Ryssland och vi

12
2090

Bild i artikeln på steigan.no.

Ryssland och vi

”Rysslands seger i konflikten i Ukraina skulle vara ett nederlag för Nato, alliansen får inte tillåta ett sådant utfall”, sa Jens Stoltenberg vid en presskonferens den 11 oktober i Bryssel. Tre dagar senare tillade han att det enda sättet att lösa konflikten var på slagfältet: ”Många konflikter löses vid förhandlingsbordet, men så är inte fallet, och Ukraina måste vinna, så vi kommer att stödja det så länge det tar.”

Europeiska medier har publicerat uttalanden om krig utan en antydan till kompromiss eller diplomati. Ryssarna pekas dagligen ut som kriminella av värsta sort. De mest absurda påståendena, som att ryssarna saboterar sina egna gasledningar och bombar sina egna positioner vid Europas största kärnkraftverk, hävdas som bibliska sanningar. Inga ryssar är skonade, inte ens deltagare i de paralympiska spelen.

Russofobi har en tydlig rasistisk underton. Detta är heller inget nytt. En före detta norsk försvarsminister uttryckte det så här: ”Det finns inte många intelligenta ögon att finna i den grå massa som nu fyller gator, teatrar och tåg i Ryssland. I synnerhet är det påtagligt hur det asiatiska och orientaliska blodet har blivit dominerande.”

Nittiotvå år senare har lite förändrats. Ryssland måste fortfarande förstöras. Skandinaviska länder som under flera decennier betonat internationellt fredsarbete och neutralitet konkurrerar nu i krigförande åtgärder mot Ryssland. Både statliga och mainstream-media drar sig inte för osanningar. Ingen riktig debatt är möjlig: Ryssland är skyldigt och måste bekämpas, oavsett vad människoliv kostar.

Men vad händer om Ryssland förlorar kriget?

Efter Rysslands nederlag blir Kina nästa mål. OPEC+, BRICS+, G20: Alla försök till en multipolär värld kommer att falla bort. Indiens premiärministers önskan om ”en ny världsordning” som inte domineras av tidigare kolonialmakter kommer att ogillas. Denna växande del av världen som har fått nog av västvärldens koloniala tankesätt kommer återigen att bli irrelevant. Dollarn kommer att förbli den dominerande valutan. USA med hjälp av världens största militärallians NATO kommer att fortsätta att förklara krig efter krig mot alla som utpekas som ett hot mot den så kallade ”regelbaserade världsordningen”. Gérard Araud, tidigare fransk ambassadör i USA, har rätt. Den så kallade ”regelbaserade ordningen” är inget annat än en ”västerländsk ordning” som leds av USA: ”Så fort det blir en debatt om amerikansk utrikespolitik sägs det genast: ’Vi måste återställa vårt ledarskap. ’ Ledarskap! Och andra länder frågar nu:

Med Ryssland och Kina ur vägen blir nästa land att tämja Iran, som redan har varit under västerländska sanktioner sedan 1979. Centralasien kommer att vara lätt att ta över och Turkiet och Saudiarabien kommer då att sättas på plats. Pakistan och Indien kommer också att behöva avstå från varje sken av suveränitet. Afrika, med sina nuvarande 29 amerikanska militärbaser, kommer att följa Latinamerikas öde som Amerikas bakgård. Ett Nato-nederlag kommer å andra sidan att försvaga Nato och tvinga USA att stoppa sina imperialistiska krig. När det gäller EU skulle ett Nato-nederlag innebära slutet på sexhundra år av kolonialism.

Ett ryskt nederlag skulle vara en katastrof inte bara för Ryssland utan för resten av planeten. Det kommer i första hand att bli en katastrof för oss i Europa. De Gaulles och Gorbatjovs dröm om ett fredligt, hållbart och välmående Europa från Lissabon till Vladivostok kommer att begravas ännu djupare. Det ekonomiska krig som USA för mot sina allierade tvingar Europa att köpa dålig och förorenande energi från Amerika till priser som är fyra gånger högre än vad amerikanska konkurrenter måste betala: ”Inte vänligt”, sa Frankrikes president Emmanuel Macron försiktigt. Den tyske politikern Oskar Lafontaine är mer exakt: ”I mer än 100 år har det varit det uttalade målet för amerikansk politik att till varje pris förhindra att tyskt företagande och teknologi går samman med ryska råvaror. Det är helt klart att om man tar denna historia i beaktande, så har vi att göra med ett amerikanskt ställföreträdande krig mot Ryssland som har varit förberett sedan länge.”  

Oskar Lafontaine. Bild: Sandra Harank.

