Israel – Palestina: Öppet brev till riksdagsledamoten Thomas Hammarberg

9
1581
Netanyahu och Ganz. Bild i Israel Times.

Jag har förmånen att få publicera detta öppna brev från docent Jan-Erik Gustafsson vid Kungliga tekniska Högskolan (KTH) till den socialdemokratiske riksdagsledamoten Thomas Hammarberg. Brevet har skickats till registrator på UD, samt till riksdagspartier.
Jan-Erik Gustafsson fick snabbt ett vänligt svar från Thomas Hammarberg. Denne svarat att han instämmer i nästan allt vad som står i det Öppna brevet, inklusive analysen av IHRA.


Öppet brev till riksdagsledamoten Thomas Hammarberg

Jag var på mötet Israel och Palestina i måndags 8 november i ABF-huset Stockholm. Tyvärr fick jag ej möjlighet att ställa ett par frågor, så nu mejlar jag dig då du som ”s.k. expert” på mänskliga rättigheter och riksdagsledamot (s) borde ha möjligheten att göra något radikalt för att förändra eller åtminstone belysa palestiniernas utsatta situation.

Du inledde väl med att gå tillbaka till 1948 och FNs beslut att dela upp Palestina, och den bestialiska sionistiska fördrivningen av ca 750 000 palestinier, förstörelsen av palestinska byar (som Israel idag försöker dölja genom att i stor utsträckning gjort parkmark av byarna), och den palestinska fördrivna befolkningens rättmätiga krav att få återvända till sina hembyar. Du nämnde även att den s.k. konflikten var ”en av de svåraste tragedier som jordklotet har hanterat”. Du sade också vi ett par tillfällen att nu måste något stort och drastiskt ske för att förändra situationen.

Jag reagerar över att du och din socialdemokratiska sfär nästan uteslutande ser denna svåra tragedi som en ”konflikt” mellan ”parterna” Israel och Palestina. Men detta är ju ingen konflikt mellan likvärdiga partner. Det är ju mark- och vattenstölder (framförallt på Västbanken) och ockupation över palestinska områden som började redan med Al Nakba 1948. Som expert på mänskliga rättigheter vet du säkert att flera FN-organisationer bedömt den israeliska ockupationen som ett apartheidsystem.

I inbjuden till mötet ställdes frågan om med den nya Israeliska regeringen om det fanns ”några tecken på en förändrad hållning till ockupationspolitiken?”. Det blev rätt mycket fokus på den av den nya regimens terrorstämpling av de sex organisationer (Al –Haq, Addameer, UPWC, DCIP, UAWC samt Bisan Center). Du sade om jag uppfattade det rätt att du ställt en fråga till din socialdemokratiska kollega Ann Linde om hur utrikesministern reagerat på dessa terrorstämplingar och väntade på hennes svar. Men du och den medverkande tjänstemannen på UD verkade dock hoppas att dessa terrorstämplingar var ett misstag! Det låter i mina ögon något naivt att hänvisa till ett misstag. Som människorättsexpert borde du känna till att Knesset 2018 antog en nationalstatslag (Basic law) som gör Israel till det judiska hemlandet och diskriminerar alla andra folkgrupper som sekundära befolkningar. Liksom den sionistiska fördrivningen 1948, så är det nu svart på vitt på papper att Israel är en sionistisk stat och drivs av en sionistisk ideologi. Så kan man förvänta sig någon ”förändrad hållning” av en sådan stat? Istället borde världssamfundet terroriststämpla den Israeliska staten.

Inbjudningsflygbladet frågade sig också vad som händer med demokratin i Palestina?, och du hoppades, tror jag, på mer demokrati. Men är det inte naivt att tro att en av en ockupationsmakt förtryckt befolkning skall kunna utveckla någon form av demokrati i västlig mening? Anser du att Norge var en fungerande demokrati under nazistiska ockupationen? Du nämnde Hamas som terroriststämplad av Väst, men vi kan tycka vad vi vill om Hamas som organisation, men det var Hamas som vann det senaste palestinska valet som Carl Bildt lovprisade som att ha gått just till, men som det ”demokratiska” västländerna sedan fördömde (i Israels intresse?). Det är sant som du sade att det finns mycket korruption bl.a. inom Al Fatha. Med det s.k. Osloavtalet som aldrig formellt godkänts tillkom den Palestinska myndigheten, som mer eller mindre har utvecklats till en polisorganisationen i Israels tjänst för att hålla koll på att palestinierna inte blir allt för radikala. Myndigheten har ett mycket lågt förtroende bland vanliga palestinier och du har säkert rätt när du fruktade att ”de äldre palestinska politikerna snart inte lyckas hålla de unga i schack”.

