CIA:s stjärnanalytiker saknar kontakt med verkligheten när det gäller Ryssland

5
1225
[Källa: mpsaz.org].

De ser bara de dåliga gamla dagarna i Sovjetunionen

Av Larry C. Johnson , 26 november.
Källa: https://covertactionmagazine.com/2022/11/26/star-cia-analysts-are-out-of-touch-with-reality-when-it-comes-to-russia/

Larry Johnson

Tack vare Hollywood och fanboys har CIA ett oförtjänt rykte för expertis inom spionage och hemliga operationer.

Jag är fascinerad av villfarelsen som erbjuds av tidigare CIA-officerare som Douglas London och Steven Hall. Fullständig avslöjande. Hall var en 20-årig studiekamrat i min lärlingsklass med målet att göra en karriär inom CIA (vi togs i bruk i september 1985). Han är, enligt mig, typisk för de problem som plågat CIA de senaste trettio åren – han var en efterträdare, dvs han kom in på byrån, delvis för att hans pappa gick dit före honom.

Steven Hall [Källa:sltrib.com]

Steve, om du minns, du var en av lögnarna som undertecknade ett brev som förklarade att Hunter Bidens bärbara dator hade alla kännetecken för rysk desinformation. Att associera sig med ett brev som framhäver förtal (han ifrågasatte John Paul Mac Isaacs* karaktär) framhäver hans tendens att följa flocken och undvika kritiskt tänkande. (*Ägaren till verkstaden som upptäckte Hunter Bidens ”lap top from hell” och anklagas av media för att vara en rysk agent och plantera desinformation på Hunters dator. Isaac har gått till domstol på grund av anklagelserna. Översättningsnot.)

Men jag vill fokusera på Douglas London. Han dyker upp över hela media, särskilt CNN och Wall Street Journal, och erbjuder analyser som sträcker sig från det banala till vanföreställningar.

Titta på detta utdrag , publicerat i Wall Street Journal i mars:

”Jag tillbringade 34 år i Central Intelligence Agencys underrättelsetjänst, och att se Vladimir Putins  brutala krig i Ukraina från sidlinjen fyller mig med både sorg och en känsla av möjlighet. Spionage är en rovindustri, och det finns blod i vattnet. Putins självförvållade skada har gjort mer för att vända sitt eget folk mot honom än något västvärlden kunde ha gjort.
Den ryska mystiken är borta. Herr Putin har bevisat att hans land är den sjunkande makt som Rysslands bäst informerade observatörer påstod att det var. Färre förståsigpåare kommer att bli poetiska om herr Putins listiga och strategiska geni. Han må ha varit en skicklig operationsofficer under sin KGB-karriär, men han missade uppenbarligen lärdomarna om självkännedom och kontraintelligens. Ju mer han drar åt säkerhetsskruvarna och täcker Rysslands fönster mot världen, desto mer sannolikt är det att de han är beroende av kommer att vända sig mot honom.”
Douglas London [Källa: thecipherbrief.com ]

Vad tycks? Ryssland, vars ekonomi tickar på fint, i motsats till den pågående implosionen av Europa, är en vikande makt i Mr. Londons fantasivärld. Sedan starten av den särskilda militära operationen i februari förra året har Putin frustrerat västerländska försök att måla upp honom till en reinkarnation av Hitler och han har knutit närmare band med Kina, Indien, Saudiarabien och Brasilien. Åh, nämnde jag att han har populärt stöd bland det ryska folket:

Andelen ryska medborgares förtroende för president Vladimir Putin var över 80 %,  enligt All-Russian Public Opinion Research Center, som publicerade resultaten från en undersökning som genomfördes den 3 till 9 oktober bland 1 600 svarande över 18 år, TASS rapporterar.

”På frågan om förtroende för Putin svarade 80,9 % av de tillfrågade positivt (-0,2 % under veckan), godkännandebetyget för den ryske presidentens arbete var 75,6 % (-1,3 % under veckan)”, noterade opinionsundersökningarna.

