Pågår en färgrevolution i Belarus? Hur vet vi? Är Navalny ”inblandad”?

60
4245
Bild: Shutterstock på licens.

Denna tankeväckande artikel av Nebojsa Malic, en serbisk-amerikansk journalist som regelbundet tidigare skrev för Antiwar.com och nu skriver för RT, som snarast ger större utbud av olika åsikter än våra svenska medier tycker jag.

Ingress: Alltmer talar för att ingredienser av ”färgrevolution” pågår i Belarus, mitt i utbrett missnöje och en enligt min mening dåligt agerande vald president.
Idag rapporteras att oppositionspolitikern Navalny i Ryssland plötligt insjuknat. Det är mycket möjligt att han förgiftats av någon. Den store förloraren på detta förgiftningsfall är Putin och den ryske regeringen som därigenom hamnar i en svagare position i maktkampen i och om Belarus. En eventuell förgiftning nu har rimligen utförts av motståndare till Rysslands regering. Den spektakuläre Navalnys ställning har kraftigt överdrivits i svenska medier, som mer eller mindre tiger om ryska oppositionspolitiker med starkare stöd, som kommunistpartiets politiker.

Bert Sundström rapporterar att en eventuell förgiftning torde ha utförts av någon med koppling till Kreml, dvs. att Kreml med kraft nu skjuter sig själv i foten.
Mycket tyder idag på att ett odemokratiskt maktövertagande är på gång i Belerus.
Räkna rösterna från valet med oberoende observatörer! Varför kräver inte oppostionen eller EU det?
Dialog mellan regering och opposition!


Pågår en färgrevolution i Belarus? Hur vet vi?

Närhelst det sker en massprotest mot en regering någonstans i världen, kommer en av de första frågorna från skeptiker att vara om det är en ”färgrevolution”, en teknik för att förvandla legitima klagomål till ett statskupp.

De senaste händelserna i Vitryssland är ett perfekt exempel. Det är inte en färgrevolution, men president Alexander Lukashenko ”upprepar sovjetiska misstag”, hävdar Bradley Blankenship. Medan han tittar på beteendet hos demonstranterna på marken tittar emellertid Caitlin Johnstone på utrikesdepartementet. Dunkla handlingar och ”imperial narrative management” av officiella amerikanska propagandaföretag har övertygat henne om att det är en färgrevolution. Hon är inte ensam.

Protesterna i Minsk liknar de som tidigare skett i Moskva och Kiev: nyliberala och nationalister som bestämmer riktningen, socialistiska röster dämpade Minsk-protesterna som tidigare i Moskva och Kiev. Det är dock problemet – i en värld där ”färgrevolutioner” har normaliserats, är det nästan omöjligt att säga om en massprotest är en spontan gräsrotshändelse eller en noga planerad regimförändringsoperation. För skaparna av färgrevolutioner är detta ett karakteristikum inte ett fel.

Taktiken har funnits i två decennier nu, först testad efter valet i september 2000 i Serbien. Det handlar om aktivister som utbildats av ”icke-statliga organisationer” med USA-stöd, stora mängder kontanter, strategier och taktik som beskrivs i en manual skriven av avlidne Gene Sharp. Det viktigaste elementet är narrativet, berättelsehanteringen, då ”revolutionärerna” utnyttjar de första protesterna och dirigerar dem riktar dem mot sina egna mål.

Ett utmärkande kännetecken är en visuell marknadsföringskampanj, till exempel de stencilade nävarna från Otpor i Serbien (som har använts på andra platser senare), eller orange halsdukar och banners 2004 i Ukraina. Den plötsliga allmänt närvaron av vit-röd-vita flaggor i Vitryssland – som användes en kort tid 1918 och igen under nazistisk ockupation – verkar passa in i detta mönster. Så gör plakaten om att ”Belarusian Lives Matter” som inte riktar sig lokalbefolkningen utan till Väst.

Vid de första av dessa tillverkade kupper, när USA var berusad av sin framgång, erkände västerländska media faktiskt öppet Washingtons hand i dessa ”spontana” uppror. Berättelser om ”resväskor fulla av kontanter” som drev upproret i Serbien dök upp strax efter kuppet i Belgrad. I november 2004 skrev Guardian om hur USA har skapat en ”slick” operation av att som” ingenjör verkställa demokrati genom valurnan och civil olydnad”, sedan Belgrad utvecklats till en ”mall för att vinna val bland andra folk.

The Tintic Standard Reduction Mill—also known as the Tintic Mill or Harold Mill—built in 1920, and only operating from 1921 to 1925, is an abandoned refinery or concentrator located on the west slope of Warm Springs Mountain near Goshen, Utah, in the United States. Metals processed at the mill included copper, gold, silver, and lead, all of which were received from another mill near Eureka, Utah. The metal content of ore was increased through the process to make transportation less expensive. The reducing process used was an acid-brine chloridizing and leaching process which became outdated, leading to the abandonment of the site in 1925. At the mill’s highest productivity it processed 200 tons of ore yearly from the Tintic Mining District. What remains of the mill are foundations for water tanks, crushers, roasters, iron boxes, leaching tanks, and drain boxes. The site dominates the surrounding landscape with its size and unique colors and shapes. It was designed and built by W. C. Madge. It is significant as the only American mill using the Augustin process during the early 1920s. It was listed on the National Register of Historic Places in 1978. It has been speculated that the mill may be the contributor of heavy metal pollution in the Goshen Warm Springs which lie below it.

Nu skryter man inte men verksamheten fortsätter ändå. Senast utspelade sig detta scenario ut i Bolivia (framgångsrikt), Venezuela (inte) och Hong Kong, där ”pro-demokrati” -protest mot en utlämningsförslag varade llång tid efter att det drogs tillbaka. Det som förändrats är att USA och dess mediamaskin övergick till att förneka eget engagemang och övergick till att låtsas att ”färgrevolutionerna” verkligen var äkta uttryck för demokrati, efter att vissa regeringar lyckades besegra dessa astroturf-uppror (uppror med dolt budskap). Detta förblev fallet även när färgrevolutionstaktiker kom hem till USA i sommar.

