Konspirationsteorier om sprängda gasledningar

20
1644

Denna artikel av Lars Drake har publicerats på Synapze 17 oktober . En kommentar till en ledande av media uppburen politisk kommentator. Några länkar till artiklar om Nord Stream-sabotaget (och kommentatorn) finns nedtill.

Konspirationsteorier om sprängda gasledningar

Nord Stream 1 och 2 sprängdes i slutet av september i år. Det kom snabbt ett stort antal förslag på vem som är skyldig till attentaten. Det spekulerades fritt och fantasifullt.

Flertalet kommentatorer som anlitats av svenska medier har hävdat att det mesta tyder på att attentaten genomförts av Ryssland. Det gäller t.ex. personer inom Försvarshögskolan, Totalförsvarets forskningsinstitut och Frivärld, dvs organisationer vars anställda brukar ges plats i medierna. Argumenten är genomgående väldigt svaga. Jumbopriset tillfaller Patrik Oksanen som är knuten till Näringslivsfinansierade Frivärld och ledarredaktionen på Svenska Dagbladet. Hans formulering är mer kategorisk än övrigas:

Patrik Oksanen Fri värld

Ser man till faktorerna kapacitet, intresse, och dessutom lägger till dokumenterat operativt mönster med hög riskaptit finns det bara ett svar. Det är Ryska federationen som har sprängt Nordstream 1 och 2.”

De orsaker som enligt Oksanen ligger bakom Rysslands intresse att spränga sin egen gasledning är av taktisk natur. Han tycks  inte inse att det skulle kunna finnas andra länder som passar in på ” … kapacitet, intresse, och … operativt mönster med hög riskaptit …” som t.ex. USA. Påståenden om sådant avfärdas med ”… brus som pumpas ut av det digitala ryska ekosystemets störsändare …”.

Ett exempel på motiv han framför är att det kan skapa ”gräl i väst”. Ja det kan det säkert, men det är ett svagt motiv för en insats som ger stor ekonomisk skada för en själv.

Det starkaste skälet som i alla fall är kopplat till viktiga ekonomiska förhållanden är: ” Ryssland behöver också få EU att sluta stödja Ukraina. Genom att driva upp gaspriserna ytterligare ska opinionen tippa över och öka kraven på regeringar att göra upp med Ryssland för att få ned elpriset.”

Men oj då! För det första beror prisökningen på gas och andra energiresurser i första hand på besluten att införa sanktioner som slagit mot import av kol, olja och gas från Ryssland, dvs inte på diverse beslut i Moskva. Priset på el i EU och några till länder är en följd av prisökningar på främst gas och den EU-gemensamma marknaden. Det som är svårast att få ihop är dock ”… göra upp med Ryssland för att få ned elpriset”. Hur ska elpriset kunna minska om gaspriset fortfarande är högt vilket det kommer att förbli om gasledningen inte kan tas i drift? Om kranarna stängs av kan det vara ett bra förhandlingsläge för Ryssland, men inte om ledningen har förstörts.

Oksanens försök till bevisföring för rysk skuld är ytterst svaga:

Oksanen tar upp två fall av sprängning av vapenförråd i Tjeckien 2014 som han utan att skämmas slår fast att Ryssland gjort sig skyldigt till. Av den källa han själv hänvisar till framgår att det finns misstankar, men det påstås inte där att det finns bevis för att Ryssland skulle genomfört de aktuella sprängningarna. Motsvarande gäller en förgiftning av en vapenhandlare som skett i Bulgarien. Hans egen källa säger inte det han påstår.

Och vidare: ” Och ryskt intresse för undervattensledningar är sedan länge väldokumenterade internationellt. I januari slutade en av två kablar till Svalbard att fungera efter misstänkt sabotage.”

I länken som finns bakom ”misstänkt sabotage” finns inget om sabotage. I artikeln i står det att avbrottet på en av ledningarna inte orsakats av naturlig utan av mänsklig påverkan. Det framgår inte om det är en ubåt, trål eller något annat som orsakat brottet på kabeln. Det står klart uttalat att ingen nation misstänks. I ett annat fall från 2021 som nämns i artikeln och Oksanen talar ju om ”undervattensledningar” har en 4,2 km lång del av en ledning försvunnit och senare har 3 km av den återfunnits 11 km bort. Det finns i de fall Oksanen hänvisat till inget som knyter Ryssland till dessa händelser.

Stack of pipes for natural gas pipeline North Stream 2 at Mukran port, September 2020. Bild:Wikimedia Commons.

