Ska Ryssland åter bekämpa sig själv genom att spränga damm? Räcker det inte med att förstöra sin Nord Stream och spränga sin bro?

32
1801

Zelenskyjs varning: Kan leda till miljökatastrof

Bild TV4. Länk nedtill.

Satellite image shows the Kakhovka dam on the Dnipro River in Ukraine

Satellite image shows the Kakhovka dam on the Dnipro River near Nova Kakhovka in Ukraine, October 18, 2022. Maxar Technologies/Handout via REUTERS

TV 4 rapporterar ”Ukrainas anklagar Ryssland för att ha placerat ut minor vid en kraftverksdamm nära staden Kakhovka i Cherson-regionen i södra Ukraina. Området kontrolleras sedan invasionen av ryska styrkor. En sprängning av dammen skulle leda till en miljökatastrof av enorma proportioner varnade i natt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.”

Bild: Southfront

Ja de idiotiska ryssarna har ju sprängt sin Nord Stream i glädje över att förlora miljarder och slippa tjäna miljarder på att sälja gas till Europa och få bort sanktioner. Och sedan förstörde dumskallarna nästan bron till Krim. Men har hittills misslyckats med att förstöra det stora kärnkraftverket som de kontrollerar. Och nu vill de spränga en stor damm för att förstöra i Khersonområdet och äventyra vattenförsörjningen till Krim. Vilka självhatande masoschister!

Ryssland uppmanar FN att förhindra Ukrainas ”fruktansvärda provokation”

Kievs styrkor avfyrar över 100 missiler dagligen och siktar på ett kraftverk i regionen Kherson, säger Moskvas FN-sändebud.

Ryssland har formellt bett FN:s säkerhetsråd att hindra Ukraina från att förstöra Kakhovskaja vattenkraftsdamm i Kherson-regionen. En sådan katastrof skulle kunna leda till att tusentals civila dör, varnade Moskvas ambassadör vid FN på fredagen.

Vid en briefing i säkerhetsrådet konstaterade Vassily Nebenzia, att medan väst väljer att ignorera ”alla brottsliga handlingar” som begås av Ukraina, har landet ”konsekvent genomfört attacker mot civil infrastruktur på sina tidigare territorier”, inklusive staden Novaja Kachovka i regionen Kherson, som nyligen införlivades med Ryssland.

Enligt sändebudet avfyras de flesta av missilerna från USA-tillverkade High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS).

”Ukrainska styrkor siktar på Kakhovskaja-dammen för att förstöra den, vilket leder till att vattennivån stiger och att de angränsande områdena översvämmas”, sade diplomaten.

Om detta skulle hända, varnade Nebenzia, kan ”tusentals civila dödas och tusentals bostäder skadas”.

Sändebudet sade att Ryssland har distribuerat ett brev till medlemmarna i säkerhetsrådet och uppmanat FN:s ledning att förhindra ”denna fruktansvärda provokation”.

Den ukrainska militären bombarderar ofta bosättningar och civil infrastruktur i Kherson-regionen. Förutom Kakhovskaja-anläggningen har Kiev riktat in sig på Antonovskijbron och en pontonövergång över floden Dnepr i staden Kherson i ett försök att störa den ryska logistiken i området.

I onsdags införde Rysslands president Vladimir Putin undantagstillstånd i Kherson-regionen, liksom i tre andra tidigare ukrainska territorier, med anledning av rapporter om att Kievs styrkor förberedde en storskalig offensiv mot områdets huvudstad. En dag tidigare meddelade de lokala myndigheterna att civila personer skulle flyttas från provinsen.

Kievs styrkor har också upprepade gånger riktat in sig på kärnkraftverket Zaporozhye, som ligger i grannregionen, och ryska myndigheter varnar för att attackerna kan utlösa en katastrof som skulle överskugga Tjernobylolyckan.

Föregående artikelRättsprocess mot EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen?
Nästa artikelSanktionerna och energipolitiken innebär en katastrof för den europeiska bilindustrin
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

32 KOMMENTARER

 1. Härnäst ska Ryssland attackera självaste Kreml – om man ska tro på Ze🐽 och mediedrev svinstian i väst (inklusive svensktalande) vill säga …

 2. Ryska självmål genom historien har ofta kompenserats med att spendera volymer av unga män på slagfältet, och den bravaden verkar dagens diktator försöka upprepa. Både Ryssland och Kina vandrar den beprövade vägen att låta en man vänja sig vid absolut makt, tills han dör, då uppstår istället ”stor oreda” när alla motsättningar diktatorn dolt med våld tränger upp till ytan.

