Putins kärnvapenhot” ”Putins kärnvapenhot” ”Putins kärnvapenhot” . (Sverige deltar i Natos: kärnvapenövningar)

10
1225
Bild i Pål Steigans nättidning.

Ingress: Nato har precis haft sitt kärnvapenmöte i Bryssel.
SvT: https://sverigesradio.se/artikel/natos-arliga-karnvapenovning-ager-rum-nasta-vecka och https://www.dw.com/en/nato-circumstances-for-using-nuclear-weapons-extremely-remote/a-63425184

Under mötet behandlades även övningen Steadfast Noon, Natos årliga kärnvapenövning som går av stapeln nästa vecka. Övningen har varit planerad länge men äger rum i en militärt spänd tid där Rysslands president Vladimir Putin uttalat färska hot om att använda kärnvapen.
Övningen, som är planerad till nästa vecka, kommer att spela ut hur ett kärnkraftsscenario ska hanteras av alliansens medlemmar.
Steadfast Noon hålls årligen runt samma tid på året och involverar stridsflygplan, konventionella jetplan, tankning och övervakningsflyg.

Inga kärnvapen är inblandade. Medlemmar kommer att studera en framgångsrik utplacering av amerikanska kärnvapen i Europa.

Redaktören: Man kan inte veta om kärnvapen är inblandade då USA som policy inte uppger om man har kärnvapen i olika militära situationer.

Stoltenberg sa på torsdagens presskonferens att den årliga övningen var planerad långt innan Rysslands invasion av Ukraina. Han sa att övningen syftade till ”att säkerställa att vår kärnvapenavskräckning är säker, säker och effektiv … avskräckning är sättet att förhindra attacker mot en NATO-allierad och att bevara freden.”

Tidigare i veckan sa Stoltenberg att avbryta Steadfast Noon i detta ögonblick ”skulle vara helt fel signal att skicka” eftersom Putins kärnkraftsretorik är ”farlig och hänsynslös”.

Fjorton allierade nationer är planerade att delta i övningarna, som planerades i god tid före Rysslands invasion av Ukraina. Den största delen av övningen kommer att äga rum mer än 1 000 kilometer (625 miles) från Ryssland.

Ryssland är också planerat att hålla kärnvapenövningar inom en snar framtid, möjligen samtidigt som Nato-övningar eller strax efter, sa Nato-diplomater till nyhetsbyrån Associated Press.

 

Natos generalsereterare Jens Stoltenberg sa inför övningen ”Alliansen övervakar noga Rysslands kärnvapenstyrkor och har inte sett några förändringar i deras ställning, sade Stoltenberg. Han tillade att Natos ministrar kommer att fatta beslut på onsdag om att öka vapenlagren.” https://www.rt.com/news/564502-nato-nuclear-drills-stoltenberg/

Sverige är berett att sätta in militära styrkor för ”alla alliansens uppdrag” och ”accepterar kärnvapnens avgörande roll”. Det framgår av ett brev till Nato som utrikesminister Ann Linde (S) skrev under förra veckan.

– Till exempel kommer svenska flygplan att bli ombedda att delta i den årliga Nato-övningen ”Steadfast Noon”, vilket gäller stöd vid insatser med kärnvapen, säger William Alberque, direktör vid ansedda International Institute for Strategic Studies (IISS)

 SvT: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/expert-sa-kan-sverige-stotta-natos-uppdrag-med-karnvapen

________________________________________________________________

Putins kärnvapenhot” ”Putins kärnvapenhot” ”Putins kärnvapenhot” Putins kärnvapenhot”….

Författare: Fil. dr Gordon M. Hahn.

Presentation mot slutet.
Källa: https://gordonhahn.com/2022/10/11/putins-nuclear-threat-putins-nuclear-threat-putins-nuclear-threat/

