Black Agenda Report: – Ukraina visar vit, rasistisk utrikespolitik

3
1584
Margareth Kimberley, Black Agenda Report. Bild: Pål Steigans nättidning.

Denna artikel har skrivits av Margaret Kimberley som är chefredaktör för Black Agenda. Black Agenda Report: Ukraine Exposes White Supremacist Foreign Policy Publicerat i Pål Steigans nättidning 7/3 också. https://steigan.no/2022/03/black-agenda-report-ukraina-avslorer-en-hvit-rasistisk-utenrikspolitikk/

Se även länken längre ned till Hans Öhrns artikel Apropå Ukraina och annat: Ras och Solidaritet = Rassolidaritet
s också

_______________________________________________________________

Black Agenda Report: – Ukraina avslöjar en vit, rasistisk utrikespolitik

 

Det har inte gått obemärkt förbi i Afrika, Asien och Latinamerika, att människor från dessa kontinenter behandlas som andra klassens medborgare, även när de försöker fly kriget i Ukraina. Uttalanden om att den nya typen av flyktingar är annorlunda ”för att de har blont hår, är vita och har blå ögon”, har etsats in. Margaret Kimberley, chefredaktör för Black Agenda Report, kommenterar.

Nu vet alla att Ukrainas flagga är blå och gul. Det är omöjligt att missa, eftersom Empire State Building i New York, Brandenburger Tor i Berlin och Eiffeltornet i Paris alla har badats i dessa färger. Nästan alla städer och tätorter  i hela USA har följt efter, och politiker, från lokala lagstiftare till kongressmedlemmar, ropar ”Stand with Ukraine!” vid vilket tillfälle som helst.

Ändå måste det påpekas att de blågula motiven och bönerna om solidaritet handlar om vit överhöghet. Ukraina upprätthålls som en bastion av ”civilisationen”, som är tänkt att sätta gränserna för krig och lidande. Den tysta delen av denna politik uttalas nu högt. Vi får höra att ukrainare i högre grad förtjänar vår oro, eftersom de är européer.

Det uppgav Ukrainas biträdande statsåklagare i en BBC-intervju. ”Det är väldigt känslosamt för mig, eftersom jag ser europeiska människor med blå ögon och blont hår dödas…” Han var inte ensam om sin värdering. En NBC-reporter fick frågan varför Polen var villigt att ta emot ukrainare, trots att de avvisade andra flyktingar ”Bara för att uttrycka det rakt på sak, det här är inte flyktingar från Syrien, det är flyktingar från grannlandet Ukraina. Det är ärligt talat en del av det. Dessa är kristna, de är vita, de är… um… väldigt lika människorna som bor i Polen.”

CBS följde efter, Med all respekt är det här inte en plats som Irak eller Afghanistan, som har sett konflikten rasa i årtionden. Det här är en relativt civiliserad, relativt europeisk – jag måste välja dessa ord noggrant – stad,r du inte skulle förvänta dig det eller hoppas att det skulle hända.”

Uppfattningen att endast vita människor förtjänar fred och säkerhet är desto mer skamlig, eftersom den globala södern lider av krig och nöd som ett direkt resultat av USA/NATO-insatser. Det var Nato som förstörde nationen Libyen, Nato som försökte göra samma sak i Syrien, Nato som ockuperade Afghanistan, Nato som för krig över hela Afrika, med amerikanska, franska och brittiska trupper utplacerade över hela kontinenten. Den vita världen orsakar lidande och säger sedan att människorna i den globala södern är ”ociviliserade” utan rättigheter som måste respekteras.

En studie från Watson Institute, vid Brown University, visade att mer än 37 miljoner människor i Nordafrika, Väst- och Centralasien och Afrikas horn, sedan 2001 har fördrivits av USA och dess allierade. De humanitära katastroferna, som började för många år sedan, pågår, eftersom flyktingar använder Medelhavet och till och med USA:s gräns mot Mexiko som tillflyktsort. Efter att ha upplevt angreppskrig straffas dessa nationer sedan när USA stjäl Afghanistans tillgångar och håller tummen i ögat på Syrien genom Caesar Sanctions. Dessa stölder orsakar mer lidande och till och med död, eftersom nationer berövas förmågan att ta hand om sitt folk. Vem är civiliserad och vem är det inte?

Ukraina har pressats till frontlinjen för amerikanskt tänkande, för att försvara den imperialistiska utrikespolitik som ledde till den nuvarande konflikten med Ryssland. Om den blåögda nationen lider är det på grund av USA:s och Natos arrogans och aggression. Ukrainas nuvarande situation är ett direkt resultat av kuppen 2014, som skapades av USA och dess EU-partners.

En vald president störtades och ett inbördeskrig startade, som har dödat omkring 14 000 människor. Ukraina är en amerikansk koloni med en marionettregering, som nu är under militär attack. Ukrainare är själva flyktingar när de flyr till grannländerna Polen, Rumänien, Slovakien och andra länder. Det är de förment avancerade, demokratiska och påstått civiliserade människorna som själva har skapat sina problem.

