Vädjar oppositionsledaren Svetlana Tikhanovskaya om att utländska stater ska anfalla hennes hemland?

38
2509
Svetlana Tikhanovskaya vid framträdande i Minsk. Bild Sputnik.

Den här artikeln har nyligen publicerats på RT.
Innehållet är inte överraskande med tanke på Svetlana Tikhanovskayas tidigare framträdanden. Hon menar att hon vunnit presidentvalet, trots officiella 10 % av rösterna, som helt ny, oprövad presidentkandidat. Uppgifterna från framträdandet i FN:s regi kan rimligen kontrolleras. Personer som kräver utländska angrepp på hemlandet kallas landsförrädare, döms till stränga straff som dödsstraff.

Personligen tycker jag att Lukashenko skulle träffat talespersoner för oppositionen, trots att starka belägg finns för att protesterna också kan ses som en färgrevolution för att från USA & EU-stater störa Lukashenok, i linje med dessa stater uppslutning bakom folkrätt i ord, men ofta motsatsen i handling.


Vädjar oppositionsledaren Svetlana Tikhanovskaya om att utländska stater ska anfalla hennes hemland?

Talespersonen för oppositionen i Belarus, Svetlana Tikhanovskaya kräver omedelbar utländska intervention i hemlandet Vitryssland skriver journalisten Jonny Tickle Svetlana Tikhanovskaya har uppmanat ”det internationella samfundet” att ingripa i sitt land och hävdar att Minsk-myndigheternas handlingar strider mot ”alla internationella normer”. Den litaubaserade oppositionsledaren talade vid FN: s mänskliga rättighetsråds 45: e session via ett kort inspelat videomeddelande.

”Situationen i Vitryssland kräver omedelbar internationell uppmärksamhet,” sa hon. ”Fredliga demonstranter hålls olagligt, slåss och de våldtas. Några av demonstranterna har hittats döda påstår hon. ”Enligt Tikhanovskaya innebär de vitryska myndigheternas handlingar att utländska länder har rätt att reagera ”på starkast möjliga sätt.” Hon fortsatte med att förklara att landets opposition vill föra dialog med den nuvarande ledningen för att hitta en fredlig lösning. Vitryssland har stängt gränser med Polen och Litauen mitt i politisk oro och anklagar båda länderna för att blanda sig i dess angelägenheter ”Vi kräver att omedelbart upphöra med våldet mot fredliga medborgare. Vi kräver omedelbar frisättning av alla politiska fångar. Vi kräver att tillåta inträde och fri rörlighet för FN: s särskilda föredragande om situationen för de mänskliga rättigheterna i Vitryssland. Slutligen kräver vi fria och rättvisa val, sade Tikhanovskaya. Bland politiska fångar finns hennes man Sergei Tikhanovsky. Debatten om mänskliga rättigheter i Vitryssland äger rum i Genève, vid sidan av FN: s råd för mänskliga rättigheter. Strax efter att det hade börjat avbröts Tikhanovskayas inlägg av den vitryska representanten Yury Ambrazevich, som sa att uppspelning av videon ”inte kan anses acceptabel”, och är ”inte relaterad … till vad som sker.” Vitryssland fick stöd från Ryssland, Venezuela och Kina.

Tikhanovskaya drevs in i rampljuset i sommar efter att ha varit ledare för oppositionskampanjen i det vitryska presidentvalet i augusti. Efter att resultaten publicerades och hon fick bara 10 procent av rösterna – med sittande Lukashenko som fick 80 procent – avvisade hon och hennes mearbetare valet som riggat. Tikhanovskaya ”garanterar” Lukashenkos säkerhet om han avgår ”fredligt och mänskligt”I protest gick tusentals vitryssare ut på gatorna, där de möttes av polisen med tårgas, stungranater och gummikulor. Den 14 augusti bildade Tikhanovskaya Vitrysslands samordningsråd, en grupp som syftar till att ogiltigförklara valresultatet. Gruppen har anklagats av de vitryska myndigheterna för ”att sträva efter att ta statsmakten” och ”skada den nationella säkerheten.”

