Belarus: Imperialisterna kör samma gamla trötta vals om och om igen

15
2408
Bild: Shutterstock på licens.

Denna artikel har översatts av en dam i Göteborg. Caitlin Johnstone om Belarus: Imperialisterna kör samma gamla trötta vals om och om igen.
Caitlin Johnstone, en oberoende journalist baserad i Melbourne, Australien. Vi har haft nöjet att tidigare publicera artiklar av denna självständiga, icke-byråkratiska journalist.
Artikeln publicerades 14/8, men behandlar frågor som är lika aktuella idag och inget som skett sedan den skrevs ändrar innehållet.

Här en annan artikel av Caitlin Johnastone: “Jag tror inte alltid på CIA:s berättelser, men när det gäller Kina, då tror jag på dem”
Och en till: Världens rikaste man, Amazons Jeff Bezos, avslöjar sin fula vision för den värld han försöker att styra.


Belarus: Imperialisterna kör samma gamla trötta vals om och om igen

Det etablerade narrativet i väst följer alltid samma mönster. På samma sätt som de är fixerade vid Hongkong-protesterna, och samtidigt ignorerar dem i de USA-anpassade Frankrike eller Israel, jublar de nu över protesterna i Vitryssland.

Imperialistbesserwissern och Obama-administrationens Kalla krigssupporter Michael McFaul tweetade nyligen följande:

”Vitryssar, inom och utanför landet, har vänt sig mig till den här veckan för att fråga varför väst är så likgiltigt inför deras modiga kamp för demokrati. Jag kan inte förklara det. Kan du det?”

Jag lyfter inte fram denna tweet för att den är anmärkningsvärd (med undantag för det extremt tvivelaktiga påståendet att någon någonsin når fram till Michael McFaul). Jag gör det för att den är fullständigt icke-anmärkningsvärd.

För två månader sedan publicerade Moon of Alabama en artikel med titeln ”Vitryssland – En USA- sponsrad färgrevolution är på gång”. Planerar USA en ny “färgrevolution” i Vitryssland/Belarus?
Den visar alla avslöjande tecken på att den moskva-anpassade nationen snart skulle översvämmas av protester mot sin sovjetinfluerade regering. Här är ett utdrag ur artikeln från den 16 juni:

Den 9 augusti kommer Vitryssland att hålla presidentval. Lukashenko kommer att göra sitt bästa för att vinna igen.

Färgrevolutioner startas vanligtvis när kontroversiella val hålls. Redan innan valet börjar kan man höra tvivel om utgången . När resultaten äntligen tillkännages, kommer västs medier att hävda att de avviker från det som förväntats, och därför måste valet ha varit riggat. Folk kommer att drivas ut på gatorna för att protestera.

För att öka kaoset kan vissa skarpskyttar sättas in för att skjuta mot polisen och mot demonstranter, så som det gjordes i Ukraina. Upproret avslutas när det slås ner eller när USA: s favoritkandidat sätts på plats.

Förra året finansierade USA:s National Endowment for Democracy  minst 34 projekt och organisationer i Vitryssland. USA gör inte det för välgörenhets skull, utan för att påverka politiken i landet.

Imperieberättelserna om det vitryska valet har varit sig lika den här månaden, och nu kan man se CIA- megafoner som Radio Free Europe / Radio Liberty och National Endowment for Democracy jubla över protesterna och fördöma den vitryska regeringen i synk med det amerikanska utrikesdepartementet.Det hela utvecklas enligt samma gamla mönster.
Efter en mall som är så tröttsam och repetitiv att om man lägger ett öra mot marken så kan man förutsäga allt innan det ens händer.

