Lukashenko beordrar hjälp till flyktingar vid gränsen. Varför använder EU inte diplomati som mot Turkiet? Minoritet i FN:s säkerhetsrådet fördömer.

33
1861
Alexander Lukashenko. Bild Wikipedia.

Ingress: Läsaren ”Ivan” har översatt denna artikel 11/11 i Vitrysslands site BeLTA
Visst är det hemskt att jag publicerar något därifrån. Inte behöver man låta Lukashenko få yttra sig! Han är ju en brutal diktator, det väl alla! Yttrandefriheten har väl ändå sina gränser. Visst förstår jag (och alla andra) att Lukashenko vill framträda i positiv dager. Ende i världen som vill det? Och att Vitryssland aktivt hjälper flyktingar att ta sig till EU, vilka dessa som regel vill efter vad jag kan förstå. Alternativet är att hålla dem kvar i Vitryssland mot deras vilja. Bättre? Mer humanitärt?

Läs minst lika kritiskt som då du läser i DN, lyssnar på SvT eller CNN!

En minoritet i FN:s säkerhetsråd, av västländer har kritiserat Vitryssland (ej Polen eller EU) för hanteringen av flyktingfrågan. Varför kan EU använda diplomati mot Turkiet, men inte mot Belarus/Vitryssland? Varför kritiserar ej EU USA:s/Nato:s krig i Mellanöstern och Afghanistan som medfört att miljoner flyktingar söker sig till Europa?

 


Lukashenko ger order om att ta hand om flyktingar som sitter fast vid gränsen

”Det är nödvändigt att stärka fokus på att hjälpa de flyktingar som är fångade vid gränsen, särskilt gravida kvinnor och barn”, sade Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko vid ett möte med ledningen för ministerrådet i Minsk.

Statschefen gav bland annat en instruktion om att förse flyktingarna med torr ved. ”Du ser vad som händer vid gränsen och runt den. Jag ska säga det ärligt: ​​det här problemet är inte så stort som media presenterar det. Men jag skyller inte på media. För det har en stark förebyggande effekt. De har nollställt Vitryssland.

Men det finns tre till fem andra sådana här vägar i världen som används av miljontals människor som flyr kriget. Men på något sätt blev situationen vid Vitrysslands gränser mot Polen, Litauen och Lettland förstasidesnyheter. Den vitryska-ukrainska gränsen hamnar nu också i fokus. Detta stör mig också. Förmodligen stör det Ryssland också”, konstaterade presidenten.

”Därför vill jag betona att det här problemet är starkt överdrivet idag. Men media gjorde det rätt och lyfte fram det här problemet för att förhindra att detta händer i framtiden, tillade statschefen. ”Journalister gör ett bra jobb genom att visa den här demokratins sanna ansikte. Äntligen kommer vårt samhälle och andra att förstå vilken typ av demokrati och mänskliga rättigheter, yttrandefrihet de har där i väst, som de kontinuerligt har föreläst oss om.” Aleksandr Lukasjenko har satt upp ett antal uppgifter för regeringen. Han bad premiärminister Roman Golovchenko att ge lämpliga instruktioner till regeringen, utbildningsministeriet och den vice premiärminister med ansvar för sociala frågor.

”Vi måste vara uppmärksamma på gravida kvinnor och barn. Situationen är katastrofal. Det finns många gravida kvinnor som ska beräknas snart, en månad eller två. Detta är något vi får ta itu med då de troligen kommer att föda här. De säger att de inte lämnar lägret. Men hur ska det här bli? Temperaturerna sjunker. De vet ännu inte hur kallt det kan vara i Vitryssland, i skogarna under vintern. Men de vill inte lämna. Så vi måste vara förberedda.”

I detta avseende bad presidenten också ordföranden för republikens råd Natalya Kochanova att engagera sig: ”Du kanske kan be dem att låta oss ta hand om deras barn. Vi skulle placera dem på våra sanatorier. Kanske tillsammans med mammor. Gravida kvinnor och barn är problemet nummer ett. Vi kan inte överge dem. Speciellt barn. Vi skulle åtminstone kunna förse dem med en dusch och mat där.” ”När det gäller gravida kvinnor, när det är dags för dem att föda, kommer vi naturligtvis att ta dem till sjukhus och förse dem med allt som behövs”, sa statschefen.

Aleksandr Lukasjenko beordrade också att föra torr ved till migranterna. ”Vi måste ta med dem ved. De tänker inte lämna platser där de är. Vi föreslog att de skulle lämna den här platsen”, sa statschefen.