Ett ryskt nederlag kommer i bästa fall att se Europa förvandlas till ett fattigt historielöst museum, en avlägsen kontinent som knappast är tillräckligt bra för de rika amerikanernas utbildningsresor. Med den allmänna upprustningen som äger rum runt om i världen, Natos ytterligare expansion vid de ryska gränserna och amerikanska missiler utplacerade 4-5 minuters flygtid till Moskva, kommer ett kärnvapenkrig med epicentrum på vår kontinent att bli oundvikligt. Charles Richard, chef för USA:s strategiska kommando, tror att Ukraina bara är uppvärmningen för saker som kommer: ”Den stora kommer”, säger han.

Jens Stoltenberg bör vara försiktig med vad han önskar för oss andra.

Föregående artikelCIA:s stjärnanalytiker saknar kontakt med verkligheten när det gäller Ryssland
Nästa artikelRapport från besök i Donbass, som smutskalas i Väs-medier. Försvarar sig mot ukrainsk beskjutning och fascism
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Jag hörde det talet av stollenberg. Att ens kunna säga så och upprepa samma tal värre som han gjorde förra veckan visar vart vi är idag. Man kommer oavsett dödsfall och elände med ALLA övriga problem att fortsätta stötta Ukraina helhjärtat som man gjort tills Ukraina”vinner” Att ingen av dessa klantskallarna nånsin nämner fred när de nu gått över 9mån är häpnadsväckande måste ja säga. Detta bevisar också bara hur anti-ryska och vidriga man varit mot Ryssland genom åren, speciellt sedan maidan kuppen, även om jag kan gå längre än så. Västvärlden och dess media med Usa i spetsen har på ALLA sätt visat sitt fula tryne genom denna konflikten. Ukraina har fått fri pass på ALLT och även fått komma undan också samtidigt med ALLA sina vidriga lögner,brott och krigsbrott,utan att medierna brytt sej MINSTA lilla TROTS massa bevis genom månaderna på löpande band. Detta visar också hur vidriga man är och varit mot Ryssland. Tycker Ryssland är ett underbart land med underbart folk. Usa,Nato är det vidrigaste och farligaste Gud skådat

 2. Vad händer om Ryssland förlorar kriget? Ryskt och nederlag är som vatten och olja. Alltså kommer det aldrig att hända.
  Däremot det som kommer att hända är att först kommer ukrozionazi enheten att grusas (vinter2022/2023).
  Sedan så rämnar EU (2024/2025) och följt av Nato (2025). Lögnimperiet självt rämnar sist (2030)

  För övrigt är Jens Stollenberg är just det – en stolle. Honom ska man inte på allvar som Sergei Lavrov sa i våras/somras

 3. En mycket bra sammanställning av realläget. USA är skurkstaten som leder kampen mot en fria världen, och deras aktioner visar att dom blir alltmer desperata. Senaste var att försöka förbjuda import från Kina. Det kommer att främst drabba USA och EU.

  Lars Bern skrev idag ”Väst är en oligarki – där media sprider en falsk verklighetsbild”
  Jag märker det inte minst när det gäller Kina, för medias Kina bild har ingen anknytning till verkligheten.

  Några fler citat från Lars Berns artikel.

  —folkstyret steg för steg har blivit ett oligarkistyre
  —men opinionen i samhället som styr valen styrs i sin tur av en massiv medieindustri som ägs av ett fåtal väldigt starka ekonomiska intressen, som styr valen.
  —Det medicinindustriella komplexet har introducerat vaccin som visat sig vara fullständigt
  livsfarliga.
  —Framstående medicinska forskare som tar till orda blir deplattformerade och tystade. De får inte yttra sig. (Vilket gäller även klimatet)
  —”bistånd” till fattiga länder har knappast gjort saken bättre. För biståndet håller bara kvar länderna på en låg utvecklingsnivå.
  —man har utnyttjat Afrika. Man suger ut länderna.

  Vidare, ytterligare begränsning av yttrandefriheten.’

  —Tyskland kriminaliserar ifrågasättande av krigsbrott
  https://nyadagbladet.se/utrikes/tyskland-kriminaliserar-ifragasattande-av-krigsbrott/
  Den som ”ifrågasätter att Ryssland skulle ägna sig åt krigsförbrytelser riskerar att straffas för det.”
  Det är förbjudet att tala om det fascistiska Ukraina eller Kiev.

  Sanningen och verkligheten finns här.

  —John Kerry kräver ”biljontals” dollar för att lösa klimatkrisen: ”Vi behöver desperat pengarna”
  https://nyheter.swebbtv.se/john-kerry-kraver-biljontals-dollar-for-att-losa-klimatkrisen-vi-behover-desperat-pengarna/

 4. När nu programmet ”Going Underground”, med Afshin Rattansi som intervjuare, åter kan läsas efter åtta månaders censur av RT i England, rekommenderar jag första inslaget. Det presenteras så här:

