Vitryska oppositionspolitikern Svetlana Tikhanovskaya tilldelas frihetspris av EU, men ville sälja ut Belarus?!

20
3241
Svetlana Tikhanovskaya vid framträdande i Minsk. Bild Sputnik.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Jag vill inledningsvis påminna om att en USA-stödd valundersökning visar att Lukashenko fick över 60 % av rösterna i Belarus. Enligt denna fick Svetlana Tikhanovskaya 25 % av rösterna. Undersökningen publicerades en kort tid efter valet innan det värsta drevet kom.

Den här artikeln Vitrysk oppositionsfigur tilldelas frihetspris av EU, vill sälja ut Belarus, säger analytiker har översatts av Rolf Nilsson.

Västledda institutioner och regeringar är inte riktigt intresserade av det vitryska folkets självbestämmanderätt, vilket bevisas av deras ensidiga stöd för antiregerings-grupper och -individer, säger en student i östeuropeisk politik till Sputnik.

Europaparlamentet valde Vitrysslands oppositionsrörelse som vinnare av 2020 års Sakharovpris för tankefrihet. Europeiska unionens lagstiftande organ utpekade specifikt ett antal människor och organisationer inklusive Svetlana Tikhanovskaya, som de kallar en ”oppositionsledare”.

Kayla Popuchet utbildar sig i slaviska studier som en del av sin utbildning i latinamerikansk och östeuropeisk politik vid City University i New York. Popuchet, som också är en regelbunden bidragsgivare till Anticonquista och en New York City Housing Court Specialist, säger att mycket av fru Tikhanovkajas image har konstruerats av västerländska regeringar som inte har det vitryska folkets bästa framför ögonen.

Sputnik: Vem är Svetlana Tikhanovskaya?

Kayla Popuchet:Hon är hustru till Sergei Tikhanovsky, en YouTuber som blev populär bland ungdomarna för att kritisera den vitryska regeringen. Men slagordet ”hemmafru till president” är ett skämt, i själva verket har Tikhanovskaya alltid varit politiskt engagerad. Som barn skickades hon till välgörenhetsprogrammen i Tjernobyl Lifeline och tillbringade somrarna på Irland, där hon fick lära sig om ”efterblivenheten” i sitt land och hur mycket ”bättre” väst är. I en artikel om Tikhanovskayas anknytning till Roscrea sa Irland Times att programmet ”erbjöd dem semester och hälso- och sjukvård”, vilka båda redan funnits i Sovjetunionen och särskilt i Vitryssland.

Så här har du en person, som upplevde det trauma som Tjernobyl var och upplösningen av Sovjetunionen, som har fått höra sedan hon var ung att hennes samhälle är efterblivet och att väst är avancerat och progressivt. Hon är en person som fick lära sig att väst är den frälsare som de efterblivna öststatsmedborgarna så desperat behöver. Även om Vitrysslands omvandling från Sovjetstat till självständig nation skedde under relativ stabilitet jämfört med grannländerna, såg Vitryssland tillbakagång och en ökad fattigdom, vilket Tikhanovskaya upplevde under hela sin barndom och ungdom, allt medan hon reste till Irland.

Sputnik: Vilken typ av politik och intressen representerar hon?

Kayla Popuchet: Tikhanovskaya finansieras och stöds av samma intressen som arbetade för att destabilisera Sovjetunionen och främja nyliberalism över hela Östeuropa. Tikhanovskaya prisar den så kallade demokrati vi har i västvärlden. I en intervju med Washington Examiner hävdade Tikhanovskaya att väst är fritt medan öst är genomsyrat av brott mot mänskligheten. Hon fördömde senare de Ryska trupper som var inbjudna av president Lukashenko för att hjälpa till med att undertrycka protesterna.

Hennes vädjanden till väst, och särskilt till västerländska människor, har varit strategiska och ganska framgångsrika. Vad vet en västerländsk läsare om Tikhanovskayas politik? Om du strikt läser vanliga västerländska nyheter är allt du vet att hon är en förespråkare för mänskliga rättigheter och vill ha fria val. Är detta en politik för en nation med 9 miljoner människor?

