Sanktioner mot Ryssland leder Latinamerika till avgrunden

7
1492
Bild: shutterstock_436795972

 

Denna artikel av Hedelberto Lopez Blanch  den 27 juni 2022 återfanns hos The Saker

http://thesaker.is/sanctions-against-russia-are-leading-latin-america-to-the-abyss/

Översatt från: http://www.opciones.cu/internacionales/2022-04-13/las-extorsiones-contra-rusia-golpean-a-latinoamerica men även direkt till svenska från denna site.

___________________________________________________________________

Sanktioner mot Ryssland leder Latinamerika till avgrunden

Krigssituationen mellan Ryssland och Ukraina, tillsammans med de många sanktioner som USA och dess allierade har infört mot Moskva, drabbar inte bara ekonomiskt denna nation, utan även latinamerikanska länder.

Ett av de mest drabbade är Ecuador, för om 2021 20 procent av de bananer som exporterades var avsedda för Ryssland (cirka 85 miljoner lådor), har landet nu ingenstans att skicka dem och de kommer att förstöras, vilket leder till ekonomiska förluster.

Förra året fick Ecuador in 706 miljoner dollar för bananexport till den eurasiska jätten, 142 miljoner dollar för räkor, 99 miljoner dollar för blommor, 28 miljoner dollar för fisk och 17 miljoner dollar för kaffe.

Paraguay hade Ryssland som sin andra köpare av nötkött och år 2021 skickade landet 79 213 ton, vilket motsvarade en inkomst på 314 miljoner dollar, och nu, när Moskva har kopplats bort från det internationella banksystemet (swift) vet landet inte hur det ska hämta eller skicka produkten.

Något liknande händer med Brasilien. Under föregående period sålde Brasilien sojabönor till Ryssland för 343 miljoner dollar, 167 miljoner för fjäderfäkött, 133 miljoner för kaffe och 117 miljoner för nötkött.

När det gäller Mexiko skickade landet bland annat bilar, datorer, öl och tequila och köpte gödningsmedel. Om landet saknar denna tillgång kommer jordbruket att drabbas av förluster och maten kommer att bli dyrare.

Denna situation kommer att leda till att den ekonomiska krisen i dessa länder förvärras, med lönesänkningar, uppsägningar av arbetare och prisökningar som följd.

De enorma påtryckningar som USA utövar på de latinamerikanska länderna för att de skall ansluta sig till den russofobiska politik som de har påtvingat planeten, genom att kontrollera de viktigaste medierna, kan förvärra dessa problem.

Till exempel skulle ett mellanstatligt samarbetsavtal mellan Ryssland och Argentina om fredlig användning av kärnenergi, särskilt när det gäller grundforskning och tillämpad forskning, byggande och drift av kärnkraftverk och reaktorer, stoppas.

Dessutom har Moskva uttryckt sitt intresse för att delta i en anbudsinfordran för byggandet av en torrlagringsanläggning för använt kärnbränsle vid kärnkraftverket Atucha II i den sydamerikanska nationen.

Washington använder alla typer av utpressning i detta syfte: politiskt inflytande, ekonomiska löften och utpressning, vilket var fallet vid omröstningen nyligen i FN:s generalförsamling om att stänga av Ryssland från FN:s råd för mänskliga rättigheter. Efter omröstningen uttryckte flera delegater att de av olika anledningar hade tvingats att rösta på det sättet.

På grund av effekterna av västvärldens ”sanktionskrig” har tillgången på gödningsmedel påverkats, vilket utgör ett hot mot latinamerikanska jordbrukare, men är fördelaktigt för USA, som tillverkar stora mängder gödningsmedel. De amerikanska producenterna försöker redan nu öka exporten till länderna i regionen.

Priserna på gödselmedel är för närvarande rekordhöga och under första kvartalet 2022 steg de med 30 procent, vilket överstiger de priser som uppnåddes 2008 under den globala finanskrisen.

På grund av ”sanktionerna” har leveranserna från Ryssland avbrutits och detta land är en av de viktigaste producenterna och exportörerna globalt sett.

Moskva är den största exportören av kvävegödselmedel och den näst största exportören av kalium- och fosforgödselmedel.

År 2021 skeppade den eurasiska jätten gödselmedel till ett värde av 12,5 miljarder dollar. Bland de viktigaste köparna fanns Brasilien och EU med 25 % respektive 25 % och USA med 14 %.

Som väntat kommer jordbruksproduktionen i dessa länder att påverkas kraftigt om gödselmedlen inte kommer fram.