Presidenten sade att på morgonen den 11 november fanns det 1 790 människor i lägret; Ytterligare 322 finns på den polska sidan, som polackerna försökte trycka tillbaka till Vitryssland på natten. ”Det gick inte. De vill inte lämna. Dessa 322 personer är för närvarande där. Men dessa 1 790 människor, som befinner sig i lägret nära Bruzgi, måste förses med ved”, tillade den vitryska ledaren. Presidenten instruerade också utrikesministeriet att ta upp relevanta frågor med FN och andra internationella organ.

Film från BeLTA

Relaterat
Finns det ingen gräns för svartmålningen av Ryssland?
Belarus, EU, Polen och flyktingkrisen. Hyckleri i kvadrat av – gissa vem!

Föregående artikelVår förfalskade historia om Första Världskriget avslöjad! Nu pågår försök att skriva om Andra världskrigets historia!
Nästa artikelIsrael – Palestina: Öppet brev till riksdagsledamoten Thomas Hammarberg
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

33 KOMMENTARER

 1. Ständige representant Vitryssland till FN:s Valentin Rybakov i en intervju med RIA Novosti uppmanade Europeiska unionen (EU) för att ta det första steget för att lösa krisen migration. Tidigare har diplomaten sagt att Polen och Litauen använder situationen med migranter för att suga pengar från EU, motivera sin anti-invandringspolitik och öka sin egen betydelse i västerländska politikers ögon.
  Enligt honom är Minsk redo för samarbete och dialog för att säkerställa säkerheten vid den gemensamma gränsen. ”Vi förväntar oss att EU tar ett första steg, visar lite pragmatism, går i dialog med oss, så att vi kan börja lösa det här problemet genom gemensamma ansträngningar,” sa Rybakov.
  Den biträdande chefen för Vitrysslands presidentadministration Olga Chupris föreslog att EU skulle inleda förhandlingar för att bygga en ”färdplan” för att övervinna migrationskrisen.
  I början av november samlades grupper av migranter från Mellanöstern på gränsen mellan Vitryssland och Polen och Litauen och försöker ta sig in i EU-länderna. Warszawa uppskattar deras antal till flera tusen.
  Väst hävdar att Minsk själv orkestrerade denna situation inom ramen för ett ”hybridkrig”. Tillförordnade Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelade i ett telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin de vitryska myndigheternas inblandning i händelserna.