Jag vill påminna er om västvärldens desperation att framställa Putin som en förlorare utan folkligt stöd. För fem år sedan hävdade Statista att Putin tappade folkligt stöd:

Enligt en undersökning från Pew Research Center som släpptes förra veckan har ryssarna fortfarande stort förtroende för president Putins förmåga att göra rätt i världsfrågor. Trots sitt höga övergripande godkännande  tappar Putin faktiskt allmänhetens stöd i många viktiga frågor . Godkännandet av hans hantering av relationerna med Ukraina och EU har minskat med 20 respektive 15 procentenheter sedan 2015. Ryssarna är också allt mer missnöjda med hur presidenten hanterar relationerna med USA.

Om du trodde att en erfaren spion som London skulle ta sig tid att faktiskt samla några fakta och jämföra dem med historien, tänk om. Ser ut som att herr London verkligen inte kommer att låta fakta komma i vägen. London tror att hans förmåga att tala ryska ger honom speciell insikt i Vladimir Putins sinne. Här är hans skarpa analys från en ny kolumn i ” Just Security ”:

Politiker gör klokt i att komma ihåg tre grundläggande principer som styr Putins beslutsfattande : 1) han är en produkt av KGB på 1970- och 1980-talen och bevittnade, i det dåvarande Östtyskland 1991, världen som han kände den upphöra att existerar ; 2) ego, överlevnad, girighet och ambition styr hans moraliska kompass; och 3) han har kommit att tro på sin egen propaganda.

Till skillnad från alla andra politiska ledare drivs Putin av ”ego, överlevnad, girighet och ambition” . Ursäkta mig! Tack och lov att varken Bill Clinton, Barack Obama eller Boris Johnson var motiverade att kandidera på grund av ”ego, överlevnad, girighet och ambition”. Herr London förstår inte ens sig själv, dvs vad som motiverar honom. Förutom Jesus Kristus har jag inte haft förmånen att känna någon politisk ledare av substans som var fri från ego, självbevarelsedrift, girighet och ambition.

Denna typ av ytlig, ytlig tänkande är en del av anledningen till att officerare som London maskade sig upp i CIA-byråkratin. Så länge du tjatar om uppenbara saker och sitter tyst i det etablerade tänkandets båt kommer du att få en fantastisk personlig bedömningsrapport (aka PAR), och kommer att befordras i enlighet med Peter-principen*. (*Flytts inom hierarkin, till inkompetens)

London Express frågade herr London om Putins beslut att utse general Sergej Surovikin till överbefälhavare för den militära operationen i Ukraina:

General Surovikin [Källa: wikipedia.org]
Douglas London,. . . tror att Vladimir Putin inte utsåg Surovikin för sina meriter, utan för att den ryske flygvapenchefen saknar kopplingar inom militären för att inleda en kupp. Putin installerade Surovikin, med smeknamnet ”General Armageddon” , för att övervaka ryska operationer i Ukraina denna månad, efter en rad tunga nederlag mot ukrainska styrkor i Cherson och Charkiv.
General Surovikin ledde tidigare ryska operationer under det syriska inbördeskriget när Moskva stödde Bashir Al-Assads regim mot islamistiska rebellstyrkor.
Han krediterades för att ha stått bakom återerövringen av stora delar av Syrien från rebellernas händer, med överväldigande eldkraft och liten hänsyn till civila offer.
Surovikins utnämning att bli den högsta ryska befälhavaren i Ukraina sammanföll med den utbredda användningen av självmordsdrönare för att rikta in sig på ukrainsk energiinfrastruktur.

Läste du den här? Surovikin har inga ”förtjänster” , men han får äran för att ha erövrat stora delar av Syrien från islamiska rebeller. Om Douglas London verkligen hade någon analytisk talang överhuvudtaget – tillsammans med viss intellektuell ärlighet – skulle han åtminstone ha erkänt att Putins val av Surovikin verkligen var baserat på meriter.

Putin letade inte efter någon stövelslickande padda för att kyssa hans rumpa och berätta för honom vilken underbar diktator han är. Putin valde en general med erfarenhet av att leda en kombinerad vapenoperation, med en tydlig meritlista av framgång.

