Rullar Kina och Ryssland ut ett nytt ekonomiskt system?

11
2021
Bild: Shutterstock.

Voltairenet skriver

”Den eurasiska ekonomiska gemenskapen Eurasian Economic Community (Vitryssland, Kazakstan, Kirgisistan, Ryssland, Tadzjikistan + Armenien för vissa frågor) och Kina kommer att skapa ett nytt globalt ekonomiskt och finansiellt system, vars grundval ska fastställas i slutet av mars 2022.

Det nya systemet bör ha en referensvaluta vars kurs skulle upprättas från en korg med valutakurser (grundat av den kinesiska yuanen).

Sergey Glazyev. Bild Voltairenet.

Den designades av Sergey Glazyev (foto) och är avsett att ersätta Bretton Woods-systemet, seda Ryssland uteslutits som en del av ”sanktionerna”.

Framväxten av två konkurrerande ekonomiska och finansiella system kan hejda globaliseringen och dela världen i två delar.”

Kommentar:
Vi får väl se hur det blir. Kinas ”Belt and Road Initiative” är utformat för en värld.

Föregående artikelBlack Agenda Report: – Ukraina visar vit, rasistisk utrikespolitik
Nästa artikelPlan för fred i Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Alt fler kommentatorer kommer med samma slutsatser. Losskopplingen från Väst med petrodollarn och Swiftsystemet som två viktiga ingredienser, pågår för fullt. Att det verkligen är så är fullt synligt för alla. Genom sanktioner påskyndar Väst denna losskoppling, i tron att Väst med USA i spetsen, därigenom kan behålla sin roll som herre på täppan.
  Det går fort nu, och jag är fullständigt övertygad om att värdet på mina besparingar, som redan sakta sjunkit, kommer att sjunka än snabbare.
  Alla intervjuer av ledande personer i den svenska politikerklassen pekar på samma sak. De ser inte vad som sker och arbetar stenhårt för att de som verkligen ser vad som sker skall tystas.
  RT och Sputniknews är förbjudna, och om det kinesiska CGTN sade James Pannan (påstås vara docent i strategisk kommunikation och EU-rådgivare) ”Kinesiska medier, särskilt CGTN, ’tar över rysk propaganda i Europa’ och sprider ’en missvisande bild av det som händer i Ukraina’, ’ren desinformation och krigspropaganda'”. Det blåser otäcka, iskalla vindar i Väst, även i Sverige.

  • CGTN sprider inte en missvisande bild av Kina, den är mycket korrekt, men den sanna bilden sammanfaller inte med den amerikanska propagandan. Kina dominerar och leder i att skapa ett helt nytt ekonomiskt, och inte bara ekonomiskt utan ett helt nytt samhällssystem som visar dig vara en verklig vinnare över det västliga, som helt bygger på centralstyrning, övervakning, förbud, propaganda, och tvångsstyrning. Kinas mediasystem är helt annorlunda idag. Departement och myndigheter öppnar egna tidningar, som egentligen inte är några tidningar, utan språkrör för myndigheten. Det granskas sedan av bokstavligen miljoner lokala tidningar, drivna av oberoende lokala krafter. I svensk yttrandefrihet är det, med få undantag, helt tillåtet att ljuga, förfalska, missleda, sprida falska rykten, förfölja, och till och med döda om man är journalist. Lex Benny Fredriksson. I Kina är det inte så. Den bild av händelserna i Kina eller Ukraina är i Sverige media synnerligen grovt förfalskad. Krigspropaganda.

 2. Jag skulle vara värdigt bekymrad över utvecklingen om jag vore en politisk ledare i Väst. Vill de bromsa det hela behöver de börja tala med Kina och Ryssland på annat sätt. Ryssland och Kina kommer att klara sig väl utan Väst, Afrika och även delar av Mellanöstern håller på att ansluta till dem. Indien är med i BRIC, i flera europeiska länder har Ryssland stort stöd bland befolkningen etc , etc. Tror att det fortfarande går att stoppa processen, men det gäller att skynda sig , annars är det nog oåterkalleligt! Tror ej det lönar sig på sikt att enbart vara vän med USA!