Återigen är rasismen uppenbar. Afrikanska migranter och studenter i Ukraina nekades att gå ombord på tåg och bussar som kunde föra dem i säkerhet. En grupp jamaicanska studenter tvingades gå 20 kilometer, när de beordrades av en buss på väg till Polen. Afrikaner och jamaicaner bor och studerar över hela världen, eftersom USA och Europa underutvecklar deras nationer på ett antal sätt. Ändå såg inte ukrainare och polacker människor i nöd. De konstaterade att den icke-blonda inte förtjänade hjälp.

Ironiskt nog är det USA:s/NATO:s utrikespolitiks vita överhöghet som har skapat allt Ukrainas lidande. Behovet av att dominera, att ”stänga in” Ryssland och dess allierade Kina, fungerar inte som de hade hoppats, utan ukrainare måste offras. Minsk II-avtalet, som enhälligt godkändes av FN:s säkerhetsråd, var en färdplan för fred. Ukraina borde vara en neutral nation, men det är raka motsatsen till vad dess herrar och mästare i Washington vill. Förhandlingar i god tro, som skulle kunna lösa krisen, kommer inte att fungera, eftersom Nato är en mycket oärlig fredsmäklare.

Bolagens medier har anslutit sig till staten i en extraordinär ansträngning för att skapa krigspropaganda. De drar medvetet i människors hjärtesträngar och kräver solidaritet med Ukraina, eftersom sanningen är mycket osmaklig.

Istället för att stå samman med Ukraina borde amerikaner stå samman med mänskligheten runt om i världen. Om de gjorde det skulle de bättre kunna förstå varför det finns krig i Europa eller någon annanstans.

Margaret Kimberley är författare till boken Prejudential: Black America and the Presidents. Hon publicerar artiklar på patreon.com/margaretkimberley

Black Alliance For Peace: For African and Colonized Peoples, to Understand Ukraine: De-center Europe and Focus on Imperialism.

Relaterat:
Apropå Ukraina och annat: Ras och Solidaritet = Rassolidaritet
s också
Ahmed Abdulkareem: Tears for Ukraine, Sanctions for Russia, Yawns for Yemen, Arms for Saudis: The West’s Grotesqueouble Standard

Föregående artikelNobels Fredspristagare Adolfo Pérez Esquivel: Fred är möjligt!
Nästa artikelRullar Kina och Ryssland ut ett nytt ekonomiskt system?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Jan Myrdal skrev i en av reseskildringarna från Turkmenistan under Sovjettiden hur ryssar behandlade turkmener som undermänniskor. Det är bedrövande att läsa om studenter med annan hudfärg blir behandlade nu när dom försöker undfly Rysslands meningslösa dödande. Tyvärr så är rasism något som man kan finna lite överallt, också mot vita där vi inte är vanlig syn, dock i mycket mindre omgripande än för människor med mörk hud.

  Jag lärde känna en kvinnlig polsk domare förra hösten som var engagerad med att ta hand om flyktingar från Syrien som kom via Belarus. Nu har hon 3 ukrainska kvinnor boende i lägenheten.

  Det är tråkigt när människor blir utsatta för rasism men det är inte ett stor problem.

 2. Men Per-Erik
  De flesta asylanter som kommit från Mellanöstern/Nordafrika är faktiskt unga män.
  Du kan väl inte ställa kravet att den polska kvinnliga domaren ska ha tre okända unga män boende hos sig i lägenheten?
  Jag kommer ihåg för några år sedan det var en ”äldre” svensk kvinna här som hade en ung asylman boende hos sig och han mördade henne.
  Problemet med alltför mycket feminism i politiken är besluten blir mer emotionella än rationella.
  Vilket inte alltid ger de bästa konsekvenserna och resultaten.
  Ryskländerna samt Kina är fortfarande patriarkala. De manliga ledarna dominerar.
  Det har sina brister i jämförelser men jag tror ändå de är en klar vinnare över matriarkatet eller västländernas nypåkomna feministpolitik.
  Varför skulle alltid nya djärva idéer vara bättre än de äldre och beprövade?

  Vad gäller Ukraina så blev det här en kulturkrock men Västvärlden låtsas ändå som inget hänt då roffa åt sig landområden och maktsfärer från Ryssland är så mycket viktigare.
  Västeuropéerna är samma kolonisatörer som alltid.
  Folkgruppen indianer satte de i reservat.
  Gazaremsan kanske också kan liknas vid ett reservat?

  Poutin sa igår den 18 i sitt tal att Västvärlden är grym och ogin.
  Jag tycker faktiskt han har helt rätt där.
  Poutin är stabil och rationell.
  Jämför den kvinnliga ryska journalisten som satte upp pappskylten under direktsändning.
  Hennes handling var emotionell och kunde inte styra sina känslor till ett mer rationellt beslut.
  Stackars människa. Hon måste nu komma till en inre strid med sig själv som spolierat sitt liv bara för att yttra en åsikt som knappast förändrar något mer än göra en Västvärld allt sturskare och högmodig.
  Måhända hon blev idol här men knappast i sitt hemland.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here