George Floyd-protester är precis som USA-stödda färgrevolutioner utomlands, säger den ledande Russiagate-journalisten Franklin Foer som i juni skrev i the Atlantic – en megafon för etablissemanget – faktiskt en gynnsam jämförelse av upploppen i USA och som poserade som fredliga protester för ”rasrättvisa” till färgrevolutionerna på platser som Ukraina och Serbien. Observera att Foer anser att dessa revolutioner var goda och äkta saker, snarare än en fientlig övertagningstaktik som i grunden var ett hån mot demokrati.

Demokratins essens är en enkel affär. Medborgarna röstar om en fråga eller för en kandidat och går med på att följa reglerna oavsett om de vinner eller förlorar. Men vad händer när den omröstningen manipuleras – genom gatuvåld, i detta fall – av utomstående, och regelboken kastas ut genom fönstret?

Det är detta som gör färgrevolutioner inte bara felaktiga, utan onda. De förstör bokstavligen demokratin genom att urholka själva reglerna som den bygger på. När de misslyckas kan man se saker eskalera i linje med Libyen, Syrien eller Ukraina. Även när de misslyckas fredligt, som ”jeansrevolutionen” 2006 i Vitryssland, förgiftar de ett lands politik så grundligt att regeringen lätt ser alla gatudemonstrationer framöver som utländsk sponsrade kuppförsök. Speciellt när utländska makter öppet uttrycker stöd för det, som har varit fallet med händelserna nyligen.

Vad som än händer i Belarus just nu – det handlar inte om demokrati. USA kanske inte varar så länge om saker och ting fortsätter som de har gjort. Två decennier av färgrevolutioner har visat det.

Relaterat.
Planerar USA en ny “färgrevolution” i Vitryssland/Belarus?
Försöker USA få igång en färgrevolution i Hongkong?

Föregående artikelOppositionen vill kapa Belarus’ band med Ryssland och närma sig Nato.
Nästa artikelUSA angriper i nordöstra Syrien och stjäl landets olja. Vad skriver media?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

60 KOMMENTARER

 1. Något som jag tycker framgår tydligt för Alexandr Lukasjenko är att ensam är inte stark.
  Vem kommer hjälpa honom när revolutionens vindar börjar blåsa?
  Inte den europeiska vänstern vad jag kan se, undantagsvis något litet fåtal.
  Inte den ”naturlige” hjälparen Ryssland heller tror jag.
  Kan inte tänka mig Kreml och Putin vill ha ännu ett påfrestande bekymmer liknande Ukraina vilket drog hela västvärldens blickar till sig.
  Men inte bara blickar. Även allvarliga ekonomiska sanktioner som hotade Rysslands importberoende ekonomi.
  Men jag hoppas ryssarna mer och mer börjar arbeta i hop sina egna behov.
  Det är detsamma som att desarmera sanktionsvapnet.
  Gräva ur jorden och sälja det naturen producerat för behoven är för mig både lättja och fusk.

  Så vad ska nu Lukasjenko göra?
  Jag är övertygad om att jättemånga i Vitryssland har röstat just på Lukasjenko liksom folk röstar på Putin i Ukraina eller som folk här (mass)röstade på Socialdemokraterna tidigare.
  Men frågan är om det är trogna väljare när förändringen väl börjar uppträda på allvar.
  Tar massorna och arbetarklassen ställning för Lukasjenko eller blir han lämnad åt sitt öde?
  Vad tror ni här?

  • Bernard-Henri Levy liberalism-aktivist?

   För mig är de stora politiska ideologierna liberalism och socialism födda ur samma elitistiska gener och på sina sätt framstå liknande bland annat med ambitionen att erövra världen liksom en missionerande religion som kristendom för att ta ett exempel.
   Socialism och liberalism. Lika men så olika som två tvillingar ibland kan vara.

   Jag tror att Lukasjenkos Vitryssland av liberaler uppfattas som en rest av proletariatets diktatur och måste av den anledningen avskaffas på samma grunder som liberaler var svurna fiender till Sovjetunionen, Kuba eller vart kommunistiska ideologier än befinner sig.

   Här tycker jag då man kan se hur socialismen i väst har förtvinat då ”vänstern” här tycks vilja att Vitryssland går åt Europas håll och blir Belarus mer än till namnet.

   Kan inte se kommunismen gör några framsteg alls nu och nyss läste jag på SVT Vänstertelevision att den förre socialistiske ledaren och kämpen för Bolivias ursprungsbefolkning Evo Morales i sin landsflykt blivit anklagad för tidigare samröre med en fjortonårig flicka.
   Sant eller falskt, vad vet jag? Men knappast förtroendeingivande.

   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/bolivias-ex-president-evo-morales-anklagas-for-overgrepp

  • Oops, vitryske oppositionsledaren tillsammans med den mest komprometterade fransmannen av dem alla, och det vill inte säga lite, låtsasfilosofen BHL.

   BHL som piskade president Sarkozy till att bomba Libyen och jublade över resultatet. BHL har satt sprätt på pappas förmögenhet genom att sponsra färgrevolutioner och leva lyxliv. Hela Frankrike känner till hans ruttenhet varför han omfamnas av medierna och eliten. Och han drar sig inte för att utnyttja sin judiska börd som sköld för att hindra kritik mot sina förbrytelser.

  • Så långt tänkte inte jag men det har du ju faktiskt rätt i.
   Det omfattande statliga ägandet i Vitryssland är minst lika irriterande för den liberala västvänstervärlden som den förskräcklige DIKTATORN.

   Inte för jag har någon vidare vurm för statligt ägande men kan vitryssarna fortfarande få ut något fungerande samhälle av det så absolut inte mig emot 🙂

   Det är intressant med västvärldens liberala demokrati.
   Den utger sig för att vara ytterst tolerant och inkluderande men vissa egenskaper som är fullt naturligt och självklart för vissa är tvärs emot förbjudet eller absolut tabu hos de som närmast utger sig vara de verkliga demokraterna.

