Spelar USA och Väst en betydande roll i protesterna i Belarus?

21
2775
Belarus
Belarus. Demonstration.

 

I Belarus har stora manifestationer pågått särskilt sedan Lukashenko vann preidentvalet 9 augusti. Han fick officiellt 80 % av rösterna och främsta motkandidaten Svetlana Tikhanovskaya 10 %. Enligt en rapport från en USA-stödd valundersökning fick Lukashenko över 60 % av rösterna i Belarus och den politiskt oprövade Svetlana Tikhanovskaya som dök upp som presidentkandidat några veckor före valet 25 % av rösterna. Jag tror att Lukashenko vann valet men sätter frågetecken för att andra kandidater förhindrats ställa upp.

“Golos ‘siffror är baserade på uppgifter som erhållits efter behandlingen av protokoll från 1 300 valstationer, som utgör cirka 22 procent av de totala 5 767 vallokaler i hela Vitryssland, med protokoll som sägs täcka regioner i hela landet, inklusive städer, städer och byar.”Protokollen sägs stå för cirka 1,8 miljoner väljare, eller cirka 32,2 procent av de 5,8 miljoner människor som röstade.” Trots resultat som rapporterats hävdade Golos att de inte är pålitliga och menade att Lukashenko “inte kan betraktas som Vitrysslands legitima president.” Valresultaten bör förklaras som “ogiltiga”.
Svetlana Tikhanovskaya och hennes anhängare menar att hon vann valet. Ingen diskussion om det demokratiska i detta har jag sett i etablerade media.

Varför kräver inte oppositionen omräkning av rösterna, vilket Lukashenko erbjudit enligt vissa rapporter. Ett problem kan dock vara att det alltid kan hävdas att alla röstsedlar inte finns med eller att valsedalar bytts ut.

Till helhetsbilden hör att Belarus haft en ganska gynnsam ekonomisk utveckling sedan flera år, med en arbetslöshet som är lägre än den i Sverige.

Jag bedömer att protesterna också återspeglar ett reellt missnöje med Lukashenko hos en okänd andel av befolkningen. Jag anser också att Lukahenko borde ha talat med oppositionen i ett tidigt skede, och även nu.

Västmedia har väsentligen återgivit oppositionens uppgifter utan särskild källkritisk ansats enligt min bedömning.

Låt oss nu återge en rapport i Sputniknews om Lukashenkos syn på saken. Jag har översatt den och strukit upprepningar. Sputniknews har i andra artiklar återgivit oppositionens uppgifter.

Läs artikeln lika kritiskt som du läser/hör på artiklar och uppgifter i etablerade västmedier!

Spelar USA och Väst en betydande roll i protesterna i Belarus?

Den vitryska oppositionen inledde rikstäckande protester efter presidentvalet den 9 augusti då Lukashenko omvald för en sjätte mandatperiod. Den ryska utrikesunderrättelsetjänsten (SVR) sa i ett uttalande att USA spelade en nyckelroll i händelserna i Vitryssland.”Händelserna i Vitryssland visar tydligt ett västerländskt spår. Proteståtgärder från början är välorganiserade och samordnade från utlandet … Enligt SVR: s officiella rapport som som citerar chefen för den ryska utrikesunderrättelsetjänsten Sergei Naryshkin spelar USA en nyckelroll i de aktuella händelserna i Vitryssland”. 

USA spenderade omkring 20 miljoner dollar för vitryska protester 2019-2020 via icke-statliga organisationer (NGO:er) och har ökat sin sponsring av vitryska antiregeringsstyrkor sedan mötena inleddes, säger SVR i ett uttalande.

USA och deras europeiska allierade började förbereda de aktuella händelserna i Vitryssland 10 år i förväg, sa Vitrysslands president Alexander Lukashenko onsdag. ”Globalt sett är detta USA som agerar, nämligen via sitt nätverk av stiftelser för att stödja den så kallade demokratin. I Europa var amerikanska allierade aktiva – Polen, Litauen, Tjeckien och tyvärr Ukraina”, sade presidenten som citeras av nyhetsbyrån Belta.