Relaterat.
Spelar USA och Väst en betydande roll i protesterna i Belarus?
Belarus: Imperialisterna kör samma gamla trötta vals om och om igen.
Planerar USA en ny “färgrevolution” i Vitryssland/Belarus? 23/6
Vad kan ske i Belarus? Funderingar på morgonkvisten i min debatt på DN. 19/8
Oppositionen vill kapa Belarus’ band med Ryssland och närma sig Nato. 20/8
Pågår en färgrevolution i Belarus? Hur vet vi? Är Navalny “inblandad”? 21/8
“Oppositionsledaren” Tikhanovskaya får råd av USA:s biträdande utrikesminister. 24/8

Försöker USA få igång en färgrevolution i Hongkong?

Föregående artikelHur USA planerade att ”slå ned” 7 länder i Mellanöstern. Vad säger Hultqvist?
Nästa artikelImperialismen och Belarus
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

38 KOMMENTARER

 1. Tycker quislingen ska byta namn till Svetlana Guaidonna.
  Hen är inte en demokrati kämpe. Hen är en psykopat och landsförrädare och

 2. Eventuella klagomål på valet i Vitryssland kan lämpligen skickas till de personer som avvisade den vitryska regeringens inbjudan till valobservatörer. Bloggaren Moon of Alabama skrev om den saken här: https://www.moonofalabama.org/2020/09/declaring-elections-illegitimate-by-rejecting-to-send-observers.html
  Samma sak har hänt med Venezuelas begäran om observatörer. Observatörerna vägrar att komma, och sedan börjar det larmas om valfusk.

 3. När vitryssar flyr över gränsen till Polen och Litauen stänger diktatorn gränser och anklagar de Polen och Litauen för ”inre inblandning”.

  ”Inre inblandning” är alla diktaturers fikonlöv, från Kina till Venezuela.

 4. Hur kan frånvarande valobservatörerna veta att det förekommit ”valfusk”?? Kristallkula?

  Det är pinsamt för EU att ännu en gång Cypern ställer sig på tvären i fråga om sanktioner mot Lukashenko och Belarus.
  Borrell gives EU four weeks to save foreign policy
  Belarus sanctions have turned into a ”high-voltage” crisis for EU foreign policy, its top diplomat has admitted.
  ”We can’t have another foreign affairs council incapable of finding unanimity on sanctions against Belarus,” EU foreign affairs chief Josep Borrell said after meeting EU foreign ministers in Brussels on Monday (21 September).
  ”It’s becoming personal, because I understand clearly that the credibility of the EU and of forging … a common foreign affairs policy very much depend on this,” he added.

  If the EU leaders do not agree a breakthrough, then Borrell’s deadline for EU credibility – the next foreign affairs council, in Luxembourg – falls on 12 October.
  https://euobserver.com/foreign/149495?utm_source=euobs&utm_medium=rss

  • Ska man lägga sanktioner mot Vitryssland borde man också göra det mot Frankrike med tanke på hur våldsam den franska polisen varit mot de Gula Västarna.
   Frankrike har dessutom ett genomuselt valsystem där en 30% kille likt Macron får egen majoritet i parlamentet
   Största skillnaden mellan Lukasjenka och Macron är att den förstnämnda faktiskt har en majoritet av folket bakom sig.

   • Det är verkligen en skandal att vår public service (de är inte politiskt oberoende, opartiska och ger oss inte en mångsidig information) inte visat dessa skador som fredliga demonstranter fått av Macrons polis. Under 2018-2019 när 100000-tals demonstrerade på gatorna i Paris skrev jag till Aktuellt och frågade varför vi inte fick se polisbrutaliteten i Frankrike, medan de valde ut vissa länder som ex. Ryssland och visade varje liten demonstration där. Fick inget svar. Samma gäller nu i flera dagar har jag på rapport och aktuellt fått se demonstrationerna i VitRyssland, och fortsatt fått höra tala om missnöjet hos befolkningen. Skickar en länk på en film som vi borde fått se på SVT, men de väljer bort. Eftersom den innehåller otäcka bilder måste man trycka på knappen ”se videon”, och kan trycka bort den med samma knapp,
    Vanliga människor blev misshandlade, vanställda, amputerade, döva och blinda. Inom loppet av några sekunder vändes deras liv upp och ner – bara för att de var med eller i närheten av de Gula Västarna.

