Ryssland ber FN utreda mord på ukrainska krigsfångar

9
1398
Fängelset i Jelenovka.

Enligt 31/7 Radionyheterna kl 16.45 nekar Ryssland Röda Korset tillträde till det beskjutna fängelset i Jelenovka. Ukraina och de baltiska staterna sägs vilja terroriststämpla Ryssland. Men SR:s Rysslandskorrespondent Maria Person Lövgren säger sedan att Ryssland beviljat Röda Korset tillträde. Vad gäller egentligen? Jag bifogar nedan en artikel i RT som torde ange Rysslands position. Avslutas som många artiklar i RT. Hittar inget i DN eller Aftonbladet om detta. Kommer FN att göra en utredning?

____________________________________________________________

Ryssland ber FN utreda mord på ukrainska krigsfångar

Moskva har tidigare gett Ukraina skulden för attacken och sagt att amerikansktillverkade HIMARS-raketgevär användes för att utföra den.
Ryssland ber FN att utreda ukrainska krigsfångar som dödats av Ukraina

Det ryska försvarsministeriet meddelade på söndagen att man officiellt bjudit in oberoende experter från FN och Röda korset för att utreda beskjutningen av ett interneringscenter i Folkrepubliken Donetsk (DFR). Bombningen i fredags dödade 50 fångar och skadade dussintals andra.

”I syfte att genomföra en objektiv utredning av angreppet på förvaringscentret i Jelenovka, som ledde till att många ukrainska krigsfångar dog, har Ryska federationen officiellt bjudit in experter från FN och Internationella rödakorskommittén”, sade ministeriet.

Anläggningen i Jelenovka, söder om Donetsk, hyste hundratals ukrainska fångar – huvudsakligen medlemmar av den nynazistiska milisen ”Azov” som kapitulerade i Mariupol i maj.

Enligt den ryska militärens tidigare uttalande genomfördes attacken med hjälp av USA-tillverkade HIMARS-rakettraketer.

Ryssland skyller Zelensky och USA för krigsfånglarnas ”blodbad ”
”Allt politiskt, kriminellt och moraliskt ansvar för blodbadet mot ukrainare bärs personligen av Zelensky, hans kriminella regim och Washington, som stöder dem”, sade Moskva.

Den ukrainska militären släppte ett uttalande på fredagen och hävdade att Moskva förstörde fängelset för att lägga skulden på Kiev och för att ”dölja tortyren av fångar och avrättningar”.

DPR:s militär föreslog dock att det var de ukrainska myndigheterna som hade anledning att ”avsiktligt” rikta in sig på anläggningen. Republikens ledare, Denis Pushilin, sade att ”Azov”-medlemmar hade lämnat vittnesmål om eventuella krigsförbrytelser av sina befälhavare. Kievmyndigheterna visste också exakt var Azov-fångarna hölls, sade DPR-militären Eduard Basurin till reportrar.

Under tiden skyndade sig inte Ukrainas stödjare i Washington, till skillnad från regeringen i Kiev, att skylla bombningen på Moskva.

”Vi har helt enkelt inte tillräckligt med information för att på ett intelligent sätt kunna uttala oss om dessa mycket tidiga rapporter”, sade John Kirby, talesman för USA:s nationella säkerhetsråd, till reportrar.

Ryssland skickade trupper till Ukraina den 24 februari med hänvisning till Kievs misslyckande att genomföra Minsk-avtalen, som är utformade för att ge regionerna Donetsk och Lugansk särskild status inom den ukrainska staten. Protokollen, som förmedlades av Tyskland och Frankrike, undertecknades första gången 2014. Ukrainas tidigare president Pjotr Porosjenko har sedan dess erkänt att Kievs främsta mål var att använda vapenvilan för att köpa tid och ”skapa kraftfulla väpnade styrkor”.

I februari 2022 erkände Kreml Donbassrepublikerna som självständiga stater och krävde att Ukraina officiellt skulle förklara sig som ett neutralt land som aldrig kommer att ansluta sig till något västerländskt militärblock. Kiev insisterar på att den ryska offensiven var helt oprovocerad.