  Hade Ryssland följt sin konstitution istället för att låta Putin trixa bort den så hade där inte funnits någon diktator i Kreml som kunde få för sig att starta storhetsvansinnigt krig. Demokratins fyrbåk i världen har av sina grundlagsfäder försetts med en klausul om max två presidentperioder som ingen president ens funderat på att runda. Inte heller tror någon tvåperioderspresident att han kan bestämma vad det står i pressen, eler att han har rätt att stänga ner media när där står saker han inte uppskattar om honom själv.

  Att laga Ryssland efter Putin blir ett sisyfosarbete. Kanske enklare att dela upp det i hanterbara enheter?

  • är blev Putin en diktator? Han fick ju över 60% i senaste valet. Vilket snack om demokrati i USA, den har aldrig funnits där och alla som inte är bakom flötet vet att ”presidenten” bara är en nickedocka för Deep State. Och varför skulle USA just vara modellen för hur länge man kan sitta som president? Tage Erlander satt 23 år som statsminister för övrigt. Nu är det väl ändå USA som ligger bakom kriget i Ukraina det är ju solklart och något man mer eller mindre erkänt. Rysk press är mycket mer frispråkig än den i Sverige något som ”Jeb” inte har koll på heller…Ryssland hade inte funnits idag om inte Putin kväst oligarkerna och samma måste hända i USA om de ska finnas kvar, så illa är det där idag!

   • @Lars Jansson 23 oktober, 2022 At 17:54
    Tage Erlander och Gunnar Sträng satt i nära ett kvartssekel. Rekord till och med idag.

    • Glöm inte Finlands Urho Kekkonen som var president i 26 år, 1956 till 1982.

     Sedan har vi ett exempel från USA som det av oförklarliga 😉 omständigheter varit mycket tyst om i svenska medier. New Yorks borgmästare Michael Bloomberg som redan suttit sina två lagliga mandatperioder ansåg att han måste få sitta en period till:
     ”Bloomberg sade att hans erfarenhet från Wall Street skulle vara ovärderlig i en tid då kreditkrisen hotar den amerikanska och globala ekonomin.”
     Så av den självuppoffrande anledningen gjordes ett undantag i lagen vilket medförde att Blomberg fick sitta även en tredje period. Och eftersom undantaget gjordes i USA hördes inga protester från ansvarsfulla medier. [”ansvarsfulla medier” var under andra världskriget de medier i Sverige som inte rapporterar kritiskt om nazityskland, d.v.s. samma medier m.f. som idag inte rapporterar kritiskt om USA]

  • @Jeb Holt 23 oktober, 2022 At 09:54
   Så var det i Kina, och Mao Zedong var den siste ”kejsaren”. DengXiaoPing satte det goda exemplet och avgick från samtliga positioner på get initiativ, utom som ordförande i en Bridge klubb. Alla skiften har sedan skett ordningsamt. Vad som är unikt denna gång i hela Kinas historia är att det har skett en massiv omställning utan någon slags maktkamp. Man har funnit konsensus om ”Best man for the job”. Idag fordras mycket annorlunda kvalifikationer för att leda ett land som Kina än politiska. Det kommer att ge Kina en enorm framtida styrka. Jämför maktkamperna i både USA och Sverige.

 3. Jag lyssnade igår på Lars Bern i SwebbTV och blev där tipsad om följande videosamtal på The Duran [ https://theduran.com/germany-says-it-knows-who-sabotaged-nord-stream-but/ ].

  Det som tas upp är att Sverige dragit sig ur utredningen om vem som sprängde NorthStream eftersom det är för känsligt. Och att Tyskland vet vem som sprängde men vill av nationella säkerhetsskäl inte berätta vem som gjorde det. 🙂 Därav drar de två samtalsdeltagarna en självklar slutsats om vem förövaren är. För som de säger: om det var Ryssland hade EUs medier flödat över av detta.
  De två samtalande talar också om demokratin i Tyskland och Sverige och anser att det är USA som i realiteten styr och att våra politiker inte bryr sig om vare sig sitt folk eller sin nation. De undrar varför och för fram teorin att det kan kosta ett stort personligt pris att gå emot USAs vilja och går in på Olof Palme och de politiska omvälvningar och det närmande till USA som skedde efter mordet. De säger att på Tage Erlanders och Olof Palmes tid stod Sverige upp för sina egna nationella intressen, men så är det inte nu.