Alla dessa länder hade en roll att spela, sade Lukashenko. Väst ändrade sin taktik efter misslyckade försök att främja ”revolution” i Vitryssland 2006 och 2010, sade presidenten.

Destabiliseringsteknologierna som förbereddes för presdentvalet hade ”testats” vid valet till lagstiftande församlingar flera månader tidigare, enligt Lukashenko.

Lukashenko sa att det fanns planer på att få tusentals människor på gatorna under protester och att inta viktiga byggnader. De som organiserade protester i Vitryssland har sökt använda scenarier som användes i Syrien och Venezuela som vägledning, sade Lukashenko.

”De använde också ett nytt tillvägagångssätt för att destabilisera Vitryssland – med sikte på presidentens mest lojala väljare, som de som bor i regionerna, arbetare, tjänstemän, pensionärer. Samma taktik användes i Syrien och i Venezuea,” sa Lukashenko, som citeras av den statliga nyhetsbyrån Belta.

Den nya vitryska konstitutionen bör återspegla en gemensam vision om landets framtid, sade president Alexander Lukashenko.

Massiva demonstrationer mot regeringstyrkor har pågått i Minsk och andra städer i Vitryssland i över en månad, eftersom oppositionen och dess anhängare inte godtarde officiella resultaten av valet den 9 augusti, där president Alexand er Lukashenko omvaldes för en sjätte mandatperiod.

Relaterat.
Belarus: Imperialisterna kör samma gamla trötta vals om och om igen.
Planerar USA en ny “färgrevolution” i Vitryssland/Belarus? 23/6
Vad kan ske i Belarus? Funderingar på morgonkvisten i min debatt på DN. 19/8
Oppositionen vill kapa Belarus’ band med Ryssland och närma sig Nato. 20/8
Pågår en färgrevolution i Belarus? Hur vet vi? Är Navalny “inblandad”? 21/8
“Oppositionsledaren” Tikhanovskaya får råd av USA:s biträdande utrikesminister. 24/8

Försöker USA få igång en färgrevolution i Hongkong?

Föregående artikelFrige Julian Assange! Rapport från lyckat, engagerande möte 15 september!
Nästa artikelKampen för Palestinas historia och kultur
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

21 KOMMENTARER

 1. Den västeuropeiska civilisationen har spelat rollen som hopp och inspiratör för östeuropéer i långliga tider. De ser upp till oss, men vi är inte särskilt proaktiva utan snarast yrvakna. USA ligger långt bort.

  • Västeuropeiska kolonialismen och avgörande bidrag till Första och Andra Världskriget tror jag inte givit hopp eller inspiration. Knappast heller förstörelsen av Jugoslavien och ökning av antalet fattig i Ukraina från 8 % till över 50 % efter statskuppen – fördem som vet det.

     • Jag lever i föreställningen att viss fattigdom är oundviklig.
      Karl Marx talade till exempel om ”trasproletariatet” som en del av samhället.
      Men välstånd liksom föda är något som måste sökas.
      Fördelning räcker inte därför det tar slut om bara vissa ska skapa och inte andra.
      Det kan fungera hjälpligt i en tillväxtekonomi men är inte hållbart då den hela tiden bygger upp ett skuldberg till kommande generationer.
      Någonstans där torde den ekonomiska kollapsen komma om inte dessförinnan.

     • Märkligt. Källan Unian.info som anger 60% hänvisar till en FN-rapport där Ukraina rankas som 84:e landet enligt HDI. Där anges ett ”multidimensional poverty index”. Det anges dock inte som andel av befolkningen. Och årtalet för dess uppmätande anges till 2012. s 32 i http://hdr.undp.org/sites/default/files/HDR2016_EN_Overview_Web_0.pdf Enligt Världsbankens databank ligger fattigdomen på en betydligt lägre nivå och har dessutom minskat mellan 2014 då Yanukovytch flydde till 2017 som anges i Unian.info. Arikeln som är översatt till ”Ukrainas sönderfallande ekonomi” är låst

     • Uppgiften finns bl.a. här i denna site från Ukraina.