Medan hennes hemsida sedan dess har tagits bort har den arkiverats av Historic.ly’s Esha Krishnaswamy där man kan finna en länk till Reanimation Package Reforms for Belarus, samma organisation, som tidigare utarbetade marknadsreformer för Ukraina. I den hittar du hyper-privatiseringsreformer och underfinansiering av offentliga tjänster som sjukhus. Tikhanovskaya har lovat att befria politiska fångar som sin man, politiska fångar som Pavel Yukhnevich, Yauhen Afnahel, Aliaksei Karatkou, medlemmar av European Belarus Civil Campaign och chefs-utvecklare av MakreML-startup. Hon har också lovat att avlägsa sig från Union-State treaty-avtalet med Ryssland och istället främja utländska investerares intressen i den vitryska ekonomin.
Kort sagt kommer hon att sälja ut Vitryssland.

Sputnik: Vad tycker du om att fru Tikhanovskaya är en av mottagarna av Europaparlamentets pris för tankefrihet?

Kayla Popuchet: Freedom of Thought Award är också känt som Sakharovpriset och när du lär känna historien om dess eponym (Sakharov), lär du dig att det är ganska passande att hon skulle få den här utmärkelsen. Båda är politiska dissidenter som förrådde sitt folk och, var inte naiv, Tikhanovskaya är en förrädare.
Hon hyllas av imperialisterna som en slags hjälte för att hon främjar deras intressen. Vilka är de konkreta, speciella ståndpunkterna som påvisar Tikhanovskayas förräderi? Tikhanovskaya har begärt sanktioner mot sitt land, vilket vi vet direkt påverkar folket mer än deras ledare.

Med tanke på att Vitryssland redan är ett ekonomiskt isolerat land, i vilken utsträckning kommer detta faktiskt att skada arbetarna? Kanske inte mycket och det tack vare Vitrysslands relation till Ryssland, men det handlar om principen, eftersom syftet med sanktioner är att kväva ett lands ekonomi tills folket i slutändan störtar regeringen själva. Det är så västvärlden har ingripit utomlands, men gång på gång är det vanliga människor som får lida. Trots att hon påstod sig vara ett ljus för sitt folk förespråkade hon sanktioner.

Sputnik: Vet allmänheten i Vitryssland vem fru Tikhanovskaya är och vilken typ av politik hon företräder?

Kayla Popuchet: Tikhanovskaya är absolut känd överallt inte bara i Vitryssland utan över hela världen. Före valet åstadkom Vitryssland knappast några nyheter i de västliga ’mainstream’- medierna. Efter den 9 augusti återfanns Tikhanovskaya och oppositionen på förstasidorna i större tidningar som t.ex. New York Times. Som jag redan sagt härstammar hennes popularitet från en viss politisk riktning och klass av vitryssar, men inte alla oppositionella stöder henne.
Man kan upptäcka att det finns människor som deltar i protesterna enbart på grund av missnöje med Lukashenko, men som inte är övertygade om att Tikhanovskaya heller är svaret. Även vänstersympatisörer, som det Vitryska Vänsterpartiet, har gått med i protesterna och uppviglat demonstranterna, men mot högeroppositionen.

Medan NEXTA allmänt uppmärksammats har andra Telegram-byråer som ZabastovkaBY förblivit kritiska mot rörelsen och den politik som Tikhanovskaya representerar. Den större online-närvaron av de delar som är mot Tikhanovskaya kvarstår på VKontakte, medan oppositionen sprider propaganda på webbplatser som vanligtvis används av västerlänningar, som Twitter.

Sputnik: Hur populär är hon och oppositionsrörelsen i stort?

Kayla Popuchet: För att förklara hennes popularitet måste vi vara specifika med i vilken grupp hon är populär. Är hon populär bland de äldre som bodde i Sovjetunionen, som kommer ihåg vad det andra världskriget förde med sig, liksom den fascistiska ockupationen av Vitryssland och som fördömer Pahonias flagga? Nej.

Istället är hon populär bland IT-sektorerna, den småborgerliga ungdomen och opportunisterna som Vitrysslands National Front-parti, som länge har fantiserat om att ta makten över Vitryssland. Precis som alla andra människor är vitryssarna inte stöpta i samma form, utan har olika åsikter. Även om hon har många anhängare finns det också många människor som tar avstånd från henne.

Den 17 september höll oppositionens motståndare ”The Women’s Forum: To Belarus”, som svar på kvinnornas marsch varje vecka på söndagar. Detta organiserades i en allians med Lukashenkos anhängare och de som helt enkelt inte stöder Tikhanovskaya (”To Belarus” har varit mottot för regeringsanhängare / anti-Tikhanovskaya, medan oppositionen säger ”länge leve Vitryssland ”. I de västerländska medierna kommer man inte att finna de motprotester som hålls av pro-Lukashenkogrupperingarna, och det beror på att en berättelse måste skapas om att hela landet står enat mot Lukashenko. Men det här är bara en noggrant utformad berättelse, inte verkligheten.

