Ryanair-plan som landade i Minsk tvingades INTE ned – Internationella civila luftfartsorganisationen (ICAO)

4
1794


För drygt ett halvt år sedan skrev den etablerade pressen unisont att Belarus tvingat ned ett Ryanair-plan med dissidenten Roman Protasevitj ombord. I vanlig ordning utan att presentera en basal källkritisk analys. Denna blogg ifrågasatte narrativet i flera artiklar.
Exempelvis Vad som verkligen hände med Ryanair-flygningen i Vitryssland – skedde efter instruktionsboken och denna USA-finansierade Roman Protasevitj, på flygplanet, tjänstgjorde med nynazister i Ukraina.

Vitryssland hade bett Internationella civila luftfartsorganisationen (ICAO) att utreda Ryanair-incidenten. Jag återger nedan under strecket en detaljerad artikel av Moon of Alabama som har översatts av Rolf Nilsson.

________________________________________________________________

ICAO-rapport – Ryanair-plan som landade i Minsk tvingades INTE ned

Den 23 maj 2021 skickades anonyma e-postmeddelanden till flera flygplatser, i vilka varnades för att ett Ryanairs passagerarplan, på väg från Aten till Vilnius, hade en bomb ombord. Planet korsade Vitrysslands luftrum när det informerades om bombhotet av den vitryska flygledaren. Flygledaren rekommenderade att landa planet i Minsk. Efter lite överväganden fram och tillbaka och försök att få mer information förklarade piloten det som en nödsituation och bestämde sig för att landa i Minsk.

Efter att planet hade landat klev passagerarna av, genomsöktes och gick in i flygplatsbyggnaden och genom passkontrollen. Två av dem, Roman Protasevich och hans flickvän Sofia Sapega, hade utestående arresteringsorder mot sig. De var en del av en grupp som tidigare hade försökt starta en färgrevolution i Minsk. De två greps.

Planet och allt bagage genomsöktes, men ingen bomb hittades. Passagerarna, utom de två gripna och tre som hade Minsk som slutdestination, gick ombord igen och nådde säkert sin destination.

Fallet ledde till anklagelser om att de vitryska säkerhetsstyrkorna hade skapat hotet mot planet och tvingat det att landa, i syfte att arrestera de två personerna. Det finns dock inga bevis för det. Trots detta sanktionerade flera länder Vitryssland och dess nationella flygbolag Belavia.

Vitryssland hade bett Internationella civila luftfartsorganisationen (ICAO) att utreda Ryanair-incidenten. En preliminär rapport är nu ute och diskuteras nedan.

Moon of Alabama har följt fallet i detalj (artikeln från den 2 juni är förmodligen den bästa för att sätta sig in i fallet): Han har publicerat följande artiklar:

ICAO-rapporten avslutades nyligen och gavs till alla medlemmar. Politico.eu har fått tillgång till den och publicerat den. De officiella resultaten kommer att diskuteras med ICAO-medlemmar i slutet av denna månad.

Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko verkar vara nöjd med rapporten:

Enligt Lukashenko medgav ICAO att det från  Vitryssland inte förekom något uppskickande av jaktflyg för att tvinga fram en landning eller omdirigering av Ryanairs flygplan. Presidenten kallade ICAO-utredarna för heroiska människor: ”De förtjänar en del beröm. Trots alla påtryckningar (detta är en FN-organisation och ni vet att vi står ensamma där) var de tvungna att erkänna att Lukasjenko inte öppnade eld mot flygplanet, inte skickade upp ett MiG-jaktplan för att tvinga det att landa. De är hjältar genom att bara konstatera dessa fakta.”

Enligt Aleksandr Lukasjenko är enbart detta faktum redan viktigt för Vitryssland. Landet förväntar sig inget mer av utredningen i nuläget. ”Om de är villiga att bevisa motsatsen, då borde de lägga fram bevis. Det finns inga bevis, och vi ser det här. Nu ser alla ICAO-medlemsländer detta. Ni vet vem det är som styr där. Det bästa för dem är att tona ner den här grejen, att inte gå längre. För ju längre det går, desto stökigare blir det. Därför är det bättre att de inte gör det. Det kommer inte att komma något gott ur det här”, betonade statschefen.