      Där står ”Claiming that 60% of Ukrainians live below the poverty line, the UN official confirmed there are some 1.7 million internally displaced persons in Ukraine, adding there are 2.8 million people with disabilities.”

      ”Claiming that 60% of Ukrainians live below the poverty line, the UN official confirmed there are some 1.7 million internally displaced persons in Ukraine, adding there are 2.8 million people with disabilities.

      En annan bedömn ing ”Ukrainas socialminister noterade att mellan 2014 och 2017 ökade fattigdomen i Ukraina från 8 procent till 55 procent. Förbättringar i ekonomin kan oftare spåras tillbaka till byråkratisk tilldelning av budgetmedel för att stödja entreprenörer än till några faktiska förbättringar bland befolkningen i stort.”

      som översatts till svenska från en artikel av Ekaterina Zolotova

   • Det låter som du hatar din egen kultur. Traditionerna likaså eftersom de så sällan (aldrig) uppmärksammas som något positivt här.
    Med det borde du även hata religionen kristendom trots du bekänner dig som troende.
    Men ändå tycks den här miljön givit dig ett gott liv.
    Känns lite som höjden av otacksamhet men man måste också tänka på att i alla gemenskaper finns där även kverulanter.

    I den motsatsen kan man se den fria marknaden och europén som sedan urminnes tider alltid spridit optimism, framtidstro och en utvecklingen som inte kunnat skådats från något annat håll i världen.

    Jag känner mig som en stolt svensk och tror på den kultur och tradition jag är uppväxt ur.
    Några radikala förändringar ur den vill jag inte ha.
    Bara fortsätta och leva i en miljö som jag känner och kan identifiera mig med.
    Därmed inte sagt att allt är perfekt här.
    För det är det inte.
    Men kanske ändra samhället där det mest behövs.
    Och kanske lite i taget så det inte väcker oro.
    Jag minns 1960-talet som litet barn.
    Det var en tid då politiska reformer alltid sågs som något positivt.
    Ungefär som jultomten som delar ut paketen på julafton.
    Alla barnen blir glada.

 2. MINSK, 16 september (BelTA) – Under mötet med landets politiska kärna den 16 september debiterade Vitrysslands president Aleksandr Lukashenko myter om situationen i landet och avslöjade äkta motståndarnas planer, har BelTA fått veta.

  Aleksandr Lukashenko noterade att en steg-för-steg-analys av händelserna i landet hade avslöjat äkta planer och taktik hos externa angripare. Statschefen uppgav att de de senaste tio åren har de noggrant förberett sig för denna noll timme. ”För att ta bort alla masker, låt oss namnge dessa spelare. På nivån av globala centra omfattar antalet främst Amerikas förenta stater, för att vara exakt, deras nätverk av stiftelser utformade för att stödja så kallad demokrati. Amerikanska satelliter – Polen, Litauen, Tjeckien och tyvärr vårt Ukraina – arbetade på den europeiska kontinenten, ”konstaterade Aleksandr Lukashenko.

  Varje land spelade sin egen roll, betonade han. Tjeckien har varit ett resursnav under lång tid. Polen arbetade initialt som en inkubator för mediekanaler (Belsat, Nexta och andra) och sedan som en plattform för en exilregering. “Sårad av det vitryska byggandet av kärnkraftverk, arbetade Litauen som en slagkraft i de vitryska och europeiska förbindelserna. Trots vårt orubbliga stöd för landet (till exempel när det gäller territoriell integritet och andra) blev Ukraina en utpost för politiska provokationer i strid med andan i våra ömsesidiga relationer, ”tillade Aleksandr Lukashenko. ”Vi ser alltså tydligt ämnen i denna process, deras ledare och förare. Arrangörerna byggde taktiken i enlighet med den klassiska amerikanska läroboken om färgrevolutioner av den ökända Gene Sharp.
  https://eng.belta.by/president/view/lukashenko-talks-about-seven-stages-of-belarus-destruction-scenario-133518-2020/

 3. Världskrigen utgör en mycket kort del av historien. Östeuropéerna är väl medvetna om högre levnadsstandard i väst kombinerat med yttrandefrihet. Tysk och rysk socialism är inte särskilt närvarande, hatet från förr går inte i arv om man låter bli att hålla det vi liv.