I Oksanens inlägg saknas argument som borde vara ytterst relevanta. USA har varit motståndare till NS2 sedan dess projektering. USA har sanktionerat företag som arbetar med att bygga NS2. President Joe Biden har sagt att NS2 ska slås ut om Ryssland går in med trupp och tanks i Ukraina vilket skedde i februari 2022. Secretary of State Anthony Blinken har uttalat sig om resultatet av sprängningen som ”a tremendous opportunity”. USA och flera av dess energiproducerande företag kommer att kunna sälja mer gas (LNG) om Ryssland inte kan leverera så att behoven i andra europeiska länder kan täckas. Företag i Ryssland, Tyskland m.fl. länder har investerat många miljarder dollar i ledningarna och skulle vinna på att de finns kvar. Det verkar inte ha någon betydelse för Oksanen att flera experter i USA har uppfattningen att det mesta tyder på att det är USA som ligger bakom.

Att Oksanen inte kan analysera är uppenbart, men han är en van skribent så det är inte misstag i texten utan han menar det han skrivit. Det som är svårast att förklara är varför inlägg av denna låga kvalitet gång på gång publiceras av SVD och andra svenska tidningar och SVT.

Som redan nämnts har ytterligare några personer som getts utrymme i svensk press kommit fram till att det mesta pekar på Ryssland. Ingen verkar ha gjort någon analys av om det finns anledning att tro att USA eller något annat västland ligger bakom sprängningen. Ett inlägg tar upp ett något skarpare argument än övriga. Det har skrivits av Niklas Rossbach, FOI, och Henrik Wachtmeister, Uppsala universitet.

Deras poäng är att efterfrågan i EU på gas från Ryssland kommer att vara lägre om några år än den har varit och då räcker ledningarna som går genom Polen och Ukraina. Det är möjligt, men det vet vi inte ännu och det kommer att ta några eller flera år innan det eventuellt blir så. Det skulle ha kunnat transporteras gas för många miljarder dollar genom gasledningarna på Östersjöns botten innan det blir så. Dessutom kan varken Ryssland eller Tyskland lita på att dessa ledningar hålls öppna. Polen och Ukraina tillhör de mest negativa till Ryssland och de kan besluta att ledningarna inte ska användas för att gynna Rysslands ekonomi.

PS Ungefär två veckor efter attentaten mot Nord Stream kom besked från Ryssland att en ledning fortfarande hade kapacitet att överföra gas. Ett erbjudande om att överföra gas den vägen möttes av ointresse vilket än en gång visar att det är mottagarna av gas som driver upp priserna på gas inte Ryssland.DS.

Relaterat

Se Polens förre utrikesminister Sikorski tacka USA för Nord Stream-(sabotaget) 28/9.
DN. ”Även USA kan ha motiv att skada Nord Stream”
Amerikanerna gjorde det! Vad då då? 1/10
Vem tjänar på pipelineterror? 4/10
Putin erbjuder gasleveranser via oskadd del av Nord Stream, medan Sverige genomför olaglig avspärrning. 4/10.
Världsberömde Jeffrey Sachs: Mitt hemland USA ligger troligen bakom sabotaget 5/10.
USA-senator ”We did it”! 7/10
USA:s ”uppgifter” om sabotage mot rörledningarna blir allt mer absurd 10/10.
Sverige kommer inte att dela resultaten av Nord Stream-undersökningen med Ryssland. Med någon annan då? 11/10
Sir A Conan Doyle:Sherlock Holmes: Det märkliga fallet med hunden som inte skäller när du förväntar dig att den ska göra det. 16/10
Nato-entusiasten Patrik Oksanen vågade inte debattera med mig, och sätter yttrandefriheten åt sidan.

Föregående artikelÄnnu ett aktuellt tal av ”den förfärlige” Putin
Nästa artikelVitryska oppositionspolitikern Svetlana Tikhanovskaya tilldelas frihetspris av EU, men ville sälja ut Belarus?!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

20 KOMMENTARER

 1. Bevis?!
  Han tilldelade officerarna: hur Karl III gav ut inblandning i sabotage på gasledningar

  Kung Charles III av Storbritannien förrådde brittiska underrättelsetjänsters inblandning i sabotage av gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2, och belönade två officerare för att ha utfört operationen utomlands, sade militärhistorikern Yuri Knutov.