En annan sak är att dessa protester också har ett annat sätt att kommunicera och organisera på än arbetarklassens gräsrotsrörelser.
Det är som en konstutställning för ungdomar, de organiserar både online och utomlands och kan inte effektivt fånga upp vreden från de arbetande massorna som är missnöjda med sitt politiska status quo. Det är i slutändan ett resultat av deras småborgerliga natur vilket är helt avlägset från arbetarnas bekymmer. Men det är absolut nödvändigt att hålla ett vakande öga på framgången med den nationella strejk som Tikhanovskaya har utropat. Det är möjligt att arvet efter henne beror på om arbetstagare väljer att följa eller att inte följa och förenas under hennes upprop.

Sputnik: Europaparlamentet pekade också ut Stepan Putsila, som grundade Telegramkanalen NEXTA. Vad kan du berätta om honom?

Kayla Popuchet: Stepan Putilo är den 22 år gamla aktivisten som verkar helt online och utanför sitt land Uppgiffter från BBC.. I själva verket har han varit utomlands sedan han var 18. Så under dessa år, hur bildar man nätverk och organiserar medan man arbetar specifikt online från den högerstat som Polen är? Jo hans publik är till stor del unga människor, med hopp om en bättre framtid för sitt land, men deras problem är att de följer en nationalist.
Journalisten Armen Gasparyan har hävdat att Putilos farfar var en samarbetsman, A.G. Putilo, under den tyska ockupationen av landet 1941. Detta kan ge oss en förståelse om varför Putilo har hjälpt till att popularisera Pahonia-flaggan, eftersom det var den officiella flaggan för den nationalistiska vitryska folkrepubliken i västra Vitryssland och den vitryska centrala Rada, fascisternas marionettregering här.. Han har effektivt agiterat och samordnat protester, hela tiden bekvämt placerad i Warszawa, som också upplever sin egen våg av protester.

Sputnik: Protesterna följde på omvalet av sittande president Alexander Lukashenko. Det har förekommit anklagelser om att valet var riggat. Hur seriöst tar du dessa påståenden och varför?

Kayla Popuchet: För att vara uppriktig tror jag att det fanns en nivå av fusk under omröstningsprocessen, i vilken utsträckning förblir oklart. Som Sputnik rapporterade fann de amerikansk-stödda Zubr ‘Bizon’ och Chestniye Lyudi valövervakningsgrupperna båda att president Luksjenko fick minst 61,7 procent av rösterna medan Tikhanovskaya fick 25,4 procent. Nu är detta inte de 80 procent, vilket uppgavs som valresultat för Lukashenka, men det betyder inte heller att Tikhanovskaya är president för någonting, möjligen i sina fantasier just nu.

Redaktören: Jag har publicerat en artikel om detta. USA-stödd valundersökning: Lukashenko fick över 60 % av rösterna i Belarus.

Sputnik: I vilken utsträckning representerar de senaste protesterna i Vitryssland legitima klagomål mot Alexander Lukashenkos regering utöver valresultatet?

Kayla Popuchet: Vad oppositionen försöker åstadkomma just nu är en färgrevolution, vilket inte skulle vara möjligt om det inte fanns betydande klagomål från massorna på deras regering. Som jag har påpekat i min video med Anticonquista har vitryska arbetare fört fram legitim kritik, särskilt den av arbetsavtalssystemet, som håller dem bundna till sina arbetsgivare.

Det motsvarar ’pre-labour movement’ under amerikansk kapitalism. Ett annan sak är att jag tycker att det är svårt att på allvar tro att president Lukashenko fick 80 procent av rösterna, särskilt med ett valdeltagande på åtminstone 65 procent, många upplever att man ljugit för dem och känner sig svikna, även om president Lukashenko verkligen vann. Men återigen; den vitryska arbetarklassens svårigheter kommer bara att ytterligare förvärras om höger- och centeroppositionen kommer till makten.

Sputnik: Har protesterna stärkts bakom någon grupp eller person?