Föregående artikelRyssland och Kina har inte ens börjat dra åt skruven på riktigt
Nästa artikelOm evakuering och personminor i Donetsk…
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Jag tror på ryska versionen. Den låter verkar mycket mer sannolikt. Dom vidriga anti-ryska lögnerna som kablats ut dagligen i västliga propagandan har ju gått åt skogen nu för fan. Proxy kriget mellan Usa,Nato måste nu få ett slut.Man har misslyckats rejält av Usa och dess valpar i EU Nato. Vapen av alla slag finns överallt i ett av världens mest korrupta länder nu HELT utan kontroll.Det finns flertalet olika kriminella gäng också som opererar själva utanför armén. Zelenski tiggaren har NOLL respekt för ukrainska människoliv och är en renodlad Washington valp.Oberoende journalister och civila oskyldiga proryska människor har avrättats i tusentals nu.Det är inte längre100tals. Detta är Ukraina med dryga 43miljoner invånare,räkna ut själva hur många av dessa som är ”proryska” Men all oppositionen med 11olika partier är också portade avstängda sedan längesen.Medierna är statliga nu och INGET annat tillåts. Man begår krigsbrott på löpande band med väst och medierna i ryggen som fortsätter skydda denna clown. Före krisen hade denne Zelenski bedrövliga förtroende siffror och missnöjet var mycket stort med honom. Enligt mej är Zelenski livsfarlig berusad klantskalle i och med detta massiva västliga stödet som varit,av både medierna och ledarna i Usa ledda västvärlden dagligen. Många är trött och vill få ett slut på detta vidriga proxy kriget. Man har totalt misslyckats av västvärlden som ENDAST förlänger och förlängt kriget åt skogen. HELT på onödiga ukrainska människoliv bortkastade i tusentals. Men även förstörelsen är nu massivt i flertalet städer. Det är ju HELT uppenbart att Ryssland kommer inte ge med sej,gått5månader nu. Propagandan och desinformationen med denna krisen dagligen är HELT otroliga som saknar motstycke. Det är dax att lägga ned detta vidriga proxy kriget och gå till förhandlings bordet. Ukraina och dess ledare till clown bör nu vakna ur denna berusning som pågått dagligen alla dessa månader och lägga ned sitt skitsnack,och tiggeriet också samtidigt. Vakna och gör de bästa för korrupta förstörda landet,och sluta följa Nato chefen i Washington

  • Lagerarbetaren.
   Jag tror att du har helt rätt i ditt omdöme om Eländski. Dessvärre blir det nog ingen oberoende undersökning.
   Förra gången Ryssland bad om en sådan angående händelserna i staden Butja, stoppades den av UK.
   Den här gången pekar sannolikheten ännu mer entydigt på Ukraina och sådana svar kan vi ju inte ha.

   Hoppas Ryssland ber om en undersökning av Ukrainas spridande av olagliga personminor i Donetsk också. Den lär inte heller bli av, men mönstret blir tydligare och tydligare varje gång svinen i väst stoppar oberoende undersökningar.

   • Vi har sett vad västs ”oberoende undersökningar” inneburit för MH17, alla bevis som skurkaktiga ukrainska SBU lagt fram har godkänts. Dessutom, det finns fortfarande frågetecken för ukrainska undersökningarna (enligt Council of Europe/ International advisory panel) av ”2 maj 2014″ och maidan, förstås.

    Läsvärd (juridisk) artikel in EJILTalk, av en tysk professor:
    ” Ukrainian Prosecution of ICC Statute Crimes: Fair, Independent and Impartial?”
    Den tar upp Ukrainas korrupta rättssystem, domen mot den ryske tankdriver och
    bildningen av ett JIT (som för MH17) mellan Polen, Litauen och Ukraina (som ledare?!)
    https://www.ejiltalk.org/ukrainian-prosecution-of-icc-statute-crimes-fair-independent-and-impartial/

 2. Man kan undra vad dessa hjärndöda ukronazi kommer att hitta på. Efter de misslyckade kapningen av ett rysk flygplan:
  Ukrainian plot to hijack Russian warplanes exposed by Moscow EXCLUSIVE
  According to information shared with RT, Kiev’s spies offered Russian pilots money and EU citizenship as a reward
  https://swentr.site/russia/559528-fsb-ukraine-spies-hijack-warplanes/
  Bellingcat confirms involvement in Ukrainian plot to steal Russian jets
  The controversial group insists, however, that it was merely making a “documentary film”
  https://swentr.site/russia/559628-bellingcat-ukraine-warplanes-plot/

  Ryssland hade ingen aledning att mörda azoviterna, men det kan man inte säga om ukronazi-regimen.
  ”Ukrainas väpnade styrkor utförde riktad eld mot en separat barack, där ”Azov” förvarades. Fakta visar att den ukrainska sidan var medveten om platsen i kolonin i förväg. Detta är inte förvånande.