 2. Apropå Navalny.. Den ryska oppositionsfiguren Alexei Navalny var på en flygresa från den sibirska staden Tomsk till Moskva på torsdag när han blev sjuk. Flygplanet gjorde en nödlandning i Omsk, där Navalny lades in på sjukhus och sattes på en ventilator.
  https://sputniknews.com/russia/202008211080234496-no-traces-of-poison-found-in-navalnys-samples-doctor-says/
  OMSK, 21 augusti. / TASS /. Inga gifter har hittats i den ryska oppositionsfigur Alexei Navalnys system om resultatet av kliniska tester, och läkarna tror därför inte att han var förgiftad, berättade Anatoly Kalinichenko, biträdande överläkare på Omsk Emergency Hospital nr 1, till reportrar på fredagen. Navalny låg på sjukhus på torsdag efter att han tappade medvetandet på ett plan från Tomsk till Moskva. Han är för närvarande på en intensivvårdsavdelning.
  ”Inga gifter eller spår av gift har hittats i hans system. Vi tror inte att patienten har förgiftats,” sade Kalinichenko. För tillfället upptäckte de analyser som har utförts ingen förekomst av gifter eller deras spår i blod eller urin”, sade Kalinichenko.
  Han tillade att läkarna hade fastställt en diagnos, men de kommer inte att dela den med media. Patientens fru och bror har informerats om diagnosen, sade han.
  Den 20 augusti sa Navalnys taleskvinna Kira Yarmysh att planet som transporterade den ryska oppositionsfiguren gjorde en nödlandning i Omsk efter att han plötsligt kändes dålig under mitten av flygningen. Navalny är i koma. Tidigare rapporter sa att han hade kopplats till en ventilator.
  Navalnys press-sekreterare Kira Yarmysh hävdade att han kunde ha varit förgiftad och spekulerade i att något kan ha hällts i teet han hade på Tomsk flygplats innan han gick ombord.
  CCTV-bilder visar emellertid att han fick en kopp te från sin assistent Ilya Pakhomov, vilket innebär att ingen av dem som förberedde drycken kunde veta för vem den var avsedd.
  Under tiden har ett speciellt medicinska flygplan från Tyskland anlänt till Ryssland, eftersom Navalny enligt rapporter förväntades överföras till Charite-sjukhuset i Berlin. Men ryska läkare tror att patientens tillstånd inte tillåter transport.
  https://tass.com/society/1192195

 3. Utan att vara speciellt intresserad har jag alltid betraktat Aleksandr Lukasjenko som en kvarleva från sovjettiden, en något gammaldags autokrat av sovjetmodell. Trodde att han var äldre – är bara 65 år (!). Min åsikt om den allt starkare oppositionen och anklagelserna om valfusk har varit tämligen neutrala – låt honom falla, en ny regering innebär nya möjligheter. Han har suttit vid makten i 26 år. Och hans våldsamma svar på oppositionens gatudemonstrationer minskade inte min tveksamhet inför hans demokratiska ambitioner.
  Därför reagerade jag negativt på den till synes totala uppslutningen bakom Lukasjenko i USA- och Natokritiska kretsar i min närhet. Ordet ”kontrarevolution” har t ex använts. Fullkomligt irrelevant i det här sammanhanget. Vi vet alldeles för litet om de interna förhållandena i Belarus. Och bör därför vara försiktiga med att välja sida i den interna politiska konflikten. Den spontana uppslutningen bakom autokraten Lukasjenko kan visa sig bli pinsam om vi inte ser upp, men handlar förstås om misstanken att hela oppositionen är inspirerad av USAs oehört välutvecklade och effektiva undergrävande verksamhet organiserad av National Endowment for Democracy, som på sin hemsida öppet redovisar stora ekonomiska satsningar i Belarus. Se också sajten https://consortiumnews.com/2020/08/20/qanon-is-a-fake-decoy-imitation-of-a-healthy-revolutionary-impulse/.
  Å ena sidan är det viktigt att respektera vitryssarnas exklusiva rätt att själva hantera landets interna konflikter. Och det finns säkert ett äkta och välmotiverat missnöje med delar av Lukasjenkos politik. Men samtidigt kan vi vara övertygade om att oppositionen är kraftigt infiltrerad av NED.
  Vitryssarna har förhållandevis goda levnadsvillkor – låg arbetslöshet, god materiell standard, inga problem med plötsliga pris- och avgiftshöjningar, ingen nyliberalism… De skulle ha åtskilligt att förlora på politiska och ekonomiska reformer liknande dem i Ukraina som idag är utfattigt och korrupt.

  Hur auktoritär är då Lukasjenko? I våra mainstreammedier framställs han som en våldsamt förtryckande diktator av värsta sort. Samtidigt ser vi hur rakt motsatta berättelser om Lukasjenko och Belarus publiceras av källor på nätet, t ex https://tillpunkt.com/2020/08/19/det-pagar-ingen-folklig-resning-mot-lukasjenko, som närmast skildrar en idyll. Sanningen ligger väl som vanligt någonstans mitt emellan.
  Våldsam blev han i varje fall som reaktion på oppositionens stora gatudemonstrationer, när ett stort antal demonstranter fängslades och misshandlades. Och det började med att ett par av de starkaste rivalerna som ställde upp i presidentvalet fängslades, varpå deras fruar kandiderade istället och blev hjältar. Nu hävdar oppositionen att valresultatet är falskt och att oppositionen borde vara valets legitima segrare. Ingenting konkret tyder på att det är så, men moraliskt har oppositionen fått ett övertag.
  Frågan för dagen är om proteströrelsen med sina krav på Lukasjenkos avgång har ett brett folkligt stöd i landet eller egentligen bara är uttryck för den urbana västorienterade intellektuella medelklassens intressen.
  För oss utomstående iakttagare och grannar i det svenska närområdet är det viktigt att inte fred och säkerhet försämras av att USA/Nato via sin infiltration i oppositionen lyckas göra Belarus till ännu en bas i den pågående militära inringningen av Ryssland. Vi måste kraftigt motarbeta alla försök till utländsk inblandning i Belarus´ interna angelägenheter.
  Personligen vet jag nu oerhört mycket mer om landet Belarus/Vitryssland.