  ”Mistanken om att britterna var inblandade i Nord Stream-bombningen uppstod efter att Charles III, den nya kungen av Storbritannien, tilldelat två officerare från den brittiska flottan ganska höga utmärkelser för att ha genomfört en operation utanför landet. Redan då uppstod idén att dessa officerare utförde sabotage i området Nord Stream, ”citerar den femte kanalen Knutov.

  Experten tillade att de ukrainska specialstyrkorna tränades av American Navy SEALs för att utföra sabotage på gasledningar. Det hände för ett år sedan i Rumänien. Enligt Knutov tränade ukrainska militanter för att landa och infiltrera flygfältet, spränga kraftledningar och broar.

  ”Därför är handstilen här densamma. Det finns inga frågor här, sa experten.
  Den officiella representanten för det ryska försvarsministeriet, generallöjtnant Igor Konashenkov, sa att britterna planerade och deltog i genomförandet av sabotage på Nord Stream i Östersjön på dagen för explosionen – den 26 september.

  Enligt det ryska försvarsdepartementet förberedde samma brittiska underrättelsetjänst ett försök till terrorattack mot fartyg från Svarta havets flotta och civila fartyg baserade i Sevastopol. Samtidigt var exekutörerna militärpersonalen från det 73:e specialcentret för marina operationer för de väpnade styrkorna i Ukraina, som utbildas av representanter för den brittiska flottan i staden Ochakov, Mykolaiv-regionen.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/10/30/nagradil-oficerov-kak-karl-iii-vydal-prichastnost-k-diversii-na-gazoprovodah

  • Enligt uppgift så har Ryssland bombat det brittiska centret i Ochakov med en missil. Frågan är ju om britterna redan utrymt eller strök många med i hämndattacken? Troligtvis förstod britterna att inte vara där när den väntade vedergällningen kom…

   • Det stämmer bra det! Ryssland har svarat genom att bomba basen där lill-Britanniens soldater höll till🎚🎚🎚
    General Iskander reducerade dessa till pudding. Det lär inte blir flera sådana incidenter – annars skickas vartenda Brute djävul skyndsamt till helvete🤗🤗🤗

    ”Russia is keeping its powder dry in terms of retaliating with force against the Brits outside of Ukraine. However, Russia did bomb the base where they believe that members of the British Navy trained and prepped the drone attack.”

    Vidare ska Ryssland
    ”Russia will present evidence against the Brits on Monday before the U.N. Security Council. I think the Russians realize this is a fruitless pursuit in terms of getting the Security Council to punish the United Kingdom. But it does allow Russia to demonstrate its commitment to international law, take the high road and expose the hypocrisy of the West to the rest of the world when it comes to terrorism. Vladimir Putin’s eye is on recruiting more countries into his vision of a multi-polar world free of Washington’s dictates.”

    https://sonar21.com/the-mediocrity-of-british-intelligence-vividly-displayed-in-string-of-terrorist-attacks-against-russia/

    ”New details on drone attack in Crimea emerge
    A naval drone targeting the Russian base in Sevastopol was launched from a vessel moving through the grain corridor. Those behind a major drone attack on the Russian naval base in the Crimean port city of Sevastopol made active use of a UN-brokered Black Sea grain corridor, the Russian Defense Ministry said in a statement after studying the wreckage of the unmanned combat vehicles.

    The ministry’s specialists retrieved the navigational modules of the drones destroyed by the Russian warships and naval aviation, the statement said, adding that the Canadian-made devices stored data on the vehicles’ path to their target.

    Most of them were launched from the Ukrainian Black Sea coast, not far from the port city of Odessa, the Russian military said. “The naval drones were then moving within the security zone of the grain corridor before changing course and heading towards the Russian naval base in Sevastopol,” the Russian statement said.”

    De senaste dagarnas utveckling understryker vikten av att Ryssland befriar Odessa och hela kusten från Mariupol till Odessa. Anordna ett referendum. införliva hela kustområdet i Ryssland. Alla ukrozionazi problem från havet solved!

  • Höga utmärkelser leder till misstanke.
   Navy SEALS tränar ukrainska specialstyrkor.
   Handstilen är den samma.

   Inte särskilt starka evidens kan man tycka men Svenska medier är all over it.

   Det fanns ett brittiskt marinfartyg i dansk hamn under sprängningarna men både amerikanska och svenska fartyg var närmare.

   Varför tassar ryssarna runt Sveriges självsvåldiga avspärrning?
   Den som åtföljdes av en vägran att delge resultat.

