket av gasledningen, desto tydligare är Berlins position i förhållande till dess motståndare, särskilt USA.
   I detta sammanhang meddelade den tyska utrikesministern Heiko Maas nyligen att Nord Stream 2 är viktigt för Tyskland ur energisynpunkt.
   Samtidigt drog diplomaten snyggt men hårt partnern i de anti-ryska sanktionerna och motståndarna till SP-2 med en påminnelse om deras dubbla standardpolitik: ”Nord Stream 2 utropas alltmer ett universalmedel med vilket man kan resonera med Ryssland. Detta motsvarar dock inte verkligheten under de förhållanden när Europa samtidigt köper rysk gas genom Ukraina och Turkiet, och USA köper olja från Ryssland i stora volymer. Och ju längre desto mer kommer Tysklands ställning att bli hårdare – som en potentiell “transit” av gas till EU kommer tyskarna verkligen att dra nytta av denna status inom en snar framtid.
   Ukraina. Om vi ​​tittar på kartan med gasledningar i den europeiska delen av Eurasien och Mellanöstern och jämför det vi har sett med slutsatserna ovan, får vi en uppenbar bild: Ukrainas territorium med sitt gastransportsystem och transportpotential är ligger inom ett bälte av stater och hela regioner där Rysslands intressen i allmänhet respekteras, politiskt inflytande växer och geopolitiska positioner blir starkare.

   Och här är frågan om “röda linjer” naturlig, som Kreml är redo att utföra varhelst det anser nödvändigt.
   För att de röda linjerna ska springa så långt från Rysslands gränser som möjligt är det nödvändigt att ha en regim som är vänlig mot Moskva på Ukrainas territorium. Och det verkar som att situationen i Ukraina bidrar till en sådan förnekelse.
   Biden- administrationen önskan att förhandla med president Putin indikerar att USA har behov av en dialog om ackumulerade problem. Ett av dessa problem är Ukraina, och dialogen innebär någon form av lösning på problemet baserat på en kompromiss. Men före en kompromiss kommer det säkert att finnas en anbudsprocess, därav de sista handlingarna från amerikanerna, som med hjälp av europeisk “tobak” höjer insatserna i hopp om att stärka sina förhandlingspositioner. Detta indikerar deras svaghet, orsakad av både interna motsättningar i Förenta staterna själva och de förändrade geopolitiska anpassningarna som orsakats av Rysslands aktiva utrikespolitik.
   I det avseendet är en artikel som publicerades häromdagen i The National Interest (USA) under rubriken “Ryssland, inte Nato kontrollerar situationen i Ukraina” anmärkningsvärd, där idén tydligt uttrycks att Natos medlemsländer inte kommer att komma i konflikt. med Ryssland. av följande skäl:
   – uppenbara problem inom Alliansen orsakade av politiska motsättningar, särskilt situationen med Turkiet;
   – allvarliga tekniska svårigheter som hindrar effektiva Nato-åtgärder i Östeuropa på grund av föråldrade vapen.
   -Ett antal europeiska länder som inte vill gå till en öppen militär konflikt med Ryssland på grund av hotet att förlora lönsamt ekonomiskt samarbete med Ryska federationen.
   – Västs allmänna ovilja att verkligen stödja Ukraina: ”sociala och ekonomiska problem orsakar en djup splittring inom Förenta staterna, Biden-administrationen kommer att behöva spendera en hel del ansträngningar för att övertyga den amerikanska allmänheten om behovet av att inleda ett krig med Ryssland över Ukraina – ett krig som kan förvandlas till en kärnkraftsförintelse. Detsamma kan sägas om Europa”.
   Sådana tankar är inte ovanliga i den amerikanska etableringen, för att inte tala om européerna, idag. Man kan önska att politikerna i Ukraina märker och känner till de trender som de ukrainska territoriernas välbefinnande och deras befolkning är beroende av.
   https://ukraina.ru/exclusive/20210430/1031288492.html