  • Det handlar inte om att sluta upp bakom Lukasjenko men det finns all anledning att oroa sig för den närmaste framtiden i Vitryssland. Lukasjenko gör ett burdust intryck och verkar inte vara den vassaste pennan i fodralet. Han gjorde samma misstag som kollegan Janukovitj i Ukraina genom att försöka utnyttja spänningarna mellan Väst och Öst för egen vinning. En sparv i tranedansen. Det kunde bara sluta illa.

   Å andra sidan säger de som vet mer om landet, som Israel Shamir på unz.com, att ekonomin i Vitryssland inte alls är dålig men att den inte är anpassad för västmarknaden. En färgrevolution här skulle innebära en avveckling av industrin likt den Paul Bremer verkställde i Irak som även de hade en betydande industriell produktion med stor sysselsättning.

   Våld mot demonstranter skall inte accepteras. Jag undrar därför varför Emmanuel Macron fortfarande sitter kvar i tjänsten. Ett antal dödsfall samt ett fyrtiotal unga personer som fått ena ögat bortskjutet av kravallpolisens kulor.

   • Den väsentliga skillnaden är att Macron är en springpojke åt Rothschild bankirfamiljen. Han kan döda och skada hur många Fransmän som helst. Han förblir skyddad av maffian. Däremot är Lukasjenko ett villebråd för att han inte knäböjer sig på bankirens altare. Svaret på varför media är tyst om Macron men ojar om påstådda brott av Lukasjenko.

  • Lukasjenko må kallas diktator men jämfört med hårdföra islamiska diktaturer så är han en mysgubbe! Visst, Lukasjenko verkar inte begripa mycket om demokrati, han tror nog att bara man fått mer än 50% så kan man göra exakt som man vill utan hänsyn till mindre partier och deras ledare! Vi ska komma ihåg att man i östra Europa inte har den hundraåriga tradition av demokrati som vi i väst hade till i alla fall 1900-talets slut och som sedan förfallit betänkligt. Tänk bara på de uselt genomförda valen i Frankrike, USA och Sverige på senare tid så förstår man problemet! Inga bra förebilder alls för ganska nya länder med kort demokratisk historia. Polen och Ungern kritiseras också från väst, ibland med viss rätt, men EU och USA är inte bättre, snarare tvärtom! Hur var det nu…Makten ska utgå från folket, var det visst…Det tycks politikerna helt ”glömt” bort i sin hybris!

  • Jag har inte studerat ämnet Vitryssland men jag läste Shamirs artikel häromdan och jag blev förvånad av den ekonomisk styrkan. Det enda som jag visste förut var att Vitryssland har ett flitigt utbyte av elektricitet med de baltländerna och Polen. Skulle landet paja kunde det spela roll för de nordiska elpriserna, speciellt vindstilla dagar vintertid.

   Shamir gör gällande att de ryska rövarkapitalisterna är lika mycket ett hot som de västliga.
   Det är en viktig påminnelse om att Ryssland är bara ytligt sätt en motvikt till västkapitalismen. En nyttig konkurrent, men absolut inte en socialistisk bas. Det som ”räddar” oss är att Ryssland är beroende av Asien för att överleva, alltså tvingas till att ty sig till Kina och alla andra som vill skaka av sig kolonialmakterna.

   Vad gäller läget nu, indikerar BHLs stöd till ”oppositionen” att det är 200% säkert att en statskupp i en eller annan form är på gång. Det kan komma att flytta mycket blod.

  • @Åkerblad glömde ta med följande. Det rapporteras också att journalisten skrek ”I can’t breathe, I can’t breath”. Varpå polisen sa ”håll käft vi ska sätta gips på dig!”.

 4. Lugn! Allt löser sig! Löfven har uttalat att ”han ser med allvar på situationen.” Det måste väl räcka?

 5. Haha…mediecirkusen kring skurken Navalny är på högvarv! Snacka om spekulationshysteri! Men det är exakt så propgandamedia agerar i globalistmaffians tjänst! Man ljuger ihop en historia och upphöjer den till ”sanning” enligt samma ”modus operandi” som brukligt! Men det räcker ju att 60% tror på skiten då har de nått sitt mål. Andra som för länge sedan genomskådad fulmedia bara skrattar åt eländet!

  • Den ryska oppositionsaktivisten Alexey Navalny, som förblir i en konstgjord inducerad koma, har överförts från ett sibiriskt sjukhus för att lyftas för behandling i Tyskland på familjens begäran.
   Aktivisten Navalny kan ha upplevt en snabb minskning av blodsockernivåerna under en flygning på torsdagen, vilket ledde till att han förlorade medvetandet. Detta enligt överläkaren på Omsk medicinska anläggning där han behandlats.
   Navalny tappade medvetandet på torsdagen, medan han var ombord på ett flygplan som flyger från Tomsk till Moskva. Flygplanet var tvungen att göra ett nödstopp i Omsk och aktivisten hamnade på ett lokalt sjukhus i en konstgjord inducerad koma.
   Hans anhängare har påstått att han kan ha varit förgiftad – ett påstående som har förstärkts av ett antal västerländska ledare- och medier. Hittills har inga bevis på något giftigt ämne framkommit.
   Tidigare avslöjade dr. Anatoly Kalinichenko, att något gift eller spår av gift inte hittades i blodet eller urinen.
   Vi har utarbetat diagnoser. Den viktigaste, som vi är benägna att gynna, är en störning i kolhydratbalansen, det vill säga en metabolisk störning hävdade han på fredag ​​eftermiddag. Detta kan orsakas av en kraftig minskning av blodsockret, vilket kan leda till en förlust av medvetande..
   Trots allvarligheten i Navalnys tillstånd ansåg läkare i den sibirska staden Omsk honom tillräckligt stabil för överföring. Fortfarande i en medicinskt inducerad koma levererades han till Omsk flygplats i en ambulans strax efter 06:00 lokal tid och flög ut till Tyskland omkring klockan 8.