Ännu en gång, jag lyfter inte fram McFauls tweet för att den är ovanlig. Jag gör det för att i vår galna värld som domineras av ”The Blob” – dvs. Washington- etablissemangets utrikespolitiska elit” som ständigt arbetar för att absorbera eller förstöra alla nationer som inte är beredda att anpassa sig till USA:s linje, är något helt normalt och alldagligt. Det är ett exempel på hur etablissemangets chefer konsekvent förvränger historien om vad som händer i vår värld, till förmån för det USA-centraliserade imperiet och mot regeringar som har motstått att fastna i deras klibbiga garn.. och det är bara ett exempel av av nästan ett oändligt antal tweets, artiklar och TV-klipp som jag kunde ha valt.

Låt oss faktiskt förenkla saken genom att översätta McFauls inlägg till dess ursprungliga allmänna schablon.

Twittertext ”Folk i och utanför en nation, som är måltavla för USA, har nått fram till mig den här veckan för att fråga varför väst är så likgiltigt inför deras modiga kamp för demokrati. Jag kan inte förklara det, Kan du det?”

Jag älskar mitt jobb. Det gör jag verkligen. Men på något sätt är att skriva kommentarer om västs manipulerande imperialism är den mest tråkiga och mest enformiga sysselsättning du kan tänka dig Det kommer verkligen aldrig något nytt. Det är exakt samma formel med exakt samma depraverade imperialistiska attack som skriver exakt samma manus om nationer, som från dag till dag rör sig in och ut ur deras kikarsikten. Och ännu mer tjatigt är det faktum att alla förväntas behandla varje nytt ”OMG vi måste opponera oss mot denna regering som inte har anpassat sig till USA” som en helt ny och annorlunda berättelse.

Den är inte ny och den är inte annorlunda. Vi har kommit därhän, att exakt samma internationella politiska nyhet publiceras varje dag, och den nyheten lyder enligt följande:

”USA-centraliserade imperiet försöker bli större genom att sluka en nation som slåss för att upprätthålla sin militära, finansiella, ekonomiska och/eller resurssuveränitet.”

Det är allt. Det är alla internationella politiska nyheter i sin helhet som man någonsin kommer att få ta del av. Resten är bara krusiduller som man kamoflerar med, för att man inte ska förstå att man matas med exakt samma skitsnack varenda jävla dag.

Om oppositionskandidaten Tikhanoskaya tvingades att fly från landet, borde Lukashensko be henne komma tillbaks, och lova allmänheten att hon inte ska utsättas för repressalier eller utredningar.

Och miljardärernas nyhetsmedier sluter alltid upp i marschen, eftersom alla deras system är beredda att förstärka berättelser som garanterar det status quo som dessa miljardärer har byggt sina riken på. De reportrar som arbetar för sådana massmedier känner ingen lojalitet med vare sig sanning eller fakta, de arbetar bara för att underlätta utvidgningen av miljardärernas imperie.

Tror du inte på mig? Läs då Fairness and Accuracy (Rättvisa och Tillförlitlighet) i en artikel från förra året som dokumenterar att massmedia-täckningen fixerade sig alldeles särskilt på anti-Peking-protesterna i Hongkong samtidigt som man ignorerade protesterna mot USA-anpassade regeringar som de i Frankrike, Israel, Chile och Haiti.

Eller den här från 2002 om hur Washington Post-redaktionen ständigt ropade om behovet av regimbyte i Irak eftersom Saddam kanske hade kemiska vapen, men nöjde sig med en hastig och lätt fingervisning när Reagan-administrationen faktiskt använde kemiska vapen.

De har inga principer alls. Inget intresse för sanning alls.

Om Saudiarabien hade börjat rikta sin lojalitet från USA mot Kina, skulle vi omedelbart kunnat se dagliga rapporter om grymheterna i Jemen, som vi borde ha fått se hela tiden.
Om Israel skulle vända sig från Washington till Moskva skulle vi omedelbart bli mättade med nyheter om palestiniernas svårigheter och protesterna mot Netanyahus korruption.
Om Australien skulle lämna The Blob och börja insistera på sin egen suveränitet, skulle världen plötsligt dagligen uppmanas att bry sig mycket mer om ursprungsbefolkningens rättigheter och flyktingarna i interneringscentrumen till havs.
Om en regering som lämnade den imperialistiska blobben inte hade några särskilda humanitära övergrepp på sitt samvete, skulle västs underrättelsebyråer se till att hitta på några, och västliga medier skulle okritiskt rapportera det som absoluta fakta.