  Going Underground är tillbaka i luften för första gången sedan april och sänder nu till dig från Dubai, hjärtat av Mellanöstern! För vårt återkommande avsnitt pratar vi med Alastair Crooke, grundaren och chefen för Conflict Forum. Han diskuterar Europas och USA:s vikande narrativa hegemoni, där Kina, Indien och Brasilien tar sina egna oberoende ställningstaganden om kriget mellan Ryssland och Ukraina, den kommande uppgörelsen med Kina, USA använder Europa som brickor för att hetta upp rivaliteten, den ekonomiska Europas självförstörelse via sanktioner mot Ryssland, den ekonomiska skilsmässan med Kina som resulterade i att USA plockar bort icke-konkurrenskraftiga industrier, den nuvarande konflikten med Ryssland som en del av en historisk lista över europeiska konflikter mot andra nationer, och mycket mer! (Hur många ord är det i den sista meningen? Puh!!)
  https://swentr.site/shows/going-underground/567537-alastair-crooke-europe-us-vassal/

 5. Det historielösa landets styre i väster söker totalt världsherravälde. Ett syfte idémässigt, påminner mycket om ett annat lands regim som i nära tid fanns på andra sidan Östersjön och var än mer konkret samt öppen med sina avsikter där man tydligt visade sina fruktansvärda rasistiska metoder för att nå resultat.
  Vad som därtill är särskilt illavarslande vad gäller den avgörande och viktigaste frågeställningen; nämligen freden, är att den har ingen röst någonstans inom något Europeiskt parlament.
  Och vårt eget parlament där Socialdemokraterna tidigare varit tydliga med sin obrutna hållning, nej till NATO samt verkade för att Sverige skall förbli ett alliansfritt land, väljer nu att gå i krigshetsarnas ledband. Mycket beklagligt och så illa att jag finner inte ord.
  Tystnadens maktfullkomlighet breder ut sig även i det offentliga rummet som egentligen skall vara demokratins innersta kärna.

  n över

 6. USA har aldrig tänkt rädda Ukraina, så att det skall fungera som ett land.
  Zelensky lyder helt under Washington och gör det Washington vill.

  Zelensky lade ut Ukraina till försäljning på Wall Street.
  Innan dess hade han ett möte med västerländska regeringar och företag i juli i Schweiz, där de planerade en hård nyliberal ekonomisk politik att påtvinga Ukraina.
  De västerländska deltagarna publicerade dokument som uppmanade till att skära ned arbetslagar ”öppna marknader” sänka tullar, avreglera industrier och ”sälja statligt ägda företag till privata investerare”
  Så i juli säger Väst åt Zelensky att ta bort skydd för arbetstagare och i augusti gör han det.

  Nu har ukrainska finansministeriet och investeringsbolaget Black Rock undertecknat samförståndsavtalet mellan det ukrainska finansministeriet och investeringsbolaget Black Rock, vilket indikerar en de facto försäljning av Ukraina.
  Den tidigare ukrainska parlamentsledamoten Ilya Kiva sa:

  ”I själva verket är den här affären en direktförsäljning av Ukrainas territorium.”
  Populationen som ska debiteras ingår inte i villkoren i försäljningsavtalet. Därför kommer vi inom en snar framtid att bevittna fortsättningen av bort skaffandet av ukrainare, som kommer att ha turen att fly” förklarade Kiva.

  Blackrock världens största investeringsbolag, beskrivs ofta som samvetslöst och har kritiserats av en rad olika skäl, inte minst dess nära band till amerikansk Federal Reserve och den amerikanska krigsindustrin. Bolaget är också känt för att tjäna enorma mängder pengar genom spekulation på aktiemarknaden. Nu tar bolaget alltså en kort position i SBB, eller ”blankar” aktier som det kallas – enkelt uttryckt satsar man alltså pengar på att det svenska fastighetsbolaget kommer att tappa i värde.
  Blackrock är inte heller det första investeringsbolaget som gör så öppet. enligt Dagens Industri utan det femte.

  Ukrainska folket börjar nog inse att kriget utkämpas inte för deras frihet utan för deras slaveri, att bli en billig arbetskraft till aktieägare och vapenindustrin.

 7. Europa når ut till ryska tillgångar.
  https://expert.ru/expert/2022/49/yevropa-tyanetsya-k-rossiyskim-aktivam/
  Tikhon Sysoev, krönikör för tidningen ”Expert” 4 december 2022, 14:06
  Erkännandet av Ryssland som en ”sponsor av terrorism” genom Europaparlamentets resolution och en fiktiv rättslig grund för konfiskering av delar av ryska tillgångar tar konfrontationen mellan EU och Kreml till en ny nivå.
  Europaparlamentets resolution, som förklarade Ryssland som en statlig sponsor av terrorism, stöddes av 494 deputerade, 58 parlamentsledamöter röstade emot och 44 avstod från att rösta.
  Efter att ha kastat bort de flesta av sanktionerna mot Ryssland under de första veckorna av konflikten i Ukraina, tvingas EU nu att förhandla länge och smärtsamt med sina medlemmar om de återstående självskadliga påtryckningsåtgärderna mot Ryssland. Eller återuppliva den långvariga praktiken att dela upp stater i ”vårt” och ”fel”.