 2. Migrationskrisen vid Europeiska unionens östra gränser blir mer och mer intensiv och internationell. Brottsbekämpande myndigheter i Tyskland, Litauen och Polen har genomfört en rad arresteringar av medborgare från olika länder misstänkta för brottslig verksamhet relaterad till olaglig handel med flyktingar. Detaljer – i materialet ”Izvestia”. Flyktingtrycket på Polens östra gräns har blivit extremt intensivt den senaste tiden och många lyckas slå igenom i EU:s djup.
  Till exempel hittades nyligen en stor grupp migranter i en lastbil som körde längs en motorväg nära Frankfurt an der Oder: 34 män och sex kvinnor från Iran och Irak. De bars av en 43-årig medborgare i Ukraina, han greps. Den 30 september avlyssnade tysk polis en grupp på mer än 40 migranter som hade packat sig i en öppen lastbil på den federala motorvägen nummer 87 nära Ragow-Merz (Oder-Spree-regionen). Bland dem fanns en kvinna och två barn. De fångar skickades till ett läger för tillfälligt boende av migranter. Den 49-årige medborgaren i Vitryssland som körde greps också.
  Men inte bara invånare i utkanten av fd Sovjetunionen är engagerade i en sådan verksamhet. Nyligen grep polsk polis en svensk medborgare som transporterade fyra illegala invandrare från Irak. En skåpbil med flyktingar stoppades nära staden Drochichin (Podlaskievoivodskapet), 100 km från den vitryska gränsen. I Ratchetki (50 km från Drohichin) avlyssnade polisen en minibuss i vilken en estnisk medborgare transporterade fyra irakier och två syrier.
  Häromdagen i Kuyavian-Pomorze nära Torun , en last minibuss var fängslade , i ryggen varav 31 män, sex kvinnor och fem barn fanns – mestadels irakiska medborgare. Enligt handlingarna var bussen registrerad hos budtjänsten. Föraren var en 38-årig polsk medborgare som kontrakterade att leverera flyktingar till Tyskland. Nu riskerar hon åtta års fängelse. ”Bilen kördes av en polsk kvinna, som bland annat misstänks ha organiserat överföring av personer i strid med reglerna på gränsen till Republiken Polen. Den gripne kommer också att vara ansvarig för att skapa en fara för människors liv och hälsa, säger Torunpolisens pressekreterare Violetta Dombrovska.
  Den tyska utgåvan bz-berlin.de citerar historien om en 25-årig infödd i Jemen vid namn Shakr. När han anlände till Vitryssland försökte han flera gånger ta sig därifrån till Polens territorium, men varje gång ”lindades han in” av polska gränsvakter. Detta pågick i nästan två veckor tills Shakr hittade en illegal ”taxi” genom Polen till Brandenburg. Han är tyst om priset, men, som tidningen noterar, är det vanligtvis 1 500 dollar per passagerare.
  Tyskland har redan tvingats öppna flera läger på sitt territorium för flyktingar som har övervunnit de barriärer som de polska säkerhetsstyrkorna satt upp. ” När det gäller de tre EU-länderna, genom vilka en ny korridor av människohandel till Gamla Europa gick, är konsekvenserna tråkiga: de tillät mycket allvarliga kretsar av internationell organiserad brottslighet att dyka upp på deras territorium och redan uppenbarligen slå rot ”, säger den. Den vitryska statsvetaren Yuri Shevtsov.
  Den näst mest intensiva flyktingströmmen från Afrika och Asien bryter från det vitryska territoriet till Republiken Litauen. Det är sant att denna riktning är mycket mindre populär, eftersom illegala invandrare från Litauen måste åka till Polen för att ta sig till Västeuropa. Ändå finns det ”välönskare” i Litauen som är redo att hjälpa flyktingar för pengar. I augusti dömde en domstol i staden Marijampole att arrestera en uzbekisk medborgare som i sin bil bar en illegal migrant som hade rymt från det litauiska flyktingregistreringscentret. Tidigare fick denne uzbeker ett arbetsvisum i Lettland. Han åkte dit på genomresa genom Litauen – och bestämde sig på vägen för att tjäna extra pengar.I detta avseende sa den litauiska domaren Vilma Gadishkene att ”det finns en sådan tendens: det finns människor som inte är emot att tjäna pengar på den nuvarande situationen i Litauen med illegal migration – många migranter försöker ta sig till Västeuropa till varje pris”.
  Dessa farhågor är fullt berättigade. I slutet av september, i Litauen, fängslade de medlemmar av en kriminell grupp, som inkluderade medborgare i flera stater – Azerbajdzjan, Polen, Irak och Georgien. De försökte transportera en grupp migranter över gränsen, varav nio tidigare hade ansökt om politisk asyl i Lettland och lämnat landet illegalt, och sex till bodde i ett litauiskt flyktingmottagande i Rukla, varifrån de flydde. Brottslingarna transporterade illegala invandrare i lyxbilar med ryska och polska nummer. Den litauiska domstolen godkände gripandet av de misstänkta, en utredning inleddes om olaglig förflyttning av människor över statsgränsen. Senare grep litauiska gränsvakter två irakiska medborgare med uppehållstillstånd i Finland – de var även inblandade i att transportera flyktingar från Litauen till Polen. ”Båda utlänningarna transporterade sex irakiska medborgare utan dokument”, sa de litauiska gränsvakterna. Även i Litauen greps en medborgare från Georgien, som transporterade fyra irakier till Polen. Dessa fyra hölls i ett läger för illegala invandrare i Lettland, rymde därifrån och tog hjälp av den ”barmhjertige samariten”. Efter tillfångatagandet återfördes de till Lettland.
  I mitten av oktober hittade litauiska gränsvakter en liten bil med tjeckiska nummer på en skogsväg i Jonava-regionen. I bilen fanns två män och två tonåringar. Det visade sig att två indiska medborgare som hade ett tillfälligt uppehållstillstånd i Tjeckien bar med sig 17-åriga medborgare från Afghanistan och Irak som olagligt tagit sig till Litauen från Vitryssland. Till en början placerades de minderåriga i ett litauiskt läger för illegala invandrare nära byn Rukla, varifrån de flydde. Polisen hittade en container med narkotika i bilen. Och under ett av sätena hittade säkerhetsstyrkorna en låda med en pistol och patroner. Indianerna arresterades, de minderåriga återfördes till Rukla. Polisen utreder.
  Lettland är mycket mindre populärt bland illegala migranter än inte bara Polen utan även Litauen. Ändå är flyktingar ivriga att åka dit också – i hopp om att sedan flytta till de rikare länderna i Europeiska unionen. Och, som praktiken visar, hittar de allierade för sig själva även i leden av de lettiska statliga organen. I vilket fall som helst, den 1 september inleddes en rättegång i Lettland mot en gränsbevakningstolk som ”var inblandad i brottslig verksamhet av en transnationell organiserad kriminell grupp som gav irakiska medborgare möjlighet att illegalt passera den lettisk-vitryska gränsen. ”
  Nyligen i den tyska pressen fanns hänvisningar till ett konfidentiellt dokument från Europeiska kommissionen, som behandlar det växande problemet med flyktingsmuggling. Dess författare noterar särskilt att de flesta av de arresterade personerna som hjälpte migranter från Syrien, Afghanistan, Iran, Irak, Kuwait och Jemen att ta sig från Vitryssland till Europeiska unionen, bodde i Tyskland. För transport av flyktingar hyrs bussar speciellt ut, förklädda på ett sådant sätt att det verkar som att de levererar någon form av laglig last. Uppenbarligen transporterar illegala transportörer flyktingar från det ögonblick de anländer till Minsks flygplats – och håller kontakten med sina kollegor i EU.Bland de gripna smugglarna fanns både vitryssar som hade ett Schengenvisum erhållet i Polen, och syrier som lagligen vistats i Nederländerna, samt medborgare i andra länder.
  I Syrien, Irak och Turkiet annonserar resebyråer resor till Vitryssland, samtidigt som de erbjuder bostäder och sysselsättning i EU. Hundratals liknande erbjudanden dök upp i WhatsApp, och kostnaden för ”kupongen” är $ 10-20 000. Enligt vissa rapporter förses migranter med kartor över de mest bekväma rutterna i förväg och tar sig fram längs vilken de försöker korsa gränsen på natten.
  https://iz.ru/1248342/vladimir-veretennikov/obrashchaite-provodnika-kriminal-pomogaet-bezhentcam-probratsia-v-evrosoiuz