   Vad är då en medicinskt inducerad koma? Det är ett sätt på vilket läkare kontrollerar svullnad i hjärnan efter trauma, för att förhindra hjärnskador och till och med döden. När hjärnan är skadad kan den svälla och sätta så mycket tryck på skallen att blodtillförseln är avskuren. Ett sätt är att ge ett intravenöst läkemedel som kallas mannitol, vilket minskar vattenvolymen i hjärnan. Sänka patientens blodtryck och öka andningsfrekvensen (sådana patienter är alltid på en ventilator – andningsapparat – så att andningsfrekvensen kan styras mekaniskt) är också metoder som sänker intrakranialt tryck. Grundidén är att sätta hjärnan i vila genom att stänga så mycket aktivitet som möjligt. Läkare övervakar intrakranialt tryck för att bestämma hur lång tid det är att upprätthålla koma, vilket kan vara riskabelt. Medicinsk inducerad koma är en kontroversiell procedur och inte alla läkare är övertygade om effektiviteten.

   • Omsk-läkare publicerade ett öppet brev där de svarade på kritik i sin adress på grund av situationen kring Alexei Navalny. Läkare noterade att reaktionen från den liberala allmänheten ”går utöver alla gränser för etik och sunt förnuft.” Experter betonade att de kämpade för bloggarens liv i 44 timmar och kunde stabilisera hans tillstånd, men nu försöker de svärta ner dem. Under tiden bad överläkaren på Omsk-sjukhuset, där Navalny togs, kollegor från den tyska kliniken ”Charite” att tillhandahålla uppgifter på grundval av vilka man drog slutsatsen att han var berusad med kolinesterashämmare.

    ”Den hårda reaktionen från den liberala allmänheten på Omsk-läkarnas handlingar för att rädda Alexei Navalny går utöver alla gränser för etik och sunt förnuft. Idag är det omöjligt att förneka det faktum att det är tack vare professionalismen hos Omsk-medicinspecialister att Navalny överlevde, säger överklagandet.
    Läkare påpekade att människor som räddade Navalnys liv hotades med repressalier och förolämpande etiketter fästes på dem. ”Vi tror att en sådan attityd gentemot läkare som ärligt och professionellt fullgjorde sin plikt är oacceptabel”, säger brevet.

    Som en påminnelse, den 20 augusti, gjorde ett flygplan S7 som utförde en flygning Tomsk – Moskva nödlandning på Omsk flygplats. Ombord var Alexei Navalny, som plötsligt blev sjuk under flygningen. Mannen var snarast inlagd på ett lokalt sjukhus, han var medvetslös.
    Släktingar insisterade på överföringen av Navalny till den tyska kliniken ”Charite”, där han fördes den 22 augusti, efter att läkarna på Omsk-sjukhuset ansåg patientens tillstånd stabilt.
    Inom 16 minuter efter att ha fått signalen från planet anlände ambulansen till flygplatsen. På 17 minuter efter att patienten utfördes på en bår fördes han till vårdcentralen på akutsjukhuset №1 i Omsk.
    Som författarna till det öppna brevet påpekade uttrycker patientens släktingar, vänner och släktingar i sådana situationer vanligtvis tacksamhet mot läkarna, men enligt Omsk-läkarna försöker Navalnys anhängare på alla möjliga sätt att förakta dem som räddade hans liv. ”Människor utan medicinsk utbildning ställer diagnoser, pratar om behandling, manipulerar information. Samtidigt bevittnade ingen av dem hans (Navalny – RT ) tillstånd och känner inte till den snävt professionella och kräver ytterligare kunskap om resultaten av analyser och undersökningar. I själva verket står vi inför ett sådant fenomen som en ”politisk” diagnos, som inte har något att göra med medicin, säger det öppna överklagandet.
    Kreml uttryckte hopp om att förbindelserna mellan Ryssland och väst inte kommer att försämras på grund av situationen med Alexei Navalny. Vi är motsätter oss att någon klistrar några etiketter till den nuvarande situationen, det vill säga de kallar något förgiftning som ännu inte har bekräftats. Vi påpekar att talar vi om en rysk medborgare som är i koma. ”Och vi skulle vilja ta reda på vad som orsakade denna koma … Vi är definitivt absolut intresserade, inte mindre än andra, av att förstå vad som ledde till koma av en patient som nu behandlas på ett Berlins sjukhus”, enligt Kremls talesman Peskov.
    https://russian.rt.com/russia/article/777441-vrachi-omsk-navalnyi-pismo

  • På tal om det, vart tog atombomben i Beirut vägen?

   I veckans nummer av gratisblaskan UppsalaTidningen.se (numera dotterbolag till UNT, en f.d. ”frisinnad” fristående dagstidning som efter konkurs hamnade i högerburen. Noteras kan att Metro, som bidrog till UNTs konkurs, gick hädan efter att ha sinkat den anrike UNT.) skriver Jakob Bach om ett samtal med Johannes Åkerblom, växtodlingschef på Lantmännen.
   Här finns ett praktexempel på information blandad med desinformation vad gäller både ammoniumnitrat och smällarna i Beirut den 4de dennes.

 6. Östra Europa drömmer om frihet. Till sist tröttnar folk på autokratiskt stillestånd, 26 år med samme förtryckare är ovanligt långt.

  Sen kommunismen kollapsade och det befästa fattighuset visade sig vara bankrutt har de regeringar som tillträtt att välja på lån från väst, samtidigt som folket emigrerar västerut för arbete, eller stillestånd utan vare sig investeringar eller marknader, och strypt yttrandefrihet som grädde på moset. Folket uthärdar vad de måste, men att se samma gubbe berätta sagor medan hans polis misshandlar folk blir nog till sist för mycket.

  Macron har nämnts som jämförelse. Macrons greta-anpassade folkfientliga klimatpolitik har genererat långt större och långvarigare protester hos fransmännen. Plötsligt är DN inte alls lika intresserade, den gamla skökan stöder nämligen Macrons politik.