Det viktigaste är att det falska påståendet om ett militärt stridsflygplan, som skulle ha tvingat ner Ryanair-planet, har avfärdats helt:

När han kommenterade rapporten sa direktören för luftfartsavdelningen vid det vitryska transport- och kommunikationsministeriet, Artyom Sikorsky, att utredningsteamet erkände bevisen för att Vitryssland inte skickade upp jaktflyg för att tvinga fram en landning eller för att omdirigera flygningen med hjälp av ett MiG-29 militärplan. ICAO:s faktaundersökningsteam noterade att det inte fanns några visuella signaler från flyg- och kabinpersonalen och att det inte fanns någon kommunikation med flygplanet. Detta är beviset på att det inte förekom någon genskjutning (interception ) av någon MiG-29.

Enligt honom betonar dokumentet en annan viktig punkt som Vitryssland tidigare uppmärksammat. ”Data från flygplansbesättningens samtal i cockpiten sparades inte, eftersom besättningen inte stängde av inspelaren efter landning i Minsk. Besättningen sparade alltså inte data, inklusive ögonblicket när de fattade beslutet att landa i Minsk. Det verkar egendomligt”, betonade Artyom Sikorsky.

Oppositionens nyhetssajt, belsat.eu, nämner rapporten, men har uppenbarligen inte läst den, eftersom man fortfarande hävdar att planet ”tvingats att landa”.

Jag (”Moon”)har läst rapporten och kan bekräfta att den inte framställer några anklagelser mot Vitryssland och inte heller lämnar någon grund för sådana anspråk.

Men jag hittade också en del konstigheter i den.

Rapporten säger att piloten inte kontaktade sitt flygbolag innan han fattade beslutet att landa i Minsk. Detta motsägs av utskriften av radiotrafiken mellan piloten och flygledaren:

Pilot: 09:34:49: Radar, RYR 1TZ.

ATC: RYR 1TZ.

Pilot: Kan du ge oss frekvens för (oläsbart) bolaget så att vi skulle kunna (oläsbart).

ATC: RYR 1TZ säg igen vilken frekvens du behöver.

Pilot: Vi behöver bara stämma av (quawk) med företagsledningen, om det finns någon frekvens för det (oläsbar).

ATC. Behöver du RYR-driftsfrekvens?

Pilot: Det är korrekt 1TZ.

ATC: Standby tack.

Pilot: 09:39:30: RYR 1TZ Några upplysningar?

ATC: RYR 1TZ Standby, väntar på informationen.

ATC: 09.42.49: RYR 1TZ vi har markfrekvens för Vilnius 131.750

Pilot: 131.75 och vi har kontakt…(oläsbar).

Det motsägs också av en rapport från den litauiska polisen:

De tillfrågade inkluderar flygplanets kapten, som ”tog beslutet [att ändra kurs till Minsk] efter att ha rådfrågat Ryanairs ledning”, enligt [Rolandas Kiškis, chef för kriminalpolisen].

Det rådde stor förvirring om när bombhotsmejlet anlände till Minsks flygplats. Vitryssland säger att de fick två mejl med ungefär en halvtimmes mellanrum.

En skum organisation i London, finansierad av den före detta ryske oligarken och skattesmitaren Mikhail Khodorkovski, hade hävdat att Minsk bara hade fått det andra mejlet, som kom efter att planet omdirigerats. Den hävdar att Vitryssland därför ska ha fejkat bombhotet. Detta verkar stödjas av Protonmail, en schweizisk leverantör av anonyma e-posttjänster, genom vilken hot-mailen skickades. Men min diskussion med Protonmail får mig att tvivla på att påståendena som gjorts är sanna.

