Sanktioner skadar USA mer än Ryssland – tycker man i USA i en opinionsundersökning

4
1445
Bild: shutterstock_436795972

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som fortfarande är aktuell. Mycket talar för att Europa drabbats hårdare genom att ersätta dyr gas från betydligt mer krigiska USA med billig gas från Ryssland. Men även andra drabbas: Sanktioner mot Ryssland leder Latinamerika till avgrunden.. Påminner om Internationella sanktioner – ett medel för EUs utrikes- och säkerhetspolitik.

Sanktioner skadar USA mer än Ryssland – opinionsundersökning

En ny opinionsundersökning visar att 53 procent av amerikanerna anser att sanktionerna mot Moskva skadar USA mer än Ryssland. Mitt i de skyhöga bensinpriserna och de stigande levnadskostnaderna tappar väljarna förtroendet för den amerikanske presidenten Joe Bidens ledarskap, och 43 procent säger att de är ”okej” med att Ukraina förlorar sin pågående konflikt med Ryssland.

Med en inflation som nått sin 40-årshögsta nivå och gaspriser som är nära rekordhöga, visar Democracy Institute/Express.co.uk:s undersökning att Biden får negativa opinionssiffror inom alla politikområden, med utrikespolitiken som det sämsta området. Ungefär 56 procent ogillar hans hantering av utrikesfrågor, jämfört med 40 procent som godkänner honom. När det gäller Ukraina är det endast 38 procent som godkänner hans insatsre, medan 52 procent ogillar det.

Bidens administration har försökt skylla på Ryssland och dess president Vladimir Putin för de stigande levnadskostnaderna hemma, och hans tjänstemän har upprepade gånger hänvisat till ”Putins prishöjning”.

Levnadskostnaderna steg dock redan i månader innan Ryssland skickade in trupper i Ukraina, och väljarna pekar ut Biden som ansvarig för deras ekonomiska problem.

Cirka 50 procent sa att de skulle stödja republikanerna i mellanårsvalet i november, jämfört med 42 procent som sa att de skulle rösta på demokraterna. Förutom att fler väljare är ”okej” än ”inte okej” med att Ukraina förlorar konflikten med Ryssland (43 % mot 41 %), så anser en majoritet av amerikanerna att det vore bättre om Biden lämnar sitt ämbete än om Putin avgår, med 53 % mot 44 %.

Biden har sanktionerat den ryska bank- och energisektorn, och hans administration har skickat vapen till ett värde av nästan 4 miljarder dollar till Ukraina, och försvarsminister Lloyd Austin lovade förra månaden att ”röra himmel och jord” för att finansiera Kievs strider. USA:s president har också bett kongressen att godkänna ytterligare ett stödpaket på 33 miljarder dollar till Ukraina – varav 20 miljarder dollar skulle öronmärkas för militärt stöd – och i måndags undertecknade han Lend-Lease Act of 2022, vilket gör det möjligt för Washington att skicka obegränsade mängder vapen till Kiev.

I Kremls ögon innebär denna flodvåg av vapen plus USA:s och Natos arrangemang för utbyte av underrättelser med Kiev att västvärlden ”i huvudsak går i krig mot Ryssland genom en ställföreträdare”.

De amerikanska väljarna är dock inte lika engagerade som Biden-administrationen när det gäller att underblåsa detta krig.

Enligt den senaste opinionsundersökningen anser de att Ryssland är det fjärde största hotet mot USA med 16 procent, efter Nordkorea (18 procent), Iran (20 procent) och Kina (40 procent).

”Amerikanerna var mycket för sanktioner i början, [men] de är inte lika angelägna om sanktionerna som de var”, säger Patrick Basham, direktör för Democracy Institute, till Express. ”Biden gjorde dessa förutsägelser i början – rubeln skulle vara i spillror, vi skulle krascha den ryska ekonomin, folk kommer att resa sig, Putin kommer att vara ute, ryssarna kommer att springa iväg från Ukraina … [men] ingen av detta har hänt.”

Denna skillnad mellan förväntningar och verklighet har gjort människor cyniska, hävdade han och jämförde den uppenbara förlusten av förtroende med allmänhetens besvikelse över koronaviruspolitiken i hela västvärlden.

”Problemet [nu] är att minst hälften av landet i Amerika anser att de blev lurade om en hel del av Covid-grejerna, så de är ännu mer cyniska när det gäller regering och media än de var för två år sedan”, sade han.

