Slöjor och kostymer – hyckleriet har inga gränser!

16
2769

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Någon skillnad idag? Knappast, eller hur?


Denna artikel ”Den franska våren” har jag fått från Asia Janabi från Nässjö och Malmö, utbildad till mentalsköterska. Tidigare jobbat inom psykiatrin, idag är hon lärare på lågstadiet. Hon har skickat texten till några dagstidningar som inte vill publicera den.

En tidning kunde dock tänka sig att publicera texten om hon strök sista avsnittet om att svenskt stöd till Syrien delvis gått till terrorister, vilket bygger på uppgifter från Sveriges regering. Då hon till slut gick med på detta så drog tidningen tillbaka erbjudandet om publicering.

Hon skriver till mig ”Hej bästa Anders, ingen dagstidning svarar tillbaka :/. Börjar tvivla om vi verkligen har demokrati i Sverige ”


Hyckleriet har inga gränser

Min text är ett svar till Moderaterna Sophia Jarl (oppositionsrådet) och Sylvia Nilsson (vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden) som vill stoppa slöjor i Norrköping kommuns kommunikationsmaterial. Enligt Sophia och Sylvia är slöjan en förtryckande symbol som inte ska normaliseras därför tycker de att bilder på slöjan borde förbjudas i kommunens information.

Jag tycker falskheten från moderaterna är upprörande. Samma parti struntar fullständigt i andra kvinnoförtryck. Ta till exempel detta med vårdpersonalens löner där moderaterna vägrar att höja de lägst betalda kvinnornas löner samtidigt som det är okej att öka vinsterna för privata vårdföretagens direktörer. Underskötornas löner ska inte höjas med en krona extra, men bilder på slöjan vill de förbjuda.

Detta hyckleri är att använda de beslöjade kvinnorna som offer.

Ska man prata om förtryck så ska man prata om all sorters förtryck inte bara om förtryck från Islam.

Vidare tycker jag inte att ni “frigör” beslöjade kvinnor genom att vägra normalisera slöjan i det svenska samhället. Tvärtom ni skapar utanförskap, integrationen och assimileringen misslyckas. Ni fråntar identiteten från beslöjade kvinnor som har valt slöjan frivilligt. Det är inte slöjan som ska motarbetas utan förtrycket. Det hjälper inte att svenska politiker dikterar för kvinnor vilka kläder de ska ha på sig så som Iran och Saudiarabien gör.

Det är två sidor av samma mynt, att tvinga av en kvinna kläder är lika dåligt som att tvinga på en kvinna kläder. Kvinnan ska vara fri och bestämma sin egna klädsel. Om beslöjade kvinnor inte ska lyssna på män som vill tvinga på dem slöjan, varför ska de lyssna på män som vill tvinga av dem slöjan? Tvång som tvång.

Bara för att majoriteten plötsligt väljer att ladda en huvudduk med ett negativt värde så betyder det inte att det stämmer för alla. Detta tyg betyder olika saker för olika människor.

Två kosttymklädda män. Båda för en brutal kvinnoförtryckande politik.

Om ni ska börja förbjuda alla plagg som är symbol för “förtryck” så kan ni börja med kostymen som diktatorer och många politiker bär på. Kostymen som står bakom besluten av miljoner människors död. Alla invasioner, världskrig och finansiellt stöd till terrorgrupper har varit ett beslut som fastställts av högt uppsatta människor som bär på kostym. Vi kan ta ett exempel. När Moderaterna beslutade 26 juli 2013 att anslå 40 miljoner kronor av svenska skattepengar http://proletaren.se/inrikes-politik/svenskt-bistand-gar-till-al-qaidas-allierade-i-syrien? i bistånd till bl.a. terrorgruppen Al-Qaida som har mördat människor lika brutalt som ISIS.

Föregående artikelKinas förmåga att hantera Corona-epidemin är mycket större än hos regeringar i Väst?
Nästa artikelHar fjärde världskriget redan börjat?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

 1. Det här är en artikel som jag har skrivit för några år sedan, och handlar om samma ämne.
  https://riktpunkt.nu/2017/02/slojor-och-handskakningar/

  Ingen man, kvinna eller regering ska besluta vad en kvinna ska bära – eller inte bära! Kommer ni ihåg stringtrosan och toplessen på 80-talet? Det måste ha varit män som uppfann den … hm … j-a trosan!