ICAO hade frågat Vitryssland efter metadata som kunde ha bevisat att det första mejlet kom till Minsk vid den tidpunkt som Minsk hävdar att det kom. Men de gamla loggfilerna för den mottagande e-postservern hade för länge sedan skrivits över av rutinprocedurer. (Sådana rutiner är mycket vanliga för sådana servrar. Jag har programmerat ett antal av dessa.) Det enda som Minsk kunde visa för ICAO var skärmdumpar av båda hot-mailen man hade fått.

ICAO har dock aldrig pratat med Protonmail eller kontrollerat deras loggfiler. Det hänvisar endast till påståenden från Protonmail, som det hade mottagit genom Litauens regering, som hade tagit emot dem genom tjänstemän i Schweiz. Litauen är inte en vän till Vitryssland utan stöder oppositionen. ICAO borde ha gått till den ursprungliga källan. Den nuvarande situationen lämnar oss med ett påstående från Vitryssland, plus skärmdump, plus åtgärder som vidtagits av det, att jämföras med påståenden från en Protonmail-chef, den litauiska regeringen och Khodorkovskis skumma företag.

Har detta gjorts för att skapa förvirring i fallet?

ICAO ifrågasätter också varför det har tagit så lång tid att skicka information om hot-mailet till piloten. Men dess egen rapport förklarar att hot-mailet först upptäcktes av en systemadministratör som hade loggat in på e-postservern från sitt hem och informerat sin överordnade via mobiltelefon. Den överordnade informerade sedan flygledningen, också via telefon. Såvitt känt såg ATC (flygledningen, ö.a.) aldrig e-postmeddelandet och dess innehåll tillhandahölls via en telefonkedja. I allmänhet var informationsflödet mellan myndigheter i Minsk och på andra håll inte optimalt.

ICAO noterar att flygledaren, som hade pratat med Ryanair-planet, har försvunnit och inte kunnat förhöras.

New York Times rapporterade den 8 december 2021 att flygledaren i fråga var från Georgien och hade ”hoppat av” till Polen under sommaren:

På frågan om avhoppet vägrade Stanislaw Zaryn, chef för Polens avdelning för nationell säkerhet, att kommentera detaljerna, men sa att polska tjänstemän som undersökte vad han beskrev som Ryanairs ”kapning”, hade lyckats ”få en redogörelse från ett direkt vittne till de åtgärder som vidtogs vid kontrolltornet i Minsk.”

Han tillade att, enligt vittnet, befann sig en officer från Vitrysslands underrättelse- och säkerhetsbyrå, K.G.B., i kontrolltornet vid den tidpunkten och ”som vid ett avgörande ögonblick tog kontroll över flygledaren.” Under hela incidenten upprätthöll den vitryska polisen en pågående telefonkontakt med någon som rapporterade om vad som för närvarande hände med planet, säger Zaryn.

Polen hyser flera av de vitryska oppositionsgrupperna, inklusive NEXTA-kanalen, kanalen som ledde försöket med färgrevolutionen i Vitryssland och nyligen försökte samma sak i Kazachstan. Det finns ingen anledning att lita på Polens avdelning för nationell säkerhet som samarbetar med och finansierar dem.

Speciellt inte när ”avhoppet” troligen gjordes av ekonomiska skäl och/eller för att få ett amerikanskt visum:

Nasha Niva, ett oberoende nyhetsställe, vars webbplats har blockerats av de vitryska myndigheterna, rapporterade på sin Telegram-kanal i juli, att herr Galegov hade åkt på semester i juni och inte setts sedan dess. Den citerade en kollega som sa att han hade tagit semester i sitt hemland, Georgien.

Ivan Gerlovsky, biträdande generaldirektör på Belaeronavigatsiya, ett statligt företag som sköter flygtrafikledningen i Vitryssland, berättade för kanalen att personalavdelningen hade ringt Galegovs svärmor i Minsk utan framgång och försökt fastställa var han var.

Vitrysslands säkerhetsbyrå, kallat KGB, som när landet var en del av Sovjetunionen, undertecknade i augusti ett samarbetsavtal med säkerhetstjänsten i Georgien, en annan före detta sovjetrepublik – vilket förmodligen skulle ha ökat riskerna för Galegov om han hade varit i Georgien. Då hade han dock redan anlänt till Polen. Han har sedan dess rest vidare, sa en av de europeiska säkerhetstjänstemännen. Hans nuvarande vistelseort var inte känd.

