Varför expanderar svenska rymdbasen Esrange så mycket?

2
2518
Esrange Space Center. Bild Swedish Space Corporation.

I serien ”Aktuella artiklar för ett-flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Detta tal hölls av Agneta Norberg vid ett offentligt möte på Mynttorget i Stockholm, nära Riksdagshuset på FN-dagen 2021. Agneta Norberg är en aktad fredsaktivist. Hon är nu ordförande i Sveriges Fredsråd, vilket hon även har varit tidigare i många år. Hon ingår också i the Board of Directors in Global Network Against Weapons and Nuclear Power in Space.

Hon höll ett tal på liknande tema vid ett möte på Odenplan 12/10, under den internationella rymdveckan. Sverige – en viktig plattform för USAs rymdkrigsplaner


Esranges´ expansion

”By the silence you understand the importance”,(När det är tyst om en sak förstår man hur viktig den är), sa en gång professor Noam Chomsky.
Jag tänker på detta när jag läser rapporterna om utvecklingen av rymd installationerna i norra Sverige. ”Alla civila rymdprogram kan användas för militära ändamål.” sa Bruce Gagnon som är grundare av det globala nätverket mot vapen och kärnkraft i rymden..

1982 publicerades en bok i Norge med titeln, Bombemålet Norge, av Jorgen Johansen. Det var en skrämmande katalog över de amerikanska militära installationerna längs den norska landmassan. Boken varnade den norska befolkningen för att Norge inledningsvis skulle utgöra ett angreppsmål om krig skulle bryta ut mellan Sovjetunionen och USA.
Det handlade om USAs COB -baser (colocated operation bases,) radar- och avlyssningsstationer längs den norska landmassan. Viktigast var informationen om radarn i nordNorge,Globus ll i Vardö, nära den ryska gränsen.

Idag har Sverige gått med i rymd-och avlyssnings klubben med installationer från norr till söder i vårt ”neutrala och alliansfria” land: Vi har Lerkil i söder om Göteborg -och FRA-utanför Stockholm som är som är avlyssnings stationer- det är världens tredje största och ligger på Lovön enligt Edward Snowden.

Esrange, utanför Kiruna,– är världens största station för nedladdning från satelliter. Esrange kontrollerar 24 satelliter från denna station. Swedish Space Corporation som driver stationen har ingått en allians med USA-bolaget, Universal Space Net. Det kallas ”The Priora Net”.

Esrange samarbtar med NASA i USA. Detta presenterades från början som ett civilt projekt. Esrange har även ett nära samarbete med Vandenberg Air Force station som är både en militärbas och en rymdbas , i Kalifornien. Från Esrange skjuts sondraketer upp. De gör mätningar i atmosfären eller i rymden för att få data. Det sänds även upp s.k. höghöjds ballonger.
I oktober 2020 förra hösten tillkännagav den svenska regeringen att Esrange skulle få ett antal miljoner i nya anslag för att skjuta upp satelliter. Den första raketen med satelliter ombord kommer att skjutas upp 2022. Detta innebär en betydande expansion och projektet ”The New Esrange” kommer att behöva åtminstone 20 nya anställda.

Esrange är redan en av de mest aktiva uppskjutnings-platserna i världen och det senaste beslutet gör det möjligt att fortsätta med målsättningen att kunna skjuta upp små satelliter eller mini-satelliter i omloppsbana under 2022.

Sveriges nya strategi, som beslutades 2018, kommer att betona vikten av att utveckla Esrange för att ”till fullo utnyttja” dess potential. Det kommer att ”stärka Sveriges position som en framträdande rymdnation”

Vad utprovas på NEAT i Esrange?

Först, North European Aerospace Testrange (NEAT) är 24 000 kvadratkilometer stort – vilket är nästan lika stort som Belgien – och mäter 36 mil från den ena änden till den andra. NEAT är därmed Europas största övningsområde över land.

Bl.a. Fjärrstyrda drönare. UAV och UCAV (stridsdrönare, ) .Israel tilläts t.ex att provflyga ett förarlöst plan-en drönare.
På Esrange kommer minisatelliter att skjutas upp.Sverige kommer att vara ett av de få länder i världen som har förmågan att skjuta upp små s.k. mini-satelliter. ”Vi är stolta över att ha fattat detta beslut”, sa Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, under sitt besök i Esrange.för ett antal år sedan.

Vad är minisatelliter bra för?
Ja, de kan användas som ett anti-satellit-vapen och förstöra och skada militära motståndares satelliter … vilket kan betyda Kinas och Rysslands satelliter.
Sverige har med sin närhet till Ryssland blivit en tjänstvillig och lydig vasall till USA.

Vad bör göras? Vi bör kräva att få veta vad som händer inom vårt eget land.
Sverige har med dessa installationer utvecklats till ett viktigt bombmål. Idag kan vi skriva en ny bok: Bombemålet Sverige, 2021.

Föregående artikelProtest mot kärnvapen och främmande militärbaser i Sverige!
Nästa artikelÄven Tyskland, övriga Natoländer och Sverige röstar nu mot fördömandet av nazismen i FN.

2 KOMMENTARER

  1. 4de november Klockan 18.27 skickades den svenska forskningssatelliten Mats iväg från rymdhamnen Mahia på Nya Zeeland.

    Nu är Mats på väg ut i rymden och har en livslängd på två år. Satellitens uppdrag är att undersöka vågor i atmosfären och deras inverkan på klimatet.
    MATS väger 50 kg and och är i storlek som en diskmaskin
    Den flyger i en solsynkron bana som gör att den värms lika mycket hela tiden på sidan utåt. Det är väl för att minimera bakgrundsbrus i mätningarna.
    Som ett direkt resultat av den Ryska invasionen i Ukraina, avbröt Svenska Rymdorganisationen tidigare detta år planerna att skjuta upp satelliten Mats (Mesospheric Airglow / Aerosol Tomography and Spectroscopy) med en rysk raket . Ett nytt avtal slöts mellan huvudentreprenören OHB Sweden AB och American Rocket Lab för uppskjutningen av Mats från Rocket Lab’s bas i Nya Zeland

  2. Ja tänk, varför gör dom det, expanderar. Kan det vara så att de svenska politrukerna är i globalistmonopolisternas sold och att dessa korrupta håller på att rusta för ett krig mot Ryssland.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here