Titeln har här placerats inom citationstecken av en anledning, eftersom Rysslands president Vladimir Putin inte uttalade något kärnvapenhot om man inte anser att ett hot om att svara på kärnvapenhot eller att svara på en hypotetisk kärnvapenattack är lika med ett hot om att använda kärnvapen. Västvärlden har försökt sprida intrycket att Putin gjorde ett oprovocerat kärnvapenhot, på samma sätt som man har hävdat att Ryssland genomförde en oprovocerad invasion av Ukraina den 24 februari 2022. Upprepa en lögn tillräckligt ofta och den blir till sanningen, på sätt och vis. Ja, en upprepad lögn kan bli en virtuell sanning, och i vår virtuella tid har den virtuella verkligheten en djupgående inverkan på den faktiska verkligheten och inte på något positivt sätt. Tvärtom.
Det citat som sägs ha utgjort Putins hot om att använda kärnvapen mot Ukraina och/eller dess Nato-allierade kom i Putins tillkännagivande den 21 september om hans beslut att inleda en partiell mobilisering av reservister. I sitt tv-tal nämnde Putin inte kärnvapen i sig, utan syftade på ”olika typer av vapen” i Rysslands ägo som skulle kunna motverka de kärnvapen som västliga ledare uttryckligen har hotat med att använda. Putin sade den 21 september:
”De (ukrainarna) har till och med tillgripit kärnvapenutpressning. Jag syftar inte bara på den av väst uppmuntrade beskjutningen av kärnkraftverket i Zaporozhye, som utgör ett hot om en kärnvapenkatastrof, utan också på de uttalanden som gjorts av vissa högt uppsatta företrädare för de ledande Natoländerna om möjligheten och tillåtligheten av att använda massförstörelsevapen – kärnvapen – mot Ryssland.
”Jag vill påminna dem som gör sådana uttalanden om Ryssland om att vårt land också har olika typer av vapen, och vissa av dem är modernare än de vapen som Natoländerna har. I händelse av ett hot mot vårt lands territoriella integritet och för att försvara Ryssland och vårt folk kommer vi säkerligen att använda oss av alla vapensystem som står till vårt förfogande. Detta är ingen bluff.
”Rysslands medborgare kan vara säkra på att vårt fosterlands territoriella integritet, vårt oberoende och vår frihet kommer att försvaras – jag upprepar – av alla system som står till vår förfogande. De som använder kärnvapenutpressning mot oss bör veta att vindrosen kan vända.”
En del kan säga att inga västliga ledare före ”Putins hot” hade hotat eller antytt att de var beredda att använda kärnvapen mot Ryssland. Detta är naturligtvis falskt.
Den nya brittiska premiärministern Liz Truss, sade i samband med att hon diskuterade det rysk-natolska Ukrainakriget under sin kampanj för att efterträda Boris Johnson att hon var beredd att ”trycka på knappen” om det skulle behövas (www.youtube.com/watch?v=CM8evVhzHPI&ab_channel=DailyMail).
En amerikansk senator, republikanen Roger Wicker, betonade att USA ”inte utesluter kärnvapenåtgärder som första insats” mot Ryssland och uppmanade USA:s president Joe Biden att ”inte ta bort något från bordet” (www.youtube.com/watch?v=Dq00bvvC24I&t=192s&ab_channel=U.S.SenatorRogerWicker). Detta sades i december 2021 – före Putins inmarsch i Ukraina i februari 22.
Dagarna före Putins drag hotade Ukrainas president Volodomyr Zelenskiy tt överge Ukrainas deltagande i Budapestmemorandumet, som tog bort kärnvapen från Ukraina efter Sovjetunionens upplösning  i utbyte mot Rysslands erkännande av Kievs suveränitet över Krim och rysk-västerländska garantier för Ukrainas suveränitet och icke-inblandning i dess inre angelägenheter. Som jag noterade i en annan artikel kan detta ha varit ytterligare en faktor i en lång rad västerländska och ukrainska provokationer som fick Putin att agera som han gjorde (https://gordonhahn.com/2022/10/04/the-complex-and-unclear-origins-of-the-russo-nato-ukrainian-war/).
Mer nyligen, dagar efter ”Putins kärnvapenhot”, verkade Zelenskiy vädja till Nato att förverkliga Wickers olycksbådande förslag och genomföra ett första anfall mot Moskva: ””Vad ska Nato göra? Uteslut möjligheten att Ryssland använder kärnvapen. Men viktigast av allt är att jag återigen vädjar till det internationella samfundet, så som det var före den 24 februari: förebyggande slag, så att de vet vad som kommer att hända med dem om de använder dem, och inte tvärtom, att vänta på Rysslands kärnvapenattacker, för att sedan säga: ”Ah, det är vad ni gör? Nåväl, få det från oss!” (https://ukranews.com/en/news/886513-zelenskyy-calls-on-nato-to-launch-preventive-nuclear-strike-on-russia).
Slutligen har ukrainska väpnade styrkor upprepade gånger skjuter mot ryska trupper som ockuperar kärnkraftverkskomplexet Zaporozhe och den ukrainska personal som arbetar där, vilket riskerar ett nytt Tjernobyl vid Europas största kärnkraftverk.
Jag överlåter åt läsaren att avgöra vilken sida som ägnar sig åt farlig kärnvapenretorik.
Jag vill bara tillägga att den kärnvapenskugga som nu hänger över Europas och världens huvuden är just anledningen till att
Nato inte borde ha expanderat bortom det återförenade Tyskland som västvärlden lovade Moskva;
västvärlden inte borde ha skapat instabilitet i Kiev i över ett decennium;
västvärlden inte borde ha lovat Kiev ett framtida Nato-medlemskap;
 Obama-administrationen inte borde ha erkänt krypskyttemassakern, den under falsk flagg framkallade Maidan-krisen som störtade Viktor Janukovytj och kastat bort avtalet av den 20 februari, som var avsett att få slut på Maidan-krisen och som undertecknats av europeiska stater och stöddes av Putin;
Putin la beslag på Krim.
Kiev borde inte ha förklarat krig mot Donbass;
Washington borde ha pressat Kiev att uppfylla sina skyldigheter enligt Minsk 2;
USA och Nato borde inte ha utbildat, beväpnat och uppmuntrat Ukraina att försöka återta Krim och Donbass med våld;
Västvärlden borde ha kommit överens med Ryssland om en ny säkerhetsarkitektur och övergivit planerna på att utvidga den till Ukraina och Georgien.
No borde västvärlden använda all sin makt och sitt inflytande för att få Moskva och Kiev att sätta sig vid förhandlingsbordet i stället för att beväpna Kiev och reta Moskva med ogenomtänkta sanktioner, kränkande retorik och kärnvapensnack.
Vissa ryska tjänstemän har förvisso också uttalat kärnvapenhot, men de har gjort det utan att ha någon form av vedergällning mot en hypotetisk västerländsk kärnvapenattack eller hot om att genomföra en sådan attack. Det är dock värt att notera att det var västerlänningar som talade på detta sätt först – Wicker och Zelenskiy före den ryska offensiven den 24 februari. Sådant prat bör undvikas, och det är förmodligen därför Putin inte använde ordet ”kärnvapen” i sitt hot om att använda alla medel som Ryssland förfogar över vid behov.