   • Ju förr Ukraina avskaffas desto bättre! Ukraina fungerar inte som stat och folket i Ukraina begriper detta men gör clownen i Kiev och EU/USA det? Nazister vandrar på gatorna i Kiev utan att regimen ingriper och det beror på att högerextremisterna är väldigt starka i de västra delarna som förr var en del av Polen! I öst vill man helst bli en del av Ryssland och Ukrainas upplösning borde genomföras snarast innan konflikten eskalerar..I Kiev måste man inse politiska realiteter men det verkar sitta långt inne och kanske måste Ryssland handgripligen slänga ut regimen för att genomföra uppdelningen! Polen borde omedelbart ta kontakt med Ryssland och komma överens om hur de gamla polska delarna ska återbördas och samma sak i östra delarna där Ryssland får ta över! Kanske blir det en hyfsat stabil stat av Ukraina av det som blir kvar! Alla med lite vett och som läst historia förstår ju att detta är nödvändigt men när EU/USA ska blanda in sin geopolitik i allt så blir det bara soppa av alltihop!

 2. Hur Ryssland reagerade på försvarsavtalet mellan USA och Norge.
  Efter att ha uppdaterat avtalet med Förenta staterna om försvarssamarbete, följer medvetet utvecklingen av spänningar i regionen och förstörande av förbindelserna med Ryssland. Detta tillkännagavs av den ryska utrikesministeriets officiella representant Maria Zakharova.
  Enligt henne ger det nya dokumentet Washington rätten att använda områden som är speciellt skapade vid vissa norska anläggningar för utplacering av dess styrkor och utrustning för träning och övningar. Experter förutspår att Washington, som har meddelat en kurs för att ”innehålla Ryssland”, kommer att fortsätta att försöka locka det maximala antalet NATO-allierade till denna aktivitet. Enligt analytiker förväntar sig alliansen att den ökade närvaron av de amerikanska väpnade styrkorna i Norge kommer att begränsa tillväxten av Rysslands inflytande i Arktis.
  Efter att ha uppdaterat avtalet med Washington om försvarssamarbete följer Oslo medvetet utvecklingen av spänningar i regionen och förstörande av förbindelserna med Moskva. ”Vi betraktar sådan aktivitet, inklusive i omedelbar närhet av de ryska gränserna, som en avsiktlig efterlevnad av Oslos destruktiva kurs för att öka spänningarna i den arktiska regionen och förstöra Ryssland-norska relationer,” sa hon.
  Zakharova betonade att det nya dokumentet gör det möjligt för Washington att använda de överenskomna områdena som särskilt skapats vid enskilda norska anläggningar för utplacering av dess styrkor och tillgångar för träning och övningar samt serviceutrustning. Enligt en talesman för den ryska diplomatiska avdelningen positionerar de norska myndigheterna avtalet som ”ett viktigt bidrag till att stärka banden med en viktig NATO-allierad.”
  Det norska kabinettet klargjorde i sin tur att dokumentet ”reglerar och säkerställer USA: s närvaro (försvarsmakten. – RT ), deras träning samt övningar på Norges territorium, vilket kommer att hjälpa USA att snabbt stärka Norge i händelse av kris eller krig. ”Minns, den 16 april undertecknade chefen för det norska försvarsministeriet Frank Bakke-Jensen ett tilläggsavtal för försvarssamarbete (SDCA) med USA. Ministern noterade att det nya avtalet ”kommer att spela en nyckelroll för att säkerställa Norges säkerhet inom Nato”.
  Som noterats i kungarikets regering utser och reglerar det nya fördraget de så kallade överenskomna föremålen och områdena, det vill säga förutbestämda platser som kan användas för militära ändamål. Enligt dokumentets villkor kommer amerikanerna att få ”obegränsad tillgång till de ovan nämnda faciliteterna och områdena och kommer att kunna använda dem för sina egna syften”.
  ”I enlighet med avtalet kommer de etablerade anläggningarna och zonerna (av närvaron av de amerikanska väpnade styrkorna. – RT ) att skapas vid den militära flygbasen och Ryugge-flygfältet, Sula militära flygbas och flygfält, Evenes militära flygbas och flygfält och Ramsunds marinbas, ”sade presstjänsten från ministerkabinettet. Norge.
  Det noteras att ”USA kan besluta om infrastrukturinvesteringar på dessa platser.”
  Regeringen sa också att det förnyade avtalet med Washington är obestämt, men efter de första tio åren kan det sägas upp.
  Det är värt att notera att uppdateringen av det amerikansk-norska försvarsavtalet ägde rum mot bakgrund av USA:s anti-ryska uttalanden om Arktis.
  Till exempel sa Pentagon-talesmannen John Kirby den 5 april att de amerikanska myndigheterna ”mycket noggrant bevakar” Ryssland i regionen. Enligt honom går rysk militär aktivitet och uppbyggnad av infrastruktur här inte obemärkt förbi. Som Kirby påpekade är Arktis ett nyckelområde som är extremt viktigt för USA: s försvar. Han kallade också regionen ”utsatt för ökande konkurrens”.
  I mars förra året var amerikanska styrkor inblandade i en storskalig Nato-övning Cold Response i Norge. Totalt lockades cirka 15 tusen militärer från tio länder till dessa manövrer. Det var ursprungligen planerat att övningen skulle pågå i mer än två veckor, men de måste slutföras före schemat på grund av COVID-19-pandemin. Övningen var utformad för att utarbeta ”högintensiva stridsoperationer under hårda vinterförhållanden.” Dessutom, som rapporterats i de norska väpnade styrkorna, användes ”en betydande potential för amfibiska styrkor och tillgångar”.USA: s försvarsdepartement sa också att när isen smälter i Arktis, ”tas de naturliga hinder som Ryssland en gång litade på för att skydda sina intressen i regionen”. Därför försöker Ryska federationen nu ”stärka sin säkerhet”, säger Pentagon.
  Förenta staterna planerade också att delta i Rein I- och Joint Viking-övningarna i Norge tidigare i år, där Washington har utplacerat cirka 1000 marinister. Men på grund av spridningen av koronavirusinfektion avbröt det norska försvarsministeriet manövrerna.
  ”Begränsa Ryska federationens inflytande”.
  Enligt experter är Moskvas reaktion på de aggressiva stegen i Washington och Oslo ganska naturlig.
  ”Ryssland agerar inom ramen för logiken. Norge kan inte kallas ett land som skulle vara neutralt i förhållande till Ryska federationen – nyligen har fler och mer fientliga uttalanden hörts därifrån. Och nu förbereds faktiskt infrastrukturen för en potentiell konfrontation med Ryska federationen. Dessutom är Oslos handlingar inbyggda i Washingtons allmänna kurs för att tvinga inneslutningen av Ryssland och använda allierade i detta, säger Konstantin Blokhin, en ledande forskare vid Center for Security Studies of the Russian Academy of Sciences, i en intervju med RT.
  Enligt honom är målet för den amerikanska ledningen att försöka motstå Rysslands inflytande i Arktis genom att involvera Norge i denna process.
  ”Under Bidens maktperiod kommer pressen att bli högst på Ryssland, eftersom detta kommer att vara den främsta utrikespolitiska prioriteten för den 46: e USA: s president. Han kommer att ansluta alla allierade till denna mainstream, inklusive Oslo. Det var ingen tillfällighet att Biden sa att Ryssland påstås utgöra ett ”hot” mot hela den västerländska civiliserade världen. Detta är inbyggt i den allmänna översikten i hans utrikespolitiska strategi. Det norska fallet är bara en av episoderna, säger experten.