Mainstream förståsigpåare och reportrar skulle byta fot utan att hoppa över en endaste takt. De skulle låtsas som att det hela tiden hade varit deras ståndpunkt. Och när de gick och lade sig på natten, skulle de sova som oskyldiga spädbarn.

Hur vet jag det här? Genom att iaktta deras nuvarande beteende.

Twittertext: USA/NATO försöker få till stånd en färgrevolution för att få bort regeringen i Belarus, den enda kvarvarande ex -sovjetiska stat som fortfarande har socialistisk politik och statlig kontroll över ekonomin. Stratfor, Skugg-CIA har medgett att dom vill ha en nyliberal västlig marionettregering. Twitter.com Stratfor/statu

Och ändå varje gång etablissemangets berättelser börjar babbla om den här veckans Onda Icke-Absorberade Regering, dyker folk på mig och gormar om att den här gången är det helt annorlunda och Mike Pompeo berättar hela sanningen om det här. De är som en treåring som insisterar på att titta på samma jävla Disney-film tusentals gånger, flera gånger om dagen. Den enda skillnaden är att treåringen förmodligen lär sig något.

När det blir allt svårare att behålla kontrollen över berättelsen, kanske vi börjar se människor som vaknar upp från marionetteatern. Tills dess, allt klarögda-rebeller kan göra, är att på så många sätt som möjligt, peka på sprickorna i matrisen för den här enformiga, återkommande nyhetsberättelsen, och hjälpa människor att vakna upp från denna propaganda-framkallade dröm.

Relaterat.
Planerar USA en ny “färgrevolution” i Vitryssland/Belarus? 23/6
Vad kan ske i Belarus? Funderingar på morgonkvisten i min debatt på DN. 19/8
Oppositionen vill kapa Belarus’ band med Ryssland och närma sig Nato. 20/8
Pågår en färgrevolution i Belarus? Hur vet vi? Är Navalny “inblandad”? 21/8
“Oppositionsledaren” Tikhanovskaya får råd av USA:s biträdande utrikesminister. 24/8

Försöker USA få igång en färgrevolution i Hongkong?

Föregående artikelBrevväxling med Sveriges ambassadör i Chile
Nästa artikelSolidaritet med de politiska fångarna i Chile
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. Visst handlar det om en ”färgrevolution” och de aningslösa vitryssarna riskerar att hamna i nyliberal rövarkapitalism modell Ukraina istället för Lukasjenkos auktoritära men ekonomiskt tämligen stabila postsovjetiska samhälle. Tyvärr har Lukasjenko själv gett oppositionen näring genom sina manipulationer i samband med valet när han först fängslar sina två starkaste motkandidater i valet och sen, när valresultatet med rätt eller orätt dissas av oppotisionen, använder kraftigt övervåld i sitt försvar. Därmed bidrar han till att bekräfta bilden av en hårdhudad diktator som sprids av tongivande porpagandister i väst.

  • Ja, Lukashenko har skött detta dåligt. Han uppges dock ha erbjudit övervakad omräkning av rösterna. Varför nappar inte oppositionen och EU på det?

   Det är möjligt, ja troligt att L vann valet. De två främsta motkandidaterna hade ju fängslagts, sannolikt på (mycket) tveksamma grunder. Och Tichanovskaya var ju ny, en okänd och oerfaren ”politiker.” Som efteråt uppger att hon egentligen vunnit och borde ta över. Påminner faktiskt om den USA-stödde, självutnämnde interimspresidenten Guadio i Venezuela.