Sedan han försvann under sommaren har flygledaren raderat alla sina konton i sociala medier.

Med tanke på avhopp kontaktade han först USA:s ambassad i Warszawa, men hänvisades av amerikanerna till de polska myndigheterna, sa de europeiska säkerhetstjänstemännen. USA:s ambassad i Warszawa avböjde att kommentera.

Mannen har sedan dess försvunnit utan att lämna spår. Men vänta, säger Times, det finns ännu mer nonsens från säkerhetstjänsten:

Misstankarna om att vitryska säkerhetstjänster hade orkestrerat bluffen stärktes av de tidigare orapporterade resultaten av en separat utredning av polisen och riksåklagarens kontor i Litauen. Deras undersökningar visade att en passagerare som klev av, efter att planet hade landat i Minsk, var en vitrysk man, som tros ha rekryterats av sitt lands militära underrättelsetjänst.

Den mannen, av litauiska utredare identifierad som Siarhei Kulakou, anlände till Vilnius en dag innan Mr. Protasevich tog ett utgående flyg till Aten för en semester, och följde sedan med dissidenten på returflyget till Vilnius, en vecka senare.

Till dessa indicier för en hemlig operation av Lukasjenkos säkerhetstjänst har emellertid nu lagts vittnesmålet från avhopparen och inspelningar som han hade med sig till Polen, vilka visar hur operationen gick till i Minsks kontrolltorn, allt enligt säkerhetstjänstemännen.

Indicier och ett vittne som har försvunnit är inte en hållbar grund för att skapa ett övertygande fall.

NYT upprepar sedan det falska påståendet att Roman Protasevich omedelbart arresterades efter att planet landat:

Så snart planet landade tog vitryska säkerhetsagenter tag i Protasevich och Sapega. Sedan dess har de två bara setts vid en nyhetsbriefing som arrangerades av de vitryska myndigheterna i juni och i regeringsutgivna videor där de, uppenbarligen under tvång, erkände att de organiserat ”massoroligheter”.

En rysk oppositionskanal, Dozhd, rapporterade på söndagen att Vitryssland hade lämnat in formella brottsanklagelser mot Sapega, vilka innebär att hon kan riskera minst sex års fängelse.

Herr Protasevichs vistelseort och vidare öde är inte känt.

TV-dokumentationen (scrolla ner) som gjorts om fallet inkluderar CCTV-filmer från flygplatsen, vilka bevisar att Protasevich och Sapega greps vid passkontrollen.

Roman Protasevich på besök på USA:s utrikesministerium år 2018.

Protasevich, som sedan dess har gjort avslöjanden om oppositionen, lever och mår bra och var den 18 januari aktiv på Twitter:

”Ja, vänner. Jag bestämde mig för att gradvis återvända till Twitter efter ett långt uppehåll. Under en lång tid skrev jag ingenting, som du märkt. Och detta berodde på att jag höll mig borts från nyheter, negativitet och informationsbrus. Och det hjälpte 🙂

Och det är faktiskt en väldigt cool känsla. När man efter en lång vistelse (de senaste åren) inom informationsfältet (både i tvi och i TG), som är helt mättat med negativitet, och återgår till normala känslor och normalt liv – blir skillnaden märkbar.

Tja, inom en snar framtid i mitt liv kommer det att ske några förändringar, som jag definitivt kommer att prata om här. Skriv under tiden dina antaganden i kommentarerna under det här inlägget – låt oss se vem av er som är närmast sanningen :)”

 

Hans senaste tweet

 

Jag har hittills inte sett några djupare ”västerländska” rapporter om ICAO-rapporten. Det kan mycket väl bero på att den inte stöder den ”västerländska” berättelsen att det var Vitryssland som tvingade ner planet.