  Den 23 november godkände EU-parlamentet en resolution ”om att erkänna Ryssland som sponsor av terrorism.” Detta är det tuffaste beslutet i förhållande till Moskva i hela denna institutions historia. Under motiveringen för detta beslut sammanfattade de europeiska deputerade allt som de bara tänkte på: ”krigsförbrytelser” i Ukraina, stöd till den syriske ledaren Bashar al-Assad, ”förgiftning” av Skripals och Navalnyj, militära konflikter i Tjetjenien och med Georgien. Och detta är bara en del av en lång lista av anklagelser.
  I sig kommer detta steg inte att medföra märkbara konsekvenser. Resolutionen är av rådgivande karaktär, det vill säga den förpliktar ingenting juridiskt, utan lägger bara till ytterligare ett slag till demoniseringen av Moskva.

  Relaterad artikel: Varför Europa är viktigare för Putin än USA
  Men på sikt kan det avsevärt komplicera samspelet mellan europeiska länder och Ryssland, både på officiell nivå och på nivån för affärskontakter. För att inte tala om konsekvenserna som kan få om EU-länderna följer uppmaningen i denna resolution, inför på lagstiftande nivå konceptet med ett ”land som sponsrar terrorism” och fäster denna status på Ryssland. En sådan utveckling av händelserna verkar dock för fantastisk för närvarande.

  Men en annan dröm om Bryssel börjar se mer realistisk ut – konfiskeringen av frysta ryska tillgångar och egendom, vilket inte bara kan underlättas av Europaparlamentets beslut utan också av FN:s generalförsamlings senaste resolution om skadestånd till Ukraina . I detta avseende arbetar EU-kommissionen aktivt för att göra nödvändiga ändringar av sanktionslagstiftningen.
  I synnerhet godkände Europeiska unionens råd beslutet att inkludera kringgående av sanktioner i listan över brott. Om utkastet, tillsammans med de planerade påföljderna, diskuteras på nytt i EU:s råd, och sedan i Europaparlamentet, kommer detta att skapa ett kryphål för konfiskering av delar av rysk egendom och överföring till förmån för Ukraina.
  Således försöker EU ge en ny kvalitet åt sin konfrontation med Kreml genom att införa två indirekt relaterade parametrar. Den ena bör tillhandahålla ett ideologiskt skal för den slutliga misskrediteringen av Ryssland, och den andra bör legitimera tillägnandet av dess tillgångar. Men i båda fallen offrar Bryssel återigen sitt redan misshandlade rykte och kör sig in i ett hörn.
  EU vill ge en ny kvalitet till konfrontationen med Kreml genom två nya parametrar. Den ena kommer att ge ett ideologiskt skal för den slutliga misskrediteringen av Ryssland, och den andra kommer att legitimera tillägnandet av dess tillgångar.

  Opportunistisk terrorism: Fram till nyligen låg Europeiska unionen som helhet och dess medlemsländer hopplöst efter USA i utvecklingen av sanktionsmekanismer. Till exempel är samma status som ”statlig sponsor av terrorism”, som inkluderades i Europaparlamentets resolution, helt enkelt frånvarande i den gamla världens lagstiftning.

  I USA har detta koncept funnits länge. Tillbaka i slutet av 1970-talet dök dokumentet ”List of Countries Sponsors of Terrorism” upp, som skapades på grundval av Export Administration Act från 1979 (Export Administration Act från 1979). För att komma med på den här listan räcker det med ett beslut från det amerikanska utrikesdepartementet, som automatiskt lanserar en regim med tuffa sanktioner.
  Vi talar om ett förbud mot export av försvarsvaror, ett antal ekonomiska restriktioner och kontroll över exporten av produkter med dubbla användningsområden. En frysning av de diplomatiska förbindelserna med dessa länder är tänkt, och deras medborgare står inför ökad säkerhetskontroll när de reser in i USA. Slutligen, för de länder som fortsätter att interagera och handla med ”terroriststaten”, tillhandahålls sekundära sanktioner.

  Under de senaste fyrtio åren har Irak, Libyen, Sudan, Sydjemen lyckats besöka och lämna denna lista. Hittills omfattar det Syrien, Iran, Nordkorea och Kuba. Det behöver inte sägas att det inte finns några kriterier enligt vilka alla dessa stater fick en sådan status: Utrikesdepartementet har rätt att tolka sådan ”sponsring” mycket brett.