  • Om nu ingen man, kvinna eller regering ska besluta vad en kvinna ska bära – eller inte bära, då måste väl samma sak gälla för män, eller hur. Kan jag få föreslå denna klädsel vid nästa besök på operakällaren. https://www.agefotostock.com/age/en/Stock-Images/Rights-Managed/WFM-rds62384 Jag kanske är för gammalmodig, men jag väljer gärna att leva i ett samhälle där alla klär sig och uppträder efter en accepterad standard och därmed visar respekt mot alla andra.

    • Vet inte, men om det är en del av klädseln borde det ju gå bra om man skall införa totalt ”fritt klädselval”. Undrar hur det går för dom som vill klä sig som terrorist och vill ta med en AK47 och och en bazooka. Vi för väl sova på den.

 2. Sverige avser att lägga fram ett förslag om en specialdomstol som skall döma IS-soldater. Men märkväl inte deras finansiärer eller politiska uppbackare.
  När Barack Obama 2011 uttalade trollformeln ”Assad måste gå” stämde alla sparvhökar i Europa in i refrängen och kraxade ”Assad måste gå”. Därefter etablerades en marionettregim bakom den groteska kulissen ”Syriens vänner”. Bl.a Norge hann redan erkänna den som Syriens legitima regering och Margot Wallström tog emot terroristregimens delegater. Ofantliga belopp slussades direkt och på omvägar till att finansiera kriget mot Syriens stat och folk. Som den syriska regeringens talesperson nyligen framhöll i en intervju i programmet ”Going Underground” krävde logistiken bakom terrorn en noggrann planering som endast statliga aktörer hade resurser att genomföra. Vapen forslades från Östeuropa och Libyen ofta via Rammstein i Tyskland till destinationer i Mellanöstern och därifrån vidare till Syrien. All handel och alla penningtransaktioner med det egentliga Syrien förbjöds medan terrorns Syrien fick både vapnen och läkemedlen.
  Nu råder plötslig panik när IS- och al Nusra -soldaterna vill tillbaka till sina ursprungsdestinationer som inte vill ha dem. Men IS-soldaterna var ju där för att verkställa EU-ländernas officiella politik som var att störta den syriska regeringen. Hade de lyckats skulle de ha betraktats som hjältar eller hur. Och nu vill man inte vidkännas dem även om de har sina hemländers medborgarskap. Detta sammanhänger inte enbart med att de förlorat kriget utan även med att det blivit allt svårare att dölja krigets verkliga natur. Eva Bartlett, Vanessa Beeley, Carla Ortiz och många andra modiga har klätt både Vita hjälmar och övriga propagandalögner nakna och endast de blinda tror längre på historien om en spontan folkresning. – Gärna en specialdomstol men den skall givetvis döma krigets upphovsmän och planläggare – inte dömde man ju i Nürnberg efter Andra världskriget fotfolket som verkställde illdåden utan deras ledare.

 3. Visserligen är Moderaterna för förtrycket av underklass och medelklass, där många kvinnor och män befinner sig, men religiös symbolik skapar inte enbart utanförskap. Den splittrar folkets förmåga till enhet. Dessutom berövar övertäckningen viktigt D-vitamin under sommarmånaderna, vilket gör dem sjuka i typiskt svenskt klimat. Kulturen är inte anpassad för vårt klimat.

  ”Våra pionjärer fängslades för de drev med präster och gud och dagens vänster bugar för präster som är minst lika reaktionära. Bara att de kommer från en annan del av världen.”
  / Johannes Regell (Källa: https://nyheteridag.se/plus/socialisterna-i-vastervik-om-vansterns-installning-till-boneutrop-man-sviker-sin-rorelses-historia/)

  Religiös symbolik som splittrar folkets enhet till detta sekteristiska käbblande är dessutom i både bombhögerns och fundamentalistiska konfliktskapares intresse, inte vänsterns. Högern och dessa fundamentalister är i maskopi, ex. i Syrien. De är INTE motpoler.