 3. Förstår inte problemet? Den godhjärtade Lukaschenka får väl erbjuda de ekonomiska migranterna från Mellanöstern asyl i Belarus. Då är ju problemet löst och Lukaschenka kan få godhetspoäng, en masse.

  • Men migranterna var inställda på EU och har i en del fall åtminstone betalat mycket för det. Ska man nonchalera var en människa ska bo? Är det inte vad EU gör?

  • Varför kan inte väst som ju fördrev dessa människor med dessa demokratiska bomber? Att ta ansvar för sina handlingar är en grundläggande princip i övriga världen. Väst borde börja lära leva efter denna dygd.

   Till signaturen @L: jag undrar bara vad du sagt eller skulle säga då apartheid israel stängde sina gränser och fördrev tusentals afrikanska flyktingar.

   Till sist en anmärkning: Polen få vara försiktig med sina svansföringar -risken att den stickas upp och delas ut som det hände förut är överhängande. Polens politiker gör klokt i att vakta tungan annars någon kommer att se till att de göra det😊

  • Varför kan inte väst som ju fördrev dessa människor med dess demokratiska bomber ta hand om dessa flyktingarna från Syrien, Irak, Afghanistan? Att ta ansvar för sina handlingar är en grundläggande princip i övriga världen. Väst borde börja lära leva efter denna dygd.

   Till signaturen @L: jag undrar bara vad du sagt eller skulle säga då apartheid israel stängde sina gränser och fördrev tusentals afrikanska flyktingar.

   Till sist en anmärkning: Polen få vara försiktig med sina svansföringar -risken att den stickas upp och delas ut som det hände förut är överhängande. Polens politiker gör klokt i att vakta tungan annars någon kommer att se till att de göra det😊

  • Varför kan inte väst som ju fördrev dessa människor med dess demokratiska bomber ta hand om dessa flyktingarna från Syrien, Irak, Afghanistan? Att ta ansvar för sina handlingar är en grundläggande princip i övriga världen. Väst borde börja lära leva efter denna dygd.

   Till signaturen @L: jag undrar bara vad du sagt eller skulle säga då apartheid israel stängde sina gränser och fördrev tusentals afrikanska flyktingar.

   Till sist en anmärkning: Polen få vara försiktig med sina svansföringar -risken att den stickas upp och delas ut som det hände förut är överhängande. Polens politiker gör klokt i att vakta tungan annars någon kommer att se till att de göra det😊

  • Du förstår inte mycket du L men så här ligger det till! USA startade en massa krig runt om i världen och EU var behjälplig med att i början ta emot riktiga flyktingar från krigen! De som kommer idag till Vitryssland är ekonomiska migranter och det är EU:s eget fel att de söker sig hit med sin generösa flyktingpolitik. Hade man inte lallat med banditerna i USA hade kanske krigen kunnat undvikas, i stället så hjälpte man till med krigen och bombningarna så nu får man skylla sig själva! För övrigt så är det bara en rännil av migranterna som kommer via Vitryssland de flesta kommer via Turkiet med båtar och reguljära flyglinjer! Det här bråket med Vitryssland är EU:s hämnd för att man inte lyckades störta Lukasjenko. Politik alltså, vilket L inte verkar begripa mycket av!

