”Oppositionsledaren” Tikhanovskaya får råd av USA:s biträdande utrikesminister.

6
1864
Tikanovskaya.
By Serge Serebro, Vitebsk Popular News – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=92654824

Det är tydligt att detta är ett försök till en slags färgrevolution, medan berättigat missnöje finns.
Vilka belägg finns för valfusk?
Är det osannolikt att Lukashenko vunnit valet då de två främsta motkandidaterna satt i fängelse, och då Tikanovskaya framträder som oerfaren okänd aktivitet strax före valet?
Varför inte räkna om rösterna? Vanligt vid osäkerhet.

Ett komplement till tidigare rapporteringar. Noterar att hon dels uppger att hon inte är politiker och dels att hon krävt att hon ska ses som valets segrare. Inte heller hon

RT rapporterar 22/8 att den vitryska presidentkandidaten Svetlana Tikhanovskaya har i Litauen avslöjat att hon kommer att träffa USA:s biträdande utrikesminister tephen Biegun för att diskutera denna månads omtvistade val, med Alexander Lukashenko som kontroversiell vinnare. Hon har också sagt att Lukashenko ”kommer att behöva lämna sitt uppdrag”. Tikhanovskayas möte med Stephen Biegun kommer att äga rum i Litauen på måndag 24/8 och fokusera på den nuvarande krisen i Vitryssland, berättade hennes team för Reuters på lördagen.

”Under kampanjen såg jag inte mig själv som politiker, men jag drev mig framåt,”
sa hon till Reuters från Litauen, där hon och hennes familj flydde efter ett påstådd försök på hennes liv som avslöjades av de vitryska myndigheterna. ”Jag är ingen politiker. ” Tikhanovskaya, som enligt Minsk fick drygt 10 procent i valet 9 augusti, säger att hon ser förändringar komma i Vitryssland, och att det kommer att tvinga president Lukashenko att lämna sin position. Oppositionen säger att omröstningen har riggats, och massprotester mot Lukashenko fortsätter i Vitryssland, med demonstranter som kräver ett nytt ”fritt och rättvist” val. ”Jag är säker på att han förr eller senare måste lämna,” sade Tikhanovskaya. Hon har delat videor på sociala medier till stöd för de pågående protesterna och säger att hon har varit i kontakt med tjänstemän från länder som inkluderar USA, Kanada, Tyskland, Storbritannien, Polen. ”Jag bad alla respektera vårt lands oberoende, vårt lands suveränitet”, sa hon.

Västländer, inklusive USA och EU: s medlemsländer, har offentligt vägrat att erkänna resultaten av det vitryska valet som legitima, men förklarar inte Tikhanovskaya som vinnaren. Istället vill de ha ett nytt val – ett krav som Lukashenko har avvisat medan han är villig till att rösterna räknas om.

Den ifrågasatte presidenten säger att protesterna mot regeringen riktas från utlandet
, särskilt från Litauen och Polen, och har hävdat att det finns en uppladdning av Nato och en plan för ”regimskifte”. Han sa 22/8 att vitryska styrkor kommer att ”reagera utan varning” på försök till gränsinfiltrering. Efter en hård polisrespons på protesterna efter valet i Vitryssland har det offentliga stödet för Lukashenko från Ryssland, dämpats, även om president Vladimir Putin formellt gratulerade honom till enny mandatperiod.

Lukashenko berättade för RT på lördagen att Putin ”håller med” med honom om att den pågående oron i Vitryssland är en ”trampolin” till en utländskt stödd tomt riktad mot Ryssland.Den vitryska ledaren har offentligt förklarat att han har Rysslands fulla stöd – de två nationerna är båda medlemmar i the Union State and the Collective Security Treaty Organization men Kreml har klargjort att militärhjälp är begränsad till fall av utländsk invasion, och inga trupper har har skickats till Vitryssland som stöd. Moskva tillade att eventuella yttre inblandningar i landet skulle vara ”oacceptabla”. (Slut artikeln i RT).


Vad anser USA:s biträdande utrikesminister Stephen Biegun om Ryssland?