Kayla Popuchet: Tikhanovskaya har verkligen blivit rörelsens ansikte utåt, bilden av henne som den hängivna hemmafrun till den politiske dissidenten är vid första påseendet ganska tilltalande. Men hon är faktiskt mycket mer demonisk än den söta hemmafrubilden skulle få dig att tro.

Maria Kolesnikova, kampanjrådgivaren till Viktor Barbariko, och Veronika Tsepkalo, Valery Tsepkalos fru, har båda stött Tikhanovskaya, eftersom deras respektive kampanjer avslutades på grund av att den ene av deras kandidater arresterades medan den andra flydde. Den ”vitryska demokratirörelsen” eller koalitionen mellan olika vitryska oppositionsorganisationer har stöttat Tikhanovskaya och bedrivit kampanj för hennes räkning. Låt oss ta en titt på en av Tikhanovskayas rådgivare, Franak Viacorka, som var tillförordnad kreativ chef för Minsk-byrån för CIA-skapade Radio Free Europe och som sitter i Atlantic Council. Hans far är Vincuk Viačorka, en av grundarna av höger-oppositionspartiet Vitryska nationella fronten, vars symboler kan ses vid protester.

Sputnik: Varför tror du att det är så?

Kayla Popuchet: De vitryska demokratirörelserna har samlats bakom Tikhanovskaya, eftersom hennes närvaro är det närmaste de någonsin har kommit att ta makten och det värsta är att inte många av de ungdomar som protesterar under paroller vet vilken ekonomisk politik de har i beredskap för dem.

Sputnik: Vitryssland är inte medlem i Europeiska unionen och inte heller Nato-medlem. Kan du förklara det intresse som EU och USA har visat för demonstrationerna i Vitryssland?

Kayla Popuchet: Europeiska unionen och Förenta staterna har haft Vitryssland i sitt kikarsikte i årtionden, denna attack mot deras suveränitet är inte ny. Väst har finansierat regimförändringsoperationer i Vitryssland under en längre tid. National Endowment for Democracy spenderade 1 712 398 dollar enbart under 2019 medan EU lovade att ge 53 miljoner euro till initiativ som stöder oppositionen i Vitryssland.

Återigen, före protesterna, var omnämnandet av Vitryssland i västerländska medier begränsat till avtalet mellan Ryssland och Ukraina. Medan oppositionella hävdar att Vitryssland är en auktoritär diktatur där dess medborgare har lite utrymme för avvikande åsikter, har tvärtom den vitryska regeringen tillåtit dessa västerländska regimförändringsoperationer och publikationer som Radio Free Svoboda och Voice of America att verka i sitt land. Så mycket för censur medan publikationer som finansieras av ryska och latinamerikanska regeringar blir censurerade eller avvisade i USA.

Sputnik: Vad tror du att Europeiska unionens politiska agenda är när det gäller Vitryssland? Är deras främsta bekymmer medborgerliga fri- och rättigheter i ett grannland?

Kayla Popuchet: Europeiska unionen bryr sig inte om medborgerliga friheter och mänskliga rättigheter, det är helt enkelt en berättelse de stöder för att deras imperialism skall undgå att ifrågasättas. De rättfärdigar sin utplundring av andra länder för sina egna medborgare men mänskliga rättigheter främjas aldrig i de länder som USA och Europeiska unionen verkar i. I själva verket händer det motsatta. Det vanligaste men mest effektiva exemplet är Vitrysslands södra granne, Ukraina.

USA-EU-alliansen i Maidan strävade efter att lyfta fram de nyliberala och ”högerextrema” allianserna i landet för att ta makten, vilket effektivt förde in Ukraina under västs övervakning. Vänstern organiserade sig både för regeringen och mot regeringen, men deras vision för landet rimmade inte med västerländska intressen, så de måste tystas och attackeras.

Och det ledde till massakern på minst 48 socialister, fackföreningsmän och antifascister den 2 maj 2014 i Odessa. Ett barn, 17-åringen Vadim Papura, var bland de mördade. Och ingen av de skyldiga har åtalats. Ovanpå det försämrades de ukrainska förhållandena och ett krig bröt ut. Båda dessa faktorer skapade tillsammans en utvandring av ukrainare som, trots att de älskade sitt land, hade svårt att klara sig. Detta är den framtid som den vitryska oppositionen vill ha för Vitryssland, eftersom de inte bryr sig om de vitryska massorna, de vill placera sig själva som oligarkerna i landet.