    Enligt officiella siffror har över 2 000 personer skadats i samband med demonstrationerna i Frankrike. De oberoende filmskaparna Salome Saqué, Louis Covfefe och Antoine Dez har träffat några av dem
    https://www.facebook.com/gulavastarna/videos/vb.270203753851788/585733488573262/?type=2&theater

 5. Tikhanovskaja gör nog bäst i att hålla sig borta från Vitryssland efter alla galna uttalanden! Det är ju verklighetsfrånvänt att tro att EU och USA skulle starta ett krig där Ryssland utan att blinka skulle hjälpa Vitryssland mot angriparen! Det är häpnadsväckande korkat uttalande som tyder på usel kunskap om geopolitik och västs förmåga militärt! Kanske hon missat hur dåligt krigen går för Nato och USA och att i det läget som är idag tro att EU och USA skulle våga utmana Ryssland militärt i Vitryssland är ju så naivt att det är dagisnivå på det hela! Har Tikhanovskaja missat vad som hände i Georgien där USA stack iväg med svansen mellan benen när det började smälla? Och Nato av idag är i mycket sämre skick än 2008 medan Rysslands insats i Syrien visar att de är beredda för krig!

  • Du måste verkligen göra en verklighetscheck innan du kommenterar. Hon har ju bett utländska stater att intervenera i Vitryssland…Vad tror Christian att det betyder?

   • Benny tror dessvärre (som vanligt) att det är du som borde göra verklighetschecken. Tror dessvärre åter igen att du har lurats av RT för om du istället hade valt att själv titta på videon hade du sett att hon inte på något sätt ber utländska stater intervenera i Vitryssland och ännu mindre uppmana dem till att anfall Vitryssland. Det hon säger är att ”International community has a right to react”. Hur du kan få detta till en uppmaning att andra länder skall invadera Vitryssland är för mig en gåta, framförallt när hon senare betonar vikten av en fredlig lösning. Men denna kommentar hoppas jag också kunna hjälpa dig till insikten att RT inte är något annat än Putins propaganda kanal men det är kanske att hoppas på för mycket?

    • Ett yttrande av henne, inte glasklart, kan tolkas så som skett.

     Tillåter inte bedömningen att RT är Putins propagandakanal. Har klart mer nyanserat nyhetsutbud än våra etablerade medier. RT återger dessa, men även andra synpunkter och inte minst officiella ryska synpunkter.

     • Nej Anders, ingen serriös människa kan tolka hennes yttrande som en uppmaning att andra länder skall invadera Vitryssland. Framförallt inte när hon senare betonar vikten av en fredlig lösning. Dessutom om yttrandet nu inte (enligt dig) är glasklart, tycker du isåfall inte att det borde framgå i inlägget? För den som läser inlägget får ju verkligen inte intrycket av att hennes yttrande inte är glasklart.

    • Men det är ju exakt det hon säger…”International community” betyder i praktiken EU och USA och används ju som uttryck! Bush använde ju det uttrycket innan anfallet på Irak och intervenera betyder i USA att man går in med trupper! Tikhanovskaja menar nog inte att väst ska intervenera med att dela ut flygblad vilket ju några svenskar försökte sig på för några år sedan! En del är verkligen mer än lovligt naiva!

     • Benny du måste sluta lita blint på RT för det resulterar ju bara i att du gång på gång blir desinformerad. Hade du brytt dig om att titta på videon hade du sett att Tikhanovskaja inte nämner något alls om en intervention. Det är riktigt att ”demand immediate foreign intervention” nämns in RT men det påståendet har inget stöd i videon utan är enbart en del i den ryska propagandan vilken du tyvärr verkar ha slukat med hull och hår.

 6. Som alla borde veta saknar EU trupper som kan marschera in i grannländerna och hålla territorium. Tyskland har 480 stridsvagnar. Skälet till att EU saknar såna trupper är att EU saknar sådan vilja.

  Hemmafrun som ställde upp mot diktatorn har kanske ingen aning, eller menar någonting annat. Det finns inte på kartan att Nato avancerar in i Vitryssland. Idag har diktatorn installerat sig utan att blanda in folket i proceduren. Diktatorn är problemet, inte omvärlden.