Gordon Hahn har bl.a. skrivit böckerna Russian Tselostnost’: Wholeness in Russian Thought, Culture, History, and Politics (Europe Books, 2022), The Russian Dilemma: Security, Vigilance, and Relations with the West from Ivan III to Putin (McFarland, 2021); Ukraine Over the Edge: Russia, the West, and the “New Cold War” (McFarland, 2018); The Caucasus Emirate Mujahedin: Global Jihadism in Russia’s North Caucasus and Beyond (McFarland, 2014), Russia’s Islamic Threat (Yale University Press, 2007), and Russia’s Revolution From Above: Reform, Transition and Revolution in the Fall of the Soviet Communist Regime, 1985-2000 (Transaction, 2002).

Han har också publicerat ett stort antal rapporter från tankesmedjor, akademiska artiklar, analyser och kommentarer i både engelsk- och ryskspråkiga medier. Hahn har undervisat vid universiteten i Boston, American, Stanford, San Jose State och San Francisco State samt som Fulbright-stipendiat vid Sankt Petersburgs statliga universitet i Ryssland. Han har varit gästforskare vid Center for Strategic and International Studies, Kennan Institute i Washington DC och Hoover Institution.

Föregående artikelUSA-överste: Ukrainas styrkor är kraftigt decimerade. Stämmer det? UPPDATERAT!
Nästa artikelJeffrey Sachs: – Stoppa proxykriget i Ukraina eller upplev ”Armageddon”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Zelensky ber om 55 miljarder dollar för att täcka budgetunderskott och fondåteruppbyggnad. USA förväntas stå för det mesta av räkningen för budgetunderskottet.
  Ukrainas president Volodymyr Zelensky bad på onsdagen internationella givare om ytterligare 55 miljarder dollar i stöd för att täcka Ukrainas budgetunderskott och finansiera återuppbyggnadsprojekt.
  Zelensky talade virtuellt med finansministrar vid Världsbanken och till IMF:s årsmöte i Washington, enligt Reuters. Han sa att det behövdes cirka 38 miljarder dollar för att täcka nästa års förväntade budgetunderskott, och ytterligare 17 miljarder dollar behövdes för att börja bygga om en del infrastruktur.
  Ukrainas premiärminister Denys Shmyhal har tidigare sagt att Ukraina räknar med att ha ett underskott på 38 miljarder dollar 2023.
  Han förväntar sig att USA lämnar över 18 miljarder dollar för underskottet och att EU och IMF bidrar med cirka 12 miljarder dollar vardera.
  ”Ju mer hjälp Ukraina får nu, desto snabbare kommer vi att få ett slut på det ryska kriget, och desto snabbare och mer tillförlitligt kommer vi att garantera att ett sådant grymt krig inte kommer att sprida sig till andra länder”, sa Zelensky på onsdagen.