  Att yttrandefriheten undergrävs av vänsteraktivister i klimat- och genuspåhitt är de inte medvetna om. Det är sekundära frågor som fyller den nya vänsterns liv med mening.

 4. Frågan till Lukasjenko lyder: Och först nu har du fattat detta ? Lukasjenko försökte spela ut Öst mot Väst för att utverka egna fördelar. För inte så länge sedan var det ryggdunk med Pompeo. Janukovitj i Ukraina förde en likartad politik före 2014 med känt resultat, dock från ett sämre utgångsläge.

  Vi har också fått erfara att det på Jeltsins tid slöts ett framtidsavtal mellan Ryssland och Vitryssland som avsåg ett sammangående. Detta avtals förverkligande har förhalats av Lukasjenko i inväntan på en svag president i Ryssland som skulle ge honom själv en ledande roll i unionen.

  Speciellt bitter är Lukasjenko gentemot Ukraina som han har förhållit sig särskilt hänsynsfull till efter kuppen 2014. Nu gav de honom en dolkstöt i ryggen. Surpris ? Av Polen och balterna var inget annat att vänta. För dumt huvud får kroppen lida, hette det förr. Vitryssland har inga andra vänner än Ryssland och dess allierade. Med denna erfarenhet i minnet bör reformer vidtas för framtiden, med en pensionerad Lukasjenko.

  • Jag tycker att Lukashenko hanterat situationen mycket dåligt.

   Klokt av Puntin att träffa honom?

   Är dödande av människor nästa steg av en liten del av USA närstående demonstranter, med förberedda anklagelser mot Lukashenko? (Konspirationstänkande?)

   • ”De senaste åren har Ryssland hört många söta ord från Lukashenko. Nu är det dags att ta reda på vad hans ord betyder i praktiken, säger statsvetaren Yevgeny Minchenko till tidningen VZGLYAD och kommenterar uttalandet från Vitrysslands president att ”ryssar och vitryssar har blivit bröder igen.
    Detta är retoriken med vilken Lukashenka vann presidentvalet 1994. Fram till 2005 bodde han inom ramen för denna retorik och började sedan distansera sig från Ryssland och betonade temat vitrysk självständighet. Nu förstår vi att Lukashenkas beteende var ett allvarligt politiskt misstag som kostade honom förlusten av stöd från det pro-ryska väljarkåren. Nu ändrar Lukashenko sin retorik igen. Nu är det dags att ta reda på vad hans ord betyder i praktiken och hur han kommer att korrigera misstag i en situation när han har problem med legitimitet inom landet”.

    Statsvetaren konstaterade också att den snabba kastningen av politiker alltid väcker misstänksamhet.
    På tisdagen sa president Alexander Lukashenko att han hade lärt sig en lektion, och Ryssland och Vitryssland har ett fädernesland från Brest till Vladivostok. De två länderna kommer att fortsätta att samarbeta nära, vilket har hållit tidigare, trots påståenden om att relationerna mellan länderna påstås ha blivit svalare. ”Vi är bröder idag. Men varför förvänta oss att någon tränger oss i väst, så att vi blir bröder igen? Det här är en lektion. Vi kommer att dra lämpliga slutsatser, betonade den vitryska ledaren.

