Rinnande sympatier: Vi och Afghanistan

2
1232

 

 

Rinnande sympatier: Vi och Afghanistan

 I en detaljerad studie över svensk media och dess rapportering kring Västs uttåg ur Afghanistan, upptäcker läsaren omedelbart att det rådde nästan total bifallande konformitet över våra humanitära avsikter i ockupationen av landet. Västs historiska roll i Afghanistan har varit att “stoppa etniska utrensningar, folkmord och andra folkrättsbrott”, där våra insatser i Afghanistan är “det senaste exemplet” på genuin humanitarianism. Praktiskt taget ingen intellektuell ansåg att den brutala ockupationen var principiellt fel. Svensk Intelligentia och Utrikespolitik.

 

Nu har de jingoistiska paraderna här hemma avtagit, vilket liknar fallet USA, där 21 minuter nyhetstid i de fem största nyhetskanalerna ägnats åt Afghanistan från slutet av september förra året till decembers sista dagar (Responsible Statecraft, Lobe, 29 dec. 2021).

Redaktören: Jingoism är en engelsk term för chauvinism, en nationalistisk inställning kombinerad med en fientlig inställning mot andra nationer. Wikipedia.

Efter att USA förbjöd Afghanistans tillgång till dess egna pengar, nästan $10 miljarder, varnade FN att följderna under de kommande månaderna skulle bli en fattigdomsgrad på 98% av befolkningen som följd av Västs “disciplinering”, och att 93% var undernärda, som World Food Program påpekade. USA:s storrån på det kanske det fattigaste folket i världen förklarade World Bank vara huvudorsaken till den “enorma krympningen av ekonomin” (Asia Times, 14 okt. 2021). December noterade UNICEF att minst hälften av befolkningen led av akut “svält” (Antiwar, 14;21 dec. 2021). I den afghanska pressen kan vi läsa att ungefär 50% av landets fabriker har stängt, att familjer “har sålt sina barn och deras njurar för att ha råd att leva”. Detta är alltså inget mindre än “en lavin av hunger och desperation”, för att citera World Food Program igen. (Tolo, 15 dec. 2021; 13;16 jan. 2022).

Ledande elitintellektuella i Afghanistan påpekade det självklara. Sanktionerna stärker talibanregimen, vilket alla redan vet: dessa “drar folk i armarna på regimen för att få fram förnödenheter. Sanktionerna främjar inte en frihetsanda, utan skapar snarare förutsättningarna för ytterligare förtryck.” Tidigare FN-topp, Kai Eide, tydliggjorde att den ekonomiska mobbningen utgör “straff” mot det “afghanska folket”. Han fick instämmande från bland andra professor Jason Lyall. Han påpekade att Västs barmhärtighet nu orsakar “en av de värsta humanitära katastroferna i modern historia” (Responsible Statecraft, Larison, 5 nov. 2021).

Vi kan lära av en detaljerad studie av Dr. William Byrd, att krisen “är ett direkt resultat” av USA:s ekonomiska röveri, samt att man unilateralt har satt stopp för ett försök av IMF att bistå Afghanistan med $460 miljoner – allt i total strid med global konsensus, förstås (LAF, Prashad, 20 jan. 2021).

Tyvärr tog besvären för intelligentian på hemmaplan slut efter september 2021. Nyheten var då att USA möjligtvis gjort bort sig strategiskt; inte att man orsakat enormt lidande, och dessutom att detta nu pågår utan motstycke.

Det var tyst om oförrätterna mot det afghanska folket då, och det är tyst nu.

Föregående artikelRyanair-plan som landade i Minsk tvingades INTE ned – Internationella civila luftfartsorganisationen (ICAO)
Nästa artikelDe stora rysk-kinesiska fyrverkerierna i Peking

2 KOMMENTARER

  1. 175 amerikanska kongressledamöter röstade igår kväll för att avbryta sanktionerna mot Afghanistan och släppa den nedfrusna valutareserven som USA håller. Det var ett initiativ av den progressiva gruppen som fick med sig 80 procent av demokraterna. 255 kongressledamöter röstade för fortsätta ihjälsvältningen av miljoner afghanska barn och kvinnor, med det hycklande argumenten att försvara kvinnors rättigheter.

    Det nådde inte hela vägen för den breda mobiliseringen mot det afghanska folkmordet av exilafghaner, muslimska länder, FN-organisationer och olika organisationer för solidaritet och humanitärt bistånd, inklusive mina vänner i amerikanska Schillerinstitutet och dess kommitté för motsatsernas sammanfallande med två tidigare amerikanska hälsoministrar. Viktigt var också det norska initiativet att bjuda in Talibanregeringen till Oslo för samtal och sedan att diskutera Afghanistan i FN:s säkerhetsråd. Det blev ett genombrott för att göra det möjligt för alla länder att förhandla med den afghanska faktiska regeringen och betoningen av betydelsen av frigörande av valutareserven satte stort tryck på USA:s representant i säkerhetsrådet.
    Det var viktigt att mobiliseringen fångades upp av den progressiva gruppen i Kongressen, vilket visar att det börjar att röra sig i USA. Så det gäller nu att få uttalanden och beslut från organisationer och andra länder för att öka trycket!
    Se här på Twitter där det i tråden finns länkar till omröstningsresultatet och debatten: https://twitter.com/KeaneBhatt/status/1489390142284566533

  2. Släpp igenom pengarna. Att vi tillåter detta folket svälta ihjäl,när Usa idioterna som orsakat detta katastrofala genom ett enkelt beslut kan stoppa detta! Folk svälter ihjäl, svälter ihjäl när det går att stoppa. Afghanistan har över35miljoner invånare. Sälja sina barn för att få mat på bordet. Krigsbrottslingarna Usa, Nato är ansvariga för detta KATASTROF som pågått i 20år och medierna har redan gått vidare och glömt detta,vem vinner på det? Usa och ingen annan. Låt mat komma in och släpp pengarna era krigsbrottslingar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here