  Dessutom, ur folkrättslig synvinkel, är denna status generellt sett absurd. ”Om vi ​​talar om den här etiketten i rent juridisk mening, då kan bara en individ eller organisation vara terrorist. Ur subjektivitetssynpunkt kan staten helt enkelt per definition inte vara en terrorist”, konstaterar Sergey Glandin, partner på NSP-advokatbyrån.
  Förresten, det är just därför som Ryssland har motsatt sig själva begreppet ”statsterrorism” i många år. Hon försäkrade också upprepade gånger att hon inte skulle använda den mot Ukraina, trots dess agerande både i förhållande till civila i Donbass och i förhållande till ryska krigsfångar.
  Icke desto mindre var resolutionen som antogs av Europaparlamentet den 23 november, trots sin symboliska karaktär, en viktig milstolpe. För det första skapar det en rättslig snara som ytterligare kommer att ”klämma” rösterna från de europeiska politiker som inte stöder den vanliga militanta tonen mot Moskva och är redo att försvara sina intressen.

  ”EU befarar att det på grund av de olika intressen som medlemsländerna har och deras olika grad av koppling till Ryssland kan uppstå en situation då det blir mycket svårt att förhandla fram nya sanktioner. Bryssel fruktar också att vissa EU-länder kommer att gå med på en separat normalisering av relationerna med Ryssland. Och för att förhindra detta genom Europaparlamentets resolution infördes en sådan mekanism för ömsesidigt ansvar, säger Dmitry Ofitserov-Belsky, seniorforskare vid IMEMO RAS uppkallad efter. E. M. Primakova.

  För det andra är det beslut som fattas av parlamentsledamöterna en slags signal som skickas till alla EU-medlemmar och dess partner. Det står direkt i resolutionstexten: ”Att utveckla en rättslig ram för att utse stater som sponsrar terrorism och stater som använder terroristmedel.” Med andra ord, de europeiska deputerade insisterar på att alla europeiska länder utvecklar och inför i sin lagstiftning begreppet ”stat som sponsrar terrorism”, och sedan sätter Ryssland på denna lista.

  Dmitry Ofitserov-Belsky påminner i detta avseende om att många resolutioner från Europaparlamentet ofta är en inkörning för framtida beslut. ”Sådana texter accepteras för att samla in kritik, för att identifiera bristerna i tillvägagångssättet. Men om betydande klagomål inte avslöjas i detta skede, utvecklas principerna för en sådan resolution redan på nivån för specifika länder, såväl som Europeiska kommissionen och Europeiska rådet, ”noterar experten.

  ”Målet för Europeiska unionen är inte att frysa, utan att konfiskera ryska tillgångar i Europa, men för detta är det nödvändigt att förbereda en rättslig ram”, sade Ursula von der Leyen, chef för Europeiska kommissionen, den 25 oktober.
  AP PHOTO/JEAN-FRANCOIS BADIAS ”Målet för Europeiska unionen är inte att frysa, utan att konfiskera ryska tillgångar i Europa, men för detta måste vi förbereda en rättslig ram”, sade EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen den 25 oktober
  Källa: AP PHOTO/JEAN-FRANCOIS BADIAS
  Om Bryssel ändå konfiskerar ryska tillgångar kommer Moskva inte bara att ytterligare legitimera de territorier som kom in efter folkomröstningarna, utan också avsluta frågan om ersättning till Ukraina för skada från militära operationer.

  Konfiskering trots: I denna mening är det värt att nämna ytterligare en undertext som kan döljas bakom den antagna resolutionen från Europaparlamentet: under den fiktiva statusen som ”sponsor av terrorism” kan EU skapa en ytterligare förevändning för konfiskering av frysta ryska tillgångar .
  I allmänhet har snacket om behovet av att göra något med ryskt sparande och egendom blivit särskilt aktivt under de senaste veckorna. Och vissa länder har redan lyckats gå från ord till handling. Till exempel meddelade Tyskland att man planerar att nationalisera Gazproms tidigare division, Gazprom Germania (nu SEFE), genom att köpa ut 100 % av aktierna för att skydda den från konkurs.

  Och även om dessa samtal inte direkt bör kopplas till Europaparlamentets resolution, är det väl lämpat att tillhandahålla den nödvändiga ideologiska och mediala grunden för ett sådant aldrig tidigare skådat steg. Särskilt om vi lägger i samma korg den antagna resolutionen från generalförsamlingen om mekanismen för Rysslands betalning av skadestånd till Ukraina, vilket inte heller i sig förpliktar någonting.

  Byråkratin i Bryssel arbetar redan aktivt med några juridiska nyanser av ett sådant förfarande. Till exempel hittade man i Bryssel ett sätt som kunde tillåta konfiskering av sanktionerade personers egendom. Även inom ramen för det åttonde sanktionspaketet, som antogs den 6 oktober, antog EU för första gången i sin historia mekanismen för sekundära sanktioner. Att döma av texten i förordning (EU) 2022/1905 kan det antas att denna åtgärd kommer att tillämpas extraterritoriellt, det vill säga även i förhållande till personer från tredje land.

  Även här håller Europeiska unionen snabbt på att minska sin ”eftersläpning” efter amerikansk lagstiftningspraxis, där verkligheten med sekundära sanktioner är en långvarig norm. Det är betydelsefullt att européer för några år sedan var mycket skeptiska till denna mekanism.