  • Som alla borde veta ingår flera EU-länders trupper i NATO. Det EU behöver göra med andra ord är helt enkelt outsourca invasionsstyrkan till t ex Tyskland som är jo är världsberömda för sin Blitzkrieg med polska och baltiska soldater som kanonfoder för att ”befria” Belarus från folket. Tyskland har dessutom ett litet tvist med Ryssland med anledning av att Tyskland novichokade demokrati aktivisten Navalny.

   https://www.globalresearch.ca/why-lukshenko-color-revolutioned-just-now/5721777


   Andra nyheter

   ”Det är stor strejk i Frankrike. Vi försökte döda den nyheten eftersom Macron är en diktator i vår smak. Men ack uppgiften blev oss övermäktigt så nu berättar vi si så där tre dagar försenade” Tidningens red. Pelle Voodocharski

   Från vår Ryss korr Mari Persson Green Leaf – ”Det är egentligen så lugnt som det kan vara dock är jo min uppgift att hitta på något att rapportera. Den stora nyheten är den att Västländer anklagar Ryssland för att använda björnar för att skrämma Eu till tystnad och fullborda fram Nord Stream 2. Ett pompösa köttberg från USA har blivit mäkta irriterat och hotar med att sanktionera de Ryska björnen”

  • Och ändå har ”diktatorn” stöd av ca 60% av folket! Det är nog så att Vitryssland har aldrig haft demokrati och vet inget om hur det fungerar! I Sverige tog det närmare hundra år att få demokrati värd namnet som dock avskaffades med JÖK-överenskommelsen och Sveriges ”demokrati” av idag är i uselt skick! Ja, den är i uselt skick i hela västvärlden för övrigt, Schweiz undantaget! EU-ledningen saknar nog inte vilja att kriga och bomba problemet är att man är för snåla med försvarsanslagen och saknar befolkningarnas stöd för krigsprojekt i större skala! Att hjälpa till att bomba sönder länder i Mellanöstern som Libyen, Syrien, Irak m.m är mer lagom i alla fall till en början för EU-politrukerna!

   • Det är bara när en ledare får under 40% av rosterna som hen räknas som demokratisk vald. Exempelvis fick Trump 26% av rösterna. Alltså är han en demokratisk vald ledare. På samma vis är Macron också en demokratisk vald ledare med mindre än 35% av rösterna.

    Ett annat kriterium för att räknas som ett demokratisk land är det styrs av märkliga koalitioner (av t ex höger och vänster som i Danmark) mellan partier som tillsammans når knappt till 50% av rösterna.

    Slutsats: om en ledare får 60% eller mer av rösterna i ett val så är denne en diktator.

    • Socialdemokraterna fick över 40 % åtminstone 1932-1988. 1968 50,1 %. Ja, vilket odemokratiskt land!

     I presidentvalet i USA fick Lyndon Johnson drygt 60 % av rösterna. Ännu värre!

    • Ja, men är diktatorn väst och globalistvänlig så går det bra att ha 60% av rösterna eller som i Saudiarabien där diktatorn kallas för kung och inte röstas fram alls! Så kriteriet för att kallas diktator skiftar i fulmedias och västpolitikers värld med vilken politik man för!

     • Absolut! Man kan inte och med kan omvandla sina diplomatiska inrättningar till slakthus och ändå inte bli föremål för sanktioner, regime change eller värsta lögn propagandan från ”newspaper of the record” som jo är vår egen Pravda vid floden Potomac ….

 7. Madam Guaidonna oks Juanita Guiado sägs ha rest till Tyskland för att inför vigsel förrättaren hennes höghet Angela Merkel gifta sig med Navalny – precis som vi anade. Hoppas de sänder festligheterna live.

 8. Är en militärkupp möjlig i Vitryssland? Av Lyubov Stepushova den 08.10.2020 13:36
  Formeln, enligt vilken 3,5% av den protesterande befolkningen räcker för en regimbyte i landet, fungerar inte i Vitryssland, tack vare säkerhetsstyrkornas fasthet som stöder majoritetens vilja.
  En grupp ledamöter uppmanade befälhavarna för Vitrysslands väpnade styrkor att inte lyda Alexander Lukashenko.
  Överklagandet undertecknades av 25 av 704 parlamentsledamöter. Brevet riktar sig särskilt till Vitrysslands försvarsminister Viktor Khrenin, chef för generalstaben Alexander Volfovich och andra, totalt 24 vitryska militärledare. Enligt dessa 25 parlamentsledamöter anser ”Vitrysslands folk Svetlana Tikhanovskaya vara vinnarens val och den lagligt valda presidenten i Vitryssland”.
  Parlamentsledamöterna kallade Lukashenko ”arrangören av ett kraftfullt maktövertagande och en statskupp”, därför är alla instruktioner från honom enligt deras mening olagliga.
  Telegramkanalen citerar ett dokument som säger att det fanns en konspiration inuti generalskåren, bland konspiratörerna var vice sekreterare för Vitrysslands säkerhetsråd Andrei Vtyurin, som avtjänar en straff för korruption, och flera högt uppsatta tjänstemän från inrikesministeriet och försvarsministeriet, av vilka tre redan har arresterats. Konspirationen fick kodnamnet ”Change”.
  Syftet med konspirationen var att förhindra en ny presidentperiod för Lukashenko, som konspiratörerna ansåg vara det största och enda hindret för Vitrysslands normala utveckling. De försöker nu genomföra denna väg i Vitryssland – med legitimering av Svetlana Tikhanovskaya.
  https://www.pravda.ru/world/1538885-belarus_europe/