 

Föregående artikel75 år sedan Al-Nakba, med anledning av ondskans födelse och en vår som aldrig kom
Nästa artikelPolska generaler erkänner äntligen det uppenbara om läget i Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Det Skall Alltid skada de gangsters mest, vilka utsätter länder för dylika brott. Tyvärr sker det inte så ofta, men kanske den här gången..Nu är det bara dags att utsätta sk landet som ingen ’får tala illa om’, ’inte får bojkotta’, etc för bojkotter. Så många som möjligt, minst så många som de deltagit i bojkotter mot andra (detta inkluderar även om deras dubbelmedborgare också uttalat sig, som ex al’bright’ om Iraks barn, 500 000 döda barn var värt bojkotten mot Irak enl denna ’kvinna’).

  • Tja, den här Albright var nog inte så bright som minister kan man väl konstatera precis som de andra skurkarna i träskets Washington som en del tydligen idealiserar! Helt obegripligt trots USA:s digra lista av brottsliga krig och mördande. Men visst, ”demokratiskt” mördande är ju uppenbart inte riktigt lika illa som när andra mördar…Ibland glömmer man USA-nissarnas ”logiska” kullerbyttor bakom deras stöd till dessa skurkar!

 2. Det var inte Ryssland som införde restriktioner för exporten av konstgödsel, väst borde ta bort dem.
  Den ryske presidentens presssekreterare Dmitrij Peskov förnekade anklagelser från FN:s generalsekreterare för att ha skapat en kris på livsmedelsmarknaden
  Peskov kommenterade diskussionen med Ryska federationen om villkoren för passage av fartyg med spannmål från hamnarna i Ukraina
  Peskov reagerade på nyheten att FN erbjuder sig att lätta på restriktionerna för kalium i utbyte mot passage av fartyg från Ukraina.
  Newspaper.Ru
  Tidningen skriver att Turkiet uttryckt sin beredskap att delta i överenskommelserna, inklusive att ta på sig uppdraget att söka efter och neutralisera sjöminor och sköta fartyg med spannmål. RIA Nyheter
  Enligt vissa rapporter har transporten av 25 miljoner ton spannmål försenats i Ukraina. Lenta.ru
  FN befarar att stigande spannmålspriser och livsmedelsbrist kan destabilisera situationen i fattiga länder som är beroende av ukrainsk spannmål och leda till konflikter.

 3. Ryssland har sina rika naturtillgångar som dom kan sälja vidare till övriga världen. Asien med båda jättarna Indien och Kina i spetsen har bara ökat sin handel med Ryssland. Ryssland säljer till övriga världen från Asien och Afrika till Latinamerika och arabländerna. Vad jag däremot är HELT emot sedan dag1, är uteslutningen av dom tusentals oskyldiga ryska idrottarna. Detta är något jag skrivit här på bloggen om upprepade gånger. Det vidriga renodlade rysshatet och ryssofobin man bevittnat i dom Usa ledda korkade massmedierna här i EU saknat motstycke. Många av dessa olika världsmästarskapen borde stått emot Usa ledda pressen. Oavsett vilka mästerskap och vilket land borde man ALDRIG uteslutit dessa tusentals HELT oskyldiga idrottare. Blanda politiken och idrotten som man gjort här var HELT KORKAT och fel. Inte nog med det, så hänger man direkt ut så många av dessa HELT oskyldiga idrottare över hela världen. Man bör lära sej läxa av detta. Oskyldiga idrottare ska EJ komma i kläm på detta vidriga sätt,som de skett mot ryssarna OAVSETT land. Man ska skilja dessa korkade mästerskapen från politiken. Dessa idrottare som tränar och tränat HELA livet, för att bli portade på detta vidriga sätt. Nej jag köper det ALDRIG. Vad gör då Usa kvar i alla mästerskapen, och även övriga Nato klantskallarna som begått massvis med krigsförbrytelser mot Syrien, Irak och Libyen med många fler. Dessa tusentals oskyldiga ryska idrottarna förtjänar ursäkt och kompensation för det dom blivit av med. Liten promille av dom blanka checkarna som öser in i Ukraina dessa åren, borde HELT klart gå åt dessa. Så många hundratals miljarder som man bara pumpar och pumpat in i Ukraina, borde någon procent av dessa gå åt dom oskyldiga ryska idrottarna med en ursäkt till. Det är EJ svårt så som man pumpar in Blanka checkar på löpande band. Detta är något som stört mej måste jag säga. Följer ishockey VM i detta nu, utan Ryssland. Före dess var det Eurovision IGEN. Före dess var det alla olika skidsporterna. Före dess var de Fotbolls VM. Listan är så tok för lång. Korkade Klantskallar är bara förnamnet på detta vidriga man gjort och ägnat sej åt inom sportvärlden

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here