  Jag rekommenderar er att lyssna själva eftersom det är så roligt att höra med vilken emfas samtalsdeltagaren Alexander angriper Tyskland och Sverige samt dagens politik och politiker. Och inte minst för att han tycker precis som jag själv gör. 😉

 4. Vid ett annat tillfälle hade Kiev strypt vattenflödet från en damm minns ej vilken för att underlätta passage av sina styrkor nedströms.
  Det framfördes då att eftersom Kiev gjorde förändringar av dammen för militära syften var den inte längre att betrakta som enbart ett civilt mål och därför berättigat att anfalla den.
  Den gången tror jag ( rätta mig om jag har fel!), att Ryssland anföll dammen och ökade vattenflödet så att Ukraina åter fick svårare att passera med utrustning nedströms.
  Jag antar att det är i analogi med det fallet som Kiev hoppas kunna övertyga om att det är Ryssarna som utför ett sabotage om det sker.
  Kiev och deras mentorer har ju utmärkt sig för att anklaga Ryssland för vad de själva gör.
  Men i detta fall kanske Kiev har hjälp i propagandan av ovannämnda omständighet.
  Rysslands militära ledning sade ju tidigare att de hade ett svårt beslut att fatta och evakuerade så långt möjligt civila.
  Jag är osäker på den exakta innebörden av vad det var som var ett svårt beslut.

 5. Enligt Military Summary utrymmer man staden för att få plats med de trupper som är på gång in. Och det vill Ukraina förhindra genom att översvämma stan och gör den svårare att ta sig in till och bo i. Rätt eller fel.

  • Fel. Civila är under ständig angrepp. Ukrar ursinnigt bombar sönder civila objekt, folk dör varje dag. Det är fruktansvärd att lyssna på rapport därifrån. Nu är det annat på gång, nämligen, det finns fog att tro att ukrar håller på att tillverka ngt slags smutsig bomb som dem tänker använda på ryska territorium som är fortfarande under deras kontroll. Tanke sägs vara att döda civila, göra marken obrukbar men först och främst släppa in NATO som står redo i Rumänien. Ryssland varnar nu allt och allo om det, få se om man blir hörd, annars WWIII rund hörnet.

   • Interpreting Sputnik’s Warning About Kiev’s Alleged Nuclear False Flag Provocation
    Sammantaget borde observatörer själva bestämma exakt hur trovärdigt detta scenario verkligen är, men de borde inte heller avfärda det ens i händelse av att de förblir skeptiska eftersom Sputnik inte skulle ha citerat trovärdiga icke namngivna källor för att varna för det om det hade den kanalens statspatronen trodde inte att detta var möjligt.
    https://oneworld.press/?module=articles&action=view&id=3413

 6. Enligt ryssland arbetar Moskva genom diplomatiska kanaler och som Peskov säger -ändå snubblar vi över en vägg av ovilja att interagera på något sätt.

  Enligt Vladimir Putin ”räcker det inte med sanktioner för anglosaxarna, de har fortsatt att förstöra den paneuropeiska energiinfrastrukturen.”

  Det är inte svårt att se, (även om sagor berättas) vem som står bakom den internationella terrorismen, den som skadar oss alla, direkt eller indirekt. Tragiskt är att övervägande av medborgarna i Sverige är helt utanför sanningens värld, den döljs av våra politiker och som alltid finns en orsak.

  Med vilken rätt och varför vill Sverige, Danmark och Tyskland frånta en berörd part möjligheten att delta i en så viktig utredning som ett sabotagedåd/terrordåd och dessutom inte dela information om utredningen till den (förbjudna) berörda parten som faktiskt har egna preliminära välkända antaganden när det gäller möjliga exekutörer.

  Min förmåga att tänka byggd på erfarenhet säger
  -den som döljer sanningen bär på något obehagligt som måste döljas för dennes egen säkerhet och för andras oftast förödelse.
  Jag delar en (aktuell) länk
  mer trovädig än det som presenteras i svensk massmedia.

  https://youtu.be/RJiNl0xDe3U

 7. Lyssna inte på västliga propagandan och dagliga lögnerna. Ukraina är mycket pressade nu,de har gått snart8mån. Även om pengar och material inte är större problem,då Usa ledda västvärlden fortsätter detta vidriga proxy kriget,så börjar manskapet gå ner dramatiskt efter dessa 8mån nu.Förlusterna är nu massiva,och även om ingen ger några direkta siffror,så ligger dessa på 5siffror utan MINSTA tvivel. Ukraina har kommit undan med ALLT denna tiden precis ALLT. Regimen vet och förstått att man kan låta HELA landet ligga i ruiner,även om detta betyder fortsatta sabotage,mot någon kärnkraft, kraftverk eller dessa dammar så kvittar det. För EU har lovat att betala och bygga upp varje meter av landet igen oavsett. Detta är livsfarlig utveckling vi kommer se mot vintern nu,då detta redan pågått för länge och större misstag eller fortsatta terrorattentat kommer ske från regimen i Ukraina. Man har sluppit ta MINSTA lilla ansvar för alla egna krigsbrott. Dessa har istället jämt Ryssland fått skulden för, även när de låter som mest korkat,eller helt klara bevis talar klart emot. Lögnerna på västliga medierna är massiva dagligen sedan krisens start. Så blir de,när EU tillåts gå HELT i Pentagon maffians hundkoppel. Ca 5del 20procent av befolkningen har lämnat landet också. Detta vidriga proxy kriget av västvärlden måste få ett slut. Vem kunde gissa i början på året att om denna kris kom,så skulle den ENDA landet och personen i västvärlden som talar om fred och freds förhandlingar vara Turkiets Erdogan?OCH övriga clownerna är direkt inblandade och förlänger denna vidriga proxy kriget