  Ur amerikansk statsvetare Malek Dudakovs synvinkel har Norge de senaste åren alltmer uppfattat Ryssland ”som en slags motståndare”.
  Enligt honom ser Washington Oslo ”som ett av fönstren mot Arktis.” ”Det är uppenbart att hon försöker hitta ett visst skydd i Nato-blocket och USA från det hot som hon har uppfunnit för sig själv. Det är av den anledningen som det uppdaterade avtalet ger de amerikanska myndigheterna och alliansen breda befogenheter att vara i Norge, säger Dudakov i en intervju med RT.
  ”Vi ser att nu den militära och tekniska konfrontationen i denna region får fart, spänningen ökar. Norge har en viktig geopolitisk position, den ligger bredvid Ryssland. Uppenbarligen förväntar sig Nato-länderna att deras närvaro på norskt territorium på något sätt kommer att begränsa Rysslands inflytande i regionen, ”sade Dudakov och betonade att Norge” inte är ett självständigt ämne för internationell politik, det beror till stor del på Washington”.
  Samtidigt förutspår Konstantin Blokhin att Norges handlingar kommer att fortsätta att ”synkroniseras med Washington.”
  ”Oslo är redo för full kontroll över den amerikanska sidan. USA är i sin tur extremt lönsamt. Norge kan mycket väl vara en partner i processen för att skapa problem för Ryssland i Arktis. Men USA och dess allierade går på tunn is när de vidtar nya åtgärder för att förvärra spänningarna i regionen. Detta motiverar Ryska federationen att ytterligare modernisera sina vapen och säkerhetsinfrastrukturer, avslutade Blokhin.
  https://russian.rt.com/world/article/857940-mid-rossii-norvegiya-ssha-soglashenie-obnovlenie