 5. Vitryssland och Ryssland diskuterar militärt samarbete.
  https://eng.belta.by/society/view/belarus-russia-discuss-military-cooperation-133535-2020/

  MINSK, 16 september (BelTA) – Vitrysslands försvarsminister, generalmajor Viktor Khrenin och Rysslands försvarsminister, generalsekreterare för Shergei Shoigu, höll samtal i Minsk den 16 september, fick BelTA höra av det vitryska försvarsministeriet. ”Under samtalen betonade den vitryska försvarsministern vikten av nära samarbete mellan de två länderna i militärsektorn, särskilt i den nuvarande svåra militära och politiska situationen.
  Han uttryckte också sin tacksamhet till Ryska federationens militära och politiska ledarskap för stödet till Vitryssland under denna svåra period, säger ministeriet. Parterna diskuterade genomförandet av samarbetsplanen mellan de två ländernas försvarsministerier. Enligt den ryska försvarsministern finns det trots pandemin en möjlighet att effektivt använda den återstående tiden fram till slutet av året för att genomföra planen. Huvudfokus kommer att ligga på operationella och stridsträningsaktiviteter.
  Parterna diskuterade frågor relaterade till den första etappen av övningen Slavic Brotherhood 2020, som har pågått i Vitryssland sedan den 14 september, samt beredskapen för den andra etappen av övningen i slutet av september.
  Vitryska militärer har anlänt till Astrakhan Oblast för strategisk ledning och personalövning Kaukasus 2020. Befäl- och personalövningen med CSTO: s fredsbevarande styrkor Irrepressible Brotherhood 2020 kommer att äga rum i Vitryssland från den 12 oktober till den 16 oktober.

 6. Frågan gäller inte om det är bra eller dåligt i Belarus, eller om det är det i Hongkong, eller var det i Ukraina, eller i Syrien, eller i Irak, i Libyen, I fd Jugoslavien…Frågan gäller, har väst rätt att infiltrera i ett annat land för att roffa åt sig detta lands naturresurser, marknader osv. Vi som försvarar Belarus rätt att själva bestämma i sitt land, utan inblandning från väst, vi skulle vara de första att sätta oss emot andra länders inblandningar och infiltrationer i ex USA, eller England. Så Porto, ex, sluta upp med att försöka rikta uppmärksamheten mot en helt annan sak.

 7. @Anders
  I en värld full av evidensbaserade konspirationer som har avslöjats så är det helt normalt att ha rimliga konspirationsteorier om framtiden, även om DN raljerar mot de som har dem. Det kan rentutav vara livsavgörande att INTE vara naiv, samt att ha dessa konspirationsteorier OM vi vill befria Sverige från de imperialistiska globalisterna och deras EU-vurm, men helt utan att varje viktig representant för en vänsternationell demokrati går Mahatma Gandhis, Salvador Allendes, Olof Palmes och Hugo Chavez öde till mötes. Att alla mordförsök på Fidel Castro misslyckades gör att man börjar fundera på om Castro faktiskt hade änglavakt.

 8. MOSKVA 21 september (BelTA-TASS) – Press-sekreterare för Rysslands president Dmitry Peskov utsåg dialogen mellan Vitrysslands president Aleksandr Lukashenko och Rysslands president Vladimir Putin som pålitlig.
  Vladimir Putin och Aleksandr Lukashenko träffades i Sotji den 14 september.
  https://eng.belta.by/politics/view/dialogue-between-presidents-of-belarus-russia-seen-as-trustworthy-133614-2020/
  Dialogen var ärlig och mycket innehållsrik i detaljerna i de bilaterala förbindelserna. Mötet mellan de två presidenterna föregås alltid av förhandlingar mellan de två ländernas delegationer. ”Alla detalje hade förberetts och utarbetats i förväg för att de två presidenterna skulle kunna diskutera på högsta nivå. Enligt Dmitry Peskov garanterar graden av förtroende och respekt mellan Ryssland och Vitryssland absolut icke-inblandning i varandras angelägenheter. ”Vi har unionsstaten. Vi är nära allierade och nivån på ömsesidigt förtroende och respekt garanterar absolut icke-inblandning i varandras inre angelägenheter, vilket upprepade gånger har demonstrerats av president Putin.
  Efter förhandlingarna gav Rysslands och Vitrysslands presidenter Vladimir Putin och Aleksandr Lukashenko instruktioner till avdelningscheferna och viktiga industriföretag att komma i direktkontakt och börja diskutera specifika gemensamma projekt. ”Det är tack vare handel och ekonomiskt samarbete som relationerna blir ömsesidigt fördelaktiga för folket i de två länderna, för de två nationerna.