Mötet tog också upp IHRAs (International Holocaust Remembrance Alliance) utvidgade definition av antisemitism, som Sverige genom din partikamrat Göran Person tog initiativ till, och som var en viktig del av Stefan Löfven sista större internationella framträdande Hågkomst konferensen i Malmö nyligen, en allians som idag består av ett 30-tal självutnämnda stater. IHRAs definition innebär i praktiken att till och med kritik av den sionistiska Israeliska staten betraktas som antisemitism. I förberedelserna för Malmökonferensen hade Sverige bl.a. anlitat sig av sionister som Holocaustprofessorn Yehuda Bauer samt ordförande för World Holocaust Forum mm Moshe Kantor. Denne Bauer säger t.ex. att hela det palestinska organisationssamhället krav på BDS (Boycott, Disinvestments, Sanctions) är antisemitism. Vad jag förstått nämndes det under hela konferensen inte ett ord om palestiniernas utsatta situation trots att konferensen annonserade att den skulle behandla även ”andra former av rasism”.

Jag uppfattade det att när IHRA först kom upp på mötet att du försökte släta över det hela, men när det senare kom en konkret fråga från publiken förändrade du din inställning och sade att det bl.a. förts en debatt. Men du nämnde inte det upprop i SvD Debatt 12 oktober från ett 50-tal judiska akademiker och intellektuella (bland dem journalisten Göran Rosenberg) som belyste dubbelheten och protesterade mot IHRA definitionen, och istället hänvisade till Jerusalem Declaration om Antisemitism? Dessutom understöder EU i dokumentet ”EU Strategy on Combating Antisemitism and Fostering Jewish Life (2021-2030) aktivt IHRA definitionen och skriver att ”antagandet och användningen av IHRA definitionen om antisemitism uppmuntrar lokala myndigheter, regioner, städer och andra institutioner och organisationer att göra detsamma”. Dessutom har EU i början av 2021 givit ut en Handbok för den praktiska användningen av IHRAs arbetsdefinition om antisemitism.

Inför konferensen skickade jag för egen del ett brev till Sveriges universitetsledningar, Strategiska forskningsstiften (som använder konfiskerade löntagarfondspengar för innovativt (?) forskningssamarbete med ockupationsmakten), Vinnova (som har ett innovationskontor i Tel Aviv) samt Forum för Levande Historia med uppmaningen att ”ta sitt moraliska och etiska ansvar och inte legitimera utformningen av konferensen genom att avstå från akademiskt deltagande”. Du kan läsa hela brevet på www.psabi.nu
ActionGroup – BDS
Till Svenska universitetsledningar Lars Hultman, Strategiska forskningsstiftelsen Ingrid Lomfors, Forum för Levande Historia Ann-Mari Friman, Vinnova Avbryt och säg upp alla akademiska och forskningskontakter med ockupationsmakten Israel Strax efter
www.psabi.nu

För din upplysning så har jag sedan 2005 deltagit i två Tempusprojekt med palestinska universitet, samt 2013-2027 varit koordinator för ett lärar- och studentutbyte mellan Al Quds universitet och KTH. Jag deltog även 2015 som svensk representant i en Europeisk delegation till Palestina för att undersöka om det finns någon akademisk frihet i vår mening i Palestinska universitet under ockupation, vilket det naturligtvis inte gjorde.

Till sist du hänvisar till att något drastiskt skall ske. Varför inte gör detta själv med eller utan dina partikamrater. Du framtonar ju utåt som expert på mänskliga rättigheter:

· Avvisa den av Sverige och EU omhuldade IHRA-defintionen.

· Förespråka BDS som medel att sätta tryck på den sionistiska staten.

· Argumentera för att säga upp EUs associationsavtal med Israel, som sägs grundas på respekt för mänskliga rättigheter.

Lycka till

Jan-Erik Gustafsson

Docent KT


Redaktör Romelsjö tillägger här några andra aktuella artiklar.
En utvidgad definition av antisemitism hotar yttrandefriheten
Akademiker – legitimera inte Israels ockupation av Palestina genom att delta i Hågkomstkonferensen! av docent Jan-Erik Gustafsson
Politisera inte kampen mot antisemitism av ett femtiotal internationella forskare, varav flera från Israel.
Terroriststämplade Israel terroriststämplar 6 palestinska organisationer.

Föregående artikelLukashenko beordrar hjälp till flyktingar vid gränsen. Varför använder EU inte diplomati som mot Turkiet? Minoritet i FN:s säkerhetsrådet fördömer.
Nästa artikelPeter Hultqvist: Ryssland ligger bakom flyktingkrisen (och allt annat elände). Bör han hyllas, avsättas, nonchaleras?
Jan-Erik Gustafsson, Styrelsemedlem och tidigare under många år ordförande i Folkrörelsen Nej till EU.