 3. Fråga.. Kommer Ryssland att behandla de Skandinaviska länderna- och Finland mer omsorgsfullt, än de övriga Natovasallstaterna Polen och Ukraina om/när det bränner till och Ryssland tvingas försvara sig militärt?

  https://russian.rt.com/world/article/857940-mid-rossii-norvegiya-ssha-soglashenie-obnovlenie
  Ryssland reagerade på försvarsavtalet mellan USA och Norge.
  Efter att ha uppdaterat avtalet med Förenta staterna om försvarssamarbete, följer medvetet utvecklingen av spänningar i regionen och förstörande av förbindelserna med Ryssland. Detta tillkännagavs av den ryska utrikesministeriets officiella representant Maria Zakharova.
  Enligt henne ger det nya dokumentet Washington rätten att använda områden som är speciellt skapade vid vissa norska anläggningar för utplacering av dess styrkor och utrustning för träning och övningar. Experter förutspår att Washington, som har meddelat en kurs för att ”innehålla Ryssland”, kommer att fortsätta att försöka locka det maximala antalet NATO-allierade till denna aktivitet. Enligt analytiker förväntar sig alliansen att den ökade närvaron av de amerikanska väpnade styrkorna i Norge kommer att begränsa tillväxten av Rysslands inflytande i Arktis.
  Efter att ha uppdaterat avtalet med Washington om försvarssamarbete följer Oslo medvetet utvecklingen av spänningar i regionen och förstörande av förbindelserna med Moskva. ”Vi betraktar sådan aktivitet, inklusive i omedelbar närhet av de ryska gränserna, som en avsiktlig efterlevnad av Oslos destruktiva kurs för att öka spänningarna i den arktiska regionen och förstöra Ryssland-norska relationer,” sa hon.
  Zakharova betonade att det nya dokumentet gör det möjligt för Washington att använda de överenskomna områdena som särskilt skapats vid enskilda norska anläggningar för utplacering av dess styrkor och tillgångar för träning och övningar samt serviceutrustning. Enligt en talesman för den ryska diplomatiska avdelningen positionerar de norska myndigheterna avtalet som ”ett viktigt bidrag till att stärka banden med en viktig NATO-allierad”.

  • När ska folk begripa att Nato bara en organisation för svammel av pratkvarnar? I ett riktigt krig så duger det inte med snack och hotelser! Och Natoledningen vet med sig att blir det ett riktigt krig där Ryssland och Kina är part så kommer Ryssland/Kina att jaga efter dessa ynkliga figurer personligen och gör processen kort med dem..Stoltenberg i Bryssel är väl den första snackepelle de bombar bort tillsammans med Biden och hans gangsters i Washington! De stora orden tog slut i Natohögkvarteret när Ryssland klargjorde detta faktum för dem i samband med truppsammandragningen vid gränsen till Ukraina! Då började man plötsligt yra om deescalering från Natos sida!

   • Underskatta inte. Nato var duktiga i att förstöra Jugoslavien och Libyen, i krig mot militärt mycket underlägsna motståndare. Alltid något för folkrättsvidriga imperialister.

    • Javisst är de så att Nato ger sig på länder de tror sig klara av men både Afghanistan och Syrien har visat på en enorm militär inkompetens trots alla pengar som skattebetalarna tvingas punga ut med till denna sammanslutning av banditer som kallas Nato!

 4. Ryssland sanktionerar EU toppar och även en anställd vid FOI som utan bevis anklagade Ryssland för att ha ”förgiftat” Navalny med den dödlig Novichok. Den sk kallade forskaren fann dt inte problematisk att Navalny inte en s fick någras beständiga men av den påstådda förgiftningen. Den s k forskaren får underkänt alla dagar i veckan för sina godtyckliga slutsatser. Anne Linde ojar efter Rysslands örfil: EU sanktioner är ble he he ble he hu men Rysslands är bli hi bla ha och blu hu

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here