  Litauen vill gärna inbilla sig att Vitryssland är beroende av Baltiska hamnar för sin export (främst då den i Klaipeda). Vitryssland exporterar genom Klaipeda främst kaliumgödselmedel och petroleumprodukter. Volymen för de två artiklar är 14,1 miljoner ton, varav 9,8 miljoner tonkaliumgödsel och 4,3 miljoner ton är oljeprodukter. Faktum är att hela denna volym tar upp 30% av Klaipedas godsomsättning . Sammantaget exporterar Vitryssland cirka 30 miljoner ton last genom de baltiska staterna.
  Vitryssland skulle kunna skicka oljeprodukter genom Ust-Luga och St Petersburg, som har lämplig kapacitet. Det kan endast implementeras om Ryssland har förtroende för Lukashenkas tillförlitlighet och att järnvägen eller produktledningen kommer att användas under lång tid. Men naturligtvis kommer ingen att tro på Lukashenka. Därför kommer den vitryska lasten att fortsätta att exporteras genom Litauenmed nästan 100% sannolikhet.
  https://russian.rt.com/ussr/article/785093-latviya-gruzy-rossiya-tranzit-sokraschenie

  Ryssland minskar godstrafiken genom järnvägar och hamnar i Baltikum. I slutet av 2020 kommer godstrafiken genom det lettiska järnvägsnätet att halveras ungefär. Denna prognos gjordes av chefen för det statliga företaget Latvian Railways (LDz), Maris Kleinbergs. Han förklarade en så kraftig minskning av godstrafiken främst genom Rysslands handlingar, som gradvis vägrar lettiska hamnar och ökar omlastningen av sitt eget kol i Ust-Luga i Leningrad-regionen. Som experter konstaterar förväntas Moskva ladda sin egen infrastruktur, vilket gör det möjligt att skapa arbetstillfällen, nya företag och utveckla den regionala ekonomin, samt att undvika sanktionsrisker inför spända relationer med västvärlden. Chefen för det statliga företaget Latvian Railways (LDz, Latvijas Dzelzcels) Maris Kleinbergs meddelade en betydande minskning av godstrafiken genom republikens infrastruktur. Han nämnde huvudorsaken till att Ryssland omdirigerade transporter till sina egna hamnar. Enligt Kleinbergs planerar LDz att transportera cirka 25 miljoner ton gods i år, vilket är ungefär hälften av förra årets trafikvolym. De närmaste åren förväntar vi oss en liten tillväxt. Men troligtvis kommer det verkligen att vara blygsamt, eftersom jag inte ser några möjligheter att ersätta de lastvolymer som vi har förlorat från Ryssland, säger Kleinbergs. Som förklarats av chefen för LDz berodde minskningen främst på en minskning av tillgången på olja, oljeprodukter och kol. Enligt honom använde Moskva tidigare företag tjänster från det statliga företaget mer aktivt. Andelen rysk last bland alla transporterade med lettiska järnvägar kunde nå 70%.

 9. Polackerna börjar nu undra vad som kommer att hända med stängda gränser till Vitryssland.
  Nyligen granskade många medier Lukashenkas uttalande om stängningen av gränsen till Polen, Lettland, Litauen. Journalisterna kontaktade då gränskommittén för republiken Bashkortostan och där förklarades att kontrollen bara har skärpts.
  Men det är ingen hemlighet att en ganska stor del av vitryssar som bor i Republiken Vitryssland förenklat kunnat att korsa gränsen till Polen för att handla mat, kläder och andra konsumtionsvaror.
  Det kan jämföras med hur invånarna i gränsområdet mellan Norge, Sverige och Danmark kunnat åka och shoppa till dess att gränserna stängdes.
  Så på grund av att tullkontrollen stärktes slutade de anställda att släppa in turister som tar med sina inköp till Vitryssland från Polen.
  Eftersom Vitryssland är en del av tullunionen med Ryssland, Armenien, Kazakstan och Kirgizistan, och därför kan ett förbud mot polska varor införas först efter ett kollegialt beslut och gäller alla yttre gränser, och inte en vitrysk-polsk.
  Faktum är att Minsk har mer än tillräckligt med skäl till att tullgränsen till Polen faktiskt stängs. Vid kontrollpunkten ”Berestovitsa” beslagstogs ett parti ost som transporterades under sken av VVS-armaturer. Tidigare stoppades ett parti polsk skarpsill (12 ton), som de försökte exportera till Republiken Vitryssland under beskydd av humanitärt bistånd till demonstranterna.