 8. Lite OT
  Moskva och Ankara satsar på upplösningen av Europeiska unionen
  Den 12 oktober, under den ryska energiveckan, uttryckte Vladimir Putin ett förslag om att skapa ett internationellt gasnav i Turkiet, och därigenom kompensera för förlusten av kapacitet att leverera gas till Europa efter terrorattackerna mot Nord Streams. Förslaget kom som en överraskning av flera skäl.
  För det första, att döma av den turkiska energiministerns första reaktion, var det också oväntat för de turkiska myndigheterna. Förslaget i sig uppfattades dock med stor entusiasm: två dagar senare instruerade Recep Tayyip Erdoğan regeringen att arbeta på möjligheten att skapa navet så snart som möjligt och beskrev till och med några detaljer om projektet. Navet skulle till exempel kunna skapas i den turkiska provinsen Thrakien i den europeiska delen av Turkiet, intill gränserna till Grekland och Bulgarien.
  För det andra väcker Putins ord om ett gasnav, vid första anblicken, ganska specifika frågor. Nord Streams på Östersjöns botten har precis sprängts. Således har det bevisats att under nuvarande förhållanden är gasledningar till havs inte den säkraste vägen för bränsleleverans. Skapandet av gashubben i Turkiet innebär byggandet av nya offshore-rörledningar som kommer att möta samma utmaningar som Nord Streams.
  https://orientalreview.org/2022/10/21/moscow-and-ankara-bet-on-the-breakup-of-the-european-union/

 9. IVAN A. SAFRANCHUK/ Russia in Global Affairs 21/10-22.
  A Reverse Cuban Missile Crisis: Fading Red Lines:
  Snabbreferat:

  Intressant med Kuba-krisen 1962, först att det inte var förbjudet för Sovjet att samverka med Kuba, på USAs bakgård, med kärnvapen, men det var en röd linje för USA, någonting som egentligen inte finns, en relik, (isf, bara för USA) men Chrustjov som varit befäl i Stalingrad, blinkade, eftersom USA eskalerade, gränslöst, och man vet inte vad som skulle ha hänt. Allt var möjligt , och rena krigshandlingar pågick genom en marin blockad och U2-flygspaning.

  Men USA fick dock avlägsna sina robotar i Turkiet, baserade där sedan 1961, ingick i det hemliga avtalet, USA fick inte kränkas, öppet, som de själva gjorde då mot Sovjetryssland, 1960, U2-n nedskjutningen. 1961 slog Fidel Castro och Che Guevara tillbaka Playa Gironinvasionen, mot Kubas revolution. Året efter 1962, vet alla vad de gjorde den 22 november 1963 och 1964, avsattes Chrustjov Men kanske kriget idag är just den kraftmätning – som då inte kom till uttryck, 1962, ”to the brink.”

  Men kriget i Ukraina, kan lika gärna ha varit en förevändning för att utlösa ett geo-ekonomiskt ”sanktionsblitz-krieg” mot Ryssland.

  Men Ukraina har ännu inte blivit en ” Kuba-kris” , men vissa säjer att en Kuba-stand-off, kan var på gång. Men Kina -USA-relationer, blir sämre, men ingen Kuba-clinch som 1962, i sikte heller. Men en Kuba-kris kan ha uppstått, men kanske följer ett annat scenario, men inte åstadkommer den strukturella förändring som originalet, 1962. Alltså, internationella avtal.