 9. Tyskland har knappt femhundra stridsvagnar och saknar offensiv kapacitet, alla jämförelser med andra världskriget saknar fysisk och politisk grund. Nato har inte haft militär förmåga att erövra territorier i öst sen 1945. Moskva tappade sin förmåga att ockupera grannarna på 90talet, då större av den postsovjetiska krigsmaterielen skrotades samtidigt med Warszawapakten. Befrielsen av östeuropa blev mestadels fredlig, och de socialistiska satelliterna vände sig till väst, vissa med stor framgång.

  Hemmafrun begär naturligtvis inte någon militär inmarsch, utan påtryckningar av ekonomisk art.

  • Helt riktigt! De massiva konventionella militära kampanjerna mot välbeväpnade områden som EU, Ryssland, Kina, USA är idag vanskliga ur militär synpunkt! Stora truppkoncentrationer är lätta mål att utplåna med små kärnladdningar eller termobariska bomber med stor sprängverkan och därför helt uteslutna om man inte vill förlora kriget innan det ens började. Detta har militära analytiker räknat ut för länge sedan så regelrätta invasioner av andra världskrigets modell har den vapentekniska utvecklingen satt stopp för! Likadant med stora övervattensfartyg som är flytande likkistor mot supersoniska missiler, man hinner se dem på radarn några sekunder innan de träffar dig så motåtgärder hinns inte med! T o m mindre militärmakter som Nordkorea, Iran etc är numera svåra att handskas med så det blir bara mer käbbel och sanktioner i stället för storskaliga krig! Krigen idag är oftast inbördeskrig/religionskrig där parterna stöds av olika makter i mängder av konstellationer som i Syrien t ex.

  • @Luke 27 oktober, 2020 At 15:51

   ”Moskva tappade sin förmåga att ockupera grannarna på 90talet, då större av den postsovjetiska krigsmaterielen skrotades samtidigt med Warszawapakten.”

   När hade Ryssland ockuperad ett land innan 90 talets början? Du skriver om ”förmåga” att ockupera, men du säger ingenting om R viljan att ockupera.
   Krigsmaterielen från ”Warszawapakten” har inte skrotats, har sålts till Afrika, Ukraina har sålt till Georgien, baltiska staterna har skänkt till Ukraina 2014, mm.

 10. Läsvärd intervju i Sputnik om Tikhanovskaia
  Belarusian Opposition Figure Awarded Freedom Prize by the EU Will ’Sell Belarus Out’, Analyst Says
  Western-led institutions and governments are not genuinely interested in the right of self-determination of the Belarusian people as is evidenced by their one-sided support for anti-government groups and individuals, a student of Eastern European politics tells Sputnik.
  https://sputniknews.com/analysis/202010281080892256-belarusian-opposition-figure-awarded-freedom-prize-by-the-eu-will-sell-belarus-out-analyst-says/

 11. euobserver tar priset i hyckleri!!
  Belarus: Where’s the EU when you need it?

  ”It has been 81 days since the first police cosh hit the first skull in Belarus and president Alexander Lukashenko has still not paid any EU price.
  The violence he ordered against peaceful demonstrators after rigged elections on 9 August has been spectacular.”

  Ha,ha… fredliga demonstranter, blah, blah… det har vi set också i Ukraina…. Det blir bara värre och värre…
  ”In my 15 years of covering Belarus for EUobserver, I never before wrote of people killed in the street, men and women raped and tortured en masse in detention, and literally thousands dragged into jail.”
  https://euobserver.com/foreign/149893?utm_source=euobs&utm_medium=rs

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here