  Valet av slöjan är sällan ”frivilligt”, men ett påbud från en konservativ sekterism, som med förvillande retoriska trix påstår att mannnen allra helst vill ha ”choklad” som är omgiven av ett skyddande lager, fastän detta lager, helt evident, givetvis kan åka av och på när helst, när inte mannen kan kontrollera kvinnan, om moralen hos kvinnan är så pass låg.

  Påbudet om stening till döds vid otrohet är heller ingen fantasi. 40-45% tror på dessa påbud och anser att de ska följas mer än svensk lag. Detta i kombination med att vilja undvika svenska lagar har skapat ett nytt fenomen i Sverige, nämligen balkongflygningar av flickor som inte vill bära slöja eller gifta sig innan de skaffar pojkvän. Det handlar alltså, helt evident, INTE om ”frivillighet”.

  Slöjan är en del av ett kvinno-förtryck, inte en ”identitet”. Identiteten, karaktären, moralen och en sanningsökande tro är, helt evident, oberoende av slöjan. Män i allmänhet blir heller INTE som tokiga av kvinnans hår, eller ens av bikini eller nakenhet. För mentalt störda har vi kemisk kastrering och mentalsjukhus i Sverige, samt utvisning.

  Det finns en stor skillnad mellan religiöst förtryck och svenska politiker som vill befria kvinnan från religiöst förtryck. Det ena handlar om mannens dominans över kvinnan. Det andra handlar om att befria kvinnan och skapa jämställdhet i samhället och hur märkligt det än låter så utger sig Moderaterna numera för att vara för jämställdhet, precis som de flesta andra partier gör i Sverige. Det gör inte fundamentalistisk islam.

  Vill man vara reklampelare för fundamentalism så hör man inte hemma i Sverige, i min mening. Vill man ha jämställdhet så bör samhället hjälpa PRECIS ALLA flickor och kvinnor att faktiskt kunna få det. Detta är i vänsterns och folkets bästa intresse, anser jag. Kan man inte stå ut med svensk frihetlig kultur så finns det massvis med muslimska länder där fundamentalismen är stark dit man kan emigrera, men var kommer de som flyr fundamentalismen kunna ta vägen om den tillåts infektera hela världen? Kosmos?

  • Menar du att Ilhan Omar förtrycks när hon av egen fri vilja bär slöja?
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Ilhan_Omar

   De är upp till var och en att välja den klädsel som man vill bära – eller inte bära. Om det är någon som säger att ’du ska bära slöja’ eller ’du ska inte bära slöja för att du förtrycks’ så är detta ett förtryck av någon annan. Att bära slöja, eller klä sig i långkjol eller använda stora örhängen, av egen fri vilja är inte ett kvinnoförtryck.
   Givetvis finns det grupptryck av andra men så finns det även i svenska sammanhang. Unga människor mobbas av att inte bära de senaste jeansen, ha den senaste frisyren, etc. Och detta är även ett förtryck.

   Ingen – varken Martin Gustavsson eller någon annan man eller kvinna – ska säga till någon annan att ’det plagget ska du inte bära för att det är en del av ett kvinnoförtryck’ för då blir du en del av det förtrycket. Vad skulle du säga om jag sa till dig att du inte får ha byxor (eller kostym), och att du måste ha kjol för att inte vara en del mansförtrycket?
   Du måste acceptera att det finns människor som är troende. Alla är inte ateister. Vi är inte stöpta i samma form – och tur är väl det! Jämställdhet är att inte förtrycka andra människor oavsett vad deras åsikt och religion är. Det kallas för att respektera andra som inte har samma åsikt och religion som du har.
   Du kanske också vill förbjuda romernas långa kjolar?

   • Jag accepterar inte falsk tro, lika lite som Jesus, gjorde. Jag upplyser och tar människor ut ur psykopaternas skapade villfarelser, samt får folket att meditera likt Jesus, vilket leder till lugn, mod, äkta medkänsla, upplysning och fred.

    Det gör inte sekterismen. Sekterismens psykopater lever på konflikt, krig och misär, en misär som driver människor till sekterismen, likt ett falskt opium. Kristna sekterister gör inte som Jesus. Varför inte? De är hycklare.

    Människor kan inte tror på den falskheten, Kerstin. Konfliktskapande är vad den är. Sekterismen behövs inte. Den hämmar människorna. Att ta den ifrån dem är att befria dem och att ena dem mot finanskapitalet, men det vill du väl inte?

