Sanktioner skadar USA mer än Ryssland – tycker man i USA i en opinionsundersökning

3
824
Bild: shutterstock_436795972

Sanktioner skadar USA mer än Ryssland – opinionsundersökning

En ny opinionsundersökning visar att 53 procent av amerikanerna anser att sanktionerna mot Moskva skadar USA mer än Ryssland. Mitt i de skyhöga bensinpriserna och de stigande levnadskostnaderna tappar väljarna förtroendet för den amerikanske presidenten Joe Bidens ledarskap, och 43 procent säger att de är ”okej” med att Ukraina förlorar sin pågående konflikt med Ryssland.

Med en inflation som nått sin 40-årshögsta nivå och gaspriser som är nära rekordhöga, visar Democracy Institute/Express.co.uk:s undersökning att Biden får negativa opinionssiffror inom alla politikområden, med utrikespolitiken som det sämsta området. Ungefär 56 procent ogillar hans hantering av utrikesfrågor, jämfört med 40 procent som godkänner honom. När det gäller Ukraina är det endast 38 procent som godkänner hans insatsre, medan 52 procent ogillar det.

Bidens administration har försökt skylla på Ryssland och dess president Vladimir Putin för de stigande levnadskostnaderna hemma, och hans tjänstemän har upprepade gånger hänvisat till ”Putins prishöjning”.

Levnadskostnaderna steg dock redan i månader innan Ryssland skickade in trupper i Ukraina, och väljarna pekar ut Biden som ansvarig för deras ekonomiska problem.

Cirka 50 procent sa att de skulle stödja republikanerna i mellanårsvalet i november, jämfört med 42 procent som sa att de skulle rösta på demokraterna. Förutom att fler väljare är ”okej” än ”inte okej” med att Ukraina förlorar konflikten med Ryssland (43 % mot 41 %), så anser en majoritet av amerikanerna att det vore bättre om Biden lämnar sitt ämbete än om Putin avgår, med 53 % mot 44 %.

Biden har sanktionerat den ryska bank- och energisektorn, och hans administration har skickat vapen till ett värde av nästan 4 miljarder dollar till Ukraina, och försvarsminister Lloyd Austin lovade förra månaden att ”röra himmel och jord” för att finansiera Kievs strider. USA:s president har också bett kongressen att godkänna ytterligare ett stödpaket på 33 miljarder dollar till Ukraina – varav 20 miljarder dollar skulle öronmärkas för militärt stöd – och i måndags undertecknade han Lend-Lease Act of 2022, vilket gör det möjligt för Washington att skicka obegränsade mängder vapen till Kiev.

I Kremls ögon innebär denna flodvåg av vapen plus USA:s och Natos arrangemang för utbyte av underrättelser med Kiev att västvärlden ”i huvudsak går i krig mot Ryssland genom en ställföreträdare”.

De amerikanska väljarna är dock inte lika engagerade som Biden-administrationen när det gäller att underblåsa detta krig.

Enligt den senaste opinionsundersökningen anser de att Ryssland är det fjärde största hotet mot USA med 16 procent, efter Nordkorea (18 procent), Iran (20 procent) och Kina (40 procent).

”Amerikanerna var mycket för sanktioner i början, [men] de är inte lika angelägna om sanktionerna som de var”, säger Patrick Basham, direktör för Democracy Institute, till Express. ”Biden gjorde dessa förutsägelser i början – rubeln skulle vara i spillror, vi skulle krascha den ryska ekonomin, folk kommer att resa sig, Putin kommer att vara ute, ryssarna kommer att springa iväg från Ukraina … [men] ingen av detta har hänt.”

Denna skillnad mellan förväntningar och verklighet har gjort människor cyniska, hävdade han och jämförde den uppenbara förlusten av förtroende med allmänhetens besvikelse över koronaviruspolitiken i hela västvärlden.

”Problemet [nu] är att minst hälften av landet i Amerika anser att de blev lurade om en hel del av Covid-grejerna, så de är ännu mer cyniska när det gäller regering och media än de var för två år sedan”, sade han.

 

Föregående artikelHur Västpressen har börjat normalisera Azovbataljonens nazism
Nästa artikelSveriges Natobeslut är inte demokratiskt
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Det Skall Alltid skada de gangsters mest, vilka utsätter länder för dylika brott. Tyvärr sker det inte så ofta, men kanske den här gången..Nu är det bara dags att utsätta sk landet som ingen ’får tala illa om’, ’inte får bojkotta’, etc för bojkotter. Så många som möjligt, minst så många som de deltagit i bojkotter mot andra (detta inkluderar även om deras dubbelmedborgare också uttalat sig, som ex al’bright’ om Iraks barn, 500 000 döda barn var värt bojkotten mot Irak enl denna ’kvinna’).

  • Tja, den här Albright var nog inte så bright som minister kan man väl konstatera precis som de andra skurkarna i träskets Washington som en del tydligen idealiserar! Helt obegripligt trots USA:s digra lista av brottsliga krig och mördande. Men visst, ”demokratiskt” mördande är ju uppenbart inte riktigt lika illa som när andra mördar…Ibland glömmer man USA-nissarnas ”logiska” kullerbyttor bakom deras stöd till dessa skurkar!

 2. Det var inte Ryssland som införde restriktioner för exporten av konstgödsel, väst borde ta bort dem.
  Den ryske presidentens presssekreterare Dmitrij Peskov förnekade anklagelser från FN:s generalsekreterare för att ha skapat en kris på livsmedelsmarknaden
  Peskov kommenterade diskussionen med Ryska federationen om villkoren för passage av fartyg med spannmål från hamnarna i Ukraina
  Peskov reagerade på nyheten att FN erbjuder sig att lätta på restriktionerna för kalium i utbyte mot passage av fartyg från Ukraina.
  Newspaper.Ru
  Tidningen skriver att Turkiet uttryckt sin beredskap att delta i överenskommelserna, inklusive att ta på sig uppdraget att söka efter och neutralisera sjöminor och sköta fartyg med spannmål. RIA Nyheter
  Enligt vissa rapporter har transporten av 25 miljoner ton spannmål försenats i Ukraina. Lenta.ru
  FN befarar att stigande spannmålspriser och livsmedelsbrist kan destabilisera situationen i fattiga länder som är beroende av ukrainsk spannmål och leda till konflikter.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here