  USA använder andra stater som påtryckning och proxy mot Ryssland och Kina, men dessa vill inte sluta avtal med dem, utan Ryssland och Kina ser dem (bl.a. vi i Sverige) som USAs servila vasaller, underhuggare utan makt, en ond cirkel som USA upprätthåller. (och där väl Sverige och Finland ingår idag för att pressa Ryssland, för att helt täppa till inringningen med proxyombud, därför man har så bråttom att att få med dem i Nato, som Turkiet inte vill tillåta.)
  —————————————————————-
  Min anm.: Det kanske är vad vi har att räkna med, att vänta oss, vår roll, att USA/Nato kommer att spela oss som proxy mot Ryssland, för att upprätthålla en press, och det pågår ju redan, med Baltstaterna och Polen, oj vad det blir synd om oss stackare då, men Ryssland ingår inga avtal med ombudsstater.
  —————————————————————
  Eller kan man hantera frågor utan USA ? Eftersom USA handlar indirekt (offshoring) genom proxy-ombud, berövar man motparten möjlighet att handla direkt och adekvat, därför, bäst att inte alls blanda in USA, det kan vara en vinst, att lösa frågor utan avtal med USA kan vara lösningen, inte att sträva till avtal, men USA blandar sig givetvis direkt i akuta frågor, men då se till att blockera USA akuta inhopp i konflikten. För vilka är alternativen ?

  Samma med Taiwan, USA erkänner inte röda linjer, man provocerar Kina till eskalering , som i sin tur tjänar för USA att stärka regionala makter, (AUKUS) som i sin tur kan ge en öppning av en geo-ekonomisk front, alltså sanktioner. Vasallstaten (Ukraina) bär alltså bördan av att hålla tillbaka USAs geo-politiska rivaler, (containment = klassisk USA-policy) blir en superhjälte, med USA-stöd, eller blir en geopolitisk självmordsbombare, vars lidande kan ge stora propagandavinster, och även utlösa geo-ekonomiska, sanktioner, som de mot Ryssland.

  Men USAs mål är att sätta rivaler på plats och hålla dem där, Ryssland och Kina bl.a. Men än så länge har inte en vändpunkt nåtts. USA vill inte få avtal med dessa, som aktörer i sin egen rätt, och Ryssland & Kina vill inte förhandla med USAs ombud, en ond cirkel. Är det meningsfullt att få USA att erkänna dem som jämbördiga motparter ? Som respekterar deras unika positioner, och intressen.

  Det kommer därför bli nödvändigt att gå igenom en lång period av konfrontation med USA. Men man vill inte bedriva en anti-amerikansk politik, som sådan,och en sån linje kan inte bara vara dyrbar, men inte heller garantera resultat.

  Så man måste undvika alla avtal med USA, frånvaron av avtal med USA, och även frånvaro av behov för avtal kan istället bli en succé. Men omöjligt att utesluta USA, men vad är alternativen? Att ge upp och retirera bakom sina egna röda linjer, eller bli överfokuserad på militär makt, och en förestående risk för kärnvapenkrig.”—–
  ——————————————————————————-
  Det är vad vi har att vänta oss, vi kommer att bli spelade som Natostat, och utnyttjade, en bricka, marionetter, där USA drar i trådarna i kulisserna, som idag, men risken är att vi själv får betala dyrt för den showen, det kommer inte att stärka vår säkerhet, tvärtom, det blir som Ukraina, och hela Europa har blivit lidande på USAs politik, inte minst Tyskland, företag måste lägga ner, subven-tioner införas, inflation, krigsrisk, till att börja med. Denna analys håller ett tag.

  Vi och EU,Ukraina har redan blivit ett medel för Washingtons cyniska krigspolitik, Sverige har tydligen samma längtan som Finland att äntligen hamna i centrum och bli bekräftad, till varje pris. Dom (Fadern/USA) ser oss äntligen…! Som Nobelpriset ! Som Idol ! Hurra ! Men Ryssland och Kina är viktigare än Ukraina, tyvärr, det anser den större delen av världen, av goda skäl, de vet hur väst missbrukat sin makt, (precis lika som kanske Baltstaternas versioner): Ur askan – i elden ! Ett led – framåt !

 10. Som vattenkraftintresserad eller f.d. vattenkraftintresserad kunde jag inte låta bli att kolla närmare uppgifter om Kakhovka dammen som är den sista dammen innan floden Dnepr rinner ut i Svarta Havet.
  Kakhovka dammen ingår i ett system tillhörande sex dammar längs floden upp till Kiev (tror jag).
  Samtliga är byggda under Sovjettiden och Kakhovkadammen var klar 1956 samma år jag föddes.
  Det är ingen liten damm och dess vattenkraftverk som har sex installerade turbiner enligt bilden ovan har en installerad effekt av 357 megawatt vilket motsvarar ett av våra största vattenkraftverk i Norrlandsälvarna dock ej det största Harsprånget på uppemot 1000 megawatt inst. effekt.