    Människorna påstår att de tror på flygande hästar, folk som kan gå på vatten, etc. men det är naturligtvis lögn skapat av psykopater för att övertyga idioter.

    Alla föds som ateister, sedan förstör sekteristerna sina barn med dumheter. Det kan inte accepteras. Det är inte religionsfrihet, för det är inte frihet från religion.

    Det är du som inte respekterar muslimska kvinnor och deras barn. Att befria dem från förtrycket och ge dem verklig frihet är den högsta nivån av respekt för dem som människor. PKK befriade Amineh Kakabaveh från slöjan. Hon är tacksam för det.

    Jag vet inget om romernas långa kjolar eller syftet med dem, men är det påtvingad sekterism och förtryck så ska givetvis den också bort ur samhället.

 4. Jag läste inlägget. Men jag tycker saken handlar om mer än slöjor. Saken handlar istället om att normalisera Islam i det svenska (i grunden kristna) samhället. Det kan leda till stridigheter då alla inte tycker så. Frågan tror jag splittrar löntagargruppen till arbetsgivarnas stora glädje som kan utnyttja situationen. Men även att samhället kommer att polariseras och vi kommer få en helt ny parlamentarisk situation med ett liberalt block mot det dito konservativt som är tveksam till förändringar. De socialistiska idéerna försvinner till de liberala och blir social-liberala. Det politiska livet i Sverige blir mer jämförbart med USA. Till Kerstin Stigsson vill jag säga det är numera förbjudet att täcka ansiktet. Jag har själv blivit (ganska brutalt) stoppad av Polis då jag satte handen för ögonen för att inte bli tvärbländad av deras starka LED strålkastare på polisbilen. Jag fick visa id-handlingar och svara på några frågor. Jag undviker gå ut sent om kvällarna numera. Jag tycker samhället blivit mer otryggt. Det kan hända precis vad som helst men på ljusan dagen känns det både säkrare och tryggare. Varför pratar aldrig vänstern om den ökande brottsligheten?

 5. Martin jag nekar inte att det finns tjejer som är tvungna att bära slöja, det ska man absolut bekämpa med hård handskarna.
  Men för att det finns tjejer som är tvungna till slöjan ska inte bli förbjudet för tjejer som vill bära det. Kritiken mot slöjan kommet alltid från ex-muslimer, anti islamister osv. Återigen var det inte exakt det min text handlande om, syftet med texten är att påvisa moderaternas hyckleri den får mig att må illa, varför talas det inte om andra kvinnoförtryck? Listan är lång. Vill bara förtydliga att jag är emot all form av kvinnoförtryck.

  • Moderaternas hyckleri eller inte så tycker jag ditt resonemang haltar betänkligt. Du uttrycker dig som om de allra flesta kvinnorna bär slöja av fri vilja. Och du omnämner dem som bär det av tvång som ”jag nekar inte att det finns tjejer som är tvungna att bära slöja” och ”Men för att det finns tjejer som är tvungna till slöjan” och båda uttrycken ger intrycket att det bara är några få.

   Du måste helt enkelt veta bättre än så.

   Du pratar väldigt mycket om tvång. Alla människor måste finna sig i tvång i vissa fall och då är det naturligt att man lagstiftar om majoritetens väg att gå och då måste minoriteten följa vare sig dom vill eller inte.

   Jag tror det är ett litet fåtal som vill bära slöja. Se på Iran innan revolutionen. Ett ynka litet fåtal använde slöja. Och efter revolutionen bär alla det. Tror du att alla dessa miljoner kvinnor och barn tog på sig slöjan för att dom ville det?

 6. ”Slöjan är en del av ett kvinno-förtryck”. Ja visst är det väl så, frågan är förstås varifrån förtrycket kommer. Västvärldens idoga arbete med frigörelsen av den muslimska kvinnan går ju inget vidare, varken i Afghanistan, Irak eller Sverige. Undrar hur många kvinnor som befriats från både slöjan och livet under de pågående befrielsearbetet?

  https://sputniknews.com/videoclub/201604251038537301-syria-beauty-appearance-history/

  Den bästa sammanfattningen hittills av tillståndet i världen framgår av länken nedan.

  http://www.scottedelman.com/wordpress/wp-content/uploads/2011/07/StewartWarner2.jpg

 7. Ja visst vore det trevligt om alla fick klä sig som de själva vill. Slöjdebatten är emellertid ett utstuderat knep för att få folk att koppla in reptilhjärnan och därmed glömma viktigare frågor och låta de mäktiga fortsätta att skratta hela vägen till banken.