En fingervisning får man av Stephen Bieguns uttalande i mitten av februari om Ryssland och coronaviruspandemin

Stephen Biegun sa ”Rysslands avsikt är att utså oenighet och undergräva amerikanska institutioner och allianser inifrån, inklusive genom dolda och tvångsmässiga kampanjer för elakartat inflytande (sic),””Genom att sprida desinformation om coronavirus väljer ryska onda aktörer återigen att hota allmänhetens säkerhet genom att distrahera från dent globala hälsosvaret (sic).” här.

Relaterat

Pågår en färgrevolution i Belarus? Hur vet vi? Är Navalny “inblandad”?
Planerar USA en ny “färgrevolution” i Vitryssland/Belarus?
Försöker USA få igång en färgrevolution i Hongkong?

Föregående artikelFN:s säkerhetsråd avspisar USA:s försök att skada Iran och stabiliteten i Västasien
Nästa artikelBrevväxling med Sveriges ambassadör i Chile
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Gunnar Olofsson skriver i mail följande tänkvärda ord ”Och våldet får ha sin gång… EU har infört sanktioner mot Belarus (Vitryssland). Anledningen är det våld som de styrande utsatt obeväpnade protesterande människor för. Några demonstranter kan till och med ha dödats av beväpnade styrkor.
  Men det här händer ju hela tiden i det ockuperade Palestina. Bara under en knapp vecka i slutet av augusti skadades 18 personer, inklusive en funktionshindrad, av skarp eldgivning från den israeliska armén. Tidigare under månaden dödades en ung kvinna i sitt hem när hon skulle stänga ett fönster för att slippa få in tårgas.
  De senaste två åren har minst 350 obeväpnade palestinier – inklusive barn, funktionshindrade, journalister och medicinsk personal – dödats av Israel. Över 30.000 (!) har skadats, en del med livslånga handikapp som följd.

  Varken Belarus eller Israel är medlemmar i EU, men inget av länderna ligger långt bort. Man kunde tro att att de skulle behandlas lika. Men medan våldet mot människor i Belarus enligt EU måste upphöra kan det mot palestinierna av någon anledning få ha sin gång…”

 2. Stefan Lindgren har nu kommit med senaste nummer av utmärkta ”Ryska Posten”.

  Där står i en artikel ”EU och Vitryssland”W ”Mer intressant är kanske vad som inte sades i EU:s uttalande. Det sades inte att Lukasjenko inte är landets president. EU utsåg inte heller någon annan till landets
  legitima företrädare, så som skett i fallet Venezuela. Uttalandet kräver inte omval, inte ens omräkning av rösterna, eftersom EU:s expertis redan tidigare övertygat
  sig om att en majoritet stöder regeringen. Polen och Litauen var ensamma om att kräva nyval i Vitryssland.”
  Som källor angavs vesti.ru 23/8,vzgljad.ru 20/8. (Stefan Lindgren kan ryska)

 3. Ex-Belarusian presidential candidate Svetlana Tikhanovskaya said in an interview with Fox News that US Assistant Secretary of State Stephen Biegun had vowed to help Belarus’ opposition.
  Biegun ”assured me that he, as a person, and the American people, will do their best to support us and to help us in this situation,” Tikhanovskaya said commenting on a meeting with Biegun.
  She called their conversation ”wonderful and kind.”

  Earlier, Lavrov, at a meeting with Biegun in Moscow, said attempts of sanctions and political pressure on Minsk were inadmissible.

  On 9 August, incumbent leader Alexander Lukashenko won the presidential elections in Belarus for the sixth time – according to the Central Election Commission, he gained 80.1 percent of the vote. The opposition claims that Tikhanovskaya, not Lukashenko, won the election.
  ….”According to the Interior Ministry, hundreds of people were injured during the riots the first day, including more than 120 law enforcement officers. Three protesters have died.

 4. Den vitryska oppositionsledaren Svetlana Tikhanovskaya trivs i Washington. Ett allvarligt strategiskt misstag.
  Den vitryska oppositionens ansikte, har träffat den amerikanska biträdande utrikesministern. Detta kan ha en motsatt effekt till vad som var tänkt – och konsolidera stödet för Alexander Lukashenko.