Detta komplexa scenario kommer vid en tidpunkt då FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (UNFAO) rapporterade att livsmedelsprisindexet nådde 159,3 poäng i mars, vilket är en all-time-high, medan det i februari redan hade slagit rekordet sedan kostnadsindexet skapades 1990.

Myndigheten tillade, att av de fem kategorier som ingår i indexet har fyra aldrig uppvisat så höga priser: vegetabiliska oljor (248,6 poäng), spannmål (170,1), mejeriprodukter (145,2) och kött (120,0).

För två av kategorierna ökade priserna i februari på grund av konflikten mellan Ryssland och Ukraina: spannmål med 17 % och vegetabiliska oljor med 23 %. Dessa länder exporterar tillsammans 30 % av det vete och 20 % av den majs som konsumeras i världen.

De nuvarande och framtida utsikterna för de latinamerikanska ekonomierna anses vara svåra, eftersom de kommer att behöva hantera de höga kostnaderna för livsmedelsprodukter utan att ännu ha återhämtat sig från de enorma förluster som orsakades av Covid-19-pandemin.

Som en följd av detta kan man konstatera att den rad av sanktioner som Förenta staterna har infört, inte bara mot Ryssland, utan även mot mer än 30 länder i världen, leder flera latinamerikanska länder ner i en avgrund.

Andra artiklar om sanktioner.

Föregående artikelNej till Sveriges eftergifter – Nej till Nato! Manifestation idag kl 16
Nästa artikelTillbaka till framtiden i Ukraina – Demilitarisering och avnazifiering
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Bankirvampyrernas välde ska upprätthållas med alla medel till buds inklusive väldig svåra livsvillkor för miljarder människor – stor misär, arbets- och hemlöshet, undernärda barn och allmänt elände. Spelar ingen roll det är jo goyim som drabbas. USA är den stora verkställande gangstern för bankirvampyrernas agenda och politik – förstöra Ryssland.

 2. Den politik som Förenta staterna med uppköpta europeiska eliter övergick nu slår inte bara mot Ryssland, utan även mot
  befolkningen i EU och i Sverige också .

 3. Senaste nytt från Operation Z.

  Väldig glädjande läsning till alla Rysslands vänner. kontenta är Nato/EU, Baltiska ”länder” riskerar bli föredettingar också inte bara Ukraina. Det roligaste nyheten är dock om att Ryssland numera köper västs hypade ”wonder weapons” för struntsummor – ukrainare visar att de har sinne för buzinezz 😜😜😜

  http://thesaker.is/sitrep-operation-z-slomo-collapse/

  • Helt fantastiskt att du gillar Ryssland! ..men det är lite fel vinkel. Ryssland vill väl till alla. Det är tryggt när din granne mår bra och trivs med livet, vill handla med dig och komma på besök. Putin säger det gång på gång men ändå går det inte i huvudet på ovänner.
   Alla i Ryssland vet att 1+1=3, lika med kärlek! Här i väst många tippar på att 1+1 är noll, problem, jobbigt, håller inte, man måste försvara sig, ha skydd och kontroll …annars…
   Det behöver inte vara så komplicerad att säga ”ja” till fred och ”nej” till fascism.
   I Baltikum bor många vänliga själar, dem människor och deras barn tar stryk av allt som görs i deras namn, i demokratins namn. Ingen i Ryssland vill illa lättar, svenskar, ukrainare eller polacker. Vi vet bättre än så! Men fascister ska dö oavsett vart de kommer ifrån.

   • Min tolkning:
    Västvärldens eliter gör om västvärldens ekonomi och eftersom det är åtstramningar och försämringar som dessa eliter VILL genomföra behöver dom skylla på Ryssland. Därför är det inte av intresse att säga sanningen. Kina och Ryssland bygger upp en konkurrerande ekonomi i en multipolär värld. Väst med alla förmåner som gjort folk bekväma och all outsourcing som nedmonterat medelklassens knowhow och den försämrade studieförmågan som följer av allt dataspelande och andra förströelser gör att väst måste göra en reset. Det måste inte vara precis så som Davos-gänget tänker sig men väst måste börja om för att kunna bli konkurrenskraftigt både med att skärpa sin kreativitet och med att få lönenivåer som möjliggör konkurrens även när Usa inte längre kan agera maffiatorped överallt och slå ner konkurrensen. Det går inte att marknadsföra den sanningen rent ut. Så dom behöver Putin som spöke.
    Och det är inte självklart att dom verkligen tänker försöka besegra Ryssland och Kina. Vapenindustrin tjänar på en utdragen konflikt som inte eskalerar för mkt men möjliggör en fortsatt sanktionspolitik. Big oil gör goda vinster. Medelklassföretagare går under och oligarkin köper upp de konkursade värdena billigt. Etc etc

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here