  • Vad jag vet ska detta gälla inom EU, där Belarus inte är medlem. Flyktingar som vill till EU ska väl söka asyl där.

 4. Låt dem gnissla, ropa!
  Vitrysslands president Alexander Lukasjenko vädjade till Rysslands president Vladimir Putin om att skicka bombplan med kärnvapen till Vitryssland. En begäran om att inkludera strategisk luftfart i tjänst vid gränserna mellan Vitryssland och unionsstaten. Ja, det här är bombplan som kan bära kärnvapen. Men vi har inget annat val. Vad gör de där utanför, sa Lukashenka.
  Dessutom sa han också att militären i Vitryssland och Ryska federationen bör övervaka gränserna för de baltiska staterna, Polen och Ukraina.
  ”Som vi kom överens: till Gomel från Moskva längs den södra gränsen till Vitryssland, den västra gränsen, till Pastavy i Vitebsk-regionen, från Pastavy genom Orsha, flyger de till Moskva. Denna ring – de baltiska staterna, Polen och Ukraina – borde vara övervakas av ryska och vitryska militärer. Vi kom överens med ryssarna. Vi får inte skämta. Situationen där är allvarlig.
  ”Polen skrämmer oss att det kommer att stänga gränsen, snälla stäng den: färre flyktingar kommer att flytta dit. Och om vi stänger transiten genom Vitryssland? Den går inte genom Ukraina: den ryska gränsen är stängd där. Det finns inga vägar genom de baltiska staterna. Om vi ​​stänger den för polackerna och till exempel för tyskarna, vad kommer att hända då” sammanfattade Vitrysslands president.
  Redan idag har situationen blivit extremt förvärrad, Alexander Lukasjenko sa att de för andra dagen försöker överföra ammunition till flyktingar vid den polsk-vitryska gränsen och de flesta vapnen kommer från Donbass . Dessutom blev det känt om det första dödsfallet i lägret av migranter. Enligt den polska tidningen dog en 14-årig pojke, kurd till nationalitet.

 5. Oraklet i London Alexander Mercouris kommenterar det skrattretande påståendet från väst att Lukasjenko försöker destabilisera EU med kanske 4000 migranter. Han påpekar den slående skillnaden i medias rapportering mellan detta och om dom 20000 migranter som i år tagit sig från Frankrike till England och lavinen av migranter som kommer in vid USA:s södra gräns. Han sätter också in frågan i det större perspektivet av USA:s och västs pågående smutskastning och krigshets mot Ryssland.

  Videon är lång, över en timma, men en mer relevant analys av läget går troligen inte att finna någon annan stans. Ta er tiden och ni kommer att få en stor del av världens utrikespolitiska kringelikrokar förklarade.
  https://www.youtube.com/watch?v=VFaof-Wy73U

 6. Krisen vid gränsen mellan Vitryssland och Polen närmar sig kokpunkten.
  EU och Nato påstår att den vitryska regimen, med den mångårige presidenten Alexander Lukasjenko i spetsen, medvetet tillverkar migrantkrisen som svar på sanktioner mot Vitryssland. På onsdagen tillkännagavs att EU var nära att komma överens om en ny uppsättning sanktioner mot Vitryssland, som kommer att rikta in sig på landets nationella flygbolag.
  Lukasjenko svarade ”om de inför ytterligare sanktioner mot oss måste vi svara. Vi värmer upp Europa, och de hotar oss, tänk om vi stoppar naturgasförsörjningen. Jag rekommendera Polens ledning, litauer och andra korkade människor att tänka efter innan de talar. ”
  Cirka 20 % av den ryska gasen som går till EU flödar genom Vitryssland. Om Lukasjenko skulle lösa sitt hot skulle det bli allvarlig gasbrist i hela EU och energipriserna, som redan är nära rekordnivån, skulle stiga ytterligare. Verkligheten är att det är Lukasjenko, inte Bryssel som har alla ess. EU kan utlösa alla hot det vill, men så länge som blocket är beroende av Ryssland för en stor del av sin naturgas är det tandlöst. För närvarande kommer 47 % av EU:s naturgas från Ryssland och för vissa medlemsländer är den ännu högre. Baltiska stater som Lettland och Estland får nästan all sin naturgas från Ryssland. Polen får också över 50 % och Tyskland över 30 %.
  Så EU kan frysa hur många bankkonton som helst, eller till och med ta bort vitryska diplomater från sina huvudstäder, men verkligheten är att Lukasjenko har förmågan att slå EU:s energikonsument i fickan. Detta är dubbelt oroande eftersom vintern snart är på väg, och många kämpar redan med orimliga energiräkningar. Kanske är det därför den franske presidenten Emmanuel Macron har uppmanat till medling och säger att ” det är uppenbart att om Ryssland inte är en del av problemet, är det åtminstone en del av lösningen eftersom Vitrysslands beroende av Moskva blir allt starkare”.
  Mitt i alla dessa ställningar och hot som görs är de verkliga offren migranterna, som förblir kvar i ett ingenmansland. När vintern sätter in och temperaturerna faller, kommer många bokstavligen att frysa ihjäl om en lösning inte hittas, snabbt. Men det kommer inte ifrån att Lukasjenko sitter i förarsätet, och hoten från Bryssel och andra bleknar till obetydlighet om han bestämmer sig för att stänga av gasen.