Premiärminister Angela Merkel och presidentMilo Đukanović har lett sina respektive länder lika länge och längre än president Lukashenko, men endast president Lukashenko förklaras som ”Europas sista diktator”. Det beror på att Merkel och Đukanović ställer upp på EU: s politiska krav, men där passar Lukashenko inte riktigt in.

Om Europeiska unionen var intresserad av mänskliga rättigheter, varför fortsätter den att ignorera brott mot mänskligheten begångna av USA: s regering med förvaringsläger för migrerande människor och det statssanktionerade våldet mot svarta amerikaner, eller kanske Israels belägring av palestinier? Vad säger Europeiska unionen när USA-tillverkade vapen används mot colombianska demonstranter eller kanske den franska regeringens egen behandling av de gula västarnas demonstranter? I Europeiska unionens ögon är det bara deras motståndare som kränker de mänskliga rättigheterna. Det som ligger bakom deras intresse för Vitryssland är istället detsamma som för Latinamerika, Asien och Afrika. De strävar efter att dra nytta av dessa länder på deras folks bekostnad.”

Sputnik skriver:”De åsikter och åsikter som uttrycks i artikeln speglar inte nödvändigtvis Sputniks åsikter”.

Relaterat.
USA-stödd valundersökning: Lukashenko fick över 60 % av rösterna i Belarus
Vädjar oppositionsledaren Svetlana Tikhanovskaya om att utländska stater ska anfalla hennes hemland?
Spelar USA och Väst en betydande roll i protesterna i Belarus?
Belarus: Imperialisterna kör samma gamla trötta vals om och om igen.
Planerar USA en ny “färgrevolution” i Vitryssland/Belarus? 23/6
Vad kan ske i Belarus? Funderingar på morgonkvisten i min debatt på DN. 19/8
Oppositionen vill kapa Belarus’ band med Ryssland och närma sig Nato. 20/8
Pågår en färgrevolution i Belarus? Hur vet vi? Är Navalny “inblandad”? 21/8
“Oppositionsledaren” Tikhanovskaya får råd av USA:s biträdande utrikesminister. 24/8
FN kritiserade Ukraina skarpt för tystnad efter attentatet i Odessa för 6 år sedan. Vad hände då – och därefter?
Försöker USA få igång en färgrevolution i Hongkong?

Föregående artikelKonspirationsteorier om sprängda gasledningar
Nästa artikelBiden flyttar tyst världen närmare kärnvapenanfall på Ryssland. Finland redo att ta emot kärnvapen 
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

20 KOMMENTARER

 1. ”Vitryska oppositionspolitikern Svetlana Tikhanovskaya tilldelas frihetspris av EU, vill sälja ut Belarus, säger analytiker”

  Just det tror jag inte Ryssland har något emot. En sådan åtgärd skulle tvärtom göra Belarus mer jämlikt.
  Putins egentliga önskan är ju närma sig väst men väst vill inte riktigt acceptera Ryssland som det är.
  Putin vill att Ryssland ska bli del av världsekonomin därför det är enda vägen att föra landet framåt och undvika stagnation.
  Belarus, eller om du vill kalla landet Vitryssland, sitter i kläm och det finns ingen väg tillbaka.
  Hur gärna du än vill tro det.

  • Det var länge sedan Putin brydde sig om vad som händer i väst! Läste du inte hans tal på Valdai-klubbens möte? Eller vad Lavrov tyckte om sin ”europeiska partners” som han mer eller mindre kallade pellejönsar! Ryssland är väl en av de viktigare kuggarna i världsekonomin så man undrar ju vad du menar? Nej, rysk ekonomi håller inte alls på och stagnera utan Ryssland ökar handeln med Kina, Sydamerika och USA!Dessutom är Ryssland inte alls beroende av sin utrikeshandel på samma sätt som t ex Sverige. Du har tydligen inte förstått att i Vitryssland har det dragits ett streck i sanden….Inget nytt Ukraina alltså! Det är bara att acceptera för EU och USA!

   • ”Du har tydligen inte förstått att i Vitryssland har det dragits ett streck i sanden….”