   Det är ett mycket starkt evidens för medhjälp till terrorism. Svårt att se att motivet till varför Sverige gjorde sig själv till part i målet kan vara något annat än att undanröja bevis för ett eget deltagande i utförandet. Det är förstås tänkbart att man gjort det för att skydda en allierad men då till en mycket hög kostnad eftersom vi inte kommer runt slutsatsen att vi nu är del i ett terrornätverk som spränger kritisk infrastruktur.

   Jag tror ryssarna lägger ut en dimridå, kanske för att attackerna i Sevastopol är ett allvarligare och mer närliggande problem för dem, kanske för att uk är mer inblandad i kriget än vi och både viktigare och lättare att isolera från resten av europa.

   • På gatan används ”Navy Meals” som namn på de ack Hollywood filmernas så hypade ”navy seals”. På samma sätt används green baguette som namn frö green berets.

    Alltså spelar det inte så stor roll hur många ukrozionazi som tränas av navy Meals. Rysslands Spetsnaz gör köttfärs av dessa eller som man säger på gatumål – will eat them for breakfast🥖🧀🥚

 2. Vem bryr sig, de är alla en del av komplotten mot mänskligheten och det är dessa som ryssar, kineser, nordkoreaner, iranier, venezuelaner, kubaner, ungrare och flera afrikanska länder slåss mot. Detta är och förblir konfliktpunkten, tills de är avslöjade och borta, de vet det och därför går de nu till full attack mot oss med 10 vilseledningsmanövrer åt gången så vi ska ha
  s a s problem att hålla fokus nämligen på dom som en komplottgrupp

 3. Och kanon att ryssarna nu ger sig på maintargets, dvs infiltratörernas nästen där de sitter och spinner sina lömska intriger. Dessa mänsklighetens fiender som bara anser en sak om oss, att vi är i vägen för deras psykopati

 4. Hur visste Ryssland att det var lill-Britannien som låg bakom? ”Exactly one minute after the alarms went off at GAZPROM, iCloud records of Prime Minister Liz Truss iPhone, show that she used her iPhone to send a text message to Antony Blinken, US Secretary of State. The message: “It’s done.”

  Inga ”konspirationsteorier” alltså – pudding landet gjorde det!

  ”When the Nord Stream Pipelines began to blow up, Russian natural gas firm GAZPROM got alarm bells from sensors in the pipeline, indicating the pressure had dropped massively and suddenly. GAZPROM then knew the pipes were ruptured. The computers at GAZPROM, which recorded the minutes/seconds the sensor alarms went off, all use Coordinated Universal Time (UTC) for the time stamps.

  Exactly one minute after the alarms went off at GAZPROM, iCloud records of Prime Minister Liz Truss iPhone, show that she used her iPhone to send a text message to Antony Blinken, US Secretary of State. The message: “It’s done.”

  The iCloud computers also use Coordinated Universal Time for message time stamps. So although Russia and the UK are in different time zones, UTC proves that it was literally ONE MINUTE after the GAZPROM pressure sensor alarms went off, that Liz Truss sent her text message to Blinken.

  No one else knew the pipelines had been blown up. GAZPROM knew there was a problem, but didn’t know what or why.

  Liz Truss knew. Because it was the British government that carried out the bombing.”

  https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/how-the-russians-found-out-it-was-the-uk-that-bombed-the-nord-stream-pipelines

  Läs mer om allt detta här:

  https://sonar21.com/the-mediocrity-of-british-intelligence-vividly-displayed-in-string-of-terrorist-attacks-against-russia/

  • Britterna är numera helt usla med sina ”hemliga” operationer. Fiaskot med Skripal har dock inte lagd sordin på deras patetiska försök att vara ”husse” till lags och man undrar ju om folket i GB verkligen är nöjda med att bli mål för en nukleär attack om de envisas med att mopsa sig utan att ha en tillstymmelse till förmåga att lägga kraft bakom sitt svammel? Liz Truss hotade ju som bekant med kärnvapen mot Ryssland vilket inte föll i god jord på hemmaplan.