  Den före detta presidentkandidaten Tikhanovskaya träffade Stephen Biegun i den litauiska huvudstaden Vilnius på måndag för att diskutera ”stärka demokrati och mänskliga rättigheter i landet.” Tikhanovskayas status som ”oppositionsledare”, nu mysig med USA som kanske en handplockad ledare, har lett till att en del betecknar henne som Vitrysslands version av Venezuelas Juan Guaido. Omvänt avslöjar hennes möte med Biegun att hon faktiskt inte är en tillgång för det amerikanska utrikesdepartementet och, på samma sätt som Guaido på minst ett sätt, inte heller någon smart politisk operatör.

  Tikhanovskayas vilja att vända sig till Washington har åstadkommit flera saker: det har dragit allvarlig uppmärksamhet från Moskva, det har gett trovärdighet åt Vitrysslands president Alexander Lukashenkos påståenden att externa styrkor försöker välta landet och om det inte redan har gjort det skapa friktion inom en redan oenig opposition.

  Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov påpekade på måndagen att ”det finns många frågor om legitimiteten för detta samordningsråd” startat av Tikhanovskaya, som har ansett sig vara landets legitima myndighet.
  Enligt honom, ”Många av dess medlemmar lärde sig post factum att de ingick i den. Ingen konsulterade dem. Några som ingick i det har redan gått ur. ”
  Denna tvetydighet från Tikhanovskaya och hennes läger, som tycks lätt leds av den sista gruppen för att ge dem ett öra, är särskilt angeläget för Ryssland på grund av dess allvarliga strategiska påståenden i Vitryssland, och Moskva anser att det är oacceptabelt om Vitryssland faller under ett västerländskt paraply.

  De två länderna är inte bara en del av en enda unionsstat och grundande medlemmar av tullen och den eurasiska ekonomiska unionen, utan är också djupt förbundna i försvaret. Och det mest relevanta för Moskvas geopolitiska intressen, påpekade Lavrov, ”Tikhanovskaya publicerade mycket olika mål för rådet på sin webbplats, som senare raderades. Valet av ledamöter i rådet väcker frågor angående deras attityder till förbindelserna med Ryska federationen. ”

  Ryssland har två strategiska militära utposter i Vitryssland: ”Volga” -radarstationen och det 43: e Vileika-kommunikationscentret för den ryska flottan, som är av stor strategisk betydelse för Ryssland. Utan att gå för mycket i detalj tillhandahåller dessa utposter nyckelinformation om all aggression som kommer från väst; att förlora dem skulle inte bara äventyra Vitryssland utan också Ryssland.
  Om Vitryssland skulle dölja den kollektiva säkerhetsfördragets organisation (CSTO) till förmån för anslutning till Nordatlantiska fördragets organisation (NATO) i ett extremt fall är chansen att detta går bra i Moskva noll.

  På detta sätt tjänar Tikhanovskaya bara till att placera detta stora förtroende mellan Moskva och Minsk i händerna på Lukashenko, som fram till denna punkt inte har haft Rysslands entydiga stöd. Det är av samma anledning som nämnts tidigare – hon har låtit sig fångas som en västerländsk agent, vilket utan tvekan kommer att gynna och förankra Lukashenkos ställning.

  Inget av det som händer tyder emellertid på att oppositionen är en uteslutning av utrikesdepartementet eller en del av Washingtons hemliga åtgärder – Vitryssland är inte Ukraina; protesterna är fredliga och vapen dumpas inte in i landet. Demonstranternas krav är främst begränsade till Lukashenkos utträde, inte regimförändring.
  Några av dessa unga aktivister vill vara mer som Ryssland, som de tror har mer frihet och politiska öppningar, och andra, särskilt utlänningar som lämnade för att hitta bättre ekonomiska möjligheter, skulle vilja se Vitryssland mer västerländskt. Äldre vitryssar är fortfarande i stort sett skeptiska till västerländsk inblandning i sina inre angelägenheter och är troligtvis redo att hamna i linje bakom den utkämpade presidenten om saker och ting blir värre, trots deras brist på affinitet just nu – något han snart kan utnyttja.

  Tikhanovskaya är inte den vitryska Juan Guaido, men hennes fläckiga läger kan ha just gjort att den ungdomsledda delen av oppositionen ser helt otrogen ut och överlämnat berättelsen till president Lukashenko, med deras utsträckning till Washington för vägledning.
  https://www.rt.com/op-ed/499208-belarusian-opposition-leader-tikhanovskaya/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here