  Till exempel, när USA ensidigt drog sig ur ”kärnkraftsavtalet” med Iran 2018 och återinförde tidigare sanktioner, vägrade EU att ta ett detaljerat steg. Men europeiska företag tvingades lämna den islamiska republiken av rädsla för amerikanska sekundära sanktioner, och denna situation orsakade stor irritation i Bryssel. Dessutom planerade Europeiska kommissionen förra året att skapa rättsliga mekanismer som skulle göra det möjligt att ogiltigförklara alla extraterritoriella sanktioner i EU.

  I Rysslands fall finns det dock inga spår kvar av dessa principer. Nu, som uttänkt av tjänstemän i Bryssel, kommer brott mot sanktionsregimen att resultera i straffrättsliga påföljder. Det vill säga att en sådan handling i termer av fara kommer att likställas med terrorism och narkotikahandel. Och en av konsekvenserna av ett sådant brott blir möjligheten att inom ramen för ett brottmål konfiskera den frysta egendomen hos de personer som var under sanktioner och samtidigt försökte kringgå dem.

  Minns att innan lagstiftningen i vissa EU-medlemsstater tillät möjligheten till sådan konfiskering av domstolen endast inom ramen för åtal för korruptionsbrott eller penningtvätt. Och denna praxis används bara inom ramen för straff för ”brott mot Europeiska unionen”. Nu kommer europeiska tjänstemän att behöva göra justeringar av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, eller snarare till artikel 83, som listar brott mot EU. Detta kommer också att kräva ett separat beslut av Europeiska rådet, det vill säga alla ledare i EU-länderna.

  Enligt Sergei Glandin kommer ett särskilt direktiv att antas, på grundval av vilket medlemsländerna kommer att korrigera sin lagstiftning när det gäller att etablera möjligheten att förvandla till statskassan till ett instrument för att begå ett brott – kringgå eller bryta mot sanktionerna regimen.

  ”I själva verket vill européerna skapa en alleuropeisk kriminell verktygslåda, inom vilken det, i händelse av ett brottmål, kommer att vara möjligt att begära att domstolarna beslagtar och överför viss egendom till ägandet av en EU-medlemsstat, ” sammanfattar advokaten.
  ”Vi kommer att diskutera alla juridiska möjligheter för att se till att Ryssland betalar för den förstörelse som tillfogats Ukraina”, sade chefen för europeisk diplomati, Josep Borrell, före OSSE-mötet.
  AP FOTO/JEAN-FRANCOIS BADIAS ”Vi kommer att diskutera alla lagliga alternativ för att se till att Ryssland betalar för förstörelsen som tillfogats Ukraina”, sa chefen för europeisk diplomati, Josep Borrell, inför OSSE-mötet
  Källa: AP PHOTO/JEAN-FRANCOIS BADIAS
  Bryter i förtroendet
  Men när det gäller de frysta tillgångarna från Rysslands centralbank och egendom som tillhör Ryska federationen, är situationen här fortfarande mycket obehaglig för Bryssel. Det är nästan omöjligt att konfiskera dem på grund av den internationella principen om statlig immunitet. Ett annat hinder är europeisk lagstiftning, nämligen artikel 17 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna.

  Kom ihåg att EU har tre grundläggande rättsakter som reglerar hela unionens liv och verksamhet. Och i en av dem finns en artikel som innehåller tre kriterier, enligt vilka du kan konfiskera någon annans egendom. Enligt den sista av dem ska staten vid ett sådant förverkande betala ”motsvarande ersättning”. ”Därför, om EU eller ett medlemsland beslutar att konfiskera något, till exempel genom något beslut av EU-rådet, och den formella ägaren bestrider detta, så har domstolen inget annat val än att ta kärandens sida”, påminner om Sergey Glandin.

  Hittills planerar Europeiska kommissionen att skapa en särskild fond för förvaltning av likvida tillgångar för dessa fonder, och omdirigera all vinst till Ukraina. ”Vi har blockerat 300 miljarder euro av den ryska centralbankens reserver och fryst 19 miljarder euro av ryska oligarkers pengar”, sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om idén. Men även denna åtgärd ser väldigt ostadig ut, eftersom vi även i detta fall talar om användningen av vinster, som, åtminstone indirekt, också tillhör den ryska staten.

  I händelse av att väst tar den mest radikala vägen och helt enkelt konfiskerar ryska tillgångar, oavsett alla juridiska hinder, så kan Moskva använda detta som ett argument till sin fördel. ”För tillfället kan vi bara fantisera om detta, men Rysslands reaktion kan vara följande: du konfiskerade vår egendom, överförde den till Ukraina – vi kommer att anse att detta är en betalning till Ukraina för de territorier som blev en del av det ryska Federation”, tror till exempel Ivan Timofeev, RIAC Program Director.

  Enligt experten kommer Moskva under ett sådant scenario inte bara att ytterligare legitimera de territorier som kom in efter folkomröstningarna, utan också avsluta frågan om ersättning till Ukraina för skador från militära operationer.