 3. Vi rör oss och har en tid snabbt rört oss i en ny-gammal riktning: utrikespolitik kommer att handla om geografi, inte om diffusa eller ens klara ”gemensamma värderingar”. 1900-talet är helt enkelt slut. På riktigt. Vi är på väg in i den post-amerikanska epoken.

  Man kan fråga sig vilka stora länder i världen som idag sluter upp bakom den ”amerikanska linjen”, d.v.s. säga länder med invånarantal över, låt säga, 80 miljoner: i princip inte ett enda.

  Indien, Brasilien, Sydafrika, Pakistan, Argentina, Mexico och Turkiet (för att inte nämna giganter Kina och Iran) – ingen inför några som helst av de påbjudna amerikanska sanktionerna.

  Risken, eller rättare sagt: riskerna, med dagens amerikanska sanktions- och ”isolations”-politik är att det är just de amerikanska Förenta staterna som blir isolerade, och att Europa hamnar på fel sida av världens ekonomiska utvecklingspolitik, och att det gamla ”väst” är på väg in i en djup depression, om inte recession, kanske rentav en börskrasch och finansiell kris -allt för att rädda ett amerikanskt geopolitiskt projekt i östra Europa som inte någonsin kunde lyckas just geopolitiskt. Ukraina är idag lika långt bort från Nato som det alltid varit; ”McCain-doktrinen” till trots.

  Det är uppenbart att Washington just nu OCKSÅ, i det dolda och i tystnad, passar på att slå sönder så mycket ekonomiska relationer och infrastruktur som skall -eller skulle- verka mellan Asien och Europa: de två värsta -och avsevärt större och mäktigare- ekonomiska konkurrenterna till Washington. Här måste Europa vara på sin vakt: världens mäktigaste och mest oundgängliga ekonomiska axel går mellan Europeiska unionen och Kina: de amerikanska Förenta staterna ingår inte alls i denna ekonomiska ekvation -och det är ett hot mot Washington, geopolitiskt är det faktiskt ett dödligt hot.

  Risken idag är att den amerikanska geopolitiken inte bara som vanligt lägger länder i fysisk ruin, aska och kollaps, utan att också knäcker många länders ekonomiska strukturer bortom räddning.

  Envar som läser detta inlägg har säkert ett betalkort i sin plånbok som är kopplat till amerikanska finansgiganter som VISA och MasterCard. Vad skulle hända med dem när till exempel Europa och Washington skulle hamna på kollisionskurs? De skulle sluta fungera med en enda amerikansk namnunderskrift i Washington. Här måste Europa snabbt nu få på plats helt oberoende ekonomiska kommunikationsstrukturer som är helt obundna av Washington.

  Vi går in i den post-amerikanska eran: och det har alla asiatiska länder, liksom latinamerikanska bjässar som Mexico, Brasilien och Argentina redan insett. För alla utom den amerikanska zonen här i denna världen, ser de flesta stora länder med hånflin och skadeglädje hur Washington ännu en gång försvagar sig självt: och inte dem emot. I de här, mer än de europeiska, avsevärt mer självständiga och större länderna kastar man mer än gärna av sig den amerikanska överrocken.

 4. Kina med sitt kunnande och sin produktionskapacitet kommer definitive ha en ledande roll i framtiden. Ryssland är främst en råvaruleverantör och har inte en välutvecklad förädlingskedja. I ett samarbete mellan dessa länder kommer Ryssland få spela andrafiolen. Det tror jag inte passar lille Putte. Dessutom är både Amerika och Europa en större och köpstarkare marknad än Ryssland. Det är mer attraktivt för Kina

  • Fast mitt i världens viktigaste ekonomiska axel mellan Europa och Kina ligger just, som av en händelse, Ryssland.
   Det är därför den amerikanska geopolitiken antingen misslyckas eller låter Europa misslyckas på amerikanska maner. Centralt i De nya Sidenvägarna är just de ryska transportsystemen och naturtillgångarna -som amerikanarna nu vill slå sönder. Det är Kina som Washington vill åt indirekt, inte Ryssland primärt som det ser ut nu. Centralt i all amerikansk efterkrigspolitik är att inte se till att Tyskland och Ryssland möts och bygger upp kontakter och marknader: då blir Amerika nämligen helt överflödigt. Det är därför Washingtons våldsetablissemang nu slår hårt inom de europeiska och asiatiska ekonomiska kontaktvägarna. Washington slåss idag för sin geopolitiska överlevnad, på bl.a. Tysklands och (naturligtvis) Rysslands bekostnad.