9 KOMMENTARER

 1. Det är som tillägg till denna utmärkta argumentation jag kan reflektera att när Israel i sina politiska val ALLTID väljer höga militärer till ny premiärminister sedan många decennier tillbaka, och som kan tillämpa hårt och evigt våld och ockupationsövergrepp: så är de regeringarna tydligen alltid 100% demokratiska och då alltid lika acceptabla och respektabla. Det är även en märklig måttstock: att man blir automatiskt acceptabel demokrat för att man på parlamentariskt mandat begår folkmord och har ärenden förlorade (för Israels del) i internationella domstolar och i Förenta nationerna vars beslut man alltid slänger i papperskorgen. Vilka andra demokratiska regeringar i världen gör så?

  När den palestinska ockuperade statens folkvalda tar till våld mot ockupationsmaktens vidriga förnedring och dödande (som de har rätt till i självförsvar enligt internationella lagar): då skall de terroriststämplas, och är självklart sedan länge också antisemitism-stämplade och fördömda till samma Dantes helveteskretsar som de tyska nazisterna.

  Men vem är det som är mest våldsam och orsakar mest döda på det sammanlagda territoriet Israel-Palestina? Egentligen?

  Det vore synnerligen intressant om någon kunde gräva fram exakta fakta om antalet döda på de båda sidorna liksom vilken part som orsakat den?

  Vi får naturligtvis akta oss så vi inte blir anti-semitismstämplade, terroriststämplade och förvisade i orangea overaller till Guantánamo…

  För vi är ju alltid goda semiter här, när allt kommer omkring: israeliskt ockupationsvåld och dödande är ju som bekant alltid det bästa och mest humanistiska!

  • Enligt nya boken ”I skuggan av muren” av Tomas Andersson och Stefan Foconi, vilka rest runt i Mellanöstern i 20 år har 75 000 palestinier dödats och över 30 000 hem förstörts. 70 % i Gaza lever under fattigdomsgränsen. 200 000 palestinier på Gaza saknar dricksvatten. Ur recension i Clarté nr 3 2021.

   • Tack! Jag antar att de israeliska dödstalen inte överskrider dessa 75 000, så vi kan därför utnämna de goda semiterna till goda överlägsna segrare i dödar-statistiken!

    Israel: gold medal and twelve points.

    Länge leve den militära semitismens eviga segrar!

  • En rasstat kan inte vara en demokrati eller rättsstat. Apartheid israel är en ”endast för judar”, kolonial enhet som byggdes på stulen mark genom ofantliga brott mot mänskligheten. En sådan stat ska och borde inte finans i det 21:a seklet.Apartheid israel måste avskaffas med alla medel tillbuds! Ett exempel från självaste USA

   https://electronicintifada.net/blogs/michael-f-brown/south-florida-congressional-candidate-endorses-bds

    • Javisst, förutsatt att
     1. Palestiniers rätt att återvända till sina hem och/eller bosätta sig i Palestina garanteras.
     2. Kompensation betalas till alla Palestinier för allt de förlorat, lidit och blivit utsatt för (USA; EU, lilla-Britannien och alla andar västländer inklusive Sverige får gärna bidra till det – det väst gör hela tiden d v s men den här gången går pengarna till Palestinier och inte sionisterna)
     3. Landet kallas Palestina – definitivt inte inte israel, inte judea eller dylik bullshit

 2. FNs Församling fördömer apartheid israel för brott mot mänskligheten vid dess möte i september 27 2021.
  Vissa länder lade sina röster ett fåtal andra var emot resolutionen som fördömde terrorstaten israel. . Skulle vara intressanta att vet var Sverige la sin röst: för eller mot terrorregimen israel?

  Läs mer om den FNs resolution här: https://www.presstv.ir/Detail/2021/11/12/670442/UNGA-issues-resolution-condemning-Israel-on-multiple-issues

  En fråga som vi alla bör ställa är: hur länge ska terroriststaten israel tillåtas hålla på ostraffad med sina fruktansvärda brott?

  Världen behöver kraftsamla för att avskaffa apartheid israel en gång för alltid och det helst nu!

 3. Varför krångla till det när det redan finns internationellt godtagen formalia?

  Israel har sina erkända gränser och territorium som gällde året 1967. Allt man gjort utanför denna gräns är inte staten Israel.

  Håller alla sig precis det så är konflikten löst.

  Västbanken och Gaza är Palestina, liksom al-Quds: östra Jerusalem.

  Det finns andra problem som är lika angelägna i exakt denna region: det illegala israeliska kärnvapenprogrammet.

  Följer man legal formalia som FN-beslut, internationell lag och domar i internationella domstolar, så respekteras de i princip av alla inblandade.

  Följ alla dessa så är Palestina fritt, hur många stridsvagnar och bombplan Israel må äga. Kanske borde man sätta ett militärt tak, lika för Israel och Palestina hur många av olika vapenslag och typ av materiel båda får äga i sina försvar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here