  Från Kakhovka dammen går kanal som bl.a. förser Norra Krim halvön med vatten för bevattning.
  Kakhovka dammen erövrades direkt av Ryssland vid invasionen 23 februari och har sedan dess varit under artilleribeskjutning från Ukrainska armén.
  Dammen är fortfarande intakt men vägen ovan är inte längre farbar.
  Hela dammsystemet i Dnepr floden ägs och drivs av Ukrainas statliga energibolag.

  Tror jag läst någorlunda rätt men kolla om ni är intresserade.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Kakhovka_Hydroelectric_Power_Plant

  Fallhöjden är 30 meter
  Sex turbiner av propellertyp
  Dammen levererar årligen cirka 1,4 Terrawatt-timmar elektrisk energi.

  Själva dammen har en yta av över två kvadratkilometer så där lär bli en rejäl flod om dammen brister eller sprängs sönder.

  Tack för den utmärkta satellitbilden ovan på dammen.
  Den var den bilden som inspirerade mig.

 11. Shoigu anklagar: Kiev redo att använda den smutsiga bomben. Upptrappning ett steg
  Kreml tillhandahåller en ansvarsfriskrivning och lanserar en varning för en eventuell falsk flagga från Kievs regering. Den ryske försvarsministern Sergei Shoigu har öppnat en kommunikationslinje med västvärlden och informerat regeringarna i Washington, London, Paris och Ankara om risken för en provokation av Kiev med en smutsig bomb.

  Kiev pratar om lögner och rysk propaganda. Väst svarade omedelbart, anförtrott till den brittiska regeringen: ”Våra länder har gjort det klart att vi alla avvisar Rysslands uppenbart falska påståenden om att Ukraina förbereder sig för att använda en smutsig bomb på sin egen mark. Världen kommer att känna igen alla försök att göra det. använd detta uttalande som en förevändning för eskalering, ”är det gemensamma uttalandet som släpptes på den brittiska regeringens webbplats.

  Vad skulle Moskva tro att syftet med denna falska flagga skulle vara? Målet är att anklaga Moskva för en massaker på civila och att involvera Nato-trupper i konflikten. Washington har redan gjort det första steget: US 101 Airborne Bataljon har redan utplacerats i Rumänien. Det finns 5 000 marinsoldater som när som helst är redo att ta sig in i Ukrainas territorium för att delta i striderna. Från Bankova lämnar president Zelenskys ord inga tvivel: han uppmanade till ett förebyggande angrepp från väst på den ryska regeringens kommandocentral. Han nämnde det inte, men Zelenskij pratade om Kreml.

  Varningar om eventuell användning av vapen berikade med kärnämnen har länge återspeglas i militäranalytikers reflektioner. Frågan som ska besvaras är: Är Kiev kapabel att bygga en smutsig bomb? Det första svaret kommer direkt från chefen för det ukrainska statliga företaget Energoatom, Pyotr Kotin.

  Kotin erkände att höganrikat uran lagrades på ukrainskt territorium i flera år efter undertecknandet av 1994 års Budapestmemorandum. Enligt det fördraget accepterade Ukraina sin icke-nukleära status. För visst vet vi att anrikat uran lagrades i Ukraina fram till 2012. Lagringsplatserna för höganrikat uran var Kharkiv Institute of Physics and Technology med dess experimentella kärnreaktor, samt Institutet för kärnforskning vid Ukrainian National Academy of Vetenskaper. Kiev hävdar att materialet överfördes till Ryssland 2012. Men det finns inga säkra bevis.

  Enligt källor i rysk press har militär underrättelsetjänst i Moskva till och med identifierat produktionscentret för dessa anrikade uranvapen. Platsen som identifierats är den östra gruv- och processanläggningen i Zhovti Vody (Dnepropetrovsk-regionen) som förmodligen arbetar tillsammans med ett av forskningsinstituten för kärnkraftsprogrammet.

  AIEA, Internationella atomenergiorganet och Europeiska unionen är väl medvetna om faran med den platsen i Zhovti Vody. Det är faktiskt EU som sedan 2016 har finansierat ett projekt som syftar till att ”genomföra rehabiliteringsprogram för urananläggningar”.

  Här är funktionerna i sitp: EMPP “ligger i staden Zhovti Vody i Dnipropetrovsk-regionen. Det har bedrivit brytning och bearbetning av uranmalmer sedan 1951, levererar upp till 40 % av det uran som krävs för att driva de ukrainska kärnkraftverken, tre gruvor: Smolynska, Inhulska, Novokostyantynivska och en hydrometallurgisk anläggning.