   Och det är där Europas kritiska roll ligger: dras med i de amerikanska misslyckandena eller gå emot den amerikanska geopolitiska undergångsdoktrinen som misslyckats precis överallt de senaste trettio åren.

   Där måste Europa göra ett viktigt framtidsval: Euroasien eller Washington. Det går nämligen inte att välja båda. Den nu vilda emotionella politiken väljer blint Washington, men den rationella måste välja Euro-Asien. Det är också här många av de vilsna svenska politiska krafterna inte kan orientera sig objektivt och rationellt, och väljer till exempel det halvdöda Nato -och det i helt fel framtidsriktning.

  • Utan petrodollar är USA en liten marknad utan större ”köpkraft” H2, när ska du inse det? Och visst verkar världen vara på väg mot att alltmer avskaffa dollarn.

  • Nej, Kina kommer inte att låt någon spela andrafiolen. Hela filosofin går ut på ett teamwork, som kugghjulen i en klocka Alla hjul måste fungera för att klockan skall fungera. Alla hjulen är alltså lika viktiga. Helt fel slutsats att Amerika och Europa är avgörande marknader. Dom utgör bara 7% av världens total marknad. RCEP rullar just nu igång, med 30% av världens marknad, men varken USA eller EU finns med på den kartan, men om än inte formellt, Ryssland finns med i ekvationen liksom Mellanöstern. Afrika kommer närmare.

 5. Vad de flesta inte begriper är att dollarns ”värde” backas upp av det faktum att USA hotar alla som vill lämna petrodollarn med krig och sanktioner! Detta borde ju inte vara så svårt att ta till sig…Vad vi bevittnar är ett skifte i världshandeln där spekulationsekonomierna i väst kämpar mot stater som Kina, Brasilien och Ryssland som har reala ekonomier och därmed ökar deras inflytande. Man kan varken äta eller köra bil på låtsaspengar som man trollar fram i datorerna vilket en del ”ekonomer” försöker lura i folk. Av historiska skäl har Australien som är en stor råvaruexportör hamnat på ”fel sida” i konflikten men de har även blivit utsatta för politiska hot genom åren för att räta in sig i det västliga ledet!

 6. Att Putins Ryssland satt ned foten påskyndar på sikt sannolikt en ofrånkomlig omorientering av världspolitiken. Realpolitik ställs mot vår s.k. värdegrundsgrundade dito. Beklagligt att Sverige kört i diket! Kungens kurva 2.0. Vem skall bli vår nya herre? Och roddare har vi gott om…
  p.s. Stollen i NATO är nu satt till banktjänstgöring hos våra grannar. S.k. sinekur. Får tid och möjlighet värdera sin tidigare insats för freden i Libyen.

 7. DN har en ny artikel om Kina och Ryssland.
  https://www.dn.se/varlden/marianne-bjorklund-sa-ser-kalkylen-bakom-kinas-diplomatiska-dubbelspel-ut/
  Skrev följande kommentar.

  ”Kina fattar naturligtvis att allt det här handlar om USA:s kamp för fortsatt hegemoni i en värld som inte längre bara har en ekonomisk stormakt.

  Det vi ser är Wolfowitzdokrinen omsatt i praktisk verklighet. Ingen konkurrerande stormakt skall få växa upp i öst efter kommunismens kollaps.

  Kan USA krossa Ryssland så står Kina på tur och redskapen i USA.s verktygslåda heter Ukraina och Taiwan.

  Kinas analys av Ukrainakrigets orsaker är korrekt, men deras agenda är naturligtvis lika självcentrerad som andra stormakters och sannolikt är dom lite sura på Putin som har låtit sitt land gå rakt i fällan. Inget kan dock få dom att erkänna det.

  Kina vet att dom är indragna i en episk kamp om geopolitisk hegemoni med USA och dom tänker vinna den. För att vinna den behöver dom Ryssland vid sin sida.”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here