Ett tecken på att rapporten inte är välkommen är den avledning som USA skapade den 20 december, precis när ICAO-rapporten skickades till alla dess medlemsländer:

Federala åklagare avslöjade ett åtal mot flera vitryska regeringstjänstemän i torsdags, för att de påstås ha planerat att avleda ett flygplan på väg till Litauen till en flygplats i Minsk, så att en dissident och hans flickvän kunde gripas där.

Den internationella händelsen, som har resulterat i ett fall av flygkapning, utgick från en plan av tjänstemännen vilken gick ut på att rapportera ett falskt bombhot för att gripa den regeringsfientlige mediepersonligheten Roman Protasevich, genom att tvinga hans flyg att nödlanda på en flygplats inom Vitrysslands jurisdiktion den 23 maj.

… ”Det som ägde rum är inte bara ett hänsynslöst brott mot amerikansk lag, det är extremt farligt för säkerheten för alla som färdas i ett flygplan”, sa assisterande direktör Michael J. Driscoll vid FBI:s New York Field Office i ett uttalande. ”Nästa pilot som får ett nödanrop från ett flygledartorn, kan komma att tvivla på äktheten i nödsituationen – vilket sätter liv i fara.”

Varför USA hävdar att de har jurisdiktion i ärendet förstår jag inte. Hur man någonsin vill komma att bevisa sin anklagelse är likaså oförklarligt.

Även om ICAO-rapporten lämnar några frågor öppna, ger den inga bevis för att Vitryssland skapade bombhotet eller på annat sätt har handlat i ond avsikt.

Relaterat.
Vitryska oppositionspolitikern Svetlana Tikhanovskaya tilldelas frihetspris av EU, men vill sälja ut Belarus?!
USA-stödd valundersökning: Lukashenko fick över 60 % av rösterna i Belarus
Vädjar oppositionsledaren Svetlana Tikhanovskaya om att utländska stater ska anfalla hennes hemland?
Spelar USA och Väst en betydande roll i protesterna i Belarus?
Belarus: Imperialisterna kör samma gamla trötta vals om och om igen.
Planerar USA en ny “färgrevolution” i Vitryssland/Belarus? 23/6
Vad kan ske i Belarus? Funderingar på morgonkvisten i min debatt på DN. 19/8
Oppositionen vill kapa Belarus’ band med Ryssland och närma sig Nato. 20/8
Pågår en färgrevolution i Belarus? Hur vet vi? Är Navalny “inblandad”? 21/8
“Oppositionsledaren” Tikhanovskaya får råd av USA:s biträdande utrikesminister. 24/8
FN kritiserade Ukraina skarpt för tystnad efter attentatet i Odessa för 6 år sedan. Vad hände då – och därefter?
Försöker USA få igång en färgrevolution i Hongkong?

Föregående artikelFråga som hänger i luften ”Varför tiger utrikesministern om Amnestys starka kritik mot Israel?”
Nästa artikelRinnande sympatier: Vi och Afghanistan
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Men kom igen,vart någonstans var detta att man TVINGADE ned planet? Dessutom var denne person efterlyst av egna hemlandet från tidigare. Väst har i åratal satsat järnet både pengar (pågår fortfarande) massor med pengar bara pumpats in på att få den så kallade”oppositionen”som ju sitter i Litauen och Polen sedan längesen. Dessa länder har genom EU satsat ju järnet på att få sitt folk att ta över Belarus. Man gav från EU även dess finaste priset till den där media-hemmafrun. Man försökte köra en”Ukraina”här kan man säga,även om det finns lite skillnader. Regimen i Polen med dom baltiska staterna,där Litauen är i förarsätet då,har redan fullt med folk som samma dag skulle kunna ta över president posten,och dess parlament platser. Alla dessa är väst valpar och matas med våra EU pengar bokstavligt talat

 2. I denna artikel ”En skum organisation i London, finansierad av den före detta ryske oligarken och skattesmitaren Mikhail Khodorkovski.”Viktigt att lägga hans namn på minnet och lära sig mer om vem han egentligen är, då EU tagit honom i sin famn, och låter honom föra fram sin desinformation till hela EU-parlamentet. Det gäller att skydda sig mot EU:S desinformation och lära sig mer om honom.