    På vilket sätt? Menar du att Putin styr Lukashenko? Vad har du för belägg för det? Utveckla gärna

    • Putin kommer inte att tillåta någon ”färgrevolution” i Vitryssland där man tillsätter ännu en globalistlakej i ledningen! Det kan man förstå av att ryska trupper samövar med de vitryska säkerhetstrupperna. Vad gäller Lukasjenko så bryr sig Putin inte mycket om hans öde utan det är frågan om kontinuitet i relationerna med Vitryssland som gäller för Putin. Och frågan är ju vem som skulle tjäna på att Vitryssland också plundrades av bank och globalistmaffian som i Ukraina? Lukasjenko har inte mycket val utan får hålla tillgodo med att Putin i slutändan avgör hans öde! I sammanhanget ska man inte heller glömma den flyktingkatastrof som drabbade Ukraina efter kuppen 2014 där miljontals ukrainare flydde till Ryssland och man vill nog undvika samma scenario i Vitryssland.

     • Jag tolkar ditt svar som att du tror att det har dragits ett streck i sanden men du har inget belägg för det.

     • Ryssland är inte kända för överge sina allierade vilket Syrien visade! Självklart så visar närvaron av trupper att Ryssland inte kommer att överge Vitryssland i globalisternas klor! Du får tro vad du vill….

     • ”Ryssland är inte kända för överge sina allierade vilket Syrien visade!”
      Syrien visade att Ryssland ingrepp först när deras hamn i Tartus hotades. Dessförinnan fick Al-Assad blöda för sig själv. Dessutom Blev Syrien ett utmärkt övningsfält för Ryssland – dels fick man omsättning på sitt bomblager (bomber har en begränsad livslängd), dels fick de ryska piloterna övning på att anfalla skarpa mål (som inte kunde skjuta tillbaka). Inga direkta förluster förutom de ryska legoknektarna från Wagner Group som USA decimerade – därför inga ”officiella” ryska förluster så att Putin behövde ingripa. Enda gången Putin blev arg var när Syrien sköt ner ett ryskt plan. Och i dagarna hade Bennett och Putin haft ett varmt möte där Israel fick grönt ljus för att fortsatta anfalla mål i Syrien bara de koordinerade med Ryssland först. Ryssarna är mästare på ”Realpolitik”.

     • Världen gillar hur Ryssland gjorde rent hus av jihadisterna-för-israel i Syrien. Ryssland gick in i Syrien på inbjudan av landets legitima regering i September 2015, högtidligt annonserat i FN av Rysslands President Putin. Terrorråttorna begravdes av Rysslands precisions bombningar i deras hålor. Halleluja! Rysslands anseende växte ofantligt i världens ögon. Självklart ogillades detta av apartheid israel och dess stora hund USA, och övriga väst. Men ingen kunde stoppa Ryssland. Och världen ropade ”på de bara”!

      En viktig lärdom världen fick av Rysslands krig mot jihadister-för-israel är att medan Ryssland länsar terrorråttorna så gjorde USA allt ör att rädda ISIS. Läs detta om det
      https://www.globalresearch.ca/as-russia-liberates-syria-from-isis-america-saves-isis-from-russia-and-western-media-ignores-it-all/5608349

      OBS: Ryssland bombar aldrig bröllop eller begravningståg till skillnad från västs brutala bomb kampanjer som skördar många civila offer. Det bidrog även till att folket i Mellanöstern (MÖ) renat av begeistrades av Rysslands militärteknologi. Det dröjde inte länge innan vapenuppköp resor från MÖ till Moskva.Petrodollar stinna länder i MÖ fattade snabbt att här får man valuta för pengarna. Saudiarabien fick en dyr läxa då dess ”Patriot” skrotvapen från USA slutade fungera mitt i brinnande krig. Vore jag Sveriges försvarsminister så skulle jag beställa S-400 från Ryssland än USAs berömda skrotvapen ”Patriot”. Tyvärr är jag inte det

     • L har tydligen köpt den löjliga USA-propagandan rakt av! Det finns ju något som heter verkligheten som finns bakom propagandan du läser! Ryssland agerade när de blev tillfrågade, alltså en stor skillnad på USA som bara klampar in utan att fråga någon inte ens FN. USA styrs av gangsters vilket en del tydligen inte kan ta till sig… Visserligen påstås att det är ”folkvalda” gangsters men knappast troligt. Är de folkvalda så har även USA:s folk i så fall ett stort ansvar för USA:s kriminella beteende men jag vägrar tro att en majoritet i USA är så korkade! Och visst provade Ryssland nya vapen i Syrien det står helt klart men man undrar ju var USA har sin ”super duper” vapen man skryter om? Gamla Tomahawk-robotar som modernt luftvärn plockar ner på nolltid duger ju inte längre men terrorbombning med B-52 mot det försvarslösa Mosul gick ju ”bra” eller hur L? Ca 5000 kvinnor och barn strök med enligt uppgift, med det var ju ”demokratiska” bomber så då var det enligt L helt ok! Fy f-n!