  • Professor Jan Vitek skriver ”Vitryssland är inte fattigt, dess industri har moderniserats såväl som jordbruk. De producerar många varor och livsmedel för export. Europa är inte särskilt intresserad av vitryska lastbilar och korvar eftersom de har sina egna, men de är efterfrågade i Ryssland eftersom de är bra och billiga.

   Vitryska möbler och modeprodukter är populära i Moskva. Under en tid, åtminstone fram till 2015, växte den vitryska ekonomin med tio procent per år. Arbetslösheten har varit under två procent i flera år. Medicin, hälsovård och högskoleutbildning är gratis.

   De som examineras från universitet måste arbeta två år dit de skickas. De som inte arbetar är snyltare och måste betala böter till kommunen för varje improduktiv dag eller gå i fängelse.

   ”Det viktigaste är nog privatiseringen av nationell egendom och dess försäljning till utländska händer. Här kollapsar oppositionens enhet. Den pro-västerländska delen vill sälja familjesilver till västerländska investerare, medan den pro-ryska delen vill att de ryska oligarkerna ska få dem. Åttio procent av all vitrysk industri tillhör staten och allt jordbruk, som huvudsakligen består av privata gårdar, står på spel.” Vet vitryssarna vad som står på spel?

  • Javisst drömmer Östra Europa om frihet – med lockdown, mask och icke att förglömma stora skulder.
   Diktatorn Lukasjenko vägrar införa ”Lockdown” och påbud att bära mask så som västländer gör. Att jämföra med västs demokratiers motsatta dito.
   ”What do you think about a policeman smashing a woman’s car window and dragging her out of her car to be arrested after attending a meeting protesting the state’s imposition of a draconian curfew and the curtailing of other civil liberties?
   Pretty appalling, huh? But you probably haven’t heard too much about it because it happened in ”democratic” Australia, in Melbourne, under ”Coronavirus lockdown”, and not Belarus, whose President, Alexander Lukashenko is the latest non-globalist approved leader to receive the ’World’s worst dictator’ mantle.
   Belarus didn’t have a lockdown. It didn’t impose ”Covid curfews”. It didn’t make wearing face masks mandatory. In fact, Lukashenko actually claimed in June that his country had come under great pressure from international lenders, including the IMF to ”do an Italy” and introduce ”quarantine measures, isolation, a curfew” – pressure which he rejected.”

   https://sputniknews.com/columnists/202008191080216732-belarus-where-a-dictator-is-condemned-by-those-who-supported-lockdowns-in-their-own-country/

  • Javisst drömmer Östra Europa om frihet – med lockdown, mask och icke att förglömma stora skulder.
   Diktatorn Lukasjenko vägrar införa ”Lockdown” och påbud att bära mask så som västländer gör. Att jämföra med västs demokratiers motsatta dito.

   ”What do you think about a policeman smashing a woman’s car window and dragging her out of her car to be arrested after attending a meeting protesting the state’s imposition of a draconian curfew and the curtailing of other civil liberties?

   Pretty appalling, huh? But you probably haven’t heard too much about it because it happened in ”democratic” Australia, in Melbourne, under ”Coronavirus lockdown”, and not Belarus, whose President, Alexander Lukashenko is the latest non-globalist approved leader to receive the ’World’s worst dictator’ mantle.
   Belarus didn’t have a lockdown. It didn’t impose ”Covid curfews”. It didn’t make wearing face masks mandatory. In fact, Lukashenko actually claimed in June that his country had come under great pressure from international lenders, including the IMF to ”do an Italy” and introduce ”quarantine measures, isolation, a curfew” – pressure which he rejected.”

   https://sputniknews.com/columnists/202008191080216732-belarus-where-a-dictator-is-condemned-by-those-who-supported-lockdowns-in-their-own-country/

 7. En parentes men ändå viktig upplysning för mig.
  Det har varit val i Vitryssland och Alexandr Lukasjenko vann med förkrossande majoritet.
  Det är i princip det enda som framgått ur västmedierna.
  Men vad är det man röstar på? Partier som här? Eller en president som i USA?
  Vad finns det att välja på när man som väljare röstar i Vitryssland?

  Donald Trump representerar och tillhör ett parti som heter Republikanerna.
  Men vilket parti tillhör Lukasjenko?
  Eller är han partiet själv???
  Finns det någon internationell övervakning av valen i Vitryssland som i Ryssland till exempel?
  Eller är hela valproceduren en angelägenhet för statsmakten och i sin förlängning Lukasjenko själv?
  Vill veta 🙂

  • Vilka belägg finns för ett mordförsök av Putin, ett mordförsök som minskar hans möjlighet till inflytande i Belarus?

  • Hans Stigsson Michailov, med sina ukrainska rötter saknar trovärdighet , trots att han är politisk redaktör på Norrköpings Tidningar och- en stabil högerman av det klassiska snittet.

   • OMSK, 22 augusti. / TASS /. Mer aktuellt om Navalnys situation.
    Läkare i den sibirska staden Omsk är redo att ge all information och hjälp till specialister på en tysk klinik Charite, där bloggaren Alexei Navalny genomgår behandling, säger det regionala hälsovårdsministeriets presstjänst.
    ”Läkare av BCMP-1, som behandlade Alexei Navalny, är redo att ge all hjälp både till släktingarna och läkarna på den utländska kliniken och ge all information eller erbjuda hjälp”, sade uttalandet.
    På en släkting till Navalnys begäran fattades ett beslut att överföra Navalny från sjukhuset Omsk till en tysk klinik.
    De personer som följde Navalny under flygningen fick en detaljerad medicinsk rapport om Navalnys tillstånd, som sade att ”alkohol och koffein hittades i hans urin.”
    Tidigt på lördagen fördes den ryska bloggaren Alexei Navalny till Charite-sjukhuset i Berlin nästan klockan 10:30 (11:30 Moskva-tid). Läkarna undersöker nu honom på kliniken.
    Flygplanet från den sibiriska staden Omsk landade på Tegel flygplats i Berlin.