  Kievregimen själv insisterade på att NVO-styrkorna placerade ukrainska fångar just i Jelenovka. På denna punkt finns det avtal som undertecknats av den dåvarande ukrainska ombudsmannen Lyudmila Denisova. Medan Denisova var ombudsman arbetade den dåvarande biträdande direktören för Rossotrudnichestvo, Natalya Poklonskaya, med henne om placeringen av ukrainska krigsfångar. Denisova insisterade på att ”Azov” som fångats i Mariupol skulle placeras i en separat barack. De avtal som undertecknats av Denisova finns nu hos hennes efterträdare, Dmitry Lubinets, förfogande.”
  https://eadaily.com/ru/news/2022/08/01/ubiystvo-azovcev-v-elenovke-moglo-korrektirovatsya-iz-kolonii-mnenie

  Man få hoppas att även ansvariga från Donetsk har dessa avtal.

  I denna artikel (i slutet av) finns två nazi vittnesmål.
  https://southfront.org/kiev-assassinated-dozens-of-its-own-azov-heroes-18/

  • Den grävande journalisten Dilyana Gaytandzhieva, hörde jag först talas om när hon avslöjade hur EU länder skickade vapen till extrema islamister i Syrien. Hon var även i Syrien och undersökte ställen där dessa förskansade sig, och hittade många kopplingar till EU länder i deras gömställen.
   Hon har också skrivit artiklar om bio-labben i Ukraina.
   Nu talar hon direkt till Putin och säger att han har förrädare i sina närmsta led, och hon har kontakt med en person som inte litar på några i Putins närmaste krets utan endast Kadyrov.
   Endast till Kadyrov vill denna man ge sin information.

   https://www.youtube.com/watch?v=Iu35eK35AHY&t=184s

  • Kievregimen, ledd av president Volodymyr Zelensky utför provokationer och använder terroristmetoder.
   Vad som ligger bakom detta och andra provokationer, samt hur det beskriver tillståndet för de nuvarande ukrainska myndigheterna , kommenterade i en intervju med nyhetsbyrån Novorossiya en militärexper, Yuri Knutov.

   Det är anmärkningsvärt att i Donbass, där Kiev inte heller har någon framgång i någon av riktningarna, övergick det ukrainska kommandot till attacker på civila, såväl som på sin egen militär som är i fångenskap, konstaterar experten.

   ”Karaktären av Kievregimens agerande blir mer och mer nazistisk. Attackerna utförs främst mot civilbefolkningen. Det började med en attack mot häktet för rättegång, där krigsfångar hölls, inklusive de från Azov (en extremistisk organisation som är förbjuden i Ryska federationen). Attacken var tidsinställd för att diskutera ett antal frågor både i Bryssel och i Nato-blocket för att de skulle kunna fatta lämpliga pro-ukrainska beslut.

   Även de senaste dagarna har Donbass beskjutits med förbjudna antipersonella minor. Dessutom, enligt konventionen om förbudet mot dessa minor, är Kievregimen också undertecknad, men den reagerar likgiltigt på sina egna beslut och använder i stor utsträckning både kluster- och fosforammunition, framhåller myndighetens samtalspartner.

   Talaren tror att beskjutningen av fredliga städer också orsakas av det faktum att Kievregimen faktiskt känner att det inom en snar framtid kan ske en radikal förändring som inte är till dess fördel, och allt detta kan sluta i en statskupp och störtandet av Zelenskij. ”Antingen militären eller andra krafter kommer till makten som kommer att passa amerikanerna och britterna mer.