 2. Belarusian Protests Are Spilling over into Poland but Warsaw Is Beginning to Blame Russia

  Polish leaders at all levels continue to speak with enthusiasm about the need to fully support “peaceful protests” in Belarus and to help them morally and financially. However, with widespread protests across Poland now, the same national leaders are angrily condemning their “peaceful protesters.” Not only do they condemn the protestors, they are also supporting the use of police violence and threaten harsh prison sentences.

  The Belarusian protests are for the impositions of neo-liberalism. The Poles however are protesting about abortion rights. Although the reason for protests in Minsk and Warsaw are completely different, they are both using the same methods to protest.

  For example, on Sunday the leaders of the women’s strike in Poland officially legitimized the introduction of their advisory council, similar to the Coordinating Council of Belarusian opposition leader Svetlana Tikhanovskaya. Polish protest leader Marta Lempart makes it clear that she has been inspired by events in Minsk:
  “We are looking at Belarus and we see the importance of coordinating action.”

  Weeks ago, Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki wrote directly about the need to support protestors in Belarus and even announced a drawing contest to “illustrate the courage and heroism of Belarusian women.” Some of these creative images were used by Poles during a mass rally in Warsaw last Friday.

  However, the Polish Prime Minister is now outraged at his people’s methods of protest, calling them “barbaric and illegal,” as well as actively urging law enforcement agencies to arrest protestors. For several weeks, the Polish authorities demanded widespread condemnation of the Alexander Lukashenko government for supposed repression against the Belarussian opposition. And now Polish Deputy Justice Minister Michał Woś is calling on the prosecutor’s office to launch a crackdown on protesters.

  “All Polish prosecutors should consider the organizers of illegal meetings to be criminals. Threats to life and health will put them at risk of imprisonment for up to eight years,” Woś said threateningly in an interview with Radio Maryja.

  Strangely, Warsaw, which does not hide their direct interference into the domestic affairs of Belarus, has started looking for “external influence” as responsible for the protests in Poland. Even Jarosław Aleksander Kaczyński, leader of the Law and Justice Party in Poland, has already named “Russian agents” as responsible for the protests in his country.

  Russia has long been well aware that interfering with the internal affairs of other states can spill over into another country. The latest Polish example proves this. By sowing discord in Belarus, Poland is now facing a similar uprising, albeit for different reasons. However, this has exposed Poland’s deep contradictions and hypocrisy.
  https://www.globalresearch.ca/belarusian-protests-spilling-poland-warsaw-beginning-blame-russia/5728666

 3. ”Västledda institutioner och regeringar är inte riktigt intresserade av det vitryska folkets självbestämmanderätt, vilket bevisas av deras ensidiga stöd för antiregerings-grupper och -individer, säger en student i östeuropeisk politik till Sputnik.”

  Hej
  Det där kan jag faktiskt hålla med om.
  Utopister, div. ”samhällsförbättrare”, samhällsomstörtare, teoretiker m.fl. överlag är inte särskilt intresserade av vad folk tycker utan snarare ser ned på dem som hjälplösa i behov av proffshjälp som bara de själva kan erbjuda. Just därför kallar de gärna folkets röst för ”populister”.

  Fast mer sällan har deras (proffsens) samhällskonstruktioner lyckats.
  Och ju mer extrema desto sämre har resultat slutligen blivit.
  Det vete katten om människor verkligen ska leka Gud.
  Jag tror inte det.
  I varje fall inte fullt ut. Men diverse behövliga justeringar kan människor däremot göra.

  Jag läste senast för en stund sedan hur nu röster hörs från det vänsterorienterade partiet Socialdemokraterna intimt förknippade Landsorganisationen LO varifrån det nu hörs röster om partiet ska göra gemensam sak med Sverigedemokraterna och höja pensionerna. Något som de senare länge önskat.
  Jag i varje fall ser hur de teoretiska samhällsomvandlarna och att verkligheten nu börjar glida dem ur händerna så folkets egen röst efter självbestämmande inte riktigt längre går att manövrera som de vill.
  Det är inte långt från jag börjar tänka kommunisten Nicolae Ceaușescu sista tal inför folkmassan där folket inte längre ville lyssna. Vad som hände sedan vet vi.