   Navalny-historiens förlorare är Ryssland, vars inflytande försvagas. Varför skulle Ryssland nu vilja förgifta en bråkig, högerinriktad föga inflytelserik figur som Navalny? Självskadebeteende.

   • Att diktatorn Lukashenko erbjuder en ”övervakad omräkning av rösterna” betyder att han vet att manipulationen av rösterna till hans fördel gjorts innan rösterna lämnats eller när dessa samlats in.

   • Jag har uppfattat Navalny som typiskt liberal.
    = Frihetlig och antiauktoritär.
    Därför som han omhuldas så genom toppskiktet av (Väst)Europas politiker.

    Det går inte påstå en liberal = höger det beror helt på i vilket avseende särskilda saken gäller.
    Skulle det inte vara så skulle inte heller mainstream vänsterliberala politiken i Europa och USA vara möjlig.
    Vilket den de facto är. Inte minst i vårt eget land Sverige.
    Du har ju faktiskt själv lite svårt för vårt (huvud)regeringsparti som tillhör Socialistinternationalen.
    Inte sant?

 2. Det är inte bara ”tongivande propagandister i väst” som sprider bilden av Lukasjenko:

  https://www.rt.com/russia/498791-belarus-lukashenko-assault-rifle/

  Såvitt jag kan bedöma utifrån rapporteringen inte i RT, utan i den största helryska statliga TV-kanalen Pervyj Kanal (tillgänglig i Sverige, men avsedd för det ryska folket) har Kreml nu bestämt sig för att Lukasjenko får sitta kvar tillsvidare.

  The Saker är av en annan uppfattning:

  ”Still, while Lukashenko might be part of the solution in the short term, in the long term he must go and be replaced by a trustworthy leader whom the Belarusian people and the Kremlin could really trust and that leader’s main task will be to fully reintegrate Belarus into Russia.”

  Problemet med The Saker’s scenario är, att trots att jag träffat många vitryssar i Vitryssland, har jag hittills inte träffat någon som pläderat för en full integration av Vitryssland i Ryssland.

  Visst, alla pratar ryska i Vitryssland, men ryska är ett synnerligen gångbart språk även i Litauen. Vilnius ligger också mycket närmare Minsk än Moskva.

  För att komma tillbaks till vad Marx och Engels skrev om Ryssland för 160 år sedan. Då ingick Polen, Finland, de baltiska staterna, Centralasien och Transkaukasus i det Ryska Imperiet; det gör de inte längre. Ukraina har gått förlorat för överskådlig framtid, och nu, mycket överraskande, är Vitrysslands framtid oklar.

  • Kreml stöder vitryssarnas rätt att bestämma vem som ska leda dem – fria från utländsk inblandning.
   När det gäller min åsikt stöder jag det vitryska folkets rätt att besluta denna fråga på egen hand.
   Kreml är dock diplomatiskt involverad för att förhindra en upprepning av vad som hände i Ukraina.
   Vitryssar förtjänar att i en självständig folkomröstning, liksom Krims befolkning, besluta om att bli en rysk republik igen, eller inte. Det är så demokrati som det borde vara tänkt att fungera.