  • Om Lukasjenko stänger av gasen på sin sida lär Putin stänga av den på sin sida gränssen och då får Vitryssarna också frysa. Lukasjenko bör tänka innan han talar.

 7. Den 13 november meddelade Vitrysslands president Alexander Lukasjenko att Minsk är intresserad av att ta emot ryska Iskander-missilsystem, de behövs i västra och södra riktningar. Jag behöver flera divisioner i väster, i söder, låt dem stå.
  Detta är en uppskjutningsräckvidd på 500 kilometer, eftersom vårt (multiple launch raketsystem. – Red.) ”Polonaise” är upp till 300 kilometer. Uppskjutningarna var missiler under Zapad-2021-övningarna, en missil träffade målet med en (trolig cirkulär. – Red.) Avvikelse på fyra meter … ”- sa Lukasjenko i en intervju med den ryska tidningen National Defense.
  De senaste dagarna har situationen på gränsen mellan Polen och Vitryssland allvarligt försämrats. Den 8 november invaderade en stor grupp gränsen mellan Vitryssland och Polen i ett skogsbälte och försökte ta sig in i Europeiska unionens territorium. De polska myndigheterna vägrade släppa in flyktingarna och drog militärutrustning av stor kaliber till gränsen.
  De europeiska länderna skyller på den vitryska sidan för migrationskrisen, som förnekar all inblandning i den ökade flyktingströmmen. EU diskuterar utökade sanktioner mot Vitryssland.
  Den 11 november meddelade Tysklands tillförordnade förbundskansler Angela Merkel att Vitryssland använder migranter som ett hybridvapen mot Europeiska unionen (EU). Hon sa också att hon bett Rysslands president Vladimir Putin att påverka Lukasjenka.

  ’En storskalig rysk-vitryska övning ”West-2021” ägde rum i september. De besöktes av cirka 200 tusen militärer , mer än 80 flygplan och helikoptrar, upp till 760 enheter militär utrustning, inklusive över 290 stridsvagnar, mer än 240 kanoner, flera raketsystem och mortlar, såväl som upp till 15 fartyg. Trupperna tränade på fem träningsplatser i Vitryssland och nio i Ryssland, i Östersjön.
  Iskander är en familj av ryska operativt-taktiska missilsystem: Iskander, Iskander-M, Iskander-K, Iskander-E. Det huvudsakliga syftet med missilsystem är att förstöra fiendens luftförsvar och missilförsvarssystem på avstånd på upp till 500 km.
  https://iz.ru/1249461/2021-11-13/lukashenko-vyrazil-zainteresovannost-v-iskanderakh

 8. Ur mail från mig till Sveriges Radios korrespondens Johanna Melén igår:

  Dina rapporter är ofta partiska, dvs brister i objektivitet.

  Angående den aktuella flyktingfrågan:
  USA:s/Nato:s krig i Mellanöstern och Afghanistan har medfört att miljoner flyktingar söker sig till Europa. Varför nämner Du inte det?
  Lukashenko beordrar hjälp till flyktingar vid gränsen. Naturligtvis vill han framstå i bättre dager – liksom andra parter i konflikten. Borde också nämna – inte bara kritiken
  Varför använder EU inte diplomati som mot Turkiet?
  Flyktingarna vill sannolikt vidare till EU. Är det mer humanitärt att hålla kvar dem i Belarus mot deras vilja.

  Du kan behandla detta i kommande inlägg. Men får du det för dina chefer?

  Hälsningar

 9. EU, är en bedrövlig inrättning, nu slingrar de sig. Detta i motsats vad de själva argumenterat för, att man inte bör tvinga flyktingar till Polen om de inte själva vill det, då Polen inte vill och knappt tagit emot några flyktingar överhuvudtaget, EU har sagt att det är inhumant att fördela flyktingar rättvist inom EU, om det finns länder som är negativa som Polen att ta emot dem.
  Personerna i Belarus säger att de inte vill vara i Polen, de vill bara passera för att komma till ex. Tyskland eller Sverige.
  Det är många länder som flyktingar/migranter passerat i EU innan de kommer till Sverige, men vi har ändå inte skickat tillbaka dem till första ankomst landet i EU.
  Om EU tycker att det saknas mänskliga rättigheter i Belarus, så de måste straffas med sanktioner, så varför låter man inte personerna i Belarus som vill vidare till ett EU-land som inte är Polen, släppas fram och låta dem pröva sin asylansökan i det landet.
  Varför vill man tvinga personer att vara i ett land som man själv bedömt att det saknar mänskliga rättigheter är en gåta för mig.