 5. ”All seriös bevakning av Nord Stream-attacken bör erkänna att motståndet mot pipelinen har varit en central del av USA:s stora strategi i Europa. Det långsiktiga målet har varit att hålla Ryssland isolerat och osammanhängande från Europa, och att hålla länderna i Europa bundna till amerikanska marknader. Ända sedan tyska och ryska energibolag undertecknade ett avtal om att påbörja utvecklingen av Nord Stream 2, har hela Washingtons maskinpark arbetat övertid för att sänka det.
  Bevisen för detta är helt enkelt överväldigande. Till exempel noterade FAIR att under sina bekräftelseutfrågningar 2021 sa utrikesminister Anthony Blinken till kongressen att han var ”fast besluten att göra allt jag kan för att förhindra” att Nord Stream 2 fullbordas. Månader senare upprepade det amerikanska utrikesdepartementet att ”alla enheter som är involverade i Nord Stream 2-rörledningen riskerar amerikanska sanktioner och bör omedelbart överge arbetet med rörledningen”.
  https://www.globalresearch.ca/how-media-quarantined-evidence-nord-stream-sabotage/5797648

 6. Såg häromdagen en TV-dokumentär på Axess-tv om Thatcher och Reagan.
  Reagan satt bakom skrivbordet i ovala rummet och sa: ”Nu skall ni få höra en historia som får alla att skratta. Jag har infört ett embargo mot olje- och gasutrustning för att försvåra för sovjetisk ekonomi som är beroende av högteknologi”. Reagan ville avancera snabbt för att stoppa pipelinen och pengarna till Sovjet.
  Thatchers svar blev: ”Vi bestämmer själva och USA ska inte hota med sanktioner”. Thatcher var rädd att brittisk ekonomi skulle ta skada av sanktionen.
  Reagan: ”Thatcher fick mig att inse att jag gjorde fel”.

  • Tysk/Europeisk missberäkning?
   Stängda amerikanska oljeraffinaderier kan aldrig starta om….
   POSTAT AV: JULIANNE GEIGER VIA OILPRICE 31 OKTOBER 2022
   Eftersom raffinaderier stänger på grund av inkurans eller sabotage, garanterar det politiska kriget mot dem att de aldrig kommer att öppnas igen; och det har inte byggts ett nytt raffinaderi på 50 år.
   Det multigenerationella kriget mot oljan kommer så småningom att tvinga förbränningsmotorer i glömska när priserna på kvarvarande produkter fortsätter att stiga.
   Amerikanska energichefer sa till Jennifer Granholm att nedlagda råoljeraffinaderier inte kommer att starta om, sa Valeros vd Joe Gorder på tisdagen.

   Kommentarerna gjordes till USA:s energiminister vid ett möte nyligen i Vita huset med energichefer, rapporterade Reuters på tisdagen.
   ”Det enda intressanta som kom ut ur det också var att det togs hänsyn till möjligheten att starta om raffineringskapacitet som hade stängts ner, och jag tror att den allmänna känslan var att det inte skulle hända,” sa Gorder.
   Begränsad amerikansk raffinaderikapacitet – och kanske mer kritiskt, raffinaderikapacitet i specifika geografiska områden i USA, så kallade PADD – har besparat oro i USA över höga bensinpriser och energisäkerhet.
   Stängda raffinaderier som sannolikt inte kommer att starta igen är den senaste spiken i den amerikanska raffinaderikistan. I juni hävdade Chevrons vd Mike Wirth att det aldrig skulle byggas ett nytt raffinaderi i USA.
   ”Att bygga ett raffinaderi är en investering på flera miljarder dollar. Det kan ta ett decennium. Vi har inte haft ett raffinaderi byggt i USA sedan 1970-talet. Min personliga åsikt är att det aldrig kommer att byggas ett annat raffinaderi i USA”, sa Wirth då.

   Olje- och gasbolag skulle behöva väga fördelarna med att satsa kapital tio år senare som kommer att behöva decennier för att ge aktieägarna avkastning ”i en politisk miljö där regeringar runt om i världen säger ”vi vill inte att dessa produkter ska användas i framtiden”, tillade Wirth.
   Utnyttjandet av raffinaderi i USA under veckan som slutade den 14 oktober var 89,5 % av deras driftskapacitet, visar de senaste MKB-data.
   https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Energy-Execs-Tell-Granholm-Shuttered-US-Oil-Refineries-Wont-Restart.html

 7. Nu tror jag aldrig det kommer något officellt klarläggande eller erkännande vem som utförde dessa sprängningar men det ger ju utrymme för mer eller mindre fantasifulla teorier. 

  LD gör sitt bästa för att försöka bevisa att USA ligger bakom. Problemet är att motivet saknas. Avtalet som gjordes mellan USA och EU i slutet av Mars dödade NS1 och 2 effektivt. Det avtalet gjorde gasledningarna värdelösa. Gaslagren i Europa är fyllda, infrastrukturen har snabbt börjats byggas om. Med säkerhet kommer det vara komplicerat att ställa om men det kommer att gå. Så länge Putin sitter vid makten är Ryssland som energileverantör till EU död.