  Dessutom kommer sådana trick att kosta EU enorma rykteförluster. Om Bryssel driver igenom sitt beslut kommer det att vara en mycket dålig signal för andra investerare: det kommer att stå klart för dem att all utländsk egendom kan alieneras bara för att Bryssel inte är nöjd med sina ägare. Först och främst rör detta Kina: i slutet av 2021 nådde dess ackumulerade utländska direktinvesteringar enbart i EU 155 miljarder dollar.

  Slutligen kommer ett sådant prejudikat sannolikt att få direkta politiska konsekvenser, redan ogynnsamma för EU självt. ”På Rysslands territorium och andra ovänliga, ur Europas synvinkel, stater, som Syrien eller Iran, kommer europeisk egendom automatiskt att falla under samma regim på grund av principerna om retortion, som föreskrivs i internationell rätt.” påminner Oles Gruzdev, advokat på Forward Legal.

  Detsamma gäller för att ge Ryssland status som ”sponsor av terrorism”. Även om vi använder jesuitlogiken, där konsolideringen av denna status för Ryssland på nivån för alla länder i västvärlden kommer att göra det möjligt att övervinna effekten av statlig immunitet, kommer detta att leda till de mest oförutsägbara konsekvenserna för hela globala säkerhetssystemet.

  ”Det är uppenbart att Europaparlamentets resolution har en populistisk karaktär och kan bara skada Europa. Men specifikt för Förenta staterna skulle ett sådant steg också vara kantat av det faktum att det med största sannolikhet skulle stänga en av de sista kanalerna för samarbete med Moskva i kampen mot terrorismen, vilket är mycket viktigt för båda sidor. Jag tror att det redan nu sker ett visst informationsutbyte om det”, tror Ivan Timofeev.

  Det är därför Vita huset upprepade gånger har uttalat att de inte försöker erkänna en sådan status för Ryssland, trots radikala uttalanden från vissa kongressledamöter och senatorer. En märklig, men på sitt sätt logisk, förklaring till denna ståndpunkt gav utrikesminister Anthony Blinken när han sa att sanktionerna mot Ryssland i själva verket är liktydigt med att det finns med på en sådan lista. I sin tur sa USA:s ambassadör vid OSSE, James Gilmore, att om Ryssland finns på deras lista kan detta störa ”spannmålsaffären”.

  Hittills är det enda som Vita huset är redo att överväga i detta sammanhang erkännandet av PMC Wagner som en terroriststruktur. Ett motsvarande lagförslag har redan lämnats in till den amerikanska kongressen. Om det träder i kraft kommer det ryska PMC inom 90 dagar att erkännas som en utländsk terroristorganisation. Detta kommer att tillåta amerikanerna att åtala medlemmar av denna struktur runt om i världen, samt hålla ett öga på dess tillgångar.

  • Bakslag för Ursula &co??

   Haag mot inrättandet av en särskild domstol
   ICC, Internationella brottmålsdomstolen

   Chefsåklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag uttalade sig mot skapandet av en särskild domstol för att åtala ryssar för handlingar i Ukraina. Detta kan ”underminera” ICC:s arbete.

   ”Vi måste undvika fragmentering och istället arbeta för en sammanslagning”, varnade riksåklagaren Karim Khan i går.

   Han uppmanade det internationella samfundet att stödja och finansiera ICC i dess utredning.
   ”Vi får inte misslyckas. Vi behöver pengar för att göra vårt jobb. Vi har inte dessa medel, säger Khan.

   Eftersom Ryssland inte erkänner ICC, om domstolen undersöker något i Ukraina, kan den inte vidta åtgärder mot Moskva.

   EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen föreslog förra veckan inrättandet av en särskild domstol för att åtala ”ryska brott” i Ukraina. EU anser att statschefer, liksom Rysslands president Vladimir Putin, är immuna mot åtal från ICC.

   Khan höll inte med om EU:s argument att ICC:s medlemsländer kunde hitta sätt att tillåta domstolen att åtala ett tredjeland. Immunitetslagen ”förvrängdes” också i EU:s uttalande.

   ICC började utreda de påstådda brotten kort efter starten av den ryska specialoperationen i Ukraina. ICC uppgav dock också att man fäster stor vikt vid att Ukraina självt ställer de anklagade inför rätta, om möjligt. ICC är den högsta internationella domstolen och har sedan 2002 åtalat särskilt allvarliga brott som krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten.
   https://anna-news.info/gaaga-protiv-sozdaniya-spetsialnogo-tribunala/