 10. Men herregud Europas sista diktator flyger in folk ifrån Mellanöstern och bussar dom till gränsen, dom får inte.vända tillbaka. Och du tycker eu ska betala honom för att sluta. Seriöst det här är ju löjligt.

  • Lukashenko är vald, i ett omtvistat val. Enligt USA-stödda Golos analyser strax efter valet fick han ”bara” 60 % av rösterna. USA-stödd valundersökning: Lukashenko fick över 60 % av rösterna i Belarus.Hur vet du hur pass aktivt Belarus varit? Man har nog viktigare problem. Flyktingarna vill till EU. Ska man nonchalera detta? Polen är känt för sin mycket negativa attityd till migranter. Enlig internationell rätt ska deras asylrätt prövas. Sker detta? Varför använder inte EU diplomati som mot Turkiet i flyktingfrågan? Varför protesterar inte EU, Polen och Belarus tydligt mot de USA-initierade krigen som drivit många miljoner på flykt, några miljoner mot EU? Man silar mygg och sväljer kameler eller hur?

  • EU har att göra med en folkvald ”diktator” i Vitryssland Robert och den sorten brukar vara svåra att störta vilket maffian i Bryssel märkt! För övrigt så har vi en icke folkvald diktator i Bryssel om man nu ska ta till det epitetet på skumma makthavare. Lukasjenko jagas av EU och USA bara för att han inte dansar efter deras pipa, så enkelt är det! Lukasjenko må vara en skurk men han vägrar göra sitt land till ett nytt Ukraina!

 11. Vet någon om Belarus kräver visum för passagerare från Irak, Syrien, Afghanistan, Iran? Om inte är det ju fritt att resa in.

  • Detta gäller från Irak, är det inte det som EU efterfrågat ett säkrare sätt för flyktingar att ta sig till EU, utan behöva åka med skrangliga båtar.
   På Sveriges Radios sida:
   De har rest på vanliga turistvisum och många har betalat smugglare tiotusentals kronor för att ta dem vidare.
   Nu har Irak stängt belarusiska beskickningar och man erbjuder irakier som rest till Belarus hjälp att återvända, men det hindrar inte att fler irakier är på väg.

 12. 13 NOVEMBER 2021, 17:26
  Lukasjenko talar om fullständig förnedring av europeiska politiker. Vad är det som händer i väst, en förnedring av politiska eliter? När ska de lugna sig? Kommer de att acceptera normala ömsesidiga relationer? Är det möjligt i teorin?”
  Aleksandr Lukasjenko jämförde nuvarande EU-siffror med sina föregångare under de föregående decennierna. Och de förra ser inte bra ut i den här jämförelsen. ”Det finns inga politiker där borta efter Frankrikes president Jacques Chirac, Tysklands förbundskansler Gerhard Schroder och andra.
  Det finns definitivt ingen där i nivå med en fransk arméofficer och statsman, grundaren och presidenten av den femte republiken Frankrike Charles de Gaulle längre. Det betyder fullständig degradering”, sa den vitryska statschefen.
  Lukasjenko anmärkte att västerländska politiker ofta ställer upp: När de väl ser en TV-kamera blommar de ut: De börjar vifta med händerna, rätta till klädseln och le. De är inte raffinerade politiker, men de försöker se ut som sådana. Dessutom förekommer det bråk och ömsesidigt ler-kastande i Europa.
  Presidenten noterade också vissa europeiska länders starka beroende av USA:s politik: ”Intressanta saker kommer att hända i Polen. Vänta bara. Om det var någon annan skulle Europeiska unionen redan ha förminskat dem till storlek som Bulgarien eller någon annan.
  Det kommer inte att hända Polen eftersom USA stöttar Polen. Allt Polen gör i strid med Europeiska unionens politik beordrades av Uncle Sam.
  Polacker och ukrainare säger att Lukasjenko gör vad Putin säger åt honom. Jag tror Polens president Andrzej Duda och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki är fel personer att ta upp den här frågan”, konstaterade den vitryska ledaren.
  Ändå är Aleksandr Lukasjenko övertygad om att det fortfarande finns genuina ledare i den moderna världen: ”Titta på Kinas president Xi Jinping. Han är en stark ledare. Titta på Rysslands president Vladimir Putin.
  De kritiserar Putin men vår civilisation skulle ha gått under utan honom, Ryssland skulle ha splittrats. Tiden kom och saker löste sig och Ryssland räddades delvis tack vare president Putin. Det hände framför våra ögon”. Det finns inga politiker som oroar sig för sina nationer där borta. De oroar sig för sina egna fickor, mutor och resten… Det finns ingen yttrandefrihet. Tomt pladder.
  Vad är Europeiska unionen? Hur många personer har de? 500 miljoner tror jag eller mer än så? De har ingen egen säkerhet och ingen egen armé! De trampade på australiensarnas svans och de som vägrade köpa franska ubåtar värda 50 eller 60 miljarder. Vilket betyder att amerikaner tog denna Frankrikes president Emmanuel Macron och Frankrike i nacken och doppade dem i Atlanten.
  Det kom ett litet utbrott som sedan lugnade ner sig, saker och ting accepterades som de är. Detta är deras politik”, enligt Aleksandr Lukasjenko.
  Han betonade att Europeiska unionen med en befolkning på en halv miljard människor borde ha starka positioner. ”Det borde vara en enorm makt. När de simmar närmare på fartyg och ubåtar bör amerikaner darra och be om tillåtelse att komma närmare i förväg. Men amerikaner avlyssnar allt inom EU. Och hör tystnad i gengäld… Någon kan göra ett uttalande för massmedia och det är allt. Det är Europa för dig. Detsamma gäller Amerika. Galna människor!” sa Aleksandr Lukasjenko.
  https://eng.belta.by/president/view/lukashenko-talks-about-complete-degradation-of-european-politicians-145065-2021