  Dessa är målen för programmet som finansieras av Europeiska unionen (uppdaterat i oktober 2019): avveckling av gruvan Smolynska genom att eliminera den. Att bringa störd mark i ett säkert tillstånd, rening av gruvvatten, skapa förutsättningar för utveckling av området. Förberedande aktiviteter inför upphörandet av gruvan Smolynska bör starta 2020. Gruvproduktionsanläggningar som är involverade i brytning och bearbetning av uranmalm är förorenade med ett naturligt ursprung radionuklider. Och de måste försättas i ett säkert skick som garanterar säkerheten för människor, egendom och miljö. II steg: rening av gruvvatten före utsläpp i vattendrag, utförande av strålningsövervakning”. Uppenbarligen finns det kärnmaterial eller avfall på den platsen.

  Enligt rekonstruktionen av ryska analytiker finns det också en plan B. En missilattack på Kakhovskaya HPP-dammen i staden Novaya Kakhovka: detta är den sjätte och sista stationen som vetter mot havet i vattenfallet Dnepr. Dess huvudsakliga uppgift är att tillhandahålla bevattning och navigering i de nedre delarna av Dnepr. Beslutet att bygga vattenkraftverket Kakhovskaya togs 1950. Turbogeneratorerna togs i drift 1955-56. Därför är detta vattenfallets andra station efter Dneproges under byggtiden. Nästa, 1960, lanserades Kremenchug HPP. Byggandet av stationen tillhörde ”kommunismens stora byggarbetsplatser”

  Att spränga dammen skulle översvämma Kherson-regionen. I oktober inleddes en seriös diskussion om möjligheten att undergräva dammen i Kakhovskaya vattenkraftverk. Redan i mitten av september, till exempel, lämnade Ukrhydroenergo in en stämningsansökan mot Ryssland vid Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter och bad om ersättning för den skada som orsakats företaget på grund av produktionsstoppet av vattenkraftverket. Systematiska bombningar av vattenkraftverket har genomförts sedan juli, men risken för att skada dammen har inte diskuterats på allvar, även om risken för att skada slussarna är konkret.

  Dammen är ett specifikt militärt mål: ur de ukrainska väpnade styrkornas synvinkel kommer dammens genombrott att beröva Kherson-gruppen av ryska trupper förnödenheter och utesluta dess organiserade tillbakadragande till Dneprs vänstra strand. Återigen anklagar Kiev och Moskva varandra för att vilja spränga dammen. Den första som pratade om ”kärnkraft” var Zelenskij, den första som pratade om dammattacken var alltid den ukrainske presidenten. I ett tal till Europeiska rådet och i det traditionella kvällstalet till nationen den 20 oktober sa Volodymyr Zelensky att han hade ”information om att ryska terrorister har undergrävt dammen och enheterna i vattenkraftverket Kakhovka. Vi behöver ett internationellt observationsuppdrag vid vattenkraftverket Kakhovskaya. Ukrainsk personal bör föras tillbaka dit och omedelbar och professionell minröjning av enheterna och dammen bör säkerställas.”

  Det är Overton-fönstermetoden. Inför ett absurt och galet koncept lite i taget, för att göra det lättsmält för den allmänna opinionen. Och vad gör Moskva? Han initierade en snabb evakuering av civila från området. Ett lite konstigt sätt att bedriva terrorism.
  https://southfront.org/shoigu-accuses-kiev-ready-to-use-the-dirty-bomb-escalation-one-step/

 12. Kiev Yet To Provide Information On Victims Of Alleged Bucha Massacre

  Det är inte förvånande att det så kallade internationella samfundet redan har glömt den ryska militärens ”hemska krigsförbrytelser” i den ukrainska staden Bucha. Den falska massakern i Bucha har försvunnit från MSM-rubrikerna runt om i världen, och ingen internationell organisation undersöker sanningen. I dag verkar det som om de ryska myndigheterna är de enda som oroar sig över offrens öde, som påstås ha dödats av ryska soldater, enligt Kievregimens smutsiga informationskampanj.

  Den 24 oktober hävdade Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov att Ukraina fortfarande inte har lämnat uppgifter om personer som påstås ha dött på grund av den ryska militärens agerande i Bucha.

  Vid en presskonferens under ett möte med generalsekreteraren för Organisationen för islamiskt samarbete erinrade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov om den ukrainska provokationen i Bucha, som begicks i slutet av mars. Hittills har Kievregimen ännu inte lämnat några resultat av utredningen, liksom någon tillförlitlig information för att skylla på den ryska sidan.

  ”Sedan dess har vi upprepade gånger vädjat till alla som kan hjälpa till med en begäran att ge information om namnen på de personer som föll offer, och deras kroppar visades för hela världen som bevis på den ryska militärens ”grymma” ” sa Lavrov vid en presskonferens.