  Kristalina Georgieva, IMF:s verkställande direktör, sa att IMF uppskattar att Ukraina kommer att behöva cirka 3 till 4 miljarder dollar i externt bistånd varje månad nästa år för att hålla sin ekonomi igång.
  USA:s finansminister Janet Yellen sa att USA snart kommer att betala ut ytterligare 4,5 miljarder dollar i direkt budgetstöd till Ukraina, vilket kommer att bringa den totala summan som USA har tillhandahållit för Ukrainas budget sedan kriget började till cirka 13 miljarder dollar.
  https://news.antiwar.com/2022/10/12/zelensky-asks-for-55-billion-to-cover-budget-deficit-and-fund-reconstruction/

  • Man tar sig för pannan! USA har inga pengar att skicka till Ukraina eftersom USA är bankrutt! Storbritannien är tre dagar fån ekonomisk kollaps men det är dessa länder som envisas med att se till att Ukraina bombas sönder! Till vilken j**la nytta ruinerar man sig själva för det korrupta Ukraina? Ge Ryssland vad de vill ha och garantier för att hålla krigsorganisationen Nato borta från deras närhet så blir det lugnt….Hur svårt kan det vara att fatta för idioterna i Bryssel och Washington och deras medlöpare som har korkade kommentarer här på bloggen? Varför fortsätta med något som inte fungerar? Det är bättre att försöka med konstruktiva samtal och först se till att Zelensky hamnar bakom lås och bom.

 2. Säg mig, hur kan människor tillåta sig bli så djupt indoktrinerade av västvärldens alla psykopater till ledare, jag säger ”tillåta sig” eftersom sanningssökandet är likgiltigt för nästan var och en i dagens ”demokratiska samhällen”

  Vi riktar blicken mot öst,
  med rädsla för ett miserabelt liv eller kärnvapenkrig i Europa, i samma stund
  som USA är på sin naturresursjakt och nya invasioner ”osynligt som vanligt”
  för de oberörda i väst.
  Den oberoende journalisten Dan Cohen från Uncaptured Media berättar mer i länken nedan.

  USA går framåt med militära uppdrag i Haiti och Kanada överväger att engagera sig. Kustbevakningen har skickat fartyg med maskingevär som signalerar någon form av speciell, hemlig operation. Livet på Haiti är i kaos och det blir mer för varje dag. Demonstranter kräver premiärminister Ariel Henrys avgång och blockerar import av kritisk infrastruktur som bensinimport.

  https://youtu.be/zbxfqvkk1no

 3. Om det blir kärnvapenkrig är det ENBART de dumdryga väst eliterna och sk ledare som bär ansvaret. Det de som hetsar för kärnvapen krig. Det de som frestar Ryssland. Tänk om kärnvapenövningen är en täckmantel för en verklig ”nuclear first strike”. De arroganta idioterna som styr väst och framförallt den dummaste av de alla Natos sekreterare Stollenberg är på väg att förstora mänskligheten och livet på jorden

  https://www.youtube.com/watch?v=GDxxjEwqvEA&t=1s

  • bästa carina jag tycker likadant som du det är en hög med idioter som styr världen enda chansen att det skall bli fred i ukraina är att Carl Bildt och Jan Eliasson tar tag i saken de kan ta med Olof Buckard för att lätta på stämningen lite roligt kan de behöva mvh eric

   • Trevligt Eric att du tycker likadant som jag, men du vet i världen ingår också Sveriges ”Pelle Jönsar” där hittar vi bl.a Carl Bildt som är för ett norden i NATO och Jan Eliasson har samma åsikt, glöm freden Eric den förespråkar NATO ej.
    Kanske Olof Buckard satiriskt vasst kan förändra dessa två ”Jönsar” tillika deras kompanjoner, som för USA:s krigsmaskin det bästa önskar.

    Mvh Carina

 4. Lögnimperiet säger nej till Rysslands erbjudande om FREDSSAMTAL!!! Vem fan är det som inte vill ha fred? Vem fan är det som hetsar för kärnvapenkrig? Vem annars det är Lögnimperiet – rättare sagd är det den KABAL som rider på lögnimperiet. Vi vet vilka tillhör denna KABAL av lömska, arroganta och sk ”exceptionella”, ”utvalda” skit. Det är samma KABAL som bär ansvaret om det blir kärnvapenkrig. Världen behöver således ta hand om denna farliga cancersvulst som dra sig inte frö att förgöra hela mänskligheten. Hunting season för fan, vet ja!!!

  https://www.globalresearch.ca/us-rejection-moscow-offer-peace-talks-utterly-inexcusable/5796231

 5. Ryssland erbjuder alla att acceptera ockupationen av Ukraina, och hotar med tredje världskriget om Ukraina går med i Nato, efter att ha blivit angripet av Ryssland. Ryssland erbjuder också alla att köpa naturgas och därmed finansiera Rysslands fortsatta angreppskrig.

  Det är Putin som hotat använd kärnvapen, flera gånger dessutom.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here