 13. ”The Defence Ministers of Lithuania, Latvia and Estonia, Arvydas Anušauskas, Artis Pabriks and Kalle Laanet, see the security crisis unfolding on the Polish-Belarusian and Lithuanian-Belarusian border as very alarming, and unequivocally condemn the deliberate escalation of the ongoing hybrid attack by the Belarusian regime, which is posing serious threats to European security.”

  http://kam.lt/en/news_1098/current_issues/baltic_defence_ministers_stand_united_in_condemning_the_hybrid_attack_which_puts_the_security_of_the_entire_europe_at_a_serious_risk.html

  • The ugly fact is that Lithuania, Latvia and Estonia are the pawns of geopolitics. So are Arvydas Anušauskas, Artis Pabriks and Kalle Laanet.

   • Har svårt att se att detta är skrattretande? De baltiska staterna vill varken ha arabiska migranter eller små gröna män från Wagner Group som springer omkring i sina skogar. Den sovjetiska ockupationen gjorde dem ganska känsliga mot påtryckningar som kommer från öster. Något som ju i princip också gäller för Polen.

    • 1. De arabiska migranter lämnade sina länder p g a krig som startades för att gagna den sionistiska våtdrömmen eretz israel. Irak invaderas för sionisternas räkning. Syrien likaså. Libyen förstördes av samma anledning. Jemen likaså. Det är inte Lukashensko som ska anklagas utan ytterst är det sionisterna som ligger bakom alla krig i MÖ, utfört av sin lydiga hund USA.

     2. Fråga: Vad har Lithuania, Latvia and Estonia och Polen gemensamt?
     Svar: De samarbetade med Tyskland under andra världskriget. Dessa länder är inte noviser i smutsiga spel med andra ord.

     3. Det var Sovjet som befriade Tyskland anno 1945!

     • USA-imperialismen handlar främst i eget intresse, och har stor glädje av Israel som splittrare i Mellanöstern.

    • Som en ödets ironi så kommer numera påtryckningarna från väster, Bryssel och Washington och varken Ungern eller Polen är bekväma med den nya påtryckarmakten! Men så fungerar internationell politik det är alltid någon stormakt som dirigerar! Numera har man gubbar från Nato som springer omkring i skogarna vilket folken i dessa länder inte är så förtjusta i men det struntar politikerna i bara de får sitta med och lalla vid konferensborden och lyfta mutor! Så nog är det skrattretande alltid…

  • Som man bäddar får man ligga skulle man väl kunna säga till korkskallarna i Bryssel! Det fungerar inte att springa i USA:s koppel och tro att någon tar dem på allvar. Jag är helt övertygad om att befolkningen i EU inte har ett dugg intresse av att bråka med varken Vitryssland eller Ryssland. Och de verkliga problemen med migranter har EU ignorerat i åratal, varför gnälla nu? Som sagt, politik och usel sådan! Turkiet är det stora problemet förutom USA:s ständiga krig, där har man lösningen på problemen. Angripa symptomen på sin egen inkompetens och undfallenhet är ingen väg framåt!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here