  Det spelar ingen roll att det investerats X miljarder i dessa ledningar. När det inte finns någon kund blev investeringen värd 0 eller möjligen finns det ett skrotvärde. 

  Jag kan bara se ett motiv som LD tydligen missat. Försäkringspengarna. Svenska sågverk har exempelvis en tendens att brinna vid lågkonjunkturer. Gas genom NS1 o 2 drabbades av en total lågkonjunktur. Det finns två länder som är ägare till gasledningarna. Ryssland och Tyskland. Hur försäkringen ser ut vet jag inte men det blir intressant att se vad som händer när försäkringsbolaget hanterar den anmälan som givetvis kommer.

  • ”möjligen finns det ett skrotvärde”

   Tveksamt. Mycket av det som produceras idag görs av syntetiska material d.v.s. plast.
   Gärna rörledningar, men i det här fallet är det förmodligen en kombination av både stål och plast för att kunna motstå det höga trycket.
   Röret består alltså av en kombination av olika skikt vilket gör det omöjligt att återvinna.
   Istället blir det som vindkraftverken, en miljöbelastning då de inte längre är användbara.
   Tänk när framtidens elbilar blir skrotfärdiga, vem vill då ha dem?
   Det blir som kärnkraftverk, en kostnad för att bli av med dem.

   Apropå bilar så har dagens ofta högkvalitativa bilar användningstid spårat ur.
   Bilarna har helt enkelt blivit så komplicerade så de inte längre blir lönsamma att reparera då så småningom felaktigheter börjar uppstå.
   Valet blir då en ny bil.
   Bygga nya bilar sliter på miljön liksom att skrota bilar som inte längre anses lönsamma.
   Men både bygga nya bilar och skrota gamla ökar den ekonomiska tillväxten i en fri marknad.
   Resultatet blir att en fri marknad är ett hot mot miljön.
   De pratar om ”grön ekonomisk tillväxt” men finns verkligen någon sådan?

   • Vad skulle motivet vara? Europas behov av gas via Nordstream försvann iom avtalet som skrevs under i mars. För att ledningarna skall ha något värde krävs det en säljare och en köpare. Det fanns inte någon köpare. Ryssland erbjöd sig att leverera gas i den ledning som tydligen fungerar. Vad blev responsen från Europa? Nein danke. Dessutom varnade CIA för ett sabotage var på gång. Varnade de för att riskera att USA eller någon av deras allierade skulle bli avslöjade? Knappast troligt

 8. Några fakta om Nordstreamsabotaget från : www/ The Nordstream 2 Pipeline Sabotage – MonkeyWerx

  Isf genomfört av ett USA-plan, P8 / Poseidon Ubåtsspaningsplan med 11 fästen för vapenutrustning, samt en Torped MK54, som flögs från USA, inte den P8 som finns baserad i England. Flygdatabilder visar att planet befunnit sig över Nordstream, cirklat runt, och möjligtvis släppt iväg en torped. Inflygning och utflygning tycks ha gått över svenskt luftrum, södra Skåne, men först har den lufttankat över Polen.

  Men då borde P8 ha registrerats av svensk flygledning, får militära plan flyga i svenskt luftrum ?

  Så kan det ha gått till…från luften:möjligt , men om det förekom flera detonationer, eller utlöstes alla
  samtidigt, som en enda smäll, den på 2.3 på Richterskalan:

  ° Biden sa tidigt att USA skulle stänga NS2:
  ° Hände på natten den 26 september:

  ° En US Navy P8 från USA flög till en lufttankningsmötespunkt över Grudziądz Poland kl. 0210 GMT:
  ° De två planen möts och synkar, Callsign N/A för P8, och BART12 för tankflyget , och avslutar 0328 GMT.
  ° Tankflyget återvänder till Spangdahlem basen i Tyskland, med avslagen ID-flygdekoder.
  ° P8-planet, fortsätter till Nordstream pipelinen, och går ner till en höjd av 10.000 fot= 3.000 meter, och
  flyger i cirklar och vad som verkar som ett torpedsläpp.

  ° Ca 0709 GMT lämnar P8-planet, det enda planet i luften i området, och återvänder till USA,
  US Navy P8 HexCode är AE6851 och finns inte listat planets databas, och flyger utan ID-dekoder.

  ° En detonation på ca 2,3 registreras samtidigt på seismologiska skalan. Följande morgon rapporterar Nato
  att att Nordstream saboterats.

  ° en polsk diplomat, Sikorski tweetar ett tack till USA, den 29/9.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here