Jag vet inte om London bara är dum och okunnig, eller om han verkligen tror på nonsensen han spyr ut. Kan det vara så att hans egen erfarenhet som stövelslickare grumlar hans omdöme?

När det kommer till Ryssland är amerikanska politiker ett okunnigt gäng med liten förståelse för historien. Förblindade av ideologi tenderar de att se dagens Ryssland genom det kalla krigets föråldrade konstruktioner: Putin och Ryssland är inkompetenta. De är klumpiga. De är efterblivna. Etc, etc, etc.

Ingen tar hänsyn till den anmärkningsvärda förändringen av livet i Ryssland under Putin under de senaste 22 åren. Ryssland var riktigt illa ute 1999. Istället för att spendera ryska skattepengar på katastrofala utrikespolitiska expeditioner som Irak och Afghanistan, renoverades och moderniserades den knarrande, ruttna postsovjetiska infrastrukturen under Putins ledning.

Diagram som visar ekonomisk boom under Putin där rysk BNP ökade med över sex gånger. [Källa:rcgroups.com]

Rysslands militära apparat uppgraderades också dramatiskt, och dess tekniska kompetens, särskilt inom rymdutforskning, överträffade västvärldens. De allra flesta människor i USA misslyckas med att förstå implikationerna av Rysslands roll i att tillhandahålla raketerna och rymdfarkosterna som transporterade amerikanska astronauter till den internationella rymdstationen.

Tillbaka 2004 meddelade president Bush att NASA:s åldrande rymdfärjaprogram skulle avvecklas 2010 och – så småningom – ersättas av en plan att återvända till månen. Vid den tiden insåg NASA att det skulle finnas ett fyraårigt gap mellan rymdfärjans pensionering och när det nya bemannade rymdtransportsystemet skulle vara på plats.

Men på den tiden verkade det inte vara några större problem för NASA att be Ryssland att transportera amerikanska astronauter till och från rymdstationen under tiden. Relationen mellan de två länderna var vänlig – Bush berättade för reportrar att han hade tittat in i Putins ögon och ” fått en känsla för sin själ ” . Dessutom hade NASA varit beroende av ryska transporter i 29 månader efter Columbia-katastrofen 2003, när rymdfärjans program lades på is.

På Bajkonur Cosmodrome i Kazakstan poserar besättningsmedlemmarna på Expedition 57 Alexey Ovchinin från den ryska rymdorganisationen Roscosmos (vänster) och Nick Hague från NASA (höger) för ett foto framför sin Soyuz MS-10 rymdfarkost, under den sista träningen före lanseringen, september 26, 2018. Ovchinin och Haag kommer att lanseras den 11 oktober 2018, i Soyuz från Baikonur Cosmodrome, för ett sex månader långt uppdrag till den internationella rymdstationen. [Källa: southfloridareporter.com]

Utvecklingen av NASA:s ersättningsfarkost har dock tagit mycket längre tid än väntat – byrån kommer inte att ha en ersättare för rymdfärjan förrän 2017. Det finns några anledningar till det. Bushs månprogram avbröts av Obama 2010 och ersattes med en plan för privata företag att frakta astronauterna. Samtidigt underfinansierades NASA:s budgetförfrågningar för att betala för det nya programmet upprepade gånger av kongressen.

Låt mig klargöra. De inkompetenta, odugliga, efterblivna, tekniskt osofistikerade ryssarna har varit Uber-förare för USA och transporterat amerikanska astronauter till och från den internationella rymdstationen.

Men när det gäller att genomföra militära operationer i Ukraina erbjuder jag detta som det tydligaste exemplet på villfarelsen som förblindar sinnena hos förmodade superspioner som Douglas London och Steve Hall och andra.

Istället för att inse att Ryssland, trots sin relativt lilla befolkning jämfört med andra länder, är en certifierad ledare inom sofistikerad, komplex teknologi, ser västerländska underrättelsetjänstemän och politiker bara Sovjetunionens dåliga gamla dagar och den krassliga partipolitiken som förstörde Sovjetunionen. imperium.