  Den ryske ministern tillade också att han för en månad sedan offentligt vädjade till FN:s generalsekreterare Antonio Guterres med en begäran om att få en lista över dessa personer, men att det inte kom några reaktioner på Lavrovs begäran.
  https://southfront.org/kiev-yet-to-provide-information-on-victims-of-alleged-bucha-massacre/

 13. Den smutsiga bombsituationen: Ryska styrkor sattes i beredskap

  Det ryska försvarsministeriet har satt sina styrkor i beredskap för att vara förberedda för insatser ”under förhållanden av radioaktiv kontaminering” mot bakgrund av rapporter som indikerar Kievs beredskap att använda en smutsig bomb, Igor Kirillov, chefen för den ryska strålningen, kemisk och biologisk Protection Forces vid en nyhetsbriefing den 24 oktober.

  Det ryska försvarsministeriet har information som tyder på att Kiev planerar att detonera en ”smutsig bomb” i Ukraina för att skrämma lokala invånare och anklaga Moskva för användning av taktiska kärnvapen. Planen från den ukrainska sidan, enligt ministeriet, är att passera detonationen av en ”smutsig bomb” som en ”olämplig aktivering av ett ryskt kärnvapen med låg avkastning.”

  Enligt avdelningen har två ukrainska organisationer specifika instruktioner för att skapa ett sådant vapen, och de går redan igenom slutskedet.

  Kirillov sade också att det ryska försvarsministeriet har information om kontakter mellan Ukrainas presidents kontor och brittiska tjänstemän angående möjligheten att skaffa en kärnteknik.

  Enligt generalen har Ukraina de nödvändiga råvarorna för den smutsiga bomben vid sina kärnkraftverk (inklusive vid kärnkraftverket i Tjernobyl), samt den nödvändiga vetenskapliga basen i Kiev och Charkiv

  I detta avseende har det ryska försvarsministeriet arrangerat aktiviteter för att motverka eventuella provokationer som Ukraina kan komma att iscensätta. Dessutom satte Ryssland styrkor i beredskap för att kunna utföra uppgifter under förhållanden av radioaktiv kontaminering.

  Lavrovs uttalanden
  Ryssland har verifierat informationen om förberedelserna av provokationen av den ”smutsiga bomben” i Ukraina. Detta är inte en bevisfri anklagelse, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Enligt honom har Ryssland för avsikt att ta upp denna fråga i FN.

  Utrikesministern sa också att Ryssland hade information om specifika ukrainska organisationer som var engagerade i tekniken för ”smutsiga bomber”. Han namngav dock ingen.

  De offentliga uttalandena från väst om deras misstro mot ryska varningar betyder inte att västerländska tjänstemän tar lätt på Moskvas information, tillade ministern.

  Möjliga konsekvenser
  En explosion av en smutsig bomb kommer oundvikligen att leda till radioaktiv kontaminering av ett område på flera tusen kvadratmeter, säger Igor Kirillov, chef för de ryska strålskyddsstyrkorna, kemiska och biologiska skyddsstyrkorna.

  Enligt Renat Karchaa, rådgivare till Rosenergoatoms generaldirektör, kommer de drabbade områdena att vara förorenade under en period på 30 till 50 år. ”Tiotusentals människor kommer att lida åtminstone, sa han.
  https://english.pravda.ru/news/hotspots/154556-dirty_bomb_crisis/

 14. Ska Ryssland åter bekämpa sig själv genom att spränga damm? Ja tydligen tycker man det är en bra ide i ett desperat försök att stoppa Ukraina. Det är ju bara landet Ukraina som förstörs.

  • Det finns inte det minsta bevis som pekar mot Ryssland. Vissa är så förblindad av sitt hat mot Ryssland att de kan svälja vilken anti-Ryssland historia som helst. Till ryssofobernas stora förtret så kammar Ryssland segrar efter segrar. Under de tre dagar sedan den så hypade ukronazi offensiven ”sattes igång”, konstateras följande

   1. 3,715 ukronazi
   2. 52 tanks ( minst 8 Leopard 2🤭)
   3. 207 stridsfordon
   5. flygplan
   6. 2 helikoptrar och
   7. 48 artilleripjäser

   Se här hur den Ryska armén omvandlar Abrams och Leopard tanks till skrot.
   Fyrverkeriet är så tillfredsställande 🤗🤗🤗

   https://www.rt.com/russia/577579-nato-supplied-tanks-destroyed-video/
   (VIDEO shows NATO-supplied tanks being destroyed by Russian forces)

   Mer lär följa. Sömnlösa nätter för Zelinsky

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here