   • Zhirinovsky anser att Lukashenka är färdig. Före nyåret kommer Vitryssland att bli en del av Ryssland.
    Ledaren för det ryska liberala demokratiska partiet Vladimir Zhirinovsky är övertygad om att Vitryssland i slutet av detta år kommer att bli en del av Ryssland. Han sade detta i en intervju på radiostationen ”Echo of Moscow”.
    ”Du kan inte vara 26 år. Lukashenka är färdig. Det är inte hans fel. Han kommer från den gamla kohorten, den sista bolsjeviken i hela vårt post-sovjetiska rymd.
    Han beslutade att eftersom Moskva inte avvisar honom och hjälper mer än någon annan kommer det att fortsätta vara så. Men det är inte lönsamt för oss. De började minska subventionerna. Detta förvärrade situationen.
    Sedan bestämde han sig för att spela det anti-ryska kortet. Följ med exemplet på Ukraina och spelade på situationen i alla post-sovjetiska republiker, om situationen i Europa och Amerika. När allt kommer omkring kontrollerar alla på Ryssland … Men utan oss kommer ekonomin att försämras, han kommer inte att ge upp makten, det kommer att finnas ständiga strejker, och detta är ytterligare ett slag för ekonomin, ”sade han.
    Värden frågade om ett land kunde betraktas som oberoende om det var så beroende av Ryssland.
    Zhirinovsky svarade att detta beroende är bra för alla.
    ”Vi köper av dem vad Europa inte kommer att köpa av dem. Det är fördelaktigt för oss att detta är en granne. Det är alltid fördelaktigt att ha ekonomiska band med grannarna, ”tillade han.
    – Så det kan vara mer lönsamt att annektera Vitryssland, skulle Lukashenka inte vara presidenten, utan guvernören?
    – Jag har sagt det här länge. Vi, det liberala demokratiska partiet, är de enda. Låt nu Lukashenka försöka ersätta sig själv med en pro-rysk kandidat med en ren biografi. Låt honom välja en och utse honom till regeringschefen och åka på semester i tre månader. Jag är trött på valen. Och alla frågor beslutas av den nya ordföranden i Vitrysslands regering. Parlamentet är i hans händer. Konstitutionen förändras, möjligheten att ansluta sig till Ryssland planeras. Detta är den enda smärtfritt som hjälper. Och det är allt, de är en del av Ryssland från och med 1 januari 2021.
    Som svar på frågan om vitryssarna vill ha detta noterade Zhirinovsky att ingen ville ha Sovjetunionens kollaps.
    Han argumenterade med värden när det gäller öl att det skulle hända exakt som han beskrev.
    https://glavpost.ua/news/zhirinovskiy-lukashenko-uzhe-vse-do-novogo-goda-belarus-voydet-v-sostav-rossii?utm_source=redtram&utm_medium=referral&utm_campaign=news&utm_content=594758051&utm_term=356341

 3. Möt Ray Theon ! Den var inte dålig.

  Caitlin Johnstone skriver så bra och med humor att jag försökte kolla upp hennes persondata. Hon således inte bara skriver från Melbourne, hon är uppvuxen där och australiensare således. Två barn, två gånger gift, en gång skild. Damers ålder är det opassande att fråga efter och den anges inte heller. Om jag gissar på knappa fyrtio kan det bli en knäpp på näsan eller en kram, jag vet inte.

  Hon har även skrivit många artiklar om sin landsman Julian Assange.

 4. Allt Caitlin skriver stämmer utom detta ”Om Israel skulle vända sig från Washington till Moskva skulle vi omedelbart bli mättade med nyheter om palestiniernas svårigheter och protesterna mot Netanyahus korruption.”. Det är alldeles fel. Tvärtom vi skulle inte ens hört ett pip. Varför inte? Av den enkla anledningen att imperialisterna är sionisterna

 5. Titta en gång till på twitteravsändaren. ”Ray Theon” (Raytheon, amerikansk ammunitionstillverkare) Warluvva123 (warlover123). Och sen ett meningslöst påstående om ett imaginärt ”väst”. Vitryssland är ett slaviskt land byggt på ortodoxa kristna värderingar och kommunistiska femårsplaner. Inget skydd för privat egendom, inga oberoende domstolar. Vertikalt feodala vasallförhållanden under ett kommunistiskt byråkratparti som fyller hela statsapparaten med sin säkerhetstjänst. En statsorganisation som inte ens samexisterar med privat ägande, lånefinansierade investeringar och avkastningskrav. En organisation för tvångskommenderade fattigbönder med en enda rättighet; att vifta med röda flaggor när diktatorn kommer på besök.