   Därför, i ett så hysteriskt tillstånd, är Zelensky och hans företag redo att vidta alla åtgärder, inklusive terror mot den ukrainska befolkningen. Sådana handlingar i historien har inte ofta vidtagits av ledare i förhållande till sitt eget folk och de människor som de förklarar sina medborgare. Detta talar om deras säkra vånda,” sammanfattade Yuri Knutov.
   https://novorosinform.org/terroristicheskie-metody-kieva-govoryat-ego-agonii—yurij-knutov-100610.html

 3. ”Vad gäller egentligen?” Det som gäller är vilket intryck och vilken information avsändaren vill att mottagaren skall tro på. Det som framförs i den USA statskontrollerade pressen, dit svenska MSM och Public Service, är till 99.99% den amerikanska propagandan. Det är gammaldags vanlig krigspropaganda och absolut inte tillförlitligt utan ofta rena påhitt och fabrikationer. Jag är ju själv på plats i Kina och ser nästan dagligen hur läsarna i Sverige presenteras med rena fantasier och fabrikationer tagna ur intet. Exempel, Xinjiang, koncentrationsläger, tvångsarbete, våldtäkter, folkmord, etc. Det är precis lika mycket sanning som nazisternas berättelser i Tredje Riket om nattliga ritualmord och att man förtärde grillade barn.

 4. Ryssland borde även be FN utreda hur man kan släppa ut bland ukrainska barn, en livsfarlig barnvåldtäktsman tillsammans med andra fångar som ändå fått alldeles för låga straff med hänsyn till deras brott av Zelensky regimen.
  Eva Bartlett har vittnat om hur ukrainsk militär tagit på sig ryska uniformer och gått in och rånat personer på olika platser, för att skylla på rysk militär.
  Nu kan man frukta att dessa otäcka monster som Zelensky släppt lös också skall deltaga i någon ”false flagoperation”.
  Det finns inget försvar till att släppa dessa män fria, de påstås att de saknar män att slåss.
  De kan då kalla tillbaka alla dessa unga män som bland andra finns på min gata, och andra grannar berättar att de och deras vänner träffat på stan. Poroshenkos son i London kan ju åka dit och slåss för sitt land.

  En gång fördömd av ukrainska tjänstemän och fängslad för sadistisk tortyr och våldtäkt av minderåriga, är ledare för den ökända Tornadobataljonen fria under Volodymyr Zelenskys order.

  Efter att ha förbjudit praktiskt taget hela sin politiska opposition, publicerat en svart lista över utländska journalister och akademiker som anklagats för att främja ”rysk propaganda” och drivit igenom en lag som undantar 70% av ukrainarna från arbetsplatsskydd, har Ukrainas president Volodymyr Zelenksy befriat fascistiska militanter från fängelse som dömts för några av de mest avskyvärda brott som landet har sett sedan andra världskriget.

  Enligt en 11 juli rapport i ukrainska medier, Ruslan Onishenko, befälhavare för den nu upplösta Tornadobataljonen, befriades som en del av president Zelenskys plan att släppa fångar med stridserfarenhet. Tillsammans med ett orubbligt engagemang för fascismen är Onishenko känd som en psykopatisk sadist som var inblandad i sexuella övergrepp mot barn, brutalt torterade fångar och mord.

  Onishenkos frigivning följer en order från Zelenskyj den 27 februari att befria andra dömda tidigare Tornado-medlemmar som Danil ”Mujahed” Lyashuk, en fanatiker från Vitryssland som öppet har efterliknat IS och skrutit med att tortera fångar för ren njutning. Enligt ZelenskyjDekretet skulle fångar med stridserfarenhet få ”kompensera för sin skuld” genom att slåss på de ”farligaste platserna”.

  Tillbaka 2015, när den ukrainska staten gav officiellt stöd till sin Tornado Battalion, skickade Onishenko sms till två andra ”patrioter”, Voldomor och Svetlana Savichuk, och föreslog Svetlana Savichuk att ”suga min kuk framför [småbarn] barn.” (Se skärmbilder av konversationen Här). Han bad också Savichuk att utföra otäcka handlingar på sina barn för hans tittarglädje. Trots omfattningen av hans brott, som inkluderade tortyr, mord, våldtäkt – inklusive barn – kidnappning, amputation och mer, dömdes Onishenko till bara 11 års fängelse den 11 april 2017.

  Nu, efter att bara ha avtjänat fem år av sitt straff, har det dömda rovdjuret frigivits av en president som hyllats av västerländska beskyddare som en försvarare av demokratin.

  https://thegrayzone.com/2022/07/30/zelensky-militants-convicted-child-rape-torture-military/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here