    Ursprungligen var ryska läkare emot att transportera Navalny, som är i koma, över hans instabila tillstånd. På fredag ​​kväll sa läkarna att patientens tillstånd hade stabiliserats. På släktingens begäran fattades ett beslut att överföra Navalny från sjukhuset Omsk till en tysk klinik.
    På fredagen skickades ett plan för Navlany från Nürnberg till Omsk. Flygningen arrangerades av stiftelsen Cinema for Peace mänskliga rättigheter. Den 20 augusti rapporterade Navalnys taleskvinna Kira Yarmysh att Navalnys plan, på väg från Tomsk till Moskva, hade gjort en nödlandning i Omsk, eftersom Navalny plötsligt kändes dålig. Bloggaren blev inlagd på sjukhus, han konstaterades vara i koma och sattes på en ventilator.

  • Navalny är en högerextremister som saknar folkligt stöd i Ryssland.
   Hans demonstrationer kan samla något tusentals man i tiomiljonerstaden Moskva.
   Navalny är dock väldigt smart, han vet hur han ska få rubriker i väst.
   Att tro att den ryska staten skulle ligga bakom detta är att tro på för mycket, Navalny är farligare död än levande för Putin.
   Ungefär samma med Sergej Skripal som dom redan hade utvisat från landet, vad skulle Ryssland tjäna på att förgifta honom?
   Eller Litvinenko samma där, farlig blev han när han dog.

 8. The Saker har släppt fram en gästbloggare som menar att det allvarligaste hotet mot Vitryssland är:

  ”The main threats to national security are caused by the growth of the Kremlin’s aggressive foreign policy, Belarus’ participation in post-Soviet integrationist projects under the auspices of Russia, the domination of Russian media in the information space, and a low level of national consciousness among Belarusians.”

  Det verkar som om skribenten har läst sin Marx och Engels. Som Jan Myrdal skriver på sid. 131 i ”Dussinet fullt” (1982): ”Marx och Engels beskrev utförligt det ryska rikets utveckling. De gav också en serie förklaringar till hur denna märkliga statsbildning formerat sig och expanderat. För dem var den europeiska demokratins första uppgift att enas kring en kraftfull anti-rysk politik.”

   • Då kommer man till den intressanta frågan om vissa av Marx/Engels 160åriga slutsatser är giltiga, men andra inte? Är profitkvotens tendentiella fall giltig, men inte en gemensam västeuropeisk antirysk politik? Bägge lika gamla, men bara den önskvärda giltig?

  • Ha ha, där har vi källan till den f.d. franske ”grön” presidentkandidats bedrövligt inlägg i Europaparlamentet, som fanns kvar för några veckor sen på partiets hemsida.

 9. Väst använder Vitryssland som en trampolin för att senare lättare kunna attackera Ryssland.
  President Alexander Lukashenko säger att han och Vladimir Putin är överens om att styrkorna som påstås styra den pågående politiska krisen i Vitryssland syftar till att attackera Ryssland härnäst. Vi blir pressade och vi måste förhindra att detta sker.
  Den vitryska ledaren sade också att han inte hade deltagit i pro-regeringssammanställningar förrän nu eftersom hans motståndare påstås ”förbereda” sig för att attackera hans anhängare. ”Jag var rädd för att människor skulle skadas, så vi tog en paus. Kanske tvekade vi för länge, sa han.
  Vitryssland har kämpat med storskaliga anti-regeringsprotester efter att oppositionen anklagade Lukashenko för att rigga omröstningen för att säkerställa en sjätte mandatperiod i augusti 9.
  Under de första dagarna i kölvattnet av valet – vilket det officiella resultatet säger att han vann med 80 procent av de avgivna rösterna och demonstranter möttes med ett tufft polissvar och massarresteringar.
  Anhängare av oppositionskandidaten Svetlana Tikhanovskaya, som hastigt avvek till Litauen, fortsätter att demonstrera på gatorna, medan Lukashenko-supportrar nyligen började samla på sina egna möten.

  • Vad jag förstått redan sedan tidigare är att den här ”oppositionspolitikern” inte är så särskilt populär i sitt hemland Ryssland.
   Det är mer i det liberala Västeuropa som Navalny lyfts upp som en ikon för ”framtidens Ryssland”.
   Kan inte tänka mig ryssarna ser det som någon större förlust om han skulle försvinna till något land här i västra Europa.
   Definitivt inte heller Rysslands regering i Kreml.
   Ett bekymmer mindre liksom…

  • Man kan väl konstatera att om Navalny agerat i Sverige som han gör i Ryssland hade han blivit stämplad som nazist och klassats som en avskydd NRP-anhängare! Navalny lever gott som nyttig idiot i Ryssland som EU:s och USA:s lakej och han har sin inkomst från mutor därifrån! En professionell bråkmakare alltså! Något folkligt stöd har han inte men det besvärar inte politiker i väst ett dugg eftersom många som Löfven, Macron etc heller inte har något större stöd bland folket! Och man undrar ju hur en uppenbart alkoholiserad och sjuk man drar ”en isande vind över Vitryssland”? Vad är sammanhanget?

 10. ”Sjukhuset Charité i Berlin, där den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj vårdas, uppger att provresultat ”indikerar förgiftning”.” Sveriges Radio
  Enligt radionyheter kan det röra sig om kolinesterashämmare, vilket innebär ökade effekter av acetylkolin. För detta finns de lätt tillgängliga motgiftet atropin. Kolinesterashämmare används – i lämplig dos (får vi hoppas) – vid behandling av demens. Och finns i insektsbekämpningsmedel.

  CNN rapporterar ””Vi har att göra med en patient som, det är ganska troligt, förgiftades”, sade Angela Merkels talesman, Steffen Seibert, till journalister under en presskonferens på måndag. ”Eftersom det finns en viss sannolikhet för ett giftattack är skyddet nödvändigt,” sade Seibert.”
  CNN

  • Mest sannolikt, troligtvis, av allt att bedöma, verkar det som att NED-aktivisten och USA-lakejen tros ha varit förgiftad. Mest sannolikt och av allt bedöma verkar det som att jorden är troligtvis platt!