  Inte allt är smidigt vid gränsen mellan Vitryssland och Litauen. Det finns inga nyheter om att turister inte kan ta med sina inköp till Vitryssland än, men lastbilar är i kilometerlånga trafikstockningar, transportörer från Litauen har nu inte tid att leverera varor. Dessutom måste transportföretagen själva betala för ytterligare kontroller – nu röntgas alla laster … Lasten lossas, kontrolleras och lastas om igen, för vilken transportörer måste betala.
  Polska journalister som skriver om situationen försöker vädja till medborgarna i Republiken Vitryssland och säger att ett sådant beteende från Minsk först och främst kommer att skada vitryssarna själva, men vitryssarna i allmänhet är varken varma eller kalla på grund av detta.

 10. MINSK 29 september (BelTA) – Regionernas samverkan spelar en viktig roll i utvecklingen av Vitryssland-Rysslands samarbete, sa Vitrysslands president Aleksandr Lukashenko i sitt tal vid plenarmötet för det sjunde forumet för Vitryssland och Ryssland om 29 september lärde BelTA las.
  Dagens toppmöte är viktigt för unionsstaten som en fortsättning på den dialog som jag inledde med ryska federationens president i Sotji i september 2020. Detta är ytterligare ett viktigt steg för att förbättra grannförbindelserna och utveckla samarbetet mellan våra broderliga nationer, sade han och påpekade att forumet för ett sådant regionalt samarbete är ganska effektivt.
  Under perioden på sex år undertecknade sidorna över 300 avtal till ett värde av mer än 2 miljarder dollar. ”Detta är ett stort bidrag till utvecklingen av Vitrysslands och Rysslands sociala och ekonomiska potential. Jag är övertygad om att årets toppmöte kommer att bli lika bra som de tidigare. Historiens gång visar att vi bara tillsammans med gemensamma ansträngningar kommer att kunna göra betydande framsteg,” betonade statschefen.

 11. I situationen med Vitryssland avser EU att åstadkomma en tryckpolitik mot Minsk å ena sidan och att föra en dialog med Ryssland å andra sidan uppgav Emmanuel Macron vid ett möte med studenter vid Vilnius universitet.
  ”För detta ändamål har vi å ena sidan för avsikt att föra en presspolitik mot Minsk med hjälp av sanktioner. Å andra sidan att föra en dialog med Ryssland, betonade Macron. Han uppgav att det i detta skede inte kommer att vara möjligt att uppnå resultat ”utan president Putins deltagande.”
  Frankrikes president Macron träffade också en medborgare (Tihanovskaya från Vitryssland) i Vilnius. Tihanovskaya meddelade senare sin avsikt att träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

  TASS citerar en representant för Kreml, Peskov som ställdes en klargörande fråga om Kreml ser symbolik i ett sådant möte. Han sa att förnärvarande kan vi inte bedöma det på ett annat sätt: detta är rätten för både Frankrikes president och denna medborgare i Vitryssland. Vi respekterar rättigheterna – både honom och henne. ”Tydligen stöder den franska presidenten denna medborgare i Vitryssland, vi uppfattar det på det sättet”.
  För övrigt.. Den 27 september meddelade Macron att Vitrysslands president Alexander Lukashenko skulle avgå från sin tjänst.
  Lukashenka kommenterade dessa ord och sade att ”Macron, enligt sin logik, borde ha avgått för två år sedan då protesterna med gula västarna började i Frankrike”.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here