  Vitryssland har haft samma diktator i 26 år, delar av befolkningen är less, enda tillåtna motkandidat är en hemmafru som ställer upp för att någon ska ställa upp alls. Hon tror att hon inte är något hot. Nu är hon i grannlandet efter verkliga hot mot familjen. Hon tittade på väst, och trodde hon kunde ställa upp och sen bara gå tillbaka till det civila. Det kan hon inte, diktatorns vasaller är redo att hämnas kränkningen hon utsatt dem för genom att ställa upp. Hon kränker diktatorn med sin blotta existens. Lukashenko har inte skött det ”dåligt”, han har skött det som diktator. Han godkänner bara ett utfall, och agerar därefter. Hon är landsförrädare i diktatorns värld, han personifierar landets befolkning och har rätt att utrota fienden. Hon är så gott som död. Som Navalny, av samma skäl. ”Folkfiende” brukade det heta när partiets kadrer var på offensiven och blomsterflickor prydde kolchosens traktor.

  Problemet i Vitryssland är diktatorn och hans hov, inte Bolton, inte väst, inte berättelsen i väst, inte soldater från väst. Problemet i öst är hemlagade. Små amerikanska enheter inbjudna av Rysslands rädda grannar beror på grannarnas erfarenheter av Ryssland, de hotar inte Ryssland, utan hindrar bara Ryssland från att hota grannarna.

  Sannolikt vann diktatorn ”valet”. Som varje diktator tål han vare sig kritik eller riktiga val där riktiga motståndare faktiskt hörs och syns. Ett val är en förolämpning av en diktator. Som hemmafrun fått erfara tål han inte ens chanslösa hemmafruar. Han är diktator, alltså är valet riggat, och hon en farlig fiende. Det är ett brott att utmana en diktator. Vitryssland är en diktatur med en pensionsmässig diktator. Väst har inget direkt inflytande, men jorden runt är den västliga civilsationen en fyr i mörkret för dem som bor i mörkret. Därför att den västliga civilisationen bygger på privat ägande och oberoende domstolar, och individens rätt att uttrycka åsikt offentligt. Från Hongkong till St Petersburg är just det oacceptabelt för diktatorer, stora som små.

  • Problemet för Bertram och andra nyliberaler att i Ukraina är det otroligt mycket sämre än i Vitryssland och därför vill man ha reformer i långsam förändring helt i fornsovjetisk stil i Vitryssland! Det är därför som Lukasjenko vinner valen trots att ingen formell demokrati införs! Ett annat problem Bertram är att det inte finns många länder som kvalar in som demokratier, jag känner bara till Schweiz och detta är väl knappast obekant i öst heller! Du får nog fila lite på dina argument angående Ryssland för det var Sovjet under Lenin och Stalin som förtryckte sina grannar…Ett land som alltså inte finns längre! Polen förtryckte sina grannar långt in på 1920-talet och verkar vara på hugget nu igen! Denna gång med skurkarna på andra sidan Atlanten i ryggen…

 6. Visst är Vitryssland fortfarande ”Sovjetinfluerad”.
  Precis som en överlevande och avskild rest från Kalla Kriget.
  Frågan är bara när dess tid är ute.
  Jag tänker lite på Kuba. Där frågan blev vad händer efter Castro?
  Tycker man kan ställa samma fråga här.
  Vad händer efter Lukasjenko?
  Någon här som har en aning?

 7. Till alla imperielakejer som dräglade över ”regime change” i Belarus: sluta drägla nu. Belarus regime change projektet har rämnat. Självaste NATO-lobby organen Atlantic Council har erkänt att det gick åt pipan med det. Atlantic Council konstaterar: ”the resistance of the Lukashenka regime is strengthening by the day. With Russia now seemingly standing firmly behind Lukashenka, photogenic rallies and patchy strike action will not be enough to bring about historic change.” Världen skrattar åt imperiets misslyckade försök. Imperiet få gulla med sina polska hundar framöver …

  https://www.moonofalabama.org

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here