Väst förstår inte att det finns en ny unge på gatan (”new kid on the block”) som inte kommer att vika sig eller böja sig inför krigförande hot från idioterna i väst. Att inte känna igen sin motståndare (eller fiende) är ett recept på katastrof. Tyvärr fruktar jag att västvärlden kommer att konsumeras av det receptet och kommer att fortsätta kämpa mot en bild av deras kollektiva fantasi som inte längre existerar.

Föregående artikelUtrikesminister Kuleba: Ukraina tar emot vapen ”bakom kulisserna”
Nästa artikelRyssland och vi
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Själv tycker jag att det är dags att sluta tala om ”analytiker” och ”analyser”, speciellt när det gäller CIA och USA. Vad det rör sig om är ren grov propaganda, helt i enlighet med de välbeprövade metoder som uppfanns av romarna och fulländades av de tyska nazisterna.

  Idag har Expressen en artikel som i verkligheten bara är en lång tirad av propaganda lögner. Man dammar av gamla grova lögner och repeterar i förhoppning om att det blir sanning.

  —Blir bananskal också förbjudna i Kina nu?
  https://www.expressen.se/kronikorer/mats-larsson/blir-bananskal-ocksa-forbjudna-i-kina-nu/

  Den gamla lögnen om att Nalle Puh är förbjuden i Kina. Kolla gärna själv. Det heter ”Winnie the Pooh” och skrivs 维尼熊 på kinesiska. Gå till Kinas bildsökning https://image.baidu.com/ och kopiera in det, och ni får mängder av bilder på Nalle Puh.

  USA någonsin största propaganda succés tas även den upp. Lögnen om massakern på Tiananmen, vilken aldrig inträffat. Det finns ju rätt gott tom vittnen. Jag har träffat många genom åren.

  Lögnen om övervakning i Kina finns naturligtvis med, men vi i Kina behöver inte leva med den intensiva massövervakning, det kontrollsamhälle och syrning ni har i Sverige.

  Och när Kina rensar webben från spåren av CIA troll armé, då kallas det censur.

  Journalisten Julius Streicher på nazi-blaskan Der Stürmer kunde inte ha gjort det bättre. Han avrättades 1946, men hans arvtagare finns. Borde dom inte ta varning av historien. Själv tror jag det blir en ny Nürnberg rättegång, denna gång ledd av Ryssland och Kina, inte USA.

 2. Larry Johnson har en uppföljare till det sorgliga läget som ”US intelligence community” befinner sig i. Så går det när imperier ruttnar – det är skiten som flyter upp

  ”WHAT TO DO WHEN THE DIRECTOR OF NATIONAL INTELLIGENCE IS NOT INTELLIGENT?”

  Den här gången är det den så kallad chefen för ”National Intelligence”, en viss Avril Haines som vädrar sin inkompetens offentlig. Hon körde med ramsan ”Ryssland har slut på precisions missiler”.

  Läs hans krönika om det sorgliga läget för USAs ”intelligence” organ här: https://sonar21.com/what-to-do-when-the-director-of-national-intelligence-is-not-intelligent/

 3. Idag när jag skulle skriva ett genmäle och kommentar till Expressens senaste rasistiska propaganda artikel om Kina kände jag anledning att kolla runt lite på webben vad som skrivs om den förfalskade massakern på Tiananmen. Man blir rent av förbluffad, för att inte säga skrämd, av den alltmer omfattande USA propagandan och hur intensiv den har blivit. CIA måste ha anställt hundratals webb-troll för att genomföra den. Den slår nazisternas historiska propaganda med ljusår, och svenska MSM och Public Service media ingår uppenbarligen numera oblygt i USAs propagandamaskin. Det är rent otroligt hur nervös och desperat den falnande USA hegemonen verkligen är. Fråga är, hur många tror verkligen på propaganda floden, som uppenbarligen får allt mindre verklighetsanknytning. Utvecklingen känns rent ut farlig i historiskt ljus.

  https://mychinaway.blog.se/mer-av-nazisternas-propaganda-metoder-rullar-pa-i-svenska-media/

 4. Tror det var dissidenten Vladimir Bukovskij som för ett antal år sedan under sovjettiden sa att CIA ständigt hade felaktig information om Sovjetunionen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here