 4. Ytterligare måste man inse att Vitryssland är intimt kopplat till Ryssland.
  Belarus kommer aldrig bli något västland lika lite som Ryssland.
  Kulturellt hör de ihop liksom Ukraina där dragningar till väst förvisso sedan länge funnits.

  Man måste också försöka förstå att ideologiskt är förhållandet i Belarus det motsatta jämfört väst.
  I Belarus är det de konservativa som försvarar den kommunistiska ”sovjettraditionen” och de oppositionella som står för de ”progressiva” strävandena till västerländsk kapitalism, ”demokratirörelse” samt fri marknad.

  Det är givetvis en situation som de svenska kommunister som finns kvar är helt oförmögna att hantera.

  Jag gillar Belarus. Jag gillar Ryssland.
  Tummen upp för de här länderna och jag både tror och hoppas de kan lyckas få inflytande och tyglande över till vad vildsinta progressiva västpolitiker kan ställa till med i sina övertygelser att skapa en ”bättre värld.
  Jag ser fram mot naturgasledningen från Ryssland till Tyskland.
  För mig får den gärna fungera även som tumskruv.
  Tyska politiker litar jag lite på som de svenska.
  Tyskland har heller aldrig varit stora politiskt.
  Det är däremot Ryssland.
  När Ann Linde är i rysk knipa då njuter jag.

   • Men det har ju dom själva valt.
    Med Ryssland har svenska utrikesministrar inget val.
    Med den inställningen det officiella Sverige har till Ryssland kommer dennes utrikesminister ovillkorligen lindas mellan fingrarna.
    Ryssland vill inte, och ska inte, låta sig styras av västländerna.
    Västerlandets progressiva vänsterrörelser är kopplade till USA och inte till Ryssland.
    SVT Public Service jublade och svenska Socialdemokraterna drog en lättnadens suck när Joe Biden vann presidentvalet i fjol.
    Men vem har eller hade bästa kontakten med Vladimir Putin?
    Joe Biden eller Donald Trump?
    Med president Kim Jung Un i Nordkorea har jag inte hört Joe Biden haft någon kontakt alls.
    Jag försöker ständigt förklara att kommunism och vänster inte är sak samma.
    Men kalla dig gärna vänster. Det gör du som du vill för min del.

    Jag vet inte vad jag ska kalla mig.
    Proletärhöger möjligtvis, om någon sådan nu finns.
    Och gör den inte kanske den kommer?

    • Bäste Arbetarklass, proletärhöger var i dessa dagar inte ett dumt förslag. Men proletärkonservativ är bättre. Arbetarklassen är till sin natur konservativ. Du har helt rätt när du skriver ”Jag försöker ständigt förklara att kommunism och vänster inte är sak samma.” Bland alla de som kallas vänster, eller kallar sig vänster, vimlar det av rena stollar, stollar som tycker det är en god sak att förstöra historiska monument och förbjuda Tintin-böcker på våra bibliotek. Många av dem vet inte ens skillnaden mellan konservativ och reaktionär.

     • Ja, proletärkonservativ är ett bättre ord.
      Med ”proletärhöger” riskerar man få med egenskaper som inte önskas.
      Ser man tillbaka före industrialismen hittar man det proletära hos den egendomslöse bonden.
      Min morfar och mormor var arrendatorer. Alltså egendomslösa bönder.
      Tyvärr gick det inte så bra. De måste tidigt lämna gården och strax efter blev morfar svårt sjuk i elakartad kräfta dog hemma i helvetets plågor.
      Men fyra döttrar blev det i alla fall. En av dem min mamma.
      Det konservativa har sin kärna i det rurala.
      Som motsats har då det progressiva sitt ursprung ur det urbana.
      Det är förklaringen till att kommunisterna aldrig fick arbetarna med sig och istället nyttjade möjligheten att ta vägen genom institutionerna med hjälp av sin högre bildning de oftast erhållit i stadsmiljöerna.

 5. Ja, de vitryssar som inte trivs i sitt moderland kan väl flytta till Väst då om de tror de får ett så mycket bättre liv i den liberala demokratin där.

  En viktig del av Ryssland är Sovjetunionen.
  1420 frågar äldre ryssar på gator i Moskva hur det var att leva i Ryssland när Joseph Stalin var ledare.
  Men… Det finns bara kvinnor kvar att intervjua. Varför får ni veta i filmens inledning.

  https://www.youtube.com/watch?v=J50AtCHRQIU

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here