   Ur boken Bevisföringens A B C, andra upplagan. Skripal & Dotter Förlag AB, lilla-Britannien

  • Japp, det är så fulmedia skriver när de vet att de presenterar en lögn i propagandasyfte! Här i Sverige har man börjat kalla när somalier, araber, afghaner slåss och skjuter på varandra för ”grupperingar” vilket är kodordet, för fulmedia vill/får inte säga sanningen! Helt patetiskt eftersom polisen ”läcker” ut den riktiga informationen till alternativa media och alla som läser dessa kan ta del av vad som händer egentligen!

  • Något om verkan av ämnen i gruppen kolinesterashämmare, varav en enligt doktorerna i den tyska kliniken ”Charite” Alexei Navalny förgiftades.
   Chefen för avdelningen för biokemi, St. Petersburg State Medical Academy, Vladimir Dadali berättade om verkan av ämnen i gruppen kolinesterashämmare, varav en enligt doktorerna i den tyska kliniken ”Charite” Alexei Navalny förgiftades.
   Dadali sa att ämnena i denna grupp används för olika ändamål, inklusive i medicinsk praxis. ”Kolinesterashämmare är olika. Det finns giftiga ämnen, till exempel sarin, efter sådan förgiftning pratar det inte längre … Det finns hämmare som förstör insekter och kackerlackor. Det finns läkemedlet fosfakol, det används i ögat, det är också en kolinesterashämmare, bara svagare … Det finns också läkemedlet proserin, som också är en kolinesterashämmare, ”förklarade specialisten. Han betonade dock att läkemedel i denna grupp kan orsaka förgiftning vid överdosering.
   ”Dessa läkemedel påverkar överföringen av nervimpulser, men i mycket små doser och i stora doser är de dödliga gifter,” sade Dadali.
   Specialisten tillade att i människokroppen är kolinesteras involverat i nervsystemet. ”Kolinesterasenzymet ansvarar för överföringen av nervimpulser, sändaren är acetylkolin, den måste bildas i nervkontakter och sedan förstörs kolinesteras.
   Dessutom finns det receptorer och hämmare som blockerar kolinesterasreceptorer: proteiner som uppfattar dess signal, avslutade specialisten.

 11. Jag skrev i mars 2017 ”Trots Navalnys rykte på vissa håll som en exponerare av korruption, spelade han ingen roll i att avslöja de absolut två mest allvarliga fallen av korruption de som involverar förre försvarsminister Serdjukov och förre ekonomiministern Economics Ulyukaev. Navalny själv har inte bara nyligen åter dömts för förskingring i Kirovles-fallet, men han har också under de senaste åren dömts för förskingring i ett annat fall som innefattade företaget Yves Rocher. Detta gör att det finns skäl att allvarligt betvivla hans image som en förkämpe mot korruption.” Vad innebär protesterna i Ryssland?

 12. I måndags (den 24 aug 2020) skulle förtalsrättegången (har förolämpad en krigsveteran) mot Navalny ha börjat. Blev uppskjuten på obestämd tid.

  Kan det vara anledningen till att han blev ”akutsjuk”??

  • Jodå, det är många i Ryssland som vill ha skojaren Navalnys huvud på ett fat men det är knappast Kreml eller Putin av den enkla orsaken att han kan peka på att är det sådan kriminell tok ni vill ha i stället för mig! Navalny gör bäst tjänst för Putin genom att leva och uppföra sig som den skurk och skojare han är! Om allt detta vet ryska folket och därför har Navalny inget mätbart stöd i Ryssland!

  • Navalny befinner sig nu som gäst hos kansler Angela Merkel själv på ett sjukhus i Tyskland. Navalny är kvar i en konstgjord koma, det finns inget hot mot hans liv, rapporterar TASS.

   Läkare från Berlins klinik Charite gjorde det första officiella uttalandet om tillståndet för den ryska oppositionsledaren Alexei Navalny. ”Läkarteamet undersökte patienten noggrant efter hans ankomst.

   Kliniska resultat indikerar berusning med ett ämne från gruppen av aktiva ingredienser kolinesterashämmare. Det specifika ämnet är fortfarande okänt, ”säger uttalandet. Men politikerns hälsoprognos är fortfarande osäker.
   Uppkomsten av sena konsekvenser, särskilt i nervsystemet, är inte utesluten, sade Charite. I enlighet med diagnosen administreras oppositionisten motgiften atropin. Fler tester kommer att göras.

   Navalny anlände till Tomsk för att stödja lokala anhängare inför valet i september. Innan hemresan till Moskva gick han till ett kafé och drack te. På flygresan hem till Moskva insjuknade Navalny och fördes efter en hastig mellanlandning till sjukhus i Omsk för undersökning.
   Senare överfördes Navalny per flyg från ett ryskt sjukhus till ett sjukhus i Tyskland. Tyska läkare bekräftade Navalnys förgiftning.

   Tidigare rapporterades att Omsk-läkare publicerade de exakta resultaten av medicinska analyser av Alexei Navalny.

   • https://www.moonofalabama.org/2020/08/the-back-and-forth-about-navalnys-poisoning-.html#more

    I kommentarsfältet, kommentar nr 92, hävdar en rysk läkare att det är rutin att ge patienten preparat innehållande kolinesterashämmare på intensiven speciellt då patienten överförs från respirator till autonom andning.

    M.a.o. om proverna inte innehöll spår av dessa vore det något fel enligt läkaren. Vi har således två olika prover: Patienten vid ankomsten till intensiven i Omsk och patienten vid ankomsten till Tyskland efter att han lämnat intensiven i Omsk. Proverna visar olika och bör också göra det. Ryska läkare hänvisar till proverna före behandlingen och tyska till prover efter.

    Det konstiga i sammanhanget är de tyska läkarnas låtsade ovetskap: Den ryske läkaren säger att det kan bero på två faktorer: politisk order eller bristande sakkunskap. Vi bör nog anta det förstnämnda.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here