   Hypocrites and Psychopaths: EU’s Russia War Crimes Tribunal
   EU:s och NATO:s krigsförbrytelser kan inte jämföras med USA:s regering, en aggressiv och upprepad förbrytare av internationell rätt. Protokoll I till Genèvekonventionerna från 1977 säger helt uttryckligen:
   ”Det är förbjudet att attackera, förstöra, ta bort eller göra oanvändbara föremål oumbärliga för civilbefolkningens överlevnad, såsom livsmedel, jordbruksområden för produktion av livsmedel, grödor, boskap, dricksvatteninstallationer och förnödenheter och bevattningsverk, för de specifika syftet att neka dem för deras försörjningsvärde för civilbefolkningen eller motparten, oavsett motiv, vare sig för att svälta ut civila, för att få dem att flytta bort eller av något annat motiv.”
   Ryssland bryter verkligen mot detta specifika protokoll. Men här i ”västern” får vi bara hälften av historien. Faktum är att vi får mindre än hälften, och vi förväntas tro på en blandning av lögner, dagligen framställda av företagens krigspropagandamedia. Inget omnämnande av nynazisterna i Ukraina som ägnas åt att bortföra, tortera och döda etniska ryssar i Lugansk, Donetsk och på andra håll i östra och södra Ukraina. För ett exempel på det brutala straff dessa ultranationalister utsätter sina fiender, leta inte längre än mordbranden av arbetarbyggnaden i Odesa.

   ”Det här är den sortens individuella miljontals bedrövligt okunniga människor omedvetet stöder när de sätter en liten gul och blå ukrainsk flagga på sina sociala mediekonton.”
   https://www.globalresearch.ca/hypocrites-psychopaths-eu-russia-war-crimes-tribunal/5801189

 8. Bra Ryssland, krossa den västerländska kolonialpolitiken, den som Stoltenberg och våra NATO&USA-älskande Europapolitiker så innerligt förespråkar. Kommer Putin att lyckas vända på världsordningen? lyssna noga på vad Sean Foo har för kloka ”guldtankar”
  https://youtu.be/VvaPYZzc4wc

 9. 6 december 2022, 14:31 Armé.
  ”Betydande skada har skett.” Försvarsminister Sergei Shoigu avslöjade förlusterna av Ukrainas väpnade styrkor i november.
  Shoigu, sa vid ett konferenssamtal med ledningen för RF Armed Forces att förlusterna för Ukrainas väpnade styrkor i november uppgick till mer än 8,3 tusen militärer.
  Enligt honom har den ryska militären nyligen tagit kontroll över sex bosättningar i Donbass.
  Enligt Shoigu förlorade Ukrainas väpnade styrkor en hel del utrustning, inklusive flygplan. ”Fiendens förluster i november uppgick till mer än 8 300 militärer, 5 flygplan, 10 helikoptrar, 149 stridsvagnar och mer än 300 bepansrade stridsfordon.”

  Nyligen har ett antal Donbas-bosättningar kommit under kontroll av RF Armed Forces : Mayorsk, Pavlovka, Opytnoye, Andreevka, Belogorovka Yuzhnaya och Kurdyumovka.
  ”I riktningarna Luhansk-Donetsk och Yuzhnodonetsk gjordes betydande skada på personalen och utrustningen hos Ukrainas väpnade styrkor”, sade Shoigu.

  Ministern betonade att de ukrainska myndigheterna försöker skapa sken av ett kärnvapenhot, samtidigt som de fortsätter att beskjuta ZNPP. Bara under de senaste två veckorna, enligt honom, avfyrade Ukrainas väpnade styrkor mer än tre dussin granatgranater av stor kaliber mot kärnkraftverket. ”Våra divisioner vidtar alla åtgärder för att säkerställa säkerheten vid kärnkraftverket i Zaporozhye.

  I sin tur försöker Kievregimen skapa sken av ett hot om en kärnkraftskatastrof genom att fortsätta att målmedvetet beskjuta detta föremål. Bara under de senaste två veckorna har 33 granater av stor kaliber avfyrats mot stationen av Ukrainas väpnade styrkor, säger Shoigu.
  Han klargjorde att de flesta granaten fångades upp av ryska luftförsvarssystem, ”dock träffar en del av dem fortfarande föremål som påverkar kärnkraftverkets säker drift.” Den ryska militären vidtar ändå de nödvändiga åtgärderna för att säkerställa säker drift av ZNPP, liksom andra kritiska anläggningar i de nya territorierna.
  ”Vi klassar attacker från ukrainska trupper som kärnvapenterrorism”, betonade Shoigu.

  Ministern sa också att de ryska väpnade styrkorna tillfogar massiva attacker med långdistansvapen med precisionsvapen mot militära lednings- och kontrollsystem för Ukrainas väpnade styrkor, försvarsindustriföretag och relaterade anläggningar ”för att krossa Ukrainas militära potential .” Shoigu noterade dessutom att utbildningen av rysk militär personal nu kommer att äga rum med hänsyn till erfarenheterna från den särskilda operationen i Ukraina.
  ”Huvudvikten kommer att läggas på att förbättra yrkesskickligheten för alla kategorier av militär personal, med hänsyn till erfarenheten av att genomföra en speciell militär operation”.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here