  Jag hade redan läst vad professor i sociologi Pino Arlacchi skrev att Mikhail Khodorkovskyär en av de farligaste maffia medlemmarna, när jag såg att EU skyddar honom tänkte jag  typiskt att  EU att skyddar alla kriminella element i världen bara de talar illa om Ryssland, så är de EU:s hjältar. 

  F.William Engdahl USA-tysk författare och analytiker av geopolitiska och ekonomiska frågor. Han har skrivit en bok ”Myter, lögner och oljekrig”
  Följande information kommer från Engdahls artikel: När Khodorkovsky ställdes inför rysk domstol och dömdes för förskingring fördömde Obama administrationen och regeringar runt om i världen Ryssland för ”en kränkande användning av rättssystemet för felaktiga ändamål.” De utelämnade de verkliga skälen till att han dömdes. Hans brott var att han var en viktig del av en västerländsk underrättelseoperation för att demontera och förstöra det som återstår av Ryssland som en fungerande stat. Med tanke på dessa fakta så är den rättvisa som drabbat honom mild i jämförelse med USA:s standardbehandling av dem som dömts för förräderi mot staten. Obamas tortyrfängelse i Guantanamo är ett exempel på Washingtons dubbel agenda.
  M.K. hade fått inflytelserika vänner med sina nya miljarder stulna från det ryska folket, och han inrättade en stiftelse efter miljardären George Soros och kallade den ”Open Russia Foundation”  Han bjöd in mäktiga person till styrelsen som Henry Kissinger och Jacob Lord Rothschild och började utveckla band med de mäktigaste kretsarna i Washington.

  Krokodiltårarna från Hillary Clinton och Barack Obama för kränkningarna av Khodorkovskys mänskliga rättigheter döljer en mycket djupare agenda.
  Slutsats: USA är som en kriminell beskyddar liga, bara de får tillräckligt av ett lands naturtillgångar, så lämnar de landet i fred och bryr sig inte om ifall det är demokrati eller inte 

  EU har en märklig syn på sanning och desinformation. De står i hög grad själva för desinformation. De lät nyligen Khodorkovsky stå inför EU-parlamentet och kläcka ur sig precis vad han ville, utan att behöva visa att det fanns något bevis för att det var sant. Den enda EU-parlamentarikern som reagerade på detta var Clare Daly återigen de modiga irländarna som vågar stå upp för vad som är rätt oavsett vilka man trampar på tårna. Hon är en sanningssägare, och tillhör inte den korrupta skaran som mer tänker på vilka det är bra att frottera sig med.

  EU:s irländska MEP Clare Daly, som står emot den massiva propagandan mot Ryssland i EU, som är så kompakt och ogenomtränglig att inga vågar stå emot den, absolut inga svenska MEP. Clare Daly attackerar den tidigare ryska oligarken Mikhail Khodorkovsky för att han går ut och anklagar Ryssland för inblandning i EU, samtidigt som han säger att hans anklagelser inte skulle hålla i en domstol och han vill inte heller publicera sina dokument. Samtidigt kan man se  hennes kritik mot honom som en kritik mot EU, som ger honom utrymme och låter  honom anklaga Ryssland trots avsaknad av bevis. Så enkelt är det, att anklaga Ryssland, då behövs inga bevis, utan det räcker med att säga att man skyddar informationsutlämnarna
  Nedan länk till Clare Daly:s uttalande ang. Khodorkovsky i EU, hon är fantastisk

  https://twitter.com/ClareDalyMEP/status/1392491286037471234

  • Det är väl ingen som betvivlar att Khodorkovsky är en skurk, inte ens i västvärlden! Men precis som med nynazisten Navalny så kan USA använda dessa skurkar för sin egen geopolitiska agenda! Hade figurer som Khodorkovsky och Navalny sprungit lösa och hållit på med samma kriminalitet i väst så hade de suttit bakom lås och bom för länge sedan. Men så fungerar de i dubbelmoralens västvärld som är ett moras av korruption, usel ekonomi, socialt sönderfall pga av den hejdlösa importen av dysfunktionella m m

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here