  Som Israel Shamir påpekar i sin senaste kolumn är den modigaste kvinnan i hela den amerikanska kongressen en kvinna i slöja. Detta gör han i polemik mot en strömning inom den amerikanska högern där t.o.m. bildade personer hävdar att vit hudfärg är synonymt med högre IQ. Varför kopplar de inte in sin intelligenskvot, frågar han ? En svart somalier i huckle är klart modigare och tydligen även intelligentare än de hundratals stackare i kongressen som stöder Israels apartheidpolitk. Israel Shamir har råd att säga som han gör eftersom han både är jude och därtill har tjänstgjort i den israeliska armén.

  Googla på Peter Santenello och se hans färska resereportage från Iran. Där har vi ett annat land där kvinnor inte kan klä sig som de vill men trots det fyller universiteten i samma grad som männen. Den iranska politiken kan klandras för många brister men tyvärr är det så att sammanflätningen av religiöst och politiskt styre fungerar som en effektiv självförsvarsmekanism. Det är svårare att utifrån dra igång en färgrevolution, och så länge hotet finns, finns även restriktionerna. Peter Santenello befattar sig dock inte med denna problematik men visar på ett vackert och mångfacetterat dynamiskt land med framtiden för sig. Santenello skulle för övrigt inte ha kommit in i Iran om han inte haft dubbla pass och hans italienska pass möjliggjorde resan.

 8. Jan Nybondas:
  ”Sverige avser att lägga fram ett förslag om en specialdomstol som skall döma IS-soldater. Men märkväl inte deras finansiärer eller politiska uppbackare.
  När Barack Obama 2011 uttalade trollformeln “Assad måste gå” stämde alla sparvhökar i Europa in i refrängen och kraxade “Assad måste gå”. Därefter etablerades en marionettregim bakom den groteska kulissen “Syriens vänner”. Bl.a Norge hann redan erkänna den som Syriens legitima regering och Margot Wallström tog emot terroristregimens delegater. Ofantliga belopp slussades direkt och på omvägar till att finansiera kriget mot Syriens stat och folk. Som den syriska regeringens talesperson nyligen framhöll i en intervju i programmet “Going Underground” krävde logistiken bakom terrorn en noggrann planering som endast statliga aktörer hade resurser att genomföra. Vapen forslades från Östeuropa och Libyen ofta via Rammstein i Tyskland till destinationer i Mellanöstern och därifrån vidare till Syrien. All handel och alla penningtransaktioner med det egentliga Syrien förbjöds medan terrorns Syrien fick både vapnen och läkemedlen.”

  Mycket väl uttryckt JN. Lika viktigt, eller kanske viktigare, är naturligtvis att tribunaler upprättas där alla våra västerländska folkvalda ledare ställs till svars för deras stöd till det jihadistiska terrorangreppet på Syrien och dess befolkning. Oerhört viktigt att det utreds HUR och FRÅN vilka stödet har skett.

  Quislingarna som förrått sina befolkningar genom stöd av jihadistisk terror får inte komma undan med sina förbrytelser och bara vända kappan och låtsas som ingenting. Om IS krigarna skall ställas till svars, som deras uppbackare nu kräver, måste dessa uppbackare (våra folkvalda ledare) också ställas till svars. De västländer som ställt upp med utbildning, logistik och upprustning via skattemedel och/eller militärbaser.

  En av de mest fanatiska stödjarna av jihadistisk terror mot Syriens befolkning kan nu idag, fredag den 8e, ses på STV debattera IS hemvändarna, och hon låtsas som ingenting. Ingen i media hänger ut henne.
  Tystnad råder

 9. Finns det någon i detta kommentatorsfält som uttalar stöd för judiska män som vill bära kippa offentligt i ex. Malmö? Nähä, inte det….. fel religion, fel kön…..

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here